Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το κριτήριο

Οι δικαιολογίες για «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η «κλιματική αλλαγή» δεν μπορούν να συγκαλύπτουν τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και όλων των προηγούμενων. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα προστίθενται στον τραγικό απολογισμό των αμέτρητων καταστροφικών συνεπειών που βιώνει ο λαός, ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς

Copyright 2021 The Associated

Οι δικαιολογίες για «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η «κλιματική αλλαγή» δεν μπορούν να συγκαλύπτουν τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και όλων των προηγούμενων. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα προστίθενται στον τραγικό απολογισμό των αμέτρητων καταστροφικών συνεπειών που βιώνει ο λαός, ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς
«Εμείς ζητάμε πυροσβεστικά οχήματα να σώσουν τα σπίτια μας και αυτοί μας στέλνουν περιπολικά για να μας διώξουν... Αμα δεν έχουν μέσα, ας μας αφήσουν να σβήσουμε εμείς τη φωτιά». Τα παραπάνω λόγια - κραυγή αγωνίας από κάτοικο της φλεγόμενης Βαρυμπόμπης, που ακούστηκαν ζωντανά σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ, μέσα σε λίγες λέξεις αποτύπωσαν τη διαχρονική γύμνια του κράτους όταν πρόκειται να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού. Γιατί, αντί να εξασφαλιστεί σχεδιασμένα, με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα, ότι δεν θα καούν σπίτια μέσα στον αστικό ιστό, το μόνο που εξασφαλίστηκε και στην περίπτωση της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη είναι αυτό που δεν «κοστίζει» τίποτα: Το να ειδοποιείται ο κόσμος να εγκαταλείψει «προληπτικά» και άρον άρον την περιοχή που καίγεται. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά να καεί ακόμα και η κεντρική πλατεία της πόλης, με τους κατοίκους να μετακινούνται κατά σειρά από τη Βαρυμπόμπη στο Ολυμπιακό Χωριό και στη συνέχεια στις Αχαρνές, έχοντας τη φωτιά στο κατόπι. Δηλαδή ...τρεχάτε να γλιτώσετε.

... και ο πήχης

Αυτό το «αρχέγονο» μέτρο, δηλαδή το να απομακρύνεται κανείς από τη φωτιά για να μην καεί, πλασάρεται εν έτει 2021 ως «υποδειγματική διαχείριση» μιας πυρκαγιάς. Κριτήριο δεν είναι η ουσιαστική προστασία κατοίκων, υποδομών και περιουσιών, δεν είναι το πώς δεν θα πάρουν φωτιά και το πώς δεν θα καούν πόλεις και δασικές εκτάσεις. Κριτήριο διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων είναι ότι «έτσι κι αλλιώς θα έχουμε πυρκαγιές, γιατί τα μέσα που έχουμε δεν επαρκούν και κοστίζουν», οπότε το θέμα είναι «να μη χρεωθούμε και νεκρούς». Εκεί μπαίνει ο πήχης. Γι' αυτό και οι συγκρίσεις με την τραγωδία στο Μάτι αποτελούν πρόκληση για τους πυρόπληκτους τόσο εκείνης της καταστροφής όσο και της σημερινής. Αυτό είναι το κριτήριο που πρέπει να ξηλωθεί, για να μπει και ο πήχης εκεί που αρμόζει, με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές - τεχνολογικές κατακτήσεις, την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία του λαού και των κόπων του, του περιβάλλοντος όπου αξίζει να ζει.

Φοροεπιδρομή

Δεν είναι μόνο οι επικείμενες αυξήσεις στο ρεύμα που «πλακώνουν» το λαϊκό εισόδημα. Ούτε μόνο οι ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικά αγαθά, που κάνουν εφιάλτη τις αγορές στο σούπερ μάρκετ. Δεν είναι μόνο οι τιμές στα καύσιμα, που σε ορισμένα νησιά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τη βενζίνη να πουλιέται μέχρι και πάνω από 2 ευρώ το λίτρο. Είναι και το φορολογικό τσουνάμι που «φουσκώνει» το επόμενο εξάμηνο, με υποχρεώσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ το μήνα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα τα καταβάλουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Συνολικά, πάνω από 25 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν στο κράτος εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και βιοπαλαιστές αγρότες το επόμενο εξάμηνο, για φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και ό,τι άλλο περιλαμβάνει το φορομπηχτικό καλεντάρι της κυβέρνησης. Το ίδιο έργο βέβαια επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με τον λαό να καταβάλλει σχεδόν το 95% των έμμεσων και άμεσων φόρων, για να μπορεί το κράτος να στηρίζει απλόχερα με φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οσο για τις υποσχέσεις για φορομειώσεις που διαρρέει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η κυβέρνηση, είναι για να χρυσώσουν το χάπι, και μια πιο προσεκτική ματιά επιβεβαιώνει ότι αφορούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους ή τους μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι, ακόμα κι αν κάτι γλιτώσουν, θα τους το αρμέξουν η κυβέρνηση και τα μονοπώλια από την άλλη τσέπη.

Υποδομές

Ανεξάρτητα από το αν τελικά η φωτιά στη Βαρυμπόμπη προκλήθηκε από βλάβη στο δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας, το βέβαιο είναι ότι οι υποδομές για τη μεταφορά του ρεύματος υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους πεπαλαιωμένες και προκαλούν προβλήματα, που δεν έχουν να κάνουν με τον καιρό. Ειδικά σε συνθήκες μεγάλης καταπόνησης, όπως είναι ο καύσωνας αυτών των ημερών, το δίκτυο φτάνει στα όριά του και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καταρρέει, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη μέση και χαμηλή τάση, που είναι στην αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ, το δίκτυο έχει συνολικό μήκος κοντά στα 240.000 χλμ. και περίπου 163.000 υποσταθμούς σε όλη τη χώρα, οι περισσότεροι με πολλές δεκαετίες λειτουργίας στην πλάτη τους. Το δίκτυο αυτό δημιουργήθηκε με κρατικές επενδύσεις για να στηρίξει την καπιταλιστική ανάπτυξη στη χώρα και τμηματικά ιδιωτικοποιείται στη φάση της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, «μοιράζοντας» στα διάφορα μονοπώλια τους 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές που εξυπηρετεί. Οι υποδομές αυτές δοκιμάζονται σε χιονιάδες και καύσωνες. Ο προσανατολισμός όμως για τις όποιες βελτιώσεις και την παραπέρα ανάπτυξη του δικτύου καθορίζεται από το κέρδος των μετόχων και όχι από την ανάγκη του λαού για φτηνή, επαρκή και ασφαλή Ενέργεια. Ετσι, εκατοντάδες δισ. ευρώ δαπανιούνται για τις διασυνδέσεις, που ενισχύουν την εξωστρέφεια της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, άρα και τα κέρδη των ομίλων, την ίδια ώρα που μια απλή χιονόπτωση μπορεί να συσκοτίσει ολόκληρες περιοχές και η επισκευή της βλάβης να διαρκέσει μέρες, αφού τα «φτηνά» εργολαβικά συνεργεία έχουν αντικαταστήσει τις μόνιμες σχέσεις εργασίας στον μετοχικό ΔΕΔΔΗΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Σε αποφασιστική ναυμαχία στα ανοιχτά της Σάμου, ο ελληνικός επαναστατικός στόλος, υπό τον αντιναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη, τρέπει τον οθωμανικό στόλο του Χοσρέφ Πασά σε φυγή.

1895 Πεθαίνει ο Φρίντριχ Ενγκελς, κορυφαία μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο Φρ. Ενγκελς από κοινού με τον Κ. Μαρξ συνδιαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, αποδεικνύοντας το αναπόφευκτο, νομοτελειακό πέρασμα της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό. Και έδωσαν έτσι στην πρωτοπόρα επαναστατική τάξη τα όπλα για να γίνει τάξη για τον εαυτό της, προκειμένου να φέρει σε πέρας την ιστορική της αποστολή, την κοινωνική απελευθέρωση από την ταξική εκμετάλλευση. Ο Ενγκελς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, αντιμετωπίζοντας πλήθος θεωρητικών προβλημάτων και αναλαμβάνοντας να αντικρούσει τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Ανάμεσα στα πολλά έργα του που ξεχώρισαν, το «Αντι-Ντύρινγκ», η «Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους», «Ουτοπικός και Επιστημονικός Σοσιαλισμός», «Για το Ζήτημα της Κατοικίας» και πλήθος άλλα. Ο Ενγκελς συνδύασε τη συγγραφική του δραστηριότητα με την επαναστατική πάλη και πήρε μέρος σε πολλές επαναστατικές εξεγέρσεις, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία.

1905 Γεννιέται ο Ρωσο-αμερικανός οικονομολόγος Βασίλι Λεόντιεφ, βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας (1973).

1921 Πεθαίνει ο πολιτικός Δημήτριος Ράλλης, ο οποίος διετέλεσε 5 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1935 Εξι ακόμη απεργοί εργάτες του Ηρακλείου έρχονται να προστεθούν στους 23 συνολικά δολοφονημένους εργάτες της δίχρονης διακυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος. Παρά την ανοιχτά προδοτική στάση της ΓΣΕΕ, η εργατική τάξη της Ελλάδας, με επικεφαλής τα ταξικά συνδικάτα και την Ενωτική Συνομοσπονδία, κατέρχονται μαζικά στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση κηρύσσει στρατιωτικό νόμο. Η απεργία, παρά την τρομοκρατία, θα λήξει με νίκη και τα αιτήματα των απεργών (αύξηση μισθών, εφαρμογή του 8ωρου, κ.ά.) θα γίνουν δεκτά.

1937 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της παράνομης αντιδικτατορικής εφημερίδας «Παλιγγενεσία».

1944 Οι Γερμανοί αρχίζουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των τμημάτων του ΕΛΑΣ που δρούσαν στη Στερεά Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αυτές έλαβαν τέλος με αποτυχία στις 24 Αυγούστου.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στην Αράχοβα.

1958 Συνέρχεται η 9η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5 - 8/8/1958), με απόφαση της οποίας αποκαταστάθηκαν στο ΚΚΕ οι Γιώργης Σιάντος, Κώστας Καραγιώργης και Νίκος Πλουμπίδης. Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του 8ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

1963 Υπογράφεται στη Μόσχα Συνθήκη ανάμεσα σε ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών στην ατμόσφαιρα, στο κοσμικό Διάστημα και κάτω από το νερό.

1965 Καταψηφίζεται στη Βουλή η πρώτη «κυβέρνηση των αποστατών» υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα. Η πολιτική κρίση συνεχίζεται («Ιουλιανά»).

1968 Πεθαίνει η ποιήτρια Θεώνη Δρακοπούλου («Μυρτιώτισσα»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ