Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο σύγχρονος ραγιαδισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

«Βασίλη, κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης...» Η φράση έχει μεγάλη ιστορία και χαρακτήριζε πάντα τους κήρυκες του ραγιαδισμού, της υποταγής και του συμβιβασμού. Και, δυστυχώς, πάντοτε υπήρχαν και υπάρχουν τέτοιοι. Από τον καιρό της Επανάστασης του 1821 και τον καιρό της φασιστικής κατοχής μέχρι και σήμερα. Είτε γιατί - συνήθως - τα συμφέροντά τους αυτό απαιτούν, είτε γιατί είναι οπαδοί της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας. Μόνο που την ιστορία αυτής της χώρας δεν την έχουν γράψει οι κάθε λογής προσκυνημένοι. Οποιο μικρό ή μεγάλο θετικό και προοδευτικό βήμα έχει κάνει αυτός ο τόπος, δεν οφείλεται στους «νοικοκύρηδες». Αλλα πράγματα «χρωστά» η χώρα στους τελευταίους. Τη συνεργασία τους με κάθε λογής κατακτητές και επικυρίαρχους, τις «μεγάλες ιδέες» και τις Μικρασιατικές καταστροφές, τους συνεταιρισμούς με τους διάφορους δικτάτορες, το ξεζούμισμα του λαού και άλλα πολλά παρόμοια.

Ας αφήσουν κατά μέρος, λοιπόν, οι κήρυκες του σύγχρονου ραγιαδισμού τα σχετικά «επιχειρήματα». Πολύ περισσότερο, γιατί, σήμερα πλέον, ούτε καν τη δυνατότητα του στοιχειώδους «νοικοκυριού» δεν προσφέρει ο κόσμος που διαμορφώνει η βαρβαρότητα της «νέας τάξης» τους.

Το βεβαιώνουμε...

Ο Κ. Σημίτης θεωρεί τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν αναπόφευκτους. Ο Κ. Καραμανλής αναπόφευκτους και επιβεβλημένους. Και η Μ. Δαμανάκη δεδομένους και αυτονόητους. Μάλιστα, η τελευταία δηλώνει με θράσος, ότι μόνο μια τέτοια στάση μπορεί να διασώσει τη σύγχρονη Αριστερά..!

Εμείς, τι να πούμε και τι να σχολιάσουμε. Αρκούμαστε μόνο, να βεβαιώσουμε και μεις τον αρχηγό της «αντιτρομοκρατικής» λυκοσυμμαχίας, ότι οι τρεις προαναφερόμενοι - μαζί με όσους τούς ακολουθούν - δεν έχουν καμία σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που καταδικάζει και στρέφεται ενάντια στον άδικο και ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Βεβαιώνουμε τη λυκοσυμμαχία, επίσης, πως οι προαναφερόμενοι κάνουν ό,τι μπορούν για να πλαγιοκοπήσουν και να υπονομεύσουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και της νεολαίας στη χώρα μας. Κι ας μην τους κατηγορούν για τα ανύπαρκτα αποτελέσματα. Ε, δεν είναι όλος ο κόσμος «Αμερικανάκια»...

Εκκαθάριση ναρκοπεδίων με τρόφιμα;

Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η «ανθρωπιστική επιχείρηση» των ΗΠΑ με την εξ ουρανού διανομή φαγητών και τροφίμων είναι μια καθαρή προπαγανδιστική επιχείρηση. «Το καλό μας έθνος έριξε με αλεξίπτωτα στους Αφγανούς αμάχους 37.000 σάκους τροφίμων» έσπευσε να δηλώσει ο ανεκδιήγητος Μπους. Το ενδιαφέρον, συνάμα και ανατριχιαστικό, βρίσκεται αλλού. «Ποια είναι η λογική να ρίχνει κάποιος βόμβες από τη μία και φάρμακα από την άλλη;», αναρωτήθηκε μία ανθρωπιστική οργάνωση. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από λογική. Η λογική του πολέμου. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι οποίες βεβαίως δεν μπορούν τώρα να διασταυρωθούν, αλλά διόλου δε θα μας εκπλήξει αν επιβεβαιωθούν, οι ΗΠΑ επέλεξαν, εννιά ώρες μάλιστα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, να ρίξουν δεκάδες χιλιάδες κουτιά με τρόφιμα(;), ακριβώς γιατί τα σκόρπισαν σε περιοχές διάσπαρτες με ναρκοπέδια! Με άλλα λόγια βάζουν μπροστά τους πεινασμένους κατοίκους του Αφγανιστάν για να καθαρίσουν τα πάμπολλα ναρκοπέδια, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις που σχεδιάζονται. Από πεπειραμένους μακελάρηδες των λαών όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς, πολύ περισσότερο όταν έχουν συγκεκριμένη «προϊστορία».

Ανιστόρητοι και εγκλήματα της ΣΙΑ...

Προβληματισμούς δημιουργούν οι θέσεις του ΚΚΕ στα κανάλια, με αποτέλεσμα αρκετοί να ψάχνονται, αφού διαρκώς εμφανίζονται αδιάβαστοι, παρότι δημοσιογράφοι. Οπως η Πανδωρίτσα του «Βήματος», να πούμε. Ακόμα ψάχνει η ταλαίπωρη, ποιους έχει «φάει» η ΣΙΑ, Προέδρους κρατών και άλλους πολιτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο, όπως θύμισε - στους μη έχοντες μνημονικό σε τέτοια θέματα - ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Για να μη χάνουν χρόνο, ας ανοίξουν τον «Ριζοσπάστη» της Κυριακής 7 του Οκτώβρη, στις σελίδες 12 - 13 και στο άρθρο «Να ποιοι είναι οι τρομοκράτες -δολοφόνοι» και εκεί θα δουν ένα μικρό μόνο κατάλογο των εγκλημάτων των ΗΠΑ κατά λαών, ηγετών και χωρών. (Υπόψη, ο κατάλογος περιέχει μόνο εγκλήματα της ΣΙΑ από το 1961 έως το 1976!!! Πού να γράψουμε δηλαδή και τα υπόλοιπα...).

Οι εγχώριοι «αντιτρομοκράτες»

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΙ ΟΜΩΣ ακόμα δεν έχουν κουραστεί ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε και η Νέα Δημοκρατία να κάνουν δηλώσεις αμέριστης υποστήριξης στις αμερικανικές και βρετανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και όπου αλλού στρέφονται. Με κάθε ευκαιρία και σε όποιο παράθυρο βρουν το λένε και το ξαναλένε...

Νομίζουμε ότι αρκεί ως εδώ. Τι άλλο να θέλει πια η αμερικανική πρεσβεία για να πειστεί και να μεταφέρει τα δέοντα στο Λευκό Οίκο; Τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά έχουν αποδείξει την τυφλή πίστη τους.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεώρησε σωστό να κάνει και χτες δηλώσεις, για να μας πει ότι η στήριξή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις είναι «αταλάντευτη». Λες και αυτό περίμενε ο Μάγερς για να δώσει και σήμερα εντολές για επίθεση, αλλιώς δίσταζε...

ΚΑΛΟΥ κακού πάντως εμείς συνιστούμε στους εκλεγμένους συνέδρους του 6ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να το σκεφτούν πολύ προτού περάσουν τις πύλες του ΟΑΚΑ. Κάτι ακούγεται περί έλλειψης εθελοντών για συμμετοχή στις αμερικανικές επιχειρήσεις. σε περίπτωση που θέσει τέτοιο αίτημα το ΝΑΤΟ...

Λέγεται, μάλιστα, πως ο Ακης έχει υποσχεθεί στους «συμμάχους» ότι θα αποστείλει την αφρόκρεμα των ...«μαχητών του εκσυγχρονισμού». Ισως λοιπόν αποδειχθεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά το Μαρούσι με την ...Τζαλαλαμπάντ!

ΒΕΒΑΙΑ, πρέπει να παραδεχτούμε πως η Μ. Δαμανάκη τους έφαγε όλους τους προηγούμενους. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε και κανένα «ο πόλεμος είναι κακό πράγμα»... Η Μ. Δαμανάκη τον θεωρεί «αυτονόητο» και θεωρεί λαθεμένες και επιζήμιες τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις...

Αραγε, ποιες προσδοκίες να την εμπνέουν...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ψεύτες

Υπάρχουν διαβαθμίσεις. Ο απολογητής μιας πολιτικής υπερασπίζεται τα συμφέροντα μιας τάξης και οι «αλήθειες» της γίνονται και δικές του αλήθειες. Αυτός μπορεί να έχει αυταπάτες ή και να τις καλλιεργεί συνειδητά, προκειμένου να υπερασπιστεί - διαδώσει τις «αλήθειες» - συμφέροντα που έχει ταχτεί να υπηρετήσει. Για παράδειγμα, εκείνος που εξυπηρετεί την κυρίαρχη μερίδα της αστικής τάξης έχει κάθε συμφέρον να παρουσιάζει τα σχέδια αυτής της τάξης σαν οράματα ολόκληρου του λαού, όπως π.χ. ο εγκλωβισμός της χώρας στην ΟΝΕ.

Είναι άλλο επίπεδο αυτό το φαινόμενο, που ως ένα βαθμό είναι κατανοητό σε μια ταξική κοινωνία και είναι εντελώς διαφορετικό ο ψεύτης. Αυτός που δεν έχει καμιά πραγματικότητα να ακουμπήσει και τη διαμορφώνει με τα ψέματα. Διαμορφώνοντάς την, την παίρνει στα σοβαρά και βουλιάζει μέσα της σε κάθε λόγο του, όπως σε κάθε κίνηση βουλιάζει εκείνος που έχει πέσει στο βάλτο. Μόνο που ο ψεύτης πιστεύει πως η διαμορφωμένη «πραγματικότητά του» είναι και στέρεο έδαφος και «κινείται» - μιλάει ασύδοτα.

Κάπως έτσι μοιάζουν όλοι οι σοβαροφανείς ανόητοι (πολιτικοί, δημοσιολόγοι κ.ά.), που, αφού δεν έχουν πουθενά «να πατήσουν», για να κτυπήσουν το ΚΚΕ, πετάνε ψέματα. Ανακαλύπτουν θέσεις που δεν υπάρχουν και απαντούν μόνοι τους στο κατασκεύασμά τους (αν είναι μόνο δικό τους...). Το χειρότερο δε είναι, πως, καθώς βουλιάζουν, έχουν πάρει τόσο σοβαρά την κατασκευή τους, που επιμένουν σ' αυτή ακόμα και όταν βρίσκεται μπροστά εκπρόσωπος του ΚΚΕ και διαβεβαιώνει πως τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει.

Από την πρώτη μέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα αυτό το βιολί γίνεται. Πετάει κάποιος σχολιαστής - πολιτικός πως «είναι απαράδεκτο το ΚΚΕ να υπερασπίζεται τους Ταλιμπάν και τον Μπιν Λάντεν..!». Ανταπαντά κάποιος άλλος πως «αυτό είναι όντως απαράδεκτο και πως οι Ταλιμπάν και ο Μπιν Λάντεν είναι αυτό κι αυτό και το άλλο» και προχωράει και σε μαθήματα αρχών. Αν τώρα τύχει να είναι παρόν μέλος του ΚΚΕ και τους πει να συνέλθουν και πως μόνο αυτοί έχουν δημιουργήσει και υμνήσει κατά καιρούς αυτά τα φαινόμενα, αυτοί συνεχίζουν να βουλιάζουν στο βάλτο που γέμισαν με τα ίδια τα λογάκια τους (μερικοί και με τις πράξεις τους...). Η ίδια λογική του ψέματος ισχύει και για την περίφημη «καταδίκη ή όχι της τρομοκρατίας» ή «την καταδίκη του χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου» κλπ. κλπ.

Κανένας δε θέλει να γίνεται δημόσιο νούμερο και να βρίσκεται πάντα κάποιος να του λέει «μα πού το βρήκατε αυτό;». Ο μονόλογος από την άλλη μπορεί να αφήνει εντυπώσεις, αλλά αργά ή γρήγορα κάποιος σε διαψεύδει και αποκαλύπτονται τα πολύ «κοντά πόδια» της κατασκευής. Αρα, για να επιμένουν τόσο πολύ στην επιλογή του ολοφάνερου ψέματος και στην αυτογελοιοποίηση σαν μοναδική γραμμή πλεύσης, κάτι άλλο συμβαίνει. Πέρα από την όποια γραμμή έρχεται (μπορούμε να φανταστούμε από πού), τόσο πολύ δεν αντέχουν οι ίδιοι το περιεχόμενο των απόψεών τους, που πρέπει να κατασκευάζουν το βάλτο που θα τους πνίξει; Ανησυχούμε μόνο, για το πόσο επικίνδυνοι μπορούν να γίνουν πλέον...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Βρώμικη επίθεση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ξεσάλωσε» στα κανάλια χτες και προχτές ο επίτιμος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, μην μπορώντας να κρύψει τη χαρά και τη σύμπνοιά του με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την πλήρη ταύτισή της με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Ομως δεν έμεινε μόνον στην έκφραση ομοθυμίας και ταύτισης με την κυβερνητική πολιτική, κάτι το οποίο είναι άλλωστε αναμενόμενο και όχι καινούριο.

Χτες το πρωί προχώρησε και παραπέρα, διεκδικώντας το ρόλο του κοινού προβοκάτορα κατά των ξεκάθαρων και σαφών θέσεων του τρίτου πολιτικού κόμματος της Ελληνικής Βουλής, του ΚΚΕ, συναγωνιζόμενος επάξια τους διάφορους Μπίστηδες, Δαμανάκηδες, Κακαουνάκηδες, Τζαννετάκους και σία. Είπε επί λέξει για τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω στο πρόβλημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της τρομοκρατίας: «Το 1990-1993 το ΚΚΕ είχε θέση ενάντια στην τρομοκρατία - εσωτερική και εξωτερική. Τώρα δίνει εντύπωση διαφορετική. Ναι μεν θεωρητικά είναι κατά της τρομοκρατίας, όμως στην πράξη...».

Εύγε, κύριε Μητσοτάκη. Αργήσατε αλλά θυμηθήκατε τον παλιό καλό εαυτό σας. Ξέρετε εσείς. Οπως τότε πριν το 1967. Και τότε καλές σχέσεις είχατε με τους Αμερικάνους. (Οχι, δεν εννοούμε τον αμερικανικό λαό - για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν- αλλά την αμερικανική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της).

Χρειάζεται μήπως να σας ξαναθυμίσουμε αυτό που πλέον είναι κοινός τόπος σε πολιτικούς, ιστορικούς, αλλά και στην ελληνική λαϊκή συνείδηση, ότι η χούντα και η προετοιμασία της δεν ήταν μόνο αποκλειστικό έργο των ΗΠΑ, αλλά είχε και Ελληνες ντόπιους συνυπεύθυνους, όπου περιλαμβάνονται, εκτός από στρατιωτικοί και κάποιοι πολιτικοί της εποχής και ότι χωρίς τη βοήθεια αυτών θα ήταν μέχρι και αδύνατον να επιβληθεί το τυραννικό καθεστώς;

Ενα πολύ βολικό χτύπημα...

«Ο Μπους χρησιμοποίησε τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου για να σβήσει τελείως την πολιτική από τη συνείδηση ενός λαού αποπολιτικοποιημένου. Η επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη κατάφερε, προς όφελος της αμερικανικής κυβέρνησης, να κλέψει την παράσταση και να κάνει τους πάντες να αδιαφορήσουν για την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.

Τώρα πια οι δαπάνες για πολεμικό εξοπλισμό μπορεί να δικαιολογηθούν. Η κυβέρνηση που πάντα επέμενε ότι οι πολίτες της όφειλαν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των ίδιων των εαυτών τους έδειξε πολύ νωρίς τη συμπονετική πλευρά της: στήριξε επιχειρηματικούς τομείς, όπως αεροπορικές και ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες απειλούνται με κατάρρευση από τις επιπτώσεις των επιθέσεων. Η απειλή της ανεργίας είναι πολύ χρήσιμη. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από την επιβολή της πειθαρχίας στα εργατικά χέρια και στα συνδικάτα.

Σύντομα η λέξη "τρομοκρατία" θα χρησιμοποιείται για να περιγράφει οποιοδήποτε κίνημα ή οποιαδήποτε διαφωνία. Σύντομα, επίσης, θα δούμε δημοσιογράφους που θα συγκρίνουν τους διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης με την ισλαμική Τζιχάντ».

Το απόσπασμα είναι από άρθρο του Νόρμαν Μπιρνμπάουμ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, το οποίο δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» και αφιερώνεται σε ορισμένους αρθρογράφους της ίδιας εφημερίδας.

Ματσουκοφόροι, «πολεμιστές » της τρομοκρατίας

Πριν ακόμα γίνει η στρατιωτική επίθεση εναντίον του Αφγανιστάν και ενώ είχαν εκδηλωθεί οι πρώτες πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο, βγήκε ο Ν. Κακαουάκης και στιγμάτισε τη θέση φιλειρηνικών δυνάμεων, χύνοντας χολή κατά του ΚΚΕ και του Κ. Καζάκου.

Τώρα που άρχισε ο νέος βρώμικος πόλεμος και γίνονται αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο επανήλθε. Ετσι, χτες, αφού δικαιολόγησε την επέμβαση, έθεσε -δήθεν- το ερώτημα πώς αλλιώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία. Και ξιφούλκησε κατά των κινητοποιήσεων και του Κ. Καζάκου, ο οποίος μετά τα «δικαστήρια τρώει σε ακριβά εστιατόρια και γεύεται τα αγαθά του καπιταλισμού».

Δε θα μπούμε στο διάλογο της χυδαιότητας. Ομως, την απάντηση στο δήθεν ερώτημά του την πήρε λίγο αργότερα από έναν ταξιδιωτικό πράκτορα που μίλησε στην εκπομπή του: Μα είναι δυνατόν να προκριθεί μόνο ο πόλεμος όταν υπάρχουν τόσες άλλες λύσεις πολιτικές, οικονομικές ή με διαπραγματεύσεις, αναρωτήθηκε ο άνθρωπος.

Και ο ματσουκοφόρος -όπως αυτοαποκαλείται ο Κακαουνάκης-... πολεμιστής της τρομοκρατίας δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο συναγερμός σήμανε...

Για όσους δεν έχουν συνειδητοποιήσει ή δε θέλουν, για άλλους λόγους που αυτοί ξέρουν, να παραδεχτούν, πού οδηγούν την ανθρωπότητα οι ιμπεριαλιστές, ο κυνισμός ορισμένων εκπροσώπων τους αρκεί για να δείξει ότι ο κύκλος, που άνοιξε στις 11 του Σεπτέμβρη, βρίσκεται ακόμα στην αρχή του. Ο καπιταλισμός για να ξεπεράσει την κρίση, την οποία ο ίδιος παράγει, γεννάει ιμπεριαλιστικούς πολέμους και καταστροφές. Το σκηνικό αυτό της παγκόσμιας δικτατορίας της «νέας τάξης πραγμάτων» στήνεται συστηματικά, κομμάτι κομμάτι.

Τα όσα περιλαμβάνονται στην προχτεσινή επιστολή του Αμερικανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Νεγκρεπόντε, είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με αυτά, το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν και ο Μπιν Λάντεν είναι μόνον η αρχή, καθώς «οι έρευνες είναι ακόμα στο πρώτο στάδιο» και «στην πορεία ίσως βρούμε πως η αυτοάμυνά μας απαιτεί περαιτέρω δράση σε βάρος άλλων οργανισμών και άλλων χωρών». Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι το χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη, ανεξαρτήτως αυτουργών - φυσικών και ηθικών - και κινήτρων που αυτοί είχαν, έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία για να ξετυλιχτούν τα σχέδια των αμερικανικών επιτελείων, τα οποία είναι γνωστό πως εδώ και καιρό εξυφαίνονταν. Εξάλλου, η φιλολογία περί τρομοκρατίας έχει ξεκινήσει προ πολλού, πριν υπάρξει οποιοδήποτε χτύπημα επί του αμερικανικού εδάφους.

Τώρα δε διστάζουν να βγάλουν στο φως το τμήμα αυτών των σχεδίων που ήδη δρομολογείται η υλοποίησή τους. Ετσι, λοιπόν, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ζητάει «νομιμοποίηση» του πολέμου που ανήγγειλε ο Μπους με το διάγγελμά του. Ενός πολέμου μεγάλης διάρκειας και χωρίς όρια με χαρακτηριστικά παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής εκστρατείας. Το Αφγανιστάν, είπε στο πολεμικό του διάγγελμα ο Μπους, «είναι ένα μέρος της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας, είναι ένα από τα μέτωπα του πολέμου», καθώς «η μάχη είναι ευρύτερη» και σ' αυτή «κάθε κράτος πρέπει να κάνει την επιλογή του, δεν πρέπει να υπάρχει ουδέτερο έδαφος». Και ζήτησε από τους Αμερικανούς υπομονή και πολλές θυσίες για τον πόλεμο αυτό, όπου «υπερασπιζόμαστε όχι μόνο την ελευθερία μας αλλά την ελευθερία των ανθρώπων παντού».

Ολα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η σειρήνα του μεγάλου συναγερμού, που σημαίνει παγκόσμια και στη χώρα μας, για λαϊκή κινητοποίηση και εγρήγορση ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό, που τον γεννάει. Είναι ένα ηχηρό χαστούκι στους ντόπιους υπαλλήλους της υποτέλειας, οι οποίοι έχουν αναλάβει εργολαβικά την προπαγάνδιση, με ξεδιάντροπο τρόπο, του πολέμου που κήρυξαν ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, «βομβαρδίζοντας» κάθε εμπόδιο που συναντάνε στο έργο τους, σε όλους αυτούς που χτυπάνε λυσσασμένα το ΚΚΕ γιατί «υπερβάλλει»(!) επειδή καταγγέλλει τον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν και συντάσσεται με όλους τους λαούς, μαζί και τον αμερικανικό, που σηκώνουν ανάστημα στον ιμπεριαλισμό.

«Μάνα» εξ ουρανού!

- Τζόνι, στα ύψη

που πετάς,

κοίτα τα πλήθη

εκείνα,

πώς υποφέρουν

στα βουνά,

πώς τα θερίζει

η πείνα,

Τζόνι, αν σ' όλη

τη ζωή δε θέλεις

να 'χεις τύψεις

σ' αυτούς εκεί

τους δύστυχους

κάτι πρέπει

να ρίψεις...

***

- Κι εγώ τους είδα

από ψηλά

κι αμέσως στέλνω

κάτω

ό,τι στους άμοιρους

της Γης ρίχνουν

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ,

θα τους πετάξω,

δηλαδή, βόμβες,

καλά να «φάνε»,

χορτάτοι πάνω

στον Αλλάχ

οι άτυχοι να πάνε

κι αιώνια

τους «σωτήρες» τους

να τους δοξολογάνε!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ