Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανησυχούν οι «Ευρω - ηγεμόνες»

Επικίνδυνη θεωρεί ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Αυστρία, σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου της Νίκαιας και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και πιθανά να αναρωτηθείτε τι δουλιά έχει ο Βέλγος υπουργός, με τις εσωτερικές υποθέσεις της Αυστρίας; Δίκιο έχετε, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι η εκτίμηση - μαζί με την αντίστοιχη προτροπή - έγινε στα πλαίσια της συνάντησης του προαναφερόμενου με την Αυστριακή ομόλογό του, Μπενίτα Φερέρο - Βάλντνερ. Με άλλα λόγια, δηλαδή, κάποιες... συμβουλές έδωσε ο άνθρωπος. Κι όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε, είναι λάθος να προχωρείς σε τέτοιες ενέργειες, αν δεν ξέρεις ότι θα κερδίσεις.

Οπως καταλαβαίνετε, το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, αλλά και η συνεχώς εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, έως και αγανάκτηση, για τις αντιλαϊκές κοινοτικές πολιτικές και τα συνεχώς οξυνόμενα κοινωνικά προβλήματα, έχουν σκορπίσει ρίγη ανησυχίας και φόβου στις τάξεις των «Ευρω - ηγεμόνων».

Πάρτε, για παράδειγμα, τη δική μας κυβέρνηση. Είμαστε σίγουροι πως αν γίνει κάποια σχετική ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η απάντηση θα είναι η εξής: Δημοψήφισμα, τι είναι αυτό..;

Ο απολογισμός και η απάντηση

Προχτές, δημοσιοποιήθηκαν οι δυο γνωστές δημοσκοπήσεις και ο Κ. Σημίτης έσπευσε, το ίδιο βράδυ, να κάνει δημόσιο απολογισμό της κυβερνητικής προσφοράς προς το μεγάλο κεφάλαιο, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να δώσει απαντήσεις στα όσα οι ίδιοι κύκλοι καταλογίζουν στην κυβέρνηση, περί παραλυσίας, κούρασης, κλπ., κλπ., ζητώντας ακόμη περισσότερα.

Χτες, η εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσίευσε το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης και είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ η κυβέρνηση, έχει χάσει την επαφή με το λαό» και το «Βήμα» δημοσίευσε πρωτοσέλιδο σχόλιο του Στ. Ψυχάρη, που εμμέσως πλην σαφώς έλεγε στον Σημίτη να τα μαζεύει... Σε κάπως διαφορετικό μήκος κύματος η «Ελευθεροτυπία» και το «Εθνος» βάζουν το θέμα πάνω από τα πρωτοσέλιδά τους (ζωνάρι) κι έχουν τους ίδιους περίπου τίτλους. «Εκρηξη Σημίτη για τα νέα γκάλοπ» γράφει η πρώτη και «Εκπληξη από τον Σημίτη - "Μας χτυπούν με αθέμιτο τρόπο..."» σημειώνει η δεύτερη.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Σίγουρα, πάντως, προβλέπονται αρκετές και ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Ο συνεδριακός «στρατός»

Ζήλεψε, φαίνεται, η ΝΕ Εύβοιας του κυβερνώντος κόμματος άλλες οργανώσεις που σημείωσαν σημαντική άνοδο εγγραφών νέων μελών, ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και διοχέτευσε στον τοπικό Τύπο ότι και αυτή δεν... πήγε πίσω, αφού 1.270 νέα μέλη εγγράφηκαν στους καταλόγους της.

Ορίστε, λοιπόν, τι έγραψε σχετικά η τοπική εφημερίδα «Η Ευβοϊκή»: «Τα πακέτα των αιτήσεων εγγραφής νέων μελών διακινήθηκαν, όπως καλεί η παράδοση κάθε προσυνεδριακής περιόδου. Τα νέα μέλη θα παίξουν στο παιγνίδι της εκλογής συνέδρων, στο πλευρό της ομάδας που τα έγραψε.

Στη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια γράφτηκαν 1.270 νέα μέλη, προσφέροντας (πιθανά, όχι τα ίδια, αλλά οι ομαδάρχες τους) σχεδόν 5 εκατομμύρια δραχμές στο κομματικό ταμείο. Ετσι, η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ μετράει, πλέον, 4.570 μέλη, έναντι 3.300 όταν έγινε το προηγούμενο συνέδριο. Και όλ' αυτά, σε μια εποχή που όλοι ομολογούν την κρίση στη σχέση κυβέρνησης και κοινωνίας, κομματικής οργάνωσης και κοινωνίας. Το φαινόμενο της κατακόρυφης αύξησης μελών σε καιρούς ανυπαρξίας της οργάνωσης, κατ' αρχή ξενίζει. Ομως, έχει εξήγηση. Πρόκειται για μέλη "μιας χρήσης", που δε συμμετέχουν ουσιαστικά στην πολιτική διαδικασία. Είναι ονόματα σε πακέτα αιτήσεων, "κουκιά" στις εκλογές ανάδειξης συνέδρων. Βρίσκονται "υπό επιστράτευση" και παίζουν με το αζημίωτο κάποιων υποσχέσεων ή διευκολύνσεων το ρόλο του συνεδριακού "λαού" ή "στρατού"».

Από μας κανένα σχόλιο.

Εχουμε άλλα περιθώρια;

Γιατί να μην επιμένει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την παραχώρηση εκατοντάδων στρεμμάτων του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί; Εκτός πολλών άλλων, το γεγονός πως ακόμη και ο αρμόδιος για το περιβάλλον υπουργός, δε συμφωνεί μεν με το προηγούμενο, αλλά αντιπροτείνει την εγκατάσταση του Παναθηναϊκού στο Ελληνικό, στο χώρο του παλιού αεροδρομίου -δηλαδή, στο άλλο υποτιθέμενο Μητροπολιτικό Πάρκο - κάνει την απαίτηση του κ. Φιλιππίδη, τουλάχιστον, λιγότερο προκλητική.

Βλέπετε, περισσεύουν οι ελεύθεροι χώροι στην Αθήνα και τον Πειραιά... Εχουμε πνιγεί στο πράσινο και τον καθαρό αέρα στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας... Είναι τόσο σπάνιο το τσιμέντο, που κι αν πέσει λίγο ακόμη στο Γουδί, στο Ελληνικό και την ευρύτερη περιοχή της παραλίας, στο πάρκο Βεΐκου, στο δάσος Συγγρού, στο κτήμα Θων, κλπ., κλπ., δεν έγινε και τίποτε σοβαρό... Μέχρι να πιάσουμε τα όρια της ολοκληρωτικής ασφυξίας έχουμε κάποια περιθώρια ακόμη...

Ποιος μιλάει...

ΔΕ ΛΕΜΕ, καλή είναι η προσπάθεια, και από την πλευρά του πρωθυπουργού και από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου, να αναστρέψουν το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, με δηλώσεις του είδους «δεν παγιδευόμαστε στα γκάλοπ» ή «η οικονομία πάει καλά». Θα ήταν, όμως, ακόμα καλύτερη, αν βρισκόταν και κανένας να τους πιστέψει...

Ας μην ταλαιπωρούν άλλο τον κόσμο οι κυβερνώντες και ας τον αφήσουν να κάνει τα μπάνια του, μια και είμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού. Τη θέλησή του την έδειξε, όχι με τα γκάλοπ, αλλά με τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό και δε σηκώνει αμφισβήτηση.

ΤΩΡΑ, ΜΑΛΙΣΤΑ, εκτός από χώρα υπόθαλψης «τρομοκρατών» και λοιπών «κακοποιών» στοιχείων, γίναμε και χώρα που ανέχεται το εμπόριο λευκής σαρκός, σύμφωνα με τον Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την ετήσια έκθεσή του!

Το να ακούς τέτοιου είδους κριτική από τη χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην πορνο-βιομηχανία και, επίσης, πρώτη στο λεγόμενο «σεξοτουρισμό» σε χώρες του Τρίτου Κόσμου έχει πραγματικά ενδιαφέρον.

Αλλα, βλέπετε, έτσι πάει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός από πολιτικο-στρατιωτικός χωροφύλακας του πλανήτη, τώρα αποφάσισε να γίνει και «ηθικός θεματοφύλακας» όλων των χωρών της υφηλίου. Τι άλλο θα ακούσουμε πια;

Φυσικά, υποθέτουμε ότι συντομότατα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα σπεύσει να διαβεβαιώσει ότι παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα για την πάταξη του φαινομένου.


ΩΡΑΙΑ. Παράνομη η απεργία των εργαζομένων στο Μετρό, νόμιμη, όμως, η «Αττικό Μετρό», όταν δεν παραχωρεί συλλογικές συμβάσεις και καταστρατηγεί στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Κάτι τέτοια σε πείθουν για το πόσο σχετική είναι πια αυτή η έννοια της δικαιοσύνης.

Ομως, οι αρμόδιοι εδώ και πολλά χρόνια θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι τέτοια προβλήματα δε λύνονται με δικαστικές αποφάσεις, ούτε φυσικά κάμπτονται οι εργαζόμενοι.

Εθελοντές στην ελπίδα

Μόνο κάτω από τέτοιες συνθήκες, μπορούμε να ελπίζουμε πως το διεκδικούμενο μπορεί να γίνει και εφικτό. Αυτό αναδείχτηκε περίτρανα και μέσα από τις πρόσφατες μεγάλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Εκδηλώσεις που συζητούνται ακόμη, γιατί συγκλόνισαν την πόλη, γιατί κέντρισαν το ενδιαφέρον μέσα από την πρωτόγνωρα μαζική παρουσία της νεολαίας, και προπάντων γιατί «έσπειραν» την αμφισβήτηση στο συνειδησιακό «κατεστημένο» που καλλιεργήθηκε χρόνια τώρα - και συνεχίζει να εμπλουτίζεται - σχετικά με την αναποτελεσματικότητα των αγώνων.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της μεγαλύτερης αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης της τελευταίας 10ετίας στη Θεσσαλονίκη, έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ΝΑΤΟικοί στόλοι που «μας επισκέπτονται», προκειμένου με την παρουσία τους να τρομοκρατήσουν τους πολίτες. Υπέδειξαν τα χαρακώματα μέσα από τα οποία πρέπει να δώσει τη μάχη του ο λαός της χώρας, της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, που ερήμην των πολιτών της, επιλέχθηκε να παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για το πλιάτσικο στη Βαλκανική, την οικονομική, κοινωνική, πολιτική, ιδεολογική ποδηγέτηση των λαών της.

Η Θεσσαλονίκη σταδιακά από το 1999, ενισχύεται με θεσμούς και υποδομές που δημιουργούνται για να υπηρετήσουν καλύτερα τους σχεδιασμούς των Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών, πίσω από το υποκριτικό σύνθημα της συμβολής στην «ανόρθωση των οικονομιών των βαλκανικών χωρών και των λαών τους». Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε μόνιμο ορμητήριο του ιμπεριαλιστικού στρατού και ετοιμάζεται να δεχτεί την εγκατάσταση στρατηγείου του ΝΑΤΟ που θα έχει την άμεση επιχειρησιακή και επιτελική ευθύνη για τη δολοφονική δράση στη Βαλκανική. Μετατρέπεται σε σύγχρονη «Τρούμπα» για τους στόλους του ΝΑΤΟ, και οι γύρω περιοχές σε τουριστικό θέρετρο για τους μισθοφόρους δολοφόνους.

Ολα αυτά όμως γίνονται γιατί η πλειοψηφία του λαού της συμφωνεί, αδιαφορεί, φοβάται; Αυτό είναι ερώτημα που ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί πρέπει να απαντήσουμε. Συμφωνούμε παραδείγματος χάριν, «γιατί πιστεύουμε πως αυτό το "μοντέλο ανάπτυξης", δηλαδή του υπηρέτη των ξένων αφεντάδων, του σύγχρονου Εφιάλτη των γειτονικών λαών, θα αποφέρει οφέλη για τους πολίτες, θα ανοίξει τις δουλιές στα μπορντελομάγαζα»; `Η αδιαφορούμε «γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε εξασφαλίσει τη διάσωσή μας από τον πόλεμο που μαίνεται λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι μας και διαρκώς πλησιάζει»;

Αν πάλι φοβόμαστε, θα πρέπει να πούμε γιατί και κυρίως ποιον. Φοβόμαστε παραδείγματος χάριν «γιατί αν αντιδράσουμε στα όσα έχουν αποφασίσει, θα μας "ανασυγκροτήσουν" κι εμάς, όπως τη Γιουγκοσλαβία, αφού πρώτα μας "εμπλουτίσουν" με τα "ουράνια" όπλα τους»; Η απάντηση όμως στο σκέλος του ποιον, αποκαλύπτει πως αυτούς που φοβόμαστε, στην πραγματικότητα, είναι ανίσχυροι - όσα όπλα κι αν διαθέτουν - χωρίς τη δική μας στήριξη. Φοβούνται! Γι' αυτό ό,τι έκαναν, φρόντιζαν να γίνεται στο σκοτάδι και κυρίως κρυφά, υπό την προστασία των δυνάμεων καταστολής που διαρκώς ενισχύονται...

Γνώρισαν πως τούτος ο λαός υπερασπίζεται την ιστορία του, που λιθοβολείται ποικοιλότροπα στο όνομα της «παγκοσμιοποίησης» και της «Νέας Τάξης». Υπερασπίζεται το μέλλον των παιδιών του, γνωρίζοντας πως μόνο παρεμβαίνοντας στο παρόν μπορεί να δημιουργήσει το μέλλον που οραματίζεται. Και αυτή η μάχη είναι ακόμη στην αρχή. Γι' αυτό ο λαός οφείλει να βρίσκεται «εφ' όπλου λόγχη». Να δηλώσει εθελοντής στο στρατό της ελπίδας και της προοπτικής.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Τα μεγάλα λόγια...

Μπορεί να είπε διάφορα, περί κοινωνικής πολιτικής, ο Κ. Σημίτης στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος. Μπορεί, ενόψει συνεδρίου, να λέει διάφορα και η υπόλοιπη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στα τηλεοπτικά «παράθυρα» και τα άλλα ΜΜΕ. Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται πολύ μακριά, από την ψεύτικη εικόνα που θέλουν να δημιουργήσουν. Και αυτό δεν αποδείχνεται μόνο από το γεγονός πως τα όσα λένε είναι γενικά και αόριστα. Ούτε μόνον από το γεγονός πως η μέχρι σήμερα πολιτική τους κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και κανείς τους δε συζητά καν τη ριζική αλλαγή της. Αποδείχνεται και από τις ίδιες τις κυβερνητικές λειτουργίες και, ιδιαίτερα, όσες έχουν σχέση με την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2002.

Ετσι, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, σε προχτεσινή σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο, υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών, η διαπίστωση που κυριάρχησε είναι η εξής: Δεν είναι δυνατό να διατεθούν περισσότερα χρήματα στους τομείς Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, αφού προέχει η αντιμετώπιση των «μαύρων τρυπών» και η συγκάλυψη των δημοσιονομικών προβλημάτων, όπως επιτάσσει το διαβόητο Πρόγραμμα Σταθερότητας και οι δεσμεύσεις της χώρας, που απορρέουν από την ΟΝΕ.

... και η πραγματικότητα

Και για να έχετε ολόκληρη και όχι μισή την εικόνα, πρέπει να σας πούμε και τα παρακάτω. Δεν υπήρχαν οικονομικά αιτήματα από τους τομείς - και τα αντίστοιχα υπουργεία - Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας, που στόχευαν στην ικανοποίηση κάποιων λαϊκών αναγκών. Υπήρχαν και υπάρχουν οικονομικές απαιτήσεις, όμως, που έχουν άμεση σχέση με την προώθηση των αντίστοιχων «μεταρρυθμίσεων». Βλέπετε, ακόμη και τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν κάποιο κόστος, προκειμένου να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν. Σ' αυτού του είδους τα αιτήματα ήταν αρνητικά τα συμπεράσματα της σύσκεψης.

Πάντως, μη σκεφτείτε - κατόπιν όλων αυτών - ότι δε θα επιχειρήσει η κυβέρνηση την παραπέρα προώθηση των αντεργατικών και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Αυτό κι αν είναι αδιανόητο, από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αλλωστε, ήταν σαφέστατος ο Κ. Σημίτης, στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες αυτές μεταρρυθμίσεις, ως πρώτο στόχο της κυβέρνησης. Απλώς, η προώθησή τους, χωρίς τα προαναφερόμενα κονδύλια, κάνει τις συνέπειές τους ακόμη περισσότερο δυσβάστακτες για τους εργαζόμενους και το λαό.

Ανάσα... δροσιάς

Associated Press

Η ένδειξη του θερμομέτρου έχει αρχίσει και πάλι να ανηφορίζει. Σε όσους, λοιπόν, δε βρίσκονται στη δροσερή αγκαλιά κάποιας ακρογιαλιάς ή κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων κάποιου βουνού και πολύ περισσότερο, σε όσους είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται μέσα στις αντίξοες συνθήκες των ζεστών ημερών, τους αφιερώνουμε τη διπλανή... δροσιστική φωτογραφία. Ναι, δεν κάνετε λάθος. Είναι χιόνι και, μάλιστα, μπόλικο, που έχει καλύψει τα πάντα, τις μέρες αυτές, στη νότια Αργεντινή.

Ισως, βέβαια, η γυναίκα της φωτογραφίας, μέσα στο βαρύ και χειμωνιάτικο ντύσιμό της, να φαντάζεται κάποια ηλιόλουστη ακρογιαλιά, σαν αυτές της πατρίδας μας. Οσοι, όμως, «ψήνονται» τις μέρες αυτές, μάλλον, θα ζηλεύουν το δικό της χιονισμένο περιβάλλον.

Ζητούνται ξεκάθαρες απαντήσεις

Σύμφωνα με όσα γράφει ο ιταλικός Τύπος, το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος χώρας έχει στη διάθεσή του λίστα με τα πλήρη στοιχεία χιλιάδων μελών ιταλικών, ελληνικών και ισπανικών πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, η οποία συγκροτήθηκε με τη συνεργασία των αντίστοιχων αρχών της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Και σε ό,τι αφορά στην Ισπανία δε μας πέφτει λόγος, αλλά μας αφορά τι έκαναν οι αρχές της δικής μας χώρας. Επόμενα, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι έχουν υποχρέωση να δώσουν άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Εδωσαν ή όχι λίστα ονομάτων και σχετικά στοιχεία στις ιταλικές αρχές;
  • Ποιους περιλαμβάνει η λίστα αυτή;
  • Πού τα βρήκαν τα στοιχεία οι ελληνικές αρχές και πώς τα συγκέντρωσαν;
  • Με ποιο δικαίωμα «φακελώνουν» Ελληνες πολίτες και δίνουν τους «φακέλους» αυτούς στις αρχές μιας άλλης χώρας;

Περιμένουμε τις απαντήσεις...

Υ.Γ.: Αλήθεια, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τι έχει να πει για τα παραπάνω;

Ανατροπές

Σε ανατρέπει

ο λαός,

Σημίτη, που 'χεις

γδάρει,

σε ανατρέπει

η ΟΝΕ, η «κούρα»

το «ζωνάρι»,

κι όλα τα άλλα

που μας λες

δεν πείθουν

κατεργάρη.

* * *

Σε ανατρέπει

η εργατιά

κι όχι η άνω

τάξη

- αυτή καλά

«εμάσαγε», γιατί

να σε αλλάξει; -

σε ανατρέπει

η εργατιά

που έχεις

αφαιμάξει.

* * *

Σε ανατρέπει

ο λαός,

που πυρ είναι

καμίνι

κι ανατροπή

ας προσδοκούν

κι οι άλλοι,

οι δελφίνοι,

γιατί τα ίδια

με εσέ θα κάνουνε

κι εκείνοι!


Ο οίστρος

Συμμετοχή στο έγκλημα

Υπάρχουν αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν πρόκειται μόνο για τον Μιλόσεβιτς, αλλά για την κυνική προσπάθεια ποινικοποίησης της διεθνούς πολιτικής ζωής. Για το μήνυμα, που θέλουν να στείλουν οι ιμπεριαλιστές σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πως στο μέλλον δε θα ανεχτούν αντίσταση στα σχέδιά τους, όσο άδικα και να είναι, όσο και αν αυτά τα σχέδια καταπατούν, έτσι και αλλιώς, όχι μόνο κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και κάθε έννοια της στοιχειώδους κεκτημένης ανθρώπινης ηθικής.

Ακόμα και η μέθοδος της απαγωγής και της παράδοσης στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο είναι αποκαλυπτική των ιμπεριαλιστικών προθέσεων, που με κάθε τρόπο επιδιώκουν να εμπεδωθεί στους λαούς η υποταγή. Είναι σαν να λένε «θα κάνουμε ό,τι θέλουμε πλέον και αλίμονο σε όποιον στέκεται εμπόδιο...».

Φυσικά, οι τέτοιες πράξεις, που στα φαινόμενα τούς δείχνουν πανίσχυρους και αήττητους, ταυτόχρονα αποκαλύπτουν και την αδυναμία τους. Προβαίνουν ακριβώς σε φανερά ακραίες επιλογές, γιατί φοβούνται ότι η αντίσταση των λαών είναι σε θέση να ανατρέψει τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Ομως, και οι λαοί δε στέκονται με σταυρωμένα χέρια. Αντιδρούν και αυτό οξύνει ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια του ιμπεριαλισμού, που οδηγείται σε όλο και πιο τρομοκρατικές μεθόδους. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η υπόθεση απαγωγή - παράδοση Μιλόσεβιτς γέννησε θύελλα αντιδράσεων από μαζικές οργανώσεις, πολιτικούς, προσωπικότητες της επιστήμης και του πολιτισμού.

Χτες μόλις δημοσιοποιήθηκε μια νέα διεθνής πρωτοβουλία προσωπικοτήτων της ελληνικής κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτές οι μεγάλου βεληνεκούς προσωπικότητες δηλώνουν την αντίθεσή τους στη λεγόμενη Νέα Τάξη και απαιτούν την απελευθέρωση του Σλ. Μιλόσεβιτς.

Ομως, για άλλη μια φορά, η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, δείχνει πως «δε χαμπαριάζει» από ευαισθησίες και ανησυχίες του ελληνικού λαού. Δίνοντας, για άλλη μια φορά, εξετάσεις στους ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εφ' όσον υποκριτικά δήλωσε σεβασμό για τις προσωπικότητες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, μετά άρχισε τα μαθήματα υποταγής στον ιμπεριαλισμό, ισχυριζόμενος πως το λεγόμενο Διεθνές Δικαστήριο είναι νόμιμο, αφού έχει ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι η απόφαση παράδοσης ήταν, τάχα, του γιουγκοσλαβικού λαού για να κερδίσει τη σταθερότητα...

Το ΝΑΤΟικό δικαστήριο ποτέ δεν πέρασε από Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το έκοψαν και το έραψαν οι ιμπεριαλιστές στα μέτρα τους, για να καλύπτει τα εγκλήματά τους. Κανένας γιουγκοσλαβικός λαός δεν αποφάσισε για την παράδοση του Μιλόσεβιτς. Ισα - ίσα, εκείνη την ημέρα το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αναβάλει τις διαδικασίες ενός πραξικοπήματος, που επιχειρείτο από την κυβέρνηση Κοστούνιτσα, ακριβώς επειδή δεν μπορούσε με νόμιμο τρόπο να περάσει από τη Βουλή τέτοιο νόμο. Χτεσινή μόλις δημοσκόπηση στο σερβικό λαό δείχνει την αντίθεση του λαού στην παράδοση.

Με τέτοια τερτίπια δε γλιτώνει από τις ευθύνες της η ελληνική κυβέρνηση. Με τον ίδιο τρόπο που συμμετείχε στο βάρβαρο εγκληματικό πόλεμο ενάντια στο γειτονικό λαό, για να μη χαλάσει χατίρι στον ιμπεριαλισμό, με τον ίδιο τρόπο σήμερα, ουσιαστικά, συμμετέχει στο έγκλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ