Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λαμπρή πορεία

Πριν ξεκινήσουν καλά καλά οι διαδικασίες για την επιστολική ψήφο, η διαρροή χιλιάδων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η αξιοποίησή τους από την υποψήφια ευρωβουλευτή της ΝΔ απέδειξαν «από τα αποδυτήρια» πόσο διάτρητο και επικίνδυνο είναι αυτό το σύστημα, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε και καταψήφισε το ΚΚΕ. Η «λαδιά» όμως δεν αφορά στενά την συγκεκριμένη ευρωβουλευτή και το κόμμα της. Συνένοχα είναι και τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που στήριξαν την επιστολική ψήφο, ανεξάρτητα αν τελικά δεν την ψήφισαν, επειδή η κυβέρνηση επιδίωκε την εφαρμογή της «πακέτο» και στις βουλευτικές εκλογές. Τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και ζητάνε «διερεύνηση», όταν πριν από λίγο καιρό επιχειρηματολογούσαν μαζί με τη ΝΔ για την «αναγκαιότητα» που έχει και τον «εκσυγχρονισμό» που φέρνει η επιστολική ψήφος. Ακόμα όμως δεν είδαμε τίποτα απ' όσα επικίνδυνα κουβαλάει μαζί της η επιστολική ψήφος, για τα οποία έχουμε παραδείγματα από άλλες χώρες, όπου η νοθεία και η αλλοίωση της βούλησης των ψηφοφόρων «πάνε σύννεφο». Με τέτοια ...εκκίνηση όμως στην εφαρμογή του μέτρου για τη χώρα μας, είναι σίγουρο ότι τα αστικά κόμματα και οι πολιτευτές τους ετοιμάζονται για λαμπρή πορεία στη συνέχεια.

Πάμε...

Πριν από μερικές μέρες, ένα συγκρότημα κατοικιών στη Βαλένθια της Ισπανίας τυλίχτηκε στις φλόγες με συνέπεια να καούν ζωντανοί τουλάχιστον 10 ένοικοι. Αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν ότι το 14 ορόφων κτίριο, με τα 138 διαμερίσματα και τους 450 κατοίκους, κάηκε ολοσχερώς μέσα σε μισή ώρα, «σαν να ήταν από άχυρο». Πέρα από τον δυνατό αέρα, που συνέβαλε στην εξάπλωση της φωτιάς (άρπαξε και μια διπλανή 10ώροφη πολυκατοικία), οι έρευνες της Πυροσβεστικής αποκάλυψαν ότι η εξωτερική μόνωση του κτιρίου είχε γίνει με πολυουρεθάνη, ένα πολύ εύφλεκτο υλικό, που γι' αυτόν τον λόγο δεν χρησιμοποιείται πλέον στα νεόδμητα κτίσματα. Από παρόμοια υλικά ήταν φτιαγμένος και ο πύργος Grenfell στη Βρετανία, που κάηκε το 2017 και στοίχισε τη ζωή σε 72 ανθρώπους. Δηλαδή, το καμπανάκι είχε χτυπήσει, αλλά όλοι έκαναν πως δεν το άκουσαν. Το γιατί, δεν είναι δύσκολο να αποδειχτεί.

... κι όπου βγει

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι η επικινδυνότητα αυτών των υλικών ήταν γνωστή (τόσο που η ΕΕ αναγκάστηκε να αλλάξει τον κανονισμό για τη χρησιμοποίησή τους μετά την τραγωδία στη Βρετανία), καμιά πρόνοια δεν υπάρχει για τα κτίρια που έχουν ήδη χτιστεί με αυτές τις επικίνδυνες προδιαγραφές και αποδεικνύονται ωρολογιακές βόμβες σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στην Ισπανία, μάλιστα, η συγκεκριμένη οικοδομή δεν διέθετε ούτε το απαραίτητο σύστημα πυρόσβεσης, που θα μπορούσε να καθυστερήσει τη φωτιά. Η κατασκευαστική παρέδωσε το κτίριο το 2009 και έναν χρόνο μετά χρεοκόπησε, μαζί με χιλιάδες άλλες του κλάδου. Οι πρώτοι ένοικοι μπήκαν στην πολυκατοικία το 2014 και δέκα χρόνια μετά έχουν μείνει μόνο αποκαΐδια. Χιλιάδες ακόμα κτίρια υπολογίζεται ότι έχουν τα ίδια εύφλεκτα υλικά στην Ισπανία, αλλά η αντικατάστασή τους στοιχίζει και καμιά προοπτική δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Οπότε, «πάμε κι όπου βγει» με τη στέγη - εμπόρευμα, μέχρι την επόμενη προδιαγεγραμμένη τραγωδία.

Γελοιότητες

Τις γνωστές «πασούλες» αντάλλαξαν το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο γνωστός ραδιοκήρυκας της κυβερνητικής πολιτικής και ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης. Ποιο ήταν το θέμα της συζήτησης; Αν η εμπορική αμαξοστοιχία που ενεπλάκη στο δυστύχημα στα Τέμπη μετέφερε παράνομα υλικά που συνέβαλαν στην πυρκαγιά και στον θάνατο ακόμα περισσότερων επιβατών. Εκεί πάνω, λοιπόν, ακούστηκε το εξής αμίμητο και προκλητικό από τον Γεωργιάδη: «Πάμε να το δούμε λίγο λογικά, πριν πάμε στο δήθεν μπάζωμα. Αν υποτεθεί ότι το φοβερό αυτό δυστύχημα προκλήθηκε λόγω μιας έκρηξης ενός τρένου που μετέφερε παράνομο υλικό, αυτό είναι καλό για την κυβέρνηση ή κακό; Καλό. Τι θα σήμαινε αυτό; Οτι δεν φταίει πια ούτε ο Καραμανλής, ούτε η σύμβαση 717, ούτε τίποτα από όλα αυτά, αλλά η έκταση του δυστυχήματος προήλθε από κάτι λαθρεμπόρους». Ξεπέρασαν κάθε όριο οι γελοιότητες του Γεωργιάδη, που μέσα στον θάνατο και στην καταστροφή ψάχνει να βρει τι είναι «καλό» και τι «κακό» για την κυβέρνηση, ώστε τελικά να τη «βγάλει λάδι». Η σφοδρή σύγκρουση των τρένων προηγήθηκε της φωτιάς, που οδήγησε σε ακόμα περισσότερους θανάτους. Για τη σύγκρουση όμως φταίνε όλα αυτά που προκάλεσε διαχρονικά η πολιτική της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου και τα οποία είναι ακόμα εδώ, προδιαγράφοντας το επόμενο έγκλημα. Αυτό προσπαθεί να σκεπάσει ο υπουργός, διαστρεβλώνοντας και συκοφαντώντας αισχρά τα όσα με αγωνία ρωτούν και ζητούν να διερευνηθούν οι συγγενείς των θυμάτων. Ντράπηκε και η ντροπή με τις αισχρότητες της κυβέρνησης και του ...cheerleader της πολιτικής της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1475 Γεννιέται ο μεγάλος Ιταλός γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης Μιχαήλ Αγγελος.

1910 Τα γεγονότα στο Κιλελέρ. Οι αγρότες ξεσηκώνονται κατά των τσιφλικάδων. Το αίμα έβαψε τον κάμπο. Μετά το μακελειό της 6ης Μαρτίου, η κυβέρνηση του Στ. Δραγούμη οργάνωσε δίκες κατά των αγροτών. Οι κατηγορούμενοι αγρότες όμως αθωώθηκαν. Ο αγώνας τους δεν πήγε χαμένος. Το αγροτικό κίνημα μετά το Κιλελέρ φούντωσε σε όλη την Ελλάδα και λίγα χρόνια αργότερα ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να δημοσιεύσει διάταγμα για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών.

1918 Αρχίζει τις εργασίες του το 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) της Ρωσίας (6-8/3/1918), το πρώτο Συνέδριο μετά τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.

1921 Οι σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε πανελλαδική απεργία με κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών. Η απεργία συνεχίζεται μέχρι τις 14/3, παρά την κήρυξη επιστράτευσης των σιδηροδρομικών. Συλλαμβάνονται 1.500 απεργοί, 580 στέλνονται στο μικρασιατικό μέτωπο, ενώ 38 καταδικάζονται σε καταναγκαστικά έργα.

1937 Γεννιέται η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, Σοβιετική κοσμοναύτης και η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο Διάστημα.

1951 Σε κλίμα έντονου αντικομμουνισμού και «κόκκινης» τρομοϋστερίας (περίοδος μακαρθισμού), αρχίζει η δίκη των Εθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, δύο Αμερικανών κομμουνιστών που κατηγορούνταν ότι έδωσαν πυρηνικά μυστικά στη Σοβιετική Ενωση.

1958 Πεθαίνει ο κομμουνιστής Μιλτιάδης Πορφυρογέννης. Γεννημένος στις 25/2/1903 στην Αγριά Μαγνησίας, συνέδεσε τη ζωή του με το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους αγώνες του λαού μας. Μέλος του ΚΚΕ από το 1926, διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής από το 5ο Συνέδριο το 1934. Στο 7ο Συνέδριο (1945) αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου (μέχρι τον θάνατό του). Εξελέγη βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του 1932 και του 1936, ενώ διώχτηκε επανειλημμένα για τη δράση του. Ελαβε ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και διετέλεσε υπουργός το 1944 (στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» του Γ. Παπανδρέου) και το 1947 (στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση).

1985 Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει θεαματικά τη διαβόητη «αγορά του αιώνα». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίνεται η υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και 40 «Mirage 2000». Υλοποιείται έτσι μια προειλημμένη απόφαση, αγνοώντας το κοινό αίσθημα και τις διαμαρτυρίες για τη ΝΑΤΟική αυτή επιλογή.

1994 Πεθαίνει η ηθοποιός και πολιτικός Μελίνα Μερκούρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ