Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλού η αιτία

Στις 11 Γενάρη, που άνοιξαν ξανά τα Δημοτικά Σχολεία, τα καταγεγραμμένα κρούσματα πανελλαδικά ήταν 444. Το Εμπόριο άνοιξε μια βδομάδα μετά, στις 18 Γενάρη, και εκείνη τη μέρα καταγράφηκαν 320 επίσημα κρούσματα. Δυο βδομάδες μετά, στις 2 Φλεβάρη, το κοντέρ έγραψε 1.261 επίσημα κρούσματα και στο φόντο αυτής της μεγάλης αύξησης ειδικά στην Αττική συζητιέται ακόμα κι ένα καθολικό lockdown, καθώς παράλληλα καθυστερούν και οι εμβολιασμοί. Η κυβέρνηση, πριν από τις 18 Γενάρη, κουνούσε το δάκτυλο στο λαό ότι αν συγχρωτίζεται έξω από τα καταστήματα θα ξανακλείσει την αγορά. Τις ίδιες μέρες, στα αστικά ΜΜΕ περίσσεψαν πλάνα και φωτογραφίες από τη «φισκαρισμένη» Ερμού, μαζί με επιπλήξεις στον κόσμο που «δεν προσέχει και θα μας βρει ξανά το κακό». Κανείς απ' όλους αυτούς δεν ασχολήθηκε όμως με το πώς μετακινούνταν όλος αυτός ο κόσμος, εργαζόμενοι και πελάτες των καταστημάτων, από και προς το κέντρο της Αθήνας. Τα στοιχεία του ΟΑΣΑ δίνουν μια ενδεικτική εικόνα για την αύξηση της κίνησης στα σαρδελοκούτια των αστικών συγκοινωνιών. Σύμφωνα με αυτά, οι μισοί από τους επιβάτες της Αθήνας που «χάθηκαν» με την έναρξη του δεύτερου lockdown στις αρχές Νοέμβρη, έχουν ήδη επιστρέψει, αγγίζοντας ορισμένες μέρες αριθμούς ρεκόρ. Επομένως, η «αύξηση της κινητικότητας» που επικαλείται η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τα κηρύγματα περί ατομικής ευθύνης, επιδρά πράγματι στη διάδοση του ιού. Η αιτία όμως δεν είναι η «ανεμελιά» του κόσμου, αλλά ο συγχρωτισμός και η έλλειψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας σε «κρίκους» της αλυσίδας της διασποράς, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και οι μεγάλοι χώροι δουλειάς.

Θα φανεί...

Τώρα που η ΕΕ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί απρόσκοπτα από δω και πέρα και ότι τα μονοπώλια του Φαρμάκου θα πάψουν «να κάνουν νερά» με τις προμήθειες των σκευασμάτων. Κάπως έτσι θέλει να παρουσιάσει τα πράγματα η ΕΕ διά στόματος Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο οποίος, αφού ενημέρωσε ότι «έχουμε αγοράσει, προπληρώσει από έξι εταιρείες 2,3 δισ. δόσεις», συμπλήρωσε: «Στην αρχή του προγράμματος ορισμένες από αυτές τις εταιρείες δεν τα κατάφεραν στην παραγωγική τους ικανότητα, μετά όμως τις προειδοποιήσεις μας και τις πολύ αυστηρές μας τοποθετήσεις της τελευταίας βδομάδας, τώρα αρχίζουν να παίζουν το παιχνίδι με τους όρους των συμβολαίων που υπέγραψαν μαζί μας». Και σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι «μετά τις πολύ επιθετικές μας συνεννοήσεις (οι φαρμακοβιομηχανίες) ανέκρουσαν πρύμναν και πολύ γρήγορα αρχίζουν τώρα να επανακαθιστούν και να επανατοποθετούνται στη γραμμή παραγωγής».

... στη σούμα

Το δούλεμα πάει σύννεφο από τα στελέχη της ΕΕ, που βάλθηκαν να μας πείσουν ότι η αποκατάσταση (;) της κανονικής ροής των εμβολίων τους επόμενους μήνες ήταν ζήτημα μιας ...τηλεδιάσκεψης των φαρμακοβιομηχάνων με την Κομισιόν, που τους έκανε να λυγίσουν και να επιστρέψουν στην τήρηση των συμφωνιών. Μόνο που αυτές τις συμφωνίες, τουλάχιστον στα κρίσιμα σημεία τους, δεν τις έχουμε δει ακόμα και ούτε πρόκειται να τις δούμε. Οπως δεν πρόκειται και να μάθουμε ποτέ ποιους έξτρα όρους ενσωμάτωσαν στις μεταξύ τους συμφωνίες οι ΕΕ και οι φαρμακοβιομηχανίες, μετά τον τελευταίο γύρο της διαπραγμάτευσης. Προφανώς θα το καταλάβουν οι λαοί όταν πάρουν στα χέρια τους τη «σούμα» από τον λογαριασμό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Κανονικότητες

Την υποχώρηση των «δημοκρατικών ελευθεριών» την περίοδο της πανδημίας διαπιστώνει μια παγκόσμια έκθεση, σημειώνοντας ότι αυτές περιορίστηκαν κατά σχεδόν 70% το 2020 και κατέγραψαν τις χαμηλότερες επιδόσεις στους δείκτες που καθιερώθηκαν το 2006. Οσο κι αν το ενδιαφέρον τους για τις «δημοκρατικές ελευθερίες» εστιάζεται σε ζητήματα όπως η εκλογική διαδικασία, ο πλουραλισμός και η λειτουργία των κυβερνήσεων, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένα κράτη στην αρένα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το ενδιαφέρον είναι ότι τη χρονιά που πέρασε, η συνολική υποχώρηση οφείλεται κατά βάση στη συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών, που εκφράζεται με νέα μέτρα περιορισμού και καταστολής, στο όνομα της διαχείρισης της πανδημίας από τα κράτη. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, και από μελέτες που σε καμία περίπτωση δεν απηχούν ριζοσπαστικές απόψεις, ότι η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για να μπουν νέα εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση, όπως γίνεται και στη χώρα μας, με τους νόμους για τις διαδηλώσεις, την αστυνομία στα πανεπιστήμια και άλλα μέτρα. Πρόκειται στο σύνολό τους για μεταρρυθμίσεις που θέλουν να βάλουν στο γύψο τις διεκδικήσεις του λαού και μάλιστα των πιο ριζοσπαστικών τμημάτων του, για να θωρακίσουν τη σταθερότητα και την κανονικότητα της αστικής πολιτικής, σε περίοδο μεγάλων αβεβαιοτήτων στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα. Πρόκειται δηλαδή για μέτρα με στρατηγική στόχευση, που ήρθαν για να μείνουν, βάζοντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη της απάντησης που πρέπει να δώσει ο λαός, το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1669 Ο Μολιέρος παρουσιάζει επίσημα τη θεατρική κωμωδία «Ταρτούφος», με τεράστια επιτυχία.

1930 Εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Θα πρέπει να περάσουν ακόμα 14 χρόνια, έως τον Απρίλη του 1944, ωσότου οι γυναίκες αποκτήσουν από το ΕΑΜ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελεύθερη Ελλάδα).

1940 Ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει, το Ανώτατο πολεμικό συμβούλιο της Αγγλίας και της Γαλλίας αποφασίζει την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στη Φινλανδία, με σκοπό να πάρει μέρος στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης.

1942 Ιδρύεται το ΕΑΜ Νέων με κύριο κορμό την ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) και τις οργανώσεις «Φιλική Εταιρεία Νέων» και «Λεύτερη Νέα».

1948 Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του ΔΣΕ διεισδύουν στην Πάρνηθα σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από την Αθήνα.

1960 Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την πρόταση για σύναψη συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας.

1966 Ενας νεκρός, πενήντα τραυματίες και πέντε χιλιάδες άστεγοι από ισχυρό σεισμό στην Ευρυτανία.

1968 Συνέρχεται η ιστορική 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5-15/2/1968). Η εσωκομματική διαπάλη κορυφώνεται. Νίκη επί της δεξιάς αναθεωρητικής ομάδας Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου, η οποία προχωρά σε διάσπαση, ιδρύοντας αργότερα το «ΚΚΕ εσωτερικού».

1971 Πεθαίνει ο Ούγγρος κομμουνιστής Ματίας Ράκοσι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος των Ούγγρων Εργαζομένων (1945-1956) και πρωθυπουργός της Ουγγαρίας (1952-1953).

1973 Πραγματοποιείται συγκέντρωση 500 φοιτητών στο προαύλιο της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής (ΑΣΟΕΕ), σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 12 συναδέλφους τους που κλήθηκαν σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της σχολής για τη συμμετοχή τους στις διεξαγόμενες κινητοποιήσεις κατά του Καταστατικού Χάρτη της χούντας για την Παιδεία. Σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία.

1983 Ανακοινώνονται τα στοιχεία της απογραφής του 1981, βάσει των οποίων ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 9.740.411 άτομα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ