Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παράσταση

Ο,τι είχαν και δεν είχαν επιστράτευσαν χτες οι ναζιστές κατάδικοι προκειμένου να «πείσουν» το δικαστήριο για την ...αγνότητα της ψυχής τους και να αποσπάσουν αποφάσεις για αναστολή των ποινών. Αλλος «έσκασε» στο δικαστήριο με τον υπέργηρο και σχεδόν τυφλό πατέρα του, τον οποίο επικαλέστηκε για να μην πάει φυλακή και τον αφήσει μόνο. Σημειωτέον, ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στην αίθουσα τα 5,5 τελευταία χρόνια που γίνεται η δίκη. Αλλος ζήτησε επιείκεια, μέσω μιας φίλης του, η οποία κατέθεσε ότι είναι «καλός οικογενειάρχης» και ότι «έχει γράψει και τραγούδι κατά της βίας και του μπούλινγκ». Μιλάμε βέβαια για τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, που είχε άμεση εμπλοκή στη δολοφονία Φύσσα. Μέχρι εκεί φτάνει το θράσος τους. Αλλος χρυσαυγίτης, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Λουκμάν, ισχυρίστηκε μέσω του συνηγόρου του ότι το ξεκοίλιασμα του Πακιστανού μετανάστη ήταν μια ...περιπέτεια στην οποία έμπλεξε ο κατά τ' άλλα «φιλήσυχος» ναζί. Τέλος, ο δικηγόρος του πυρηνάρχη του Περάματος υποστήριξε ότι ο πελάτης του «έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά. Είναι μία συνεισφορά στην κοινωνία. Εάν πράγματι μπει στη φυλακή, θα μεγαλώσουν τέσσερα παιδιά πολύ προβληματικά για την κοινωνία». Μιλάμε για γελοιότητες, που αγγίζουν όμως τα όρια της πρόκλησης, αν σκεφτεί κανείς τα εγκλήματα που έχουν κάνει. Οσο όμως κι αν προσπάθησαν χτες να κρυφτούν πίσω από τις γραβάτες και τα κουστούμια, δίνοντας μια αξιοθρήνητη παράσταση στο δικαστήριο, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι είναι εγκληματίες, επειδή είναι ναζί.

Κόκκινη γραμμή

«Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια», έλεγε χτες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί εφησυχασμό, λέγοντας, λίγο έως πολύ, ότι καμιά ανησυχία δεν υπάρχει όσο η τουρκική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα 6 ναυτικά μίλια, εκεί που βρίσκεται σήμερα η οριογραμμή των χωρικών υδάτων. Με τέτοιες δηλώσεις στρώνεται το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς, στον διάλογο που «περιμένει» στο τέλος του διαδρόμου, με ευρωατλαντική εποπτεία και επίδικο τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Παγωμένο...

«Ενα παγωμένο όνειρο στην κουζίνα σας» (!) ήταν το διαφημιστικό σλόγκαν της γνωστής εταιρείας «Πίτσος», το μακρινό 1963. Αλλά για τους τελευταίους εργαζόμενους της σημερινής επιχείρησης, που έχει περάσει πλέον στη γερμανική πολυεθνική «Bosch», το «όνειρο» έγινε εφιάλτης και η απόφασή της για λουκέτο πραγματική ψυχρολουσία. Κι όμως, η μεταφορά της παραγωγής της «Πίτσος» στην Τουρκία, το λουκέτο στο εργοστάσιο της Αθήνας και το πέταγμα στο δρόμο των εργαζομένων δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Οπως καταγγέλλει και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, η γερμανική πολυεθνική, βήμα το βήμα, προετοίμαζε το τελικό χτύπημα, αποψίλωνε από προσωπικό την επιχείρηση, αλλά ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έκλεινε τα μάτια και κώφευε, διευκολύνοντας τα σχέδια της εργοδοσίας. Με τον τρόπο αυτό, το εργοστάσιο της «Πίτσος» γίνεται ένας ακόμα κρίκος στη μακριά αλυσίδα των «λουκέτων» που βάζει η καπιταλιστική ιδιοκτησία, γιατί έτσι τη συμφέρει. Και δεν το κλείνουν βέβαια οι αγώνες των εργαζομένων, όπως πρόθυμα λένε με κάθε τέτοια αφορμή τα διάφορα παπαγαλάκια, αποθεώνοντας τον «κοινωνικό εταιρισμό». Αποδείχτηκε όμως ότι τα σχέδια της εργοδοσίας, με κριτήριο την κερδοφορία της, δεν αναστέλλονται, πολύ περισσότερο δεν καταργούνται, αν οι εργαζόμενοι τα αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα. Αντίθετα, διευκολύνονται και επιταχύνονται. Ετσι «ανεπαισθήτως», όπως θα 'λεγε και ο ποιητής, το εργοστάσιο οδηγείται στην οριστική εξαφάνιση και οι εργαζόμενοι στην ανεργία...

Τι ισχύει;

«Τζακ - ποτ» έκανε ξανά χτες η «Αυγή» στο δημοσίευμα για τις ποινές που αποφάσισε το δικαστήριο για τους ναζί εγκληματίες. Στο πρωτοσέλιδο και στο κύριο άρθρο της εφημερίδας διαβάζουμε ότι «οι ποινές για τους εγκληματίες της ΧΑ είναι μεγαλύτερες με τον νέο Ποινικό Κώδικα και οι καταδικασμένοι θα κάτσουν περισσότερα χρόνια στη φυλακή. Κατέρρευσε με πάταγο η εκστρατεία λάσπης της ΝΔ». Μια σελίδα μετά, στο σχετικό ρεπορτάζ, το τροπάρι αλλάζει και η εφημερίδα μάς πληροφορεί: «Κι όμως, η χτεσινή απόφαση επί των ποινών απέχει από το να είναι κρυστάλλινη (...) Το δικαστήριο, αντίθετα από τις προβλέψεις, όχι μόνο δεν ανέβηκε από την εισαγγελική πρόταση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις κινήθηκε λίγο κάτω απ' αυτήν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το πάνδημο αίτημα "οι ναζί στη φυλακή", που έμοιαζε καταρχάς να ικανοποιείται από την απόφαση της περασμένης Τετάρτης, να παραμείνει ανολοκλήρωτο για μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων». Σε διπλανή σελίδα, μάλιστα, διαβάζουμε: «Μάλλον επιεικής η ποινή στους επίδοξους δολοφόνους των Αιγυπτίων ψαράδων». Τι απ' όλα ισχύει, λοιπόν, για τον ΣΥΡΙΖΑ; Αν οι ποινές είναι οι καλύτερες δυνατές, όπως γράφει στο πρωτοσέλιδο και δικαιώνουν τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, τότε γιατί διαμαρτύρεται και ζητάει κατόπιν εορτής να υπάρξει νομοθετική διόρθωση σε αυτά που ο ίδιος ψήφισε το 2019; 'Η μήπως νομίζει πως κάτω από τον κουρνιαχτό της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, για το ποιος ξέπλυνε περισσότερο τη Χρυσή Αυγή, θα κρύψει την ευθύνη του για το γεγονός ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που έκανε ως κυβέρνηση, συνέβαλαν ώστε το δικαστήριο να μην επιβάλει τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1793 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος επιστήμονας χειρούργος Τζον Χάντερ.

1815 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης φτάνει στον τόπο της εξορίας του, στη νήσο της Αγίας Ελένης, στον Ατλαντικό, όπου και θα πεθάνει το 1821.

1848 Ο Καρλ Μαρξ εκλέγεται πρόεδρος της Εργατικής Ενωσης της Κολωνίας.

1854 Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1854 Γεννιέται ο ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και της Β' Διεθνούς Καρλ Κάουτσκι. Ο Κ. Κάουτσκι υπήρξε στην εποχή του ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του μαρξισμού, που στην πορεία, ωστόσο, εκδήλωσε οπορτουνιστικές ταλαντεύσεις και εντέλει πέρασε ολόπλευρα στο στρατόπεδο του οπορτουνισμού.

1859 Ομάδα Αμερικανών υπέρμαχων της κατάργησης της δουλείας υπό τον Τζον Μπράουν («abolitionists») επιχειρούν επιδρομή σε αποθήκη όπλων με σκοπό τον οπλισμό και την εξέγερση των σκλάβων, αρχικά της πολιτείας της Βιρτζίνια και κατόπιν των υπολοίπων. Το όλο εγχείρημα θα κατασταλεί 2 μέρες αργότερα, έπειτα από επέμβαση πεζοναυτών. Ο ίδιος ο Τζον Μπράουν, μαζί με τρεις ακόμα συναγωνιστές του, θα καταδικαστεί σε θάνατο και θα απαγχονιστεί λίγο αργότερα.

1888 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νηλ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1936).

1925 Με ληστρική σύμβαση παραχωρείται μεταξύ άλλων στην αγγλική εταιρεία «Πάουερ» το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά για 60 χρόνια!

1944 Καταφθάνει στην Αθήνα ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Σιάντος, καθώς και μια σειρά άλλα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ.

1946 Εκτελούνται 10 στελέχη των ναζί που είχαν καταδικαστεί ως εγκληματίες πολέμου στη Δίκη της Νυρεμβέργης (πρόκειται για τους Ρίμπεντροπ, Κάιτελ, Καλτενμπρούνερ, Ρόζενμπεργκ, Φρανκ, Φρικ, Στρέιχερ, Ζάουκελ, Γιοντλ και Ζάις-Ινκαρτ).

1958 Πεθαίνει ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ (Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου).

1964 Η ΛΔ της Κίνας πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

1968 Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικό, οι Αφροαμερικανοί ολυμπιονίκες Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος υψώνουν τις γροθιές τους κατά την απονομή των μεταλλίων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. Ως συνέπεια, αποπέμφθηκαν μεταξύ άλλων από την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και απομακρύνθηκαν από το Ολυμπιακό χωριό.

1969 Ο Αμερικανός βιολόγος Σαλβαδόρ Λούρια, ένας από τους τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για το 1969, χαρίζει το μερίδιό του στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

1978 Με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες στο πλαίσιο της διαπάλης ιμπεριαλισμού - σοσιαλισμού, ο καρδινάλιος της Πολωνίας Κάρολος Βοϊτίλα εκλέγεται Πάπας και παίρνει το όνομα Ιωάννης - Παύλος ο 2ος. Είναι ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας σε διάστημα 456 χρόνων.

1998 Οι βρετανικές αρχές αναγκάζονται να συλλάβουν τον πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, καθώς εκκρεμεί εναντίον του δικαστικό αίτημα από την Ισπανία, με το οποίο καταζητείται για δολοφονίες Ισπανών πολιτών την περίοδο της χούντας. Μετά από πολύμηνο κατ' οίκον περιορισμό, ο Πινοσέτ δεν θα εκδοθεί ποτέ και θα επιστρέψει στη Χιλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ