Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι λίστες της ντροπής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις σαράντα πέντε (45) ανέρχονται οι χώρες, που συμμετέχουν στη «Συμμαχία για τον άμεσο αφοπλισμό του Ιράκ» - όπως είναι η προσωρινή ονομασία της - σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Απ' αυτές - πάντα σύμφωνα με τον Πάουελ - οι τριάντα προσφέρουν στρατεύματα, επιμελητειακή υποστήριξη ή δικαιώματα πτήσης στον εναέριο χώρο τους και αποδέχτηκαν να κατονομαστούν. Οι υπόλοιπες δεκαπέντε προτιμούν να μην κατονομαστούν, συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών..!

Εμείς, τι να πούμε; Να υπογραμμίσουμε το πρωτοφανέστατο γεγονός της ύπαρξης χωρών και κυβερνήσεων, που συμπράττουν σ' έναν επιθετικό πόλεμο, παραβιάζουν ωμά το διεθνές δίκαιο και τσαλαπατούν τις αρχές του ΟΗΕ, αλλά αρνούνται να κατονομαστούν; `Η, να σημειώσουμε πως μόνο και μόνον αυτό το γεγονός κάνει ολοφάνερο τον ολότελα άδικο, απάνθρωπο και ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα αυτού του πολέμου;

ΥΓ: Αλήθεια, κυβερνήσεις σαν της δικής μας χώρας, πού τις συγκαταλέγει ο Κ. Πάουελ; Προφανώς, εκτός των 45, έχει και μια άλλη, ακόμη μεγαλύτερη λίστα, όλων όσοι φραστικά είναι υπέρ της ειρήνης, αλλά στην πράξη κάνουν «πλάτες» στις ΗΠΑ και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Γεγονός, το οποίο φανερώνει πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα και οι εξελίξεις, εάν ήταν ριζικά διαφορετική η πολιτική και η στάση των κυβερνήσεων αυτών.

Σειρά πολέμων

«Είναι γνωστό ότι ο πόλεμος με το Ιράκ είναι σε μεγάλο βαθμό πνευματικό τέκνο μιας ομάδας νεοσυντηρητικών διανοουμένων, που τον βλέπουν σαν πρόγραμμα - πιλότο. Τον Αύγουστο, Βρετανός αξιωματούχος που πρόσκειται στην ομάδα Μπους δήλωσε στο "Newsweek": "Ολοι θέλουν να πάνε στη Βαγδάτη. Οι αληθινοί άνδρες θέλουν να πάνε στην Τεχεράνη". Το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την "Haaretz", ο υφυπουργός των Εξωτερικών Τζον Μπόλτον είπε σε Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι μετά τη νίκη στο Ιράκ οι ΗΠΑ θα "τακτοποιούσαν" το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρειο Κορέα. Θα είναι πράγματι το Ιράκ πρώτο σε μακρά σειρά; Φαίνεται πάρα πολύ πιθανόν και όχι μόνο επειδή το "δόγμα Μπους" μοιάζει με κάλεσμα για σειρά πολέμων.»

Το απόσπασμα είναι από άρθρο του γνωστού Αμερικανού δημοσιογράφου και αναλυτή Πολ Κρούγκμαν και δημοσιεύτηκε προχτές στην εφημερίδα «Δε Νιου Γιορκ Τάιμς», ενώ, χτες αναδημοσιεύτηκε από το «Βήμα».

Ο βασικός στόχος τους

Με πολλές χιλιάδες, «έξυπνες» και μη, βόμβες θα «γαζώσουν» το Ιράκ - ίσως, να έχουν αρχίσει την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές - τα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροπλάνα, τα πρώτα εικοσιτετράωρα του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Το ίδιο θα κάνουν και τα πολεμικά πλοία των εισβολέων, βομβαρδίζοντας την πολύπαθη αυτή χώρα με μεγάλο αριθμό πυραύλων «Κρουζ» και «Τόμαχοκ». Τουλάχιστον, τριπλάσιος θα είναι ο αριθμός των βομβών και πυραύλων απ' ό,τι στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, το 1991, ενώ η ισχύς τους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, σημειώνουν οι ειδικοί.

Κι αν αναρωτιέστε, γιατί θα γίνουν οι πρωτοφανείς αυτοί βομβαρδισμοί, όταν οι πάντες παραδέχονται ότι η στρατιωτική υπεροπλία των ιμπεριαλιστών εισβολέων είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερη των αδύνατων ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων, η απάντηση είναι απλή. Ο βασικός και κύριος στόχος τους δεν είναι ο ιρακινός στρατός και οι όποιες αμυντικές υποδομές του, αλλά ο ιρακινός λαός. Αυτόν κυρίως φοβούνται οι εισβολείς και γι' αυτό επιδιώκουν τον εκφοβισμό και την κατατρομοκράτησή του, πριν ξεκινήσουν οι χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις. Αλλωστε, τον ίδιο ακριβώς στόχο έχει και ο πολύμορφος ψυχολογικός πόλεμος, που ξεδιπλώνεται πολύ καιρό τώρα, ενώ τα ίδια έγιναν και με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Αυτή είναι η αλήθεια και ο... όψιμος πόνος των Τζ. Μπους και Τ. Μπλερ για τον ιρακινό λαό, δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό και αποκρουστικό πρόσωπο της βάρβαρης και τρομοκρατικής πολιτικής του σύγχρονου ιμπεριαλισμού.

Χωρίς σχόλια

Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για το μονομερή πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Τα ίδια είπε και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ταυτόχρονα, όμως -όπως δήλωσαν και οι δύο- οι χώρες τους θα παράσχουν τις απαιτούμενες από τις ΗΠΑ διευκολύνσεις και δηλώνουν έτοιμες, να πάρουν μέρος στην ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ, πάντα, βέβαια, μέσα από τις διαδικασίες του ΟΗΕ.

Αυτά τα λίγα και ασχολίαστα, για όσους εκστασιάζονται με την ...αντιπολεμική στάση του γαλλογερμανικού άξονα...

Ο άλλος πόλεμος

Ενώ η ανθρωπότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα την ώρα που οι ορδές των Αγγλοαμερικάνων δολοφόνων θα επιτεθούν κατά του λαού του Ιράκ, ένας άλλος πόλεμος διεξάγεται παρασκηνιακά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ενας μονομερής πόλεμος, που έχει εξαπολύσει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο κατά των εργαζομένων και των κατακτήσεών τους. Πρόκειται για ταξικό πόλεμο, με θύματα τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, τους άνεργους, τους «μερικώς» εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, που δοκιμάζονται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Η νέα φάση αυτής της εξελισσόμενης στο χρόνο επίθεσης, στην οποία σήμερα ηγούνται σε πολιτικό επίπεδο οι Σημίτης, Σρέντερ και Σιράκ, έχει σχεδιαστεί να εκδηλωθεί τις μέρες αυτές, ταυτόχρονα με τις βόμβες που ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν για να δολοφονήσουν τον ιρακινό λαό οι Μπους και Μπλερ. Μπορεί, με αφορμή την «κρίση του Ιράκ», η Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει ουσιαστικά ...διχοτομηθεί και κανείς να μη γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί στο μέλλον, μπορεί ο Σρέντερ και ο Σιράκ να τα έχουν «σπάσει» με τον Μπους και τον Μπλερ, αυτό όμως που ενώνει και τους τέσσερις, από κοντά και τον Σημίτη, αυτό που δε δημιουργεί την παραμικρή διαφωνία μεταξύ τους, είναι το τσάκισμα του κοινού ταξικού τους εχθρού: Του εργατικού κινήματος, καθώς και των κατακτήσεών του. Στο σημείο αυτό υπάρχει απόλυτη συμφωνία.

Χτες ξεκίνησαν οι εργασίες του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες με προεδρεύοντα τον Ελληνα υπουργό Οικονομίας. Στόχος του ΕΚΟΦΙΝ είναι να προετοιμάσει το Κείμενο Βασικών Σημείων - πρόκειται για έναν απολογισμό της περιβόητης προοπτικής της Λισαβόνας, ενώ τίθενται και οι νέοι στόχοι - ενόψει του εαρινού Συμβουλίου Κορυφής, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο.

Στο σχετικό κείμενο, που διένειμε το υπουργείο Οικονομίας, διαβάζουμε ότι «οι βασικές μας προτεραιότητες είναι η μεταρρύθμιση στα συστήματα απασχόλησης» και ότι «τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδιώξουν μεταρρυθμίσεις στα φορολογικά συστήματα και στα συστήματα κοινωνικών παροχών, να βελτιώσουν τον τρόπο διαμόρφωσης των μισθών ώστε να αντανακλούν καλύτερα την παραγωγικότητα και να μεταρρυθμίσουν τη νομοθεσία για την προστασία της απασχόλησης». Και σε άλλο σημείο κάνουν λόγο για «θέσπιση κατώτατων επιπέδων συνθηκών εργασίας, προς όφελος της απασχόλησης (!), αφήνοντας παράλληλα περιθώρια στις επιχειρήσεις ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες. Οι μεταρρυθμίσεις για βιώσιμα συνταξιοδοτικά προγράμματα πρέπει επίσης να συνεισφέρουν σε αυτό το στόχο».

Με λίγα λόγια, παίρνουν μέτρα με στόχο την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, κάτι που τους το διασφαλίζουν οι «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, οι ενοικιάσεις εργαζομένων-σύγχρονων δουλοπαροίκων, γενικώς η πλήρης ανατροπή των σταθερών μορφών απασχόλησης. Η δική μας απάντηση, βέβαια, πρέπει να είναι όχι μόνον αντιπάλεμα των αντιδραστικών αυτών πολιτικών αλλά συνολική ρήξη με το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη σοσιαλιστική προοπτική.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Οι «δεκαπέντε»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ και κοινή θέση ψάχνουν οι «15» στις Βρυξέλλες και γι' αυτό κάνει τα πάντα - όπως δηλώνει - η ελληνική διπλωματία. Το πρόβλημα είναι ότι στο Ιράκ, την ίδια ώρα, ψάχνουν «θέση» για να αποφύγουν τους πυραύλους και τις βόμβες.

Είναι ανόητο, πάντως, να προσπαθούν να μας πείσουν πως η όποια συζήτηση και οι όποιες επαφές γίνονται στην έδρα της ΕΕ έχουν να κάνουν με την «παγκόσμια ειρήνη». Για τη μετα-Σαντάμ εποχή κυρίως κουβεντιάζουν και, βέβαια, το μυαλό τους είναι στη μοιρασιά της λείας.

Αλλωστε, η για δεύτερη συνεχή μέρα χτεσινή άνοδος των Χρηματιστηρίων δίνει χεροπιαστά επιχειρήματα στους πλέον κυνικούς, αν και ο τίτλος μπορεί να αποδοθεί κάλλιστα σε όλους.

Το σίγουρο είναι πως η «κοινή θέση», που έχει εδώ και καιρό λάβει η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια κοινή γνώμη κατά του άδικου πολέμου, δεν έχει την παραμικρή θέση στις διεργασίες των Βρυξελλών.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, στη ...γειτονιά μας, οι πιέσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και πλέον - εκτός των σεισμών - με τη γειτονική Τουρκία, μας «ενώνουν» και οι Αμερικανοί, δημιουργώντας ...έναν ωραιότατο διάδρομο για τα αεροπλανοφόρα και τα μεταγωγικά τους στο Αιγαίο.

Οχι πως δεν ήταν πάντοτε «ανοιχτοί οι δρόμοι», αλλά όταν οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και πιο άμεσες, τότε όλα γίνονται ...πιο άμεσα και πιο φανερά, όπως για παράδειγμα η σημερινή, άκρως εσπευσμένη, συνεδρίαση του τουρκικού Κοινοβουλίου.

Οσο για τον υπουργό Εξωτερικών που διαθέτουμε, εδώ και καιρό έχει εγκαταλείψει τη «βήμα - προς - βήμα» προσέγγιση. Με τους Αμερικανούς ασχολείται εδώ και αρκετούς μήνες, οπότε η προσέγγιση είναι ...«τρέχοντας»!


Γρηγοριάδης Κώστας

Συνένοχοι στο έγκλημα

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκκληση απηύθυνε χτες στους Ελληνες δημοσιογράφους, που έχουν παραμείνει στη Βαγδάτη, ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, να αποχωρήσουν από την ιρακινή πρωτεύουσα. Και, πέρα από το γεγονός, πως η έκκληση έγινε αργά, αφού η απομάκρυνση από τη Βαγδάτη είχε γίνει, ήδη από χτες, πολύ δύσκολη έως αδύνατη, αναρωτιόμαστε γιατί ανησυχεί ο κ. Πρωτόπαππας. Δεν ξέρει, ότι οι «έξυπνες» βόμβες των Αμερικανών... φίλων και... συμμάχων «μας» στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία και στο ΝΑΤΟ, δε χτυπάνε γυναικόπαιδα και αμάχους και, πολύ περισσότερο, δημοσιογράφους; `Η, μήπως, δε γνωρίζει, ότι πολλές απ' αυτές έχουν περάσει από τη Σούδα, τις ελληνικές θάλασσες και τον ελληνικό εναέριο χώρο και, επομένως -ακόμη κι αν... κάνουν κάποιο λάθος- θα κάνουν εξαίρεση στους Ελληνες δημοσιογράφους..;

Οχι, δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε χιούμορ, έστω και μαύρο. Γνωρίζουμε καλά τις πολύ δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, που περνούν οι συνάδελφοι στη Βαγδάτη και ευχόμαστε ολόψυχα, να γυρίσουν όλοι ασφαλείς. Η συνενοχή του κ. Πρωτόπαππα και της κυβέρνησης γενικότερα, όμως, στο συντελούμενο απάνθρωπο έγκλημα δε μειώνεται στο παραμικρό από παρόμοιες εκκλήσεις. Ας το 'χουν καθαρό.

Χρηματιστήρια και πόλεμος

Δεν πρόλαβε ο Κ. Πάουελ, προχτές, να προαναγγείλει το πολεμικό τελεσίγραφο του Τζ. Μπους και να δηλώσει πως έκλεισε το παράθυρο της διπλωματίας και οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο. Και μπορεί, βέβαια, οι αναλυτές, να εξηγούν το φαινόμενο με την εκτίμηση πως η άνοδος οφείλεται στο τέλος της αβεβαιότητας και στην προεξόφληση της ταχείας ολοκλήρωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά η βαθύτερη ουσία του δε βρίσκεται σ' αυτό. Για μια ακόμη φορά, αποδείχνεται στην πράξη, ότι τα συμφέροντα, οι στόχοι και επιδιώξεις του πολυεθνικού κεφαλαίου κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τα συμφέροντα των λαών. Ο πόλεμος είναι όλεθρος και η χειρότερη καταστροφή για τους τελευταίους, αλλά είναι τροφή, ανάσα ζωής και μεγάλη ευκαιρία για πολύ περισσότερα κέρδη, για το μεγάλο κεφάλαιο. Πολύ περισσότερο, όταν έχουν ενταθεί οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, όταν η ύφεση και τα σημάδια της κρίσης έχουν αγκαλιάσει ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο και οξύνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις και η ταξική πάλη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορούν να την κρύψουν οι όποιες επιδερμικές αναλύσεις.

Τα «εκσυγχρονιστήρια»...

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου (ΕΚΒ) είναι το μόνο στη Θεσσαλία, που δεν κήρυξε 24ωρη απεργία για αύριο και δε συμμετέχει στο πανθεσσαλικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, που διοργανώνουν οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων των θεσσαλικών νομών, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Κι ενώ η «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» κεντροαριστερή πλειοψηφία της διοίκησής του θα έπρεπε ν' απολογείται στην εργατική τάξη γι' αυτήν την προκλητική αγωνιστική απουσία, προσπαθεί να βγει από πάνω, παραδίνοντας ...μαθήματα ταξικότητας στο ΠΑΜΕ. Σε μια ανακοίνωση - «περιβόλι» ανόητων ισχυρισμών - χαρακτηρίζει το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο «κινητοποίηση - κατσαρόλα»(!), υποστηρίζει ότι υπάρχει μια διαχωριστική ταξική γραμμή ανάμεσα στους εργάτες και τους βιοτέχνες και τους μικρομεσαίους αγρότες, που δεν επιτρέπει την αγωνιστική συνάντησή τους (!!) και ισχυρίζεται ότι η κινητοποίηση που διοργανώνει το ΕΚΒ - η 4ωρη στάση που κήρυξε «για τα μάτια του κόσμου» - δεν έχει καμιά σχέση με εργοδότες και τα συμφέροντά τους(!!!)

... να απομονωθούν

Την απάντηση στους «κεντροαριστερούς απατεώνες», έδωσε, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζοντας τη γνωστή λαϊκή παροιμία ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί...», η ανακοίνωση αναφέρεται «στα έργα και τις ημέρες» του εκσυγχρονιστικού σιναφιού που διαφεντεύει στο Εργατικό Κέντρο Βόλου κι επισημαίνει ότι ταξικός αντίπαλος της εργατικής τάξης δεν είναι οι μικροβιοτέχνες και οι μικρομεσαίοι αγρότες, αλλά οι βιομήχανοι και η πλουτοκρατία.

Κι αφού ζητάει από τους εργαζόμενους του Βόλου να καταδικάσουν και ν' απομονώσουν τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, τους καλεί να ανασκουμπωθούν και να σφυρηλατήσουν την ταξική ενότητα κι αλληλεγγύη, να δυναμώσουν τις προσπάθειες κοινής δράσης με όλα τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα, με όλο το λαό και να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της αυριανής 24ωρης απεργίας και της πανθεσσαλικής, παλλαϊκής διαδήλωσης στη Λάρισα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά συμμετοχή στο έγκλημα!

Μεγάλες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την εμπλοκή της χώρας στη δολοφονική επιδρομή των Αμερικανών και των πιστών συμμάχων τους στο Ιράκ. Παρά τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού και των άλλων κυβερνητικών στελεχών, η εμπλοκή αυτή είναι άμεση, μεγάλη και εκφράζεται με:

  • Τη συμμετοχή των δύο φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, στη Μεσόγειο και τον Περσικό, σε αποστολές σχετικές με τις πολεμικές προετοιμασίες.
  • Την παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στον πόλεμο, με τη χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου και τη διάθεση των πληρωμάτων των αεροσκαφών «ΑΒΑΚΣ» για τις ανάγκες των επιδρομέων.
  • Τη λειτουργία της βάσης της Σούδας, η οποία λειτουργεί ως στρατηγικό ορμητήριο των ΗΠΑ για την επιδρομή τους. Τη χρησιμοποίηση άλλων βάσεων, όπως του Αραξου και του Ακτιου για διευκολύνσεις.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι τα παραπάνω δε συνιστούν συμμετοχή στον πόλεμο, αλλά γίνονται προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων, που ανέλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών της με την κυβέρνηση των ΗΠΑ... Πέρα από το γεγονός πως δεν είναι γραμμένο πουθενά ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις επειδή έτσι θέλουν οι Αμερικάνοι, σε καμιά συμφωνία δε λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να βάζει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση πάνω από το Διεθνές Δίκαιο. Και στο κάτω - κάτω της γραφής, αν η κυβέρνηση είχε υπογράψει κάποια τέτοια συμφωνία, οφείλει τώρα να την ακυρώσει!

Η απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, όπως καταγράφηκε με τις τεράστιες διαδηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, αλλά ακόμα και με δημοσκοπήσεις, είναι να σταματήσει η καθ' οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επιδρομή. Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τη λαϊκή θέληση, εξάλλου υποτίθεται ότι στο όνομα του ελληνικού λαού ασκεί την εξουσία. Υπάρχει, βέβαια, ένας επιπλέον λόγος και αυτός αφορά στο ότι η επιδρομή εναντίον του Ιράκ είναι παράνομη, ακόμη και με τα μέτρα του ΟΗΕ, αφού γίνεται παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση οφείλει τώρα:

Να διατάξει αμέσως την επιστροφή των ελληνικών πολεμικών πλοίων από τη Μεσόγειο και τον Περσικό. Να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στις αμερικανικές δυνάμεις, με την απαγόρευση της διέλευσης των αμερικάνικων και των βρετανικών αεροσκαφών από τον ελληνικό εναέριο χώρο και με την ανάκληση των πληρωμάτων των «ΑΒΑΚΣ» από την Τουρκία. Να κλείσει τη βάση της Σούδας και να απαγορεύσει οποιαδήποτε λειτουργία της, καθώς και των άλλων βάσεων.

Σε όποια άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση θα είναι συνένοχη και άμεσα συμμέτοχη σ' αυτό το έγκλημα, όχι μόνον κατά του ιρακινού λαού, αλλά κατά της ανθρωπότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ