Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εθνική γραμμή»

Δίπλα στα Ελληνοτουρκικά, όπου η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής της «εθνικής γραμμής», της πολιτικής δηλαδή που εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, θέτοντας έτσι και το πλαίσιο των διευθετήσεων με τη «σύμμαχο» Τουρκία, έχει αρχίσει να προβάλλεται από τα αστικά επιτελεία η ανάγκη της συναίνεσης και στο πεδίο της οικονομίας. Αξιοποιούνται γι' αυτό η παρατεταμένη πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομία, που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείριση της κρίσης, πάντα με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το σενάριο που προβάλλεται, λοιπόν, είναι ότι η νέα κρίση, με την καταλυτική επίδραση της πανδημίας, θα αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην πορεία της οικονομίας και ότι αργά ή γρήγορα τα μεγάλα κρατικά ελλείμματα και χρέη θα περιορίσουν τις δυνατότητες των κυβερνήσεων και της ΕΕ για μια πιο «ευέλικτη» διαχείριση των συνεπειών της κρίσης στον λαό. Προβλέπουν λοιπόν ότι αργά ή γρήγορα θα προκύψει η ανάγκη για πιο σκληρές αντιλαϊκές αποφάσεις, που θα πρέπει να στηρίζονται σε ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, στο όνομα ενός «εθνικού σχεδίου διάσωσης, ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του τόπου». Ξέρουν βέβαια καλά ότι τέτοιες απόψεις δεν κατατίθενται σε «κενό αέρος», όσο κι αν σήμερα ξορκίζονται από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Μια ματιά να ρίξει άλλωστε κανείς στην έκθεση Πισσαρίδη και στα διάφορα «αντισχέδια» που διαφημίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι, είναι αρκετή για να διακρίνει τις «συμπλεύσεις» στα βασικά ανάμεσά τους, που είναι το υπόβαθρο για ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις στο όνομα της «εθνικής γραμμής».

Παίζουν τις ζωές...

Εκτός από τον «ανήθικο» καπιταλισμό, που ανακάλυψαν εσχάτως αστικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την ΕΕ, επειδή οι φαρμακοβιομηχανίες κανονίζουν την παραγωγή και την κατανομή των εμβολίων με αποκλειστικό κριτήριο το ...κέρδος (λες και θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά!), τώρα έχουμε και τον «άπληστο» καπιταλισμό, που «βλέπει κοντόφθαλμα» το συμφέρον του και δεν φροντίζει ώστε όλες οι χώρες του πλανήτη να πάρουν μια ικανή ποσότητα εμβολίων για να χτιστεί η παγκόσμια ανοσία. Το θέμα προέκυψε από μελέτη του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, που προβλέπει ότι ο μη έγκαιρος εμβολιασμός ενός μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού στις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, εξαιτίας της απορρόφησης όλης της παραγωγής από τις ισχυρότερες δυνάμεις του πλανήτη, θα στοιχίσει μακροπρόθεσμα στην παγκόσμια οικονομία από 1,5 έως 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Μπορεί μάλιστα να φτάσει και τα 7,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, αν ο εμβολιασμός στον μισό τουλάχιστον πληθυσμό αυτών των χωρών δεν γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, η χρηματοδότηση της αγοράς εμβολίων για τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες δεν θα κόστιζε στις πιο ισχυρές περισσότερα από 60 δισ. ευρώ.

... στα κομπιουτεράκια

Η χρηματοδότηση των εμβολιασμών παρουσιάζεται περίπου σαν «επένδυση», που μπορεί να αποφέρει πολλαπλό οικονομικό όφελος στους «ισχυρούς», σε αντίθεση με τη ζημιά που συνεπάγεται η μη κάλυψη ενός μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού, όπου τα εμβόλια θα φτάσουν αφού πρώτα επιτευχθεί ανοσία στον λεγόμενο «δυτικό» κόσμο. Πέρα από το γεγονός ότι τέτοιες αναλύσεις συγκαλύπτουν την αγιάτρευτη ανισομετρία στον καπιταλισμό και το φρενάρισμα των παραγωγικών δυνατοτήτων, όταν η παραγωγή γίνεται με σκοπό το κέρδος, φανερώνουν και κάτι άλλο: Οτι η σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη τη Γη από τον κορονοϊό θα κριθεί στα κομπιουτεράκια. Εκεί που τα μονοπώλια του Φαρμάκου και οι κυβερνήσεις τους θα αποφασίσουν τελικά τι τους αποδίδει μεγαλύτερο κέρδος: Να τους σώσουν ή να τους αφήσουν να αρρωστήσουν και να πεθάνουν από τον κορονοϊό...

Φούσκα

Ούτε μερικές μέρες δεν κράτησαν τα παραμύθια περί «επανάστασης των μικρομετόχων» στη Γουόλ Στριτ, που έδιναν και έπαιρναν τις προηγούμενες μέρες. Τα μυθεύματα έλεγαν πως εκατοντάδες μικρομέτοχοι, που βρίσκονται κάτω από τη διαρκή πίεση των μεγαλομετόχων και των funds, πήραν την «εκδίκησή» τους: Συντονίστηκαν με δίαυλο τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, εμπόδισαν το «σορτάρισμα» της μετοχής μιας εταιρείας («πόνταραν» στην πτώση της) και «θησαύρισαν», προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε κολοσσούς. Το γεγονός αυτό πήρε μεγάλες διαστάσεις και προβλήθηκε περίπου ως νίκη του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ, ενώ δεν έλειψαν κι εκείνοι που μίλησαν για την ανάγκη «να μπουν κανόνες» στο «ναό» του παρασιτισμού του κεφαλαίου, τα χρηματιστήρια. Τελικά, μερικά 24ωρα αργότερα, από τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα επιβεβαιώνεται ότι πίσω απ' αυτό το χρηματιστηριακό παιχνίδι δεν κρύβεται ο ...«αυθορμητισμός» και η «δύναμη των μικρών», αλλά ορισμένοι άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και funds, ενώ βασικός μέτοχος στην εταιρεία που η μετοχή της εκτινάχτηκε, ήταν ο γνωστός κολοσσός της «Black Rock», που έβγαλε περίπου 2,5 δισ. δολάρια σε ένα μήνα! Οπως και να 'χει, είτε με την προβιά του «λαϊκού καπιταλισμού», από τον οποίο οι «καπάτσοι» και οι «ξύπνιοι» τάχα θησαυρίζουν, είτε με εκείνη του «δικαιότερου» καπιταλισμού, που με κανόνες μπορεί να «προστατεύει» δήθεν τους «μικρούς», επιβεβαιώνεται πως είναι μια μεγάλη «φούσκα» τα παραμύθια ότι μπορεί να υπάρξει κάποια διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα μέσα στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνητικό ανάμεσα σε Αγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη, για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών.

1857 Πεθαίνει ο Διονύσιος Σολωμός

1909 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με διευθυντή τον Γεώργιο Φιλάρετο. Η νέα εφημερίδα, που είναι όργανο του Ριζοσπαστικού Συνδέσμου, προπαγανδίζει την ανάγκη για σοβαρή λαϊκή δράση κατά της μοναρχίας και την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας.

1934 Υπογράφεται στην Αθήνα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρουμανίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας το «Σύμφωνο Βαλκανικής Συνεργασίας».

1944 Χιτλερικοί και ταγματασφαλίτες εκτελούν στην Καλαμάτα 300 πατριώτες.

1950 Σε μια περίοδο όπου η σύγκρουση σοσιαλισμού - ιμπεριαλισμού οξύνεται, ο γερουσιαστής Μακ Κάρθι κατηγορεί 205 στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών ότι είναι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Πρόκειται για την απαρχή του λεγόμενου «μακαρθισμού».

1975 Μεταγωγικό σκάφος της «Λουφτβάφε», που μεταφέρει άνδρες και υλικό στο Πεδίο Βολής Κρήτης, συντρίβεται στα Λευκά Ορη λίγο πριν από την προσγείωσή του στη Σούδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 43 επιβαίνοντες σ' αυτό.

1978 Ο Τζίμι Κάρτερ παρεμβαίνει προσωπικά, καθώς η για 72η μέρα συνεχιζόμενη απεργία των ανθρακωρύχων τείνει να παραλύσει τη χώρα. Στις 25 του Μάρτη 1978 οι ανθρακωρύχοι πετυχαίνουν μεγάλη νίκη. Τερματίζουν την απεργία τους, που διήρκεσε 110 μέρες, και επιστρέφουν στην εργασία τους έχοντας πετύχει την υπογραφή τριετών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες προβλέπουν αύξηση στο μέσο ωρομίσθιό τους κατά 30%.

1984 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Γιούρι Αντρόποφ.

2005 Αρχίζει τις εργασίες του το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

...και σαν χτες

1600 Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο διά της πυράς τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο, γιατί υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.

1828 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βερν.

1904 Ο ιαπωνικός στόλος επιτίθεται στη ρωσική ναυτική βάση του Πορτ Αρθρουρ, σηματοδοτώντας την έναρξη του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου.

1916 Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ «Βολτέρος» της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα Νταντά. Ηγετική μορφή του ο Ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά. Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 2) Αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόρριψη της αστικής κουλτούρας, 3) Απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση, παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.

1921 Πεθαίνει ο Πιοτρ Κροπότκιν, Ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχισμού.

1946 Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα απέχει από τις εκλογές της 31/3/1946, αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για γνήσια διεξαγωγή τους.

1963 Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ιράκ ανατρέπει το καθεστώς του στρατηγού Κασέμ. Στην εξουσία το κόμμα του Μπάαθ.

1972 Πεθαίνει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκος Βαμβακάρης.

1980 «Φεύγει» από τη ζωή ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης.

1981 Είκοσι ένας φίλαθλοι χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίζονται στη «Θύρα 7» του Σταδίου Καραϊσκάκη, κατά την έξοδο των φιλάθλων μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού - ΑΕΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ