Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι λέει ο αρμόδιος εισαγγελέας;

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην πρόσφατη εγκύκλιο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σχετικά με το παράνομο της βιντεοσκόπησης ή της φωτογράφισης των όποιων διωκομένων, χωρίς τη ρητή συναίνεσή τους, υπάρχει και το εξής: Η χωρίς τη ρητή συναίνεση βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση «προσβάλλει βασικές αρχές τις "δίκαιης δίκης" και μάλιστα το "τεκμήριο αθωότητας" κάθε κατηγορουμένου (άρθρο 6 παρ. 2 της ΕΣΔΑ - "Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου"), αλλά και το νομικό μας πολιτισμό».

Περιττό, να σημειώσουμε ότι συμφωνούμε απόλυτα με το προαναφερόμενο σημείο. Αναρωτιόμαστε, όμως, πόσο συνάδουν με «το νομικό μας πολιτισμό», αλλά και με το «τεκμήριο αθωότητας» κάθε πολίτη - που δεν είναι καν κατηγορούμενος - μια σειρά, πολλαπλασιαζόμενες τελευταία, πρακτικές των κατασταλτικών δυνάμεων. Για παράδειγμα, τα μπλόκα αστυνομικών σε δρόμους της Αθήνας, τα οποία όχι μόνο σταματούν τα διερχόμενα αυτοκίνητα και ελέγχουν διπλώματα και άδειες, αλλά και συνοδεύονται από σωματική έρευνα του οδηγού και τυχόν επιβατών του αυτοκινήτου, όπως και από έρευνα του τελευταίου. `Η, τις πολλαπλασιαζόμενες συνεχώς κάμερες σε διάφορους δρόμους της πρωτεύουσας, οι οποίες παρακολουθούν τα πάντα, 24 ώρες το 24ωρο.

Γι' αυτά τι λέει ο αρμόδιος εισαγγελέας;

Με πρόσχημα την ανεργία

Με το πρόβλημα της ανεργίας θα ασχοληθεί το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο και σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ τα μέτρα, τα οποία θα αποφασιστούν, κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, στην επιδότηση μερικών δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Στην παροχή, δηλαδή κι άλλου ζεστού χρήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό στους μεγαλοεργοδότες, για να προσλάβουν άνεργους. Και δεύτερον, στην παραπέρα επέκταση της μερικής απασχόλησης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και αύριο θα αποφασίσει μια ακόμη δέσμη μέτρων προς όφελος των «εχόντων και κατεχόντων», με πρόσχημα το σοβαρότατο πρόβλημα της ανεργίας. Δέσμη μέτρων, η οποία θα «βοηθήσει» πολύμορφα τους αετονύχηδες της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», αλλά δε θα συνεισφέρει σε τίποτε για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.

Λίαν απαισιόδοξες εκτιμήσεις...

«Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση είναι σοβαρά εύθραυστη. Αναφορικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα δε θα μπορέσει να αντέξει επ' αόριστον ένα κολοσσιαίο εξωτερικό έλλειμμα που στο εξής αγγίζει τα 400 δισεκ. δολάρια τον χρόνο. Σαφώς και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα καταρρεύσει το σύστημα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει χρόνια αλλά σίγουρα όχι για δεκαετίες. Είναι σαν την κυκλική επιστροφή του κραχ. Ξέρουμε ότι θα συμβεί αναπόφευκτα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πότε».

Ποιος λέει τα παραπάνω; Ο μεγαλοεπιχειρηματίας και θεωρούμενος από τους οπαδούς της «παγκοσμιοποίησης» ως ένας εκ των γκουρού της διεθνούς χρηματαγοράς Τζορτζ Σόρος, σε συνέντευξή του στην προχτεσινή «Ημερησία». Και λέει πολλά ακόμη - το 'να χειρότερο απ' τ' άλλο - για να στηρίξει τις ιδιαίτερα απαισιόδοξες εκτιμήσεις και απόψεις του, σχετικά με την πορεία του διεθνούς καπιταλισμού. Οχι, δε λέμε πως έχει άδικο ο άνθρωπος. Δίκιο έχει...

... και η δήθεν διέξοδος

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τζ. Σόρος ρωτιέται για τη διέξοδο από τη δραματική κατάσταση που περιγράφει και ιδού η απάντησή του: «Είμαι υπέρ μιας σωστής παγκοσμιοποίηση», σημειώνει, αλλά δε βλέπει πώς αυτό μπορεί να υλοποιηθεί. Με άλλα λόγια, βλέπει τη διέξοδο σ' έναν ιμπεριαλισμό σύγχρονο μεν, αλλά εξανθρωπισμένο, με κοινωνικές - και όχι μόνον - ευαισθησίες, με πολυεθνικές, που αρνούνται την υπερεκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των εργαζομένων, πολυεθνικές που έχουν βάλει κανόνες και όρια στο μεταξύ τους ανταγωνισμό, κλπ., κλπ. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Τζ. Σόρος δε βλέπει διέξοδο για το σύγχρονο ιμπεριαλισμό κι ας μην το ομολογεί ευθέως. Και σ' αυτό έχει δίκιο, όμως, αφού ο καπιταλισμός έχει φάει από καιρό τα ψωμιά του, έδωσε ό,τι είχε να δώσει και τώρα, καθώς σαπίζει πλέον, αναπαράγει σε όλο και μεγαλύτερη έκταση, βάθος και ένταση τα προβλήματα, τα αδιέξοδα και τις αξεπέραστες αντιφάσεις του.

Τα δίκαια

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΡΑΓΕ η πρόσφατη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα», όπως έγραψαν πολλές εφημερίδες, στην υπόθεση του ναυαγίου του «ΣΑΜΙΝΑ»;

Δε λέμε, η αίτηση αναίρεσης είναι μια θετική ενέργεια, αλλά το περί δικαίου αίσθημα δεν αποκαταστάθηκε. Το πολύ να δημιουργήθηκαν και πάλι κάποιες προσδοκίες, αλλά η αποκατάσταση είναι πολύ μακριά ακόμη.

Ποιος δεν καταλαβαίνει, άραγε, ότι δεν έχουν αποδοθεί στο παραμικρό οι σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την ιστορία αυτή. Ποιος δε βλέπει, ότι κανένας φραγμός δεν έχει μπει στην ασυδοσία των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας που κάνουν ό,τι θέλουν στο λιμάνι και ευρύτερα και, μάλιστα, με την προστασία του κρατικού μηχανισμού.

Αλλωστε, είναι πρόσφατες στη μνήμη του οποιουδήποτε, οι εικόνες παρακρατικών τραμπούκων να χτυπάνε τους ναυτεργάτες στην καλοκαιρινή απεργία τους και η βαθιά αντιδημοκρατική επιστράτευση άρθηκε μόλις πριν από λίγες μόνο μέρες.

Και πέρα απ' αυτά, πιστεύει κανένας, ότι μπορεί να αποκατασταθεί το «περί δικαίου αίσθημα», όσο ο εκάστοτε υπουργός Ναυτιλίας είναι ο θεσμοθετημένος διεκπεραιωτής αιτημάτων των εφοπλιστών;

ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ διάφορους αυτόκλητους εκπροσώπους κατά καιρούς αλλά η προσπάθεια Κακαουνάκη - Ευαγγελάτου να αναγορευτούν σε εκπροσώπους των δημοσιογράφων και μάλιστα να μιλάνε για «επίθεση εναντίον του κλάδου» είναι μάλλον για γέλια.

Επειδή ο κόσμος τους ξέρει και τους δυο και διάφορους άλλους του είδους τους (που δυστυχώς πολλαπλασιάζεται τελευταία) ας συγκρατηθούν λιγάκι και τέλος πάντων να μιλάνε για τον εαυτό τους και μόνο.

ΝΕΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ του Μετρό ανακοίνωσε χτες η αρμόδια υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Για τις επεκτάσεις όμως των διατεθειμένων κονδυλίων προς την κοινοπραξία των εταίρων του έργου δε μας είπε τίποτε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Βλέπετε, αυτού του είδους τα «πανωπροίκια» δεν προαναγγέλλονται. Διαπιστώνονται αργότερα και μάλιστα με δυσκολία μέσα από δαιδάλους προμηθειών και υπερβάσεων.

Οσο για τις ημερομηνίες παράδοσης των έργων, μάλλον στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι πρέπει να αποφεύγουν τη σαφήνεια. Εκτίθεστε βρε παιδιά, εκτίθεστε.

Περί «προοδευτικής πλειοψηφίας»

Τη βεβαιότητά του πως όχι μόνο θα είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά και ότι θα τον κερδίσει κιόλας, εξέφρασε ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία της Αθήνας, Χρ. Παπουτσής. Βεβαιότητα, που εδράζει στη διαπίστωσή του ότι υπάρχει μια προοδευτική πλειοψηφία στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας. Κι επειδή τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, δε χρειαζόταν να ολοκληρώσει το συλλογισμό του, συμπληρώνοντας πως η προοδευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει τον «προοδευτικό» εκπρόσωπο του «προοδευτικού» ΠΑΣΟΚ...

Σ' αυτόν τον τόπο, όμως, και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε. Κατά συνέπεια, υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, του λαού της Αθήνας, ο κ. Παπουτσής, όταν πλασάρει τον εαυτό του και το κόμμα του ως το απαύγασμα της προοδευτικότητας. Οπως υποτιμά και το λαϊκό αισθητήριο, προσπαθώντας να επαναφέρει τεχνητά διλήμματα του τύπου «πρόοδος ή συντήρηση», υποβοηθούμενος και από το εκλογικό σύστημα των δύο γύρων, για να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων.

Ο κ. Παπουτσής, όπως και η κ. Μπακογιάννη, θα έπρεπε να ξέρουν πως ο καθένας την ταυτότητά του την κουβαλά στην πλάτη του και πως οι πράξεις και όχι τα λόγια είναι αυτές που προσδίδουν και κατοχυρώνουν τους όποιους επιθετικούς προσδιορισμούς. Και οι πράξεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ αποπνέουν τη δυσωδία της βαθιάς συντήρησης. Ούτε ίχνος προόδου δε διαθέτει μια πολιτική που ξεκληρίζει τους αγρότες, που στραγγαλίζει τους μικρομεσαίους, που καταδικάζει στη φτώχεια τους εργαζόμενους και στην ένδεια τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους. Που ξυλοφορτώνει μαθητές, εργάτες, ακόμη και συνταξιούχους. Που σαν το σαράκι κατατρώγει τα θεμέλια του οικοδομήματος των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού. Που σπεύδει, πριν καν της ζητηθεί, να συναινέσει στο μακέλεμα λαών, για να στυλωθούν απ' το αίμα τους τα μονοπώλια. Κι αυτή η πολιτική φέρει τη σφραγίδα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του κ. Παπουτσή και της κ. Μπακογιάννη, επιφανών στελεχών τους, όσο και τη συναίνεση των κεντροαριστερών ή κεντροδεξιών δορυφόρων τους.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει με το σπαθί του τη συντηρητική ταυτότητα, την οποία και τιμά δεόντως. Η ΝΔ τη διέθετε πάντα. Οι πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, οι άνθρωποι του μόχθου, έχουν κάθε συμφέρον να τους μαυρίσουν και τους δύο, από τον πρώτο γύρο, ρίχνοντας μαζικά στην κάλπη τα δικά τους ψηφοδέλτια, τα ψηφοδέλτια του αγώνα, που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις. Ακόμα όμως, κι όπου εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ περάσουν στο δεύτερο γύρο, οι εργαζόμενοι, τη βδομάδα που μεσολαβεί, ας σκεφτούν τα προβλήματά τους, όσα τους ταλανίζουν και ποιοι ευθύνονται γι' αυτά. Είναι σίγουρο πως θα βρουν χίλιους λόγους να τους καταψηφίσουν, στέλνοντας το μόνο μήνυμα που θα πιάσει τόπο. Το μήνυμα της αγωνιστικής, ανυπότακτης ψήφου, καταδίκης των εταίρων του δικομματισμού. Αυτή είναι η στάση που αρμόζει στους προοδευτικούς και μπορεί να δώσει ώθηση στην πραγματική πρόοδο και τις δυνάμεις που την εκφράζουν.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Τα «θα» του δικομματισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Παρακολουθώ, όπως και σεις φαντάζομαι, με έκπληξη τις τελευταίες μέρες τον καταιγισμό των τηλεοπτικών διαφημίσεων της κ. Μπακογιάννη, με εξαγγελίες για τα έργα που θα πραγματοποιήσει εφόσον εκλεγεί δήμαρχος στην Αθήνα. Ξέρετε τι λέει ο κόσμος; Καλά, γιατί αυτά τα έργα δεν έγιναν τα τελευταία 16 χρόνια, κατά τα οποία η ΝΔ και οι εκπρόσωποί της έχουν την πλειοψηφία στο δήμο;»... Αυτά είπε προχτές ο Χρ. Παπουτσής. Και δεν έχει άδικο, βέβαια. Δεν είπε, όμως, τίποτε για τις δικές του τηλεοπτικές διαφημίσεις, τις αντίστοιχες υποσχέσεις για «όμορφη πόλη» και «γύρισμα σελίδας». Του μεταφέρουμε λοιπόν, τι έλεγε ένας εργαζόμενος, κουνώντας το κεφάλι του, καθώς έβλεπε τα σχετικά μηνύματα στην τηλεόραση: «Το 'δαμε και το δικό σας το χαΐρι. Δεκαεπτά χρόνια και περισσότερο κυβερνάτε τη χώρα».

Μήπως έχει αντίρρηση;

Η πορεία των ... αντιεξουσιαστών

Για μισή και περισσότερη ώρα πρόβαλλαν τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία ορισμένων εκατοντάδων ατόμων στο κέντρο της Αθήνας. Προφανώς, είχαν τους λόγους τους, για να διαθέσουν τόσο πολύ από τον πανάκριβο τηλεοπτικό χρόνο τους.

Την ίδια στιγμή, η Αστυνομία είχε αποκλείσει ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, περίπου από το Πολυτεχνείο, μέχρι τη Βουλή, την πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Ομονοίας. Προφανώς είχε κι αυτή τους δικούς της λόγους.

Και οι συγκεντρωμένοι; Κάποιοι φώναζαν συνθήματα ενάντια στην κρατική τρομοκρατία. Κάποιοι άλλοι έγραφαν συνθήματα αλληλεγγύης στη «17Ν» και κάποιοι άλλοι ξέρναγαν τον αντικομμουνιστικό τους οχετό, με τη μορφή φυλλαδίων. Ολα ανάκατα και χύμα. Οπως ακριβώς περίμεναν οι σχολιαστές των τηλεοπτικών ειδήσεων και διάφοροι φιλοξενούμενοι στα «τηλεπαράθυρα». Προφανώς, είχαν και οι συγκεντρωμένοι τους δικούς τους λόγους.

Εμείς τι να πούμε; Ενα μόνο: Σε καιρούς έντονης και πολύμορφης επίθεσης ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συλλογικές ελευθερίες, όλα τα παραπάνω μας θυμίζουν τη γνωστή λαϊκή παροιμία, έστω και λίγο παραφρασμένη: «Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο μαζί το σύστημα».

Εύγλωττη παρουσία

Μεγάλη δημοσιότητα βρήκε από τα ΜΜΕ η επίσκεψη του οικουμενικού Πατριάρχη τις μέρες αυτές στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ή γράφτηκαν σε εφημερίδες, ο κ. Βαρθολομαίος συνέφαγε με τον αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, επισκέφθηκε ναούς, σχολεία, κλπ. Δεν τα σημειώνουμε όλ' αυτά επειδή τα θεωρούμε ακατανόητα. Ισα ίσα, τα θεωρούμε απολύτως κατανοητά. Μας προβληματίζει, όμως, η χτεσινοβραδινή παρουσία του Πατριάρχη στα εγκαίνια του νέου μεγάρου της χρηματιστηριακής εταιρίας «LAMDA Development», στο Κεφαλάρι της Κηφισίας, όπου μάλιστα, ευλόγησε και τη σχετική τελετή. Να υποθέσουμε, ότι η εκεί παρουσία του κ. Βαρθολομαίου συμβολίζει την επιθυμία του Πατριαρχείου, να προωθηθεί η... οικονομική ανάπτυξη της χώρας ή οι λόγοι έχουν να κάνουν με το γεγονός, πως η προαναφερόμενη εταιρία ανήκει στον όμιλο Λάτση; Ετσι ή αλλιώς, πάντως, η παρουσία επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η εξουσία της Εκκλησίας δεν είναι κυρίως πνευματική, αλλά υλική και στη σύγχρονη εποχή μας πηγάζει από τις βαθιά εκμεταλλευτικές σχέσεις της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ουσιαστική αριστερή ψήφος

Με τις εκλογές για την ανάδειξη τοπικών αρχών να πλησιάζουν, όλο και περισσότερο οι δυνάμεις του δικομματισμού και τα αναχώματά τους ρίχνουν στο παιχνίδι το επιχείρημα της ανάδειξης των «καλύτερων και πιο ικανών προσώπων»! Ταυτόχρονα, από τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, τους πολλούς κοινούς τους, ακόμη και από τη ΝΔ, «κλίνεται σε όλες τις πτώσεις» η ...«αριστεροσύνη» που διαθέτουν ή η προσπάθεια να παρουσιαστούν ως υπεράνω του σχήματος «Αριστεράς - Δεξιάς». Μάλιστα, διάφοροι επικεφαλής ή συμμετέχοντες ως υποψήφιοι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι επιχειρούν να προβάλουν τα «αριστερά προσόντα» τους και την «αριστερή καταγωγή» τους. Στόχος είναι να δελεάσουν όσους θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό ψηφοφόρο, να τους βάλουν στο «πουγκί της αντιλαϊκής πολιτικής», που από κοινού έχουν διαμορφώσει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, μέσα από το θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που από κοινού στηρίζουν.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να δώσουν βάση σε όλες αυτές τις δήθεν «αριστερές» επιθέσεις από τους διάφορους διαχειριστές, που έχουν συμβάλει στη σημερινή εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - φορομπηχτικού μηχανισμού και προωθητικού μηχανισμού ό,τι πιο αντιδραστικού θέλουν να περάσουν οι πολιτικοί εκφραστές της πλουτοκρατίας. Να ξεκαθαρίσουν ότι η υποταγή και η συναίνεση με την πολιτική της ΟΝΕ, των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων δεν είναι αριστερή πολιτική.

Οι πραγματικοί αριστεροί πρέπει να δουν την κάλπη της 13ης Οκτώβρη σαν ένα ακόμα βήμα καταδίκης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την πολιτική τους, ανεξάρτητα από πρόσωπα. Για το σκοπό αυτό, όμως, δεν πρέπει η ψήφος να χαθεί σε δρόμους που θα τσουβαλιάζουν και πάλι τις λαϊκές ανάγκες στο δικομματικό ντορβά. Αρα, οι αριστεροί χρειάζεται να καταδικάσουν, εκτός από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, και αυτούς, που συνεργάζονται ευρέως με το ΠΑΣΟΚ, όπως ο ΣΥΝ, ενώ υποτίθεται ότι στους μεγάλους δήμους αντιτίθενται στην πολιτική του.

Ψήφος με νόημα, για όσους θέλουν να λέγονται αριστεροί, που σημαίνει άνθρωποι που αντιτίθενται στη σημερινή κατρακύλα της ιδιωτικοποίησης των πάντων, είναι η ενίσχυση της δύναμης του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και όχι η καλύτερη διαχείρισή της. Εγγύηση γι' αυτό αποτελούν μόνον τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις. Και αυτό δεν είναι απλά ζήτημα ικανότητας των προσώπων, αλλά κυρίως ζήτημα πολιτικής θέσης και πράξης. Και αυτή προϋπάρχει, δεν προέκυψε σήμερα στα λόγια. Εχει διαμορφωθεί και διαμορφώνεται μέσα στο λαό, στην καθημερινή πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές, στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές, στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα. Αυτά τα διαπιστευτήρια εγγύησης για συνέχιση του αγώνα και αύριο, διαθέτουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Το να κατακτηθούν περισσότερες αγωνιστικές θέσεις στις τοπικές αρχές, περισσότεροι αγωνιστές δήμαρχοι και νομάρχες, σημαίνει καλύτερες προϋποθέσεις για τη λαϊκή πάλη.

Επιτέλους!

Χίλια δυο

σου έχουν κάνει

και δε λες ακόμη

«φτάνει»

και δε λες, λαέ,

«νισάφι»

στου διαόλου

το σινάφι!

* * *

Ετσι αυτοί

που σ' έχουν γδάρει

τόσο θάρρος

έχουν πάρει

που ζητούν,

αχ, βιοπάλη,

να τους δώσεις

ψήφο πάλι!

* * *

Και ρωτώ

εσύ, κοσμάκη,

απ' την Κρήτη

ως τη Θράκη

θα τους κάνεις

το χατίρι

ή θα πεις

«βρε, άι σιχτίρι»!

* * *

Χίλια δυο

σου έχουν κάνει,

επιτέλους πες

το «φτάνει»,

πες «δεν πάει

παραπέρα»

κι απαλλάξου

απ' τη λέρα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ