Οι εικόνες των δουλεμπορικών να βγαίνουν σε παραλίες της Κρήτης δίπλα σε λουόμενους μέρα μεσημέρι, αποβιβάζοντας πρόσφυγες κυνηγημένους από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, φέρνει στον νου όσα έλεγαν πριν έναν χρόνο η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα για το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Ασυλο. Τι ήρθε να ...λύσει, όπως έλεγε με φανφάρες τότε ο Μητσοτάκης; Οτι «η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο αποτελούν επιτυχίες της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει πάρει μία απόφαση - είναι μία απόφαση η οποία, προφανώς, εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα - ότι δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου ξεβρακώνεται πλέον κάθε επιχείρημα που χρησιμοποιούσαν, με τις ίδιες τις εξελίξεις να επιβεβαιώνουν ότι και με το συγκεκριμένο Σύμφωνο μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα για τα καραβάνια των ξεριζωμένων. Κι αυτό γιατί εκτός από τον ενταφιασμό, ουσιαστικά, της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, το Σύμφωνο «σφράγιζε» την ποικιλόμορφη εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων, όπως γίνεται και σήμερα. Και παραμένουν εγκλωβισμένοι πότε στα γεωπολιτικά παζάρια και πότε στη διαλογή του κατάλληλου φτηνού εργατικού δυναμικού, με τσακισμένα δικαιώματα, για τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Μια βδομάδα συμπληρώνεται αύριο από την παραλίγο τραγωδία στη Βούλα με τη σύγκρουση των δύο λεωφορείων, με τραυματίες δεκάδες από τους παστωμένους επιβάτες, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά. Το θέμα «θάφτηκε» από κυβέρνηση και ΜΜΕ ακριβώς από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι οι οδηγοί στις συγκεκριμένες γραμμές, όπως η οδηγός που ενεπλάκη στο ατύχημα, δουλεύουν 16ωρες βάρδιες σερί πάνω στο τιμόνι. Προφανώς, όταν επιβεβαιώθηκε ότι η δουλειά από τα ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα φέρνει συμφορές, κυκλοφόρησε από τα υπουργεία το γνωστό «παπαγαλόχαρτο» για θάψιμο της υπόθεσης. Το θάψιμο βέβαια πήγε πακέτο με τα ψέματα της κυβέρνησης για τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στις εργολαβίες του ΟΑΣΑ, μπας και ξεμπερδέψουν όπως - όπως με το ζήτημα, αφού το «ατύχημα» συνέβη την ίδια στιγμή που έρχεται το νομοσχέδιο της 13ωρης δουλειάς. Διανοείται κανείς τι θα γινόταν εδώ και μια βδομάδα αν η σύγκρουση αυτή συνδεόταν με «ανθρώπινο λάθος»; Τι θα ακουγόταν αν π.χ. το ατύχημα ήταν αποτέλεσμα παραπτώματος της οδηγού και όχι της ξαφνικής αδιαθεσίας της; Κράτος, κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους θα έσταζαν αίμα για τον νέο «σταθμάρχη», θα έβγαζαν όλους τους οδηγούς στα «μανταλάκια» για την «ασυνειδησία» τους, θα μαθαίναμε μέχρι και για τα άπλυτα των παππούδων τους. Τώρα όμως πέφτει επαγγελματικό «κουκούλωμα», αφού πρόκειται για ένα ακόμα έγκλημα που φανερώνει τις τραγικές συνέπειες αλλά και τις ευθύνες κυβερνήσεων και κεφαλαίου για το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση (α' τρίμηνο του 2025) της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση χονδρική τιμή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 144,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 44,6% υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σύμφωνα με την έκθεση, ένα από τα βασικά αίτια της ανόδου των τιμών, που εντοπίζεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, έχει να κάνει με το μείγμα παραγωγής. Κι αυτό γιατί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή της ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας το 33%, από 28% έναν χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα, το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ υποχώρησε στο 41% από 46%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, και στην Ελλάδα υπήρξε έντονη αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, καύσιμου ιδιαίτερα ευάλωτου σε διακυμάνσεις τιμών, λόγω των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Τα παραπάνω μάς φέρνουν στον νου όσα λέγονταν για τις προηγούμενες ανατιμήσεις, όταν η υψηλή εγχώρια παραγωγή από ΑΠΕ έφτανε σε σημείο να απειλεί με «υπερφόρτωση» του συστήματος. Γιατί και τότε η μεγάλη παραγωγή από ΑΠΕ όχι μόνο δεν οδηγούσε σε φτηνότερο ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά προοικονομούσε το αυξημένο χαράτσι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς για τη διασφάλιση της «ευστάθειας» του συστήματος. Με άλλα λόγια: Αυξημένη η παραγωγή από τις ΑΠΕ; Ακριβαίνει το ρεύμα. Αυξημένη η παραγωγή από το φυσικό αέριο; Πάλι ακριβαίνει το ρεύμα. Μόνη σταθερά είναι ότι το μάρμαρο συνεχίζουν να το πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς η στρατηγική των κυβερνήσεων και της ΕΕ έχει έναν και μόνο έναν βασικό συντελεστή στον τομέα της Ενέργειας: Την κερδοφορία των ομίλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
1509 Γεννιέται ο Γάλλος θεολόγος Ιωάννης Καλβίνος, ένας από τους διαμορφωτές του δόγματος του Προτεσταντισμού.
1774 Ξεκινούν στην πόλη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή της σημερινής Βουλγαρίας οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσικής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που καταλήγουν με την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης.
1856 Γεννιέται ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα.
1860 Συγκροτείται το Συμβούλιο των Συνδικάτων του Λονδίνου, που έπαιξε τον ρόλο ενός εθνικού καθοδηγητικού κέντρου για το συνδικαλιστικό κίνημα της Βρετανίας, μέχρι τη συγκρότηση του Κογκρέσου των Συνδικάτων (TUC) 8 χρόνια αργότερα.
1908 Ξεσπά το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη.
1929 Δύο χιλιάδες εργάτες του εργοστασίου Λιπασμάτων στον Πειραιά κηρύσσουν απεργία διαρκείας. Η αστυνομία και η ιδιωτική φρουρά του εργοστασιάρχη ανοίγουν πυρ κατά των απεργών, σκοτώνουν έναν και τραυματίζουν δεκάδες. Οι αρχές εξαφάνισαν τον νεκρό. Δεκάδες εργάτες συνελήφθησαν, 30 παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ 11 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές.
1932 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» η Αντιπολεμική Διακήρυξη Ελλήνων Διανοουμένων. Την υπέγραφαν: Δ. Γληνός, Κ. Βάρναλης, Ι. Κορδάτος, Μαρίκα Κοτοπούλη, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Ι. Σοφιανόπουλος, Β. Πάνου, Ι. Αντωνιάδης, Μ. Αυγέρης, Ν. Καρβούνης, Β. Μαρσέλος, Μ. Σπιέρος, Αντ. Ιζιτζής, Δ. Βουτυράς, Απ. Μελαχροινός, Μ. Ματσάκης, Α. Αγγελόπουλος, Α. Γιομπρές, Μαρία Ιορδανίδου, Γ. Μπαντούνας, Μορ. Κλεάνθους Παπαδημητρίου, Θ. Παπαδημητρίου, Π. Ν. Τζελέπης, Σωτηρία Ιατρίδου, Α. Πανσέληνος, Ν. Κατηφόρης, Κωστής Μπαστιάς, Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Νάζος, Γ. Μαρουδής, Αντρέας Ζεβγάς, Τάκης Κοντός, Ι. Ιορδανίδης, η «Φοιτητική Συντροφιά», Λ. Καστανάκης, Δ. Αποστολόπουλος, Αρ. Γεωργίου, Τάκης Καλαντζόπουλος, Βάσσος Γεωργίου, Κώστας Φώσκολος, Φούλα Χατζηδάκη, Σ. Σφακιανάκη, Μ. Πορφυρογένης, Μ. Κανελλής και Γ. Σιδερίδης.
1940 Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με μανιφέστο του χαράσσει το πρόγραμμα της «εθνικής κοινωνικής απελευθέρωσης» του γαλλικού λαού.
1943 Με πρωτοβουλία και καθοδήγηση του ΕΑΜ ξεσπούν στη Θεσσαλονίκη μαχητικές λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής Κατοχής. Στις διαδηλώσεις παίρνουν μέρος 50.000 άτομα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κιλκίς και Λαγκαδά.
1943 Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών συγκροτείται ο Αλβανικός Απελευθερωτικός Στρατός.
1943 Βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποιούν απόβαση στη Σικελία. Επειτα από 5 περίπου βδομάδες, στις 17/8, η κατάληψη του νησιού είχε ολοκληρωθεί.
1944 Ξεκινά η επίθεση του Κόκκινου Στρατού στις κατεχόμενες από τους ναζί χώρες της Βαλτικής.
1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν τη Φιλιππιάδα.
1956 Τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μιχάλης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου εκτελούνται από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές δι' απαγχονισμού. Στην Κύπρο πραγματοποιείται γενική απεργία.
1960 Η Σοβιετική Ενωση κατακτά το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Euro).
1966 Μεγάλο συλλαλητήριο σιτοπαραγωγών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία επιτίθεται στους αγρότες για να διαλύσει τη συγκέντρωση. Συλλαμβάνονται 140 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 96 παραπέμπονται στον εισαγγελέα.