Ενα ολόκληρο τετρασέλιδο αφιέρωσε η «Αυγή» στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις της Δευτέρας. Σ' αυτές, όμως, τις σελίδες δεν έγραψε ούτε εκατό λέξεις για το μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Μάλιστα, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει εντυπώσεις, το παρουσιάζει ως «συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα», όταν σ' αυτή συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι από εκατοντάδες συνδικάτα της Αττικής. Κατά τ' άλλα, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ξόδεψε όλο το μελάνι της για να δικαιολογήσει την (ανύπαρκτη) συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ στην Κλαυθμώνος και για να διαφημίσει διάφορες «συλλογικότητες» που πήραν μέρος σ' αυτήν. Το σκηνικό συμπληρώνει το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «left.gr», οι συντελεστές του οποίου πανηγύριζαν ότι «η συγκέντρωση των σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ήταν μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ»! Λίγες ώρες αργότερα, η συγκεκριμένη «είδηση» αποσύρθηκε από το site, προφανώς επειδή κατάλαβαν ότι ήταν αδύνατον να πείσουν ακόμα και τους πιο κακεντρεχείς απέναντι στο ΠΑΜΕ. Οπως και να 'χει, θα δυσκολευτεί πολύ κανείς να βρει πιο ...έγκυρη ενημέρωση για το τι έγινε τη μέρα της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα.
Τον περασμένο Γενάρη, με απόφασή του, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση του Γερ. Γιακουμάτου, επί κυβέρνησης ΝΔ, με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Η προσφυγή είχε γίνει το 2014 από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εκπροσώπους των εργοδοτών, ανάμεσά τους και δύο εμπορικές εταιρείες με καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που έθεταν θέμα «νόθευσης του ανταγωνισμού» από την εφαρμογή του μέτρου. Η απόφαση του ΣτΕ είχε τύχει θερμής υποδοχής από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που την πρόβαλλε ως «πρόκριμα» για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Η απόφαση εκείνη, βέβαια, δεν προέβλεπε την κατοχύρωση με νόμο της κυριακάτικης αργίας. Απλά, έκρινε αντισυνταγματικό ένα από τα πολλά μέτρα που εφαρμόζονται στην κατεύθυνση της κατάργησης οποιουδήποτε περιορισμού στο ωράριο λειτουργίας της αγοράς. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, αποδεικνύεται ότι καμιά δικαστική απόφαση δεν μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι είναι μεγάλη η ευθύνη εκείνων των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που συμπράττουν με την εργοδοσία και καλλιεργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι όλοι μαζί και με την αρωγή της αστικής Δικαιοσύνης μπορούν να διασφαλίσουν τα «κοινά» - όπως τα παρουσιάζουν - συμφέροντα. Μόνο το δυνάμωμα του ταξικού αγώνα των εργαζομένων και η ανάπτυξη της συμμαχίας τους με τους αυτοαπασχολούμενους, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και το κράτος τους, μπορεί να εμποδίσουν μέτρα σε βάρος τους και ταυτόχρονα να διαμορφώσουν προϋποθέσεις διασφάλισης των συμφερόντων τους και ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών.
Η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» «αμβλύνει την επιχειρηματική αβεβαιότητα και απαισιοδοξία», διαπιστώνει η έκθεση του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Βιομηχανικών Ερευνών), επιβεβαιώνοντας ότι η «αντιστροφή του κλίματος», για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αφορά το κεφάλαιο και όχι τους εργαζόμενους. Και πώς να μην «αμβλύνει» την αβεβαιότητα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού πέραν όλων των άλλων αποκτούν και νέα εργαλεία για την αύξηση της κερδοφορίας τους, με μέτρα παραπέρα συρρίκνωσης του λεγόμενου κόστους εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, «άνοιγμα» επαγγελμάτων και άλλα. Επομένως, το κεφάλαιο έχει τόσους λόγους να πανηγυρίζει για τη συμφωνία, όσους έχει ο λαός να «κουμπώνεται» μπροστά στην «αλλαγή κλίματος» και να ετοιμάζεται για νέους, πιο απαιτητικούς αγώνες.
1469 Γεννιέται ο πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία, Νικολό Μακιαβέλι.
1837 Εγκαινιάζεται το Οθώνειον Πανεπιστήμιον (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που στεγάζεται προσωρινά στην Πλάκα.
1887 Γεννιέται η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.
1890 Πεθαίνει στις φυλακές της Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς, ο οποίος είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος μετά από την καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ραμπαγάς» και θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια. Διακήρυττε ότι η εθνική κυριαρχία και ο νόμος είναι πάνω από τον βασιλιά. Ο Χοϊδάς είχε στηρίξει οργανώσεις όπως ο «Δημοκρατικός Σύλλογος» Πατρών και ο «Σοσιαλιστικός Σύνδεσμος» του Σταύρου Καλλέργη.
1919 Ξεκινά ο τρίτος κατά σειρά πόλεμος μεταξύ Αφγανών και Βρετανών ιμπεριαλιστών, που λήγει στις 8 Αυγούστου του ίδιου έτους με νίκη των Βρετανών.
1931 Μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο στα Γρεβενά, με κύρια συνθήματα «Πεινάμε», «Θέλουμε ψωμί», «Μας πεθάνατε στους φόρους» κ.ά. Τμήματα της έφιππης χωροφυλακής επιτίθενται και ξυλοκοπούν άγρια πολλούς διαδηλωτές.
1936 Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (ΚΚΕ), Στέλιος Σκλάβαινας, δηλώνει στον Τύπο ότι ο Μεταξάς «τείνει να εγκαθιδρύσει δικτατορία και ως απαρχή μπορεί να θεωρηθεί η διακοπή των εργασιών της Βουλής».
1944 Τμήματα του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με Αλβανούς παρτιζάνους, αποκρούουν ύστερα από 7ήμερο σκληρό αγώνα 2.500 χιτλερικούς στον τομέα Καλαμά - Φιλιάτες, προξενώντας τους πολλές απώλειες.
1945 Αποσπάσματα του παρακρατικού Σούρλα (που στη διάρκεια της Κατοχής συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και μετά την απελευθέρωση βαφτίστηκε «εθνικόφρων» από την αστική εξουσία), με τη βοήθεια του διοικητή της Εθνοφυλακής, απήγαγε από την Αργαλαστή Βόλου 84 πολίτες. Την ίδια μέρα, σε νυχτερινή επιδρομή στις φυλακές της Κεφαλονιάς, παρακρατικοί έσφαξαν 7 κρατούμενους αγωνιστές.
1955 Πραγματοποιείται σύσκεψη 25 εργατικών οργανώσεων με σκοπό τη δημιουργία Κίνησης, που στη συνέχεια συγκροτήθηκε ως Συνασπισμός Συνεργαζόμενων Συνδικάτων. Στόχος της, ο καλύτερος συντονισμός της πάλης της εργατικής τάξης απέναντι στην επίθεση κράτους, εργοδοτών και ΓΣΕΕ.
1959 Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει με μήνυμά της τον κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη για την απονομή του βραβείου «Λένιν».
1966 Ιδρύεται στο ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού) το 7ο Επιτελικό Γραφείο, στο οποίο, όπως ανακοινώνεται, ανατίθεται ο τομέας «ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως». Διευθυντής του Γραφείου τοποθετείται ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος (γραμματέας της επιτροπής του «Σχεδίου Περικλής» και κατοπινός δικτάτορας).
1968 Εκτεταμένες συμπλοκές φοιτητών και αστυνομίας ξεσπούν στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι. Είναι η πρώτη εκδήλωση του «Γαλλικού Μάη». Σύντομα, στις κινητοποιήσεις μπαίνει και η εργατική τάξη, η οποία δίνει μαζικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά στις συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις. Συνολικά το Μάη του '68, η συμμετοχή στις εργατικές διαδηλώσεις του Παρισιού έφτασε περίπου τα 2 έως 2,5 εκατομμύρια άτομα. Σε όλη τη χώρα απήργησαν περίπου δέκα εκατομμύρια εργάτες, απονεκρώνοντας για μέρες τα πάντα. Αυτό ήταν το καθοριστικό και χαρακτηριστικό στοιχείο του πραγματικού εργατικού Μάη του 1968 στη Γαλλία.
1982 Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοινώνει ότι δεν αποδέχεται τη νέα συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, που υπερψηφίστηκε από 130 χώρες.
1982 Πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ιδεαλιστής φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής της ελληνικής εκπαίδευσης.
1996 Πεθαίνει ο διακεκριμένος Ελληνας κιθαρίστας Δημήτρης Φάμπας.