Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποκαλύφθηκαν και πάλι

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο σύνολό τους παίρνουν όρκο για το χαρακτήρα των εκλογών ως τοπικών. Εγκαλούν το ΚΚΕ, γιατί δίνει τη μάχη με όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής, αναδεικνύοντας την αιτία για τα χάλια και της αυτοδιοίκησης και τη διέξοδο για το λαό.

Αλλά μονίμως, τελικά, ξεβρακώνονται. Είναι τόσος ο πόνος τους για τα λαϊκά προβλήματα και το πώς αυτά μπορούν να λυθούν, που χτες, την ώρα που η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» παρουσίαζε το πρόγραμμά της για τις εκλογές, αυτοί δεν πάτησαν καν στη συνέντευξη. Θα έχουν, όμως, και σήμερα σελίδες επί σελίδων για την εκλογική μάχη. Σελίδες, που εκφράζουν μόνον την αγωνία τους, για το ποιος διαχειριστής των αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων θα πάρει το πάνω χέρι.

Για τους «συναδέλφους» του ακομμάτιστου, δημοκρατικού, κλπ. Τύπου - έντυπου και ηλεκτρονικού - ο λόγος, που και αύριο θα βγουν θρασύτατα να αρθρογραφήσουν για την «αναγνωρισιμότητα» των υποψηφίων, που οι ίδιοι και τα αφεντικά τους «θάβουν» καθημερινά.

Μια έκθεση και η σημασία της

Καθώς οι ανά τον κόσμο πόλεμοι τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν. Καθώς η εξαγγελθείσα επισήμως δεκαετής παγκόσμια «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία του Τζ. Μπους και της «λυκοσυμμαχίας» του βρίσκεται στα πρώτα της βήματα. Καθώς οι απανταχού αναλυτές της καπιταλιστικής οικονομίας, όλο και περισσότερο βλέπουν στη στρατιωτικοποίησή της μια διέξοδο από τη συνεχιζόμενη ύφεση. Καθώς ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ - της πρώτης από τις χώρες του «άξονα του κακού» - βρίσκεται επί θύραις, η τρίτη τη τάξει διεθνής έκθεση «αμυντικού» υλικού «Ντιφεντόρι», που άνοιξε τις πύλες της προχτές στον Πειραιά, αποκτά, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, ιδιαίτερη σημασία. Ισως, γι' αυτό και ήταν όλο καμάρι και χαμόγελα ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, που έκανε τα εγκαίνια και έκοψε τη σχετική κορδέλα. Ε, δεν είναι και λίγο, μέσα στις σύγχρονες, προαναφερόμενες συνθήκες, να υποδέχεσαι και να είσαι οικοδεσπότης των μεγαλύτερων μονοπωλίων και πολυεθνικών των όπλων, σε όλο τον κόσμο. Οσο για το τι σημαίνουν τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα που εκτίθενται και οι πόλεμοι που συνεπάγεται η κατανάλωσή τους, είναι λεπτομέρειες...

Οι όψιμες... ανακαλύψεις...

Ωστε ο κύριος Παπουτσής ανακάλυψε το σωτήριο έτος 2002 ότι ο Δήμος Αθηναίων ακολουθεί τα τελευταία χρόνια φοροεισπρακτική πολιτική σε βάρος των δημοτών του. Μπράβο, κύριε Παπουτσή, μπορεί να συνειδητοποιείτε με υστέρηση μερικών δεκαετιών κάποια πράγματα, αλλά άμα τα καταλάβετε είστε ασυγκράτητος. Βγαίνετε και βομβαρδίζετε τον κόσμο με τηλεοπτικά σποτ απ' όλα τα κανάλια. Αλήθεια, πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν ξοδέψει οι συνδυασμοί του κυρίου Παπουτσή και της κυρίας Μπακογιάννη για τηλεοπτικές διαφημίσεις; ΄Η, μήπως, τα διαφημιστικά αυτά μηνύματα αποτελούν... ευγενικές χορηγίες κάποιων οπαδών τους; Αυτά, όμως, ας τα κρίνουν οι δημότες της Αθήνας από τους οποίους διεκδικούν την ψήφο τους.

... και το «δούλεμα» του κ. Παπουτσή

Εχουμε, όμως, την εντύπωση, ότι ο κύριος Παπουτσής μάς δουλεύει με το γάντι. Ποιανής κυβέρνησης μέλος ήταν ο κύριος Παπουτσής, ώστε να τολμά να καταγγέλλει το Δήμο της Αθήνας για φοροεισπρακτική πολιτική; Μήπως δε γνωρίζει, ότι στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής διαχείρισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω των μηχανισμών της, προωθεί την περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους ΟΤΑ και προσανατολίζει τους δημάρχους και νομάρχες-υπαλλήλους της πολιτικής της στην επιβολή υπέρογκων αυξήσεων στα δημοτικά τέλη; Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη ΝΔ, δεν έδωσε την αρμοδιότητα επιβολής τοπικών φόρων στους τοπικούς άρχοντες; `Η δεν ξέρει ο κ. Παπουτσής, ότι οι κυβερνητικές αυτές επιλογές βρήκαν ένθερμους υποστηριχτές στα πρόσωπα πολλών δημάρχων, είτε ανήκουν στη ΝΔ, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στο ΣΥΝ;

Ας μην κάνει, λοιπόν, τον αθώο του αίματος ο κύριος Παπουτσής. Είναι βαθύτατα ένοχος, όσο και η φορομπηχτική κυβερνητική πολιτική που εκπροσωπεί, όσο και όλοι όσοι προωθούν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές στο χώρο των ΟΤΑ. Ας έχουν υπόψη όλ' αυτά όσοι ψηφίσουν στις 13 του μήνα. Αν ξανακάνουν το λάθος και τους ξαναψηφίσουν θα είναι πλέον αργά. Γιατί όπως λέει και το γνωστό ρητό, που εκθειάζει την ταμειακή τάξη πραγμάτων στην καπιταλιστική οικονομία, «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

Τα πολεμικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα για τη χρήση βίας κατά του Ιράκ, ενώ, ήδη, οι ειδικοί σε θέματα «οικονομίας πολέμου» έχουν υπολογίσει και το σχετικό κονδύλιο, το οποίο μπορεί να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οσο για τις επαφές Αμερικανο-Γαλλο-Αγγλο-Ρώσο-Γερμανών για το όλο θέμα δίνουν και παίρνουν και, φυσικά, ουδείς έχει την αυταπάτη ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η ειρήνευση στην περιοχή και το μέλλον των λαών του Ιράκ και των γύρω χωρών.

Κατά τα άλλα, άπαντες θέλουν να δώσουν «μια ευκαιρία στη διπλωματία» για να επιλυθεί το όποιο, τέλος πάντων, πρόβλημα νομίζουν ότι υπάρχει. Προφανώς, ακόμα και ο πλέον αφελής καταλαβαίνει τι συμβαίνει.

Μόνον η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να πιστεύει την όλη ιστορία και, τη μια, συζητά για το ενδεχόμενο κατοχής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράκ και, την άλλη, εγκωμιάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση, που εξαντλεί δήθεν τις πρωτοβουλίες ειρηνικής λύσης του προβλήματος.

Φυσικά, στο ...πρακτικό επίπεδο, δε συζητά, αλλά εναρμονίζεται με τις πολεμικές προετοιμασίες, παρέχοντας ήδη «διευκολύνσεις» (π.χ. Σούδα) και προετοιμαζόμενη να δώσει ...ό,τι χρειαστεί ακόμη, από το ελληνικό έδαφος μέχρι και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κι όποιος έχει αντίρρηση, ας ρωτήσει επ' αυτού τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου. Το τελευταίο που θα κάνει, είναι να το διαψεύσει. Αλλωστε, ρωτήθηκε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και, φυσικά, ...το άφησε «φλου».

ΜΑΛΙΣΤΑ, έχουμε τώρα και τα φαινόμενα ...αβροτήτων στην προεκλογική περίοδο ανάμεσα σε Μπακογιάννη και Παπουτσή. Η υποψήφια της ΝΔ έψεξε τον βουλευτή της ΝΔ Ηλία Καλιώρα για την Ερώτηση που έκανε στη Βουλή περί διορισμού της συζύγου του Χρ. Παπουτσή στον ΟΤΕ.

Δε λέμε, έχουν εξαίρετο ήθος μεταξύ τους και σέβονται τους κανόνες. Το πρόβλημα είναι ότι με το ίδιο ...ήθος και την ίδια ευγένεια αύριο στο δημοτικό συμβούλιο θα επιβάλουν (αμφότεροι) φόρους και θα εξοντώνουν τους Αθηναίους.

Υποπτος «πόλεμος»

Ενας περίεργος και, εν πολλοίς, ύποπτος «πόλεμος» ξέσπασε και εξελίσσεται, το τελευταίο διάστημα, στη χώρα μας. Στο ένα «στρατόπεδο» βρίσκονται κάποιοι τηλεπαρουσιαστές και τηλεσχολιαστές και στο «απέναντι» μερικοί του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι πρώτοι εμφανίζονται εξαγριωμένοι και έξαλλοι, προσάπτοντας στους «αντιπάλους» τους την κατηγορία του υπερασπιστή της τρομοκρατίας και του συμπαραστάτη των φυλακισμένων τρομοκρατών της «17Ν». Οι δεύτεροι, άγριοι κι εκδικητικοί, κατηγορούν συλλήβδην τα ΜΜΕ ότι διαμορφώνουν κλίμα τρομο-υστερίας με στόχο την κατατρομοκράτηση των πολιτών. Τα πνεύματα είναι πολύ αναμμένα, καθώς εκτοξεύονται, εκατέρωθεν, βρισιές κι απειλές και κινδυνεύουν ζωές.

Και οι μεν και οι δε από τους «αντίπαλους» ψάχνουν να βρουν «συμμάχους». Οι τηλεπαρουσιαστές και τηλεσχολιαστές πασχίζουν να πάρουν με το μέρος τους τον δημοσιογραφικό κλάδο, αλλά κυρίως να δημιουργήσουν στο λαό συνείδηση υποταγής στην εντεινόμενη κρατική καταστολή, στήριξης του τρομονομικού πλαισίου, στο όνομα καταπολέμησης της ατομικής τρομοκρατίας μηχανισμών τύπου «17 Νοέμβρη», που διαπλέκονται με μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστών κρατών, και με την «προφητεία» για επανεμφάνιση της δολοφονικής δράσης της. Οι «αντιεξουσιαστές», τα «δίχτυα», κλπ. επιχειρούν να συμπαρατάξουν διάφορες ομάδες του «αντικρατικού χώρου», στο όνομα της πάλης κατά της κρατικής τρομοκρατίας. Για την επίτευξη των στόχων, οι πρώτοι χρησιμοποιούν την τηλεόραση και οι δεύτεροι το δρόμο. Ετσι, τα ειδησεογραφικά δελτία έχουν μετατραπεί σε «αντιτρομοκρατικά κατηγορητήρια» και οι διαδηλώσεις - όπως η προχτεσινή στο κέντρο της Αθήνας - σε επιδείξεις «τρομο-τσαμπουκά».

Αλλά, σιγά που θα εκπροσωπήσουν τη δημοσιογραφία και θα εκφράσουν τους δικαίως ανησυχούντες πολίτες οι δήθεν «μαχητικοί» ρεπόρτερ και «ανεξάρτητοι» δημοσιογράφοι, που κάνουν ρεπορτάζ με ό,τι τους πασάρουν κρατικοί μηχανισμοί και υπηρεσίες μυστικές και φανερές, ενώ είναι «λερωμένοι πατόκορφα» από τη βρωμιά που αναδίνουν οι «ασβοί» της εξουσίας, με τους οποίους συναναστρέφονται. Πού ήταν όλοι αυτοί να ξεσκεπάσουν το πραγματικό πρόσωπο της «17Ν», όταν δολοφονούσε για να προβοκάρει το λαϊκό κίνημα και ν' αποπροσανατολίσει το λαό; Και σιγά που θα χριστούν αγωνιστές κατά της κρατικής τρομοκρατίας οι διάφοροι «αντιεξουσιαστικοί». Μήπως με την τακτική τους, όπως η προχτεσινή «διαδήλωση», δε δίνουν προσχήματα ενίσχυσης της κρατικής καταστολής; Σ' αυτό βεβαίως συνέβαλαν και οι ίδιοι «ανεξάρτητοι τηλερεπόρτερ» της τρομο-λαγνείας, οι «αντίπαλοι», αφού η «διαδήλωση» κυριάρχησε στα κανάλια τους.

Τούτος ο «πόλεμος» είναι υποκινούμενος από «ψηλά» και στοχεύει «μακριά». Αποτελεί μια ακόμα επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού μας και από την ουσία του προβλήματος της τρομοκρατίας και από τους εμπνευστές της. Πρόκειται για ύποπτης προέλευσης ατομική τρομοκρατία που δρα για να δίνει αφορμές έντασης της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής του λαϊκού κινήματος. Αποπροσανατολίζει επίσης και από άλλα, εξίσου τρομοκρατικά, κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η ανεργία, η ακρίβεια, τα ναρκωτικά, η «άρρωστη» Δημόσια Υγεία, η πανάκριβη «δωρεάν» Δημόσια Παιδεία, το χαμηλό μεροκάματο, η εξευτελιστική σύνταξη. Αυτή την «κοινωνική τρομοκρατία» που διενεργούν οι κυβερνώντες, με τη βοήθεια πολιτικών «συμμάχων» και «αντιπάλων» τους, πάνε να τη θάψουν. Οπως και την πάλη ενάντια στην πολιτική που την εφαρμόζει.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Μια «προφητική» σημείωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το σημειώνουμε ακόμη, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανάγκη της αποφασιστικής απόκρουσης της εξελισσόμενης επίθεσης "τρομο-λαγνείας" - την οποία σημείωσαν και οι εκπρόσωποι του "Δικτύου" - ενάντια στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων και του λαού, είναι αδιάσπαστη, εκτός των άλλων, και με την αποφασιστική αποκάλυψη, αντιμετώπιση και καταδίκη των όποιων προβοκατόρικων μηχανισμών». Αυτά γράφαμε σ' αυτήν τη στήλη, την προπερασμένη Κυριακή, 22 του Σεπτέμβρη, με αφορμή μια συνέντευξη Τύπου του «Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα». Και το επαναφέρουμε, γιατί πιστεύουμε ότι το κριτικό αυτό σχόλιο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη επικαιρότητα, μετά τα γνωστά γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών.

Οσοι θέλουν πραγματικά να αντιμετωπίσουν την κάθε λογής κρατική τρομοκρατία, τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τη μεγαλοεργοδοτική ασυδοσία, δεν μπορούν με τίποτε να το παίζουν Πόντιοι Πιλάτοι ή, πολύ περισσότερο, να ανέχονται και να καλύπτουν - με τον έναν ή άλλο τρόπο - τους κάθε λογής προβοκατόρικους μηχανισμούς, τις όποιες προβοκατόρικες εκδηλώσεις και ενέργειες, που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των πρώτων.

Ακριβή η «δωρεάν» δημόσια Παιδεία!

Το βιβλίο της αγγλικής γλώσσας που διδάσκεται στην Α΄ Λυκείου δεν παρέχεται δωρεάν στους μαθητές του δημόσιου σχολείου κι αναγκάζονται οι γονείς τους να πληρώνουν, από την τσέπη τους, 40 ευρώ για να το αγοράσουν! Είναι αυτό ένα μόνο δείγμα από τα πολλά που υπάρχουν κι αποδεικνύουν ότι αποτελούν μέγα ψεύδος τα όσα περί δημόσιας, δωρεάν Παιδείας λέγονται στη χώρα μας.

Βεβαίως, το «μέγα άγος» της Παιδείας είναι η παραπαιδεία - φροντιστήριο και «ιδιαίτερα» - η οποία έχει εξαπλωθεί παντού, «χαρατσώνοντας» άγρια τους γονείς. Το μεγαλύτερο, όμως, κακό που προκαλούν τόσο η «δημόσια» Παιδεία, όσο και, περισσότερο, η παραπαιδεία δεν είναι το «χαράτσωμα», αλλά το γεγονός ότι προσφέρουν «γνώσεις σε κουτάκια», εθίζοντας τους μαθητές στην «παπαγαλία» και σμικρύνοντας τους μαθησιακούς ορίζοντες των νέων. Τα ίδια «προσφέρει» και η ιδιωτική εκπαίδευση, στην οποία οδηγούνται αρκετοί μαθητές, φορτώνοντας με τεράστια έξοδα τους γονείς τους.

Είδατε στο πρόγραμμα κάποιου από τους υποψηφίους νομάρχες και δημάρχους που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, να καταγγέλλεται η τραγική αυτή κατάσταση και να υπογραμμίζεται η ανάγκη έντασης της λαϊκής πάλης για μια πραγματικά δωρεάν κι αναβαθμισμένη γνωστικά δημόσια Παιδεία; Οχι, κι είναι κι αυτό ένα από τα κριτήρια ψήφου...

Δήμος - «μάνατζερ» ο Κορυδαλλός

Μια χαρακτηριστική περίπτωση ανάθεσης αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες αποτελεί το θέμα της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού, με τίτλο: «Λήψη απόφασης για την ανάθεση εργασίας υποστήριξης του Τμήματος Δημοτικής Κατάστασης, ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών».

Πιο απλά, επειδή «το αρμόδιο τμήμα (δημοτολόγιο) δεν έχει ολοκληρωμένο αρχείο διευθύνσεων» των δημοτών, θα γίνει «ανάθεση» σε ιδιώτες, της συγκέντρωσης και της καταγραφής των διευθύνσεων των δημοτών, όπως αυτές δηλώθηκαν κατά την παραλαβή των εκλογικών καρτών. Μάλιστα, το σχετικό κόστος ανέρχεται σε 12.000 ευρώ.

Οπως πάει ο δήμαρχος θα καταργήσει εντελώς το δημοτολόγιο, αφού, έτσι κι αλλιώς, ακόμη και μια απλή αρμοδιότητά του, όπως η παραπάνω, εκχωρείται. Τουλάχιστον ας έβαζε να κάνει τη δουλιά αυτή όλος αυτός ο κόσμος (άγνωστος ο αριθμός του) που έχει προσλάβει με κάθε τρόπο για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Αυτούς, όμως, τους χρησιμοποιεί αλλιώς. Οπως κατήγγειλε η «Δημοκρατική Ενότητα Κορυδαλλού», συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου καλούνται να δουλέψουν ακόμη και στα εκλογικά κέντρα του εκ νέου υποψήφιου δημάρχου. Ετσι, για να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρο το ήθος που πρεσβεύει η δημοτική αρχή...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι δήθεν ανεξάρτητοι υποψήφιοι

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι ένα ακόμη βήμα απ' το οποίο η πλειοψηφία των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική, να ενισχύσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Φυσικά, για να γίνει κάτι τέτοιο, μεγάλα τμήματα αυτών των στρωμάτων πρέπει να «αποδράσουν» από το δικομματισμό, ξεπερνώντας τα κάθε είδους διλήμματα. Μια εκλογική ήττα της κυβέρνησης που συνδυάζεται με εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι μια εξέλιξη χωρίς αντίκρισμα, αφού είναι γνωστό ότι οι δύο εταίροι του δικομματισμού υποστηρίζουν την ίδια, απαράλλακτη πολιτική.

Θα πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι σ' αυτή την πορεία που έχει στο τέλος την αυθεντική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής του δικομματισμού, δεν παρεμβάλλεται μόνο η προπαγάνδα και η πρακτική του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Παρεμβάλλονται και μια σειρά από «αναχώματα» που στήνονται με σκοπό να συγκρατήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια «εντός των τειχών».

Στα «αναχώματα» αυτά περιλαμβάνονται συνδυασμοί που ψευδεπίγραφα εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, συνδυασμοί που εμφανίζονται ως εκφράσεις των «κεντροαριστερών» και «κεντροδεξιών» σεναρίων, αυτοί που κρύβονται πίσω από το προσωπείο του «αντάρτη» είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και αυτοί που παραπλανητικά ισχυρίζονται ότι ακυρώνουν την πολιτική, ή κομματική τους, ταυτότητα και διεκδικούν ψήφο με καθαρά «αυτοδιοικητικά» κριτήρια.

Οσον αφορά τους εμφανιζόμενους ως ανεξάρτητοι και αυτούς που διεκδικούν ψήφο με «αυτοδιοικητικά κριτήρια» θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το βασικό κριτήριο της ανεξαρτησίας του κάθε υποψήφιου δεν είναι το τι δηλώνει ο ίδιος, αλλά το κατά πόσο στην πράξη είναι ανεξάρτητος από την πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, την πολιτική του πολέμου, αλλά και την πολιτική που θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση μακρύ χέρι της κυβερνητικής εξουσίας.

Από την άλλη, τα «κεντροαριστερά», ή «κεντροδεξιά» σχήματα, επιχειρούν να δημιουργήσουν μοχλό στήριξης του δικομματισμού, εμποδίζοντας την έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Από τη μια επιδιώκουν να οικειοποιηθούν αυτή τη δυσαρέσκεια, προκειμένου να μην εκφραστεί με την ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών, αφού από την άλλη διακηρύσσουν την προθυμία τους να γίνουν τα υποστηρίγματα των δύο κύριων φορέων της κυρίαρχης πολιτικής. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και η πολιτική της ηγεσίας του Συνασπισμού, η οποία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις προβάλλει ξεχωριστές υποψηφιότητες, ενώ σε σειρά πόλεων και νομών υποστηρίζει κοινούς συνδυασμούς με το ΠΑΣΟΚ.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μπορούν σ' αυτές τις εκλογές να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική του δικομματισμού. Αλλά, για να το πετύχουν πρέπει να καταδικάσουν με την ψήφο τους και την επιχείρηση υποστύλωσης αυτής της ίδιας πολιτικής, από τους διάφορους δήθεν ανεξάρτητους, αντάρτες, υποψηφίους των λεγόμενων αυτοδιοικητικών κριτηρίων. Και να δώσουν την ψήφο τους, ενισχύοντας αποφασιστικά τους συνδυασμούς συμπαράταξης που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις στους δήμους και τους νομούς σ' όλη τη χώρα.

Σκέψου!

Την ψήφο φίλε

που κρατάς

σφίξ' την καλά

στο χέρι

μη σου την πάρουν

πάλι, φραπ,

οι δυο μεγάλοι

«εταίροι»,

μη σου την πάρουν

φουκαρά,

οι δύο μπαταξήδες

με τα αμέτρητα

τα «θα»

και όσες πουλάν

ελπίδες.

* * *

Την ψήφο, φίλε,

που κρατάς

μη δίνεις όπου λάχει

«πράσινο», «μπλε»

μη φορτωθείς

για δήμαρχο

ή νομάρχη,

υπάρχουν υποψήφιοι

απ' τη δική σου

τάξη,

σ' αυτούς λοιπόν

την ψήφο σου αν θες

κάτι ν' αλλάξει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ