Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
... Ταΐζουν «αξιοπρέπεια»

«Ο καθένας μπορεί να συγκρίνει τη χτεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού, ο οποίος ανεξάρτητα από το τι ψήφισε ο κόσμος στις πρόσφατες εκλογές, ανεξάρτητα από το αν συμπαθεί ή αν αντιπαθεί τον κ. Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ, την ελληνική κυβέρνηση, χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, οι οποίοι τον άκουγαν να λέει αυτά τα πράγματα μέσα στο Βερολίνο. Κι αυτό -κατά την άποψή μου- από μόνο του είναι σημαντικό και για την ανόρθωση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων, που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει καταβαραθρωθεί». Επιστήμη έκαναν οι κυβερνητικοί το «φάτε μάτια ψάρια...» και το «όταν η πραγματικότητα δε μας συμφέρει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα»! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης προσπαθούσε ολημερίς χτες να κάνει το μαύρο - άσπρο και να υποβάλει στο λαό το αίσθημα της αξιοπρέπειας, αντί της βαθιάς ανησυχίας που πρέπει να τον κατακλύζει μετά την εμφάνιση Τσίπρα στο Βερολίνο. Κι αυτό καθώς ο πρωθυπουργός όχι μόνο δήλωσε πως ό,τι έγινε έγινε σε σχέση με τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, όχι μόνο δήλωσε ότι θα κρατήσει ό,τι «θετικό» από αυτά, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση...

Τον Ιούνη και βλέπουμε...

Ξεκάθαρος ως προς το τι πρόκειται να βιώσουν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, χτες, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ. «Δυστυχώς - είπε - δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όπως θέλουμε την Αυτοδιοίκηση (...) Μετά τον Ιούνιο θα εξετάσουμε πιθανή αύξηση στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους». Βέβαια, ο υπουργός δεν διευκρίνισε ούτε τι θα γίνει με τους παρακρατηθέντες πόρους, που ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ προς τους δήμους, ούτε εάν θα δοθεί κάποια λύση στο άμεσο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Προβλήματα που μεταφράζονται σε διακοπή λειτουργίας προγραμμάτων και υπηρεσιών των δήμων, σε πάγωμα προσλήψεων κ.λπ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι ο ίδιος υπουργός με εγκύκλιό του ζήτησε από τους δήμους να υλοποιήσουν αντιλαϊκούς νόμους που απορρέουν από το μνημόνιο και να μειώσουν κατά 10% τις προσλήψεις συμβασιούχων το 2015 σε σχέση με το 2014. Και αυτή η κατάσταση έχει τραγικές επιπτώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά.

Ορκους πίστης...

Εγραφε χτες η «Αυγή» από την πρώτη σελίδα: «Αλ. Τσίπρας: Δεν ήρθαμε για λεφτά, θέλουμε πολιτική λύση με άλλο μείγμα πολιτικής. -Αγκ. Μέρκελ: Υπάρχει το πνεύμα συνεργασίας, χρειάζονται συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός». Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτά συζητήθηκαν κατά το τετράωρο δείπνο τους. Αλλά η κυβέρνηση, ήδη, με τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ στις 20 Φλεβάρη, έχει εξαγγείλει και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την προώθηση αντεργατικών - αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, ζητώντας ως διαφορετικό μείγμα τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και ζητώντας να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στη ρύθμιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως ένα ακόμη μέσο χαλάρωσης που ισχύει στην Ευρωζώνη. Αρα; Η κυβέρνηση είναι πιστή στον κοινό ευρωενωσιακό αντιλαϊκό δρόμο σε όφελος του κεφαλαίου. Αυτό ομολόγησε ο Αλ. Τσίπρας στη Γερμανίδα καγκελάριο...

Περί ... «Task Force»

Eνα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ ήταν και η δράση της «Task Force», που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, ανάμεσά τους και στην Τοπική Διοίκηση. «Θέλουμε να ακούσουμε τις θέσεις της Ελλάδας για αυτή (σ.σ. την "Task force")», είπε χτες η καγκελάριος, εντάσσοντας τη λειτουργία της εν λόγω ομάδας τεχνοκρατών στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας.

Θυμίζουμε ότι η «Task Force» δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συμμαχίας που εγκαινιάστηκε στον τομέα της Τοπικής Διοίκησης το Σεπτέμβρη του 2012 με στόχο «τον εξορθολογισμό των δαπανών της τοπικής διοίκησης, την αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης γι' αυτούς και τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων».

Στην πράξη αυτό σημαίνει είτε πλήρως ανταποδοτικές υπηρεσίες, είτε μεγαλύτερες περικοπές σε υπηρεσίες, δηλαδή μείωση έως κατάργηση της όποιας κοινωνικής πρόνοιας σήμερα υπάρχει και ανάληψη υπηρεσιών και έργων από Ελληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες που θα αξιοποιούν και το νομικό οπλοστάσιο των ιδιωτικοποιήσεων.

Οταν οι φαρμακοβιομήχανοι παινεύουν την κυβέρνηση

Τις προσδοκίες της ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας εξέφρασε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της «ΒΙΑΝΕΞ» Δημήτρης Γιαννακόπουλος απ' το βήμα του φαρμακευτικού συνεδρίου «ΗELLAS PHARM».

«Οι επιστήμονες, είπε, του Φαρμάκου είναι εδώ, ετοιμοπόλεμοι, για να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους από τα μέτρα των προηγούμενων, μνημονιακών κυβερνήσεων». Και αφού κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι ήθελαν να καταστρέψουν το «ελληνικό Φάρμακο», συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση και έχει όλη τη στήριξη του ελληνικού λαού, να ανασχέσει αυτή την κατάσταση... Αναμένουμε να προχωρήσουν και οι προεκλογικές εξαγγελίες για τα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα της Υγείας και πιστεύουμε ότι θα γίνουν πράξη, παρά τις απειλές των δανειστών».

Λίγο αργότερα ήρθε -απ' το ίδιο βήμα- και η ανταπόκριση απ' την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Θα στηρίξουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία» είπε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, καλώντας ταυτόχρονα και τις πολυεθνικές να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αντί σχολίου, η στήλη μεταφέρει την παρατήρηση που ακούστηκε όταν μιλούσε ο Δ. Γιαννακόπουλος: «Τώρα μιλά ο Συντονιστής της Ομάδας Μελών Φαρμακοβιομηχάνων του ΣΥΡΙΖΑ!». Και η στήλη συμπληρώνει: Αλίμονο στην υγεία των Ελλήνων, όσο το Φάρμακο θα παραμένει ως εμπόρευμα στα χέρια των εταιρειών -ξένων και ντόπιων- και με τη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων θα τους διασφαλίζει την επιδιωκόμενη κερδοφορία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Επέτειος της Επανάστασης του 1821. Η Επανάσταση του 1821 ήταν μία επανάσταση εθνικοαπελευθερωτική στη μορφή (αφού πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες οθωμανικής κατάκτησης) και αστικοδημοκρατική στο περιεχόμενο (αφού βασική κινητήρια δύναμη σε αυτή ήταν η ελληνόφωνη αστική τάξη). Εκτοτε, το κοινωνικό της περιεχόμενο εκτοπίστηκε από την κρατούσα ιστοριογραφία, για να κυριαρχήσουν το θρησκευτικό και μια «υπερταξική» έννοια του εθνικού, ως αποκλειστικά κίνητρα της Επανάστασης.

1881 Γεννιέται ο Ούγγρος συνθέτης Μπέλα Μπάρτοκ.

1914 Ιδρύεται ο αθλητικός σύλλογος Αρης Θεσσαλονίκης.

1924 Η Βουλή κηρύσσει έκπτωτη τη δυναστεία των Γλύξμπουργκ και ανακηρύσσει την Ελλάδα προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Με ανακοινωθέν του (28/3), το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (Κομμουνιστικό) καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν δραστήριο μέρος στο σχετικό δημοψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε στις 13/4 και έβγαλε 70% υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας.

1936 Στο Πρόσφορο Γρεβενών, οι αγρότες συγκρούονται με την αστυνομία και απελευθερώνουν τους κρατούμενους για χρέη φόρων συγχωριανούς τους.

1942 Επ' ευκαιρία της εθνικής επετείου του 1821, πραγματοποιείται μαχητική εκδήλωση του αθηναϊκού λαού κατά της Κατοχής, στην Πλατεία Συντάγματος, που χτυπήθηκε και με τα όπλα από τους Ιταλούς.

1943 Πάνω από 300.000 λαού ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας, γιορτάζοντας την εθνική επέτειο του 1821. Ακολουθούν σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής, με πάνω από 100 νεκρούς και τραυματίες. Ανάλογες εκδηλώσεις-διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

1954 Η Σοβιετική Ενωση παραχωρεί κυριαρχία στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Πότσνταμ (1945), προβλεπόταν η διαίρεση της ηττημένης Γερμανίας σε περιοχές ευθύνης υπό τις ΗΠΑ - Αγγλία - Γαλλία - ΕΣΣΔ, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου γερμανικού κράτους, αποστρατιωτικοποιημένου και αποναζιστικοποιημένου. Ακολούθως, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία έλεγχαν στρατιωτικά το δυτικό τμήμα της Γερμανίας, ενώ η ΕΣΣΔ το ανατολικό τμήμα. Ανάλογος καταμερισμός έγινε και για το Βερολίνο. Ωστόσο, ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία δεν είχαν καμιά πρόθεση για την επανένωση της Γερμανίας, ενώ παράλληλα ενέτειναν τις υπονομευτικές ενέργειες και δράσεις στο ανατολικό τμήμα. Ενέργειες που εντέλει οδήγησαν στη διχοτόμηση της χώρας.

1957 Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ-πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ενωσης), με τη Συνθήκη της Ρώμης, την οποία υπέγραψαν η Γαλλία, η ΟΔ Γερμανίας, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

1973 Επ' ευκαιρία της εθνικής επετείου, πραγματοποιούνται αντιδικτατορικές εκδηλώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ