Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συμβολισμός της υποταγής

Μόλις προχτές δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως όρο - τελεσίγραφο στη νέα κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, να παραδώσει το Μιλόσεβιτς μέχρι τις 10 Μάρτη, με αντάλλαγμα κάποια οικονομική ενίσχυση κ.ά. Μια μέρα μετά εμφανίστηκε γκάλοπ το οποίο - ω του θαύματος - παρουσιάζει την πλειοψηφία των Σέρβων, να αξιώνει από τον Μιλόσεβιτς να παραδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι μεθοδεύσεις αυτές, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι ανεξαιρέτως στις «προηγμένες κοινωνίες», είναι καθεστώς στη διαμόρφωση της «κοινής γνώμης», με πρώτους διδάξαντες, βέβαια, τους Αμερικανούς. Επί της ουσίας τώρα, όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στην παράδοση του Μιλόσεβιτς, προκειμένου κυρίως να συμβολίσουν με έντονο τρόπο την καθυπόταξη της Γιουγκοσλαβίας στη νέα τάξη. Η παράδοση του Μιλόσεβιτς αποτελεί το τίμημα και το εισιτήριο για να γίνει δεκτή η γειτονική χώρα στους «ευρωατλαντικούς θεσμούς». Λεπτομέρεια: Τι σημασία έχει αν ο Μιλόσεβιτς έχει φύγει εδώ και μισό χρόνο από την εξουσία και οι αφέντες της νέας τάξης φροντίζουν να διατηρούν τα Βαλκάνια ως «πυριδιταποθήκη της Ευρώπης» και να χύνεται καθημερινά αίμα των αμάχων;

Η «γέφυρα» των αναστεναγμών

Στιγμές απίστευτου «κάλλους» εξελίσσονται στην πολυσύχναστη οδική επικοινωνία της Δυτικής Ελλάδας μέσω Ρίου - Αντίριου. Και οι ταξιδιώτες του τριήμερου είχαν την ατυχή ευκαιρία να το διαπιστώσουν για άλλη μια φορά και να γευτούν την πικρή εμπειρία στη... γέφυρα των αναστεναγμών. Γιατί μπορεί η περιβόητη ζεύξη Ρίου - Αντιρίου να δεσπόζει σε χλιδάτες μακέτες και στις πινακίδες για την ανάθεση του έργου, αλλά η ταλαιπωρία του κόσμου καλά κρατεί...

Ολο το τριήμερο επικρατούσε μια κατάσταση απερίγραπτη, ενώ οι ταξιδιώτες που επέλεξαν τις βραδινές ώρες για να πάνε στον προορισμό τους έχασαν τουλάχιστον τέσσερις ώρες για να περάσουν απέναντι. Ο λόγος, τα λίγα φεριμπότ που εκτελούν δρομολόγια τις βραδινές ώρες. Οι ταλαιπωρημένοι ταξιδιώτες που ζήτησαν εξηγήσεις από τον μοναδικό λιμενικό που βρίσκονταν εκεί το Σάββατο ξημερώματα διαπίστωσαν, για άλλη μια φορά, τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των ιδιωτικών εταιριών, που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενες την ασυδοσία που επικρατεί στην ακτοπλοΐα. Θύματα βέβαια και πάλι οι χιλιάδες πολίτες που θέλησαν να πάρουν μια ανάσα το τριήμερο.

Τι μας περιμένει

Σε 1,591 τρισ. δραχμές ανέρχονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας επί συνόλου 3,729 τρισ. δραχμών στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Αυτό σε ποσοστό μεταφράζεται σε 42,66%. (Δηλαδή στις 100 δραχμές που ξοδεύονται για την υγεία οι 42,66 βγαίνουν απ' την τσέπη του ασθενούς με διάφορους τρόπους).

Αν αυτό το ποσό επιμεριστεί στα 10 εκατ. Ελληνες, τότε αντιστοιχεί σε 160.000 δραχμές το χρόνο κατά κεφαλήν δαπάνη. Δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια πληρώνει 640.000 δραχμές το χρόνο για φάρμακα και υγειονομικές υπηρεσίες.

Και έρχονται και άλλα νομοσχέδια παραπίσω που «απελευθερώνουν» και άλλο την αγορά. Αλίμονο δηλαδή τι μας περιμένει...

Πάλι στις πλάτες των Ταμείων

Τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εκτός απ' τα θέματα Πρόνοιας, απασχόλησε και η οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το θέμα επικεντρώθηκε στις αξιώσεις των νοσοκομείων απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, που φαίνεται να ξεπερνούν τα 150 δισ. δραχμές (ενώ με τη σειρά τους τα νοσοκομεία οφείλουν προς τους προμηθευτές πάνω από 250 δισ. δραχμές).

Εκείνο που δε μάθαμε είναι αν απασχόλησαν τη σύσκεψη τα χρέη του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μετριούνται σε τρισεκατομμύρια. Αλλά αυτή η πλευρά φαίνεται ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση, γιατί αν την απασχολούσε δε θα σχεδίαζε το ξετίναγμα των Ταμείων.

Από τότε που βγήκε η συγνώμη...

«Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση για την ταλαιπωρία που υπέστησαν χτες οι συνταξιούχοι, αυτές τις ατελείωτες ουρές της ντροπής που είδαμε;», ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ιδού η απάντησή του: «Εδώ γίνεται μια τομή... Υπάρχει αλλαγή στον τρόπο καταβολής των συντάξεων... Η ταλαιπωρία αυτή αφορά έναν σχετικά μικρό αριθμό συμπολιτών μας. Αυτό, βεβαίως, δε μας ικανοποιεί... Κάθε μέρα η κατάσταση βελτιώνεται και θα έλεγα ότι βελτιώνεται με θεαματικό τρόπο».

Δηλαδή, μετά το «συγνώμη» του κ. Γιαννίτση, έχουμε τη... θεαματική βελτίωση του κ. Ρέππα. Ποιος είπε, πως δεν ισχύει η λαϊκή παροιμία, που λέει, ότι χάθηκε το φιλότιμο από τότε που βγήκε η συγνώμη..;

Πού ήσουν νιότη...

ΑΠΟΛΑΥΣΗ... ήταν χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μιλούσαν στα ραδιόφωνα με αφορμή την επέτειο των 33 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΚ! Τι για ...αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες έλεγαν, τι για αμερικανική κατοχή της Ελλάδας... Φοβερά και τρομερά πράγματα!

Αφού αν δεν ήξερες τι γίνεται και ποιοι είναι αυτοί που μιλάνε, νόμιζες ότι θα ανακοινωθεί από στιγμή σε στιγμή από τον Σημίτη η αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και θα εμφανιστεί την επόμενη σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, με τις βόμβες ανά χείρας...

Πάλι καλά που υπάρχουν και κάποιες τέτοιες επέτειοι να εκτονώνονται οι άνθρωποι και να μας θυμίζουν το ...ηρωικό παρελθόν τους, μήπως και ξεχάσουμε το παρόν τους.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ όσα ακούγονται στο χώρο της ελληνικής αστυνομίας. Φτιάχτηκε λέει κι άλλη ειδική υπηρεσία στην Κρήτη για την αντιμετώπιση (λένε) συμμοριών, ενώ ...διευρύνονται τα όρια της άμυνας των αστυνομικών. Θα προβλέπονται ...επιθετικές ενέργειες προληπτικού χαρακτήρα!

Λες και τόσο καιρό, που δεν προβλέπονταν αυτές οι «ενέργειες», τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ κάθονταν φρόνιμα! Οπως καταλαβαίνετε, όταν θεσμοθετούνται τέτοια πράγματα, σημαίνει ότι κι όσοι δεν είχαν αποθρασυνθεί τώρα θα το κάνουν.

ΜΑ ΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ πια είναι αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υγεία μας; Εχουμε κατασυγκινηθεί! Απαγορεύεται λέει ο χαρακτηρισμός των τσιγάρων ως «ελαφρών» για να μην παρασύρονται οι καπνιστές...

Μπορεί βεβαίως να υπάρχουν τα προβλήματα με τις τρελές αγελάδες, τον αφθώδη πυρετό, τις διοξίνες, τα λιπάσματα και το Σύνδρομο των Βαλκανίων και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες, αλλά δε θα αφήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις εταιρίες να μας παρασύρουν. Είναι ο φύλακας άγγελός μας.

Εδώ που τα λέμε, το τσιγάρο έχει καταντήσει το μόνο προϊόν που καταναλώνουμε - όσοι το κάνουν - εν γνώσει μας ότι βλάπτει την υγεία. Για όλα τα άλλα, απλά ...μας το αποκρύπτουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν «καθαρίζουν» με μια συγνώμη...

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την ψιθύρισε μάλλον ως δείγμα ευγένειας και βγήκε ο Θ. Τσουκάτος να ζητήσει, εκ μέρους της κυβέρνησης, συγνώμη από τους συνταξιούχους για την αφάνταστη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται προκειμένου να εισπράξουν από την τράπεζα την πενιχρή σύνταξή τους. Εν προκειμένω ισχύει το λαϊκό ρητό «από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο», καίτοι αμφισβητείται αν ποτέ η κυβέρνηση είχε φιλότιμο για να το χάσει. Πάντως, ουδέν ακούστηκε από κυβερνητικά, ή άλλα, υπεύθυνα, χείλη για το πώς θ' αντιμετωπιστεί τώρα και πώς θα λυθεί εφεξής και διά παντός το πρόβλημα που ανέκυψε.

Εν πρώτοις, λοιπόν, η εφαρμογή του μέτρου λήψης των συντάξεων, μέσω της τράπεζας, ανέδειξε το πρόβλημα που αφορά τον τρόπο καταβολής. Οι εικόνες που βλέπουμε αυτές τις ημέρες στις τράπεζες είναι κωμικοτραγικές. Κωμικές σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση και στο κράτος που δείχνουν ανικανότητα να υλοποιήσουν σωστά ένα μέτρο, το οποίο προβλήθηκε ως «εκσυγχρονιστικό» και τραγικές σε ό,τι αφορά στους ηλικιωμένους απόμαχους της δουλιάς, που λιποθυμούν περιμένοντας ατέλειωτες ώρες πριν φτάσουν στο γκισέ της τράπεζας. Λύση, βεβαίως, υπάρχει - την έχει υποδείξει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ - και είναι η επιλογή των ίδιων των δικαιούχων αν θα εισπράττουν τη σύνταξή τους από την τράπεζα ή από τα ΕΛΤΑ.

Αξίζει, όμως, να σημειωθούν δυο «λεπτομέρειες»: Η πρώτη αφορά στην άρνηση των ιδιωτικών τραπεζών ν' αναλάβουν την πληρωμή συνταξιούχων που δεν είχαν απογραφεί και δηλώσει ότι επιθυμούν να πληρώνονται από συγκεκριμένη τράπεζα, με αποτέλεσμα αυτό το «καθήκον» να πέσει εξ ολοκλήρου στη μέχρι τούδε δημόσια - διότι δρομολογείται και σ' αυτή η ιδιωτικοποίηση - Αγροτική Τράπεζα. Τούτη η άρνηση καταδεικνύει πως οι ιδιωτικές τράπεζες - και, εν επεκτάσει, σύμπας ο πολυποίκιλος και πολυδιαφημιζόμενος ιδιωτικός τομέας - ουδόλως είναι διατεθειμένες ν' αναλάβουν το οιοδήποτε «κοινωνικό έργο», ακόμα κι αν οι περιστάσεις χαρακτηρίζονται έκτακτες και ειδικές ή μη, μόνο αν πληρωθούν «έξτρα» και αδρά.

Η δεύτερη «λεπτομέρεια» σχετίζεται με την κυβερνητική απόφαση να μετακυλήσει μέρος του κόστους εφαρμογής του «εκσυγχρονιστικού» μέτρου στους συνταξιούχους, τους οποίους, μάλιστα, δεν αφορά άμεσα το μέτρο, καθώς δε θα εισπράττουν τις συντάξεις τους από τις τράπεζες, αλλά από τα ΕΛΤΑ. Τούτο αποδεικνύει η παρακράτηση 500 δραχμών μηνιαίως από κάθε συνταξιούχο που θα λαμβάνει, εξ επιλογής ή ανάγκης, τη σύνταξή του από τον ταχυδρόμο. Ειρήσθω εν παρόδω ότι και τα ΕΛΤΑ οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το «χαράτσι» που επιβάλλεται στους συνταξιούχους, θα δοθούν ως πρόσθετη «προίκα» στον επίδοξο αγοραστή τους.

Βεβαίως, περισσότερο νοιάζει κι απασχολεί τους συνταξιούχους το πόση σύνταξη παίρνουν κι λιγότερο το πώς κι από πού την εισπράττουν. Είναι, δε, γνωστή η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να δίδονται εξευτελιστικές συντάξεις στους απόμαχους της δουλιάς, με αποτέλεσμα η ζωή τους να είναι πολύ δύσκολη και άχαρη. Επ' αυτού του θέματος δεν πρόκειται να ζητήσει συγνώμη ουδείς κυβερνητικός παράγων, πολλώ δε μάλλον ο πρωθυπουργός, ο οποίος δε δίστασε να στείλει τα ΜΑΤ εναντίον των συνταξιούχων που διαδήλωναν στους δρόμους ζητώντας αυξήσεις. Επομένως, μόνο με τον, ενταγμένο στο γενικότερο λαϊκό κίνημα, αγώνα τους οι συνταξιούχοι μπορούν να κερδίσουν καλύτερη σύνταξη για να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ψευτοαποκλειστικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το καθεστώς εξαχρείωσης, παραπληροφόρησης και εξαπάτησης της κοινής γνώμης, που έχουν επιβάλει οι «εκσυγχρονιστές» με τον ασφυκτικό έλεγχο των πηγών πληροφόρησης, είναι λίγο πολύ γνωστό, ειδικά στους ανθρώπους του Τύπου. Το πρόβλημα, όμως, παίρνει άλλες διαστάσεις, όταν ορισμένοι δημοσιογράφοι, αντί να ενημερώνουν τους αναγνώστες τους με τα πραγματικά στοιχεία της επικαιρότητας, γίνονται συνεργοί και συμμέτοχοι στη διατήρηση και λειτουργία του άθλιου αυτού μηχανισμού παραπληροφόρησης. Φυσικά, με συγκεκριμένο αντάλλαγμα προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους. Φαίνεται, όμως, ότι το αντίτιμο κάποιες φορές δεν είναι μόνο κάποια ή κάποιες «αργομισθίες» στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και ...«αποκλειστικές» ειδήσεις.

Την προηγούμενη Κυριακή, εκδηλώθηκε τέτοιο κρούσμα με τα διπλά αυτά χαρακτηριστικά. Δημοσιογράφος εκδοτικού συγκροτήματος παρουσίασε κατ' ...«αποκλειστικότητα» τις νέες τιμές των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Μπράβο, μπορεί να πει κάποιος. Ο άνθρωπος ιδρώνει για να κάνει καλά τη δουλιά του και ανταμείβεται, έχοντας «αποκλειστικά». Μόνο που υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια στην υπόθεση. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι και στο Γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, οπότε στην περίπτωσή του μάλλον έχουμε υπέρβαση κάθε μορφής δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Του γύρισαν την πλάτη

Σχεδόν άδεια ήταν χτες η αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, στο οποίο πραγματοποιήθηκε το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, όταν μιλούσε ο επί χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας και νυν Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ν. Εξαρχος. Εμφανώς μουδιασμένος, ο Ν. Εξαρχος, προφανώς, από την ψυχρή υποδοχή που του επιφύλαξαν ακόμα και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, διάβασε το διοικητικό απολογισμό σε χαμηλούς τόνους.

Τι να έλεγε στους εργαζομένους της ΔΕΗ; Οτι τους χρησιμοποίησε; Ή - αν πούμε τα πράγματα με τ' όνομα τους - τους ξεπούλησε;

Χτες οι εργαζόμενοι του γύρισαν την πλάτη, και καλά έκαναν. Το ζήτημα είναι ότι το έπραξαν αργά. Το πάθημα όμως, ας γίνει μάθημα...

Με το μάτι του «εκσυγχρονισμού»

Εφευρετικός στο να ανακαλύπτει τρόπους για να «κάθεται ο λαός στα αβγά του» και να δοξάζει το... θεό του εκσυγχρονισμού και της ΟΝΕ, αποδεικνύεται ο Γ. Πρετεντέρης. Αδραξε έτσι την κρίση στην Τουρκία για να καταδείξει ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στην όαση της ΟΝΕ» είναι «η μεγαλύτερη δικαίωση για τους ηττημένους του 1922». «Η μία χώρα (Ελλάδα) πρόκοψε και η άλλη (Τουρκία) βυθίζεται στην κρίση», ισχυρίζεται έμπλεος «εθνικής» (σ.σ. διάβαζε ευρωλάγνας) «υπερηφάνειας». Και αναφωνεί: «Χίλιες φορές οι "δύο ταχύτητες" από την όπισθεν». Φυσικά διαπιστώνει ό,τι τον συμφέρει και φέρνει την πραγματικότητα στα μέτρα του. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι οι «ισχυροί φίλοι» της Τουρκίας δεν πρόκειται να την αφήσουν να «καταρρεύσει». Ηδη ο Τζ. Μπους εξέφρασε την υποστήριξή του, ενώ το ΔΝΤ έχει ανοίξει τα ταμεία του. Ξεχνάει όμως κυρίως ότι και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στην ελληνική «επιτυχία» της ένταξης στην ΟΝΕ όσο και στην τουρκική «κρίση», την πληρώνουν οι λαοί, απέναντι στους οποίους ο Γ. Πρετεντέρης τρέφει αλλεργία και υπεροψία.

«Η κυβέρνηση έχει δείξει αξιοθαύμαστη συνέπεια στις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στον ελληνικό λαό»!

Αυτή είναι μια δήλωση που έγινε χτες από τον Δ. Ρέππα. Την καταγράφουμε επειδή, όπως γίνεται αντιληπτό, έχει «συλλεκτική» αξία. Ειδικά τώρα που το ΠΑΣΟΚ «μετεξελίσσεται»...

Παραμύθια για αφελείς

Φραστικά πυροτεχνήματα και μπόλικη δόση δημαγωγίας επιστρατεύει ο Κ. Καραμανλής προκειμένου να πείσει ότι τάχα ενδιαφέρεται για τον «απλό πολίτη» και ταυτόχρονα ότι εννοεί αυτά που λέει περί διαπλεκόμενων. Στο ερώτημα που ίδιος έθεσε στην ομιλία του στην Κάρπαθο «με ποιον είσαι; με τους τραπεζίτες ή με τους πολίτες;», απάντησε: «Ε, εμείς είμαστε με τους πολίτες και κυρίως με τους λιγότερο ευνοημένους πολίτες»! Οταν, όμως, ο ίδιος στην ίδια φράση αναφέρθηκε ενδεικτικά στα προβλήματα των πανωτοκίων και της ακτοπλοΐας, αναίρεσε πλήρως τον εαυτό του... «Βεβαίως -είπε- πρέπει να υπάρχουν τράπεζες και εμείς, πάνω απ' όλα, είμαστε υπέρ του να υπάρχουν και ιδιωτικές τράπεζες. Βεβαίως, πρέπει να υπάρχουν ακτοπλοϊκές εταιρίες και βεβαίως πεδίον δόξης λαμπρόν για ιδιωτικές επιχειρήσεις». Από τη στιγμή, λοιπόν, που πάνω απ' όλα βάζει τους νόμους της αγοράς και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πώς γίνεται να υπερασπίζεται και τα συμφέροντα των λιγότερο ευνοημένων (άραγε από το... Θεό;) πολιτών; Ο Κ. Καραμανλής, βέβαια, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να είσαι με όλους, αλλά δημαγωγεί μπας και τσιμπήσει κανένας αφελής «πολίτης».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μήνυμα ελήφθη...

Κάνουν πως δεν το πρόσεξαν. Παριστάνουν ότι δεν έμαθαν τίποτα. Μικρή και φτωχή η Μολδαβία, εύκολα μπορούν οι ειδήσεις που την αφορούν να θαφτούν κάτω από το παχύ στρώμα για το τι έφαγε χτες ο Τζακ Νίκολσον και ποια είναι τα αποτελέσματα του χόκεϊ που τόσο... αδημονούν όλοι οι Ελληνες φίλαθλοι να ενημερωθούν...

Και όμως, το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής τους πονάει. Μπορεί να εξαντλούν κάθε δυνατότητα ώστε να μην πάρουν είδηση οι λαοί, αλλά αυτοί και έμαθαν και δεν πρόκειται να ξεχάσουν...

Αν δεν τους ένοιαζε δε θα εξαντλούσαν κάθε δυνατό μέσο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ώστε να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. Εκβίασαν, φόβισαν αλλά και έταξαν «λαγούς με πετραχήλια» προκειμένου να μη βρεθούν στη σημερινή κατάσταση και να αναγκάζονται να παριστάνουν πως δεν ξέρουν πού πέφτει η Μολδαβία...

Οταν όμως, ο Σολάνα πήγαινε λίγο καιρό πριν και απροκάλυπτα τους δήλωνε να μην ψηφίσουν κομμουνιστές και να στηρίξουν δυνάμεις «φίλιες» στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, τον ήξερε «το δρόμο» και νόμιζε πως ήξερε και τον τρόπο που θα καθόριζε τη λαϊκή βούληση. Το ίδιο πίστευαν και τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που όλο το τελευταίο διάστημα κατά την προσφιλή τους μέθοδο μπαινόβγαιναν στη χώρα για να τρομοκρατήσουν και να μοιράσουν αυταπάτες ταυτόχρονα.

Ομως αυτή τη φορά την πάτησαν. Ο λαός της Μολδαβίας ήξερε από την πείρα του πως τα τελευταία δέκα χρόνια που άκουσε τους διάφορους Σολάνα και τους ομοίους του, έφτασε η Μολδαβία να είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης. Οι συνταγές που τους πρότειναν κατέστρεψαν την οικονομία και μετέτρεψαν το 90% της χώρας ανίκανο να θρέψει τον εαυτό του.

Την έκαναν να «πουλιέται» σαν σκουπιδότοπος αποβλήτων στις αμερικάνικες πολυεθνικές, όπως κάποιοι άποροι στις πλούσιες ιμπεριαλιστικές χώρες, πουλούν το αίμα ή τα όργανά τους για να επιβιώσουν, μιας και τη ζωή τους την έχουν από καιρό πάρει τα μονοπώλια και η εκμετάλλευση.

Η ψήφος της περασμένης Κυριακής και το 50,2% που έδωσαν στους κομμουνιστές οι Μολδαβοί, δείχνει πως ξέρουν τους ενόχους για τη σημερινή κατάντια της χώρας και είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν και να αγωνιστούν για να ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη.

Αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να μας κρύψουν εκείνοι που τάχα δεν μπορούν τώρα να προφέρουν το όνομα της χώρας. Θέλουν να κρύψουν το γεγονός πως όταν οι λαοί παραδειγματίζονται από την άγρια πραγματικότητα του καπιταλισμού δεν πρέπει να σκύβουν το κεφάλι «στους αγάδες για να αγιάσουν...», ούτε να κοιτούν να βολευτούν στη «νέα κατάσταση» κάνοντάς την έτσι, με την παθητική τους στάση, μόνιμη... Ασχετα δε και με τις όποιες δυσκολίες και τα εμπόδια, το μήνυμα που μας έρχεται από το λαό της Μολδαβίας είναι αισιόδοξο.

Η δυσαρέσκεια δεν μπορεί να είναι μόνο κάποιες μουρμουριστές καταγγελίες και ταυτόχρονα πλάγιες ματιές μπας και βρεθεί «άνοιγμα» για βόλεμα. Αυτές οι πλάγιες ματιές είναι που ταΐζουν μια ζωή τον κόσμο της εκμετάλλευσης. Χρειάζεται μαζική ενεργή συμμετοχή που να ανοίγει δρόμους ανατροπών. Χρειάζεται επίσης να εκφράζεται θαρρετά σε κάθε περίπτωση ακόμα και με την ψήφο... «Μήνυμα ελήφθη», έτσι κι αλλιώς, από τους λαούς παρά τις αντίθετες προσπάθειες...

Ντροπή τους!

Τρεις μέρες

για τη σύνταξη

τον είχαν

«σύρε κι έλα»

«το όνομά σας

δυστυχώς,

δεν είναι

στην καρτέλα

περάστε πάλι

αύριο

και ίσως κάτι

γίνει...»

τρεις μέρες

ένιωθ' ο φτωχός

το κράτος

να τον φτύνει!

* * *

Τρεις μέρες

ξεροστάλιαζε

και, θαύμα,

την Τετάρτη

«έλα, παππού,

του είπανε

τη σύνταξή σου

πάρτη»

κι όταν απομακρύνονταν

απ' το «γκισέ»,

το τζάμι,

το κράτος

«ευχαρίστησε»

με ανοιχτή

παλάμη!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ