Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Γρηγοριάδης Κώστας

«... Υπέρ της ποιότητας ζωής.

Σχεδιάζουμε, προτείνουμε, διεκδικούμε ένα καλύτερο και φιλόξενο περιβάλλον. Καθαρές, ασφαλείς και οργανωμένες πόλεις. Με ανθρώπινες συγκοινωνίες και χώρους στάθμευσης. Με περισσότερο πράσινο και οξυγόνο. Με χώρους στάθμευσης και αναψυχής. Με στέγη για τον πολιτισμό μας...

... Υπέρ της πρόνοιας για τον πολίτη.

Ενίσχυση των Κοινωνικών Υπηρεσιών, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας. Για να έχουν χέρι βοηθείας οι εργαζόμενες μητέρες και έναν άνθρωπο δίπλα τους οι ηλικιωμένοι και συμπολίτες μας που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν...».

Είναι ένα μικρό μόνο μέρος των υποσχέσεων, που μοιράζει απλόχερα ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ συνδυασμός στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά. Υποσχέσεις, που συγκροτούν ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσα εφαρμόσιμο», όπως ισχυρίζεται. Τώρα, γιατί όλ' αυτά -ή ένα μικρό μέρος τους, έστω- θα υλοποιηθούν τα τέσσερα επόμενα χρόνια από τη Φ. Γεννηματά, ενώ δεν έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, μόνον ο Κ. Λαλιώτης μπορεί να το εξηγήσει...

Το αισιόδοξο σενάριο...

Οπως ομολογούν οι κυβερνώντες, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2003, που κατέθεσαν τις προάλλες στη Βουλή, στηρίζεται στα πλέον αισιόδοξα σενάρια, για τον επόμενο χρόνο. Και όμως, ακόμη κι αυτό, το πλέον αισιόδοξο - κατά τους κυβερνώντες - και εντόνως προεκλογικό σχέδιο, προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κάτω του αναμενόμενου πληθωρισμού. Το ίδιο ουσιαστικά συμβαίνει και με τα κονδύλια για την Παιδεία και την Υγεία, οι αυξήσεις των οποίων υπολείπονται από την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Απ' όλα αυτά μπορείτε να καταλάβετε τι είδους νέα χρονιά μας προετοιμάζει η κυβέρνηση, με τον πραγματικό προϋπολογισμό και, πολύ περισσότερο, εάν επαληθευθούν οι απαισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις, τις οποίες ούτε να τις σκέφτονται δε θέλουν. Και μη νομίζετε, πως δεν υπάρχουν χρήματα. Κάθε άλλο. Χρήματα υπάρχουν και, μάλιστα, μπόλικα, αλλά η κυβέρνηση τα προορίζει για την... ανάπτυξη (των μονοπωλιακών κερδών).

Αντιστασιακοί οι διορισμένοι από τη χούντα, αρκεί να είναι ΠΑΣΟΚ!

Απολαυστική η συζήτηση χτες στον «Σκάι» για τους χουντικούς δημάρχους με τη συμμετοχή και του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Πιπεργιά, ο οποίος κατακεραύνωνε τη ΝΔ, για τις «συναλλαγές της με την ακροδεξιά». Του θύμισαν, λοιπόν, ότι και ο πρώην δήμαρχος Σκύρου στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κ. Φτούλης που είναι και σημερινός υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος για έπαρχος Σκύρου, με το ψηφοδέλτιο του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ Θ. Μπουραντά, ήταν διορισμένος δήμαρχος Σκύρου επί χούντας! Και τι λέτε ότι βρήκε να απαντήσει ο αθεόφοβος ο Πιπεργιάς; Είπε, με κάθε... σοβαρότητα, ότι ο Φτούλης δέχτηκε να διοριστεί χουντικός δήμαρχος, ως... πράξη αντίστασης!!! Μάλιστα, όπως το διαβάσατε. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Πιπεργιάς μας είπε ότι ο κ. Φτούλης θα διέβρωνε τη χούντα από τα μέσα...

ΥΓ: Οπως μάθαμε, εξάλλου, τον διορισμένο χουντικό δήμαρχο, Κ. Φτούλη, τον έχρισε τότε ο ίδιος ο Παττακός στην πλατεία της Σκύρου, με «ανοιχτές αυτοδιοικητικές διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας», αφού οι Σκυριανοί «ψήφισαν» τον Φτούλη, παρουσία του Παττακού, διά «ανατάσεως της χειρός»! Φτου...

Η Ολγα του ΣΥΝ...

Παραπονάκια κάνει η Ολγα Κατημερτζή (υποψήφια του ΣΥΝ στη Νέα Ιωνία) μέσω της «Αυγής», γιατί, λέει, το ΚΚΕ και ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζει το ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία, συχνά - πυκνά τελευταία της ασκούν κριτική... Δεν αφήνει καλύτερα τα παραπονάκια η εν λόγω κυρία; Γιατί αν ήθελε να χτυπήσει το δικομματισμό όπως ισχυρίζεται στη Ν. Ιωνία, δε θα έπαιρνε σβάρνα μόνο τα σπίτια των κομμουνιστών και των άλλων αριστερών ψηφοφόρων του ΚΚΕ για να τους λέει ότι το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ στηρίζει αυτήν στη Ν. Ιωνία, καθότι, λέει, αυτή είναι η «βέρα κομμουνίστρια». Λέτε απλά να ντρέπεται να πει ότι είναι υποψήφια του ΣΥΝ; Δεν το ξέρουμε. Ομως αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα αντιΚΚΕ σύνδρομα της κυρα-Ολγας δεν κρύβονται, όσα ψέματα κι αν πει, όσες συκοφαντίες κι αν εκτοξεύσει.

Τα ... ασφαλισμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να κάνουν; Τώρα το παραδέχονται. Τριακόσια οκτώ δισεκατομμύρια δραχμές έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το «τζογάρισμα» των μετοχών τους στη Σοφοκλέους και, μάλιστα, μόνο στη διάρκεια του περασμένου χρόνου! Για το 2002, τα πράγματα αναμένονται πολύ χειρότερα...

Και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τι έκανε; Αντί τουλάχιστον να ζητήσει συγνώμη, που κατασπατάλησε να λεφτά των εισφορών των εργαζομένων για να στηρίξει την πολιτική της στο Χρηματιστήριο και να κάνει πλούσιους τους αετονύχηδες, τα αποκάλεσε ...«λογιστικές διαφορές»!

Και όχι μόνο. Λέει ακόμη ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν ...«μακροπρόθεσμα». Δηλαδή, πότε μακροπρόθεσμα; Το 2040, το 2050; Η ληστεία έγινε και δεν κρύβεται. Μάλλον αυτοί θα πρέπει να τρέξουν να κρυφτούν, γιατί εδώ υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες.

Κι ίσως η Νέα Δημοκρατία μιλήσει για σκάνδαλα. Ομως, μεγαλύτερο σκάνδαλο από την πολιτική απόφαση «επένδυσης» των χρημάτων των Ταμείων στο Χρηματιστήριο για λόγους «τόνωσης της αγοράς», δεν υπάρχει και είναι και δική της πολιτική αυτή.

Μάλιστα, προσανατολίζονται τώρα να δώσουν «πακέτα» διαχείρισης των αποθεματικών και στις ιδιωτικές τράπεζες. Κατά τα άλλα, το ασφαλιστικό σύστημα πάσχει από το δημογραφικό πρόβλημα και από τη γραφειοκρατία των Ταμείων.

ΜΗΠΩΣ λίγη ...αυτοσυγκράτηση θα ήταν μια φρόνιμη επιλογή για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, που έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή της για το γεγονός πως η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στις 10 προς ένταξη χώρες της έκθεσης του Ρομάνο Πρόντι;

Να θυμίσουμε, ίσως, ότι το ...πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο δεν είναι το αν αποτελεί ή όχι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά η κατοχή ενός τμήματός της; Βεβαίως, στην κυβέρνηση έχουν εδώ και χρόνια συνδέσει αυτά τα δυο, όμως υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι τα συνδέουν και άλλοι. Και, μάλιστα, με πολύ διαφορετικό τρόπο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τέλος πάντων, όλα θα φανερωθούν στο τέλος. Και ιδιαίτερα, πού το πάει ο περίφημος «διεθνής παράγοντας» και πώς σκέφτεται αυτήν την περίφημη ένταξη.

Αντιαμερικανική αντίσταση

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός θεμελιώνεται με τις γνωστές και δοκιμασμένες ανά τους αιώνες μεθόδους: Επίδειξη δύναμης, κατατρομοκράτηση κρατών, επιβολή δικτατοριών, ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις. Με αυτή τη συνταγή, ως ιμπεριαλιστική δύναμη, οι ΗΠΑ κυριαρχούν σήμερα στον κόσμο, αυτή την πρακτική ακολουθούν προκειμένου να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους.

Χτες ο «Ρ» δημοσίευσε απόσπασμα από τον επίσημο κατάλογο των δραστηριοτήτων των αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών, που αφορούσε σε συσκέψεις μιας «επιστημονικής επιτροπής» του Πενταγώνου με θέμα την «αναζήτηση μεθόδων και μέσων για την ιδιάζουσα χρήση δυνάμεων, για την επίτευξη πολιτικών, οικονομικών και ηθικών αλλαγών σε χώρες που επηρεάζουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Μόνον ο τίτλος του θέματος είναι αρκετός για να καταλάβει κανείς την ποιοτική διαφορά των επεμβάσεων, τις οποίες έτσι κι αλλιώς οι ΗΠΑ συστηματικά χρησιμοποιούν από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν να παίζουν ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Οι επεμβάσεις ακολουθούν έναν στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος καθορίζει στόχους, μέσα και μεθόδους. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι η αλαζονεία της υπερδύναμης επιβάλλει πια τη δημοσιοποίηση της λειτουργίας των εργαστηρίων κατατρομοκράτησης των λαών.

Οι Αμερικανοί όχι μόνο δεν κρύβουν πια τις μεθόδους που πάντα χρησιμοποιούσαν για την επιβολή των συμφερόντων τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά η δημοσιοποίησή τους αποτελεί μέρος της τρομοκρατικής ταχτικής τους. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο που χτες δημοσίευσε ο «Ρ», στα «τρομο-εργαστήρια» του Πενταγώνου γίνεται συστηματική αναζήτηση «της κατάλληλης βίας που θα μπορούσε να προκαλέσει διχασμό και αντίθεση συμφερόντων μεταξύ διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων» σε ένα εχθρικό, για τις ΗΠΑ, κράτος. Συζητείται το πού θα πρέπει να «εστιαστεί η βία με σκοπό την αλλαγή συμπεριφοράς καθεστώτων» ή το «πώς θα απομονωθούν τα καθεστώτα από τα όργανα και τις γραφειοκρατίες τους».

Αρκεί να παρατηρήσει κανείς προσεκτικά για να αντιληφθεί πώς υλοποιούνται οι σχεδιασμοί των αμερικανικών «εργαστηρίων». Πέρα και πριν από τους βομβαρδισμούς και τους πολέμους, «η αλλαγή συμπεριφοράς των καθεστώτων» πραγματοποιείται με πιο ήπιες και σύγχρονες μεθόδους: Ελεγχος, ασφυκτικός, των ΜΜΕ, ανάδειξη φιλικού προς την Ουάσιγκτον πολιτικού προσωπικού, δημιουργία οικονομικών ελίτ απόλυτα εξαρτημένων από τις ΗΠΑ. Αν και όποτε όλα αυτά δεν είναι αρκετά, τότε έρχεται η ώρα της ωμής βίας. Οπως συνέβη στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν, όπως ήδη συμβαίνει στο Ιράκ.

Απέναντι σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον που δημιουργεί η σκιά των βαρβάρων στον πλανήτη, μια και μόνη επιλογή εμφανίζεται: Αντιιμπεριαλιστική οργάνωση και αντίσταση. Ο λαός μας έχει τη δική του ιστορία στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, έχει και πείρα και δύναμη. Αλλά και οι τεράστιες κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες στην Ιταλία, όπου συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά του επικείμενου πολέμου κατά του Ιράκ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, οι πορείες διαμαρτυρίας στις ίδιες τις ΗΠΑ, στο Λος Αντζελες, στην Ουάσιγκτον και στη Ν. Υόρκη δείχνουν το δρόμο, έστω κι αν τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ δε... βρίσκουν, προς το παρόν, χρόνο και χώρο για να τις προβάλλουν.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

Η... αναβάθμιση της Ανατολικής Αττικής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για το μεγάλο έργο του αεροδρομίου των Σπάτων έχετε σίγουρα ακούσει πολλά, πάρα πολλά. Ισως, να το 'χετε επισκεφθεί κιόλας. Σίγουρα, επίσης, θα έχετε ακούσει πολλά και για την αναβάθμιση, που φέρνει το έργο αυτό, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Σίγουρα, θα έχετε ακούσει, επίσης, και για την αναβάθμιση, που φέρνει το έργο αυτό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, την εντεινόμενη ανοικοδόμηση, την Αττική Οδό, κλπ., κλπ.

Για να καταλάβετε, λοιπόν, ακόμη καλύτερα τι είδους αναβάθμιση γίνεται από τους κυβερνώντες και για ποιους πραγματοποιείται, πάρτε υπόψη σας και το παρακάτω, που σημείωσε, τις προάλλες, ο Γιώργος Πάντζας, υποψήφιος υπερνομάρχης Ανατολικής Αττικής: «Από τους 46 δήμους και κοινότητες της Ανατολικής Αττικής, μόνο ο Δήμος Βούλας έχει αποχετευτικό σύστημα!» Και συμπλήρωσε: «Στους ελεύθερους χώρους της περιοχής ξεφυτρώνουν βίλες και πολυκατοικίες, ενώ ακόμα και οι παραλίες και οι οργανωμένες "πλαζ" παραδίδονται στους ιδιώτες».

Ψηφοθηρικές αθλιότητες...

Ψηφοθηρία αθλιότητες κατεργάζεται. Ετσι θα μπορούσε να παραφραστεί το γνωστό αρχαίο ρητό, λόγω των ημερών. Ενα από τα πολλά παραδείγματα είναι και ο Ν. Βαλλής, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος στην Εύβοια, με τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ συνδυασμό και αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας. Ο κύριος αυτός, λοιπόν, στέλνει ταχυδρομικά στους κατοίκους της Εύβοιας ψηφοδέλτια, με σταυρό στο όνομά του κι ένα φυλλάδιο με το οποίο αυτοσυστήνεται, πλέκοντας το εγκώμιο του εαυτού του... Μόνον που οι φάκελοι, στη θέση όπου αναγράφεται το όνομα του αποστολέα, φέρουν τη σφραγίδα της Ενωσης! Από κει και πέρα, ο καθένας καταλαβαίνει ό,τι νομίζει...

Πέρα από την αθλιότητα της ενέργειας, αναρωτιόμαστε ποιος πληρώνει τα ταχυδρομικά έξοδα, ο τυπικός ή ο πραγματικός αποστολέας;

... και όποιον πάρει ο χάρος...

Βέβαια, η ταχυδρομική αποστολή εκλογικού υλικού και ψηφοδελτίων είναι πλέον μια συνηθισμένη μέθοδος. Αρκετοί υποψήφιοι νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι των συνδυασμών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, θεωρούν... απαραίτητο να στέλνουν τα διαφημιστικά τους φυλλάδια και τα ψηφοδέλτια, έχοντας βάλει παντού σταυρό στο όνομά τους! Βάζουν κάτω τον τηλεφωνικό κατάλογο και ό,τι βγει. Μάλιστα το θράσος τους φτάνει μέχρι το σημείο να στέλνουν ψηφοδέλτια και δη σταυρωμένα, ακόμα και σε πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων. Το φαντάζεστε; Κι όμως. Δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο οι τέτοιοι «υποψήφιοι»...

Και η ανάλογη ΣΥΝέχεια

Οι τέτοιες αθλιότητες, όμως, δεν αποτελούν γνώρισμα υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ μόνον. Από κοντά έρχονται και ορισμένοι, που αυτοπαρουσιάζονται και ως αριστεροί. Παράδειγμα, ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΝ υποψήφιος δήμαρχος Γιαννίνων, Φ. Φίλιος, ο οποίος δηλώνει στη χτεσινή «Αυγή», ότι υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΚΙ, παρότι το τελευταίο έχει κάνει επίσημα και δημόσια γνωστό, ότι υποστηρίζει - μαζί με το ΚΚΕ - στο δήμο τον υποψήφιο δήμαρχο της ΑΔΗΚ Σπύρο Εργολάβο και στο νομό τον υποψήφιο της ΝΑΣ, Απ. Τασούλα.

Και δεν είναι το μόνο περιστατικό. Αντιγράφουμε, για παράδειγμα, από την προχτεσινή «Ελευθεροτυπία»: «Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν τέσσερις πανεπιστημιακοί, διότι, όπως τονίζουν, φέρονται να υπέγραψαν ανακοίνωση και δήλωση στήριξης στον υποψήφιο για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά Μανώλη Γλέζο, ενώ ουδέποτε το έκαναν. Πρόκειται για τους: Ανδρέα Ανδρεαδάκη, Δημήτρη Κουτσογιάννη, Σαμψών Αζοράκο και Αικατερίνη Νάνου».

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ - και όχι μόνο - γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί ματαιώθηκε το προχτεσινό «ντιμπέιτ» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΤΑΡ», μεταξύ των υπερνομαρχών Αθήνας - Πειραιά. Αλλωστε, αρκετές χτεσινές εφημερίδες σημείωναν το γεγονός και το σχετικό παρασκήνιό του. Οπως και η στήλη αυτή. Μόνον ο «μικροπολιτικός» των «Νέων» παρουσίαζε ανάποδα τα πράγματα. Προφανώς, έχοντας πληροφορίες από ...έγκυρες πηγές. Τσσ, τσσ, τσσ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ούτε μία ψήφος χαμένη

Καθώς μετράμε μόλις τρεις μέρες πριν τις κάλπες των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και γινόμαστε μάρτυρες του ίδιου δικομματικού έργου με ανούσιες κοκορομαχίες, πρέπει οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να σκεφτούν καλά την ώρα αυτή. Η ψήφος σε αυτές τις εκλογές έχει την αξία της, όπως και σε κάθε άλλη πολιτική εκλογική μάχη, μόνο που με την εξέλιξη της σημερινής φάσης του συστήματος και την επίθεση στις λαϊκές κατακτήσεις και τα δικαιώματα, αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα απ' όλα να θυμηθούν ό,τι μεσολάβησε όλο το προηγούμενο διάστημα. Να κρίνουν τους συνδυασμούς και τα κόμματα που τους στηρίζουν με βάση τη στάση που κράτησαν στα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα που τους κάνουν μαύρη τη ζωή. Για παράδειγμα, ποιος στήριξε ή ανέχτηκε και ποιος αντιστάθηκε στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση, στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, στον πόλεμο και τις επεμβάσεις του ευρωΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν κριτήριο για την ψήφο σε αυτές τις εκλογές. Η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά καταπιεζόμενα στρώματα που βιώνουν στο πετσί τους αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, που τους κάνει να τρέχουν και να μην φτάνουν για να τα φέρουν βόλτα, μπορούν και πρέπει να κάνουν την ψήφο τους όπλο επίθεσης ενάντια σ' αυτή την πραγματικότητα που βιώνουν.

Η ψήφος στις 13 και στις 20 του Οκτώβρη, δεν πρέπει να χαραμιστεί. Τα φύκια και οι μεταξωτές κορδέλες, που μοιράζουν αυτόν τον καιρό οι διάφοροι «σωτήρες» υποψήφιοι του δικομματισμού και οι όποιοι διαχειριστές, δεν πρέπει να κρύψουν την πραγματικότητα. Οτι δηλαδή όλοι αυτοί που σήμερα παρουσιάζονται με... λύσεις για την ανεργία, τους ελεύθερους χώρους, το βιοτικό επίπεδο των δημοτών, είναι οι ίδιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα προώθησαν, στήριξαν και συνέβαλλαν ώστε να υπάρχει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, που αναπαράγει τη φτώχεια, τη μιζέρια και την ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Είναι οι θιασώτες του ευρωπαϊκού μονόδρομου της ΟΝΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Αυτοί που στηρίζουν με τον έναν ή άλλο τρόπο την πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, της έντασης της εκμετάλλευσης των εργατοϋπαλλήλων, του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, της εξόντωσης των επαγγελματοβιοτεχνών, της έντασης των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, του πετσοκόμματος κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η ψήφος επομένως του λαού δεν πρέπει να πάει χαμένη. Η δύναμή της βρίσκεται κυρίως στο ότι μπορεί να καταδικάσει όλους αυτούς τους υπαίτιους της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας. Και για να μην είναι λειψή η επιλογή, αλλά να γίνει δύναμη προωθητική για τους αγώνες που έρχονται, πρέπει τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ μαζί με άλλες ριζοσπαστικές αγωνιστικές δυνάμεις να είναι όσο το δυνατόν περισσότερα στην κάλπη. Μόνο έτσι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες θα είναι εγγυημένα συμπρωταγωνιστές στη λαϊκή πάλη.

Στόχοι

Στόχος τους

το αξίωμα,

η πολυθρόνα,

η θέση

και αν τυχόν

και εκλεγούν

«με γεια», λαέ,

το «φέσι»,

θα σου το βάλουνε

ξανά επάνω

στο κεφάλι

και θα γελάν

που σ' έπιασαν

κορόιδο κάποιοι

πάλι!

* * *

Στόχος τους

το αξίωμα

και όχι

το καλό σου,

γι' αυτό σου λέω

σύνελθε

και έχε

το μυαλό σου,

δεν είν' αυτοί,

λαέ, για σε,

για σένα

είναι άλλοι,

αυτοί που στόχο

έχουνε

τη λαϊκή την πάλη!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ