Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στόχος

«Σε μία απόσταση σε ευθεία γραμμή, περίπου 12 χιλιομέτρων, υπάρχει ο Ναύσταθμος Κρήτης, οι λιμενικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ (Κ-14), οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών και καυσίμων Εθνικών και ΝΑΤΟ, το Πεδίο Βολής Κρήτης, η 115 ΠΜ, η αμερικάνικη βάση. Σύνολο, 6 μάχιμες στρατιωτικές μονάδες! Επιπλέον, οι πολιτικές - λιμενικές εγκαταστάσεις και οι εγκαταστάσεις του διεθνές αεροδρομίου "Δασκαλογιάννης" ανεβάζουν το σύνολο σε 8 πολεμικούς στόχους, δίπλα στην πόλη των Χανίων. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα - και από όσο γνωρίζω στην Ευρώπη - όπου να είναι συγκεντρωμένες τόσες πολλές στρατιωτικές μονάδες. Συνεπώς, όσο κι αν πλαστά οι κυβερνήσεις μιλάνε για ασφάλεια, η πραγματικότητα (και η στρατιωτική!) είναι πως είμαστε ο πρώτος στόχος σε μία ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη! Είναι επίσης συσσωρευμένες τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών και καυσίμων στον Ορμο της Σούδας και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να συμβεί ένα μοιραίο ανθρώπινο λάθος, με ολέθριες συνέπειες για την περιοχή». Είναι μερικά μόνο απ' όσα ακούστηκαν σε εκδήλωση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, και μάλιστα από απόστρατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, τον Τ. Ταβερνάρη. Ολα αυτά βέβαια δεν χωράνε στους «παχιούς τίτλους» για τις «καλύτερες από ποτέ σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ», που θα ντύσουν τις συναντήσεις του Μπλίνκεν με τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα. Χρειάζεται όμως να γίνουν κριτήριο για τον λαό, για ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ και στις εκλογές: Για να σημαδέψει την κοινή στρατηγική ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που την επόμενη μέρα θα πάνε τη σκυτάλη της εμπλοκής παρακάτω, κάνοντάς τον στόχο των ανταγωνισμών.

Στο «περίμενε»

Στον νομό Λάρισας, δύο χρόνια μετά τον σεισμό της 3ης Μάρτη 2021, δεκάδες οικογένειες μένουν σε κοντέινερ στο Δαμάσι και σε χωριά της Ελασσόνας, πολλά σχολεία δεν έχουν επιδιορθωθεί πλήρως, όπως αυτό της Φαλάνης (που πριν λίγες βδομάδες έκλεισε λόγω ακαταλληλότητας της στέγης), ενώ εκατοντάδες επαγγελματίες και αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν πάρει μόλις το 20% της αποζημίωσης που τους εγκρίθηκε, χωρίς καμία ενημέρωση για το υπόλοιπο 80%. Είναι πρόκληση για αυτούς τους ανθρώπους να ακούνε σήμερα επιστήμονες - στελέχη κρατικών οργανισμών να μιλούν εφησυχαστικά για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας ισχυρός σεισμός και στην Ελλάδα, προβλέποντας ότι «οι ζημιές δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο στην Τουρκία». Με το 60% των κτιρίων να έχουν φτιαχτεί με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και μόλις το 25% των δημόσιων κτιρίων να έχουν ελεγχθεί προληπτικά για την ανθεκτικότητά τους στον σεισμό, πώς μπορεί κανείς να ...κοιμάται ήσυχος, όπως τον καλεί η κυβέρνηση, υποβιβάζοντας τον πραγματικό κίνδυνο για να κρύψει «προληπτικά» τις δικές της ευθύνες; Η απάντηση όλων αυτών που το κράτος αφήνει εκτεθειμένους στη μανία της φύσης, πριν και μετά το «κακό», δεν μπορεί να είναι άλλη από τον αγώνα για ουσιαστική προστασία και αποκατάσταση. Αυτό πρέπει να εκφράσουν και με την ψήφο τους, δυναμώνοντας το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αποκαλύπτει τις ευθύνες του κράτους και πρωτοστατεί για ουσιαστική προστασία του λαού.

Φιδέμπορας

Διαδίδει ψέματα ο πρώην υφυπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μπαξεβανάκης, ότι το ΚΚΕ κακώς υποστηρίζει πως η τροπολογία του για την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών απορρίφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ), διότι, όπως λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στις ψηφοφορίες! Η τροπολογία του ΚΚΕ είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα σε όλα τα κόμματα. Αρα μπορούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθούν, αλλά δεν το έκαναν, επειδή δεν συμφωνούν. Αλλωστε ο Μπαξεβανάκης έχει ψηφίσει και με τα δυο χέρια τον νόμο Γαβρόγλου, που συνδέει τη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών με την ατομική αξιολόγηση και αναφέρει αυτολεξεί: «Στο τέλος του δεύτερου έτους οι νεοδιοριζόμενοι κρίνονται προκειμένου να μονιμοποιηθούν. Ο τρόπος και τα κριτήρια κρίσης και καταλληλότητας των νεοδιοριζόμενων καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων». Πριν το 2019 και τον νόμο Γαβρόγλου - Μπαξεβανάκη μονιμοποιούνταν με μια απλή έκθεση του διευθυντή του σχολείου. Στην τελική, στα ίδια ψηφοδέλτια με τον υφυπουργό Παιδείας της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, Σ. Κεδίκογλου, βρίσκεται. Ναι! Αυτόν που έφερε διαθεσιμότητες δυο χιλιάδων εκπαιδευτικών, που έλεγε ότι η Τράπεζα Θεμάτων είναι «εργαλείο βελτίωσης» και απειλούσε με πειθαρχικό έλεγχο καθηγητές! Ας μην ξύνονται λοιπόν στη γκλίτσα του τσοπάνη...

Θάψιμο

Εδώ και δύο βδομάδες εξελίσσεται το δράμα του τουρκικού λαού, με δεκάδες χιλιάδες θαμμένους κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Τα ΜΜΕ «πλημμύρισαν» από εικόνες της τραγωδίας και του ανθρώπινου πόνου, αλλά και από ρεπορτάζ για την αναβίωση της «διπλωματίας των σεισμών», με «σπρώξιμο» από τους Ευρωατλαντικούς. Ομως ένα γεγονός ξεχωριστής σημασίας έχει θαφτεί μαζί με τα συντρίμμια. Είναι η κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή του ΚΚ Τουρκίας, με τα μέλη και τα στελέχη του, που οργάνωσαν τη φροντίδα του λαού, με «στέκια γειτονιάς» στις πληγείσες περιοχές. Το ίδιο το τουρκικό κράτος επιχείρησε να ποινικοποιήσει αυτή την πολύτιμη για τους πληγέντες βοήθεια, συλλαμβάνοντας 10 μέλη του TKP, με την κατηγορία ότι «δείχνουν πως το κράτος είναι ανίκανο»! Ολα αυτά όμως δεν υπάρχουν ούτε ως αναφορά στα ελληνικά ΜΜΕ, με εξαίρεση τον «Ριζοσπάστη» και τον «902.gr»! Και δεν απορούμε γιατί... Το σύνθημα «μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό», είτε στα Ελληνικά είτε στα Τούρκικα, επιβεβαιώνεται στην πράξη και προκαλεί ...δυσανεξία στο κράτος και στα επιτελεία του, αφού αποκαλύπτει την επιλεκτική ανικανότητα να προστατέψει τον λαό σε «κανονικές» και έκτακτες συνθήκες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1915 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτώντας την αρχή του λεγόμενου «Εθνικού Διχασμού».

1945 Ξεκινά στην Αθήνα η πρώτη «δίκη των δοσίλογων».

1946 Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι με την ισχύουσα κατάσταση το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 31 του Μάρτη.

1947 Η Βρετανία γνωστοποιεί επισήμως στις ΗΠΑ πως αδυνατεί πλέον να στηρίζει οικονομικά τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Την επόμενη μέρα, ο διευθυντής του Γραφείου Εγγύς Ανατολής και Αφρικανικών Υποθέσεων του State Department, Λ. Χέντερσον, εκτίμησε πως «εάν οι Βρετανοί απέσυραν τους στρατιώτες τους από την Ελλάδα, και εμείς δεν παρέμβουμε, οι Ελληνες κομμουνιστές αντάρτες (...) θα αποκτούσαν σίγουρα τον έλεγχο της Ελλάδας. Εάν συνέβαινε αυτό (...) η Ανατολική Μεσόγειος και η Εγγύς Ανατολή θα χανόταν στους κομμουνιστές».

1956 Ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, αρχίζει το έργο της η Διεθνής Επιτροπή των 6 ΚΚ, η οποία ανέλαβε να παρέμβει στο ΚΚΕ.

1965 Δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων Μάλκολμ Χ.

1972 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, αξιοποιώντας τις αντιθέσεις ΛΔ Κίνας και ΕΣΣΔ, επισκέπτεται επίσημα την πρώτη. Το ρήγμα στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, που είχε προκαλέσει η ρήξη του ΚΚ Κίνας με το ΚΚΣΕ έπειτα από το 20ό Συνέδριο του τελευταίου (1956), δεν άφησε αδιάφορο το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο που έσπευσε να το εκμεταλλευτεί.

1973 Πραγματοποιούνται στο κτίριο της Νομικής φοιτητικές συνελεύσεις. Μέχρι το μεσημέρι έχουν συγκεντρωθεί στη Νομική γύρω στους 4.000 φοιτητές. Πρόκειται για την κατάληψη της Νομικής, από την οποία ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

...και σαν χτες

1947 Το Πρωτοδικείο Αθηνών με τον Α.Ν. 509 /1947 θέτει την ΕΠΟΝ εκτός νόμου και αποφασίζει τη διάλυσή της.

1967 Συναυλία του Μάνου Λοΐζου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου παρουσιάζει τα «Νέγρικα Τραγούδια».

1968 Στον απόηχο της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου επήλθε ρήξη με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού - αναθεωρητισμού, οι επικεφαλής της φραξιονιστικής ομάδας Παρτσαλίδης, Ζωγράφου και Δημητρίου ανακοινώνουν τη δημιουργία της λεγόμενης «Ενωτικής ΚΕ του ΚΚΕ».

1968 Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αη Στράτη, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστροφικό σεισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ