Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα εύσημα και οι επιπλήξεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Μέχρι και οι Αμερικάνοι έβγαλαν στη φόρα την κυβερνητική υποκρισία στο θέμα του πολέμου! Διαβάζουμε στα προχτεσινά «ΝΕΑ»: «Αναφερόμενος (σ.σ. Αμερικάνος αξιωματούχος) στην Ελλάδα, σημείωσε ότι οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ήταν "υπερβολικά αρνητικές και ενθάρρυναν τον αντιαμερικανισμό". Συμπλήρωσε όμως ότι σε επίπεδο πράξεων η εικόνα είναι διαφορετική και επισήμανε την πολιτική απόφαση της Αθήνας να επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου και τη σημασία που είχε η χρήση της βάσης της Σούδας, ιδιαίτερα μετά την αρνητική στάση της Τουρκίας».

Και μη σας περάσει από το μυαλό ότι κακοκαρδίστηκαν οι Αμερικάνοι από τις αντιπολεμικές κορόνες της κυβέρνησης. Αλλού είναι ο καημός τους. Σε ελεύθερη μετάφραση, το «παράπονο» του Αμερικάνου αξιωματούχου είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε (παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της) να ελέγξει τα αντιαμερικανικά συναισθήματα του ελληνικού λαού, να κατευνάσει και στην ανάγκη να καταστείλει το αντιπολεμικό κίνημα που διογκώνεται μέρα με τη μέρα. Ο «τρομοκράτης» λαός δε χτυπήθηκε αποτελεσματικά και οι Αμερικάνοι φαίνεται πως δε συγχωρούν τέτοιες αδυναμίες στην κατά τα άλλα έμπιστη ελληνική κυβέρνηση.

Διαχειριστές της ίδιας πολιτικής

«Η Ηπειρος είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της πιο φτωχής χώρας στην ΕΕ» διαπίστωσε ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στην πολιτική συγκέντρωση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Ομως, ως αιτία της φτώχειας πρόβαλε ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί τα κοινοτικά κονδύλια στην περιφέρεια της Ηπείρου! Γνωστό τροπάρι που χρησιμοποιεί η ΝΔ προσπαθώντας να δικαιολογήσει την πολιτική της ΕΕ και να δημιουργήσει αυταπάτες πως, τάχα, με «καλύτερη» διαχείριση της ίδιας ουσιαστικά με σήμερα πολιτικής θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ερήμωσης της υπαίθρου, της ανεργίας και του χαμηλού εισοδήματος των εργαζομένων κλπ. Ομως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι εργαζόμενοι έμαθαν πως η συρρίκνωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής δεν είναι παρά η συνέπεια και το αποτέλεσμα της αντιαγροτικής ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζει η ΝΔ. Και οι φοιτητές δεν πρόκειται να τσιμπήσουν. Γι' αυτό θα καταψηφίσουν την παράταξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θα ψηφίσουν Πανσπουδαστική, που αντιπαλεύει αυτή την καταστροφική πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Μαθήματα Ολυμπιακής «εκεχειρίας»

Τι κι αν η βάση της Σούδας στην Κρήτη είναι από τα ορμητήρια για τις δολοφονικές επιθέσεις των Aμερικανών στο Ιράκ; Τι κι αν οι καθημερινές εικόνες από τις επιπτώσεις του πολέμου προκαλούν φρίκη και πόνο; Τι κι αν ο ελληνικός λαός έχει ξεσηκωθεί και αντιδρά από την πρώτη ημέρα του πολέμου ενάντια στον πόλεμο;

Η Γιάννα Αγγελοπούλου που προετοιμάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες φαίνεται πvς δεν ανησυχεί και δε συμμερίζεται τα παραπάνω. Η πρέσβειρα της Ολυμπιακής εκεχειρίας και τα στελέχη της ΔΟΕ - πιόνια των πολυεθνικών - χορηγών, δεν έχουν αρθρώσει λέξη όλο αυτό το διάστημα για τον πόλεμο. Και πώς να μην προκαλεί εντύπωση το γεγονός αυτό, όταν μόλις προχτές, 18 μέρες μετά τα εγκλήματα των Αμερικανών, η Γιάννα Αγγελοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση που σχετίζεται με τον πόλεμο και το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε τα εξής: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αγαπάει την ειρήνη και το έχει δείξει. Εδώ έρχεται όλος ο κόσμος να ζει μαζί και μπορεί να αγωνίζεται μαζί, όταν μιλάμε για αγώνες (σ.σ. εννοεί βέβαια τα αθλήματα). Αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίζουμε την προετοιμασία με τον τρόπο που έχουμε μάθει μέχρι τώρα και να ασχολούμαστε με το πώς πηγαίνουν εδώ τα πράγματα».

Αυτό κι αν είναι μάθημα Ολυμπιακής εκεχειρίας...

Τα μηνύματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΦΑΣΤ ήταν σαφές και καθόλου τυχαία δεν ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησαν ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ. Θα έχουν το Ιράκ στην κατοχή τους, για όσο θέλουν, όπως θέλουν και θα εκμεταλλευτούν τα πάντα, όπως και όσο νομίζουν...

Φυσικά, αμφότεροι προανήγγειλαν ότι «θα ανακαλύψουν» τα όπλα μαζικής καταστροφής της Βαγδάτης και αν δεν υπάρχουν κάπου κρυμμένα - όπως λένε - κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει. Εχουν όλο το χρόνο ...να αλλάξουν την πραγματικότητα.

Εδώ, άλλαξαν τις έννοιες του διεθνούς δικαίου, του ανθρωπισμού, του αμυντικού και επιθετικού πολέμου και της εθνικής κυριαρχίας. Σε μερικά όπλα μαζικής καταστροφής θα κολλήσουν..;

ΑΛΛΩΣΤΕ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ περίπτωση του χτυπήματος στο ξενοδοχείο «Παλεστάιν», είπαν ότι υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής. Τι κι αν δεν τον είδε και δεν άκουσε κανείς τις βολές του; Τον είδε το πλήρωμα του αμερικανικού τεθωρακισμένου και αυτό αρκούσε για να σημαδέψει τους τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου, όπου διέμεναν δημοσιογράφοι...

ΚΙ ΕΝΩ ΣΤΗΝ Βαγδάτη σκοτώνουν και δημοσιογράφους, κάποιοι εδώ στην Ελλάδα αρέσκονται να περπατούν κοστουμαρισμένοι πάνω στις ...ψηφιακές γέφυρες της πόλης και να ...σκοτώνουν τη δημοσιογραφία χάριν του εντυπωσιασμού.

Ισως, τέλος πάντων, κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η γελοία αντίληψη περί «ακροαματικοτήτων» δεν αντέχει σε κάθε περίοδο και σε κάθε κατάσταση. Ιδίως, όταν συντελείται αυτό το έγκλημα στο Ιράκ.

Πάντως, ακόμα κι όταν δε σκοτώνουν δημοσιογράφους με τανκς, κάνουν ό,τι μπορούν για να «σκοτώσουν» κάθε λόγο, στάση και άποψη που αντιτίθεται στα σχέδιά τους, ζητώντας «πτώση των τόνων» και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Αλλωστε, το βλέπουμε πλέον ξεκάθαρα και καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι όλοι, από την αμερικανική πρεσβεία μέχρι τους καναλάρχες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, θέλουν να ξεφύγουν από το άβολο κλίμα του κόσμου που αντιστέκεται.


Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν είμαστε «ρεαλιστές»!

Τα εθνικά συμφέροντα έρχονται και επανέρχονται. Αρχικέρβεροι της προστασίας τους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ! Που οι φιλότιμες προσπάθειές τους, να πολιτεύονται με «γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα», ανταμείβονται με τα συγχαρητήρια που εισπράττουν από τον Μπους, τον Μπλερ, τους άλλους της ΕΕ, την εγχώρια πλουτοκρατία. Πάντα στο παρελθόν, αλλά ιδιαίτερα στους καιρούς μας, η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων αποτελούσε το θεμελιώδες κριτήριο της θετικής αναγνώρισης της αντιλαϊκής πολιτικής από την πλευρά του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του. Ξέρουν αυτοί. Ξέρουν εκείνο που δεν έχει ακόμη αντιληφθεί η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων: Οτι εθνικά συμφέροντα = συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Και άρα, όταν ακούνε γι' αυτά, πρέπει αμέσως να κουμπώνονται και να ψάχνουν να δουν τι συγκεκριμένο αντιλαϊκό κρύβεται πίσω από την επίκληση των εθνικών συμφερόντων. Και που πάντα συνοδεύεται από τις λέξεις: Ψυχραιμία, όχι ακρότητες, ρεαλισμός! Ο... γνώμονας προσδιορίζει όλες αυτές τις... αρετές! Οπου ως ψυχραιμία λένε το «καθίστε στην άκρη, εμείς θ' αποφασίσουμε»! Ως ακρότητες, το «μακριά από φωνές που έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική μας»! Και ως ρεαλισμό «τα κεφάλια μέσα»!

Ποιος είναι ο «ρεαλισμός» των ημερών μας, που με παραλλαγές προβάλλεται από πολλές μεριές; Είναι ο «ρεαλισμός» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κινείται μεταξύ ευρωατλαντισμού και ευρωπαϊσμού. Αλλοι πιο Αμερικανοί με ολίγη ΕΕ, και άλλοι πιο Ευρωπαίοι με ολίγη Αμερική. Ενώ δε λείπουν κι εκείνοι, που είναι ατόφιοι Ευρωπαίοι! Στους τελευταίους περιλαμβάνεται και ο ΣΥΝ, του οποίου ο πρόεδρος έθεσε το δίλημμα: «Με τις ΗΠΑ ή με την ΕΕ;». Για να απαντήσει αβίαστα, με την ΕΕ! Αυτός είναι ο «ρεαλισμός» που υπηρετεί τα... εθνικά συμφέροντα! Και ο ωμός και ο «αριστερός», που πάει να κρύψει την ενσωμάτωση πίσω από αντιπολεμικές κορόνες. Σου λένε: Αυτή είναι, κύριε, η πραγματικότητα! Να δούμε, τι καλύτερο μπορεί να γίνει! Και το καλύτερο είναι, να πάμε με την ΕΕ των δικαιωμάτων, να παλέψουμε να αναβαθμιστεί ο ΟΗΕ, και να πορευτούμε...

Η πραγματικότητα, ωστόσο, υπάρχει για ν' αλλάξει! Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται ο ρεαλισμός για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα: Οτι ο συσχετισμός δυνάμεων, εφόσον αλλάξει υπέρ τους, μπορεί ν' αλλάξει και την πραγματικότητα της βαρβαρότητας των πολέμων. Αυτό ακριβώς ονοματίζουν ακρότητα!.. Γιατί αυτό ακριβώς φοβούνται μη συμβεί σε μια πορεία, αν το νήμα αρχίσει να ξετυλίγεται... Ποιος θα αναβαθμίσει τον ΟΗΕ; Οι της ΕΕ; Μα είναι οι ίδιοι που τον κατάργησαν στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας! Τώρα κάνουν πως κλαίνε... Ποιος θα σταματήσει τον προληπτικό πόλεμο; Οι της ΕΕ; Μα είναι οι ίδιοι που ψήφισαν το προληπτικό χτύπημα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (Νοέμβρης 2002) στην Πράγα! Ποιοι είναι υπέρ της ειρήνης; Οι Γάλλοι; Μα είναι εκείνοι που κατασφάζουν το λαό της Αφρικής, μαζί με τις ΗΠΑ!

Μέτωπο λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό, εδώ και σε κάθε χώρα, με στόχο τη λαϊκή εξουσία! Αυτός είναι ο μονόδρομος. Αυτή η αλλαγή συσχετισμών θα διαμορφώσει και ΟΗΕ θετικών αποφάσεων. Οπως και ήταν όσο υπήρχε ο σοσιαλιστικός κόσμος, που η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ καταράστηκαν και πανηγύρισαν για τις κοσμογονικές αλλαγές του 1989 - 1991.


Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

Ο ιμπεριαλιστικός συμβιβασμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Κρίσιμο σημείο τώρα είναι να πραγματοποιηθεί η ανασυγκρότηση του Ιράκ, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Η μεταπολεμική φάση να καθοριστεί από τον ΟΗΕ». Αυτά είπε, προχτές, ο Κ. Σημίτης σε δημόσια δήλωσή του. Δηλαδή, όλα θα είναι καλώς καμωμένα, εφόσον αναλάβει ο ΟΗΕ την «ανασυγκρότηση» του Ιράκ. Με άλλα λόγια, εφόσον πάρουν μέρος στο πλιάτσικο - μέσω των διαδικασιών του ΟΗΕ - και όσες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, κλπ.) αντιτάχθηκαν δήθεν στον πόλεμο.

Πράγματι, είναι σαφέστατο το περιεχόμενο του προτεινόμενου από την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ ιμπεριαλιστικού συμβιβασμού. Εξίσου καθαρός είναι ο απάνθρωπος και αισχρός χαρακτήρας του: Εάν αναλάβει ο ΟΗΕ, αφήνουμε στην άκρη και ξεχνάμε τον άδικο και παράνομο χαρακτήρα του πολέμου. Νομιμοποιούμε την εισβολή, αλλά οι δυνάμεις κατοχής στο όποιο μεταπολεμικό Ιράκ δε θα είναι αμερικανοβρετανικές, αλλά του ΝΑΤΟ ή κυανόκρανοι του ΟΗΕ. Οι όποιοι κουίσλιγκ - ακόμη και μετά την όποια «μεταβατική» περίοδο - δε θα διοριστούν από τον Τζ. Μπους και τον Τ. Μπλερ, αλλά από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ανάλογα, θα μοιραστούν τα συμβόλαια ανοικοδόμησης, τα πετρέλαια, οι αγορές και οι ζώνες επιρροής στη Μέση Ανατολή, κλπ., κλπ.

Δε φαίνεται πιθανό, βέβαια, να δεχτεί ο Λευκός Οίκος την πρόταση των Ευρωπαίων εταίρων του στην «αντιτρομοκρατική» λυκοσυμμαχία. Ο Κ. Σημίτης, πάντως, έπαιξε τον -τουλάχιστον - θλιβερό ρόλο του...

... και η νομιμότητα των λαών

Ας μην αυταπατώνται, πάντως, τόσο οι Αμερικανοβρετανοί «απελευθερωτές», όσο και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, που περιμένουν σαν τις ύαινες να πάρουν μέρος στο μεταπολεμικό πλιάτσικο. Ο,τι και να κάνουν, δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση τόσο του ιρακινού λαού, όσο και σ' αυτές των υπόλοιπων Αράβων, αλλά και των λαών όλου του κόσμου. Οπως και να βαφτίσουν το όποιο μεταπολεμικό καθεστώς στο Ιράκ. Οπως και να ονομάσουν τις δυνάμεις κατοχής και την καταλήστευση της πολύπαθης αυτής χώρας. Οση «βοήθεια» κι αν δώσουν στον χιλιοβασανισμένο ιρακινό λαό.

Κι ας μην ξεχνούν ότι μπορεί στους δικούς τους κύκλους και σε όλους όσοι αναμασούν τα λεγόμενά τους οι λέξεις να έχουν χάσει το νόημά τους, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με τους απανταχού στον πλανήτη εργαζόμενους. Η ελαχιστότατη αίσθηση νομιμότητας και δίκιου, η ελαχιστότατη επανόρθωση - αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη αυτή - των απάνθρωπων και φρικτών εγκλημάτων, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε βάρος του ιρακινού λαού, επιβάλλουν τουλάχιστον τα εξής:

Πρώτον, να σταματήσει αμέσως ο άδικος και παράνομος πόλεμος και να αποσυρθούν οι δυνάμεις εισβολής.

Δεύτερον, ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ να αποτιμήσει τις πολεμικές επανορθώσεις, που πρέπει να καταβάλουν εξ ολοκλήρου οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και όσες άλλες χώρες εισέβαλαν στο Ιράκ.

Η μόνη διέξοδος

Δεν έχουμε, βέβαια, την παραμικρή αυταπάτη ότι οι ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού ιμπεριαλιστές μπορούν ακόμη και να διανοηθούν τις προαναφερόμενες ενδεικτικές προτάσεις. Τις αναφέρουμε μόνο και μόνο, για να καταδειχτεί το απροσμέτρητο χάος, που χωρίζει τα συμφέροντα των λαών, με αυτά των ιμπεριαλιστών, είτε οι τελευταίοι είναι οπαδοί της πολεμικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, είτε της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης».

Κι επειδή, όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της δεκαετούς, όπως έχει πει ο Τζ. Μπους, «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας. Επειδή ο αμερικανικός κατάλογος των «κακών» συμπεριλαμβάνει περισσότερες από 60 χώρες και μαζικά λαϊκά κινήματα. Επειδή οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις συνεχώς οξύνονται, ενώ τα κρισιακά φαινόμενα του σύγχρονου καπιταλισμού κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ μέχρι την Ιαπωνία. Επειδή δεν καθιέρωσαν για πλάκα οι ΗΠΑ το νέο δόγμα του «προληπτικού πολέμου» και ετοιμάζουν πυρετωδώς τον «πόλεμο των άστρων» και τις νέες γενιές των πυρηνικών όπλων. Επειδή... επειδή... επειδή... μια και μόνη διέξοδος απομένει και συμφέρει τους εργαζόμενους και τους λαούς όλου του κόσμου: Η ενίσχυση της συσπείρωσης και των αγώνων τους. Η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε κάθε χώρα και η ανάδειξη στην εξουσία δυνάμεων ικανών να προβάλλουν πραγματική και αποτελεσματική αντίσταση στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δολοφονούν την ενημέρωση

Υπάρχουν, αποδεδειγμένα, πολλοί τρόποι για να κάνεις ένα δημοσιογράφο να σιωπήσει. Οι Αμερικανοί τους χρησιμοποιούν όλους, αλλά δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στον πιο απλό και αποτελεσματικό, τον δολοφονούν... Το απέδειξαν για άλλη μια φορά χτες στη Βαγδάτη, όπως το είχαν αποδείξει πριν τέσσερα χρόνια με το βομβαρδισμό του κτιρίου της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης.

Είναι προφανές ότι οι επιδρομείς, καθώς ετοιμάζονται για την τελική σφαγή στην ιρακινή πρωτεύουσα, δε θέλουν στα πόδια τους ανεπιθύμητους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, που θα αποτυπώσουν την εγκληματική τους μανία. Θέλουν, λοιπόν, να επιβάλουν γενικό σιωπητήριο. Θα μεταδίδονται μόνον οι εικόνες του CNN και του FOX, των δύο αμερικανικών καναλιών, και θα ακούγονται οι ανταποκρίσεις των «ενσωματωμένων» δημοσιογράφων, εκείνων, δηλαδή, που με τη στολή του Αμερικανού στρατιώτη ακολουθούν τις δυνάμεις των εισβολέων και μεταδίδουν μόνον όσα εγκρίνει ο στρατηγός Φρανκς.

Ο βομβαρδισμός των δυο αραβικών καναλιών («Αλ Τζαζίρα», «Αμπού Ντάμπι») και του ξενοδοχείου «Παλεστάιν», όπου διαμένουν οι απεσταλμένοι των μέσων ενημέρωσης απ' όλο τον κόσμο, διακρινόταν από χειρουργική ακρίβεια. Ο θάνατος των τριών εικονοληπτών και δημοσιογράφων και ο τραυματισμός άλλων τεσσάρων δημοσιογράφων ήταν ένα μήνυμα προς όλους: «Αν συνεχίσετε, δεν αποκλείεται να έχετε την ίδια τύχη...». Καμιά, βέβαια, δικαιολογία από την πλευρά των δολοφόνων δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Το έγκλημα ήταν προμελετημένο και διαπράχθηκε εν ψυχρώ. Ηταν ένα έγκλημα πολέμου και, μάλιστα, από τα ειδεχθέστερα.

Χτες το πρωί, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε για τις εικόνες της αμερικανοβρετανικής θηριωδίας στο Ιράκ, απάντησε: «Βλέπετε πολύ "Αλ Τζαζίρα". Αλλάξτε κανάλι. Δείτε CNN..!». Αυτό κι αν είναι ομολογία ενοχής και προαναγγελία του εγκλήματος, που διαπράχθηκε μετά από λίγες ώρες στη Βαγδάτη. Ομως, η φίμωση κάθε ενοχλητικής, για τους Αμερικανούς, φωνής δεν επιτυγχάνεται μόνο με τις βόμβες και τις ρουκέτες. Μόλις προχτές, ένας Ελληνας δημοσιογράφος απολύθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό όπου εργαζόταν, γιατί δε δέχτηκε να «χαμηλώσει τους τόνους», όπως του ζητήθηκε από τη διεύθυνση του σταθμού. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες μέρες ο Τ. Μίλερ μίλησε με ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης - ανάμεσά τους και με τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη - ζητώντας να περιοριστούν οι «αντιαμερικανικοί» τόνοι.

Τα χτεσινά γεγονότα καθιστούν ακόμη επιτακτικότερη την αντιπολεμική κινητοποίηση των εργαζομένων, όλων των πολιτών, ενώ για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης επιβάλλουν ενεργή αντίσταση στα σχέδια φίμωσης και χειραγώγησης, για να εμποδίσουν την επικράτηση της σιωπής του νεκροταφείου, που θέλουν να επιβάλουν οι δολοφόνοι και όσοι θέλουν να κρύψουν τη συνενοχή τους στο έγκλημα.

Το ρεσάλτο

Τάφους πίσω θ' αφήσουνε

κι ερείπια οι δολοφόνοι

κι εντέλει εκεί θα στήσουνε

ένα δικό τους «πιόνι»

και θα αρπάξουν καθετί

που η χώρα διαθέτει,

αφού θα γίνει το Ιράκ

δικό τους βιλαέτι!

*

Δε θα αφήσουν όρθιο

εκεί ούτε λιθάρι

και πλιάτσικο θ' αρχίσουνε

κατόπιν, οι κουρσάροι,

καθώς θα στήσουνε εκεί

σαφώς προτεκτοράτο,

γι' αυτό το λόγο άλλωστε

έκαναν το ρεσάλτο!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ