Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα εύσημα της Νούλαντ

Η βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, είπε προχτές σχετικά με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τ. Κέρι, στην Αθήνα: «Πιστεύω ότι όταν έρθει, θα είναι για να επιδείξει την ισχυρή επένδυση και υποστήριξή μας γι' αυτή τη διμερή σχέση. Για να μιλήσει για τα οικονομικά θέματα, για να μιλήσει για τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας, για να μιλήσει για τη δουλειά που κάνουμε μαζί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Συρία κ.λπ. Και επίσης, ενδιαφέρεται πολύ για τις ευκαιρίες ενεργειακής ασφάλειας εδώ». Η Νούλαντ, άθελά της και πάνω στον ενθουσιασμό της, «κάρφωσε» την κυβέρνηση για άμεση συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική δράση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Μόνο που η «δουλειά» που κάνουν μαζί με την ελληνική κυβέρνηση (όπως άλλωστε και με προηγούμενες) στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγει πληγές, ξεσπιτώνει χιλιάδες ταλαίπωρους και μπλέκει το λαό μας σε επικίνδυνες αντιθέσεις.

Μοιρασμένοι ρόλοι

Την περασμένη βδομάδα, το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε το πόρισμα της επιτροπής για το Ασφαλιστικό και ο αρμόδιος υπουργός ανέλαβε να το διαφημίσει στα κανάλια. Ελεγε, μάλιστα, στις συνεντεύξεις του ότι η κυβέρνηση θα απορρίψει ορισμένες «ακραίες» πλευρές του πορίσματος και ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για «δίκαιο και βιώσιμο» ασφαλιστικό σύστημα. Ακολούθησε η συνεδρίαση του αρμόδιου κυβερνητικού συμβουλίου, όπου υποτίθεται (σύμφωνα με διαρροές από την κυβέρνηση) ότι απορρίφθηκε η φιλοσοφία του πορίσματος και ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να διαμορφώσει δική της πρόταση, ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τους «κοινωνικούς εταίρους». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές διέρρευσαν ότι ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος από τις δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις του υπουργού Εργασίας. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Γ. Κατρούγκαλος δίνει αβέρτα συνεντεύξεις, στις οποίες υπερασπίζεται τις βασικές αρχές του πορίσματος, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η τρόικα δέχεται σαν «ισοδύναμο» τη μεταρρύθμιση που της πρότεινε ο Κατρούγκαλος για να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η «Αυγή» σε αρθρογραφία της αναπτύσσει τις βασικές αρχές του νέου συστήματος, όπως περιγράφονται στο πόρισμα. Συμπέρασμα: Με αντιπερισπασμούς και μοιρασμένους ρόλους, η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση προχωράει κανονικά, στις ράγες των κατευθύνσεων της ΕΕ, οι οποίες άλλωστε αποτέλεσαν και τον οδηγό για τη σύνταξη του πορίσματος. Μόνο ο λαός, οργανωμένος, μπορεί να εμποδίσει το έγκλημα και σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιήσει και την απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Αποσιωπά μια μικρή «λεπτομέρεια»

Τις προάλλες, από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ ακουγόταν το εξής «δουλεμένο» επιχείρημα υπέρ του νέου ασφαλιστικού συστήματος που προτείνει το πόρισμα των «Σοφών»: Οι ασφαλισμένοι έχουν συμφέρον από το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τους «ατομικούς λογαριασμούς» Ασφάλισης, απ' όπου θα προκύπτει το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ θα καταβάλλει κάθε μήνα εισφορές 200 ευρώ στον ατομικό του λογαριασμό και μετά από 35 χρόνια δουλειάς, με επιτόκιο στο σωρευμένο κεφάλαιο της τάξης του 2%, θα έχει ένα καλό κομπόδεμα για ν' αντλεί τη σύνταξή του, τα περίπου 15 χρόνια που του απομένουν, με βάση το προσδόκιμο της ζωής. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος που ανέλαβε να εκλαϊκεύσει το πόρισμα, ισχυριζόταν ότι με τους υπολογισμούς του η σύνταξη που προκύπτει από το παραπάνω παράδειγμα είναι της τάξης των 750 ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι προπαγανδιστές όπως ο συγκεκριμένος αξίζουν παράσημο από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το κεφάλαιο, που πάνε να καθαρίσουν σαν αυγό τα τελευταία απομεινάρια της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κι αυτό επειδή το ποιοτικό άλμα που κάνει η «νέα αρχιτεκτονική» του Ασφαλιστικού, είναι ότι θεσπίζει ένα σύστημα καθορισμένων εισφορών, αλλά όχι καθορισμένων παροχών. Που σημαίνει ότι οι εισφορές καταβάλλονται κανονικά, αλλά η σύνταξη που θα πάρει κάποιος είναι παράγοντας μιας σειράς αστάθμητων παραγόντων, που καθιστούν αβέβαιο το τελικό ποσό της. Αυτή τη ...μικρή «λεπτομέρεια» παρακάμπτει σκόπιμα ο σχολιαστής, για να πείσει τους ασφαλισμένους ότι πρέπει μέχρι και να πανηγυρίζουν για τις ανατροπές που έρχονται.

Μια εκδήλωση - πρόκληση

Σε επετειακό αφιέρωμα του Δήμου Κηφισιάς, με τίτλο «Δόξα του '40», μίλησε η εγγονή του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, Ιωάννα Φωκά - Μεταξά. Η συγκεκριμένη συγγραφέας - ιστορικός δε χάνει ευκαιρία να δοξάζει τον Μεταξά και το έργο του. Μάλιστα, στο σχετικό σάιτ που διατηρεί τον ονομάζει «Εθνικό Κυβερνήτη» της Ελλάδας. Για τη δημοτική αρχή Κηφισιάς, λοιπόν, «δόξα του '40» είναι η αποθέωση του ανθρώπου που ηγήθηκε του καθεστώτος τρόμου και απίστευτης καταστολής του εργατικού - λαϊκού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του '30. Που έριξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε βαθιά παρανομία, φτάνοντας να παραδώσει εκατοντάδες κομμουνιστές κρατούμενους στους χιτλερικούς κατακτητές μετά την κατάρρευση του μετώπου. Δυστυχώς, για τη δημοτική αρχή Κηφισιάς, ο ελληνικός λαός έχει ταυτίσει τον Μεταξά με ό,τι πιο αντιδραστικό γέννησε η αστική τάξη τον αιώνα που πέρασε και καμιά εκδήλωση από οποιονδήποτε φορέα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «πλυντήριο» για τα εγκλήματα αυτού και των ομοίων του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1817 Γεννιέται ο Γάλλος λεξικογράφος και εγκυκλοπαιδιστής Πιερ Αθανάς Λαρούς.

1872 Πεθαίνει ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Πιερ Τζουλς Τεοφίλ Γκοτιέ.

1873 Υπογράφεται η «Συμμαχία των τριών αυτοκρατοριών» μεταξύ της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας και της Ρωσίας.

1917 Η ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων αποφασίζει την προετοιμασία της επανάστασης στη Ρωσία.

1919 Γεννιέται ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος, που μεταξύ άλλων ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Β', στη Βεργίνα.

1921 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος εφευρέτης Τζον Μπόιντ Ντάνλοπ, πρωτοπόρος στον τομέα των ελαστικών.

1923 Επαναστατικός αναβρασμός και πάλι στη Γερμανία. Η εργατική τάξη του Αμβούργου με πρωτοπόρα την κομμουνιστική οργάνωση της πόλης (επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ε. Τέλμαν), ξεσηκώνεται, παίρνει τα όπλα, καταλαμβάνει κομβικά σημεία της πόλης και στήνει οδοφράγματα. Η κυβέρνηση Στρέσεμαν (Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλδημοκρατών) διατάσσει το στρατό να επέμβει και έπειτα από 3 μέρες σκληρών συγκρούσεων η εξέγερση πνίγεται στο αίμα.

1940 Γεννιέται ο Βραζιλιάνος θρύλος των γηπέδων Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο - ο γνωστός μας Πελέ.

1941 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν 157 κατοίκους του Μεσόβουνου Κοζάνης και πυρπολούν το χωριό.

1942 Αρχίζει η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν (στην Αίγυπτο), η οποία λήγει με αποφασιστική νίκη των συμμαχικών στρατευμάτων (μεταξύ αυτών και ελληνικών) κατά του Αξονα στη Βόρεια Αφρική.

1944 Τμήματα της Ι Μεραρχίας και της Ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Λάρισα.

1952 Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ι. Πασαλίδης προτείνει στον Ν. Πλαστήρα εκλογική συνεργασία, την οποία ο τελευταίος απορρίπτει.

1956 Αντεπανάσταση εκδηλώνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Στις 3 Νοέμβρη 1956 δημιουργήθηκε με επικεφαλής τον Γιάνος Κάνταρ η επαναστατική εργατοαγροτική κυβέρνηση, αναδιοργανώθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα ως μαρξιστικό - λενινιστικό Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, που έκαναν έκκληση στην ουγγρική εργατική τάξη για υπεράσπιση της λαϊκής εξουσίας από την αντίδραση. Η Σοβιετική Ενωση συμπαραστάθηκε στη νέα κυβέρνηση για τη συντριβή των ένοπλων αντεπαναστατικών ομάδων με τη βοήθεια και του σοβιετικού στρατού.

1964 Η Βόρεια Ροδεσία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη με την ονομασία Δημοκρατία της Ζάμπια, τερματίζοντας τη βρετανική κυριαρχία που διήρκεσε 72 χρόνια.

1973 Ο αξιωματούχος του Βόρειου Βιετνάμ Λε Ντουκ Θο αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης (του απονεμήθηκε εξ ημισείας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ), δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη χώρα του όσο διαρκεί η αμερικανική επέμβαση.

1974 Οι πρωταίτιοι του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη του 1967, Γ. Παπαδόπουλος, Στ. Παττακός, Ν. Μακαρέζος, Γ. Λαδάς, Π. Ρουφογάλης συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται στην Τζιά, με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν σειρά τρομοκρατικών ενεργειών, με σκοπό τη ματαίωση των εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ