Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αμετανόητοι...

«Η Ευρωπαϊκή Ιδέα υπήρξε από τη σύλληψη ιδέα βαθιά ουμανιστική και δημοκρατική. Ετσι την πρότειναν ο πρωτοπόρος Γάλλος σοσιαλιστής Ανρί Σεν Σιμόν και στη συνέχεια ο μεγάλος Βίκτορ Ουγκό... Τροφοδοτήθηκε από τον αντιφασισμό της περιόδου 1930-1945... Σήμερα, όμως, η ΕΕ κινείται σε τροχιά που την απομακρύνει από τις ουμανιστικές και δημοκρατικές παραδόσεις... Αυτό που συμβαίνει στην ΕΕ ισοδυναμεί με εκτροπή από τα οράματα των πρωτεργατών της Ευρωπαϊκής Ιδέας, αλλά και τα σχέδια που είχε εκπονήσει ο Ζακ Ντελόρ υπέρ της κοινωνικής διάστασης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ακόμα και από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που έχει ενσωματωθεί στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες»!!! Αυτά γράφει στη χτεσινή «Αυγή» ο Π. Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ...

... στον ευρωμονόδρομο!

Κατ' αρχήν πρέπει να αποκαλύψουμε ένα τέχνασμα. Ο Π. Τριγάζης μπουρδουκλώνει διαφορετικές ιστορικές εποχές. Την εποχή του Σεν Σιμόν και του Ουγκό, που ακόμα υπήρχαν αστικές και εθνικές επαναστάσεις ενάντια στις ευρωπαϊκές μοναρχίες και δεσποτείες, με τη σύγχρονη εποχή του καπιταλισμού. Μεγάλο ιστορικό άλμα!!

Θυμίζουμε ότι ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν είχε τεθεί στο εργατικό κίνημα να υιοθετήσει το σύνθημα των «Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», αυτός που είχε αντιταχθεί ήταν ο Λένιν, σημειώνοντας ότι σε συνθήκες του καπιταλισμού, οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης θα είναι είτε απραγματοποίητες είτε αντιδραστικές και ότι μόνο σε συνθήκες σοσιαλισμού μπορεί το εργατικό κίνημα να υιοθετήσει το σύνθημα όχι μόνο για την ένωση της Ευρώπης αλλά όλου του κόσμου. Θέση που επιβεβαιώθηκε περίτρανα από την πορεία της ΕΟΚ-ΕΕ.

Θυμίζουμε επίσης ότι το «όραμα» της Ενωμένης Ευρώπης υπήρξε όραμα και της ναζιστικής Γερμανίας, εξασφαλίζοντας τη γερμανική επικυριαρχία και την αντιμετώπιση της ΕΣΣΔ. Στόχος που ήταν άλλωστε αντικείμενο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Θυμίζουμε επίσης ότι η ΕΟΚ από τα γεννοφάσκια της ήταν αντιδραστική και ο πρώτος λόγος συγκρότησής της γύρω από το γαλλογερμανικό άξονα ήταν η αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κρατών.

Τέλος, το όραμα του Ζ. Ντελόρ και όσων έχουν ενσωματωθεί στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες (Μάαστριχτ κλπ) είναι που πληρώνουν σήμερα οι λαοί της Ευρώπης. Εκτροπή υπάρχει μόνο στη φαντασία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχείρηση χειραγώγησης της νεολαίας

Για μια ακόμα χρονιά διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση η φιέστα ενσωμάτωσης της νεολαίας με τον τίτλο «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων». Απευθύνεται σε μαθητές, περιλαμβάνει εκδηλώσεις, ομιλίες, προσομοίωση διαδικασιών του ευρωκοινοβουλίου και μια διαδικασία επιλογής για συγκρότηση εθνικών επιτροπών. Με περιεχόμενο που, ούτε λίγο, ούτε πολύ, πλασάρεται από την ΕΕ σαν... ανατρεπτικό, προσανατολισμένο στην ανάπτυξη «διακριτών οραμάτων, ιδεών και πρακτικών».

Η ΕΕ έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην προπαγάνδα που απευθύνεται στους νέους - από νηπιακή ακόμα ηλικία - αξιοποιώντας από το κόμικ και το παιχνίδι, μέχρι τέτοιου είδους διοργανώσεις, και με το σχολείο ν' αποτελεί τον αγωγό για την προώθησή τους. Ολο αυτό το σκηνικό, που διαμορφώνεται από υπηρεσίες μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων, στόχο έχει να εξωραΐσει στα μάτια της νεολαίας, από μικρή ηλικία, τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων....

Βιομηχανία καλλιέργειας οπίου στο Αφγανιστάν

Η πολυεπίπεδη εγκληματική παρέμβαση των ιμπεριαλιστών επιβεβαιώνεται και από την ετήσια Εκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκθεσης, η καλλιεργούμενη έκταση της οπιούχου παπαρούνας έφτασε το 2013 σε νέα επίπεδα ρεκόρ: 2.090.000 στρέμματα, αύξηση 36% σε σχέση με το 2012, με τη χώρα να παραμένει παγκόσμιο κέντρο παραγωγής ηρωίνης, να καλύπτει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ αυξάνεται η σημασία της και ως κέντρου παραγωγής ρητίνης της κάνναβης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πλέον, οι μάσκες των «ανθρωπιστικών» επεμβάσεων, των «ειρηνευτικών» δυνάμεων του ιμπεριαλισμού έχουν πέσει. Και πάντα αφήνουν πίσω τους άρωμα οπίου, πετρελαίου, φυσικού αερίου και χιλιάδες νεκρούς, πόνο και οδύνη.

Οι ... ισορροπιστές του ΚΕΑ

Μαθήματα ...ισορροπίας προσπαθεί να παραδώσει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που σε ανακοίνωσή του για τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, δεν κατονομάζει κανέναν απ' τους υπαίτιους, απεναντίας ζητά να παραχωρηθεί θέση στο παιχνίδι σε κάθε ενδιαφερόμενο να πάρει μέρος, προτρέποντάς τους να συνεργαστούν ειρηνικά στο μοίρασμα των αγορών!

«Αυτό που επείγει είναι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων -ουκρανικών και ξένων (sic)- υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, για να σταματήσει το στρατιωτικό σπιράλ και η ανάμειξη των ξένων δυνάμεων. Μια τέτοια σύνοδος θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει εκτός της διαδικασίας. Ο διάλογος με τη Ρωσία είναι αναγκαίος για την ειρήνη και την πολιτική λύση, από τη μια πλευρά και για κάθε πολιτική της ΕΕ στην περιοχή, από την άλλη. Η συνεργασία πρέπει να πάρει τη θέση του ανταγωνισμού επιρροής», αναφέρει.

Θυμίζουμε ότι όταν το ληστρικό για τους λαούς μοίρασμα των αγορών δεν μπορεί να γίνει με ειρηνικά μέσα, τότε γίνεται με μέσα ανοιχτής σύγκρουσης... Αυτό σκοπίμως κρύβει το ΚΕΑ, κοροϊδεύοντας τους λαούς ότι η ΕΕ μπορεί να παίξει φιλειρηνικό ρόλο!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

322 π.Χ. Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης.

1274 Πεθαίνει ο Ιταλός θεολόγος Τόμας Ντ' Ακουίνας (Θωμάς ο Ακινάτης), από τους διαμορφωτές του δόγματος της Καθολικής Εκκλησίας.

1875 Γεννιέται ο Γάλλος μουσικοσυνθέτης Μορίς Ραβέλ. Εργα του το «Μπολερό», «Δάφνις και Χλόη» κ.ά.

1935 Τα χιτλερικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Ρηνανία. Η Γερμανία καταργεί τη Συνθήκη του Λοκάρνο, με την οποία οριζόταν η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ρήνο. Εντούτοις, καμιά αντίδραση δεν σημειώνεται από τη Γαλλία και τη Βρετανία, που ευελπιστούν και ενθαρρύνουν την επιθετική πολιτική των ναζί κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1937 Αντιδικτατορικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα Χανιά, με αφορμή την επίσκεψη στην Κρήτη του βασιλιά και του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Σκορπίστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις με αντιδικτατορικό περιεχόμενο και ρίχτηκαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας και κατά της δικτατορίας.

1948 Ενσωματώνονται και επίσημα στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, που έως τότε κατέχονταν από την Ιταλία.

1965 Περίπου 600 Αφροαμερικανοί πραγματοποιούν πορεία από τη Σέλμα προς την πρωτεύουσα της πολιτείας της Αλαμπάμα, Μοντγκόμερι, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό των μαύρων από την εκλογική διαδικασία, καθώς και για την πρόσφατη δολοφονία ενός συναγωνιστή τους. Καθ' οδόν δέχονται τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό 17 διαδηλωτών. Η σφοδρότητα της επίθεσης, που μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, συγκλόνισε τις ΗΠΑ. Η μέρα αυτή έμεινε στην ιστορία ως «ματωμένη Κυριακή», ενώ πυροδότησε μια σειρά από μαζικές αντιδράσεις.

1966 Στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ντε Γκολ ανακοινώνει την αποχώρηση της χώρας του από το ΝΑΤΟ.

1999 Φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Εργα του «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα», «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», «Κουρδιστό Πορτοκάλι», «Η Λάμψη» κ.ά.

2004 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο κόμμα έρχεται η ΝΔ με 45,36%. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 40,55%, το ΚΚΕ 5,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,26%. Πρωθυπουργός έγινε ο Κώστας Καραμανλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ