Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν ξεπλένεται...

«Η Εκθεση που ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του ΕΚ για την τρόικα, παρά τις επισημάνσεις, είναι αναντίστοιχη της κοινωνικής καταστροφής και εξαθλίωσης που βιώνει ο ελληνικός λαός. Καταψήφισα λοιπόν στην Επιτροπή την εν λόγω Εκθεση επειδή επί της ουσίας νομιμοποιεί το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας, δεν ζητά την άμεση απεμπλοκή των χωρών από τα μνημόνια και την τρόικα και τελικά καλεί σε συνέχιση των αντιλαϊκών πολιτικών των Μνημονίων».

Ατιμο πράγμα το χούι, πρώτα - λέει ο λαός - βγαίνει η ψυχή και μετά αυτό. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, που δηλώνει τα παραπάνω, το επιβεβαιώνει. Είναι ο ίδιος και σύσσωμη η ηγεσία του κόμματός του που μέχρι πριν μερικές μέρες αποθέωναν την εν λόγω διαδικασία, σκορπώντας με τη σέσουλα αυταπάτες στους λαούς ότι κάτι καλό θα προκύψει από δαύτη. Κρύβοντας ότι επρόκειτο εξαρχής για μια διαδικασία καρπό των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών για το μείγμα διαχείρισης σ' αυτή τη φάση και αφού πέρασαν όλες τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις.

Ολα αυτά ήταν φως φανάρι κι όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έσπευδε να τους νομιμοποιήσει, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του λαού. Τώρα, που δεν απομένει ούτε ένα φύλλο συκής που να καλύπτει τη γύμνια αυτής της διαδικασίας, πάει να βγάλει την ουρά του απ' έξω. Ε, δεν ξεπλένεται παριστάνοντας τον μετά Χριστόν προφήτη.

Βγάζουν λάδι την ΕΕ

«Την εξόντωση του πρωτογενούς τομέα έχουν δρομολογήσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Το αγροτικό εισόδημα περιορίστηκε μόνο το 2012 σε 5,57 δισ. (μαζί με τις επιδοτήσεις ύψους 2,9 δισ.) εμφανίζοντας νέα μείωση 5,3% μετά την προηγούμενη μεγάλη μείωσή του κατά 9,8%. Την ίδια στιγμή, μειώνεται δραματικά η παραγωγή πολλών αγροτικών προϊόντων. Η μείωση της παραγωγής συνδέεται άμεσα με την αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο, η μεγάλη "πληγή" για τον πρωτογενή τομέα παραμένει το υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων». Αυτά γράφονται σε ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Αυγής» μαζί, βεβαίως, με άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις παραπάνω διαπιστώσεις. Μόνο που αποσιωπούν τις αιτίες αυτής της πραγματικότητας και τους υπεύθυνους, ανάγοντας την «εξόντωση» στις «μνημονιακές κυβερνήσεις». Βγάζουν λάδι την ΕΕ, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΚΑΠ με τις ποσοστώσεις, που με την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων κ.λπ., ενίσχυσε την καπιταλιστική αγροτική παραγωγή, τα μονοπώλια τροφίμων και καλλιεργητικών μέσων, μείωσε την αγροτική παραγωγή, αυξάνοντας τις εισαγωγές και ξεκλήρισε τους φτωχομεσαίους αγρότες. Και τα αποσιωπούν, γιατί συμφωνούν μ' αυτήν την πολιτική και την ΕΕ, αλλά και την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το κατά ΣΥΡΙΖΑ χρέος...

«Το ιστορικό του ελληνικού δημόσιου χρέους» τιτλοφορείται άρθρο του Γ. Σταθάκη στην «Αυγή» 23/2/2013. Αν κάποιος περιμένει να διαβάσει ότι το δυσθεώρητο σημερινό χρέος είναι προϊόν μιας πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου με κάθε τρόπο από το κράτος τους με ζεστό παραδάκι, φοροαπαλλαγές, φοροασυλία και προνόμια για να κάνει επενδύσεις, εξαγωγές κεφαλαίων και εμπορευμάτων στα Βαλκάνια και αλλού κ.λπ., κ.λπ., μάταια. Ο Γ. Σταθάκης γράφει ότι το χρέος δημιουργήθηκε από τις «μαζικές κρατικοποιήσεις» της ΝΔ, το «κοινωνικό κράτος» που «προσέθεσε το ΠΑΣΟΚ» και την επέκταση της δημόσιας διοίκησης και από τους δύο μαζί! Και προσθέτει: «Η αύξηση των δημόσιων δαπανών την περίοδο 1974 - 1990 διαμόρφωσε ένα κρατικό σύστημα κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα με τα γνωστά "τέσσερα δεκάρια", δηλαδή με τη δημόσια διοίκηση, την υγεία, τις συντάξεις και την παιδεία - άμυνα να απορροφούν καθεμία κατηγορία περίπου το 10% του ΑΕΠ». Αλήθεια, πού διαφέρει αυτή η επιχειρηματολογία με όσα επίσημα λέει η κυβέρνηση, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, για το πώς έγινε το χρέος; Και μπαίνουν όλα μαζί στο μίξερ, ρυθμίσεις για τη στήριξη καπιταλιστικών τομέων της οικονομίας όπως ήταν οι κρατικοποιήσεις, οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί με κατακτήσεις και δικαιώματα σε δωρεάν παροχές υγείας, παιδείας, πρόνοιας. Μήπως λοιπόν όλοι μαζί τα φάγαμε;

... και η αθώωση των αστών

Αλλά ο Γ.Σταθάκης δεν αθώωσε τον καπιταλισμό και τους αστούς μόνο για τη δημιουργία του χρέους, το οποίο ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το λαό να ξεπληρώσει, αλλά τον αθώωσε και για την κρίση. Κατά τον Σταθάκη: «Η κρίση εμφανίστηκε με την παύση αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους από τις αγορές, όταν αυτές διέγνωσαν ότι η ΕΕ αντιμετώπιζε την κρίση ως "εθνική υπόθεση" των κρατών - μελών». Ηταν κρίση χρέους δηλαδή. Κι όχι καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση. Οι καπιταλιστές όχι μόνο δεν ευθύνονται για τίποτα, αλλά πρέπει να επιβραβευτούν κιόλας, (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει κατ' επανάληψη για την αναγκαιότητα ενίσχυσής τους ώστε να κάνουν επενδύσεις), αφού ο Σταθάκης ζητά για λογαριασμό τους «επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η στρατηγική της νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συνδέεται με την επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης και αυτό θα παραμείνει ίσως το πιο μεγάλο θέμα της μεταμνημονιακής στρατηγικής εξόδου από την κρίση». Θέλουν αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να εξοικονομηθεί χρήμα για καπιταλιστικές επενδύσεις, δηλαδή έξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

380 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος αναγνωρίζει ως επίσημη θρησκεία του κράτους το χριστιανισμό.

1770 Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων («Ορλοφικά»). Η εξέγερση, της οποίας ηγήθηκαν οι χριστιανοί κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου, αφορίστηκε από το Πατριαρχείο και κατεστάλη από τις οθωμανικές δυνάμεις.

1919 Οι επαναστατημένοι Γερμανοί εργάτες κηρύσσουν τη Σοβιετική Δημοκρατία στην πόλη του Μπράουνσβιγκ.

1921 Στο Βόλο, με την καθοδήγηση του ΣΕΚΕ (Κ) κηρύσσεται πανεργατική απεργία και οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στον κίνδυνο του θανάτου από την πείνα. Επί δύο μέρες, ο λαός κυριαρχεί στην πόλη. Η κυβέρνηση στέλνει στρατό και χτυπά τους εργαζόμενους. Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Ανάμεσά τους και ο Α. Μπεναρόγια.

1953 Υπογράφεται στην Αγκυρα Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας - Γιουγκοσλαβίας.

1957 Ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποφασίζουν την ανασυγκρότηση του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

1968 Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει στη Στοκχόλμη τη δημιουργία του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ)

1977 Με απεργία των εμποροϋπαλλήλων αρχίζει η πειραματική εφαρμογή του συνεχούς ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της Αθήνας, τα οποία παραμένουν ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. μέχρι τις 15 του Μάη.

1979 Δεκαπέντε εκατομμύρια παιδιά πέθαναν από ασιτία το 1978 στις μη-αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής. Τα δέκα εκατομμύρια από αυτά θα ζούσαν, αν είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Αυτές τις μακάβριες στατιστικές αποκαλύπτει ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του «Διεθνούς Ετους Παιδιού».

1986 Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε δολοφονείται από άγνωστο άνδρα, ενώ περπατούσε με την σύζυγό του σε δρόμο της Στοκχόλμης. Μυστηριώδης οργάνωση που αναλαμβάνει την ευθύνη αναφέρει ότι «η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στα βιβλία της Ιστορίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ