Τρίτη 5 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνωστισμός...

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα η Β. Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας, που περιλαμβάνει επίσης τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και την Κύπρο, «για συντονισμό» - όπως λένε - στο ανοιχτό μέτωπο της Ουκρανίας. Θυμίζουμε ότι η Νούλαντ και ο Πάιατ υπήρξαν εκ των πρωταγωνιστών στις βρωμοδουλειές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, καθώς οι δυο τους, δίπλα δίπλα, μοίραζαν στην πλατεία «ευρό Μεϊντάν»... κουλουράκια στις φασιστικές ομάδες, όπως το «τάγμα Αζόφ» στο πραξικόπημα του 2014. Αξέχαστη έχει μείνει και η υποκλαπείσα συνομιλία τους για το... τι να κάνουν όσοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ευθυγραμμίζονταν πλήρως με τις ΗΠΑ, σε εκείνη τη φάση του ανταγωνισμού ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Αλλά μη φανταστείτε ότι το πλούσιο «βιογραφικό» της εν λόγω και του παρτενέρ της σταματάει εκεί...

... «επισκεπτών»

Για παράδειγμα, λίγους μήνες μετά, η Νούλαντ βρισκόταν στην Αθήνα, συζητώντας με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «τις προκλήσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε μαζί», ξεχωρίζοντας ανάμεσα στα άλλα τις διεργασίες για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, όπως έλεγε τότε, «τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών μιλήσαμε για την κοινή μας ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα είναι αποδεκτή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε». Το τι ακολούθησε είναι γνωστό και ο καθένας μπορεί πλέον να καταλάβει τι σημαίνει στις σημερινές συνθήκες, όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν μπει ξεκάθαρα σε νέα φάση, ο «συντονισμός» με τους εν λόγω για την ...κατάσταση στην Ουκρανία. Πόσο μάλλον που συμπίπτει και με την «ευτυχή» συγκυρία της συνεδρίασης σήμερα στην Αθήνα της «τριμερούς» Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, στη σκιά της συζήτησης για το πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα και γρηγορότερα τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας...

Διπλά και τρίδιπλα

Πέντε ...λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης στην πολιτική Ενέργειας αναφέρει ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του, για να στηρίξει το αφήγημα της «άλλης» τάχα στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι αυτά; Η «επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης», την οποία προβλέπει και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, συνεχίζοντας το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων. Τι άλλο; Η «αύξηση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο», το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ αναγνωρίζουν ως «μεταβατικό καύσιμο» στο πλαίσιο του «πρασινίσματος» της οικονομίας για τα κέρδη του κεφαλαίου. Επίσης, την «περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια ευθύνη, έχοντας στηρίξει την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και το «σπάσιμο» της ενιαίας λειτουργίας της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής της. Καταγγέλλει επίσης ο Δραγασάκης τη «διαμόρφωση των τιμών Ενέργειας αποκλειστικά μέσω χρηματιστηρίων», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που ενσωμάτωσε το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην εθνική νομοθεσία, ενώ έχει αποδεχτεί και το περίφημο «χρηματιστήριο ρύπων», που εκτοξεύει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη. Η απογείωση της κοροϊδίας έρχεται με το «κατηγορώ» επειδή η κυβέρνηση «αποφεύγει κάθε παρέμβαση στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά Ενέργειας». Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ...χαλιναγωγήσει «θεσμικά» την αγορά προς όφελος του λαού, διατηρώντας όμως άθιχτη την αντιλαϊκή στρατηγική της «απελευθέρωσης» και της ενεργειακής μετάβασης! Ξαναζεσταμένες αυταπάτες, δηλαδή, από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαρούσε τα νταούλια και οι αγορές θα χόρευαν! Οπως «χόρεψαν» και την περίοδο της πρόσφατης κρίσης, όπου η εκτεταμένη κρατική παρέμβαση, στο όνομα της πανδημίας, έβγαλε διπλά κερδισμένο το κεφάλαιο και τρίδιπλα χαμένο τον λαό.

Προέκταση

«Από το μέρισμα της ειρήνης, στον φόρο για την άμυνα και την ανεξαρτησία», τιτλοφορούνταν ένα από τα άρθρα στο «Βήμα» για τις οικονομικές εξελίξεις, ενώ πυκνώνει η αρθρογραφία και για τις συνέπειες ενός παρατεταμένου πολέμου στη «συνοχή και την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών της Δύσης», εξαιτίας της ακρίβειας και της «ενεργειακής λιτότητας». Αλήθεια όμως: Ποιο ήταν το «μέρισμα ειρήνης» για τους λαούς, το οποίο πρέπει τώρα να θυσιάσουν στο όνομα της ανεξαρτησίας τους; Το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων για τα κέρδη του κεφαλαίου; Η γενικευμένη φτώχεια, που σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία και τον «πήχη» αγκαλιάζει δεκάδες εκατομμύρια σε όλη την ΕΕ, ανάμεσά τους και πάρα πολλά παιδιά; Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις σε κάθε γωνιά της Γης και τα αλλεπάλληλα «κύματα» των ξεριζωμένων; Οσο λοιπόν κι αν προσπαθούν τα αστικά επιτελεία να παρουσιάσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σαν «διακοπή της κανονικότητας» του καπιταλισμού, η αλήθεια είναι πως αυτός αποτελεί μέρος της και προέκταση της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης». Δηλαδή, της άγριας εκμετάλλευσης και της φτώχειας, των ανταγωνισμών των καπιταλιστών για το πώς θα μοιράσουν τον πλούτο που αρπάζουν από τους εργαζόμενους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Αρχίζουν οι φοβερές σφαγές της Χίου από τους Τούρκους.

1900 Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τους στην Κνωσό, ο Αρθουρ Εβανς και η αρχαιολογική του ομάδα ανακαλύπτουν πήλινες στήλες με ιερογλυφική γραφή, την οποία αποκαλούν Γραμμική Γραφή Β'.

1908 Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Αυστριακός διευθυντής ορχήστρας Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν.

1918 Αποβιβάζονται στο Βλαδιβοστόκ ιαπωνικά και αγγλικά στρατεύματα με στόχο την κατάπνιξη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επανάστασης έλαβαν μέρος συνολικά 16 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

1945 Συνήλθε η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ για να εξετάσει τη δράση του Κόμματος την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης και να καθορίσει τα νέα του καθήκοντα. Αναγνωρίστηκαν απαράδεκτες υποχωρήσεις και λάθη στον Λίβανο και την Καζέρτα, όπως και ότι δεν υπήρξε σαφής αντίληψη για τον ρόλο των Εγγλέζων στη σύγκρουση. Ωστόσο, η Ολομέλεια δεν μπόρεσε να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του Κόμματος σε επαναστατική γραμμή, επιμένοντας στη λογική της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης. Μεταξύ άλλων η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση του Αρη Βελουχιώτη (παραβίαση της αρχής του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, διαφωνία και αυτονόμηση από τη συλλογική δράση επί των αποφάσεων του Κόμματος) και τον διέγραψε από μέλος του ΚΚΕ. Ο Αρης Βελουχιώτης αποκαταστάθηκε πολιτικά με απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στις 16/7/2011.

1951 Οι Αμερικανοί πολίτες Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ, θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ, καταδικάζονται σε θάνατο με την κατηγορία ότι πουλούσαν «ατομικά μυστικά» στη Σοβιετική Ενωση. Εκτελέστηκαν στις 19/6/1953 στην ηλεκτρική καρέκλα.

1960 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 12 στελεχών του ΚΚΕ με την κατηγορία της «κατασκοπείας». Οι Ρούλα Κουκούλου, Αύρα Παρτσαλίδου, Κώστας Φιλίνης, Γιώργης Ερυθριάδης, Ελλη Ερυθριάδου και Κώστας Τριανταφύλλου καταδικάζονται σε ισόβια μια βδομάδα αργότερα.

1979 Εκδηλώνεται νέα οικονομική κρίση του καπιταλισμού, που επονομάστηκε 2η Πετρελαϊκή Κρίση.

...και σαν χτες

1912 Το Θιβέτ ανακηρύσσεται επαρχία της Κίνας.

1931 Η «Εργατική Βοήθεια» κάνει έκκληση σ' όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας να κινητοποιηθούν για να σώσουν τον Βούλγαρο πολιτικό καταδιωκόμενο Αντζελ Μίντσεφ, καταδικασμένο σε θάνατο από τις βουλγαρικές αρχές, που πιάστηκε στην Κομοτηνή από τις ελληνικές αρχές.

1932 Γεννιέται ο Σοβιετικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι.

1944 Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας μπαίνουν στη Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ. Η Επιτροπή αυτή μετεξελίχθηκε λίγους μήνες αργότερα στην Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1945 Ο Σοβιετικός Στρατός, μαζί με την ουγγρική εργατική τάξη, το παρτιζάνικο κίνημα και τους Ούγγρους κομμουνιστές που βρέθηκαν στον πυρήνα του, απελευθερώνουν την Ουγγαρία.

1945 Σχηματίζεται στην Τσεχοσλοβακία κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζ. Φίρλιγγερ. Στην κυβέρνηση αυτή μετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και αστικές δυνάμεις.

1949 Τμήματα του ΔΣΕ καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη, που ήταν έδρα της 75ης Ταξιαρχίας του κυβερνητικού στρατού.

1949 Ιδρύεται ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο).

1968 Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ηγετική μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ