Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεδομένη η συμφωνία

Πριν από λίγες μέρες ήταν η δήλωση του Ντάισελμπλουμ, ότι αναθεώρηση του τρίτου μνημονίου δεν υφίσταται, έξω από τα όρια των αξιολογήσεων που προβλέπονται κάθε τρίμηνο. Δηλαδή, αναπροσαρμογές μπορεί να γίνουν, αλλά πάντα στο πλαίσιο των ίδιων αντιλαϊκών στόχων και μέτρων που περιέχει το μνημόνιο. Χτες, ήταν η σειρά της γερμανικής κυβέρνησης να τοποθετηθεί για τις μετεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «εξακολουθεί να ισχύει το συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα» και ότι «τα όσα συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα, είναι δεσμευτικά και δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα από μια νέα κυβέρνηση». Βέβαια, οι Ευρωπαίοι «εταίροι» τίποτα καινούργιο δε λένε. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις δίνουν από την πρώτη ώρα στην Ελλάδα και τα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο και διεκδικούν τη διακυβέρνηση. Για προεκλογικούς λόγους, όμως, σπέρνουν αυταπάτες ότι υπάρχουν και σημεία της συμφωνίας που μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο για το λαό. Κοροϊδία στο τετράγωνο, για να κλέψουν λαϊκές ψήφους. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η πιο αντιλαϊκή, επειδή αναλαμβάνει να εφαρμόσει και τα τρία μνημόνια. Μόνο στήριγμα του λαού είναι το ΚΚΕ και γι' αυτό πρέπει να βγει ενισχυμένο και στις εκλογές.

Προεκλογικά ψίχουλα «με αναστολή»...

«Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται και θα έχει ορίζοντα τετραετίας. Και εκεί το σύνολο των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης θα είναι εφαρμοσμένη πολιτική», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επιχειρώντας να νεκραναστήσει, με... «ορίζοντα τετραετίας» αυτήν τη φορά, τις υποσχέσεις που έδινε για ορισμένα ψίχουλα πριν από το Γενάρη του 2015.

«Θα είναι λάθος αν πιστεύει κανείς ότι στον πρώτο χρόνο θα μπορέσουμε να πάμε να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους. Αυτοί περιμένουν την πλήρη εφαρμογή (σ.σ. του νέου μνημονίου), ώστε να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τους», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στο «Euronews», για να τάξει και αυτός ότι μετά την «πλήρη εφαρμογή» του μνημονίου, «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και δεν μπορούν να εφαρμοστούν και είναι πολύ υφεσιακές, μπορούν να συζητηθούν, μετά όμως από αρκετό χρονικό διάστημα».

Πού πήγανε άραγε οι περιβόητες «100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης», με τις οποίες μας έπρηζαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ. στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις; Είναι προφανές: Στο πλαίσιο της πλήρους δέσμευσής τους στην αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στο νέο μνημόνιο που υπερψήφισαν όλοι μαζί παρέα, ακόμα και τα «παραδοσιακά» προεκλογικά ψίχουλα που έταζαν στο λαό, από τις «100 πρώτες μέρες»... μετατίθενται πλέον στο τέλος της τετραετίας και μετά την πλήρη εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας...

... και αντιλαϊκά μέτρα «άμεσης εκταμίευσης»!

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, δηλαδή: Και προσπάθεια να διασφαλίσουν την ανοχή του λαού στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορούν, αλλά και προετοιμασία εδάφους, ώστε όταν γίνει σαφές ότι και αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις τους θα έχουν την ίδια «τύχη» με τις προηγούμενες, να έχουν έτοιμη τη δικαιολογία, ότι δηλαδή «δεν τους άφησαν να ολοκληρώσουν το 4ετές έργο τους»!

Μόνο που ο λαός έχει συσσωρευμένη πείρα και σε αυτό το ζήτημα: Ούτε στην αρχή της 4ετίας, ούτε στο τέλος της, ποτέ δεν πρόκειται να δει ουσιαστική ανακούφιση, αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών του και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του, όσο μένει εγκλωβισμένος στα διλήμματα του κεφαλαίου, όσο περιμένει μήπως κάποια στιγμή περισσέψει κανένα ψίχουλο από το φαγοπότι των μονοπωλίων.

Στο έδαφος της εξουσίας του κεφαλαίου, τα μόνα μέτρα που «εκταμιεύονται» άμεσα, με το κλείσιμο της κάλπης, είναι αυτά που παίρνονται για λογαριασμό του, γεγονός που θα αποτυπωθεί αυτήν τη φορά πιο άμεσα από ποτέ, μεταξύ άλλων με τα ραβασάκια που περιμένουν στη γωνία για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 και την αυξημένη προκαταβολή φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες...

Πλήρης «εξαφάνιση» στο δελτίο του «MEGA»

Σοβαρά ερωτήματα γεννά, δύο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές, η στάση του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA», ο οποίος στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων, χτες, Πέμπτη, «εξαφάνισε» πλήρως το ΚΚΕ και την προεκλογική του δράση.

Συγκεκριμένα:

-- Στο ρεπορτάζ για την απροκάλυπτη ομολογία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Π. Φύσσα, ενώ το «MEGA» πρόβαλε τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων, «ξέχασε» να αναφέρει και το παραμικρό για το σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ...

-- Στο ρεπορτάζ για τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών, δεν πρόβαλε απολύτως τίποτα από τη χτεσινή δραστηριότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα. Η δικαιολογία ότι αυτό έγινε γιατί άργησε η ΕΡΤ να στείλει πλάνα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Λιβαδειά είναι παντελώς έωλη, αφού αποσπάσματα από την εν λόγω ομιλία είχαν δοθεί έγκαιρα από το Γραφείο Τύπου του Κόμματος (οπότε θα μπορούσαν να μεταδοθούν έστω με «κάρτα» και χωρίς πλάνα), ενώ ο Δ. Κουτσούμπας έδωσε χτες δύο ακόμα τηλεοπτικές συνεντεύξεις, μία στην πρωινή εκπομπή του «ΑΝΤ1» και μία το απόγευμα στο κανάλι «SBC», οπότε το «MEGA» θα μπορούσε να αντλήσει υλικό και από εκεί...

-- Και, τέλος, ενώ το «MEGA» έκανε ρεπορτάζ για τα τηλεοπτικά σποτ των κομμάτων, στο ΚΚΕ αφιέρωσε μόλις 4 - 5 δευτερόλεπτα!

Σαν πολλές «συμπτώσεις» και... «αμέλειες» δε μαζεύονται στο παρά ένα από τις εκλογές;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1783 Πεθαίνει ο Ελβετός μαθηματικός και φυσικός Λέοναρντ Οϊλερ.

1819 Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκό, που με το εκκρεμές του έδειξε ότι η Γη κινείται («εκκρεμές του Φουκό»).

1834 Η Αθήνα ορίζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

1882 Εκδίδεται στην Αθήνα το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Σύνδεσμος», όργανο του Σωματείου Τυπογράφων. Μία από τις πρώτες και σημαντικότερες εργατικές εφημερίδες.

1897 Υπογράφεται η προκαταρκτική συνθήκη ειρήνης (Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης), μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 που έληξε με ήττα της Ελλάδας. Με τη συνθήκη αυτή, η Ελλάδα παραχωρούσε ένα μικρό τμήμα της Θεσσαλίας κοντά στα σύνορα, ενώ αποδεχόταν την πληρωμή 4 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας ως πολεμική αποζημίωση και τον διεθνή οικονομικό έλεγχο. Με βάση τη συνθήκη αυτή, στις 22 Νοέμβρη 1897 υπογράφτηκε οριστική ειρήνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1905 Γεννιέται η Σουηδοαμερικανίδα ηθοποιός Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον (Γκρέτα Γκάρμπο).

1922 Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τα ελληνικά στρατεύματα, θέτοντας τραγικό τέλος στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

1924 Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εγκρίνει το καταστατικό ίδρυσης της ΑΕΚ.

1931 Πανικός ξεσπά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λόγω της απότομης και μεγάλης πτώσης όλων των αξιών. Αποφασίζεται η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

1931 Τα ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν στην κινεζική επαρχία της Μαντζουρίας, την οποία και καταλαμβάνουν στις 27/2/1932, δημιουργώντας το προτεκτοράτο του Μαντσουκούο.

1934 Η Σοβιετική Ενωση γίνεται μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

1944 Επειτα από σκληρή μάχη, το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ απελευθερώνει τον Αχλαδόκαμπο, ισχυρό κέντρο των Ταγμάτων Ασφαλείας στην Ανατολική Πελοπόννησο.

1970 Αυτοπυρπολείται στη Ρώμη ο Ελληνας φοιτητής Κώστας Γεωργάκης, διαμαρτυρόμενος για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα.

1970 Πεθαίνει ο Αμερικανός θρύλος της ροκ Τζίμι Χέντριξ.

1973 Με ανοικτή επιστολή τους στην κυβέρνηση της χούντας, οι κάτοικοι των Μεγάρων ζητούν να ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης του διυλιστηρίου πετρελαίου ΑΛΚΟΑ (Ανδρεάδη) στην περιοχή τους.

2013 Ο 34χρονος μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονείται σε ενέδρα θανάτου στο Κερατσίνι από χρυσαυγίτες. Δράστης της δολοφονίας ήταν το μέλος της φασιστικής οργάνωσης Γ. Ρουπακιάς. Τις επόμενες μέρες, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πραγματοποίησαν δεκάδες κινητοποιήσεις και δράσεις, στις εργατογειτονιές και τους χώρους δουλειάς στο Κερατσίνι - και όχι μόνο - καταδικάζοντας τη δολοφονική επίθεση των φασιστών και καλώντας σε λαϊκή πάλη εναντίον του συστήματος που τους θρέφει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ