Copyright 2022 The Associated |
Ο πόλεμος της προπαγάνδας στην Ουκρανία εξελίσσεται παράλληλα με τις συγκρούσεις στο πεδίο των μαχών |
«ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ», η Βόρεια Μακεδονία, το νεότερο μέλος της ευρωατλαντικής συμμαχίας, ετοιμάζεται να στείλει τανκς και πολεμικά αεροπλάνα στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια. Την προθυμία της εξήρε ένα ανώτερο στέλεχος της ουκρανικής κυβέρνησης, γράφοντας στο Twitter: «Η Βόρεια Μακεδονία συμφώνησε να προμηθεύσει άρματα μάχης και αεροπλάνα στην Ουκρανία για να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη εισβολή της Μόσχας. Πολλά έθνη δείχνουν περισσότερο θάρρος σήμερα από όσο δείχνουν τα μισά κράτη του G20. Ενας φίλος φαίνεται στις δυσκολίες. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη είναι η χώρα ή πόσο μεγάλο είναι το ΑΕΠ της, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι καρδιά έχει». Οσοι ισχυρίζονταν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έφερνε «ασφάλεια» και «σταθερότητα» στην περιοχή, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που «έσκιζε τα ρούχα του» ότι καμία σχέση δεν είχε η Συμφωνία με το σχέδιο για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της Βαλκανικής, τώρα αποκαλύπτονται με κρότο. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, με την υπογραφή της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το πιστοποιητικό γέννησης ενός ακόμα ΝΑΤΟικού «εταίρου», πρόθυμου να αναλάβει και τις πιο δύσκολες αποστολές προκειμένου να προχωράει στην περιοχή η εγκληματική ευρωατλαντική στρατηγική, που βάζει σε κίνδυνο τον γειτονικό και τους άλλους λαούς.
Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η μείωση των εξαγωγών ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία ανάγκασε τη «Uniper» (προμηθεύει με φυσικό αέριο εκατομμύρια γερμανικά νοικοκυριά) και τους άλλους προμηθευτές να στραφούν σε άλλες αγορές, από όπου αγόρασαν πολύ ακριβότερα, με επιπτώσεις στην κερδοφορία τους. Ως «από μηχανής θεός», το γερμανικό κράτος αποφάσισε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι στο εξής οι πάροχοι φυσικού αερίου θα μπορούν να μετακυλήσουν στους πελάτες το 90% του επιπλέον κόστους! Αυτό σημαίνει μέχρι και τριπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου, προκαλώντας «ζαλάδα» στα λαϊκά νοικοκυριά για το πώς θα ζεστάνουν τα σπίτια τους. Το κράτος δεν αρκέστηκε σε αυτά, αλλά πήγε και ένα βήμα πιο πέρα: Στις 22 του περασμένου Ιούλη εκταμίευσε 15 δισ. ευρώ - λεφτά του λαού - για να εξαγοράσει το 30% του ενεργειακού ομίλου και να τον σώσει από την κατάρρευση! Την ίδια ώρα, τα λαϊκά στρώματα περιμένουν να ξεχειμωνιάσουν με τα κρατικά επιδόματα των μερικών ευρώ, που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε ένα ελάχιστο μέρος από τις απώλειες στο εισόδημά τους, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα. Τι φανερώνει λοιπόν το παράδειγμα της «Uniper»; Πρώτον, ότι στην Ελλάδα, στη Γερμανία και παντού ο λογαριασμός της λεγόμενης «ενεργειακής κρίσης» καταλήγει πάντα στον λαό, με το κράτος να εγγυάται τα επιχειρηματικά συμφέροντα κάτω από όλες τις περιστάσεις. Και, δεύτερον, ότι είτε όταν κρατικές εταιρείες πωλούνται σε ιδιώτες (ιδιωτικοποιήσεις) είτε στην αντίστροφη περίπτωση (κρατικοποιήσεις), κριτήριο παραμένει η θωράκιση της κερδοφορίας τους και το χέρι στην τσέπη το βάζει πάντα ο λαός.
Στην Ελλάδα βέβαια δεν έχουμε «Uniper», αλλά έχουμε πολλούς άλλους παρόχους Ενέργειας, που πουλάνε πανάκριβα το ρεύμα και το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά. Για τη δική τους «επιβίωση» ανησυχεί η κυβέρνηση, όπως δείχνει το έγγραφο της ΡΑΕ που στάλθηκε στον αρμόδιο υπουργό πριν από λίγες μέρες και προειδοποιεί για «κανόνια» στην αγορά, εξαιτίας ανείσπρακτων λογαριασμών ύψους 1 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και τα διακανονισμένα χρέη. Με άλλα λόγια, η ΡΑΕ διαπιστώνει ότι παρά τα κρατικά επιδόματα, τα νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν την πανάκριβη Ενέργεια, με αποτέλεσμα πολλοί από τους παρόχους να κινδυνεύουν ήδη με έμφραγμα, που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο στην αγορά. Τι προτείνει λοιπόν η ΡΑΕ; Να δίνεται προκαταβολικά κάθε μήνα στις εταιρείες το 75% της κρατικής ενίσχυσης και να εγγυάται το κράτος τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους, με λεφτά του προϋπολογισμού, δηλαδή του λαού. Να, λοιπόν, πώς επιβεβαιώνεται ότι τα λαϊκά στρώματα δεν «λούζονται» μόνο τις αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο αλλά και τα μέτρα στήριξης των εταιρειών - παρόχων από το κράτος, για να διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους.
1823 Πεθαίνει μαχόμενος στο Κεφαλόβρυσο ο οπλαρχηγός και στρατηγός της Επανάστασης του 1821 Μάρκος Μπότσαρης.
1938 Στα γραφεία της Ειδικής Ασφάλειας δολοφονείται ο Νίκος Βαλιανάτος, μέλος του ΚΚΕ από το 1918, Γραμματέας της ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας.
1945 Τρεις μέρες μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ολοκληρώνουν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με τη ρίψη και δεύτερης ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι.
1949 Ο κυβερνητικός στρατός επιτίθεται με μεγάλο όγκο δυνάμεων ενάντια στο Βίτσι και παρά τη σθεναρή αντίσταση των τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις 15 του Αυγούστου, το καταλαμβάνει. Τα τμήματα του ΔΣΕ περνούν στον Γράμμο.
1954 Υπογράφεται 20χρονη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας.
1965 Διαδηλωτές καίνε στο κέντρο της Αθήνας σωρούς των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» του συγκροτήματος Λαμπράκη.
1975 Πεθαίνει ο Σοβιετικός συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς.
1832 Στο Ναύπλιο η Εθνοσυνέλευση επικυρώνει την τοποθέτηση του Βαυαρού πρίγκιπα Οθωνα στον βασιλικό θρόνο της Ελλάδας.
1879 Γεννιέται ο Μεξικανός επαναστάτης Εμιλιάνο Ζαπάτα, ηγέτης της ένοπλης εξέγερσης των αγροτών που ξέσπασε το 1910.
1898 Γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξης Μινωτής.
1925 Το Α' Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών θέτει τον «Ριζοσπάστη» εκτός νόμου. Ο συντάκτης της εφημερίδας Τ. Φίτσιος καταδικάζεται σε φυλάκιση. Το Κόμμα εκδίδει την «Προλεταριακή Πάλη».
1938 Τίθεται σε λειτουργία το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία.
1941 Ο Ι. Β. Στάλιν ορίζεται Ανώτατος Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ.
1946 Αστυνομικές δυνάμεις κάνουν επιδρομή στα Εργατικά Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι νόμιμες διοικήσεις τους, όπου πλειοψηφούσε ο «Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός» (ΕΡΓΑΣ), καθαιρούνται.
1961 Ο Τσε Γκεβάρα, υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι οργάνωσαν απόπειρα δολοφονίας κατά του Ραούλ Κάστρο και ότι στη συνέχεια σχεδίαζαν ένοπλη επίθεση από τη βάση Γκουαντάναμο.
1964 Στις 8 - 10 Αυγούστου η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει κωμοπόλεις και χωριά στην Τυλληρία της Κύπρου. Μόνο από τους βομβαρδισμούς στις 9 Αυγούστου κοντά στην Παχύαμμο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100.
1967 Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της χούντας, Π. Τοτόμης, ανακοινώνει ότι στη Γυάρο κρατούνται 2.300 κομμουνιστές, οι οποίοι θα απελευθερώνονταν μόνον εφόσον υπέγραφαν δήλωση νομιμοφροσύνης.
1976 Αγνωστα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια εργασιών αναπαλαίωσης της Βασιλικής του Σαν Λορέντσο στη Φλωρεντία. Τα έργα χρονολογούνταν από το 1531.