Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θεαματικό «άδειασμα»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Είμαστε αλληλέγγυοι με τους εταίρους μας στην ΕΕ, τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στηρίζουμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ». Μ' αυτήν τη μνημειώδη δήλωση εθελο-δουλείας, ο Κ. Σημίτης υπερασπίστηκε, κατά την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή, την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησής του στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» των αφεντικών της «νέας τάξης». Ομως, την ίδια στιγμή, αυτοί ακριβώς που προσκυνά και λιβανίζει, εκλιπαρώντας κάποιο «ρόλο» στην περιοχή, τον «άδειαζαν» με ηχηρότατο τρόπο. ΗΠΑ και ΕΕ «τα βρίσκουν» με την Αγκυρα, ώστε να εξαιρεθούν από την εμβέλεια του ευρωστρατού το Αιγαίο και η Κύπρος. Με απλά λόγια, ο ευρωστρατός, το «καμάρι» των Ευρωπαίων εταίρων, το οποίο, σύμφωνα με τους «δικούς μας» εκσυγχρονιστές, θα υπερασπιζόταν τα σύνορά μας, στην καλύτερη περίπτωση, σφυρίζει αδιάφορα και δεν παρεμβαίνει στις «ελληνοτουρκικές διαφορές». Η αλληλεγγύη είναι μονομερής. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τη δείχνει διαρκώς, ακόμα και αν δεν της ζητηθεί, ενώ οι «εταίροι» έχουν την πολυτέλεια να εξετάζουν τα γενικότερα συμφέροντα της «συμμαχίας». Και μπορεί να αποκαλύπτεται, για μια ακόμη φορά, η ανύπαρκτη αξία των διαβεβαιώσεων, ότι το Κυπριακό είναι θέμα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, αλλά το κακό είναι ότι αυτός ο λαός και ο τόπος θα πληρώσουν, άλλη μια φορά, τους τυχοδιωκτισμούς και την υποτέλεια των κυβερνώντων.

Τα ... βαποράκια

Δε γνωρίζουμε το ακριβές αντικείμενο της διαμάχης, που έχει ξεσπάσει στην Ιεραρχία και, ιδιαίτερα, στον κύκλο της «Χρυσοπηγής», ούτε τι ακριβώς αυτό αντιπροσωπεύει. Σίγουρα, όμως, ορισμένες τουλάχιστον δηλώσεις και αντιδηλώσεις, που ανταλλάσσουν τις μέρες αυτές μια σειρά ιεράρχες, είναι αποκαλυπτικές του κυρίαρχου στην ηγεσία της Εκκλησίας... πνεύματος. Αναφέρουμε μόνο μία, την τελευταία δήλωση του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, μέχρι πρότινος υποστηρικτή του αρχιεπισκόπου:«Σας ικανοποιεί, μακαριότατε, το γεγονός ότι χάνετε σήμερα την εκτίμηση και την υποστήριξη του πνευματικού Σας πατέρα και αντ' αυτού κερδίζετε την εκτίμηση και την υποστήριξη του συμβούλου σας επικοινωνιολόγου κ. Σ. Τζούμα; Επιτέλους, δεν είναι πιο έντιμο για τον Αρχιεπίσκοπο και για τον καθένα μας να ήταν "βαποράκι του Πειραιώς" από το να είναι "βαποράκι" κάποιου επικοινωνιολόγου;»

Ετσι κι αλλιώς, δηλαδή, «βαποράκι» θα 'τανε...

Αποκαλυπτική ταύτιση απόψεων

«Απόλυτη ταύτιση απόψεων», διαπίστωσε με ικανοποίηση το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το προηγούμενο Σάββατο με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο. Η «ταύτιση» των απόψεων μεταξύ της ηγεσίας του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των εμπόρων και της πολικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης αφορά, σύμφωνα με την πρώτη, «στους κεντρικούς στρατηγικούς στόχους της αναπτυξιακής κατεύθυνσης της ελληνικής οικονομίας και του σημαντικού της ρόλου στα πλαίσια της ΕΕ και ιδιαίτερα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής». Και βέβαια, μόνο αφελείς ή ψεύτες θα ήμασταν εάν λέγαμε ότι μας εξέπληξε η «απόλυτη ταύτιση απόψεων», ανάμεσα στον κύριο πρόεδρο της ΕΣΕΕ και ευρωβουλευτή της ΝΔ Χρ. Φώλια και τον υπουργό της κυβέρνησης. Ας δώσουν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες την απάντηση που αρμόζει σε όσους συνδικαλιστές και εκπροσώπους τους στα Επιμελητήρια, των οποίων οι... απόψεις ταυτίζονται με εκείνες της κυβέρνησης, στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές. Γιατί, το συμφέρον των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική που τους οδηγεί στην ανεργία.

θεσμικός συνδικαλισμός

Τι μαθαίνει κάποιος από τα ψιλά γράμματα διαφόρων ανακοινώσεων. Για παράδειγμα σε ανακοίνωση της εταιρίας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», της εταιρίας του δημοσίου, δηλαδή, που έχει αναλάβει να ξεπουλήσει σε ιδιώτες τις χρυσοφόρες ακτές της Αττικής, αναφέρεται ως μέλος της διοίκησης που πήρε την απόφαση για το ξεπούλημα πέντε ακτών και ο Νώντας Λαμπρακάκης. Τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα σαν πρόεδρο της ομοσπονδίας των υπαλλήλων των ΟΤΑ και επιφανές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Τώρα μαθαίνουμε ότι έχει και άλλες ιδιότητες ο... συνδικαλιστής. Κι έπειτα σου λένε πως αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα είναι θεσμός, που πρέπει να το διαφυλάξουμε...

Περί έκδοσης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΟΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ κοινωνικής συμπεριφοράς δεν μπορεί να δώσει κάποιος στον Κώστα Πάσσαρη πλην όμως, από ό,τι φαίνεται, κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να φτιάξει το «κοινωνικό» προφίλ της κυβέρνησης. Εξ ου και οι τεράστιες προσπάθειες για την έκδοσή του στην Ελλάδα.

'Η μήπως πιστεύετε ότι οι κυβερνώντες κάνουν όλες αυτές τις προσπάθειες και τις επαφές για την απονομή δικαιοσύνης; Προφανώς, για κάποιους «επικοινωνιολόγους» ο Κώστας Πάσσαρης αυτή την περίοδο αξίζει χρυσάφι.

Αλλωστε, διευκολύνονται και από την καθυστέρηση της Ν.Δ να κάνει χαιρέκακες δηλώσεις μια και η σύλληψη έγινε στη Ρουμανία.

Εν ολίγοις η έκδοση του Πάσσαρη για κάποιους σημαίνει μια ζωντανή και περιφερόμενη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες «απόδειξη» πως διαθέτουμε δήθεν ένα κράτος που μπορεί να παράσχει στους πολίτες του ασφάλεια και ευημερία.

Μόνο που κανείς δεν ξέχνα, όσο και αν το δεν το θέλουν, πόση ανασφάλεια νιώθει πρώτα και κύρια απέναντι στους κρατικούς μηχανισμούς που έχουν τώρα και «ευρωπαϊκή» διάσταση.

Πάντως τόσο τα τηλεοπτικά κανάλια όσο και διάφοροι «τρομολάγνοι» να είναι βέβαιοι ότι όσες φορές και αν μας δείξουν στις τηλεοράσεις μαυροντυμένους τύπους, με κουκούλες και αυτόματα ποτέ δε θα αποτελέσει συμπαθητικό θέαμα για κανέναν.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ θέλει τώρα ο Λαλιώτης στο κόμμα του και να μην «πετάγεται» ο καθένας και να προτείνει μια υποψηφιότητα για το Δήμο Αθηναίων. Προφανώς, του χαλάνε τις διακομματικές επαφές που πραγματοποιεί.

Ξέχασε φαίνεται, πως ό,τι και να λένε προς τα έξω τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στο εσωτερικό του κινήματος πάντα επικρατεί κατάσταση «σκληρού ροκ». Αλλωστε αυτός τους έχει εκπαιδεύσει σε αυτές τις πρακτικές.

Σε τελική ανάλυση λοιπόν αντί να γκρινιάζει, γιατί δεν κάνει κι αυτός μια πρόταση προσώπου; Ετσι για να δούμε και το γούστο του...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η απάτη του δικομματισμού στην Παιδεία

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Παιδεία γίνεται αντικείμενο του δικομματικού καυγά. Η κυβέρνηση εξωραΐζει την κατάσταση, προβάλλοντας τη βιτρίνα την οποία επιδιώκει να στήσει, προκειμένου να κρύψει την πραγματική εικόνα της υποχρηματοδότησης και των ταξικών φραγμών, που διευρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η ΝΔ, από την πλευρά της, δημαγωγεί ασύστολα πάνω στα υπαρκτά προβλήματα, χωρίς φυσικά να αγγίζει τις αιτίες που τα δημιουργούν, δηλαδή την ίδια αντιλαϊκή πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που και η ίδια υπηρετεί. Το επικοινωνιακό σκηνικό που στήθηκε μέσα στη βδομάδα και αναπαρήγαγαν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ είχε στην υπερβολή του έναν βασικό στόχο. Από τη μεριά της κυβέρνησης, με τα εγκαίνια ενός νέου γυμναστηρίου στα Μελίσσια, να δείξει ότι κάνει έργο. Από τη μεριά της ΝΔ, να δείξει την ανικανότητα των κυβερνώντων σε ένα σεισμόπληκτο από το 1999 σχολείο και την αναγκαιότητα της ρηξικέλευθης πρότασής της για λύσεις που θα προέλθουν από ένα «εθνικό διάλογο για την Παιδεία». Και οι δύο τακτικές είναι φενάκη.

Γιατί η κυβέρνηση με κάποια έργα, που πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα, θέλει να βγει από πάνω και να δείξει μια δήθεν κοσμογονία. Την ίδια στιγμή, που έχει αυξηθεί η μαθητική διαρροή από το λύκειο, που η «δωρεάν Παιδεία» απομυζά, οικονομικά, τα λαϊκά νοικοκυριά και χιλιάδες νέοι στέλνονται βίαια και πρόωρα στην αποσπασματική κατάρτιση. Αλλά και η ΝΔ, όσο και αν ασκεί κριτική για καθυστερήσεις, ελλείψεις και διαχειριστικές ανεπάρκειες, δεν παύει να είναι ο βασικός συνοδοιπόρος της κυβέρνησης στην προώθηση της Παιδείας της ΟΝΕ και της ικανοποίησης των σημερινών αναγκών του κεφαλαίου. Της Παιδείας που θέλει δανεικά από τράπεζες για να χτιστούν σχολεία, που ανοίγει συστηματικά το δρόμο στους επιχειρηματίες να διευρύνουν την εμπορευματοποίηση σε αυτό τον τομέα.

Και οι δύο θέλουν να κρύψουν την «ταμπακέρα». Αυτή που αναδείχτηκε με τους μεγάλους μαθητικούς και φοιτητικούς αγώνες, οι οποίοι έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα τι Παιδεία έχουν ανάγκη οι νέοι και τα λαϊκά στρώματα. Και αυτή η ουσιαστική Παιδεία, που θα βοηθάει τους νέους να ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες, δε χωράει στα πλαίσια του διπλού δικτύου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το υπερεντατικοποιημένο ενιαίο λύκειο και τα υποβαθμισμένα και εγκαταλειμμένα ΤΕΕ. Δε χωράει την ψευτο-ανώτατη εκπαίδευση που κατακερματίζει τη γνώση, που κατηγοριοποιεί τους αποφοίτους, στη μάζα των αυριανών απασχολήσιμων και σε μια μικρή ελίτ επιστημόνων.

Τα επικοινωνιακά τρικ των εταίρων του δικομματισμού χρειάζεται ακόμα παραπέρα να αποκαλυφθούν και να τσακιστούν μαζί με τους φορείς τους, από την ακόμα μεγαλύτερη λαϊκή παρέμβαση στο χώρο της Παιδείας. Το κοινωνικό αυτό δικαίωμα μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση, αίτημα πάλης του κάθε ζωντανού φορέα του λαϊκού κινήματος και πρώτ' απ' όλα της εργατικής τάξης. Των συνδικάτων, των οργανώσεων του κινήματος, ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας όλων των βαθμίδων, των γονέων, των δυνάμεων που διεκδικούν μια πραγματικά λαϊκή Αυτοδιοίκηση.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πίσω από την «αδυναμία» της ΕΛ.ΑΣ.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνον έξω από τα σύνορα της χώρας και από αστυνομικές δυνάμεις άλλων χωρών θα μπορούσε να συλληφθεί ο Πάσσαρης. Γιατί; Απλά, οι ελληνικές διωκτικές αρχές είχαν δημιουργήσει μαζί του «στενές σχέσεις», σε τέτοιο βαθμό που εύλογα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι τον χρησιμοποιούσαν τα «υψηλά κλιμάκια» για να εξυπηρετούν τους στόχους τους. Ο διαβόητος κακοποιός ήταν χρήσιμος σε κάποια «κέντρα» της Ασφάλειας. Δεν εξηγείται αλλιώς το δήθεν φιάσκο στο Νέο Κόσμο, η κραυγαλέα αδυναμία σύλληψής του επί μήνες από την ΕΛ.ΑΣ., παρά το γεγονός ότι είχε αναγορευτεί «σε ζήτημα τιμής» για ολόκληρη την Αστυνομία, η διαφυγή του στη Ρουμανία κ.ο.κ. Οι εκ των υστέρων πανηγυρισμοί και κομπασμοί από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ασφάλειας είναι αστείοι και προκαλούν καγχασμούς. Μάλλον θα 'πρεπε να αναρωτηθούν γιατί η αποτελεσματικότητά της απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ διεκδικούν δάφνες για την αυταρχική αντιμετώπιση των λαϊκών αγώνων.

Οταν «κλείνουν τα σπίτια»...

Προφανώς και γνώριζε η κυβέρνηση ποιες θα ήταν οι αποφάσεις της αρμόδιας διαχειριστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι. Μπορεί, ακόμη και μέχρι πριν από λίγες μέρες, τόσο ο υπουργός Γεωργίας, όσο και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες να έλεγαν διάφορα περί τιμής γύρω στις 280 δραχμές και, άρα, σχετικά κοντά στην περσινή, όλοι τους όμως γνώριζαν ότι οι προθέσεις - τουλάχιστον - της ΕΕ έστελναν την τιμή αρκετά κάτω από τις 200. Οπως γνώριζαν και τη δική τους συμφωνία, σε ό,τι τελικά η ΕΕ αποφασίσει.

Και ενώ έτσι διαγραφόταν η κατάσταση μέχρι προχτές το βράδυ (ακριβέστερα επειδή αυτή ήταν η κατάσταση), η κυβέρνηση έσπευσε να λάβει τα μέτρα της. Το μήνυμα που έστειλε, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων, είναι ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες»(!), προεξοφλώντας προφανώς και την έκβαση των «συζητήσεων» στις Βρυξέλλες. Δεν την ενδιαφέρει δηλαδή ότι «κλείνει» τα σπίτια των αγροτών και «μπλοκάρει» το μέλλον των παιδιών τους, αλλά πώς θα «τηρηθεί η τάξις»! Δεν είναι όμως καθόλου εύκολο να κρατήσει κλειστό το καπάκι στο καζάνι που βράζει.

Το ... μέτρημα

Για συμμετοχή σαράντα ατόμων γράφαμε χθες, σχετικά με τη συνδιάσκεψη της ΚΕΔΑ. Για «δεκάδες» έγραφε το προχθεσινό ρεπορτάζ της «Αυγής». Τα σημειώνουμε, γιατί λάβαμε χθες ένα δελτιο Τύπου απο τη ΚΕΔΑ, που σημειώνει, ότι «Ο αριθμός των αντιπροσώπων της 1ης Πανελλαδικης Συνδιάσκεψης ήταν 107...».

Φαίνεται, πως έχουν πρόβλημα, ακόμη και με το μέτρημα...

«Μην μπλέκετε τον πρωθυπουργό»! Αυτή την απάντηση έδινε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας στην ερώτηση πώς αντιδρά ο Κ. Σημίτης στο γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του και «διαπληκτισμοί» υπάρχουν μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και δημόσιοι είναι, όπως με βροντώδη τρόπο επιβεβαίωσε η χτεσινή επίθεση Λαλιώτη κατά όσων «συντρόφων του» τον επικρίνουν για την τακτική του.

«Μην εμπλέκεται τον πρωθυπουργό», λοιπόν... Πόσο μοιάζει με εκείνο το παλιό, «εγώ απλώς προήδρευα», ε;..

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα

Εδώ και πάνω από ένα μήνα ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο έχει αποφασίσει να στείλει Ελληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, αλλά και ότι είχαν αρχίσει οι σχετικές προετοιμασίες για την αποστολή. Τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διέψευδαν κατηγορηματικά την καταγγελία.

Προχτές στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει ελληνικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, τόνισε: «Αν έρθει ο καιρός να τεθεί θέμα ανθρωπιστικής βοήθειας θα πράξουμε το καθήκον μας». Λίγο αργότερα ο υφυπουργός Αμυνας, Λ. Αποστολίδης, δήλωνε: «Ποτέ δεν αποκλείσαμε τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν».

Φυσικά, το προκάλυμμα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» μόνο ως πρόσχημα μπορεί να θεωρηθεί, αφού όλες οι επεμβάσεις της Νέας Τάξης τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται «ανθρωπιστικές αποστολές». Η απόφαση για τη στρατιωτική εμπλοκή ήταν δεδομένη και δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα κάνει. Το θέμα είναι ότι συστηματικά αγνοεί την εκφρασμένη, με κάθε τρόπο, θέληση του ελληνικού λαού και καθιστά την Ελλάδα συνένοχη σε σειρά εγκλημάτων όπως στη Βοσνία, το Κόσσοβο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τώρα στο Αφγανιστάν στο όνομα, δήθεν, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Η στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, που τώρα γίνεται στο Αφγανιστάν, όπως και οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους και για την ακεραιότητά της και για τα συμφέροντά της γενικότερα. Και ενώ η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή σε μια επιθετική συμμαχία εξασφαλίζει την ακεραιότητα και τα σύνορα της χώρας, στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση των δύο κομμάτων του κατεστημένου στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τον πόλεμο, στην οποία ταυτίστηκαν ως προς το ότι η Ελλάδα της άρχουσας τάξης είναι συνεργός και συμμέτοχος σε κάθε απόφαση και επιλογή των ιμπεριαλιστών. Αλλά δεν είναι λιγότερο ανώδυνη για το λαό και η τοποθέτηση του ΣΥΝ, η ηγεσία του οποίου κουβέντα δε λέει για την απεμπλοκή της κυβέρνησης από τον πόλεμο και την αναγκαιότητα της πάλης του λαού σ' αυτή την κατεύθυνση.

Μπροστά σ' αυτό, το νέο έγκλημα, ο ελληνικός λαός δε θα μείνει απαθής, όπως δεν έμεινε μέχρι σήμερα. Η απαίτηση να μην πάει ούτε ένας Ελληνας φαντάρος στο Αφγανιστάν συμπληρώνει την απαίτηση να σταματήσουν οι κάθε είδους διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις και να επιστρέψουν αμέσως όλοι οι στρατιώτες από τη Βοσνία και το Κόσσοβο. Την απαίτηση αυτή θα προβάλουν οι διαδηλωτές, που αύριο το βράδυ θα συμμετάσχουν στην ολονύχτια αντιπολεμική εκδήλωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, την οποία οργανώνει το ΠΑΜΕ. Και έπεται συνέχεια.

Κράτος - ντροπή

Κράτος αδίστακτο

ζαβό

και χίλια βάσανα

τραβώ,

δεμένο μ' έχει

με τη «ζώνη»,

βάρη σα ζώο

με φορτώνει

και αν τυχόν

και πάθω κάτι

γυρνάει αδιάφορο

την πλάτη.

*

Κράτος απάτη

και ντροπή

σαν σκλάβο

μ' έχει στο κουπί,

μου κλέβει

ασύστολα τους κόπους,

με αδικεί

με χίλιους τρόπους

και όταν πρέπει

να προσφέρει,

κάνει πως τάχα

δε με ξέρει.

*

Αυτό το κράτος

το αισχρό

να το αντέξω

δεν μπορώ,

αυτό σαφώς

είναι για λίγους

κι όχι για εργάτες

και κολίγους!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ