Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάνε για Οσκαρ!

Μέσα στο άγχος τους να περάσουν πάση θυσία την αντιλαϊκή πολιτική και με τον απαραίτητο οίστρο της λάσπης και του «κοινωνικού αυτοματισμού», εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζονται... διάφορα. Ενας χτες στην «Αυγή» φαντάστηκε ως και μια «αντίστροφη διαδήλωση» από τη μεγαλειώδη κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα. Η αντίστροφη πορεία που είδε στα όνειρά του, έχει λέει άστεγους, ανέργους, «νέα παιδιά που ψάχνουν επίμονα το μέλλον τους», ανασφάλιστους, μοναχικούς χαμηλοσυνταξιούχους, που σε αντίθεση με «τους πιο ισχυρούς του αγροτικού χώρου» που «ζητούν να διατηρήσουν προνόμια», αυτοί «ζητούν περισσότερο κοινωνικό κράτος» και γι' αυτό ζητάνε... αποδείξεις όταν πάνε στο γιατρό να πληρώσουν, «για να συνεχίσουν να παίρνουν τη σύνταξή τους». Εντάξει, δε λέμε. Το σοκ από την εικόνα του «κοινωνικού αυτοματισμού» να σπάει τα μούτρα του στα κοινά συλλαλητήρια φτωχών αγροτών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και νεολαίας του περασμένου Σαββάτου ήταν μεγάλο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλλά έτσι που το πάνε, τους βλέπουμε να βάζουν υποψηφιότητα για Οσκαρ. Στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ισως και κωμωδίας...

Δυο τρυγόνια...

Στο νομοσχέδιο του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», η κυβέρνηση συμπεριέλαβε τροπολογία, με την οποία ανοίγει το δρόμο για τη μεταφορά της ευθύνης της χρηματοδότησης και της λειτουργίας των νοσοκομείων, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Μονάδων Ψυχικής Υγείας, Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στους ΟΤΑ. Μάλιστα, στην «Εκθεση Αξιολόγησης» της τροπολογίας αναφέρεται ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη θεσμοθέτησης της δυνατότητας των Οργανισμών ΤΑ να επιχορηγούν έκτακτες λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων φορέων Υγείας»! Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται άρθρο που μετατρέπει το νοσοκομείο της Σαντορίνης από ΝΠΔΔ, που ανήκει στο υπουργείο Υγείας, σε ανώνυμη εταιρεία! Οπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, πρόκειται για «πιλοτικό στόχο αποκεντρωμένων και αυτοδιοικούμενων και οικονομικά αποδοτικών Μονάδων Υγείας, που θα εξασφαλίζουν την ανταγωνιστική λειτουργία», «την αύξηση των ιδίων πόρων και την ελάφρυνση της κρατικής χρηματοδότησης και την αύξηση των κρατικών εσόδων»! Πρόκειται για νομοθετικές ρυθμίσεις που προδιαγράφουν, πέρα από νέα άγρια χαράτσια, πολύ επικίνδυνες εξελίξεις συνολικά σε βάρος της υγείας του λαού. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση με το «παράλληλο πρόγραμμα» προσπαθεί να «πετύχει» με ένα «σμπάρο δυο τρυγόνια». Από τη μια, πετάει μερικά ψίχουλα σε οικογένειες που διαβιούν στις πιο ακραίες συνθήκες φτώχειας, ως αντιπερισπασμό στο έγκλημα που προωθεί σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Από την άλλη, «μπάζει» διατάξεις, που στρώνουν το έδαφος για την προώθηση ακόμα πιο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στον τομέα της Υγείας.

Περικοπές...

Διογκώνονται τα προβλήματα στους δήμους με αφορμή τον προγραμματισμό προσλήψεων του λεγόμενου εποχικού προσωπικού για τους επόμενους μήνες. Οι δήμοι έχουν ξεκινήσει να στέλνουν στη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα αιτήματα για προσλήψεις, πολλά εκ των οποίων επιστρέφουν πίσω κουτσουρεμένα. Δηλαδή, μπορεί ένας δήμος - για παράδειγμα - να ζητήσει έγκριση για 50 προσλήψεις στην καθαριότητα ή την αποψίλωση, μιας και μπαίνουμε σε αντιπυρική περίοδο τους επόμενους μήνες, αλλά η κυβέρνηση να εγκρίνει λιγότερες από τις μισές. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι τα προβλήματα με τη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων θα διογκωθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία αλλά και την πρόληψη των πυρκαγιών. Και το επισημαίνουμε έγκαιρα, γιατί αναμένεται να ζήσουμε ξανά εκείνους τους απείρου κάλλους διαλόγους για το ποιος ευθύνεται για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού...

Παγκόσμιο πτωχοκομείο...

Στην «Αυγή της Κυριακής», ο πρωθυπουργός ανάμεσα στα άλλα μίλησε με θράσος και για το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα», το πτωχοκομείο δηλαδή που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να μαζεύει τους εξαθλιωμένους που θα αφήνει πίσω της η αντιλαϊκή πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου. Λίγες σελίδες μετά, η «Αυγή» με άρθρο της «παγκοσμιοποίησε» (και «απογείωσε» συνάμα) την ιδέα, αφού, όπως λέει, «η συγκέντρωση του κεφαλαίου και του εισοδήματος είναι πιο ανεκτή σε περιόδους γρήγορης ανάπτυξης και χαμηλής ανεργίας. Δεν είναι ανεκτή σε περίοδο κρίσης ή στασιμότητας. Δημιουργεί τρομακτικές εντάσεις. Πολλοί απορούν με την άνοδο του εξτρεμισμού, του φασισμού, του ρατσισμού, της τρομοκρατίας». Κι επειδή ο εν λόγω αρθρογράφος, πέρα από το θράσος που χρειάζεται για να λες ότι οι φτωχοί γίνονται φασίστες, εξτρεμιστές και τρομοκράτες, έχει και την «αγωνία» του για τις «κοινωνικές εντάσεις», προτείνει κάτι «ριζοσπαστικό», «μια συνεργασία που δεν έχει δει το ανθρώπινο είδος από τότε που περπάτησε στη Γη!». Φοβερό! Ξέρετε τι είναι; «Μια νέα νομισματική μονάδα, το egalite, για να χρηματοδοτεί την πληρωμή επιδομάτων στους πιο φτωχούς της Γης»! Και η «σοφή» Αντουανέτα βγάζει και τεφτεράκι, κάνει υπολογισμούς και καταλήγει: «Δεν χρειάζεται ούτε να τους βάλουμε να φτιάχνουν αυτοκινητόδρομους (Dr. Sacht), ούτε να κάνουν τρύπες και να τις ξαναγεμίζουν (Lord Keynes). Απλώς θα τους δώσουμε το ελάχιστο για να μην πεινάνε. Και εκείνοι θα "ζητήσουν" από την παγκόσμια οικονομία περισσότερη απασχόληση και παραγωγή»! Η σοσιαλδημοκρατία στα καλύτερά της...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1856 Πεθαίνει ο Χάινριχ Χάινε. Γερμανός ποιητής, δημοσιολόγος και κριτικός. Γεννήθηκε το 1797. Οι πολιτικοί στίχοι του Χάινε αποτελούν υπόδειγμα ρεαλισμού στην ποίηση, συνδυάζοντας την καίρια επικαιρότητα με μακροπρόθεσμες ιδεολογικές προοπτικές. Σημαντικά επέδρασε στο έργο του η φιλία του με τον Καρλ Μαρξ, που άρχισε το 1843.

1930 Το Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει απόφαση για τη διάλυση της Εργατικής Βοήθειας. Η Εργατική Βοήθεια, ελληνικό τμήμα της «Διεθνούς Ερυθράς Βοήθειας» (ΜOPR), ιδρύθηκε το 1924 με απόφαση του 3ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Σκοπός της ήταν η παροχή υλικής (σε χρήματα, είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό, κ.λπ.) και ηθικής βοήθειας στους καταδιωκόμενους, φυλακισθέντες και εξορισθέντες αγωνιστές, καθώς και στις οικογένειές τους. Επίσης, συνέδραμε με νομικά και ιατρικά μέσα τα θύματα της «λευκής» (αστικής) τρομοκρατίας, ενώ συχνά συνέβαλλε και σε αποδράσεις ή φυγαδεύσεις αγωνιστών από τους τόπους εξορίας και τις φυλακές.

1947 Αντιπροσωπεία του ΕΑΜ επιδίδει στα μέλη της «Επιτροπής Ερεύνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια», που βρίσκεται στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, πολυσέλιδο υπόμνημα. Ηταν μια ύστατη προσπάθεια του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων του ΕΑΜ για την ειρήνευση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ομαλής εξέλιξης. Ομως, το ντόπιο αστικό κράτος και ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός είχαν πάρει τις αποφάσεις τους...

1947 Πεθαίνει ο στοχαστής, διακεκριμένος δημοσιογράφος και ποιητής Νίκος Καρβούνης, που μεταξύ άλλων διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΠΕΕΑ.

1966 Οι Γεράσιμος Αυγερόπουλος, Κώστας Τασσόπουλος και Βαλσάμης καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε 2 χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία ότι «εξετράπησαν εις πράξεις βίας» μετά την έκρηξη νάρκης στο Γοργοπόταμο το 1964, από την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 39.

1973 Πραγματοποιείται συγκέντρωση χιλίων φοιτητών της Ιατρικής στο χώρο της Σχολής τους. Οι φοιτητές εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τους στρατευθέντες φοιτητές (απάντηση της χούντας στις διογκούμενες φοιτητικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στον Καταστατικό Χάρτη για την Παιδεία που προωθούσε η δικτατορία) και ζητούν την άμεση ανάκληση των σχετικών νόμων ΝΔ 320/71 και 1347/73. Από αυτούς 800 συγκρότησαν διαδήλωση. Ακολουθούν συγκρούσεις με την αστυνομία που τραυματίζει και συλλαμβάνει πολλούς φοιτητές.

1982 Σε 24.377 ανέρχονται οι Τούρκοι φυλακισμένοι, όπως παραδέχεται η τουρκική χούντα, ενώ από τις 71 θανατικές καταδίκες έχουν εκτελεστεί οι 10.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ