Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να επιστρέψουν αμέσως όλοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν, στη διάρκεια και μετά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κατά της Γιουγκοσλαβίας - πρώτα στη Βοσνία και μετά στο Κοσσυφοπέδιο - το ΚΚΕ και το φιλειρηνικό κίνημα διαδήλωναν στους δρόμους φωνάζοντας το σύνθημα «Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα». Ενα σύνθημα που δεν εκδήλωνε μόνο την άρνηση του λαού μας στην απόφαση της κυβέρνησης να σταλούν ελληνικά στρατεύματα για να πολεμήσουν στο πλευρό των ιμπεριαλιστών και να αποτελέσουν μέρος του στρατού κατοχής σε γειτονικές χώρες, αλλά εξέφρασε και την ανησυχία για τους Ελληνες φαντάρους που στέλνονταν εκεί, προειδοποιώντας για τους κινδύνους στην υγεία τους που θ' αντιμετώπιζαν.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι πολλοί από τους στρατιώτες που πήραν μέρος στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας έχουν προσβληθεί από καρκίνο εξαιτίας του απεμπλουτισμένου ουρανίου που «έπεσε» εκεί με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πλέον για την υγεία των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο και η κυβέρνηση υποχρεούται να διατάξει αμέσως την επιστροφή στην πατρίδα τους όλων των Ελλήνων στρατιωτών. Αν δεν το κάνει, θα προσθέσει ένα δεύτερο έγκλημα στο πρώτο έγκλημα της πολιτικής της που ήταν η συμμετοχή Ελλήνων φαντάρων στους βρώμικους πολέμους κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Εχουν αμφιβολίες;

Παρά τα όσα τραγικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας, για τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και τις συνέπειές τους, κάποιοι αναλυτές και αρθρογράφοι σιωπούν, απ' ό,τι βλέπουμε, παρ' ότι είχαν υποστηρίξει ενθέρμως τον «ανθρωπιστικό» πόλεμο και το αναγκαίο της «φιλειρηνικής» επιχείρησης του ΝΑΤΟ. Προφανώς - το λιγότερο - έχουν τις αμφιβολίες τους. Γιατί, λοιπόν, δε ζητούν από τα αφεντικά τους, να τους στείλουν για ένα επιτόπιο ρεπορτάζ στις οκτώ περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, όπου έπεσαν οι περισσότερες από τις 31.000 βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου; Μήπως, δεν πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις των ΝΑΤΟικών αρμοδίων, ότι κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για όσους κατοικούν και ζουν στις περιοχές αυτές;

Με ποιο δικαίωμα και ποια λογική;

Γενικότερες διαστάσεις παίρνει, πλέον, η υπόθεση του λεγόμενου «συνδρόμου των Βαλκανίων». Οι θάνατοι από λευχαιμία Ιταλών στρατιωτικών, που είχαν υπηρετήσει στη Βοσνία ή στο Κοσσυφοπέδιο, έγιναν έξι. Αρκετοί άλλοι τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση. Οι Βέλγοι μιλούν για πέντε «ύποπτα» κρούσματα λευχαιμίας, ενώ Βέλγος στρατιωτικός γιατρός μίλησε ανοιχτά για θύματα του ανακυκλωμένου ουρανίου με άρθρο του σε τοπική εφημερίδα. Αλλες πληροφορίες ανεβάζουν σε 13 τα μέχρι σήμερα θύματα - από Ιταλία, Βέλγιο και Πορτογαλία - όλοι στρατιωτικοί, που υπηρέτησαν στις βομβαρδισμένες με απεμπλουτισμένο ουράνιο περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Και μπορεί, βέβαια, το ελληνικό ΓΕΕΘΑ να διαβεβαιώνει, ότι οι Ελληνες στρατιώτες, που υπηρετούν στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο παρακολουθούνται συστηματικά και δεν κινδυνεύουν, αλλά τα κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν και ζητούν απαντήσεις από τους κυβερνώντες: Με ποιο δικαίωμα και ποια λογική οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, μαζί και η Ελλάδα, αποφάσισαν και χρησιμοποίησαν - εκτός όλων των άλλων - βόμβες και σφαίρες απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ ήταν γνωστές οι τραγικές συνέπειες από τον πόλεμο του Κόλπου; Ποιος αναλαμβάνει τώρα, την ευθύνη της βαριάς μόλυνσης και, μάλιστα, για εκατομμύρια χρόνια, όπως λένε οι ειδικοί, μεγάλων περιοχών της πρώην Γιουγκοσλαβίας; Ποιος αναλαμβάνει την απροσμέτρητη ευθύνη των επιδημιών λευχαιμίας και καρκίνου, που θα «σαρώσουν» τους κατοίκους της χιλιοβασανισμένης αυτής χώρας, για ολόκληρες γενιές;

Δεν έχουν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα

Associated Press

Ενώ στην Ευρώπη έχει ξεσπάσει πραγματικός σάλος από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, ο γιουγκοσλαβικός λαός αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης, ακόμη και αν δεν παρθεί υπόψη η ύπουλη και θανάσιμη δράση της ραδιενέργειας. Με το φως των κεριών, προσπαθεί να ζήσει το Βελιγράδι (φωτό) και ολόκληρη η Γιουγκοσλαβία, από τη στιγμή που σκοτεινιάζει, αφού το ηλεκτρικό ρεύμα κόβεται μέχρι και 18 ώρες το 24ωρο. Το πολύχρονο εμπάργκο των «μεγάλων δυνάμεων» και η κατοπινή απάνθρωπη πολεμική επιδρομή του ΝΑΤΟ έχουν αφήσει τεράστιες πληγές στην υποδομή και την οικονομία της χώρας, με τεράστιες και πολύμορφες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Ακόμη και στα νοσοκομεία της χώρας η κατάσταση είναι τραγική. Οι γιατροί σηκώνουν τα χέρια, αφού δε διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη φάρμακα και υλικά, όπως γάντια μιας χρήσης ή απολυμαντικό υλικό. Και ο χειμώνας βρίσκεται ακόμη μπροστά...

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του αμερικανο-ΝΑΤΟικού «ανθρωπιστικού» ενδιαφέροντος.

Ολη η Πάτρα να είναι εκεί

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 280 εργαζόμενοι πετάχτηκαν στο δρόμο από τη διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας «ΚΡΗΤΙΚΟΣ» στην Πάτρα, την Πρωτοχρονιά και για την ακρίβεια βιώνουν τη «διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας». Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που δούλευαν με συνέπεια για να βγει η παραγωγή στα εργοστάσια της επιχείρησης. Εκείνοι που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εξαναγκαστεί μα και αντισταθεί σε περικοπές μισθών, στην εντατικοποίηση και ό,τι άλλο επέβαλε η διοίκηση προκειμένου να δουλέψει καλά η επιχείρηση. Προκειμένου δηλαδή να μεγαλώσουν τα κέρδη, να διασφαλιστεί ο τζίρος, να προφυλαχτεί το υψηλό επίπεδο ζωής των αφεντικών. Γιατί για όλα τα αφεντικά η συνέχιση της λειτουργίας μιας επιχείρησης ένα σκοπό έχει: το κέρδος. Και το κέρδος μεταφράζεται για τα αφεντικά σε μεγάλα αυτοκίνητα, μεγάλα σπίτια, γεμάτα ψυγεία, ακριβά ρούχα, λαμπερές τελετές και φτηνά αμειβόμενους εργάτες. Η κλωστοϋφαντουργία «ΚΡΗΤΙΚΟΣ» έχει 140 χρόνια ζωής. Χιλιάδες εργάτες και πολλές γενιές εργατών έχουν περάσει από την επιχείρηση, έχουν δουλέψει, έχουν διατηρήσει στη ζωή το εργοστάσιο, και έχουν εξασφαλίσει με το αίμα και τον ιδρώτα τους την ευημερία των εργοδοτών τους! Και τώρα τι;

Οι εργάτες κλείστηκαν στο εργοστάσιο και κάνουν επίσχεση εργασίας. Προσπαθούν να προστατέψουν ό,τι μπορούν, αγωνίζονται για να συνεχίσει η λειτουργία της επιχείρησης, να ξαναρχίσει η παραγωγική διαδικασία. Η πρωτοχρονιά τούς βρήκε μέσα στον τόπο δουλιάς τους, στον τόπο ζωής τους ουσιαστικά. Χωρίς να το ξέρουν ίσως, δεν αγωνίζονται μόνο για τους εαυτούς τους. Αγωνίζονται για όλες τις γενιές εργατών που δούλεψαν στην επιχείρηση τα τελευταία 140 χρόνια, που ίδρωσαν, κουράστηκαν, αρρώστησαν στην επιχείρηση, για να ζήσουν τις οικογένειές τους, να αναθρέψουν τα παιδιά τους και να τα κάνουν πολλοί από αυτούς, εργάτες σ' αυτήν και σε άλλες επιχειρήσεις. Απέναντί τους έχουν πολλά εμπόδια σ' αυτό τον αγώνα. Οι εργοδότες τούς λένε ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο τη λειτουργία της επιχείρησης, ωστόσο περιμένουν, εκκαθαρίζουν, δεν έχουν πει την τελευταία λέξη ακόμη. Προβάλλουν ζητήματα νέων επιχορηγήσεων, διακανονισμού δανείων, αντιμετώπισης από τις τράπεζες, λένε ουσιαστικά «δώστε μας για να συνεχίσουμε». Φορείς της Πάτρας, η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, θεωρούν ότι πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης, κοιτούν προς την πλευρά των τραπεζών και της κυβέρνησης, και στέκονται στο πλευρό του εργοδότη, για το «αν είναι πολλοί οι εργαζόμενοι» και «παίρνουν πολλά» και αν αυτό «βοηθάει τη συνέχιση της ύπαρξης της κλωστοϋφαντουργίας»!!!

Ομως η σημερινή κατάληξη δεν είναι τυχαία. Είναι δεδομένο αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής, όπως αυτής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η οποία έχει την πρώτη ευθύνη σε αυτή τη μικρή τραγική ιστορία των 280 εργατών, που έχει επαναληφτεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ηταν πρόθυμη να δώσει δάνεια στον «ΚΡΗΤΙΚΟ», να μεσολαβήσει, να στηρίξει την κερδοφορία του, μέχρι που τον επιβράβευσε, όπως κάνει και για πολλές ακόμη επιχειρήσεις. Αλλά δεν είναι πρόθυμη να προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να αναλάβει την ευθύνη της συνέχισης της λειτουργίας της εταιρίας, να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας. Την Τρίτη γίνεται συλλαλητήριο στην Πάτρα για να ζητηθεί από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, για να προστατευτούν τα δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων, για να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία. Ολη η Πάτρα πρέπει να είναι εκεί.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

«Υπερβολή» κι ο θάνατος...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ να αντιμετωπίσουμε το θέμα των βομβών μη εμπλουτισμένου ουρανίου χωρίς υπερβολές, μας έκανε χτες ο πρωθυπουργός. Υπερβολικοί, δηλαδή, είναι οι επιστήμονες, που μιλάνε για 10.000 κρούσματα καρκίνου στο Κόσσοβο την επόμενη 5ετία, για χιλιάδες βόμβες μη εμπλουτισμένου ουρανίου που έπεσαν στη Γιουγκοσλαβία και για την ανάγκη άμεσης ιατρικής επέμβασης στην περιοχή.

Δεν είναι, όμως, υπερβολικοί οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζουν το θέμα με χαρακτηριστική ελαφρότητα, μιλώντας για κινδύνους «θεωρητικώς ανύπαρκτους», λέγοντας πως, ούτε λίγο ούτε - πολύ, όσοι ασχολούνται με την υπόθεση «παίζουν τις κουμπάρες».

Βέβαια, από αυτούς που έριξαν τις βόμβες, δεν περιμένει κανείς και καμιά ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Από μια κυβέρνηση, όμως, αυτής της χώρας (έστω και του Σημίτη), περιμένει κανείς να τηρηθούν, αν μη τι άλλο, τα προσχήματα και να παρθούν κάποια μέτρα.

Ας περιμένουν, τουλάχιστον, τα αποτελέσματα των ερευνών, προτού ταχθούν υπέρ των συμμάχων τους.

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΤΕ, πάντως, κι ο Κώστας Καραμανλής τηρεί ουσιαστική σιγήν ιχθύος για το θέμα. Χτες, ας πούμε, θυμήθηκε το πρωθυπουργικό «Φάλκον» και την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και ζήτησε να πάρει τέτοια απόφαση η κυβέρνηση. Γιατί, άραγε;

Στο κάτω - κάτω, αντιπολίτευση θα έκανε με αυτόν τον τρόπο, δε θα πάθαινε και καμιά ζημία. Ομως, από ό,τι φαίνεται, υπάρχουν θέματα που εσκεμμένα αποφεύγονται.

«ΑΦΗΣΑΜΕ πίσω την εποχή που τη χαρακτήριζαν οι χαμένες ευκαιρίες, τώρα είναι η ώρα για το κοινωνικό κράτος». Αυτά τα είπε χτες ο Σημίτης στο Ζάππειο, στη φιέστα που έγινε εκεί για την ΟΝΕ.

Ευτυχώς όμως, ο Ρέππας ανέλαβε να μας εξηγήσει τι εννοούσε ακριβώς ο πρωθυπουργός, μιλώντας για «τήρηση χρονοδιαγράμματος ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής"». Επεξήγησε ο άνθρωπος τι εστί κοινωνικό κράτος.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Λέγανε συνειδητά ψέματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«... Σχετικά με τη χρήση ραδιενεργών βομβών DU, κατά τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για ρίψη τέτοιων βομβών... ωστόσο ακόμη και στην περίπτωση που οι φόβοι για τυχόν έκλυση ραδιενέργειας επιβεβαιωθούν, η δημόσια υγεία στη χώρα μας δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο...». Ετσι απαντούσε, στις 28 Μάη 1999, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις τότε καταγγελίες, για την εγκληματική χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία.

Και δεν το σημειώνουμε για να το φέρουμε μόνο ή κυρίως σε αντιπαράθεση με την αναμφισβήτητη και ομολογημένη και επίσημα, πλέον σήμερα, από το ΝΑΤΟ χρήση τέτοιων βομβών. Το σημειώνουμε, γιατί είμαστε απόλυτα πεισμένοι, ότι όχι μόνον η αμερικανική και η ΝΑΤΟική ηγεσία, αλλά και οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας - μαζί και η δική μας - γνώριζαν πολύ καλά ότι χρησιμοποιούνται βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Το γνώριζαν και το έκρυβαν, λέγοντας συνειδητά και προκλητικά ψέματα, όπως έκανε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πριν από ενάμιση χρόνο.

Αυτή είναι ολόκληρη η αλήθεια και φανερώνει τι σόι είναι αυτοί που κυβερνούν τη χώρα...

Απύθμενη υποκρισία

«Πάντοτε γνωρίζαμε ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι επικίνδυνο, αλλά μόνο σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις και όχι υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, έχουμε πλέον δικαιολογημένους φόβους ότι τα πράγματα δεν είναι τελικώς τόσο απλά». Αυτά είπε προχτές ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, σε μια κακότεχνη απόπειρα, να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησής του, καθώς φουντώνει η οργή στην Ιταλία από τους συνεχιζομένους θανάτους Ιταλών στρατιωτικών από λευχαιμία και άλλων ειδών καρκίνους.

Βλέπετε, δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα ψευτιά, υποκρισία και θράσος. Τα φαινόμενα αυτά, όπως και άλλα παρόμοια, είναι κοινά στους κυβερνώντες και τις κυρίαρχες δυνάμεις όλου του καπιταλιστικού κόσμου. Αποτελούν αναπόσπαστα και χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα και γίνονται και θα γίνονται περισσότερο έντονα και εκτεταμένα, όσο δυναμώνουν και οξύνονται οι αξεπέραστες αντιφάσεις και αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος. Μέχρι να τα παρασύρει και να τα συντρίψει το ασυγκράτητο ποτάμι της λαϊκής οργής.

Σφυρίζουν αδιάφορα

Μπορεί η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να «ξέχασε» κιόλας τους Τούρκους αγωνιστές πολιτικούς κρατούμενους, αλλά ο αγώνας τους συνεχίζεται, όπως και η σκληρή και πολύμορφη καταπίεσή τους από το αντιδημοκρατικό καθεστώς της Αγκυρας. Ο αριθμός των επίσημα νεκρών, από την πρόσφατη δολοφονική επιδρομή των τουρκικών κατασταλτικών δυνάμεων στις φυλακές, έφθασε τους 32, ενώ κανείς δε γνωρίζει ακόμη πόσοι πραγματικά έχασαν τη ζωή τους. Δύο χιλιάδες και πλέον πολιτικοί κρατούμενοι, σε φυλακές και νοσοκομεία, συνεχίζουν την απεργία πείνας, ενώ, σύμφωνα με όσα έγραψε πρόσφατα η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», η κατάσταση ενενήντα ενός (91) είναι εξαιρετικά κρίσιμη και αναμένεται ότι οι θάνατοι θα είναι ομαδικοί. Οι ελάχιστοι δικηγόροι, που έχει επιτραπεί να δουν κρατουμένους, είτε σε παλιές φυλακές είτε σε «λευκά κελιά», καταγγέλλουν εικόνες φρίκης. Την περασμένη Δευτέρα, το Νομικό Γραφείο του Λαού, ζήτησε, με ανακοίνωσή του στον τουρκικό Τύπο, τα παρακάτω: «Να σταματήσουν τα βασανιστήρια στους κρατούμενους που έχουν ριχθεί στην απομόνωση. Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των κρατουμένων απεργών πείνας. Να μεταφερθούν σε νοσοκομεία οι τραυματισμένοι κρατούμενοι». Ακόμη περισσότερο φρικτά και αποτρόπαια είναι τα όσα εξιστορούν και καταγγέλλουν οι πρώην φυλακισμένοι, οι ποινικοί δηλαδή κρατούμενοι, που αποφυλακίστηκαν με την πρόσφατη αμνηστία, που έδωσε το καθεστώς της Αγκυρας, ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.

Και, όμως, το παραμικρό δε λένε και δεν κάνουν οι ηγεσίες της ...πολιτισμένης Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα, μαζί και με την ελληνική κυβέρνηση...

Ρατσισμός

Σαραντατετράχρονος Ελληνας μετανάστης έπεσε θύμα ναζιστικών ρατσιστικών επιθέσεων στο Σόρντορφ της Βυρτεμβέργης στη Γερμανία. Νεαροί νεοναζί του επιτέθηκαν αποκαλώντας τον «αλλοδαπό γουρούνι», τον ξυλοφόρτωσαν και τον ποδοπάτησαν με στρατιωτικά άρβυλα, προξενώντας του πολλαπλά κατάγματα.

Βεβαίως, είναι γνωστό ότι στη Γερμανία υπάρχουν φασιστικά καθάρματα που μισούν τους αλλοδαπούς και επιμένουν να θυμίζουν στην ανθρωπότητα το ναζιστικό παρελθόν (;) αυτής της χώρα. Δεν αναφερόμαστε στο συμβάν μόνο για να καυτηριάσουμε το φασιστικό ρατσισμό που ποτέ δεν έπαψε να δραστηριοποιείται στη χώρα - φύτρα του. Αναφερόμαστε σ' αυτό για να ρωτήσουμε κάποιους Ελληνες που ανέχονται ή και επικροτούν την ξενοφοβία η οποία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας και, ενίοτε, παίρνει τη μορφή ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον των οικονομικών μεταναστών, αν εγκρίνουν τη συμπεριφορά των Γερμανών νεοναζιστών κατά του συμπατριώτη μας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ραδιενεργοί «ανθρωπιστές»

Πώς μπορεί ένα ραδιενεργό υλικό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία να θεωρείται ακίνδυνο όταν χρησιμοποιείται για να καταστρέφει τεθωρακισμένα και να χτυπάει στρατιωτικούς στόχους... Πώς είναι δυνατόν να ανάγεις τον πόλεμό σου σε «ανθρωπιστικό», όταν γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι τα βλήματα που χρησιμοποιούν τα βομβαρδιστικά σου, εμπεριέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο ικανό να σκοτώσει μία, δύο ή και τρεις γενιές ανθρώπων... Ολα, αυτά μπορούν να γίνουν, είναι ικανά να πραγματοποιηθούν όταν είσαι απάνθρωπος. Και η Νέα Τάξη Πραγμάτων είναι απάνθρωπη.

Αυτή εξάλλου είναι και η αποστολή της, να κονιορτοποιήσει κάθε μορφή αντίστασης, να συντρίψει την ανθρώπινη φύση, να την προσαρμόσει στα δικά της στεγανά... Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, γνώριζαν για τις βόμβες τους. Γνώριζαν ότι αυτές σκορπούν το θάνατο. Εξάλλου, είχαν και εμπειρία από το παρελθόν. Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες μετά τον πόλεμο του Κόλπου, «χτυπήθηκαν» από καρκίνο. Κάποιοι πέθαναν, κάποιοι άλλοι γέννησαν παιδιά με προβλήματα υγείας. Στον πόλεμο του Περσικού όμως νίκησαν! Το υπέρτατο αγαθό της ζωής, ακόμα και των δικών τους πολιτών, έχει πολύ μικρή αξία...

Υποκριτικά, παραπλανητικά, προσπάθησαν να πείσουν - και κάποιους δυστυχώς τους έπεισαν - για την ορθότητα των βομβαρδισμών τους, των επεμβάσεών τους, προς όφελος της ανθρωπότητας... Και γνώριζαν και ήξεραν. Δεν είχαν όμως την παραμικρή αναστολή για να διαπράξουν άλλο ένα έγκλημα. Το είχαν επαναλάβει στην Ιαπωνία, στο Βιετνάμ, σήμερα πρόσθεσαν άλλη μια «επιτυχία» στην πλούσια συλλογή τους. Μια «επιτυχία» που για τους λαούς μεταφράζεται ακόμα και σε γενοκτονία, αλλά για τα μονοπωλιακά συμφέροντα μεταφράζεται σε αμύθητα κέρδη... Κέρδη, μπροστά στα οποία η ανθρώπινη ζωή χάνει κάθε αξία. Οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν αναστολές, αν χρειαστεί θα ξαναρίξουν τόνους με βλήματα και ρουκέτες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Θα χρησιμοποιήσουν εκ νέου αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου «Α - 10», και όταν θα επιβάλουν τη δική τους «ειρήνη» και έννομη τάξη, θα σπεύσουν να θριαμβολογήσουν χωρίς αιδώ.

Τα ίδια αυτά συμφέροντα υπηρετεί και η ελληνική κυβέρνηση. Οι κυβερνητικοί παράγοντες εν γνώσει τους συμμετείχαν στο έγκλημα. Εν γνώσει τους έστειλαν τα παιδιά του ελληνικού λαού στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Δεν μπορεί διάολε, κάτι θα είχαν διαβάσει από το πλήθος των δημοσιευμάτων για το «σύνδρομο του Κόλπου» και το «σύνδρομο των Βαλκανίων». Κάτι πρέπει να ήξεραν για τις «έξυπνες βόμβες»... Κι όμως, χωρίς καμιά αναστολή έστειλαν χιλιάδες Ελληνες στρατιώτες στα Βαλκάνια. Ετοίμασαν και γιορτές, έβγαλαν λόγους, μοίρασαν δολάρια, και το εκστρατευτικό σώμα ξεκίνησε να επιβάλει την ειρήνη.

Αν τους έχει απομείνει ίχνος ευθιξίας, στοιχειώδης σεβασμός για την ανθρώπινη ζωή, το λιγότερο πλέον που επιβάλλεται να κάνουν είναι να δρομολογήσουν την άμεση επιστροφή όλων των στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας. Επειδή όμως δε μας επιτρέπει η συνείδησή μας να τρέφουμε αυταπάτες για τις προθέσεις τους και επειδή είναι περισσότερο από σίγουρο ότι δεν πρόκειται εύκολα να διαρρήξουν τις σχέσεις με τα αφεντικά τους, πρέπει ο ελληνικός λαός και η νεολαία, κοντά στα άλλα αιτήματά τους, να παλεύουν για την απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Δεν πρόκειται για περίπατο. Χρειάζονται θυσίες για να υπάρξει απεμπλοκή της χώρας από τους δολοφονικούς συνασπισμούς. Θυσίες όμως σαφώς μικρότερες από αυτές που ήδη πληρώνουμε και στο άμεσο μέλλον θα κληθούμε να πληρώσουμε, από το θανάσιμο δρόμο που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση.

Το «παράσημο»

Στο Κόσσοβο

τον είχανε,

στη δύναμη

του ΝΑΤΟ,

μετείχε στην επίθεση,

στων γκάνγκστερς

το ρεσάλτο

και για τη δράση του

εκεί

σε όλα τα σημεία,

ένα «γαλόνι»

του 'δωσαν

και μία

λευχαιμία!

*

Διπλά ήταν

τα «εύσημα»

του Κλίντον,

του Ντ' Αλέμα,

το ένα στο χιτώνιο,

το άλλο

μες στο αίμα

κι ο στρατιώτης

...ένδοξα

τραβά τώρα

για κάτω,

φτύνοντας

ο κακότυχος

- τόσο αργά -

το ΝΑΤΟ!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ