Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενωμένοι κατά του λαού

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουμε την κυβέρνηση βάζουμε στην άκρη κομματικές σκοπιμότητες και πολιτικές διαφορές, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι οι διαφωνίες που εκφράζουν για το κυβερνητικό έργο στελέχη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν τη στρατηγική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Η όποια κριτική γίνεται (και θα συνεχίσει να γίνεται) σε νόμους ή χειρισμούς της κυβέρνησης εκ των έσω δεν αμφισβητεί καθόλου την ανάγκη να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση. Αντανακλώντας τακτικισμούς ή και αντιπαραθέσεις ομάδων του πολιτικού προσωπικού που μπορεί να αντανακλούν αντιθέσεις μερίδων του κεφαλαίου, συμβάλλουν στο να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι, να κρυφτεί το αρραγές ταξικό μέτωπο που συγκροτούν απέναντί τους όχι μόνο τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και όλα όσα στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, συνολικά τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας».

Το δούλεμα πάει σύννεφο...

«Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί μια απαράδεκτη και αντιδραστική απόφαση από κάθε άποψη (...) Πρόκειται για άλλη μια ισοπεδωτική ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ οδηγεί στη θανατική καταδίκη το μικρομεσαίο εμπόριο που θα οδηγηθεί σε ακόμα περισσότερα λουκέτα (...) Μόνος κερδισμένος είναι τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές αλυσίδες που θα ωφεληθούν από την ανακατανομή του μειωμένου τζίρου». Αυτά έγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το άνοιγμα των καταστημάτων στις 3 Νοέμβρη. Στο Δήμο Σαρωνικού, ο Π. Φιλίππου, εκλεγμένος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει υπέρ του να είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου. Το δούλεμα πάει σύννεφο από το ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, που πρέπει να του αποδώσουν τα όμοια...

Αθλιότητες...

Αντιγράφουμε απ' την «Αυγή» και το ρεπορτάζ για τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Λισαβόνα και την ομιλία του Γ. Μαρίνου μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Ο Γ. Μαρίνος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας τα ως "επικίνδυνες δυνάμεις" για το εργατικό κίνημα. Ειδικά για το ΚΕΑ, σημείωσε ότι επεκτείνει το δίκτυό του με χρήματα που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να σημειωθεί ότι και το ΚΚΕ λαμβάνει επίσης χρήματα από την EE, ως κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου»...

Λάσπη κι άσε τον ανεμιστήρα να κάνει τη δουλειά. Είναι βαθιά νυχτωμένοι όμως. Λάσπη στο ΚΚΕ δεν πιάνει. Είναι άλλο οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και άλλο τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που σιτίζονται επιπρόσθετα (μάλιστα με του πουλιού το γάλα) από την ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνεται το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς του οποίου την αντιπροεδρία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

... και αντιΚΚΕ εμπάθεια

Αν η ΕΕ αποφάσισε να ωθήσει στη συγκρότηση ευρωκομμάτων και τους δίνει αβέρτα παραδάκι είναι γιατί της είναι χρήσιμα ως μηχανισμοί για την ενσωμάτωση λαών στη λυκοσυμμαχία και τη στρατηγική της υπέρ του κεφαλαίου. Αλλωστε για να τους επιτρέψει να συγκροτηθούν πρέπει πρώτα να δηλώσουν τη νομιμοφροσύνη τους, πίστη στις θεμελιώδεις αξίες, αρχές και συνθήκες. Αυτές τις ίδιες που σφαγιάζουν τα λαϊκά δικαιώματα για χάρη των μονοπωλίων. Το ΚΚΕ δεν είναι ενταγμένο σε κανένα ευρωκόμμα. Συμμετέχει μόνο στη συνομοσπονδιακή κοινοβουλευτική ομάδα της GUE/NGL και οι αποζημιώσεις που λαμβάνει είναι από την κοινοβουλευτική του δράση. Αυτά για την περίπτωση που εκτός από αντιΚΚΕ εμπάθεια, ο συντάκτης πάσχει και από άγνοια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1840 Γεννιέται ο Γάλλος γλύπτης Φρανσουά Ογκίστ Ρενέ Ροντέν, διάσημος για το αριστούργημά του «Ο Στοχαστής».

1896 Πεθαίνει ο μουσουργός Σπυρίδων Ξύνδας.

1912 Με την κατάληψη της Χίου, στα πλαίσια του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ολοκληρώνεται η απελευθέρωση όλων των νησιών του Αιγαίου (πλην των Δωδεκανήσων, που παραμένουν υπό Ιταλική κυριαρχία).

1918 Ανακήρυξη της δημοκρατίας στην Αυστρία.

1923 Πεθαίνει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ.

1926 Με πρωτοπόρο το Κομμουνιστικό Κόμμα ξεσπά αντιιμπεριαλιστική εξέγερση στην Ινδονησία κατά της Ολλανδικής κυριαρχίας. Η εξέγερση καταστέλλεται μέσα σε λίγες βδομάδες. Χιλιάδες εξεγερθέντες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν ή στάλθηκαν εξορία, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή.

1944 Πεθαίνει ο ποιητής Τέλλος Αγρας (πραγματικό όνομα Ευάγγελος Ιωάννου).

1947 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Για σταθερή ειρήνη, για τη Λαϊκή Δημοκρατία» - όργανο του Γραφείου Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ).

1951 Ορκίζονται οι επτά εξόριστοι βουλευτές της ΕΔΑ από τις εκλογές της 9 Σεπτέμβρη.

1969 Ο αμερικανικός στρατός ανακοινώνει για πρώτη φορά ότι βρίσκεται στη διαδικασία ανάκρισης του Γουίλιαμ Κάλεϊ, σχετικά με την άγρια σφαγή αμάχων στο βιετναμέζικο χωριό Μάι Λάι, το Μάρτη του 1968. Από τους 5 στρατιώτες που τελικά θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα «βρεθεί» ένοχος μόνο ο επικεφαλής της επιχείρησης υπολοχαγός Κάλεϊ, ο οποίος και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Στη συνέχεια τα ισόβια θα μετατραπούν σε κάθειρξη 20 ετών και κατόπιν 10 ετών. Εν τέλει, ο Κάλεϊ θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του στο στρατόπεδο Φορτ Μπένιγκ της Τζόρτζια για μόλις 3,5 χρόνια, ωσότου του δοθεί χάρη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Νίξον.

1981 Εκτοξεύεται για δεύτερη φορά το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια». Ηταν το πρώτο διαστημικό λεωφορείο που χρησιμοποιήθηκε πάνω από μια φορά.

1998 Ο ηγέτης του ΡΚΚ (Κουρδικού Εργατικού Κόμματος) Αμπντουλάχ Οτσαλάν καταφεύγει στην Ιταλία και συλλαμβάνεται, προκαλώντας διεθνή διπλωματική εμπλοκή.

1999 Σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Τουρκία, με επίκεντρο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οι νεκροί έφτασαν τους 894 και οι τραυματίες τις 5.000.

Επανόρθωση

Στη στήλη «Σαν σήμερα», το Σάββατο 9/11/2013, εκ παραδρομής συσχετίστηκε το πραξικόπημα με το οποίο ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύχθηκε πρώτος ύπατος της Γαλλίας στις 9/11/1799, με το έργο του Καρλ Μαρξ Η «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», το οποίο αναφέρεται στην επανάσταση του 1848 στη Γαλλία και στην εξέλιξή της που τέλειωσε με το πραξικόπημα στις 2 Δεκέμβρη του 1851 με το οποίο εγκαθιδρύθηκε το καθεστώς της στρατιωτικής αστικής δικτατορίας του Λουδοβίκου Ναπολέοντα Βοναπάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ