Πέμπτη 29 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντ' αυτού;

Δια αντιπροσώπου παρεξηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ απ' όσα είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προχτές στη Βουλή, με αφορμή τη στάση του απέναντι στην κοινή δήλωση Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στη Γάζα. Ανέλαβε λοιπόν ο Παπαχρήστου των «Νέων» να εκφράσει «αντ' αυτού» τη δυσαρέσκεια του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για συκοφαντίες του ΚΚΕ! Τι τον πείραξε; Η αναφορά του Δ. Κουτσούμπα (απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ) ότι «οι δεσμεύσεις σας είναι πολύ μεγάλες, για να μην πω ότι μάλλον έχετε αρχίσει ήδη να προβάρετε κουστούμια συγκυβέρνησης με τον Μητσοτάκη και θέλετε να πάρετε το πράσινο φως από τις διάφορες πρεσβείες που τον στηρίζουν». Γιατί εξάπτεται ο Παπαχρήστου; Του είναι άγνωστο ότι οι πρεσβείες παρακολουθούν και «αξιολογούν» συστηματικά τη στάση κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ευρωατλαντικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες στην περιοχή; Τόσα σεμινάρια έκανε η ισραηλινή πρεσβεία σε κόμματα, πολιτικούς και δημοσιογράφους για να «σπρώξει» την κατασκευασμένη προπαγάνδα της και να ξεπλύνει τα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου. Δεν άκουσε τίποτα ο (καλά ενημερωμένος) Παπαχρήστου και μιλάει για «συκοφαντίες» του ΚΚΕ; Η αμηχανία τους για την πλήρη ευθυγράμμιση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση είναι τέτοια, που καταλήγουν σε αντιΚΚΕ παραλήρημα για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Μέχρι και συστάσεις στη ΝΔ να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά τη νεολαία και τον λαό που αντιδρά στην παρουσία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη χώρα απευθύνει ο αρθρογράφος, τερματίζοντας την εμπάθεια και τη δυσανεξία σε ό,τι διασαλεύει την ευρωατλαντική «κανονικότητα». Τι να κάνουμε; Ξίδι...

Κρατικό...

Η «South Western Railway», που δραστηριοποιείται στη νοτιοδυτική Βρετανία, πέρασε πρόσφατα στην ιδιοκτησία του κράτους. Το ίδιο θα γίνει μέχρι το 2027 με τις άλλες 10 ιδιωτικές εταιρείες που εκτελούν μεταφορικό έργο στο βρετανικό δίκτυο, στο πλαίσιο του προγράμματος «επανακρατικοποίησης» των σιδηροδρόμων από την κυβέρνηση των Εργατικών. Ο λόγος είναι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το βρετανικό δίκτυο, χάνοντας διαρκώς σε δημοφιλία, εξαιτίας καθυστερήσεων, ατυχημάτων, υψηλού κόστους κ.τ.λ. Το κράτος ανέκτησε πρώτα τη λειτουργία των υποδομών και τώρα παίρνει σταδιακά και τη διαχείριση του σιδηροδρομικού έργου από τις πολλές ιδιωτικές εταιρείες που είχαν υπογράψει συμβόλαια χρήσης του δικτύου όλα αυτά τα χρόνια. Η επανακρατικοποίηση γίνεται με τη λήξη των συμβολαίων και αφού πρώτα οι ιδιώτες έβγαλαν κέρδη με το τσουβάλι από τον σιδηρόδρομο.

... σκοτάδι

Τι θα αλλάξει όμως για τους σιδηροδρομικούς και τον βρετανικό λαό; Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η «νέα αυγή για τους σιδηρόδρομους» περιλαμβάνει υποσχέσεις για βελτίωση των υπηρεσιών, επενδύσεις στις υποδομές, ανάθεση υπηρεσιών (ασφάλεια, καθαρισμός, διαχείριση σταθμών) σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά κανένα σχέδιο για μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς των σιδηροδρομικών. Ανθρακας δηλαδή για τα λαϊκά στρώματα η επιστροφή του σιδηροδρόμου στην ιδιοκτησία του βρετανικού κράτους, όπως προτείνουν να γίνει και στην Ελλάδα ορισμένες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, λειτουργώντας ως «πλυντήρια» του αντιλαϊκού κράτους και της λειτουργίας των επιχειρήσεων με σκοπό το κέρδος, σε όλες τις εκδοχές της. Αντί για «νέα αυγή», εργαζόμενοι και επιβάτες της Βρετανίας θα συνεχίσουν να ζουν στο ...σκοτάδι των πανάκριβων εισιτηρίων, ενώ άλλοι ιδιώτες θα συνεχίσουν να κάνουν μπίζνες με το κράτος στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Κουτοπονηριές

«Προοδευτικές συγκλίσεις» και «ενωμένη αντιπολίτευση» βλέπει η «Εφημερίδα των Συντακτών» στη δήλωση για τη Γάζα που απευθύνουν στην κυβέρνηση με πρωτοβουλία του ΚΚΕ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του μαζί με αυτές των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας. Κουτοπονηριές από την εφημερίδα, που προσπαθεί μάταια να διαστρεβλώσει το πραγματικό περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, με φαντασιώσεις για «αντικυβερνητικά» και «αντιδεξιά» «προοδευτικά μέτωπα» με συμμετοχή του ΚΚΕ. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ασκηθεί η μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση, με την ιδιότητα και της προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε άμεσα να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος, να διακόψει τις στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ, να πάρει πρωτοβουλίες για να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι κ.ά. Θυμίζουμε ότι από το 2015 υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, που έκρυψαν στο συρτάρι τους οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Οι ευθύνες τους, όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι τεράστιες και δεν επιτρέπεται καμία καθυστέρηση τώρα που το αίμα ρέει ποτάμι στη Γάζα και χιλιάδες παιδιά δεν προλαβαίνουν να δουν το φως της ημέρας, από τις θηριωδίες του Ισραήλ. Οσοι προσπαθούν να φέρουν στα μέτρα τους τη σοβαρή αυτή πρωτοβουλία, και να την «κουμπώσουν» σε σχέδια και διεργασίες όπου το ΚΚΕ βρίσκεται ξεκάθαρα και σταθερά απέναντι, δεν είναι μόνο καταδικασμένοι να αποτύχουν με πάταγο αλλά και εκτεθειμένοι απέναντι στον λαό, που δίνει μάχες στο πλευρό των Παλαιστινίων με πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1453 Ο οθωμανικός στρατός καταλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή καλεί τους εργάτες και τους αγρότες σε γενική επιστράτευση στον Κόκκινο Στρατό.

1922 Γεννιέται ο κορυφαίος συνθέτης και αρχιτέκτονας Ιάννης Ξενάκης. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τραυματίστηκε στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 και κατόπιν διέφυγε παράνομα στη Γαλλία, όπου διέπρεψε.

1927 Η ευρεία Ολομέλεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς ψηφίζει τις θέσεις «Μπρος στον κίνδυνο του πολέμου», με κεντρικό σύνθημα «Υπεράσπιση της κινέζικης και ρώσικης επανάστασης».

1927 Γεννιέται ο ηθοποιός Θανάσης Βέγγος.

1928 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» η εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ για το 4ο Συνέδριο του Κόμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισήγησης, μέσα σε έναν χρόνο από το 3ο Συνέδριο (Μάρτης 1927) η δύναμη του Κόμματος διπλασιάστηκε, ενώ βελτιώθηκε και η κοινωνική του σύνθεση.

1945 Φτάνει στην Αθήνα, ύστερα από 9 χρόνια κράτησής του σε ελληνικές φυλακές και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου της Γερμανίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.

1953 Ο Νεοζηλανδός Σερ Εντμοντ Πέρσιβαλ Χίλαρι και ο Νεπαλέζος Σέρπα Τένζινγκ Νόργκεϊ κατακτούν το Εβερεστ, την πιο ψηλή κορυφή της Γης.

1971 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταδικάζει τις δίκες που ανήγγειλε η χούντα σε βάρος των στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜ Κώστα Λίτσα, Στρατή Τσαμπή κ.ά.

1994 Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών στη Χιλή, όπου είχε καταφύγει διωκόμενος, ο Εριχ Χόνεκερ, πρώην ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ΓΓ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας από το 1971 έως το 1981 και Πρόεδρος της χώρας από το 1976 έως το 1989.

1998 Η γαλλική Εθνοσυνέλευση αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915, προκαλώντας τη λυσσαλέα αντίδραση της επίσημης Τουρκίας.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ