Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι ακριβώς κάνουν;

Copyright 2018 The Associated

Στα μέσα της περασμένης βδομάδας, αμέσως μετά τη φονική καταστροφή στην Ανατ. Αττική, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιχαρής ότι οι ΗΠΑ συνδράμουν την προστασία των δασών από νέες πυρκαγιές με ένα επανδρωμένο υπερσύγχρονο κατασκοπευτικό αεροσκάφος, που είναι σχεδιασμένο για αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, τύπου «P-8», έφτασε από την Ιταλία και στάθμευσε στη βάση της Σούδας μέχρι την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες. Η «αμερικανική βοήθεια», όπως την αποκάλεσε τότε ο Τύπος, συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε εκείνες τις μέρες ο Π. Καμμένος με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ. Μάλιστα, όπως είχε ενημερώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμενόταν άμεσα να ενταχθούν στην εναέρια επιτήρηση και τα αμερικανικά «μη επανδρωμένα αεροσκάφη» που σταθμεύουν στη Λάρισα. Οπως γράφτηκε χτες, τα αεροσκάφη αυτά περιπολούν πλέον επί 24ώρου βάσεως πάνω απ' όλη την Ελλάδα, συλλέγοντας και καταγράφοντας πληροφορίες, με το πρόσχημα της πρόληψης από εμπρησμούς. Η διαφήμιση της «αμερικανικής βοήθειας» από την κυβέρνηση «βγάζει λάδι» τον πραγματικό στόχο και την αποστολή αυτών των αεροσκαφών, που είναι ο προσδιορισμός στρατιωτικών στόχων και η συμμετοχή σε πολεμικές αποστολές στην ευρύτερη περιοχή. «Βγάζει λάδι» επίσης τον βρώμικο ρόλο της κυβέρνησης, που συμφώνησε με τις ΗΠΑ για τη μεταστάθμευση αυτών των αεροσκαφών στη Λάρισα, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με μεγάλους κινδύνους για το λαό. Και για να έχουμε καλό ερώτημα, τι ακριβώς καταγράφουν, από ποιον και για ποιον σκοπό θα αξιοποιηθούν αυτές οι καταγραφές; Γιατί μας είναι κομματάκι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι Αμερικανοί αλωνίζουν στον ελληνικό εναέριο χώρο για λόγους ...πυροπροστασίας.

Εθνικιστικός ... κοσμοπολιτισμός

«Οι επιχειρήσεις μας στα σύνορα θα έπρεπε να είχαν κυριεύσει (!) όχι μόνο τη γειτονική χώρα, αλλά ολόκληρη τη Βαλκανική», έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, με τον οποίο η κυβέρνηση φαίνεται πως αναπτύσσει ιδιαίτερα καλή «χημεία». Τοποθετήσεις όπως αυτή θυμίζουν αντίστοιχες του Αμερικανού πρέσβη, που έλεγε ότι «οραματίζεται» μια Θεσσαλονίκη με «οικονομική ενδοχώρα», που φτάνει μέχρι την Οδησσό. `Η αντίστοιχες τοποθετήσεις της κυβέρνησης, περί Ελλάδας που «αναδεικνύεται ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια». Τέτοιες παρεμβάσεις γίνονται όλο και πιο συχνά, ως συνοδευτικές της κοσμοπολίτικης υπεράσπισης της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών. Βεβαίως, τα ίδια οραματίζονται και λένε και εκείνοι που, στρατευμένοι με τον εθνικισμό, διαφωνούν με τη συμφωνία. Αλλωστε, και στα συλλαλητήρια για το ονοματολογικό αυτά λέγονταν και μάλιστα ξεκαθαριζόταν ότι «ένα το κρατούμενο» είναι η ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και με νέα μέλη, όπως η ΠΓΔΜ. Τοποθετήσεις όπως αυτές επιβεβαιώνουν ξανά ότι εθνικισμός και κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, που φυλάει ως κόρη οφθαλμού την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων.

Εγινε πράξη

Προπαγανδιστικά βίντεο, με «ιστορίες δημιουργίας» και με σύνθημα «Η Ελλάδα παράγει» κυκλοφόρησε πρόσφατα ο ΣΕΒ. Πρωταγωνιστές των βίντεο είναι διευθύνοντες σύμβουλοι από ελληνικές βιομηχανίες, που διαφημίζουν την επιχειρηματικότητα «ως μόνη λύση για να βγούμε από την κρίση», την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» και άλλα παρόμοια. «Επενδύω σε νέους ανθρώπους», λέει ένα από τα επιχειρηματικά στελέχη, «έχουμε το πλεονέκτημα της ευελιξίας», προσθέτει ένα άλλο. «Για να επιτύχεις θέλει δουλειά», αναφέρει ένας ακόμα. Τα χαμόγελα των στελεχών και οι γεμάτες αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ατάκες τους δεν μπορούν όμως να κρύψουν την πραγματικότητα: Οι «νέοι άνθρωποι», στους οποίους «επενδύουν» οι μεγαλοεπιχειρήσεις, είναι αυτοί που τους αμείβουν με τον άθλιο «υποκατώτατο» μισθό, τον οποίο πρόσφατα ανανέωσαν με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της ΓΣΕΕ. Η «ευελιξία» που αποτελεί «πλεονέκτημα», είναι η ζωή - λάστιχο για χιλιάδες εργαζόμενους, είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων που εργάζονται σε συνθήκες ανασφάλειας, η ανύπαρκτη πια σταθερή δουλειά. Και η επιτυχία που ...«θέλει δουλειά», είναι ίδια με την «επιτυχία» των χιλιάδων απολύσεων, της εκ περιτροπής εργασίας, των 3ωρων και 4ωρων, των εργατικών «ατυχημάτων»... Δεν ξέρουμε αν τα συγκεκριμένα βίντεο έχουν τον ίδιο σκηνοθέτη με αυτά που κατά καιρούς κυκλοφορεί το Μαξίμου για να διαφημίσει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Το βέβαιο είναι ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν επεισόδια της ίδιας σειράς, με τον τίτλο «Ηταν δίκαιο (για το κεφάλαιο), έγινε πράξη».

Φωνάζει

Τόσο καιρό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθούσε να παρουσιάσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς της να διευθετήσει ένα «διμερές ζήτημα που χρόνιζε» και να «οικοδομήσει σε άλλη βάση σχέσεις φιλίας» με τη γείτονα χώρα. Ισχυριζόταν μάλιστα ότι καμιά σχέση δεν έχει αυτή η συμφωνία με το ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του στα Βαλκάνια, χωρίς βέβαια να αρνείται την πρόθεσή της να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, προωθώντας την ευρωατλαντική της ολοκλήρωση, για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης. Τελικά, το ερώτημα που αποφασίστηκε να τεθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια αναφορικά με την έγκριση της συμφωνίας είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης (της χώρας) στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας;». Με άλλα λόγια, το δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας που - σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση - δεν έχει καμιά σχέση με την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ, έχει ως ερώτημα αν ο λαός της ΠΓΔΜ θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ εγκρίνοντας τη συμφωνία! Οσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τον ευρωΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας, το πράγμα φωνάζει από μόνο του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Γεννιέται στη Λευκάδα ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Ποιητής και πολιτικός, από τους μεγαλύτερους της Επτανησιακής Σχολής, με βαθιά επίδραση του ποιητικού του έργου στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία και ύστερα παρακολούθησε νομικά στη Γενεύη και την Πίζα. Επηρεάστηκε βαθύτατα από το γαριβαλδινό κίνημα στην Ιταλία. Συμμετείχε στα αστικοδημοκρατικά επαναστατικά κινήματα της Ιταλίας και στη συνέχεια της Ουγγαρίας. Το 1851 επέστρεψε στη Λευκάδα και μετά το θάνατο του πατέρα του πήρε τη θέση του στην Ιόνιο Βουλή μεταπηδώντας στους Ριζοσπάστες. Ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του είναι «Ο Καλόγιαννος», όπου υμνεί την αγροτιά, «Η Πρωτομαρτιά» και, το πιο σπουδαίο, ο «Φωτεινός», το θέμα του οποίου είναι από μια παλιά εξέγερση κατά των Φράγκων στη Λευκάδα. Ενα πολύ γνωστό επίσης ποίημα του Βαλαωρίτη είναι και ο «Αστραπόγιαννος» (1866).

1922 Πεθαίνει ο Βρετανός (Σκοτσέζος) εφευρέτης του τηλεφώνου, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.

1934 Μετά το θάνατο του Χίντεμπουργκ, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακηρύσσεται φύρερ (Πρόεδρος και πρωθυπουργός ταυτοχρόνως).

1940 Ιταλικό αεροπλάνο βομβαρδίζει ελληνικό περιπολικό σκάφος, ανάμεσα στα νησιά της Αίγινας και της Σαλαμίνας.

1940 Δημιουργείται η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας.

1944 Ανακοινώνεται Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος. Η Απόφαση καταλήγει στο σύνθημα: «Ολο το Κόμμα σε συναγερμό. Ολοι επί ποδός πολέμου!».

1945 Λήγει στο Πότσδαμ της Γερμανίας η πρώτη μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου Διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των ΗΠΑ (Χ. Τρούμαν), της Σοβιετικής Ενωσης (Ι. Στάλιν) και της Βρετανίας (Ου. Τσόρτσιλ). Στη Διάσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση Συμβουλίου από τους υπουργούς Εξωτερικών των πέντε μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ενωση, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) για την κατάρτιση των συνθηκών ειρήνης. Για τη Γερμανία αποφασίστηκαν η διατήρηση της στρατιωτικής της κατοχής από τις συμμαχικές δυνάμεις, ο αφοπλισμός της, η τιμωρία των εγκληματιών πολέμου, ο έλεγχος της οικονομίας και η προσωρινή κατοχή από την Πολωνία των ανατολικών εδαφών της γραμμής Οντερ - Νάισε.

1945 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Πιέτρο Μασκάνι.

1950 Δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» η απόφαση για τη δημιουργία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).

1980 Βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια στην Ιταλία έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 85 ατόμων και τον τραυματισμό άνω των 200. Την επίθεση έκανε η φασιστική οργάνωση «Nuclei Armati Rivoluzionari».

1990 Το Ιράκ εισβάλλει και προσαρτά το Κουβέιτ. Λίγους μήνες αργότερα (το Γενάρη του 1991), οι ΗΠΑ θα ηγούνταν διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης για την «απελευθέρωση» του Κουβέιτ (ουσιαστικά για τον έλεγχο των πετρελαίων της περιοχής), η οποία έμεινε στην Ιστορία ως «Πόλεμος του Κόλπου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ