Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το καλό το παλικάρι...

«Ομως οι κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν πλέον μόνο το 59% της εργατικής δύναμης, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 70% που κάλυπταν το 1998». Αυτό ανέφεραν χτες εφημερίδες, που στα ίδια ρεπορτάζ παρουσίαζαν ως «θρίαμβο» υπέρ των Γερμανών εργαζομένων τη θέσπιση κατώτατης αμοιβής στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης.

Δηλαδή, τα ίδια τα λεγόμενά τους αποδεικνύουν πως οι μεγαλοεργοδότες ως ...«καλά παλικάρια» ξέρουν πολλά «μονοπάτια» για να ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης. Ετσι, ενώ από τη μια πλευρά θεσπίζεται κατώτατο ωρομίσθιο, από την άλλη αυξάνονται όλο και περισσότερο οι εργάτες που δεν εντάσσονται στις κλαδικές συμβάσεις, που κατοχυρώνουν το σημαντικότερο μέρος της «ωρίμανσης» των μισθών, της αύξησής τους, με βάση και τα χρόνια εργασίας κάθε εργάτη, τις ιδιαίτερες συνθήκες και την επικινδυνότητα κάθε κλάδου. Με λίγα λόγια, λένε σε έναν εργάτη που δεν πληρώνεται πλέον με τη Συλλογική Σύμβαση του Μετάλλου να είναι ήσυχος και ικανοποιημένος επειδή του «εξασφάλισαν» κατώτατο ωρομίσθιο, σε επίπεδα φυσικά πολύ χαμηλότερα από εκείνα που κατοχύρωνε η κλαδική του Σύμβαση. Ανοίγοντας αυτή τη συζήτηση, το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του επιδιώκουν να πείσουν ότι «προσφέρουν και κάτι» στους εργάτες, ενώ πανευρωπαϊκά έχουν σαλπίσει επίθεση εφ' όλης της ύλης, αλλά και για να περάσει στο «ντούκου» η σαρωτική επιδρομή στις κλαδικές συμβάσεις.

Σε μια βάρκα...

«Από τη στιγμή που θεωρούμε επιβεβλημένο να σταματήσει αυτή η καταστροφική πολιτική για τη ΔΕΗ, απευθυνόμαστε σε όσους έχουν παρόμοιες επιδιώξεις και τους ζητάμε να συμπαραταχθούμε... Οσο περνά ο χρόνος, ασάφειες, ίσες αποστάσεις και λογικές "και με τον χωροφύλαξ και τον αστυφύλαξ" δεν θα έχουν έδαφος να σταθούν. Οταν τα πράγματα ζορίζουν όλοι οφείλουν να κάνουν σαφείς επιλογές με όρους ειλικρίνειας, συνέπειας και διαφάνειας. Αν πατάει κανείς σε δύο βάρκες, τότε κινδυνεύει να πέσει στο νερό». Ποιος τα λέει αυτά; Ο Δ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ασυναγώνιστος στις δύο βάρκες, αφού προσπαθεί να φιλοτεχνήσει προφίλ δύναμης που τα δίνει όλα για «Ενέργεια σε όφελος του λαού», αλλά είναι στη βάρκα του κεφαλαίου, πράγμα που κάνει και στην περίπτωση της ΔΕΗ. Οπου αποδέχεται το πλαίσιο που διαμορφώνει η στρατηγική απελευθέρωσης της Ενέργειας και εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ», γιατί τη θέλει - όπως λέει - μοχλό παραγωγικής ανάπτυξης, δηλαδή για να έχουν φτηνή Ενέργεια οι ενεργοβόρες βιομηχανίες λόγω ανταγωνιστικότητας.

Πολλαπλές βλάβες

«Η παρατεταμένη χρήση Η/Υ έχει επιπτώσεις στις κοινωνικές δεξιότητες», επισήμανε σε ημερίδα με θέμα «Παιδί και Διαδίκτυο: Ευκαιρίες, Προκλήσεις, Κίνδυνοι» η δρ. Αρτεμις Τσίτσικα, επ. καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής στο «Π. και Α. Κυριακού». Η ψυχίατρος Στέλλα Χρηστίδη, επιστημονική υπεύθυνη του Τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου στο «18 Ανω», επισημαίνει ότι με τη μονάδα απεξάρτησης επικοινωνούν θορυβημένοι οι γονείς όταν ενημερώνονται για την πτώση της ακαδημαϊκής επίδοσης των παιδιών - φοιτητών πια. Σε μεγάλο ποσοστό, 60% των εξαρτημένων, παρατηρείται συννοσηρότητα με κατάθλιψη, εξάρτηση από ουσίες, παθολογική χαρτοπαιξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα κ.ά. Οι νεαροί που είναι εξαρτημένοι από τη χρήση του Διαδικτύου παραμελούν βασικές βιολογικές ανάγκες, όπως το φαγητό και το σεξ. Το 46,5% των χρηστών δεν έχει σχέση με άτομο του άλλου φύλου. Και ύστερα σου λένε «κοινωνική δικτύωση», δημιουργία συλλογικοτήτων μέσω Ιντερνετ και άλλα τέτοια. Η αποξένωση σε όλο της το μεγαλείο είναι όπως αποδεικνύεται, που διαμορφώνει ανθρώπους με αντικοινωνικά χαρακτηριστικά. Είναι και αυτή μια από τις χειρότερες μορφές χειραγώγησης. Ο,τι δηλαδή χρειάζεται το σύστημα, υποταγμένους ανθρώπους που ζουν με ψευδαισθήσεις.

Κι ύστερα μιλούν για ισότητα...

«Μισθολογικές διαφορές, καταπάτηση προβλεπόμενων από το νόμο δικαιωμάτων όπως το επίδομα μητρότητας, "απαγόρευση" εγκυμοσύνης, περιορισμένη δυνατότητα ανέλιξης. Παγιώνεται αντί να εξασθενεί το φαινόμενο των διακρίσεων λόγω φύλου στους χώρους εργασίας τα χρόνια της κρίσης. Ακόμη και στις περιπτώσεις μαζικών περικοπών στις επιχειρήσεις, οι γυναίκες υφίστανται πρώτες τον πέλεκυ της απόλυσης». Είναι εύλογο να σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι διαπιστώσεις ανήκουν σε κάποια συνδικαλιστική ή γυναικεία οργάνωση. Και όμως ανήκουν σε έναν αστικό θεσμό, στο «Συνήγορο του Πολίτη». Στη δική του έκθεση αναφέρονται αυτά τα φαινόμενα. Και αν στο «Συνήγορο του Πολίτη» φτάνουν περιστατικά που να τεκμηριώνουν τέτοιες εκτιμήσεις (το λέμε γιατί με δυσκολία γίνονται καταγγελίες), φανταστείτε το καθεστώς ενάντια στις εργαζόμενες γυναίκες στο σύνολο των επιχειρήσεων. Και ύστερα σου λένε οι αστοί πως εξασφάλισαν την ισότητα των γυναικών. Των δικών τους, της αστικής τάξης, μπορεί. Για τις υπόλοιπες η ανισοτιμία και η υπερεκμετάλλευση είναι καθεστώς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1811 Με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της, η Βενεζουέλα εξεγείρεται κατά της ισπανικής κυριαρχίας, με ηγέτη τον στρατάρχη Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο οποίος είχε πολεμήσει στις αστικές επαναστάσεις της Αμερικής (1776) και της Γαλλίας (1789). Τελικά, η Βενεζουέλα θα γινόταν ανεξάρτητο κράτος το 1823, με την καταλυτική συνδρομή του ηγέτη του απελευθερωτικού κινήματος των λαών της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολιβάρ.

1897 Γεννιέται ο Γεώργιος Γρίβας («Διγενής»), επικεφαλής της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Χ» στην κατοχή, και κατόπιν αρχηγός της εθνικιστικής - αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών).

1929 Οι αγρότες του χωριού Δαμακίνι Πατρών προβάλλουν ένοπλη αντίσταση και διώχνουν τους χωροφύλακες, που πήγαν να συλλάβουν τους συγχωριανούς τους που δεν είχαν πληρώσει τους φόρους.

1931 Διεξάγονται αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές στη Μυτιλήνη. Το ΚΚΕ έρχεται πρώτο στην πόλη της Μυτιλήνης λαμβάνοντας 1.658 ψήφους έναντι 1.424 όλων των υπολοίπων, αστικών, κομμάτων.

1932 Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ γίνεται πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Την επόμενη χρονιά δίνει στον εαυτό του υπερεξουσίες και εγκαθιδρύει δικτατορία, η οποία κρατά σχεδόν 4 δεκαετίες.

1933 Ο κομμουνιστής αρτεργάτης Νισερλής πεθαίνει στο νοσοκομείο χτυπημένος από ξίφος αστυνομικού τη μέρα των επαναληπτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη.

1936 Ογκώδη και μαχητικά συλλαλητήρια ακτημόνων πραγματοποιούνται στις Σέρρες και το Σουφλί.

1943 Υπογράφεται Σύμφωνο με το οποίο ο ΕΛΑΣ υπάγεται στρατιωτικά στο Βρετανικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ). Εκ μέρους του ΣΜΑ, την υπέγραψε ο αρχηγός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα (ΒΣΑ), ταξίαρχος Εντι Μάγιερς, εκ μέρους του ΕΑΜ ο Βασίλης Σαμαρινιώτης (Ανδρέας Τζήμας) κι εκ μέρους του ΕΛΑΣ οι Στέφανος Σαράφης και Αρης Βελουχιώτης. Το Σύμφωνο αυτό, καθώς και οι άλλες Συμφωνίες που ακολούθησαν (του Λιβάνου και της Καζέρτας), αποτελούσαν τμήμα της αστικής πολιτικής απέναντι στο λαϊκό κίνημα, με σκοπό την ενσωμάτωση, την εξουδετέρωση και εν τέλει την ήττα του.

1944 Αρχίζει τη λειτουργία του στην Τύρνα Θεσσαλίας Παιδαγωγικό Φροντιστήριο υπό τη διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.

1945 Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις εκλογές στη Βρετανία και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χάνει την πρωθυπουργία από τον Κλέμεντ Ατλι. Το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει 102.780 ψήφους και εκλέγει δύο βουλευτές, τους πρώτους στην Ιστορία του.

1950 Αθωώνονται οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Μάχη», που είχαν συρθεί στα δικαστήρια, λόγω των ρεπορτάζ γύρω από το κολαστήριο της Μακρονήσου.

1973 Η τριήμερη απεργία των τυπογράφων των αθηναϊκών εφημερίδων λήγει με νίκη των απεργών και αύξηση των αποδοχών τους κατά 30%.

1977 Στο Πακιστάν, ο υποστηριζόμενος από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στρατηγός Μοχάμεντ Ζία-ουλ-Χακ ανατρέπει με πραξικόπημα την κυβέρνηση του Ζουλφικάρ Αλι Μπούτο, που μόλις είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία.

1989 Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ», ενός σκανδάλου που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρίγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε - επισήμως - καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας». Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε επίσης η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους «Κόντρας», την αντεπαναστατική οργάνωση που μαχόταν τους «Σαντινίστας» στη Νικαράγουα.

1996 Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό. Πρόκειται για ένα πρόβατο, την «Ντόλι».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ