Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποκαλυπτική πρακτική

Γρηγοριάδης Κώστας

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία του Πειραιά, οι εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι κοινωνικοί και μαζικοί φορείς της πόλης, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης (πλην ελαχίστων), απαιτούν το διώξιμο της ΝΑΤΟικής αρμάδας του πολέμου και του θανάτου. Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν στην Καβάλα, όπου οι πάντες αντιτάσσονται κατηγορηματικά στη δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο, και στην Καλαμάτα, όπου ελλιμενίστηκαν άλλα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση, όμως - με τη συνένοχη σιωπή συμπαράστασης της ΝΔ - ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη πρακτική απ' αυτή που φανερώνει και απαιτεί η λαϊκή θέληση. Και μπορεί, βέβαια, να ψελλίζει διάφορες ψευτο-δικαιολογίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά η αλήθεια είναι μία: Η κυβερνητική αυτή πρακτική αποκαλύπτει την πραγματική στάση της κυβέρνησης έναντι του προετοιμαζόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου και, ταυτόχρονα, τον επικίνδυνο χαρακτήρα της εγκλωβισμένης στους «ευρω-μονόδρομους» της «νέας τάξης» πολιτικής της.

«Κάθε χριστιανός θα έπρεπε να βρίσκεται στις διαδηλώσεις»

Το γεγονός έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας της Εκκλησίας της Ελλάδας, με θέμα τον εγκεφαλικό θάνατο, που έγινε το περασμένο Σάββατο 15 Φλεβάρη, την ημέρα δηλαδή των μεγάλων αντιπολεμικών διαδηλώσεων.

Στη διάρκεια των εργασιών, λοιπόν, σηκώθηκε ένας ιερομόναχος και είπε τα εξής ενδιαφέροντα: «Βρήκα στην τσέπη μου ένα σημείωμα που λέει ότι πρέπει να τελειώνουμε το γρηγορότερο τις ομιλίες μας. Η εκκλησία προσεύχεται για την ειρήνη, αλλά ίσως αυτό δεν επαρκεί. Κάθε χριστιανός αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να βρίσκεται στο δρόμο για να διαδηλώσει για την ειρήνη»...

Μακάρι να έβρισκε και άλλους πολλούς μιμητές ο χριστιανός!

Η «συζήτηση»...

«Υπήρξε μια επί τετράωρον κράτησή του στο αεροδρόμιο, υπό τη μορφή μιας συζήτησης από τις αμερικανικές αρχές...».

Με τα λόγια αυτά είχε περιγράψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την περασμένη Κυριακή, την περιπέτεια του καθηγητή του ΕΜΠ, Ευγένιου (Βένιου) Αγγελόπουλου, στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Διαβάστε, τώρα, τις πραγματικές συνθήκες της «συζήτησης», που είχε ο καθηγητής με τις αμερικανικές αρχές, όπως τις περιγράφει ο ίδιος στην αναφορά του προς το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης: «... Κατά την άφιξή μου στις 10 μ.μ. κρατήθηκα για πεντέμισι ώρες (έως τις 3.30 το πρωί της Πέμπτης) στα Γραφεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης, από τις οποίες οι τέσσερις ώρες ήταν απλή αναμονή σε απαράδεκτες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, μου πήραν δύο φορές πλήρη δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφήθηκα, μεταφέρθηκα με χειροπέδες πιασμένες μπροστά στη ζώνη, από το τερματικό 1 στο τερματικό 4 και η αναμονή μου στο τερματικό 4, διάρκειας δύο ωρών, έγινε με χειροπέδες στα πόδια, ενωμένες με αλυσίδα 40 εκατοστών σε κλειστό χώρο...».

Και δεν έφταναν μόνον αυτά. Ολες αυτές τις ώρες, κανείς, εκ των δεσμωτών του, δεν του έδινε την παραμικρή συγκεκριμένη και ουσιαστική εξήγηση. Κι όταν, έγινε η «συνέντευξη» με τον πράκτορα του Εφ Μπι Αϊ, του έγινε έμμεση, πλην σαφής, πρόταση αμοιβής, εάν έδινε πληροφορίες σχετικά με την εγχώρια τρομοκρατία.

... και η χοντρόπετση κυβέρνηση

Απόλυτα δικαιολογημένα ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνει στην αναφορά του: «Εκτιμώ ότι αυτή η κακή μεταχείριση ξεπερνά το άτομό μου και προσβάλλει το ίδρυμα το οποίο εκπροσωπώ (σ.σ. στη Νέα Υόρκη πήγε ως εκπρόσωπος του ΕΜΠ και έχοντας κανονική βίζα) και την Ελληνική Πολιτεία γενικότερα».

Από τότε έχει περάσει μια ολόκληρη βδομάδα και, απ' όσα ξέρουμε, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια μορφή διαμαρτυρίας προς τις αμερικανικές αρχές ή τον εδώ πρέσβη, Τ. Μίλερ. Φαίνεται πως τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν στον κ. Αγγελόπουλο και αδρά περιγράφει στην αναφορά του δε θεωρούνται προσβολή από την κυβέρνηση του κ. Σημίτη, ούτε αυθαίρετη και ωμή καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών.

Το γεγονός δε μας ξαφνιάζει, βέβαια. Εδώ, οι Αμερικανοί έχουν απαιτήσει και η κυβέρνηση έχει δεχτεί - με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ - να κάνουν ό,τι θέλουν ακόμη και στη δική μας χώρα...

Τα ενημερωτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΛΟΚΛΗΡΗ πολεμική αρμάδα βρίσκεται έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Ο λαός της πόλης, οι μαζικοί φορείς απαιτούν την απομάκρυνσή της, διαδηλώνουν ενάντια στον επαπειλούμενο πόλεμο και ουσιαστικά αποτρέπουν την αποβίβαση των μισθοφόρων στο λιμάνι, αλλά τίποτε απ' όλ' αυτά δεν υπάρχει στις πρώτες σελίδες των «αντικειμενικών», «σοβαρών» και μεγάλων εφημερίδων.

Μοναδική εξαίρεση το «Εθνος». Είχε ένα μικρό μονόστηλο... Η «Ελευθεροτυπία», «Τα Νέα», «Το Βήμα» δεν είχαν το παραμικρό. Το ρεπορτάζ της πρώτης, μάλιστα, έδινε την εντύπωση ότι όλα όσα έγιναν χτες στον Πειραιά - από το κρέμασμα των δυο τεράστιων πανό, μέχρι τις ολοήμερες διαδηλώσεις - πραγματοποιήθηκαν από το Κοινωνικό Φόρουμ.

Δε λέμε, βέβαια, υπήρχαν και τέσσερις - πέντε εκπρόσωποι του τελευταίου, αλλά διαδήλωση δεν έφτιαχναν με τίποτε...

ΤΡΙΑ ή τέσσερα δευτερόλεπτα αφιέρωσε το «Μέγκα» στη μεγάλη χτεσινοβραδινή αντιπολεμική συγκέντρωση του λαού του Πειραιά. Φαίνεται τόσο... κράτησε η επίδραση της «αυτοκριτικής», που έκανε πρόσφατα ο Ν. Χατζηνικολάου, διευθυντής ειδήσεων και χτεσινός τηλεπαρουσιαστής των ειδήσεων του καναλιού.

Αμέσως μετά παρουσίασε την εκδήλωση μιας απονομής βραβείων και αφιέρωσε σ' αυτή πολλαπλάσιο χρόνο. Είχε βάλει, μάλιστα, τίτλο «Ξεχώρισαν στον τομέα τους».

Δεν έχουμε τίποτε προσωπικό με όλους όσοι βραβεύτηκαν. Ακόμη και με το Ν. Χατζηνικολάου... Επιμένουμε, όμως, ότι οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν σήμερα είναι όσοι με λόγια και έργα τάσσονται ενάντια στον πόλεμο. Οσοι παλεύουν καθημερινά γι' αυτό, πρώτα και κύρια στους δρόμους του αγώνα. Είτε είναι επώνυμοι είτε ανώνυμοι. Στην πάλη αυτών των ανθρώπων αξίζει η μεγαλύτερη προβολή σήμερα.

Και, πάντως, κάθε άλλο παρά αξίζει να μετατρέπονται σε... φύλλο συκής των άθλιων τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, που και χτες βασάνισαν το μυαλό και τις αισθήσεις μας...


Γρηγοριάδης Κώστας

ΓΙΑ να μην... αδικήσουμε, πάντως, το «Μέγκα», πρέπει να σημειώσουμε ότι είχε κι άλλα... ενδιαφέροντα ρεπορτάζ, στα οποία επίσης αφιέρωσε πολλαπλάσιο χρόνο από την κινητοποίηση του πειραϊκού λαού.

Οπως για αστρολόγους και μάγους. Περιπτώσεις μεσήλικων Ελλήνων που παντρεύτηκαν αλλοδαπές και τους... «έγδυσαν» κλπ., κλπ.

Πόλεμος και Ειρήνη

Το ένα στα οκτώ παιδιά στο Ιράκ πεθαίνει πριν γίνει πέντε χρονών. Το ένα στα τρία υποσιτίζεται. Το ένα στα τέσσερα δεν πίνει καθαρό νερό. Αυτά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της «Γιούνισεφ» για τις συνέπειες του εμπάργκο που επιβάλλεται και με τις ευλογίες του ΟΗΕ. Το 2001, 580.000 παιδιά πέθαναν από AIDS, εκ των οποίων το 90% στην Αφρική. Μέχρι εκείνη τη χρονιά 13 εκατομμύρια παιδιά, είχαν μείνει ορφανά επειδή έχασαν τους γονείς τους από την ίδια ασθένεια. Κάθε χρόνο 770.000 παιδιά πεθαίνουν από ιλαρά, γιατί ο σύγχρονος κόσμος δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει το απαραίτητο εμβόλιο.

Στη Ζιμπάμπουε -σε καιρό ειρήνης- 6 εκατομμύρια του πληθυσμού κινδυνεύουν να πεθάνουν από την έλλειψη τροφής και νερού. Στην Αιθιοπία ο αριθμός αυτών που κινδυνεύουν ανεβαίνει στα 8 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 1,4 είναι παιδιά. Και όλα αυτά σε «καιρό ειρήνης» και όταν το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της χώρας είναι σ' ένα εύφορο οροπέδιο, ενώ στα βορειοδυτικά βρίσκονται οι πηγές του Γαλάζιου Νείλου.

«

Εδώ ακόμα και η ειρήνη έχει πολεμική θωριά», έγραφε πριν μισό αιώνα ο Μπέρτολντ Μπρεχτ. Και πράγματι. Ποια η διαφορά ενός παιδιού που πεθαίνει στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ, από ένα παιδί που ψυχορραγεί στη Ζιμπάμπουε ή στην Αιθιοπία; Και όμως κοιτάζοντας αυτά τα μεγάλα μάτια των παιδιών που πεθαίνουν από την πείνα, των παιδιών που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν τους γονιούς τους, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για την υπεράσπιση της ειρήνης. Γιατί μπορεί κατά βάθος και η «ειρήνη» που έχουν επιβάλλει οι ιμπεριαλιστές, οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια να «έχει πολεμική θωριά», όμως ο αγώνας των λαών για την αποτροπή του πολέμου, είναι χαστούκι στον ιμπεριαλισμό, δυναμίτης στα θεμέλιά του.

Διεξάγοντας ανυποχώρητα την πάλη για την ειρήνη, καθόλου δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο πόλεμός τους δεν είναι απλά ένα καπρίτσιο. Δεν είναι η απόφαση ενός τρελού. Οπως προειδοποιεί και πάλι ο Μπρεχτ, ο πόλεμος επιβάλλεται γιατί: «βαθιά στη σφαίρα της παραγωγής και ψηλά πάνω από τη σφαίρα της παραγωγής κυριαρχεί η βία. Δεν πρόκειται μονάχα για το αν κατασκευάζονται κανόνια ή άροτρα - στους πολέμους για την τιμή του ψωμιού, τα κανόνια είναι τα άροτρα... Γίνεται ορατό, ότι το "πολεμικό πνεύμα " που εξαπολύει πολέμους, που ουδέποτε θα εξαπολύσει ένα πνεύμα ειρήνης, είναι το πνεύμα των επιχειρήσεων. Δεν είναι, ότι ένα καταστρεπτικό πολεμόχαρο στοιχείο, (που άλλωστε πιθανότατα μπορεί να εξουδετερωθεί), διακόπτει ξανά και ξανά την ειρηνική παραγωγή, αλλά ότι η ίδια η παραγωγή θεμελιώνεται πάνω στην καταστρεπτική αρχή του πολέμου».

Να γιατί οι εργαζόμενοι, οι λαοί όλου του κόσμου κηρύσσουν πόλεμο στον πόλεμό τους. Αντιστέκονται στη βία, της «ειρήνης» τους!


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ευρω - χειραγώγηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η πρωτοβουλία ονομάζεται «άνοιξη της Ευρώπης», ανήκει στην ΕΕ, αναφέρεται στη διεύρυνση της τελευταίας και έχει προφανέστατο στόχο την παραπέρα καλλιέργεια των γνωστών «ευρω - αυταπατών» και σε τελευταία ανάλυση τη χειραγώγηση των συνειδήσεων. Σ' αυτή την πρωτοβουλία, λοιπόν, έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή το υπουργείο Παιδείας και με εγκύκλιό του καλεί τους δασκάλους και τους καθηγητές, σε όλες τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες σχολικές μονάδες της χώρας, να ξεκινήσουν μια καμπάνια, για να αυξήσουν τη συμμετοχή των μαθητών στην «ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης». Καμπάνια η οποία θα καταλήξει σε σχετική εκδήλωση, στις 21 του Μάρτη.

Φυσικά, στις οδηγίες που συνοδεύουν την εγκύκλιο, δεν αναφέρεται πουθενά η στάση της ΕΕ και των αντίστοιχων κυβερνήσεων στο θέμα του επαπειλούμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου, η αυξανόμενη συνεχώς ανεργία, οι προωθούμενες αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, κλπ., κλπ.. Δεν αναφέρεται το παραμικρό για την Ευρώπη των πολυεθνικών, όπου κάθε χρόνο οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί περισσότεροι και φτωχότεροι. Και τόσα άλλα...

Κατανοούμε, βέβαια, τόσο τους εμπνευστές της καμπάνιας, όσο και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που έσπευσε να ανταποκριθεί. Αν αναφερόταν η πραγματικότητα, τότε ο καθένας θα καταλάβαινε ότι δεν πρόκειται περί άνοιξης, αλλά για χειμώνα...

Αυθαιρεσίες της «Διεθνούς Ενωσης»

Κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρίες εδώ και μερικά χρόνια μάς έχουν ταράξει με τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ. Κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρίες έχουν βαλθεί, μάλιστα, να μας πείσουν ότι οι ανατιμήσεις είναι για το καλό μας γιατί έτσι, λέει, οι εταιρίες αποκτούν ευρωστία και οι αποζημιώσεις θα δίνονται αυτόματα. Η ευρωστία εξασφαλίστηκε και με το παραπάνω, αλλά τα υπόλοιπα αποδεικνύονται πάλι φούμαρα.

Αυτή τη φορά, όπως μας καταγγέλλεται -και με συγκεκριμένα, μάλιστα, στοιχεία- η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ, επιχείρηση που σε κάθε περίπτωση λειτουργεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα αρνείται να αποζημιώσει για τις ζημιές που υπέστη μοτοσικλετιστής, όταν τον τράκαρε όχημα που ήταν ασφαλισμένο στην εταιρία. Ο οδηγός του ΙΧ έκανε δήλωση αναγνωρίζοντας την ευθύνη του, ο αστυνομικός που κατέγραψε το συμβάν επίσης μιλάει για ευθύνη του οδηγού, ο πραγματογνώμονας της εταιρίας κατέγραψε τις ζημιές που υπέστη η μοτοσικλέτα, αλλά εδώ και τρεις μήνες η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ, δεν έχει καταβάλει τη σχετική αποζημίωση.

Αλήθεια, τι λέει η κυβέρνηση για τέτοιου είδους αυθαιρεσίες; Τι απαντά ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης; Τι θα κάνει προκειμένου να καταβληθεί «εδώ και τώρα» η αποζημίωση;

Προς «ΑΛΤΕΡ»

Μήπως δεν έχετε πάρει είδηση, ότι ο Κοκός και το σόι του έχουν φύγει από τη χώρα μας, από την περασμένη Κυριακή; Αναρωτιόμαστε, γιατί, ακόμη και χτες, τέσσερις μέρες μετά, στο βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού σας, παρουσιάσατε εκτενές ρεπορτάζ για τον τέως, τις χορευτικές ικανότητες ενός εκ των γιων του και, βέβαια, το νέο ...σπιτάκι -σύμφωνα με το ρεπορτάζ σας - στο οποίο πιθανώς να μετεγκατασταθεί ο τέως, αν και όποτε αποφασίσει να γυρίσει στην Ελλάδα. Ακόμη, συζήτηση κάνατε με τους προσκεκλημένους του δελτίου...

Πάντως - αν επιτρέπετε μια γνώμη - όταν δεν έχετε άλλες ειδήσεις, υπάρχει και η λύση της μείωσης της χρονικής διάρκειας του δελτίου σας...

Τι δεν τους άρεσε..;

Αξιοσημείωτη και πετυχημένη ήταν η πρωτοβουλία των κομμουνιστών του Πειραιά, να κρεμάσουν προχτές ένα τεράστιο πανό στον ουρανοξύστη, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, με το σύνθημα «NATO KILLERS GO HOME». Οπως και αυτή των μελών του ΠΑΜΕ, που κρέμασαν ένα εξίσου τεράστιο πανό στο κτίριο του ΟΛΠ, στην προβλήτα της Δραπετσώνας. Και, βέβαια, οι σχετικές φωτογραφίες ήταν και ωραίες και επιβλητικές. Φαίνεται, όμως, πως οι υπεύθυνοι των εφημερίδων είχαν ...διαφορετική γνώμη. Ελαχιστότατες ήταν όσες - εκτός του «Ριζοσπάστη» - δημοσίευσαν χτες κάποια σχετική φωτογραφία. Αναρωτιόμαστε, τι δεν τους άρεσε στις φωτογραφίες...

«Ολοι μαζί γερά! - γερά με τσαμπουκά! Ολοι μαζί με συνοχή στη συνενοχή...

Προέχει η συνοχή της Ευρώπης. Η συνενοχή της στον πόλεμο έπεται...».

Του Στάθη, από το «Ναυτίλο» του στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι «αξίες της ελευθερίας... »

Υποτίθεται πως κήρυξαν πόλεμο ενάντια σε οτιδήποτε απειλεί τη «δημοκρατία», τις «αξίες της ελευθερίας», του «διεθνούς δικαίου» και τον «αμερικάνικο τρόπο...». Οπου σταθεί και όπου βρεθεί οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της διοίκησης των ΗΠΑ, επαναλαμβάνει αυτά τα στερεότυπα λες και το άκουσμά τους από μόνο του, είναι δυνατόν να πείσει. Μόλις προχτές ο Τ. Μίλερ σε τηλεοπτική του εμφάνιση επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του για άλλη μια φορά το ίδιο κατεβατό... Λες και δεν έχουν αυτοί οι όροι συγκεκριμένο περιεχόμενο, που εξαρτάται από την καθημερινή πρακτική εκείνων που τα διακηρύσσουν.

Το ότι κανέναν από αυτούς τους όρους δεν παίρνουν στα σοβαρά και μόνο τους χρησιμοποιούν σαν άλλοθι, για να κάνουν τα ιμπεριαλιστικά τους εγκλήματα, το ξέρουν τόσο αυτοί όσο και όλοι εμείς που τους ακούμε. Ομως τα εγκλήματα που έχει ανάγκη το σύστημα για να επιβιώσει, είναι τόσο πολλά σε μέγεθος και σε ποσότητα, που ούτε τα προσχήματα πλέον δεν ενδιαφέρονται να κρατήσουν προκειμένου να «τελειώνουν τη δουλιά...».

Αυτοί οι προστάτες της «δημοκρατίας, της ελευθερίας και του διεθνούς δικαίου» συλλαμβάνουν, για παράδειγμα, έναν Ελληνα καθηγητή, που επισκέπτεται τη χώρα τους για να κάνει διάλεξη, του περνάνε χειροπέδες σε χέρια και σε πόδια, τον ανακρίνουν με το χειρότερο τρόπο για ώρες, τον διατηρούν στους χώρους του αεροδρομίου, για να μην έχει δικαίωμα, τυπικό, νομικής προστασίας, σύμφωνα με τη λογική τους τουλάχιστον, επιχειρούν με όλα τα αθέμιτα μέσα να τον μετατρέψουν σε καταδότη... Φυσικά, από μια χώρα που στη νομοθεσία της έχει περάσει ιδέες μέχρι και απαγωγής ή και δολοφονίας, ακόμα πολιτών ξένων χωρών και σε ξένο έδαφος, όταν απειλούνται τάχα τα συμφέροντά της, όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς...

Το ανησυχητικό όμως είναι, επειδή ακριβώς για όλα τους έχουμε ικανούς, να αρχίσουμε να θεωρούμε και δεδομένες, ανάλογες συμπεριφορές. Δηλαδή, ότι είναι δυνατόν να συμβαίνουν. Να διευρύνεται, με άλλα λόγια, η κοινωνική ανεκτικότητα τόσο στην ιμπεριαλιστική αυθαιρεσία, όσο και στη δεδομένη υποταγή. Χώρια ότι η διεύρυνση μιας τέτοιας κοινωνικής ανεκτικότητας αντανακλά ταυτόχρονα και άλλου είδους ντόπιους πλέον αυταρχισμούς και αυθαιρεσίες, που είτε περνάνε στο νομικό πλαίσιο, είτε παραμένουν σαν «ατμόσφαιρα» μέχρι να διαμορφωθούν ευνοϊκοί συσχετισμοί, που να τους κατοχυρώσουν...

Πέρα όμως απ' όλα αυτά, υπάρχει πάντα το γεγονός ότι αυτοί σκοτώνουν τους λαούς, δολοφονούν καθημερινά παιδιά, δηλώνουν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τα χειρότερα όπλα μαζικής καταστροφής στο όνομα ακριβώς «των αξιών», που στην πράξη αποδείχνεται πως είναι οι πρώτοι που θα καταπατήσουν, προκειμένου να προωθήσουν ακόμα χειρότερα εγκλήματα. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Το απάνθρωπο σύστημά τους δε σηκώνει καμία επιδιόρθωση. Η αντίσταση στην καθημερινή πρακτική του και στην προσπάθεια να προωθήσει τα σχέδιά του διαμορφώνει και τους λαϊκούς εκείνους συσχετισμούς για να το ανατρέψουν οριστικά και να το στείλουν στα αζήτητα μαζί με τις αντιφάσεις του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ