Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν εξωραΐζεται η λιτότητα

Η κυβέρνηση επιμένει. Επιμένει να εμπαίζει τις αγωνίες των εργαζομένων και να υπογράφει ...ακάλυπτες επιταγές παροχών. Η προπαγανδιστική μηχανή της έχει μπει μπροστά εδώ και καιρό. Με στόχο να ξεχαστεί το κύριο: Πως η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή, ότι αυτή η πολιτική θα συνεχίσει να εφαρμόζεται χωρίς παρεκκλίσεις, με ουσιαστική συναίνεση από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και χωρίς -ούτε για αστεία - πολιτική αντιπαράθεση στον πυρήνα αυτής της πολιτικής τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΝ, όλους αυτούς, δηλαδή, που επί της ουσίας συμφωνούν με την πολιτική των Συμφώνων Σταθερότητας που επιβάλλει η ΕΕ, τους ίδιους που στα διάφορα «καφενεία» εμφανίζονται να διαφωνούν για τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης.

Στα πλαίσια αυτά ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη με πολλά καθρεφτάκια και χάντρες στις αποσκευές του. Και την ίδια ώρα, χωρίς μέτρο, ξεχύνονται από το μέγαρο Μαξίμου οι αριθμοί και οι υποσχέσεις για παροχές, με άμεσο προορισμό τα δημοσιογραφικά γραφεία και τελικό τα μυαλά των απανταχού βασανισμένων Ελλήνων, οι οποίοι βογκούν από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Η κυβέρνηση διαλαλεί την πραμάτεια του «κοινωνικού πακέτου» της σαν επιτήδειος μικροπωλητής σε λαϊκή. «Πάρε - πάρε», «τσάμπα τα δίνουμε»! Μόνο που τσάμπα είναι οι υποσχέσεις της. Σ' ένα από τα δημοσιεύματα των ημερών είδαμε «απλωμένο» ένα μέρος αυτής της πραμάτειας. Με 300 ολόκληρα δισ. δραχμές καλύπτονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Με άλλα 600 δισ. δραχμές (αλλά για 2 χρόνια, ήτοι 300 δισ. δραχμές ανά έτος), θα βρουν στέγη οι άστεγοι, θα φάνε με χρυσά κουτάλια οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, θα ενισχυθούν οι ανύπαντρες μητέρες μήπως κάνουν ακόμη ένα παιδί, θα φάνε γενικά ένα κομμάτι γλυκό ψωμί και οι φτωχοί. Είναι όμως έτσι; Ακόμα και μια απλή αριθμητική αντιπαραβολή δείχνει πως δεν είναι.

Για παράδειγμα από τα 300 δισ. δραχμές που υποτίθεται πως θα δοθούν για τους δημόσιους υπάλληλους, τα 150 δισ. από αυτά θα διατεθούν για την αύξηση των μισθών και συντάξεων και τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος! Είναι, δηλαδή, χρήματα που θα δίνονταν έτσι κι αλλιώς και μάλιστα λιγότερα από όσα πρέπει, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να δώσει αναδρομικά τα κλεμμένα από το οικογενειακό επίδομα. Το οποίο παραμένει ίδιο από το 1984!!! Οσο για τα υπόλοιπα, θα δοθούν, γράφεται, για επιδόματα που τώρα δεν τα παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ποιοι άραγε είναι αυτοί; Μήπως όσοι θα δουλεύουν τα απογεύματα στις δημόσιες υπηρεσίες, με ωράριο «λάστιχο», όπως προβλέπει το σχέδιο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»;

Αλλά και για τους συνταξιούχους, ο κυβερνητικός «μπαχτσές» έχει αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 5.000 δραχμές το μήνα. Το ερώτημα εύλογο: Δηλαδή η όποια αύξηση είναι υπό διαπραγμάτευση; Εξαρτάται από την καλή θέληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του; Οχι, βέβαια. Απλώς, αυτά που δικαιούμαστε μας τα κάνουν ...δώρο! Αλλά, αφού η κυβέρνηση είναι τόσο γενναιόδωρη, γιατί δεν καταργεί το ΕΚΑΣ, συνδέοντας την κατώτερη σύνταξη με τα 18 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη; Η απάντηση είναι απλή: Επειδή το ΕΚΑΣ δεν το παίρνουν όλοι και επειδή η χορήγησή του μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή, εάν το απαιτήσει η ΟΝΕ και η «ελληνική οικονομία», δηλαδή το κεφάλαιο.

Ακόμα, όμως, κι αν τα ποσά που διαρρέουν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, επί της ουσίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται να παρέχει, λες και τα βγάζει από την τσέπη της, αυτά που επιβάλλεται να δοθούν ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων και διεκδικήσεων των ίδιων των εργαζομένων. Κι αυτό πρέπει να μένει: Κανένας δε χαρίζει τίποτα στους εργαζόμενους. Καλύτερες μέρες ξημερώνουν πάντα και μόνο κάτω από την ισχυρή πίεση των ίδιων των παραγωγών του πλούτου. Οι εμφανιζόμενες «παροχές» είναι ήδη αρπαγμένη υπεραξία. Είναι «παροχές» για την παραπέρα σταθεροποίηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Και ιδιωτική η αγροτική ασφάλιση

Γρηγοριάδης Κώστας

Το νέο νομοσχέδιο για τις αγροτικές ασφαλίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τους αγρότες στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκαλούνται στην παραγωγή, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει κι άλλο τον ΕΛΓΑ, εντάσσοντάς τον σε ένα γενικότερο σύστημα ασφάλισης, στο οποίο λόγο θα έχει η περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή οι ασφαλιστικές εταιρίες. Και επειδή η ιδιωτική πρωτοβουλία σημαίνει κερδοσκοπία, τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα να ακριβύνει πολύ το αγροτικό δικαίωμα στην αποζημίωση. Θα αναγκαστούν δηλαδή οι αγρότες να πληρώνουν πολύ περισσότερα για να ασφαλίσουν την παραγωγή τους χωρίς αυτό αναγκαστικά να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται και καλύτερα. Η κυβέρνηση λέει στους αγρότες «δώστε κι άλλα χρήματα για να τα οικονομήσουν και οι ασφαλιστικές εταιρίες που μπαίνουν στο χώρο». Πλην όμως «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» και γι' αυτό το νέο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ αναμένεται να ξεσηκώσει αγροτικές αντιδράσεις.

«Φέρτε τα πίσω»

Σύμφωνα με καταγγελίες Θεσσαλών αγροτών, σε καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας γίνεται παρακράτηση του 40δραχμου που είχε δοθεί σαν προκαταβολή στους βαμβακοπαραγωγούς. Οι αρμόδιοι αυτών των καταστημάτων ισχυρίζονται ότι η παρακράτηση γίνεται σε συμφωνία με τους αγρότες για την εξυπηρέτηση των χρεών τους. Είναι όμως φανερό ότι αυτή η «συμφωνία» είναι περισσότερο προϊόν εκβιασμού των αγροτών παρά συναίνεσής τους. Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Γεωργίας είχε δεσμευτεί δημοσίως πάρα πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να γίνει παρακράτηση του 40δραχμου από την ΑΤΕ. Και μπορεί μεν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά στους αγρότες - να μην έχουν καμία αξία, καθότι ποτέ σχεδόν δεν υλοποιούνται, αλλά να μη νομίζουν οι κυβερνώντες ότι απευθύνονται σε «χαχόλους» και ότι μπορούν να ξεγελούν ακόμα πολλούς. Ολοι, πλέον, τους έχουν πάρει χαμπάρι.

Μέγιστη προσφορά

Αν δεν υπήρχαν οι κομμουνιστές να διαδηλώνουν στους δρόμους, η κυβερνητική προπαγάνδα θα είχε καταφέρει να «περάσει» πλήρως την εντύπωση ότι ολόκληρος ο ελληνικός λαός συμφωνεί με την απόφαση για συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στο Νατοϊκό στρατό που «πάει» τώρα και στην ΠΓΔΜ. Λίγοι, θα πείτε, οι διαδηλωτές μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος. Ναι, αλλά αυτοί οι λίγοι είναι που εκφράζουν την πραγματική θέληση του λαού μας. Βεβαίως χρειάζεται να γίνουμε περισσότεροι και πιο μαχητικοί ώστε το μήνυμά τους να ακούγεται καλύτερα. Ετσι ή αλλιώς όμως, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός, ότι στη χώρα μας υπάρχουν και εκείνοι που όχι μόνο διαφωνούν με τις Νατοϊκές επεμβάσεις, αλλά κάνουν και ό,τι μπορούν για να τις αποτρέψουν. Κι αυτό δεν είναι λίγο στη σημερινή συγκυρία αλλά αποτελεί μέγιστη προσφορά των κομμουνιστών οι οποίοι, για μια ακόμα φορά, είναι αυτοί που σώζουν την τιμή της Ελλάδας.

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών μπαίνει στον κόπο και βγάζει κάθε μήνα το δελτίο με την αξία των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών και των ακάλυπτων επιταγών. Γιατί αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα «φέσια» μειώνονται, απλώς ματαιοπονούν.

Ολοι γνωρίζουμε ότι η συναλλαγματική έχει σχεδόν εκλείψει και εκτοπιστεί από τις κάθε είδους πιστωτικές κάρτες που εκδίδουν σωρηδόν οι τράπεζες. Την ίδια ώρα, τα καταναλωτικά και τα άλλα τραπεζικά δάνεια καταγράφουν πρωτόγνωρη άνθηση και έχουν κάνει τα νοικοκυριά της χώρας έρμαια στην κυριολεξία των τραπεζών. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ετσι, μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν περισσότερο από 60%, ποσοστό που δείχνει ως ένα βαθμό και τη δυσπραγία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην «κανονική» αποπληρωμή των δόσεων. Ανάλογη είναι και η αύξηση των καταναλωτικών δανείων με τα οποία τα νοικοκυριά της χώρας προσπαθούν να «τα φέρουν βόλτα» εξαιτίας της πολύχρονης πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζουν οι διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Από αυτή τη ζοφερή κατάσταση θησαυρίζουν οι τραπεζίτες αξιοποιώντας στο έπακρο και τις νέες δυνατότητες που έχουν στο πλαίσιο της λεγόμενης εντός ΟΝΕ εποχής. Οι τραπεζίτες ας βρουν επιτέλους το κουράγιο και να δημοσιοποιήσουν τα πραγματικά στοιχεία και ας αφήσουν τα «τσαλίμια» με τις πάλαι ποτέ συναλλαγματικές.

Μουντζώστε τους

Γρηγοριάδης Κώστας

ΩΣΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ...ερωτήματα θέτει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος; Ποιον πρέπει να χαιρετήσει κανείς πρώτο αν δει στο δρόμο έναν Ιερέα και έναν Αυτοκράτορα (παραλληλίζοντας με τον Κ.Σημίτη)?

Να τον πληροφορήσουμε, λοιπόν, ότι με όλα αυτά που ακούει ο κόσμος τελευταία, μάλλον κανέναν δε θα χαιρετήσει! Το να ... «μουντζώσει» κάποιον από τους δυο ή και τους δυο είναι πιθανότερο.

Γιατί, εδώ που τα λέμε, πήγε ...αρκετά μακριά η βαλίτσα με αυτή την ιστορία. Ο ένας με τη «χάρη του Θεού», ο άλλος με τη «χάρη των Βρυξελλών» μας έχουν ταλαιπωρήσει όσο δεν παίρνει άλλο με αυτές τις ταυτότητες.

ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ στον κόπο να μας εξηγήσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος τι είδους «προβοκάτσια» εναντίον της ελληνικής δύναμης που μεταβαίνει στα Σκόπια εννοεί. Ούτε κι αυτός πια δεν έχει εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ;

Γιατί έτσι όπως μας τα λένε οι ΝΑΤΟικοί, ο αφοπλισμός των αλβανόφωνων ομάδων θα γίνει γρήγορα και χωρίς πολλά πολλά προβλήματα. Εκτός πια αν μας κοροϊδεύουν συνειδητά και το ξέρουν.

Μια φορά η κυβέρνηση, αν τελικά δυσπιστεί για την αξιοπιστία της επιχείρησης και φοβάται κι από πάνω, δεν έχει παρά να τους καλέσει πίσω.

ΜΑ ΚΑΛΑ το αυτονόητο δεν ήταν αυτό που έκανε η κυβέρνηση της Βραζιλίας που παρασκεύασε σε δημόσιο φορέα φάρμακο για το Εϊτζ, παραβιάζοντας τους διεθνείς νόμους που κατοχύρωναν αυτό το δικαίωμα για μια ελβετική εταιρία;

Πώς γίνεται, λοιπόν, στα περισσότερα δελτία ειδήσεων να ακούμε για το ...αξιοπερίεργο της καταπάτησης των επιχειρησιακών δικαιωμάτων της εταιρίας; Είναι σημαντικότερα από τη ζωή χιλιάδων Βραζιλιάνων;

Αυτά ας τα βλέπουν και οι δικοί μας εδώ οι κυβερνώντες. Και εταιρίες που παράγουν επικίνδυνα φάρμακα έχουμε και δημόσιες υπηρεσίες που μπορούν να τα παράγουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι εξαγγελίες για την Παιδεία

Καθώς πλησιάζει η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιχειρούν να θολώσουν τα νερά και να περάσουν στην κοινή γνώμη, στους εργαζόμενους την ειδυλλιακή εικόνα που μόνο στα σχέδια επί χάρτου της μπορεί κανείς να συναντήσει. Οι νέες εξαγγελίες περί «ποιότητας κι αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες» δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα των ταξικών φραγμών, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, το αβάσταχτο οικονομικό κόστος, αλλά και τις ψυχοφθόρες διαδικασίες που σηκώνουν στις πλάτες τους τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Το νέο «χρυσό χάπι» που λανσάρει η κυβέρνηση είναι η ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ) στην εκπαίδευση. Αυτό, όμως, που παρουσιάζεται ως «πανάκεια διά πάσαν νόσον», δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια φυσική διαδικασία που αναλογεί στην τεχνολογική εξέλιξη της εποχής, που όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη σημασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Φυσικά, αυτό που έχει στο νου της η κυβέρνηση που υπηρετεί πιστά την πλουτοκρατία, είναι αυτό που ζητούν σήμερα οι κεφαλαιοκράτες: εργαζόμενους σε μαζική παραγωγή με πολύ συγκεκριμένες δεξιότητες, που κυνικά τις διατυπώνουν στη «Λευκή Βίβλο» για την Παιδεία, με το σχήμα γραφή, ανάγνωση, ξένες γλώσσες και χρήση Η/Υ.

Βέβαια, η κατάντια της εκπαίδευσης, με τις ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθήκες, ακατάλληλα ή και ανύπαρκτα βιβλία (βλέπε υποβαθμισμένα ΤΕΕ) δεν ξεπερνιούνται με τις αίθουσες υπολογιστών. Η χρήση τους δεν αλλάζει σε τίποτα το βασικό περιεχόμενο των μαθημάτων και θα είναι απλώς μια εκγύμναση δεξιοτήτων και προπάντων ιδεολογική προετοιμασία, για την περιβόητη «διά βίου κατάρτιση κι απασχολησιμότητα». Αυτό αποδεικνύει περίτρανα, επίσης, η οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση, στην οποία έχει οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς η κυβέρνηση, με την πολιτική της αδιοριστίας και της χρήσης «φτηνών» αναπληρωτών και ωρομίσθιων.

Η κυβέρνηση, αυταρέσκεται ακόμα να παρουσιάζει ως επιτυχία της πολιτικής της την αποψίλωση του Λυκείου, όταν είναι αποδειγμένο ότι στα χρόνια εφαρμογής της μεταρρύθμισης πενταπλασιάστηκε σχεδόν η μαθητική διαρροή από το Λύκειο. Οσο για την «κοσμογονία» των ΤΕΕ, πράγματι αυξήθηκε ο μαθητικός πληθυσμός, αλλά η στροφή προς τη ληξιπρόθεσμη κατάρτιση και ψευτοειδίκευση δε σημαίνει ουσιαστικά τίποτε για τη βασική εκπαίδευση των νέων. Αντίθετα, το ξεκαθάρισμα με το διπλό σχολικό δίκτυο, Ενιαίο Λύκειο και ΤΕΕ, ξεκινάει από πολύ νωρίτερα, μόλις από τα 15 χρόνια. Εκεί είναι η πρώτη κρησάρα, ενώ επίσης αποδεδειγμένα στα χρόνια της μεταρρύθμισης το 1/3 των συνολικών αποφοίτων από το Γυμνάσιο τη χρονιά '96-'97, έχει εκδιωχθεί από κάθε μορφή εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τα λαϊκά στρώματα μπορούν σήμερα να βγάλουν συμπέρασμα και να διαπιστώσουν πιο καθαρά το πόσο εχθρική είναι για τις δικές τους ανάγκες η σημερινή εκπαιδευτική πολιτική. Να δουν ότι ουσιαστική άνοδος του μορφωτικού επιπέδου του λαού και των παιδιών του, για τη σφαιρική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ριζική ανατροπή του σκοπού και του προσανατολισμού της εκπαίδευσης. Και αυτή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από την πιο πλατιά λαϊκή συσπείρωση που θα διεκδικεί την αναδιοργάνωση της Παιδείας από κοινού με την πάλη για νέα οργάνωση όλης της κοινωνίας, σε ρήξη με την πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων.

Θράσος δίχως όρια!

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχουν αποθρασυνθεί τελείως - και με το «δίκιο» τους... - οι αυτονομιστές του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού» της ΠΓΔΜ. Χτες, βγήκε ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, ονόματι Λέκα, και ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις των Σκοπίων το εξής ανήκουστο: Να παραδώσουν λέει και εκείνοι τα όπλα τους στο ΝΑΤΟ! Να υπονοούσε άραγε πως τα όπλα του στρατού χρειάζονται ΝΑΤΟικό «εκσυγχρονισμό» και επομένως είναι για πέταμα;

Θέλουν και «ζήτω» οι θύτες

Η γνωστή τακτική Λαλιώτην - Αβραμόπουλου, όπου για κάθε πλάκα πεζοδρομίου, στήνει ο καθένας τους σειρά από φιέστες, παρουσιάζοντας εαυτόν ευεργέτη της πόλης, ακολουθείται και στην περίπτωση της συμπλήρωσης των εισφορών των μακροχρόνια ανέργων που βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης. Το πρόβλημα έχει προκύψει από την εποχή ακόμα που έκλειναν το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια και πετάγονταν στο δρόμο εργάτες λίγο πριν συμπληρώσουν τα ένσημα της σύνταξης. Για τη σχετική ρύθμιση έχουν γίνει ουκ ολίγες παράτες μέχρι τώρα κι απ' ό,τι φαίνεται θα γίνουν κι άλλες. Το πραγματικό γεγονός είναι ότι η κάλυψη του σχετικού κόστους έχει προβλεφτεί χρόνια πριν να γίνει από το Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), στον οποίο η κυβέρνηση δεν καταθέτει δραχμή. Νομοθετικά λύθηκε με το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις. Μέχρι τώρα το δικαίωμα των παππούδων ανέργων να συμπληρώσουν ένσημα και να βγουν στη σύνταξη, σε διαφορετικές χρονικές φάσεις, το έχουν παρουσιάσει σαν δική τους παροχή - χειρότερα κι από ελεημοσύνη - η διοίκηση της ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση και προχτές η διοίκηση του ΙΚΑ. Η ξεφτίλα δε βρίσκεται στο μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Βρίσκεται στο γεγονός πως όλοι αυτοί είναι ακριβώς οι ίδιοι που πέταξαν στον καιάδα εργάτες που έχουν χτίσει με αίμα αυτοκρατορίες. Και συνεχίζουν να σπεκουλάρουν όλοι μαζί πάνω απ' το πτώμα.

Βραχνάς τα νοίκια

Κρύος ιδρώτας θα λούσει του γονείς των παιδιών που «πέρασαν» στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μακριά από το σπίτι όταν έρθουν αντιμέτωποι με τα έξοδα που τους περιμένουν. Βραχνάς νούμερο ένα: η αναζήτηση στέγης. Αφού ξεπεράσουν αυτό το σοκ, όλα τα άλλα μπορεί και να τους φανούν, αν όχι παιχνιδάκι, τουλάχιστον ότι κουτσά - στραβά κάπως θα τα καταφέρουν. Γιατί τα ενοίκια στις λεγόμενες φοιτητικές περιοχές κινούνται πια στη σφαίρα του παράλογου. Οι ιδιοκτήτες «δεν έχουν το Θεό τους» και προσπαθούν κυριολεκτικά να θησαυρίσουν ζητώντας ολόκληρους μισθούς για μια γκαρσονιέρα ή για ένα δυάρι της κακιάς ώρας - και είναι γνωστό σε τι χάλια νοικιάζουν τα σπίτια τους φοιτητές.

Αυτά κάνει η «απελευθέρωση» των ενοικίων σε συνδυασμό με την απουσία κρατικής πρόνοιας για τη στέγαση των φοιτητών.

Το πλέον απαράδεκτο όμως που μας καταγγέλθηκε, είναι ότι οι ιδιοκτήτες έχουν εκχωρήσει το δικαίωμα της ενοικίασης στα μεσιτικά γραφεία που - άκουσον άκουσον! - μόνο για να σου δείξουν το διαμέρισμα που πρόκειται να νοικιάσεις, πρέπει να προκαταβάλεις 16.000 δραχμές στο μεσίτη, ανεξάρτητα αν καταλήξεις ή όχι στην ενοικίασή του... Κανονική ληστεία δηλαδή!

Ο εφιάλτης των πόλεων

Ποια είναι μια συνηθισμένη καθημερινή εικόνα της Αθήνας, αλλά και κάθε άλλης επαρχιακής πόλης; Οι δρόμοι να βογκάνε από τα ΙΧ αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ατελείωτα «μποτιλιαρίσματα». Τα πεζοδρόμια να έχουν καταληφθεί και αυτά από ΙΧ και στα πιο απίθανα σημεία. Περιττό να πούμε ότι οι πεζοί κινδυνεύουν καθώς ακροβατούν μεταξύ πεζοδρομίου και δρόμου. Το ΙΧ αυτοκίνητο. Ο εφιάλτης των σημερινών πόλεων. Οικονομική αιμορραγία για την αγορά του, αλλά και τη συντήρησή του (βενζίνες, ανταλλακτικά κλπ). Και έχουν καταφέρει να πείσουν τον κόσμο να αγοράζει κάθε χρόνο όλο και περισσότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης αγοράστηκαν 273 χιλ. νέα οχήματα, όσα δηλαδή και το 2000, που σημειώθηκε ρεκόρ πωλήσεων.

Και ενώ τα πράγματα έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να καταταλαιπωρούνται εκατομμύρια επιβάτες και πεζοί, κανένα μέτρο δεν παίρνεται για πιο υγιείς λύσεις, όπως τα ελαφρά τραμ, που είναι και φιλικά προς το περιβάλλον. Και πώς να προωθήσουν άλλες ρεαλιστικές και οικονομικές λύσεις, όταν ολόκληρη η κυβέρνηση, κοντολογίς ολόκληρο το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα είναι «κολλητοί» με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους εμπόρους; Πώς είναι δυνατό να χαλάσουν τέτοια φιλία που χρειάστηκε δεκαετίες να χτιστεί; Αλλά είπαμε. Αυτός είναι ο καπιταλισμός!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ