Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ερχονται κι άλλα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν της έφταναν όλες οι ειλημμένες ήδη αντεργατικές αποφάσεις και κατευθύνσεις πρέπει να φέρει σε πέρας. Δεν της έφτανε η δίνη του επαπειλούμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου ενάντια στο Ιράκ, έχει τώρα και τις έκτακτες πρωτοβουλίες και, μάλιστα, όχι όποιων και όποιων... Για την Ελληνική Προεδρία μιλάμε και την πρόσφατη πρωτοβουλία, που εκδήλωσαν με κοινή επιστολή τους η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Η κοινή επιστολή των Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ ζητά από την Ελληνική Προεδρία, να θέσει θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη, με στόχο «την επίτευξη συμφωνίας επί ριζικών μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Η επιστολή θυμίζει, επίσης, το στόχο που είχε τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, το Μάρτη του 2000, «να καταστεί η οικονομία των "15" η πλέον ανταγωνιστική στον κόσμο, έως το 2010» και τονίζουν, ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει τα λόγια έργα...».

Πώς μεταφράζονται όλα τα παραπάνω; Ακόμη περισσότερη αντιδραστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση της ασυδοσίας των πολυεθνικών, ακόμη περισσότερα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, ολοκληρωτικό φόρτωμα των βαρών της εντεινόμενης συνεχώς κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, ακόμη δραστικότερες περικοπές των όποιων κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα κλπ, κλπ.

Προμήνυμα εξελίξεων;

«Δεν υπάρχει κρίση», απάντησε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε όσους δημοσιογράφους τον ρωτούσαν σχετικά με τα όσα συμβαίνουν την εποχή αυτή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Και δε θέλουμε, βέβαια, να τον κακοκαρδίσουμε, αλλά το χτεσινό άρθρο του Ι. Κ. Πρετεντέρη, στο «Βήμα», δεν τον... δικαιώνει. Ο τίτλος του ήταν «Παραίτηση Σημίτη» και είναι αρκετό και μόνο αυτό το στοιχείο για να καταλάβει ο καθένας ότι μάλλον αποτελεί προμήνυμα εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα. Εκτός και το προαναφερόμενο άρθρο αποτελεί μήνυμα - απειλή σε κάθε λογής επίδοξους διαδόχους και δελφίνους. Αλλά κι έτσι να είναι, πάλι δε δικαιώνεται ο κ. Πρωτόπαππας...

Η λογική του κατήφορου

«Αντί ο Γιωργάκης να αρπάξει την ευκαιρία και να εκφράσει το αντιιμπεριαλιστικό "γαμώτο" του μέσου Ελληνα, τηρεί ίσες αποστάσεις στον αγώνα ΗΠΑ - γαλλογερμανικής ...αταξίας. Εκ πρώτης όψεως η υπόθεση θυμίζει συνωμοσία. Η αλήθεια είναι ακόμα πιο σκληρή. Ετσι και τα βάλει με το Λευκό Οίκο θα μας πάρει και θα μας σηκώσει. Ούτε Ανάν, παρά μόνο αμάν. Με λίγα λόγια, η ενδεχόμενη - και καθόλου σίγουρη - ομαλοποίηση του κυπριακού προβλήματος περνάει μέσα από μια τριπλή ενοχή. α) Συνένοχοι στην εξολόθρευση μισού εκατομμυρίου συνανθρώπων μας. β) Συνένοχοι στο πλιάτσικο των ενεργειακών αποθεμάτων της Μέσης Ανατολής. Και (γ) απόλυτα ένοχοι στην υποτέλεια της χώρας. Σαν πολλά δεν είναι; Πρώτα σε κάνουν ζόμπι και στο τέλος σου πετάνε και μερικά ψίχουλα. Οσοι σκέπτονται έτσι - και δεν τους κατηγορώ γιατί κι εγώ πολλές φορές, φοβούμενος, σκέφτομαι με τον ίδιο τρόπο - ξεχνούν κάτι. Πως η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος».

Του Δ. Δανίκα από τη χτεσινή «Στήλη Αλατος» των «Νέων».

Δημοκρατία τύπου Ιράκ

«- Ποια είναι τα αισθήματα της βρετανικής κοινής γνώμης;

- Το 80% της κοινής γνώμης είναι κατά του πολέμου, το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Μεταξύ των μελών του Εργατικού Κόμματος το ποσοστό είναι υψηλότερο.

- Στην κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών;

- Τα 3/4 των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος - άσχετα αν στην πλειονότητά τους ανήκουν στους νέους Εργατικούς - προσβλέπουν απελπισμένα στον ΟΗΕ. Προσδοκούν να τους βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, δίνοντας την έγκρισή του για μία επίθεση στο Ιράκ.

- Οι παλιοί Εργατικοί θα κινηθείτε εναντίον του αρχηγού σας;

- Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας με τους νέους Εργατικούς του κ. Μπλερ, έχουν στερήσει το δικαίωμα από τους βουλευτές να αμφισβητήσουν έναν ηγέτη που είναι πρωθυπουργός. Εχουμε ένα είδος δημοκρατίας τύπου Ιράκ μέσα στο Εργατικό Κόμμα. 'Η θα λες "ναι" ή θα σιωπάς...

- Ο Τόνι Μπλερ δε φοβάται μήπως χάσει τις επόμενες εκλογές;

- Οχι, διότι η βρετανική αντιπολίτευση είναι πολύ κακή.

- Ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, δεν είναι σοβαρός αντίπαλος;

- Οχι, είναι χειρότερος από τον προηγούμενο...».

Είναι ένα μικρό, αλλά αποκαλυπτικό, απόσπασμα από τη συνέντευξη του Βρετανού Εργατικού βουλευτή, Αλαν Σίμπσον, στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία».

Περί αξιών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ, ΣΕ ΑΥΤΗ την κυβέρνηση το μόνο που ξέρουν είναι να μιλάνε και καθόλου δεν εκτιμούν την αξία της σιωπής. Χτες μίλησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (και κατ' επέκταση ο πρωθυπουργός), ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος έβγαλε μάλιστα και ανακοίνωση.

Οταν χάνεται το τρίτο κατά σειρά επανδρωμένο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ μέσα σε δύο χρόνια και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 14, οι προαναφερθείσες δηλώσεις είναι πολλές. Παρά πολλές...

ΜΑΛΛΟΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ είναι ο χαρακτηρισμός «αντιπολεμικός συνασπισμός», που ακούσαμε για το βέτο Γαλλίας, Βελγίου και Γερμανίας στο ΝΑΤΟ. Είπαμε η επιθετικότητα των ΗΠΑ είναι όντως εκτός ορίων, αλλά αυτό δεν αθωώνει κανέναν. Ούτε του προσδίδει αντιπολεμικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Πολύ περισσότερο όταν πρόσφατα έχει αποδείξει το φιλοπόλεμο χαρακτήρα του και, μάλιστα, στη γειτονιά μας.

Το αντιπολεμικό μαζικό κίνημα που εκφράζεται όπως και όσο μπορεί σε όλο τον πλανήτη, ναι, μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε «αντιπολεμικό». Και μόνον έτσι μπορεί να σταματήσει τόσο αυτός όσο και οι επερχόμενοι πόλεμοι.

ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ κόντρες δεν μπορούμε να πούμε, το ευχαριστηθήκαμε χτες στη Βουλή. Και μιλάμε, για πρωτοκλασάτες κόντρες. Ο Απόστολος Κακλαμάνης διαπληκτίστηκε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με αφορμή τον πόσο χρόνο θα μιλήσει ο επίτιμος κι όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής αυτή η κόντρα κρατάει ...9 χρόνια.

Κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πήγε πίσω βέβαια, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΝ ως «δικηγόρο μεγάλων συμφερόντων». Μάλλον, θα 'χει δίκιο ο υπουργός Πολιτισμού, μια και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα.

Πάντως στη χτεσινή συνεδρίαση μπορέσαμε να θαυμάσουμε την... ακράδαντη πίστη στο Σύνταγμα των δυο παραβρισκομένων υπουργών, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Κώστα Σκανδαλίδη!


Γρηγοριάδης Κώστας

Μόνο που θα το ξαναγράψουμε: Η κυβέρνηση διακρίνεται από μια ...επιλεκτική συνταγματική πίστη τα τελευταία χρόνια. Οταν παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα οι δυνάμεις των ΗΠΑ πέρναγαν από την Ελλάδα προς τη Γιουγκοσλαβία, σφύριζαν αδιάφορα.

Το ίδιο γίνεται και τώρα, που η χώρα μετέχει και διευκολύνει τις πολεμικές προετοιμασίες ενάντια στο Ιράκ...

Και, τέλος πάντων, πίστη στο Σύνταγμα και μετατροπή της Βουλής σε χώρο υποχρεωτικής έγκρισης κανόνων της ΕΕ δε συμβιβάζονται. Ας το καταλάβουν...

Με κανένα απ' τα τσακάλια!

Ακρως αποκαλυπτική η συζήτηση στη ΝΕΤ το πρωινό της Τρίτης.

Ο Μ. Λιάπης της ΝΔ υπερασπιζόταν τον γαλλογερμανικό άξονα με τρόπο απόλυτο, σε αντίθεση με τους φιλοαμερικανούς της ΝΔ, αλλά και με την επίσημη γραμμή, που προσπαθεί να πατάει σε δύο βάρκες.

Ο Γ. Πασχαλίδης του ΠΑΣΟΚ βρήκε ότι ο Μ. Λιάπης τα λέει πολύ καλά, όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει την Προεδρία της ΕΕ, γεγονός που την υποχρεώνει να ελίσσεται αναλόγως (δηλαδή να πατάει και αυτή σε δύο βάρκες κυρίως στην αμερικανική). Γεγονός για το οποίο τον συνεχάρη και ο Τ. Μίλερ!

Από την άλλη ο Γ. Κύρτσος κατηγορούσε και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επειδή πατάνε σε δύο βάρκες και δεν υψώνουν τη φωνή της Ελλάδας, που οδηγείται σε υποβάθμιση, την ίδια ώρα που η Τουρκία αναβαθμίζεται λόγω πολέμου, αλλά και εξαιτίας της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που «τη σήκωσαν στα χέρια να τη βάλουν στην ΕΕ»!

Απουσίαζε εκπρόσωπος του ΣΥΝ, που θα συμπλήρωνε το κυρίαρχο παζλ, αλλά ευτυχώς τον κάλυψε ο Γ. Πασχαλίδης, που υποστήριξε, επιπλέον, ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η ΕΕ να μείνει ενωμένη και να παίξει το δικό της ρόλο...

Να, λοιπόν, το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρείται να μείνει εγκλωβισμένη η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων: Η μέγκενη των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις! Το ψεύτικο για το λαό (τους λαούς) δίλημμα, αν θα πάρει το μέρος της Σκύλλας ή της Χάρυβδης! Αν θα είμαστε, όπως είπαν οι παραπάνω συνομιλητές, με την ατλαντική πολιτική, ή με την ευρωατλαντική, ή σκέτα με την ευρωπαϊκή! Και, πάντως, με την ιμπεριαλιστική οπωσδήποτε!..

Ομως, η συζήτηση είχε και συνέχεια. Διότι ο νους των συζητητών βρισκόταν κυρίως στα μετά τον πόλεμο! Δηλαδή, στη μοιρασιά! Και όπως είπαν, συμφωνώντας όλοι, οι κινήσεις της Ελλάδας πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε στο νέο τοπίο(!), που θα διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο, η Ελλάδα να μπορεί να έχει καλύτερη θέση στην κατανομή!

Τα τσακάλια, λοιπόν, ακονίζουν τα δόντια τους και αλληλοτρώγονται για τη λεία. Με... κίνδυνο, λένε, να κοπεί στη μέση το ΝΑΤΟ! Με... κίνδυνο, λένε, να διαιωνιστεί η διάσπαση της Ευρώπης!

Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι αρνητικές για τους λαούς. Αρκεί να τις αξιοποιήσουν σε δικό τους όφελος, υψώνοντας αντιιμπεριαλιστική φωνή κατά του πολέμου και όχι φωνή υπέρ του ενός από τους δύο σφαγείς.


Γεράσιμος ΚΑΛΥΜΝΙΩΤΗΣ

Αποκαλυπτικές αντιπαραθέσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε βήμα αποκαλυπτικών αντιπαραθέσεων, μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας - Γερμανίας, μετατράπηκε η διεθνής σύνοδος για την Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Μόναχο. Αποκαλυπτικοί, τόσο για την ένταση των αντιθέσεων, όσο και για το αληθινό περιεχόμενό τους. Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα αποσπάσματα των ομιλιών των υπουργών Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ και της Γαλλίας, Μισέλ Αγιό Μαρί, που μεταδίδονται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Είπε ο πρώτος: «Μεγάλος αριθμός κρατών έχει εκδηλώσει την πρόθεση να συνταχθεί στο πλευρό μας, σε μια συμμαχία πρόθυμων... στην πιο σημαντική συμμαχία της Ιστορίας. Υφίστανται περισσότερες διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων απ' ό,τι μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ». Και, βέβαια, δεν παράλειψε να σημειώσει πόσο λάθος κάνουν οι χώρες «που ανησυχούν περισσότερο εξαιτίας των ΗΠΑ, παρά λόγω των κρατών - τρομοκρατών», συμβουλεύοντας τη Γαλλία και τη Γερμανία, να προσέξουν γιατί θα απομονωθούν...

Στα παραπάνω απάντησε η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, η οποία, αφού σημείωσε ειρωνικά ότι «θα πρέπει να εντάξουμε το jetlag (σ.σ. "διανοητικό κενό", που συχνά ταλαιπωρεί τους επιβάτες, λόγω διαφοράς ώρας, μετά από μια υπερπόντια πτήση) στις ουσίες που ντοπάρουν», τόνισε: «Η ιδιότητα του συμμάχου συνεπάγεται διάλογο και αλληλοσεβασμό μεταξύ εταίρων και καλό θα είναι να αποφεύγονται οι μη τεκμηριωμένες κατηγορίες, οι δόλιες και ψευδείς εκτιμήσεις. Σύμμαχος δε σημαίνει "η δική μου ιδέα είναι η καλή και όποιος δε συμφωνεί εξαιρείται"».

Ερχονται αλλαγές..;

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχθηκε στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και επειδή τα περισσότερα μέλη της παλιάς διοίκησης αντικαταστάθηκαν, ψίθυροι στην Ακτή Μιαούλη λένε ότι αυτό... μυρίζει και αλλαγή υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Οχι, βέβαια, ότι έχει παράπονα η «τάξη» των εφοπλιστών από τον Γ. Ανωμερίτη, αλλά είθισται, όπως λένε, κάθε ομάδα εφοπλιστών που ανεβαίνει στην ηγεσία της ΕΕΕ να έχει και τον προσωπικό της «πολιτικό υπάλληλο»...

Οι προτεραιότητες της κ. Μπακογιάννη

Πολλά και διάφορα έχει πει μέχρι τώρα η νέα δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη. Απ' ό,τι έχουμε καταλάβει, όμως, τα πρώτα μέτρα που θα υλοποιηθούν είναι τα εξής: Η πρόσληψη 700 νέων δημοτικών αστυνομικών. Την επομένη βδομάδα, μάλιστα, θα προκηρυχτεί ο σχετικός διαγωνισμός. Η επαναφορά των παρκόμετρων στους δρόμους της πόλης, για την οποία οι υπηρεσίες του δήμου προχωρούν ήδη στη σχετική μελέτη. Και η θέσπιση οικονομικών κινήτρων προς τους δημότες, ώστε, στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου και σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, να ενθαρρυνθεί η αλλαγή των όψεων των πολυκατοικιών.

Προφανώς, θα έχει τους λόγους της η κ. Μπακογιάννη, θέτοντας αυτές τις προτεραιότητες. Λόγους, που δεν είναι δύσκολο να τους μαντέψει ο καθένας. Αυτό, όμως, δεν έχει και μεγάλη σημασία. Το κύριο είναι πως οι προτεραιότητες αυτές κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με την αξιολόγηση των προβλημάτων, που κάνουν οι εργαζόμενοι δημότες της Αθήνας.

Το ... θαύμα

Εκατοντάδες καθολικοί Αυστραλοί συρρέουν, τις τελευταίες μέρες, στην παραλία Κουγκ, στα προάστια του Σίδνεϊ. Οι περισσότεροι για να προσκυνήσουν το «θαύμα», αλλά και κάποιοι από περιέργεια. Κι αν αναρωτιέστε ποιο είναι το θαύμα, που διήγειρε τη θρησκευτική τους πίστη ή, απλώς, την περιέργεια, σας πληροφορούμε, ότι πρόκειται για έναν ξύλινο φράκτη, μια γωνία του οποίου, αν έχεις πάρα πολλή φαντασία αναμειγμένη, με μια γερή δόση θρησκευτικών προλήψεων ή είσαι, απλώς, αρκετά μεθυσμένος, μπορεί να τη δεις και ως ...Παναγία.

Καθώς, διαβάζαμε την «είδηση» στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και βλέπαμε τις σχετικές φωτογραφίες, μας πέρασε απ' το μυαλό, ότι οι εγχώριοι «θαυματοποιοί» είναι κατά πολύ ανώτεροι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με νέα δύναμη συνεχίζουμε

Μια μεγάλη μάχη για το ΚΚΕ έληξε με επιτυχία. Η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση ολοκληρώθηκε, με το γενικό πανελλαδικό πλάνο να υπερκαλύπτεται κατά 105,75%! Ενας αριθμός που αντιστοιχεί σε μια μεγάλη προσπάθεια μελών και φίλων του Κόμματος, σε ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα, που αποκαλύπτει την ανταπόκριση χιλιάδων εργατών, νέων, συνταξιούχων, αγροτών και ΕΒΕ στο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ. Και η σπουδαιότητα αυτού του αριθμού έγκειται ακριβώς σε όλα όσα μαρτυρά, όσα προηγήθηκαν της διαμόρφωσής του.

Η υπερκάλυψη του πλάνου χάρη στη συμβολή χιλιάδων ανθρώπων του μόχθου αποδεικνύει την ορθότητα της αισιοδοξίας με την οποία οι κομμουνιστές έδωσαν αυτή τη μάχη, παρά τις δύσκολες -οικονομικά, πολιτικά- συνθήκες για τις λαϊκές οικογένειες. Επιβεβαιώνει την αναγνώριση της δράσης του Κόμματος από πλατιές λαϊκές δυνάμεις που σ' αυτό βλέπουν και εκτιμούν ένα αποκούμπι, ένα συνεπή σύμμαχο των δικών τους συμφερόντων. Αποδεικνύει πως όλοι αυτοί κατανοούν ότι η οικονομική του ενίσχυση αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση των στόχων του, για την αποτελεσματικότερη ιδεολογικοπολιτική πάλη του, για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου και στη βάση αυτής της κατανόησης, παρά τις οικονομικές δυσκολίες τους, συνέβαλαν τελικά στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης.

Η έκβαση της Εξόρμησης ατσαλώνει ακόμη περισσότερο τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος για τις μεγάλες μάχες που έπονται, αφού αποδεικνύει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για να ξεδιπλώσουν την πολιτική τους παρέμβαση, ότι θα βρουν ανταπόκριση στο κάλεσμα για έμπρακτη συμβολή στην υλοποίηση των πολιτικών στόχων του Κόμματος, αφού, έτσι κι αλλιώς, βρισκόμαστε σε Πολιτική Εξόρμηση διαρκείας από το σύνολο των Κομματικών Οργανώσεων. Απ' αυτή τη σκοπιά η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση, η εμπειρία που συσσώρευσε, το όποιο άνοιγμα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσιά της, μπορεί και πρέπει να γίνει η αφετηρία, η βάση, πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν ακόμα πιο γεροί δεσμοί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Μπορεί και πρέπει αυτή η ευκαιρία να αξιοποιηθεί ώστε η οικονομική δουλιά όλων μας να βελτιωθεί αποφασιστικά, να αποκτήσει σταθερό, μόνιμο, καθημερινό χαρακτήρα ταυτόχρονα με την προσπάθεια για αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», την ανανέωση των γραμμών του Κόμματος με νέες στρατολογίες και την οικοδόμηση νέων ΚΟΒ, τη συσπείρωση δυνάμεων στα διάφορα μέτωπα πάλης. Προϋποθέσεις όλες απαραίτητες για την αποτελεσματικότητα της δράσης μας, για νέες επιτυχίες.

Το επόμενο διάστημα στα πλαίσια και της μεγάλης Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος, μπροστά και στα μεγάλα μέτωπα πάλης που ανοίγονται, με πρώτο και κύριο αυτό κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ, οφείλουμε να βρεθούμε ξανά με τους χιλιάδες που συνέβαλαν στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, ζητώντας τους αυτή τη φορά να πλαισιώσουν το αντιπολεμικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα, αλλά και να συνεχίσουν να δίνουν από τη δική τους θέση και με τις δικές τους δυνάμεις τη μάχη τους για την προώθηση των στόχων του Κόμματος.

Μέχρις εδώ!

Φτάνουν τα αίματα

κι η οδύνη

φτάνουν οι τάφοι

και οι θρήνοι

φτάνουν τα ερείπια

κι οι στάχτες

μέχρι εδώ

του κόσμου σφάχτες.

* * *

Φτάνουν τα εγκλήματα,

οι φόνοι,

φτάνουν τα αίσχη

δολοφόνοι,

φτάνουν οι βόμβες σας

κι οι σφαίρες

μέχρις εδώ

του κόσμου λέρες!

* * *

Φτάνουν

αυτά που 'χετε κάνει

με το πιστόλι

με την κάννη,

φτάνουν οι φόνοι

που 'χουν γίνει

μέχρις εδώ

του κόσμου κτήνη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ