Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ωριμότητα

Την «ωριμότητα» με την οποία οι «παραγωγικοί φορείς» τοποθετούνται στο θέμα του κατώτατου μισθού εγκωμιάζει ο αστικός Τύπος, καταγράφοντας τις προτάσεις των εργοδοτικών ενώσεων και των «κολλητών» τους στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. Γιατί σχολιάζεται ως «ωριμότητα»; Γιατί, σε κάθε περίπτωση, στην ουσία πρόκειται για «πάγωμα» του κατώτατου μισθού. Κυρίως, όμως, τα εγκώμια περί «ωριμότητας» επιβεβαιώνουν την αποστολή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν φτιάχτηκε για να προστατεύει τους εργαζόμενους, κατοχυρώνοντας ένα «μισθολογικό κατώφλι», όπως υποστηρίζουν τα αστικά κόμματα και η ΕΕ, αλλά για να προστατεύει την εργοδοσία από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, προτάσσοντας ως ασπίδα την «παραγωγικότητα» και τις «αντοχές της οικονομίας». Αυτά ακριβώς τα κριτήρια επικαλούνταν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, όταν εφάρμοζε τον νόμο για πρώτη φορά. Τον ίδιο άθλιο νόμο επικαλείται και σήμερα, για να παρουσιάσει ως «ρεαλιστική» και «κοστολογημένη» την πρότασή του για τον κατώτατο μισθό, η οποία εγγυάται τη «βιωσιμότητα της οικονομίας» και διασφαλίζει την «κοινωνική συνοχή». Καμία σχέση δεν έχουν όμως αυτά τα κριτήρια με τις ανάγκες των εργαζόμενων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση τριετιών, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Γι' αυτό η στάση των εργοδοτών, του κράτους και των εκπροσώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι απλά «ώριμη» αλλά ...υπερώριμη, δηλαδή σάπια, από τη σκοπιά του τι συμφέρει πραγματικά τους εργαζόμενους.

Το θαύμα...

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός κόμπαζε για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Οι εξαγωγές έσπασαν ρεκόρ το 2022, φτάνοντας στα 254 δισ. δολάρια, με άνοδο 13% σε ετήσια βάση. Το μερίδιο της Τουρκίας στο παγκόσμιο εξαγωγικό εμπόριο ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά. Μόνο τον Δεκέμβρη, οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Ρωσία υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας στα 1,31 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η οικονομία μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναπτύχθηκε κατά 6,2%. Μεγάλα έργα ολοκληρώθηκαν ή κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια, όπως η νέα διώρυγα στον Βόσπορο, το τεράστιο αεροδρόμιο και το υποθαλάσσιο τούνελ της Κωνσταντινούπολης, ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου. Ομως, οι ανάγκες του λαού της γειτονικής χώρας για αντισεισμική θωράκιση και προστασία δεν χωράνε στο «κάδρο» της μιας εκ των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Το «θαύμα» της ανάπτυξης δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για ασφαλή και φθηνή κατοικία. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο ο φονικός σεισμός...

... του κέρδους

Οι σεισμοί βέβαια δεν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά το κράτος έχει τα μέσα να προστατεύσει τον λαό, ιδιαίτερα σε σεισμογενείς χώρες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα. Η αιτία που δεν συμβαίνει αυτό, είναι το κέρδος. Η καταστροφή από τον μεγάλο σεισμό στη Νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία το επιβεβαιώνει: Στη συγκεκριμένη περιοχή, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, από το 1930 έχουν γίνει 6 σεισμοί της τάξης των 7 Ρίχτερ με χιλιάδες νεκρούς. Κανείς δεν πέφτει λοιπόν από τα σύννεφα με τη σφοδρότητα του φαινομένου. 100 χρόνια μετά, ο λαός συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ίδιο κίνδυνο και την ίδια απειλή. Πολυώροφα κτίρια καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, λόγω εγκληματικών ελλείψεων σε αντισεισμικές προδιαγραφές, οικοδομικά υλικά και μελέτες στατικότητας, προκειμένου να μειώνεται το κόστος για τους κατασκευαστικούς ομίλους. Τέτοια παραδείγματα μπορεί να βρει κανείς πολλά και στη χώρα μας, που θεωρείται ιδιαίτερα σεισμογενής και θα έπρεπε η αντισεισμική προστασία να αποτελεί προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού. Στο ζύγι του κέρδους, όμως, οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες, η προστασία της περιουσίας, ακόμα και της ζωής των λαών, ζυγίζονται πάντα λειψές.

Αλληλο-τρολ

Χειροκροτήθηκε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ιβανώφειο - όπου μετά βίας γέμισε τα δημοσιογραφικά έδρανα του γηπέδου - στη συγκέντρωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, όταν φώναξε το σύνθημα «Παιδεία - Υγεία - ρεύμα και νερό, δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό». Επεσαν ...διάνα σε όλα, αν κρίνουμε από την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου: Με τη μορφή των ΣΔΙΤ στην Υγεία, κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε το «στολίδι» του Νοσοκομείου στη Σαντορίνη. Στο όνομα της «αναβάθμισης των σπουδών» διευρύνθηκαν τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά στα πανεπιστήμια. Και, βέβαια, με το Χρηματιστήριο και με τους άλλους νόμους για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, οι τιμές της εκτοξεύτηκαν και μαζί οι λογαριασμοί του ρεύματος για τα νοικοκυριά. Τη σκυτάλη ανέλαβε στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ, που πήγε την επίθεση ένα βήμα πιο πέρα, με τις γνωστές συνέπειες για τον λαό. Οπότε, μάλλον ως ...τρολάρισμα στον Τσίπρα πρέπει να εκληφθεί το σύνθημα της Νεολαίας. Πολύ περισσότερο η δική του απάντηση από τα μεγάφωνα του γηπέδου, ότι «στην αντίληψη των νεοφιλελεύθερων που μας κυβερνάνε, τα πάντα είναι εμπορεύσιμα, ακόμα και η ανθρώπινη ζωή».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1600 Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο διά της πυράς τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο, επειδή υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.

1828 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βερν.

1904 Ο ιαπωνικός στόλος επιτίθεται στη ρωσική ναυτική βάση του Πορτ Αρθουρ σηματοδοτώντας την έναρξη του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου, ο οποίος διήρκεσε έως τις 5 Σεπτέμβρη 1905 με νίκη των Ιαπώνων και επέδρασε καταλυτικά στη ρωσική Επανάσταση του 1905.

1916 Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ «Βολτέρος» της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα Νταντά. Ηγετική μορφή του, ο Ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά. Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 2) Αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόρριψη της αστικής κουλτούρας. 3) Απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση, παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.

1921 Πεθαίνει ο Πιοτρ Κροπότκιν, Ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχισμού.

1946 Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα απόσχει από τις εκλογές της 31/3/1946 αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για γνήσια διεξαγωγή τους.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και βάλλουν κατά στόχων στην πόλη.

1963 Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ιράκ ανατρέπει το καθεστώς του στρατηγού Κασέμ. Στην εξουσία το κόμμα του Μπάαθ.

1969 Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ κυκλοφορεί στην Αθήνα ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους φοιτητές να συμπαρασταθούν στους καθηγητές που διώκονται για τα πολιτικά τους φρονήματα.

1972 Πεθαίνει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκος Βαμβακάρης.

1980 «Φεύγει» από τη ζωή ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος σφράγισε με τη φωνή του κάποιες από τις πιο δυνατές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Τραγούδια που εμπνεύστηκαν και ενέπνευσαν την αντιδικτατορική πάλη κι έγιναν σύμβολα αντίστασης κατά της χούντας.

1981 Είκοσι ένας φίλαθλοι χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίζονται στη «θύρα 7» του Σταδίου Καραϊσκάκη, κατά την έξοδο των φιλάθλων μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού - ΑΕΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ