Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μας κοροϊδεύουν!

Γρηγοριάδης Κώστας

Τι θα γίνει με τους Ελληνες στρατιώτες, που βρίσκονται στις βομβαρδισμένες και μολυσμένες - στον ένα ή άλλο βαθμό - περιοχές της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου; Τι θα γίνει με τους Ελληνες φοιτητές στη Γιουγκοσλαβία; Τι θα γίνει, πρώτα και κύρια, με τους λαούς αυτών των περιοχών και το εκεί περιβάλλον; Οταν βάζεις τα ερωτήματα αυτά στους κυβερνώντες, παίρνεις διάφορες «απαντήσεις», των οποίων η ουσία είναι η εξής: Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε... Οταν επιμείνεις και τους στριμώξεις, αλλάζουν το τροπάρι και σου λένε: Τίποτε δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά και πέραν πάσης αμφιβολίας. Πρέπει το ΝΑΤΟ, να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, να πει τι, πώς και πού το χρησιμοποίησε, εάν υπάρχει επιβάρυνση του περιβάλλοντος ή τι σχέση έχει με τις ασθένειες.

Εγινε, λοιπόν, προχτές και η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και αποφάσισε τα εξής:

  • Δε δέχτηκε το προσωρινό μορατόριουμ - μέχρι να ερευνηθεί το θέμα - χρήσης των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.
  • Δε δέχτηκε να ερευνηθεί το θέμα ούτε καν από επιτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
  • Ανέλαβε η ίδια τη σχετική έρευνα, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή της λυκοσυμμαχίας...

Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία, για τις πραγματικές προθέσεις του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαρκ Λέιτι, μόλις τέλειωσε η συνεδρίαση, δήλωσε πως για τη Συμμαχία δεν τίθεται κανένα θέμα απεμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο είναι ...ακίνδυνο και προξενεί μικρότερες ζημιές από το ...κανονικό ουράνιο.

Μας κοροϊδεύουν, δηλαδή, και μας το λένε και κατάμουτρα!

Αυτοδιάψευση

Βέβαια, την ίδια ώρα που ο κ. Λέιτε βεβαίωνε πως το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ακίνδυνο και ισχυριζόταν ότι ο θόρυβος οφείλεται σε μια παρεξήγηση και μόνο, θύμιζε ότι το ΝΑΤΟ είχε ειδοποιήσει έγκαιρα τις δυνάμεις της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, να μην εισπνέουν οι στρατιώτες τη σκόνη γύρω από τα σημεία που έχουν βομβαρδιστεί και να μην παραμένουν πολύ ώρα κοντά σ' αυτά. Παραδεχόταν, δηλαδή, την επικινδυνότητα των... ακίνδυνων βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, ιδιαίτερα όταν τα ραδιενεργά σωματίδια ουρανίου έρθουν σε άμεση επαφή με οποιονδήποτε ζώντα οργανισμό και πολύ περισσότερο όταν γίνει εισπνοή ή κατάποσή τους. Κίνδυνος, βέβαια, που δεν αντιμετωπίζεται ριζικά, απλώς και μόνο, με όσα μέτρα πρότεινε το ΝΑΤΟ, αφού τόσο ο αέρας, τα επίγεια και υπόγεια νερά, όσο και η διατροφική αλυσίδα είναι ικανά να μεταφέρουν το ραδιενεργό θάνατο πολύ πολύ μακριά, χωρίς να εμποδίζονται ούτε από σύνορα ή οποιαδήποτε άλλα σχετικά μέτρα...

Συνεχίζεται η επίθεση

Τ' ακούσαμε κι αυτό. Ο Ν. Κακαουνάκης για να κάνει... κριτική στον Κ. Καζάκο που έκανε δηλώσεις στο «Μέγκα», χρησιμοποίησε χτες ως αντεπιχείρημα τη διαρροή ραδιενέργειας απ' το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ - το κοστουμάκι της Σοβιετικής Ενωσης, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εκείνη η ραδιενέργεια ήταν εύπεπτη, ενώ απ' το ουράνιο ήταν δύσπεπτη», είπε ο Ν. Κακαουνάκης.

Δηλαδή ένα ατύχημα - για το οποίο υπάρχουν ευθύνες - εξομοιώνεται με το έγκλημα εκ προμελέτης των Αμερικανών και των Ευρωπαίων συνενόχων τους - και μάλιστα χωρίς καν να κηρύξουν επίσημα πόλεμο. Κι όλα αυτά για να δικαιολογηθεί η δουλικότητα και η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στις βάρβαρες αποφάσεις, που οδήγησαν στο γενικευμένο έγκλημα.

Και δεν είναι τυχαίο ότι άρχισαν απ' τον «αρχιδικαστή Καζάκο» - κατά την έκφραση του Κακαουνάκη - και καταφέρονται εναντίον όλων εκείνων που τάχτηκαν κατά του πολέμου. Επιχειρούν να σβήσουν απ' τη συνείδηση των ανθρώπων τις σπίθες αντίστασης στο διαρκές ΝΑΤΟικό έγκλημα.

Τα παράλογα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΤΙΓΜΕΣ και σκηνές έντονου παραλογισμού ζούμε ξανά τις μέρες αυτές. Η υφυπουργός Υγείας, κ. Σπυράκη, βεβαιώνει ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν είναι επικίνδυνο και, μάλιστα, από το βήμα της Βουλής, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Τα ίδια βεβαιώνουν, εν χορώ, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, η Μαντλίν Ολμπράιτ και τόσοι άλλοι ΝΑΤΟθρεμμένοι...

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιώργος Παπανδρέου, ισχυρίζονται, όλο περηφάνια, ότι η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη δικαιώθηκε, πέρα ως πέρα. Εμείς το λέγαμε, λένε, ότι ο πόλεμος θα έχει σοβαρές και πολύμορφες συνέπειες. Γι' αυτό και ήμασταν αντίθετοι. Γι' αυτό και αντισταθήκαμε. Χωρίς εμάς, θα είχαν πέσει δέκα φορές περισσότερες βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου...

Λέτε, να τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη και να μην το έχουμε καταλάβει; Είπαμε, ζούμε σε μέρες παραλογισμού...

Ομως, μια και οι διαβεβαιώσεις διαδέχονται τις περήφανες δηλώσεις και τ' ανάπαλιν, έχουμε και μεις κάποιες ...ανορθόλογες προτάσεις να κάνουμε.

Προτείνουμε στις επόμενες Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, τα γεύματα ή τα δείπνα εργασίας να ονομαστούν «πιάτα ακίνδυνου απεμπλουτισμένου ουρανίου». Η σκοπιμότητα είναι προφανής: Οι ηγέτες του ...πολιτισμένου κόσμου πρέπει να δώσουν χειροπιαστές αποδείξεις ότι πιστεύουν πραγματικά όσα λένε...

Οσο για το μενού, μπορεί να περιέχει κατσικάκι Κοσσυφοπεδίου, ραδίκια Πάντσεβο και νερό από το Δούναβη...

Η κυβέρνηση Σημίτη μπορεί να πάρει και διάφορες άλλες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, να προμηθευτούν οι υπουργοί της από ένα αναμνηστικό βλήμα απεμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο και θα τοποθετήσουν στα γραφεία τους. `Η, στην αυριανή επίσκεψη του Ακη Τσοχατζόπουλου στο Κόσσοβο, ο τελευταίος να παραγγείλει μερικά βυτία νερό από τα πηγάδια της περιοχής, το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τέλος, το υπουργείο Υγείας μπορεί να ξεκινήσει μια διαφημιστική καμπάνια, με το παρακάτω σύνθημα: «Εσύ..! Επλυνες σήμερα τα δόντια σου με Uranium;».

«Δολοφόνοι » είναι το όνομά τους

Οι δηλώσεις των ΝΑΤΟικών στελεχών, πρώην και νυν, κατακλύζουν αυτές τις μέρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συμβάλλοντας με το δικό τους τρόπο στη συσκότιση της αλήθειας για τις συνέπειες ενός βρόμικου πολέμου που ακόμα συνεχίζεται, στέλνοντας στο θάνατο «εχθρούς» και «φίλους». Βεβαίως, αυτή η πτυχή του πολέμου δεν απασχολεί τα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη του ΝΑΤΟ. Γι' αυτούς οι στρατιώτες είναι γενικά αναλώσιμοι και εξάλλου προέρχονται από την ίδια «πηγή», ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους: Είναι γέννημα θρέμμα του λαού. Και σαν τέτοιοι, δεν έχει σημασία η στολή που φορούν και τα διακριτικά της.

Χαρακτηριστικός ήταν προχτές και ο στρατηγός - συνταξιούχος πια - Ουέσλι Κλαρκ, ο επικεφαλής της διεξαγωγής του βρόμικου πολέμου ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ, στην εκπομπή του Α. Παπαχελά, ο στρατηγός επανέλαβε κάμποσες φορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα στοιχείο ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη στον άνθρωπο. Την ίδια στιγμή όμως, σημείωνε ότι οι Ελληνες στρατιώτες στο Κόσσοβο δεν πρέπει να αγγίζουν θραύσματα βλημάτων, ερείπια χτυπημένων εγκαταστάσεων, καθώς και άλλου είδους εξοπλισμό που βρίσκεται στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις βόμβες του ΝΑΤΟ, ενώ συνέστησε να μην πίνουν νερό από τις περιοχές αυτές, να προσέχουν τι τρώνε, ακόμη και τι καπνίζουν!

Οι ΝΑΤΟικοί επίσημα δεν αναγνωρίζουν κάποια απειλή από τις βόμβες του απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά πρακτικά αντιμετωπίζουν σαν πραγματική αυτή την απειλή. Τι συμβαίνει πραγματικά; Ο στρατηγός είπε ότι επίσημα δεν υπάρχει φωτιά, αλλά διέταξε να χρησιμοποιηθούν οι... πυροσβεστήρες.

Στο στρατό δικαιολογείται ποσοστό απωλειών τόσο σε περίοδο πολέμου, όσο και σε περίοδο ειρήνης. Αν τα ποσοστά κινούνται μέσα στις προβλέψεις, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν μετρήσεις. Οι επιπτώσεις της χρήσης του ουρανίου είναι μόνο μια πλευρά αυτού του πολέμου. Ετσι κι αλλιώς, το περιβάλλον έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και οι άνθρωποι που ζουν εκεί έχουν καταδικαστεί σε θάνατο από χίλιες δυο άλλες ουσίες.

Σήμερα εμφανίζονται κρούσματα λευχαιμίας. Αύριο μπορεί να υπάρξουν άλλες ασθένειες. Σε πέντε χρόνια θα ακολουθήσει ένα νέο κύμα θανάτων, αναπηριών, ασθενειών, τερατογενέσεων και ένα ακόμη σε 10 ή 15 χρόνια. Οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση σκότωσαν ανελέητα για να επιβάλουν τα συμφέροντά τους. Ποιος από αυτούς νοιάστηκε για τα δολοφονημένα παιδιά από τις βόμβες διασποράς στις λαϊκές αγορές των πόλεων της Γιουγκοσλαβίας; Γιατί να νοιαστούν τώρα για τα δολοφονημένα παιδία των Ιταλών, των Ελλήνων, των Ολλανδών ή των Γάλλων;

Μόνη έγνοια τους είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και η αδρανοποίηση των λαών. Ολων των λαών. Και γι' αυτό το σκοπό θα δολοφονήσουν, θα πουν ψέματα, θα χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα φτάσουν αν χρειαστεί ακόμη και στην τιμωρία στελεχών τους. Θα φτάσουν ακόμη και στο έσχατο ίσως σημείο να παραδεχτούν τις φρικαλεότητές τους για να εκφοβίσουν εκείνους που θα σκεφτούν να αντιδράσουν.

Ενα πράγμα όμως δεν μπορούν να κάνουν. Να σταματήσουν την οργανωμένη και μαζική αντίσταση στα σχέδιά τους. Να βάλουν φραγμό στην οργή του λαού, όταν αυτή εκφραστεί συγκροτημένα, με σαφείς στόχους ενάντιά τους και όραμα την ανατροπή τους για να γίνουν οι λαοί αφέντες στον τόπο τους.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Γκεμπελίσκοι της νέας τάξης

Μ. Ολμπράιτ: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία απόδειξη ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο των ΝΑΤΟικών όπλων, που χρησιμοποιήθηκαν στα Βαλκάνια προκάλεσε λευχαιμία στους άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων». Κ. Λαλιώτης: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει μόλυνση στην Ελλάδα, λόγω των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία». (σ.σ. το ίδιο είπε και ο Δ. Ρέππας). Ιδια γλώσσα, ίδια «επιχειρηματολογία», ίδιος στόχος. Οι απανταχού απολογητές της νέας τάξης πραγμάτων ξέρουν πολύ καλά να χρησιμοποιούν την προπαγάνδα και τους κανόνες του γκεμπελισμού. Στόχος είναι να σπείρουν σύγχυση στην «κοινή γνώμη» μέχρι που το θέμα να «ξεχαστεί» και η «συμμαχία» να συνεχίσει ανενόχλητη να σκορπάει το θάνατο με τα πυρηνικά όπλα της. Την ίδια ακριβώς «τεχνική» χρησιμοποιούσε το ΝΑΤΟ στον πόλεμο του Κόλπου και το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. (Θυμηθείτε τον «χαμογελαστό» Τζ. Σέι).

Υ.Γ. Χτες, ο Κ. Λαλιώτης δε δίστασε να ξεθάψει την «αντιαμερικανική» ρητορική του ΠΑΣΟΚ του '80, προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη: «Δεν πρέπει να μιλάμε για σύνδρομο των Βαλκανίων, αλλά για σύνδρομο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ», είπε. Για όποιο σύνδρομο όμως και να μιλήσουμε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι «μέσα» και επωμίζεται εγκληματικές ευθύνες.

Απεμπλουτισμένος εμπαιγμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν η κυβέρνηση έσπευδε από την αρχή να δηλώσει ότι πρέπει να συντονιστούμε με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ «για να έχουμε μια πλήρη γνώση των γεγονότων» όσον αφορά τις συνέπειες από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, ασφαλώς ήξερε «πού το πάει» και τι ήθελε να πετύχει. Τα κογκλάβια και οι επιτροπές των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών δικαίωσαν βέβαια απόλυτα τις προσδοκίες της. Απέρριψαν μετά πολλών επαίνων κάθε έρευνα για τα θύματα του βρώμικου πολέμου τους, οχυρωμένοι πίσω από το προπαγανδιστικό δόγμα ότι «δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του απεμπλουτισμένου ουρανίου με τα κρούσματα λευχαιμίας». Μάλιστα η «ευαίσθητη» και «καλή» ΕΕ το μόνο που αποφάσισε ήταν τη σύσταση επιτροπής, η οποία όχι μόνο δε θα κάνει καμία έρευνα, αλλά θα περιοριστεί να αξιολογήσει «τις υπάρχουσες μελέτες και στοιχεία» και μάλιστα μέσα σ' ένα μήνα! Τα αφεντικά του ΝΑΤΟ δεν μπήκαν καν στον κόπο να συζητήσουν την πρόταση που για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των υπηκόων τους, πρόβαλαν οι κυβερνήσεις ορισμένων κρατών - μελών (μεταξύ τους και η κυβέρνηση Σημίτη) για προσωρινή απαγόρευση της χρήσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αλλωστε, γι' αυτό και η κυβέρνηση Σημίτη φρόντισε να συμμετάσχει με τυμπανοκρουσίες.

Αρκετά όμως με τον απεμπλουτισμένο εμπαιγμό. Καιρός να κατεβούμε στους δρόμους και στα συλλαλητήρια. Να τους δείξουμε άλλη μια φορά ότι «δε μασάμε».

Φερέφωνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχα. Ενας εφιάλτης ήταν και πέρασε. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Εχουμε «χαρτιά» και έρευνες. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει από χτες η προπαγανδιστική μηχανή της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι λειτουργεί ως παράρτημα και φερέφωνο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Χωρίς ίχνος τσίπας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε χτες να περιφέρει τα «καλά» αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων που έγιναν από Ελληνες επιστήμονες κοντά στην Πρίστινα. Παρόλο που ίδιος παραδέχτηκε ότι «η εξέταση των στρατιωτικών είναι προκαταρκτική» και ότι «χρειάζεται να γίνουν εμπεριστατωμένες εξετάσεις», ωστόσο φρόντισε να στηρίξει τη ΝΑΤΟική «γραμμή», ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το έκανε όμως και για έναν άλλο λόγο, τον οποίο ανέφερε: «Τα αναφέρω - είπε - όλα αυτά, πέραν του θετικού μηνύματος το οποίο εξάγεται, για να δηλώσω ότι η χώρα μας, όπως βλέπετε, δεν έχει κανένα δισταγμό να κάνει ελέγχους και μετρήσεις. Και αυτά την ώρα που άλλες χώρες και μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ, ταλαντεύονται και διστάζουν να κάνουν ανάλογες μετρήσεις. Αυτό θέλω να το τονίσω». Καταλάβαμε. Η «καλή» κυβέρνηση Σημίτη που υπέγραψε τους βομβαρδισμούς, που παρέδωσε «γην και ύδωρ» στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους, τώρα δε διστάζει να εμπαίξει και τα θύματα των βομβών εμπλουτισμένου ουράνιου. Αίσχος.

Σκοτώνει δέκα χρόνια μετά

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τον Πόλεμο του Κόλπου, αλλά σε πείσμα όλων όσα ισχυρίζονται οι ηγεσίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ η ραδιενέργεια καλά κρατεί στα εκτεταμένα πεδία των τότε μαχών. Ο Βρετανός ερευνητής, Κρις Μπάσμπι, έγραφε πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», επισκέφτηκε την περιοχή των συνόρων Ιράκ - Κουβέιτ, πριν από τρεις μήνες, με σκοπό να πραγματοποιήσει μια έρευνα για λογαριασμό αραβικού τηλεοπτικού σταθμού. Τα δείγματα από το έδαφος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Γκάρντιαν», έδειξαν μεγαλύτερα του φυσιολογικού, αλλά, πάντως, μικρότερα επίπεδα ραδιενεργούς μόλυνσης από εκείνη που περίμενε. Η ραδιενέργεια στα δείγματα της ατμόσφαιρας, όμως, στους χώρους όπου είχαν γίνει μάχες, εξακολουθούσε να είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Βασόρας και 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Βαγδάτης. Γεγονός, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού οι βλαπτικές, ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες της ραδιενέργειας, που εκπέμπουν τα σωματίδια του απεμπλουτισμένου ουρανίου, εκδηλώνονται όταν ο ανθρώπινος οργανισμός έρθει σε άμεση επαφή μ' αυτά (εισπνοή, κατάποση, άγγιγμα, κλπ.). Με τις εκτιμήσεις αυτές συμφωνεί και ο καθηγητής Μάλκομ Χούπερ, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις Ασθένειες της Βρετανικής Λεγεώνας από τον Πόλεμο του Κόλπου, που δηλώνει στην ίδια εφημερίδα: «Οι νέες έρευνες δείχνουν ότι οι κίνδυνοι από τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ μεγαλύτεροι απ' όσο νομίζαμε».

Κι όλ' αυτά δέκα χρόνια μετά κι ενώ οι διάφορες μορφές καρκίνου, άλλες ασθένειες, τερατογενέσεις κλπ., έχουν πάρει επιδημικές διαστάσεις στον πληθυσμό του Νότιου Ιράκ.

«Το ΝΑΤΟ βλάπτει σοβαρά την υγεία»

«Πρέπει να βάλουμε μια φωτεινή πινακίδα, που να λέει "Το ΝΑΤΟ βλάπτει σοβαρά την υγεία". Οχι γιατί θα σας πείσει. Αλλωστε, ούτε και οι καπνιστές πείθονται από τα αντίστοιχα μηνύματα, αλλά, τουλάχιστον, να μη λέτε μετά, πως δε γνωρίζατε». Η «πρόταση» έγινε από τον Ορέστη Κολοζώφ χτες στη Βουλή και αποτελούσε, ταυτόχρονα, μια απάντηση στην αποκαλυπτική και συνάμα, εξοργιστική τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, σχετικά με τη βάρβαρη ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία και τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Τι βλάπτει... »

Δηλαδή, οι λεγόμενες βόμβες διασποράς καλώς έπεσαν; Είναι γεγονός πως δεν έβλαψαν το περιβάλλον ούτε κλόνισαν τη διατροφική αλυσίδα. Εσκασαν, για παράδειγμα, στην αγορά του Νόβι Σαντ και αποκεφάλισαν βρέφη και αθώους πολίτες, που, μέσα στον τρόμο που οι ιμπεριαλιστές εγκληματίες είχαν σπείρει, βγήκαν μέσα στην πατρίδα τους, να εξασφαλίσουν ίσως το ψωμί της ημέρας. Αυτούς καλά τους έκαναν;

Δηλαδή, καλά έκαναν και βομβάρδισαν ίσως όχι με βλήματα μη εμπλουτισμένου ουρανίου αλλά με άλλες εξίσου αποτελεσματικές - θανατηφόρες βόμβες, τα μαιευτήρια, τους παιδικούς σταθμούς, τα νοσοκομεία, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα απομακρυσμένα χωριά, τις πυκνά κατοικημένες περιοχές; Μπορεί αυτές οι βόμβες να μην προκαλούν λευχαιμία σώνει και καλά, αλλά, εκτός από το θάνατο και την καταστροφή που έσπειραν, να προκαλούν άλλου τύπου ασθένειες, ή και να μην προκαλούν καμία. Είναι συγχωρεμένοι γι' αυτές;

Τους χρώσταγε κανένας από το λαό της Γιουγκοσλαβίας έστω και μία γρατζουνιά; Ακόμα και τον πιο ελαφρύ πυρετό σαν τωρινή συνέπεια; Από πού πήραν το δικαίωμα να σκοτώσουν ανθρώπους, να καταστρέψουν την οικονομία, να διαλύσουν μια ολόκληρη χώρα, να τρομοκρατήσουν όλη την περιοχή, να δρομολογήσουν εσωτερικές εξελίξεις στα μέτρα τους;

Με τα σωστά τους σήμερα, θέλουν σώνει και καλά να βάλουν την κοινή γνώμη να σκέφτεται ποια από τις θανατηφόρες ουσίες τους βλάπτει περισσότερο;

Ολα, ό,τι προέρχεται απ' αυτούς, «βλάπτει σοβαρά την υγεία», αφού στην ιμπεριαλιστική τους φύση είναι συνυφασμένος ο πόλεμος και η καταστροφή. Αφού η ανάσα τους, ο ανταγωνισμός, αντικειμενικά θα γεννάει πολέμους. Μόνο αν πάψουν να υπάρχουν θα τους κοπεί η ανάσα...

Τα ψευτοδιλήμματα και τα πολλά ψευτοερωτήματα, που τάχα περιμένουν να διασταυρωθούν, να αποδειχτούν στατιστικά, να μπουν στα όποια μικροσκόπια, μπορεί να είναι χρήσιμα προπαγανδιστικά άλλοθι για τους ίδιους τους κατ' εξακολούθηση δολοφόνους, αλλά δεν μπορούν να πιάσουν σε καμιά σοβαρή επιχειρηματολογία. Τα εγκλήματα έγιναν «ντάλα μεσημέρι», τα είδε όλη η ανθρωπότητα και είναι πολύ γνωστοί όλοι οι ένοχοι.

Η ενοχή τους ξεκινά την ώρα που έβαλαν την υπογραφή τους να αρχίσουν οι βομβαρδισμοί, στα καλά καθούμενα, ενάντια σε μια ανεξάρτητη, ελεύθερη χώρα, και όχι μόνο την ώρα που πάτησαν τη σκανδάλη. Ούτε με το τι βομβάρδισαν. Δηλαδή, αν ανέθεταν τη μαζική δολοφονία όλοι μαζί σε επαγγελματίες και τους ξεκαθάριζαν ότι δε θα χρησιμοποιήσουν ίσως βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, τότε σήμερα όλοι θα πόζαραν για αθώοι ή για «άσχετοι», όπως κάνει η ελληνική κυβέρνηση;

Οταν η επιλογή ήταν και είναι: με τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού ή με τα δικαιώματα ενός ελεύθερου λαού, τότε είναι που κρίνεται ο ένοχος. Τότε τραβιούνται οι γραμμές ανάμεσα σ' αυτούς που είναι από τη φύση τους βλαβεροί και μολυσμένοι με το κίνητρο του επιθετικού πολέμου και εκείνους που αντιστέκονται. Σ' αυτή την επιλογή η ελληνική κυβέρνηση και τότε και τώρα βρέθηκε στο στρατόπεδο του ιμπεριαλισμού. Ο λαός ακόμα αντιστέκεται.

Τραστ θανάτου

Τα κέρδη

τα αμύθητα,

του πλούτου

το κυνήγι

το μέτρο

κάθε πράξης τους,

ο πήχυς

και το ζύγι,

εκεί έχουν

τη σκέψη τους

και τ' άπληστό τους

βλέμμα,

χρήμα

να συσσωρεύεται

κι ας είναι

μες στο αίμα!

*

Τα δισ. και τρισ.

δολάρια

ο στόχος τους

ο μόνος

και μέσον

οτιδήποτε,

ακόμη

και ο φόνος

κι αθώους

εξοντώνουνε

σε όλον

τον πλανήτη,

γι' αυτούς

η ανθρώπινη ζωή

φτηνή είναι

σαν τσίτι!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ