Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν... ξέρουν τίποτα για το έγκλημα

Γρηγοριάδης Κώστας

Αυτή η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» ποτέ και για τίποτα δεν ευθύνεται. Για τη ληστεία και το έγκλημα, για παράδειγμα, που έγινε στη Σοφοκλέους και σιγά σιγά οι συνέπειες παίρνουν δραματικές διαστάσεις, η κυβέρνηση προσποιείται ότι δε γνωρίζει τίποτα. «Ξέχασε», για παράδειγμα, τις δηλώσεις των ηγετικών στελεχών της, μη εξαιρουμένου και του πρωθυπουργού, οι οποίοι συνέδεαν την πορεία του «ναού του τζόγου» με την «ισχυρή οικονομία» ή τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη «διαφάνεια» και την προστασία από τους κερδοσκόπους. Στην πραγματικότητα, έσπρωχνε τα λαϊκά στρώματα να καταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους στα χέρια και τις τσέπες των μεγαλοτζογαδόρων και των αετονύχηδων της Σοφοκλέους. Τώρα, που τα πράγματα έχουν γίνει κάτι παραπάνω από σκούρα, αφού η μεγαλύτερη ανακατανομή του πλούτου, που έγινε μέσω του ΧΑΑ, δεν πρόκειται βέβαια να «αντιστραφεί» και να δώσουν πίσω οι μεγαλοκαρχαρίες τα κλεμμένα, η κυβέρνηση συστήνει «προσοχή, ψυχραιμία και γνώση». Τώρα, δηλώνει, διά στόματος, χτες, εκτελούντος χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Τ. Χυτήρη, ότι «το Χρηματιστήριο έχει ένα και μόνο νόμο: Να ανεβαίνει και να κατεβαίνει». Ο,τι, όμως, και να λέει η κυβέρνηση δεν εξιλεώνεται για τις εγκληματικές ευθύνες της όσον αφορά στο έγκλημα στη Σοφοκλέους.

Ενα «ευχαριστώ»

Συνέντευξη Τύπου έδινε χτες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο πρόεδρος του ΔΣ έδοσε δημόσια συγχαρητήρια στο «Ριζοσπάστη» και ευχαρίστησε την εφημερίδα μας, για την πληρότητα, με την οποία παρουσιάζει τις θέσεις του Συλλόγου, ακόμη και όταν κάνει κριτική σ' αυτές, όπως ο ίδιος είπε.

Ο «Ρ» δέχεται τις ευχαριστίες. Και θέλουμε να σημειώσουμε ακόμη, ότι εισπράττουμε την αναγνώριση αυτή, η οποία τιμά την εφημερίδα του ΚΚΕ, κυρίως, ως μια ακόμη δέσμευση για πιο ουσιαστική και πληρέστερη ενημέρωση, πάντα από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού.

Η ΔΕΗ σε ρόλο «παιδονόμου»...

Απίστευτα - καφκικού τύπου... - «καινά» δαιμόνια έχουν στοιχειώσει στον τρίτο όροφο της Διεύθυνσης Οικονομικών Λειτουργιών της ΔΕΗ στην Καλλιθέα. Οι υπάλληλοι, λέει, που επιθυμούν να πάρουν πεντάλεπτη άδεια για την αγορά ενός σάντουιτς ή ενός καφέ, θα πρέπει να καταγράφουν την ώρα εξόδου και εισόδου τους από το γραφείο σε χαρτί, που θα παραδίδουν στον υπεύθυνο τμήματος. Εκείνος με τη σειρά του θα προσθέτει τις εκάστοτε πεντάλεπτες ή δεκάλεπτες άδειες εξόδου κάθε υπαλλήλου και θα τις αφαιρεί από την άδεια των τεσσάρων ημερών μηνιαίως, που δικαιούται κάθε εργαζόμενος για προσωπικούς λόγους! Κύριε, κύριε, μου επιτρέπετε - εγγράφως! - να πάω στην τουαλέτα;

Τα παραμύθια της ιδιωτικοποίησης

Associated Press

Το φαινόμενο δεν είναι καθημερινό ή, μάλλον, είναι σχετικά σπάνιο και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να το σημειώσουμε. Στη διπλανή φωτογραφία, οι κάτοικοι της Καλιφόρνια διαδηλώνουν στους δρόμους, διεκδικώντας χαμηλότερες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, από τις πολυεθνικές, που έχουν αναλάβει την ηλεκτροδότηση της πολιτείας. Βέβαια, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Καλιφόρνια και οι κάτοικοί της είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού, για την ώρα, παραμένει αμφίβολο αν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και για όλο το 24ωρο. Δεν πάει πολύς καιρός που τους έταζαν «λαγούς με πετραχήλια» με αφορμή τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Ανάλογα παραμύθια είναι έτοιμοι να πουν και οι εδώ θιασώτες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Είναι καιρός να τους πουν οι λαοί «τα παραμύθια σας πέστε τα σε άλλους τώρα...».

Δικομματική συμπολίτευση

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ πρέπει να αισθάνεται - τουλάχιστον - ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, από την υποστήριξη που απήλαυσε χθες στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του ΕΣΥ, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη! Τι «ηρωικό» τον είπε, τι για νομοσχέδιο «σε σωστή κατεύθυνση» μίλησε, μέχρι και «καλή επιτυχία» τού ευχήθηκε!

Κοιτάζανε κι ακούγανε αποσβολωμένοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που επί τόσες μέρες ασκούν αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο, αλλά τι να κάνουν. Το ένα δέκατο της στήριξης, πάντως, του Μητσοτάκη, να είχε στη Νέα Δημοκρατία ο Καραμανλής, θα είχαν λυθεί τα εσωκομματικά τους προβλήματα.

ΣΧΟΛΕΣ για μελλονύμφους και διδασκαλίας θρησκευτικών θεμάτων ανοίγει τώρα, όπως διαβάζουμε, η Εκκλησία, κάτι σαν «ΙΕΚ - Χριστόδουλος», δηλαδή, για να το πούμε πιο απλά. Αυτή η κίνηση γίνεται, λέει, για να βοηθηθεί η νεολαία και να αναβαθμιστεί το επίπεδό της.

Τον καιρό, βέβαια, που έκαναν καταλήψεις οι μαθητές και ζητούσαν να μην τους διώχνουν από το λύκειο, δεν είδαμε το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια ευαισθησία, αλλά προφανώς εκεί το θέμα ήταν αιχμηρό.

Οσο για το περιεχόμενο των ...σχολείων, που θα λειτουργήσουν στη Φθιώτιδα, θα διδάσκουν θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και όλα τα σχετικά, σύμφωνα με όσα λένε. Οπως βλέπετε, η Εκκλησία κάνει ό,τι μπορεί για να επεκτείνει την επιρροή της. Πράγμα λογικό φυσικά, όταν υπάρχουν χρήματα γι' αυτό, ελέω κρατικού κορβανά και των υπόλοιπων γνωστών πόρων της.

Τώρα για το αν το πτυχίο της σχολής θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει κανείς παιδί, αυτό δεν το γνωρίζουμε, διότι δε μας το διευκρίνισε η Ιερά Σύνοδος. Πάντως, αν συμβεί αυτό, η Εκκλησία υπόσχεται οι εξετάσεις στα τρίμηνα να είναι εύκολες και τα θέματα βατά. Αραγε, θα υπάρχουν και ...εργαστηριακές ασκήσεις;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα μοναδικά θύματα

Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας γίνονται πάλι καταιγιστικές. Με ακόμα πιο δραματικό τρόπο. Η αυτοκτονία ή οι αυτοκτονίες, μπροστά στο όνειρο που έγινε εφιάλτης, δεν είναι μικρό ζήτημα. Ασχετα, αν επρόκειτο για όνειρο κίβδηλο. Μια χίμαιρα, που έντεχνα καλλιέργησαν όσοι μεθόδευαν να κατακλέψουν τις αποταμιεύσεις εκατοντάδων χιλιάδων απλών πολιτών. Ενα επικίνδυνο παιχνίδι, που φούντωσε χάρη στους αλαλαγμούς της κυβέρνησης και των Μέσων Ενημέρωσης για το «βέβαιο», το «εύκολο» και το «έξυπνο» κέρδος. Λες και το Χρηματιστήριο θα γινόταν ο μήνας που έτρεφε τους δώδεκα...

Η αθλιότητα των κυβερνώντων είναι ανείπωτη. Δε φτάνει που έγιναν κράχτες των χρηματιστηριακών παιχνιδιών, που έστησαν διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες και «θεσμικοί» με τις τιμές του ΧΑΑ. Δε φτάνει που σύσσωμοι - από τον Κ. Σημίτη προσωπικά και τον Γ. Παπαντωνίου προσωπικά, μέχρι τον τελευταίο τσαρλατάνο, που είχε αναγορευτεί σε «κυβερνητικό σύμβουλο» - έστειλαν τον κοσμάκη να τοποθετήσει τις αποταμιεύσεις του στην οδό Σοφοκλέους. Τώρα, προκαλούν κι από πάνω. Τώρα, που ο κόσμος «κλαίει» για τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής, που με μαεστρία τού εμφύσησαν, τώρα, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, λένε ότι όσοι ασχολούνται με τις μετοχές πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τους κανόνες.

Το πιο εύκολο για το «Ριζοσπάστη» θα ήταν να σημειώσει και να αυτοδιαφημιστεί πως δικαιώθηκε. Για όλες τις εκτιμήσεις που διατύπωσε γύρω από την ουσία και την προοπτική των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Αλλωστε, ήμασταν οι μόνοι. Ακόμα και σε εποχές που ο τζόγος είχε προσλάβει διαστάσεις γενικευμένης υστερίας - τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1999 - εμείς μιλάγαμε για συμπτώματα «εκμαυλισμού» και «ανατροφοδοτούμενης κατάπτωσης» και όχι μόνο. Προειδοποιούσαμε σε όλους τους τόνους ότι «έχει ο καιρός γυρίσματα». Τονίζαμε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ό,τι συνδέεται με τον τζόγο στις χρηματαγορές, είναι πολύ πιθανόν, εντελώς ξαφνικά, με πολύ μεγάλη ένταση και ιδιαίτερα απότομα, να κινηθεί στον αστερισμό της ...έκλειψης κερδών». Και εξηγούσαμε: «Από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν είναι δυνατόν να κερδίζουν πάντα όλοι»! Το θέμα, ωστόσο, δεν είναι ο βαθμός της δικής μας δικαίωσης. Για τους απλούς πολίτες που άκουσαν τις σειρήνες και ασχολήθηκαν με το Χρηματιστήριο είναι να βγάλουν συμπεράσματα, που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα από εδώ και πέρα.

Τρία είναι ενδεχόμενα τα καίρια σημεία της στιγμής: Πρώτον, να μη διαφεύγει της προσοχής η ευθύνη της κυβέρνησης που είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Παίζοντας το ρόλο του βαστάζου της οικονομικής ολιγαρχίας, μαζί με το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, διευκόλυνε τους μεγαλομετόχους των εισηγμένων εταιριών να αρπάξουν στη διετία 1998 - '99 τουλάχιστον 5,6 τρισεκατομμύρια δραχμές! Δεύτερον, να κατανοηθεί, για όσους τρέφουν ακόμα αυταπάτες για το άμεσο μέλλον του ΧΑΑ, ότι μετοχικοί τίτλοι που έχουν χάσει ας πούμε το 80%, για να ανακτήσουν τις τιμές τους πρέπει να πενταπλασιαστούν, ώστε να «ρεφάρουν» οι ενδιαφερόμενοι. Τρίτον και πιο σημαντικό: Το Χρηματιστήριο είναι ένας ακόμα μοχλός για να εξασφαλίζουν και να συγκεντρώνουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια εκείνοι, που ήδη ανήκουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην άρχουσα τάξη. Κάθε περίπτωση πλουτισμού απλών πολιτών αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, εξυπηρετεί, όμως, την ...αλίευση εκατοντάδων χιλιάδων άλλων, που καταθέτουν τον οβολό τους, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να λύσουν τα καθημερινά προβλήματα και τα αδιέξοδα που προκαλεί η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. Αυτοί, συνήθως, αποδεικνύονται και τα μοναδικά πραγματικά θύματα του τζόγου των χρηματαγορών.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Πάνω απ' όλα τα συμφέροντα του Λάτση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προχτές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου είχε το θράσος να περιοδεύσει στην Ελευσίνα διαφημίζοντας τα «καλά» της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει. Λίγο όμως προτού επισκεφθεί την πολύπαθη εργατούπολη είχε φροντίσει να διαπράξει με τον κυνισμό που τον διακρίνει ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος των κατοίκων του Θριασίου και του Λεκανοπεδίου. Είχε βάλει την υπογραφή του -μαζί με τον Κ. Λαλιώτη και τον Ν. Χριστοδουλάκη- για την «κατά παρέκκλιση του Προεδρικού Διατάγματος 84/84» αδειοδότηση της επένδυσης της ΠΕΤΡΟΛΑ! Η χθεσινή «Καθημερινή», που είχε την πληροφορία, επισημαίνει ότι η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης «ανοίγει πλέον οριστικά το δρόμο για την υλοποίηση της σημαντικής επένδυσης». Η βούληση της κυβέρνησης να βάλει τα κέρδη του Λάτση πάνω από την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων, επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η περιβαλλοντολογική πολιτική, στο Θριάσιο Πεδίο, ενόψει του εκσυγχρονισμού των μονάδων διυλιστηρίων που υπάρχουν εκεί»!!! Προκειμένου, μάλιστα, να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών ο Τ. Χυτήρης σημείωσε ότι «υπάρχει καχυποψία και αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, που δικαιολογούνται, λόγω προηγούμενων καταστάσεων και εμπειριών», αλλά πρόσθεσε «ήρθε, όμως, η στιγμή για πραγματικό εκσυγχρονισμό των μονάδων αυτών, αλλά και για ουσιαστική αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής». Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο...

ΥΓ. Θα ήταν διεστραμμένη φαντασία να συνδεθούν οι παραπάνω εξελίξεις με τη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Κ. Σημίτης με τον Σπ. Λάτση;

Αλλοθι ο διάλογος

Μέχρι και την εισαγωγή του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, έλεγε - και έγραφε: «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και έτοιμοι να υιοθετήσουμε κάθε εποικοδομητική πρόταση».

Ενας απ' τους φορείς, λοιπόν, που αρχικά είχε θετική εκτίμηση για τα σχέδια της κυβέρνησης, ήταν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος προσήλθε και στο σχετικό διάλογο. Τελικώς, όμως, ο ΠΙΣ κατέληξε στην καταγγελία του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Ο λόγος για την αλλαγή της θέσης δόθηκε χτες απ' τους Μ. Καλοκαιρινό και Δ. Χριστοφιλογιάννη, πρόεδρο και αντιπρόεδρο αντίστοιχα του ΠΙΣ: «Ο ΠΙΣ θεωρείται ο θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας για ζητήματα Υγείας. Πήγαμε με καλή διάθεση σε τέσσερις τετράωρες συναντήσεις, γιατί ο υπουργός έλεγε ότι το τελικό νομοσχέδιο θα είναι προϊόν εξαντλητικού διαλόγου. Ωστόσο, όμως, κάθε πρόταση που διατυπώναμε - χωρίς να αλλάζει και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου - απορριπτόταν με το επιχείρημα ότι αυτό ή το άλλο είναι "αδιαπραγμάτευτο". Επειτα, οι γιατροί εξοβελίστηκαν από όλες τις θέσεις. Επομένως κρίνουμε ότι ο διάλογος ήταν το άλλοθι για την προώθηση προειλημμένων αποφάσεων».

«Εκσυγχρονισμένες» χειροβομβίδες κατά διαδηλωτών!

Associated Press

Εκατοντάδες πυροσβέστες στην πόλη Λιλ της Βόρειας Γαλλίας έκαναν χτες το... έγκλημα να διαδηλώσουν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κι όπως συμβαίνει και στη χώρα μας, βρήκαν απέναντί τους τις δυνάμεις του «νόμου και της τάξης». Μόνο, που τούτη τη φορά, οι τελευταίες δε χρησιμοποίησαν μόνο τα γνωστά, επικίνδυνα τοξικά δακρυγόνα «νέας γενιάς» αλλά και «ειδικές» χειροβομβίδες καταστολής των διαδηλώσεων. Και μπορεί, οι «ειδικοί» επί των νέων αυτών μέσων καταστολής, να βεβαιώνουν πως οι «ειδικές» χειροβομβίδες είναι «ακίνδυνες» και γι' αυτό δε χρησιμοποιούνται και σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά η πραγματικότητα φανερώνει τα ακριβώς αντίθετα. Ο 58χρονος Γάλλος πυροσβέστης της φωτογραφίας, που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί σε ένα εξάμηνο, είδε άναυδος το χέρι του να ακρωτηριάζεται στο ύψος του καρπού, από μια τέτοια «ειδική χειροβομβίδα», που πέταξαν οι αστυνομικοί! Αυτό φαίνεται πως ήταν το «ευχαριστώ» των γαλλικών αρχών για τρεισήμισι δεκαετίες δουλιάς και αυτοθυσίας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με «καθαρό» το «στόχο»

Στις 14 Φλεβάρη ξεκινούν από τη Θεσσαλία νέες αγροτικές κινητοποιήσεις, ενταγμένες στη «ροή» ενός αδιάκοπου, τα έξι τελευταία χρόνια και συνεχώς εντεινόμενου, αγώνα της αγροτιάς. Στόχος του αγώνα - τον έχει σαφώς καθορίσει και διακηρύξει το αγροτικό κίνημα - είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διότι η εφαρμογή αυτής της πολιτικής οδηγεί στη χρεοκοπία και στην ανέχεια χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, «ξεριζώνει» από τη γη τους και «πετάει» στην ανεργία ή «διώχνει» στην εξωτερική μετανάστευση χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας.

Οι αγρότες γνωρίζουν ότι αν δεν ξεριζώσουν αυτή την πολιτική δεν πρόκειται να λυθεί το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Διότι, ακόμα κι αν ικανοποιηθούν κάποιες, επιμέρους, διεκδικήσεις, τελικά θα είναι «δώρον, άδωρον», αφού η συνέχιση της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής θα επαναφέρει τα «λυμένα» προβλήματα και θα δημιουργήσει κι άλλα, πολλά και δυσβάσταχτα. Γι' αυτό και το «στόχαστρο» της πάλης του ελληνικού αγροτικού κινήματος «σημαδεύει» την «καρδιά» του «θεριού» που «φωλιάζει» στις Βρυξέλλες και στα σαλόνια της ελληνικής πλουτοκρατίας. Δεν είναι, δε, τυχαίο ότι στην ιεράρχηση των αγροτικών διεκδικήσεων πρωτεύουσα θέση καταλαμβάνουν εκείνες που αφορούν σε πολιτικές και μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εγκρίνουν και υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Με το «στόχο» του αγώνα καθορισμένο και «καθαρό», οι αγρότες οργανώνουν τις νέες κινητοποιήσεις, ακολουθώντας τα «χνάρια» της αγωνιστικής διαδρομής τους στην τελευταία πενταετία. Η εμπειρία τους λέει πως, για να πετύχουν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν όλα τα «όπλα» που διαθέτουν. Το πρώτο «όπλο» τους είναι η αρραγής ενότητα στη δράση, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων. Ισχυρό τους «όπλο», επίσης, η εξασφάλιση της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης και της συμπαράταξης των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, που έχουν κοινά προβλήματα, συμφέροντα και στόχους με την αγροτιά. Κι αυτή η αγωνιστική συμπαράταξη μπορεί να συμβάλει στη συγκρότηση και δράση του Λαϊκού Μετώπου που έχει ανάγκη ο λαός μας και ο τόπος μας.

Η κυβέρνηση θα βρεθεί, για μια ακόμα φορά, «ενώπιος - ενωπίω» με τον αγρότη του αγώνα. Είναι σίγουρο ότι ούτε και τώρα θα θελήσει να «σκύψει» στα προβλήματα για να δώσει λύσεις. Αντιθέτως, θα επιμείνει στη γνωστή τακτική της. Πρώτα θα κάνει δήθεν την αδιάφορη, επιχειρώντας να υποτιμήσει τη δύναμη και τη δυναμική των κινητοποιήσεων. Κι όταν ο αγώνας «φουντώσει» θα «βάλει μπροστά» όλες τις «μηχανές» του κρατικού και του κομματικού μηχανισμού της, για να τον υπονομεύσει, να συκοφαντήσει και να τρομοκρατήσει τους αγωνιστές, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, να στρέψει άλλα κοινωνικά στρώματα κατά της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Αλλωστε, τα «αγροτοδικεία» συνεχίζουν το «έργο» τους και μόλις χτες καταδικάστηκαν άλλοι 45 από το Εφετείο της Λάρισας, όπου, πριν λίγες μέρες, μια δικαστής παρότρυνε τους αγρότες να αυτοκτονούν(!), αντί ν' αγωνίζονται.

Ομως, δεν «περνάει» πια στους αγωνιζόμενους αγρότες ο «τσαμπουκάς» των εκσυγχρονιστών κυβερνώντων. Οχι γιατί είναι «παλικαράδες», αλλά γιατί παλεύουν για το ψωμί και για το δίκιο τους κι εκεί ο φόβος υποχωρεί. Θα δώσουν, λοιπόν, με παλικαριά και αυτή τη μάχη οι ξωμάχοι της Ελλάδας, για να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη που τους παρέδωσαν οι πατεράδες τους. Αλλη λύση δεν έχουν, παρά να αγωνιστούν αυτοί σήμερα για να υπάρχουν αγρότες κι αύριο, για να υπάρχει σύγχρονη ζωή στην ύπαιθρο, με την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στα πλαίσια μιας άλλης πραγματικά λαϊκής οικονομίας...

«Τρομονόμος»

Για το «ζωνάρι»

φώναζε,

για την ΟΝΕ,

το ΝΑΤΟ

κι ως τρομοκράτης

πιάστηκε

δυο δρόμους

παρακάτω!

* * *

Δεν είχε όπλο

βέβαια

ούτε καμία

μάσκα,

όμως εκράταγε

πανό

και φόραγε

τραγιάσκα!

* * *

«Πλήρη στοιχεία

ενοχής»,

είπε

ο αστυνόμος

«για κάτι τέτοιους,

άλλωστε,

έγινε

ο "τρομονόμος"»!

* * *

Και εδικάσθη

ο συλληφθείς

σε δεκαπέντε

χρόνια,

βάσει του νόμου

της ντροπής,

που θέσπισαν

τα πιόνια!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ