Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρωθυπουργικά ψεύδη

Και τη φήμη του ...εξυπνάκια φαίνεται πως φιλοδοξεί να αποκτήσει ο πρωθυπουργός, αφού, ανάμεσα στα άλλα ατράνταχτα επιχειρήματα που βρήκε προχτές να πει για τη θετική πορεία της οικονομίας, ήταν και η πτώση της αξίας των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών.

Κάνει πως ξέχασε, όμως, ο κύριος καθηγητής -και προσφάτως εκπαιδευόμενος στη φαιά προπαγάνδα - ότι: Πρώτον, η έκδοση συναλλαγματικών και επιταγών έχει πλέον αντικατασταθεί από τον τραπεζικό δανεισμό και τα περιβόητα καταναλωτικά δάνεια. Δεύτερον, ότι μόνο το 2000 τα «φέσια» στην αγορά πράγματι σημείωσαν μείωση, περίπου κατά 60 δισεκατομμύρια δραχμές, όμως, την ίδια χρονιά, τα χρέη των εργαζομένων στις τράπεζες από καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 536 δισ. δραχμές.

Αυτό είναι το έρμα των πρωθυπουργικών επιχειρημάτων και όσοι «εκσυγχρονιστές», προσέλθετε...

Προαπαιτούμενα με βούλα

Ακόμα και την «ισότητα των δύο φύλων» επικαλείται η «πολιτισμένη» συμμορία της ΕΕ για να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αυτό καταδίκασε την Ελλάδα, γιατί η τελευταία δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, περί... ισότητας των δύο φύλων. Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις διατάξεις της Οδηγίας 96/97 που υπαγορεύουν την ίδια ηλικία συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες. Δεν ξέρουμε αν οι γνωστοί ευρωλιγούρηδες χαίρονται για το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», για το οποίο τους ακούμε να μιλάνε πολλές φορές. Το σίγουρο είναι ότι χαίρονται η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες, αφού τέτοιες αποφάσεις στηρίζουν την αντιασφαλιστική επίθεση και στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά, ότι οι μύθοι του «κοινωνικού διαλόγου» χωρίς προαπαιτούμενα, ο «διάλογος από μηδενική βάση», κλπ., δεν είναι παρά σκέτα μηδενικά..! Γιατί ο «διάλογος» αυτός, όχι μόνο είναι μια απάτη, αλλά είναι και βαρυφορτωμένος με πολλά προαπαιτούμενα και, μάλιστα, ορισμένα έχουν και τη βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η... κόντρα...

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης και ΣΕΒ, γράφουν οι εφημερίδες και μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Επόμενο είναι, αφού πρόκειται για μια κυβέρνηση που παίρνει από... τους λίγους και δίνει στους πολλούς! Για παράδειγμα, με τον τελευταίο αντεργατικό νόμο μείωσε τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Αύξησε επίσης τα όρια απολύσεων. Επέτρεψε στον ΟΜΕΔ να αποφασίζει για ζητήματα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με απόφαση τελεσίδικη και δεσμευτική για τους εργαζόμενους ακόμη και αν διαφωνούν με αυτή.

Βέβαια, είναι πολλές οι... ζημιές που έχει προκαλέσει αυτή η κυβέρνηση στους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους μεγαλέμπορους. Εφτασε στο σημείο να πει ότι η ανεργία, η απασχόληση, το Ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστούν με τέτοιο τρόπο που να ευνοεί την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ολα για τους εργάτες, τους φτωχούς, το λαό τα δίνει αυτή η κυβέρνηση... Και είναι προς τιμήν της που δεν επηρεάζεται από τα σκοτεινά διαπλεκόμενα ή από ιδιοτελείς «διευκολύνσεις»...

Οπως ο Κ. Λαλιώτης, που στέκει αγέρωχος κόντρα στις καπιταλιστικές ορέξεις, απτόητος από το γεγονός ότι προεκλογικά του είχε χορηγηθεί το «ΒΙΛΑΤΖ ΠΑΡΚ» στο Ρέντη για πολιτική εκδήλωση, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, χιλιάδες πολυτελή φυλλάδια, δωρεάν αναψυκτικά προς τους υποψήφιους ψηφοφόρους και πολλά άλλα «χάπενινγκ», δηλαδή απρόοπτα και ευχάριστα δρώμενα.

Τέτοιοι άνθρωποι απαρτίζουν αυτή την κυβέρνηση!

... και η... ιεροσυλία

Και μην τολμήσει κανείς να πει - ούτε καν να το σκεφθεί... - ότι η προαναφερόμενη... κόντρα εμφανίστηκε μόλις οι βιομήχανοι αμφισβήτησαν τη διαχειριστική ικανότητα των κυβερνώντων και κοίταξαν λοξά, προς την κατεύθυνση του «γαλάζιου» αντίζηλου... Μην τολμήσει κανείς να πει ότι οι «αντι-βιομηχανικές» κορόνες του Λαλιώτη εκτοξεύτηκαν μόλις οι βιομήχανοι έβαλαν σε αμφιβολία τη μελλοντική στήριξή τους προς τους σημερινούς κυβερνώντες... Κάτι τέτοιο θα ήταν... ιεροσυλία απέναντι σ' ένα κόμμα και μια κυβέρνηση που μια ζωή - όπως είπε και ο Κ. Σημίτης - παλεύουν για την προκοπή του λαού, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Βέβαια, υπάρχουν και τα συνεχώς εντεινόμενα και πολλαπλασιαζόμενα λαϊκά προβλήματα. Υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία - της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρακαλώ - τα οποία φανερώνουν πως μεγαλώνει συνεχώς το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην Ελλάδα. Υπάρχει ο «τρομονόμος», τα ΜΑΤ που κάνουν συχνά πυκνά επίδειξη δύναμης, τα δάση που καίγονται κλπ., κλπ.

Ε, τι να κάνουμε... Αν δεν υπήρχαν κι όλ' αυτά και τα πάντα πήγαιναν μέλι γάλα, δε θα υπήρχε ανάγκη και κυβέρνησης...

Τα ... σημιτικά

ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ δε διαφωνεί με τον πρωθυπουργό, που είπε πως όταν τελειώσει η θητεία της κυβέρνησής του η εικόνα της χώρας θα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που είναι σήμερα. Ακριβώς αυτήν την εικόνα προσπαθούμε κι εμείς να αποφύγουμε. Είναι ιδανική αυτή η κυβέρνηση στο να κάνει τα πράγματα από άσχημα ακόμα χειρότερα!

Πάντως, το καλύτερο που ακούστηκε στη συνέντευξη του Κώστα Σημίτη στη ΝΕΤ, ήταν η «συμπάθειά του» προς τους ατυχήσαντες της Σοφοκλέους και η έκκλησή του να παρηγορηθούν, επειδή το ΧΑΑ ανήκει πλέον στις «ώριμες αγορές». Εκπληκτικό!!!

Υποθέτουμε ότι τα σχόλια, για τη συγκεκριμένη δήλωση, όσων έχασαν τα χρήματά τους, δεν είναι δυνατόν να αναγραφούν σε εφημερίδα χωρίς να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση για εξύβριση και προσβολή της «δημοσίας αιδούς»!

Οσο για την περίφημη εφαρμογή της «γραμμής Δολιανών», συνιστούμε στον πρωθυπουργό να μην αναφέρεται στη ΝΔ με τον όρο «η Δεξιά», μπερδεύεται ο κόσμος και νομίζει ότι περιαυτολογεί.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ να χάρηκε ιδιαίτερα ο Τσοχατζόπουλος χτες, με τα όσα είπε ο ομόλογός του, των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ιδιαίτερα, με το χαρακτηρισμό του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ως «ηγετικού»!

Τώρα, τι σόι «ηγέτιδα» χώρα είναι αυτή, που τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ περνάνε όπως θέλουν και όποτε θέλουν από το έδαφός της, που κανείς δεν ελέγχει τι γίνεται στις αμερικανικές βάσεις και που ουδείς γνωρίζει τι όπλα χρησιμοποιούνται στο έδαφός της, μόνο το ελληνικό υπουργείο Αμυνας το ξέρει.

Βεβαίως, αν αρέσει στην ελληνική κυβέρνηση να τη «δουλεύουν» οι Αμερικανοί, είναι δικαίωμά της. Ομως, αυτό δε σημαίνει ότι αρέσει και στον κόσμο, που, βέβαια, τα ακούει κάτι τέτοια και γελάει...


Σχέδια πολέμου...

«

Οταν μιλούν για ειρήνη, ετοιμάζονται για πόλεμο...». Μια αλήθεια, που θα ισχύει όσο υπάρχει ιμπεριαλισμός. Γι' αυτό όσο πιο πολύ μιλούν για «ειρήνη», άρα στην ουσία για πόλεμο, τόσο δεν πρέπει να μένουν μόνοι τους «σε χλωρό κλαδί...». Οταν μένουν ανενόχλητοι, φυσικό είναι να αποφασίζουν και να δρομολογούν αυτά που τα συμφέροντά τους υπαγορεύουν.

Οταν κάποιοι, σαν τον Α. Τσοχατζόπουλο, για τη ΝΑΤΟική «ειρήνη» στην περιοχή των Βαλκανίων «διεκδικούν τον απαραίτητο σεβασμό εκείνοι, οι οποίοι προσπαθούν να υπάρξει η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία στην περιοχή...», μάλλον μάς περνούν για «κοκκινοσκουφίτσες», πιστεύοντας πως θα χάψουμε τις μεταμφιέσεις της λυκοσυμμαχίας...

Μήπως περιμένουν να αρχίσουμε και να ρωτάμε: «Γιατί ΝΑΤΟ εξόπλισες, γύμνασες και ξαμόλησες στα Βαλκάνια τους Ουτσεκάδες και τα παρακλάδια τους; Γιατί κάθε τόσο δικοί σου άνθρωποι, όπως προχτές ο πολύς λόρδος Οουεν, βάζουν και ξαναβάζουν ζήτημα μετατόπισης των συνόρων στα Βαλκάνια; Γιατί οι Αμερικάνοι χτίζουν θεόρατα μόνιμα κτίρια στις βάσεις τους στο Κοσσυφοπέδιο; Γιατί η περίφημη συμφωνία μεταξύ των Αλβανών αυτονομιστών στην ΠΓΔΜ και των αλβανικών κομμάτων σ' αυτήν τη χώρα για τη λεγόμενη μεγάλη Αλβανία υπογράφτηκε με τη μεσολάβηση Αμερικάνου διπλωμάτη στον ΟΟΣΑ;».

Ατέλειωτος ο κατάλογος των ανάλογων ερωτήσεων, αλλά δεν είμαστε «κοκκινοσκουφίτσες». Αλλωστε, η αποκάλυψη έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό και μόνο πολύ αφελείς πλέον θα περίμεναν με σταυρωμένα χέρια να «φαγωθούν»...

Από την εμπειρία του πρόσφατου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία αποδείχτηκε στην πράξη πως, ακόμα και όταν δεν έχουν αφορμή, την κατασκευάζουν. Γι' αυτό όσο ακραία και να φαίνονται με την πρώτη ματιά τα σενάρια που με τον ένα ή άλλο τρόπο ανακατεύουν και την Ελλάδα σε πιθανές συρράξεις στα Βαλκάνια, δε γράφονται «στα κουτουρού». Είναι αλήθεια πως αλλιώς την ανακατεύουν, για παράδειγμα, οι ονομαστοί αρθρογράφοι της «Ουάσιγκτον Ποστ» και αλλιώς οι εφημερίδες που εκδίδονται στην ΠΓΔΜ. Είναι ολοφάνερο πως οι διαφορετικές εκδοχές πηγάζουν και από διαφορετικές σκοπιμότητες.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως μόνο ειρήνη δεν έχει γίνει στην περιοχή και ας λένε ο Α. Τσοχατζόπουλος και η κυβέρνησή του ό,τι θέλουν. Μόλις προχτές στις συγκρούσεις που έγιναν στο Τέτοβο - λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορά μας - σκοτώθηκαν πέντε στρατιώτες των κυβερνητικών στρατευμάτων, χώρια οι τραυματίες. Αρα, ας βρουν αλλού να πουλήσουν τα περί «ασφάλειας» και «συνεργασίας στην περιοχή», την ώρα που πρακτικά η συμμαχία τους κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρεί «στεγνά τα φιτίλια...». Αν υπήρχε περίπτωση να γυρίσουν την πλάτη στους ΝΑΤΟικούς, ίσως να διεκδικούσαν δίκαια τον «απαραίτητο σεβασμό». Τώρα είναι υποχρεωτικά με τους «απέναντι». Με εκείνους που βάζουν τις φωτιές ντυμένοι πυροσβέστες...

Ο,τι και να σχεδιάζουν, όποια εκδοχή και να επικρατήσει από τον εσωτερικό τους ανταγωνισμό, θα είναι ολέθρια για την περιοχή. Σκοπός είναι να μην αφεθεί να δρομολογηθεί καμιά δικιά τους εκδοχή. Αυτό δε γίνεται από μόνο του. Γίνεται μόνο με τη συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα στις εξελίξεις, που με τους αγώνες του μπορεί να ανατρέπει σχέδια του ιμπεριαλισμού και να επιβάλει τα δικά του.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Περί δημοκρατίας

«Επικρατούντος του δημοκρατικού πολιτεύματος, τόσο επί ΝΔ όσο και επί ΠΑΣΟΚ, με παρακολουθούσαν. Μου έκαναν μέχρι και σωματική έρευνα το '77, γιατί, λέει, εισάγω όπλα και οργανώνω αντάρτικο πόλης και αργότερα πάλι μετά την "προαγωγή μου" σε εγκέφαλο της Ε.Ο. 17Ν». Τα παραπάνω αναφέρονται στο κείμενο που μοίρασε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Τσεκούρας και στο οποίο κατέληγε ότι θα ήταν διχασμένη προσωπικότητα, «αν αφού ως πολίτης ταλαιπωρήθηκε τόσο, τώρα ως βουλευτής θα παρείχε τη δυνατότητα με την ψήφο του να τον ταλαιπωρούν νομοτύπως».

Παρ' όλ' αυτά, το μοναδικό, ουσιαστικά, επιχείρημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχ. Σταθόπουλου, σε όσα,τεκμηριωμένα και στοιχειοθετημένα ειπώθηκαν ενάντια στον «τρομονόμο», κυρίως από τους κομμουνιστές βουλευτές, αλλά και άλλους, ήταν το εξής: «Σήμερα δεν έχουμε αυταρχικό κράτος, έχουμε δημοκρατία»...

Αργά το βράδυ, στη διάρκεια της ψήφισης επί της αρχής του «τρομο-νομοσχεδίου», ο υπουργός πήρε μια ακόμη γεύση της σημερινής δημοκρατίας. Οκτώ, όλοι κι όλοι βουλευτές, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, βρίσκονταν στα έδρανα της Βουλής και σήκωσαν το χέρι τους, ψηφίζοντας το προτεινόμενο από την κυβέρνηση έκτρωμα!

ΔΕΗ απειλεί αγρότες

Δε τους φτάνει η λειψυδρία, που βασανίζει τους αγρότες της Θεσσαλίας, έχουν και τη ΔΕΗ, που τους απειλεί με διακοπές στην παροχή ρεύματος για τη λειτουργία των αντλιοστασίων στη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου, «παίζοντας» με την αγωνία τους να σώσουν την παραγωγή από την ξηρασία και να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα. Σε έγγραφο που έστειλε η επιχείρηση προς το ΤΟΕΒ Ζάρκου Τρικάλων, αναφέρει ότι οι καταναλωτές αγρότες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν «λογική χρήση» της ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες του «μέγιστου φορτίου» - από τις 10.00 μέχρι στις 14.00 και από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή σ' όλη τη διάρκεια των θερινών μηνών - «για να μην καταπονούνται τα δίκτυα και οι μονάδες παραγωγής ρεύματος». Υπογραμμίζει δε, πως αν οι αγρότες δεν υπακούσουν, η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή ρεύματος σ' αυτές τις ώρες! Είναι πρόδηλο ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά τόσο στον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος, όσο στην περικοπή της κατανάλωσης νερού. Και είναι, επίσης, προφανές ότι κινείται στα πλαίσια της αναγκαστικής «λιτότητας στο νερό» που θέλει να επιβάλει στους αγρότες η κυβέρνηση προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τη φετινή λειψυδρία, η οποία, εν πολλοίς, οφείλεται στην ίδια, αφού δεν προχωράει την κατασκευή των αναγκαίων αρδευτικών έργων και δεν ακολουθεί πολιτική ορθολογικής αξιοποίησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας.

Τώρα, μάλιστα..!

Λες και ...ανακάλυψε την Αμερική, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διαπίστωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι προμηθευτές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και μηχανημάτων δεν παρέχουν τα έντυπα με οδηγίες χρήσης στα ελληνικά και γι' αυτό ζήτησε από τις νομαρχίες να προβούν σε σχετικούς ελέγχους. Μάλιστα, για το ίδιο θέμα, ζήτησε και τη ...συμβολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), δηλαδή των πολυκαταστημάτων. Εν ολίγοις, έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα...

Τώρα, μάλιστα! Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τα αποτελέσματα της «πρωτοβουλίας» του υπουργείου. Οι έλεγχοι απλώς θα επιβεβαιώσουν τις γνωστές διαπιστώσεις. Οτι, δηλαδή, η «ελεύθερη αγορά» λειτουργεί εντελώς «ελεύθερα» έως ασύδοτα. Κι αφού έτσι έχουν τα πράγματα, όλοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Εκτός από τους εργαζόμενους - καταναλωτές...

Μέρες '99

Νέο «χαμηλό» έτους άγγιξε χτες ο Γενικός Δείκτης της οδού Σοφοκλέους. Αν και η πτώση του δείκτη στο τέλος της συνεδρίασης ήταν ...μόνο 0,27%, λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωσή της ακούμπησε στις 2.881 μονάδες. Σε επίπεδα δηλαδή, αντίστοιχα με τις πρώτες μέρες του 1999. Τότε, που ξεκίναγε η φρενήρης άνοδος των τιμών και οι κερδοσκόποι είχαν καταφέρει να συνθλίβουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Τώρα μπορεί ο δείκτης να βολοδέρνει σε επίπεδα κάτω των 3.000 μονάδων, αλλά ποιος νοιάζεται πλέον γι' αυτόν. Οι επιτήδειοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες των εισηγμένων εταιριών κατάφεραν ήδη, στο διάστημα 1998 - 2000, να «τσεπώσουν» κεφάλαια που φτάνουν τα 10 τρισεκατομμύρια δραχμές. Από εκεί και πέρα, οι ...«μικροεπενδυτές» μπορούν να συνεχίσουν να κλαίνε τη μοίρα τους, μετρώντας τις συνεχώς αυξανόμενες ζημιές τους...

Το ακούσαμε και επειδή είναι πράγματι έξυπνο, το μεταφέρουμε αυτούσιο: Αναμενόμενη ήταν η μεγάλη και συνεχόμενη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τις τελευταίες μέρες, μετά την αναβάθμισή του σε ώριμη αγορά, από τη Μόργκαν Στάνλεϊ. Πάντοτε, μετά την ωρίμανση, έρχεται το σάπισμα...


ΣΕΛ.  12
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στόχος η πολιτική δράση

Η πολιτική δράση απέναντι στη βία της εξουσίας είναι το οργανωμένο «έγκλημα» που έρχεται να αντιμετωπίσει ο «τρομονόμος». Μοναδικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής και επιδίωξη της ντόπιας ολιγαρχίας είναι να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα. Μέσα από τις διατάξεις του «τρομονόμου» τα όρια ανάμεσα στο οργανωμένο οικονομικό έγκλημα και στην πολιτική δράση είναι τόσο δυσδιάκριτα, που αυτόματα δίνουν τη δυνατότητα στον εξουσιαστή να «βαφτίσει» μια πορεία, την κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου ή ενός χώρου δουλιάς από τους εργαζόμενους γιατί δεν έχουν άλλα μέσα να διεκδικήσουν το δίκιο τους, ή τον αποκλεισμό ενός δρόμου, έγκλημα με «οικονομικές συνέπειες»... Ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να ποινικοποιεί και να καταστέλλει την πολιτική δράση του λαού.

Πολιτική δράση που, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης προκειμένου να «θολώσει» ακόμα περισσότερο τα νερά, είναι αποδεκτή και δεν αποτελεί έγκλημα μόνο κατά τη διάρκεια απελευθερωτικών αγώνων και εναντίον δικτατορικών καθεστώτων. Οι ιδεολογικοί αγώνες, βέβαια, που αναπτύσσουν τα μαζικά κινήματα εναντίον αντιλαϊκών πολιτικών αποφάσεων και επιλογών, που επιβάλλονται από κυβερνήσεις μέσα στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας, δε χαίρουν της ίδιας εκτίμησης... Οταν οι εργαζόμενοι αντιστέκονται και αντιδρούν στη βία των αστυνομικών που τους ξυλοκοπούν, στις συλλήψεις και στις παρακολουθήσεις, τότε αυτόματα μετατρέπονται σε κοινούς εγκληματίες! Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που θα σταθούν στο δρόμο απέναντι στα ΜΑΤ, τα μέλη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας, που θα επιχειρήσουν να κλείσουν το οδόστρωμα, προκειμένου να μην περάσουν από εκεί ΝΑΤΟικά στρατεύματα, θα διαπράττουν «έγκλημα», αφού η κίνησή τους αυτή μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα για οικονομικούς στόχους ή που έχει οικονομικές συνέπειες.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ήρθε για να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα. Εγκλημα που μπορεί να συνδέεται με διάφορα νήματα με το κράτος και την εξουσία και τους μηχανισμούς τους. Ο «τρομονόμος» δεν ήρθε για να εξαρθρώσει τη λεγόμενη τρομοκρατία, που είναι μέρος της βίας της εξουσίας πάνω στους λαούς. Τα ασαφή και επικίνδυνα όρια που μπαίνουν ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και στην πολιτική δράση, μέσα από τις διατάξεις του, φανερώνουν τις πραγματικές διαθέσεις και σκοπούς του κατεστημένου. Που μπορεί να ονομάζει το πολιτικό του σύστημα αστική δημοκρατία, αλλά που για μια ακόμη φορά αποκαλύπτει ανάγλυφα ότι δεν είναι τίποτε άλλο από μια στυγνή δικτατορία των μονοπωλίων.

Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι όσο η πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης, ενίσχυσης των κερδών του κεφαλαίου δυναμώνει, τόσο και η βία εναντίον της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα μεγαλώνει και θα παίρνει νέες διαστάσεις, μπροστά στο αναπόφευκτο των λαϊκών αγώνων και στην προοπτική αμφισβήτησης της πολιτικής του κεφαλαίου. Το εργατικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα της χώρας μας θα βρίσκεται αντιμέτωπο με την «ωμή» βία των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους και συγχρόνως κάθε φορά που θα απαντά σ' αυτή τη βία, θα έχει απέναντί του το «γράμμα του νόμου», τις διατάξεις δηλαδή που στρέφονται ενάντια στα δικαιώματά του... Η οργανωμένη μαζική πάλη πρέπει σήμερα να περιφρουρηθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η μαζική συμμετοχή στις απεργίες και στις κινητοποιήσεις, η καθημερινή αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική, η συσπείρωση και μετωπική πάλη ενάντια στην περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών του λαού μπορούν να αποτελέσουν φραγμό στο «τρομονομοθέτημα», που σκοπό έχει την καταστολή της πολιτικής δράσης.

Βαλκάνια

Του πλανήτη

η σαβούρα

πήρε μέτρο

και μεζούρα

και μετράει

μήκη, πλάτη

στα τριγύρω εδώ

τα κράτη

και δεν είναι,

λέει, εντάξει,

όπως θέλει

η «νέα τάξη»!

* * *

«Λάθη» βρίσκει

«κατά κόρον»

στις γραμμές,

λέει, των συνόρων

και ζητάει

ν' αλλάξουν θέση,

να κοπούν

χώρες στη μέση,

τούμπα όλα

κι άνω κάτω,

όπως θέλουν

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ!

* * *

Πυρκαγιά

ανάβουν έτσι

στα Βαλκάνια

οι λέτσοι

και λαοί, εμπρός,

παντιέρα,

πριν μας κάψει

εδώ η λέρα.


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ