Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε κάθε περίπτωση με τον καπιταλισμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα αυτό που χρειάζεται και η Θράκη είναι «επενδύσεις για ανάπτυξη και όχι για λεηλασία», πρόσθεσε μάλιστα πως ο αγώνας των Θρακιωτών θα αναδείξει «το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε στη χώρα μας» γιατί, όπως είπε, υπάρχουν πολλά τέτοια μοντέλα όπως π.χ. της Νορβηγίας και της Νιγηρίας.

Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι καπιταλιστικό. Πέραν τούτου ουδέν για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που ηθελημένα προσπερνάει ορισμένα δεδομένα: Ο καπιταλισμός είτε του Βορρά είτε της Αφρικής είναι καπιταλισμός, θρέφεται από την εκμετάλλευση ανθρώπων, πλουτοπαραγωγικών πηγών κλπ. Αναπτύσσεται επίσης ανισόμετρα, συνεπώς κανένα «μοντέλο» δε διατίθεται για πιστή αντιγραφή. Επιπλέον, η ανάπτυξη στον καπιταλισμό ταυτίζεται με τα κέρδη, άρα οι επενδύσεις γίνονται εάν αποφέρουν κέρδη. Τα κέρδη για να υπάρξουν και μάλιστα προοδευτικά αυξανόμενα, προϋποθέτουν τη λεηλασία καταρχήν του πλούτου που παράγουν οι εργάτες και των δικαιωμάτων τους. Αλλά οι καπιταλιστές δεν σταματάνε εδώ λεηλατούν και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δώσει κέρδος ή στέκεται εμπόδιο στο κυνήγι του κέρδους, π.χ. περιβάλλον. Η λεηλασία τέλος συμπληρώνεται από τον παρά με ουρά που παίρνουν με τη μορφή ενισχύσεων από το αστικό κράτος, παράς που αφαιρείται επίσης από τους εργαζόμενους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως δεν έχει κρύψει ότι αυτό το σύστημα θέλει να διαχειριστεί, τη βαρβαρότητά του δηλαδή, κι ας ρητορεύει περί ενός δήθεν «καλού» και «ηθικού» καπιταλισμού για να κρύψει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης αποκλειστικά στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Το ζήτημα είναι ότι για να κάνει τα «θέλω» του πράξη, υποβάλλει στο λαό την κατεύθυνση του αγώνα του. Του ζητά να παλεύει για το εξημέρωμα του θηρίου, για μια φενάκη δηλαδή. Μάλιστα σε άλλες του δηλώσεις προχτές ο Αλ. Τσίπρας έπλεξε και το εγκώμιο του λαού επειδή «δείχνει μια απίστευτη ωριμότητα»! Ο... ώριμος λαός κατά το ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να παλεύει τόσο όσο να αλλάζουν οι διαχειριστές της αστικής εξουσίας περιοδικά και να μακροημερεύει αυτή σε βάρος του. Για τίποτε άλλο.

Επικίνδυνοι για το λαό

«Μεταξύ των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής που επιβάλλει - υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το δικαίωμα στην εκπαίδευση των μεταναστών, καθώς και σειρά άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων. Αποτέλεσμα πρώτο: Τα σχολεία έχουν κατακλυστεί από αλλοδαπούς μαθητές. Αποτέλεσμα δεύτερο: Το επίπεδο εκπαίδευσης έχει υποβιβαστεί, προσαρμοζόμενο στο επίπεδο των αλλοδαπών μαθητών. Αποτέλεσμα τρίτο: Οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς καλύπτονται κατά κύριο λόγο από παιδιά μεταναστών. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ, η Χρυσή Αυγή υποκαθιστά το κράτος και ιδρύει παιδικούς σταθμούς!!! μόνο για ελληνόπουλα. Θα αντιδράσει η κυβέρνηση και με ποιο τρόπο ή μήπως το επιδιώκει για πολλούς λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς λόγους; Πού οδηγεί η κατευθυνόμενη Παιδεία ήδη από την πολύ τρυφερή ηλικία; Και εμείς ως Ελληνες πόσα ακόμη θα δεχθούμε;»...

Στο μεγαλύτερο μέρος της η ανακοίνωση αυτή θα μπορούσε να έχει γραφτεί από τη «Χρυσή Αυγή». Ανήκει όμως στο ΛΑ.Ο.Σ. Τον οποίο δεν τον πήρε ο πόνος ούτε για τους «Ελληνες», εκείνους της φτωχολογιάς, ούτε για τα παιδιά τους. Αλλωστε αυτοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα με τους μετανάστες και τα δικά τους παιδιά, στους οποίους ξεδιάντροπα ο ΛΑ.Ο.Σ. φορτώνει τα αποτελέσματα μιας πολιτικής προς όφελος των λίγων που αφαιρεί στοιχειώδη δικαιώματα από τα παιδιά όλων, Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Δικαιώματα όπως η σίτιση, η στέγαση, η πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς, όσους έχουν απομείνει, και αργότερα στη μόρφωση, το περιεχόμενο της οποίας δεν υποβαθμίζεται επειδή προσαρμόζεται στο επίπεδο των αλλοδαπών αλλά επειδή προσαρμόζεται στις ανάγκες των παρασίτων που πολιτικά εκπροσωπεί ο ΛΑ.Ο.Σ. Μιας πολιτικής εν ολίγοις που καταδικάζει ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα παιδιά του λαού στη φτώχεια.

Ο καημός του ΛΑ.Ο.Σ. είναι που η όμορη ιδεολογικά και πολιτικά Χρυσή Αυγή του αφαίρεσε την πρωτοκαθεδρία, πήρε κεφάλι, και τα δικά της μισαλλόδοξα κηρύγματα «σκεπάζουν» αυτά του Καρατζαφέρη. Αμφότερες οι δύο πολιτικές δυνάμεις είναι επικίνδυνες για το λαό και ο κίνδυνος που εκπροσωπούν αντιμετωπίζεται μόνο με την καταδίκη και την πολιτική απομόνωσή τους.

Ο «καραμανλισμός» του ΣΥΡΙΖΑ

Η αναμενόμενη για σήμερα ομιλία του Αλ. Τσίπρα σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής», έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων με τις οποίες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έπλεκε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου και του Κώστα Καραμανλή, τους οποίους αντιπαρέθετε στον Αντ. Σαμαρά, καταγγέλλοντάς τον για αυτουργό της «ακροδεξιάς στροφής» της ΝΔ. Τη Δευτέρα, μάλιστα, σε non paper που διένειμε στον Τύπο, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν ότι η ομιλία του Αλ. Τσίπρα ενόχλησε τον Αντ. Σαμαρά επειδή «είναι καίριες οι επισημάνσεις των στελεχών του ότι τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά που ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του προσδίδουν στη ΝΔ, απέχουν πολύ από τη φυσιογνωμία που είχε επιλέξει ο ιδρυτής της, καθώς και οι διαφωνίες στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ επί αυτής της ιδεολογικής μετάλλαξης».

Ολα αυτά, ενώ μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες, η κυρίαρχη «ψευτοαντίθεση» με την οποία ψηφοθηρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν «δεξιά - αριστερά». Στο ίδιο non paper, ο ΣΥΡΙΖΑ πλέκει το εγκώμιο του Κων/νου Καραμανλή ότι «μετά τη Χούντα διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών». Ενώ δεν παραλείπει να κλείσει το μάτι στους ψηφοφόρους της ΝΔ, αναφέροντας ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που συμμερίζονται τις δημοκρατικές αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της συλλογικής και ατομικής αξιοπρέπειας» και «απευθύνονται ακόμη και σε πολίτες που μέχρι σήμερα επιλέγουν να εκπροσωπούνται πολιτικά από τη ΝΔ».

Είναι φανερό ότι οι ελεγείες για τους πρώην αρχηγούς της ΝΔ, κολακεύουν ένα ακροατήριο που σήμερα βρίσκεται στους κόλπους της. Πέραν όμως αυτού, ξεπλένουν την αστική εξουσία και διακυβέρνηση συνολικά, υπονοώντας ότι υπάρχουν και καλοί διαχειριστές της, που την άσκησαν με σύνεση, με δημοκρατική ευαισθησία, με γνώμονα κάποιο γενικό καλό. Αρα ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν και σήμερα διαχειριστές της αστικής εξουσίας που θα ανακουφίσουν το λαό. Η αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ διαγράφει μονοκονδυλιά τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της ΝΔ σαν αστικό κόμμα, όποτε βρέθηκε στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Ενώ χρεώνει αποκλειστικά στα ιδιαίτερα γνωρίσματα της προσωπικότητας του κάθε πολιτικού αρχηγού αποφάσεις και επιλογές που διαμορφώθηκαν σε ένα γενικότερο πλαίσιο και πάντως σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της τάξης που αυτοί εκπροσωπούσαν.

Για παράδειγμα: Η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που τόσο εκθειάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μετεξέλιξη της «μαύρης» ΕΡΕ. Δεν άλλαξαν «αντιλήψεις», δεν μεταλλάχθηκε σε προοδευτικότερη κατεύθυνση. Αλλαξαν οι συνθήκες τις οποίες κλήθηκε να διαχειριστεί η ΝΔ του Κ. Καραμανλή. Οι ταξικές κοινωνίες δεν πορεύονται με βάση τα γνωρίσματα της μιας ή της άλλης προσωπικότητας, αλλά με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον της τάξης που εξουσιάζει. Αυτό επιδιώκει να συσκοτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μείνει η τάξη αυτή στο απυρόβλητο και ταυτόχρονα, φιλοτεχνώντας την αγιογραφία προηγούμενων προέδρων της ΝΔ, να αποκτήσει εκλογικά ερείσματα στο ακροατήριο της ΝΔ.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Σταθερός υπερασπιστής της ΚΑΠ

Γρηγοριάδης Κώστας

«Κρατικοποίηση της ΑΤΕ», «κάλυψη των εγχώριων διατροφικών αναγκών και στήριξη των εξαγωγών», «νέο ξεκίνημα στο συνεταιρισμό των αγροτών», είναι ορισμένες από τις πτυχές της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό τομέα που αναδείχτηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση στην Αρτα και σε περιοδεία στελεχών του στην πτηνοτροφική επιχείρηση ΠΙΝΔΟΣ.

Μιλάνε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για κάλυψη των διατροφικών αναγκών, όταν οι πρώτες ύλες, η παραγωγή και το εμπόριο, βρίσκονται στα χέρια ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων που καθορίζουν τα πάντα με γνώμονα το κέρδος και όχι τη διατροφή του λαού. Λένε για στήριξη των εξαγωγών, όταν λόγω των δεσμεύσεων της χώρας, στην τότε ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ, μένουν αδιάθετα μια σειρά καλά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που παράγουμε, γιατί η ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ, που ψήφισε και στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει τις αθρόες εισαγωγές φτηνότερων ίδιων προϊόντων από τρίτες χώρες στα πλαίσια του «ελεύθερου εμπορίου» και των διεθνών καπιταλιστικών συμφωνιών. Και δεν ωφελούνται οι λαοί αυτών των χωρών, αφού δουλεύουν με μεροκάματα εξαθλίωσης. Εισάγουμε ευπαθή οπωροκηπευτικά προϊόντα ακόμη και από Βραζιλία και Αργεντινή, χώρες που οι λαοί τους μπορεί να πεινάνε, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν πρότυπα ανάπτυξης.

Φτάσαμε στο σημείο να καλύπτουμε μόνο το 60% των αναγκών σε κρέας πουλερικών, ενώ πριν λίγα χρόνια καλύπταμε το 100%, κλείσανε εργοστάσια ζάχαρης και ο κατάλογος των επιπτώσεων δε σταματά. Σημαντικές γαλακτοβιομηχανίες όπως «ΣΥΝΕΡΓΑΛ», «ΑΣΠΡΟ» έκλεισαν, άλλες όπως «ΑΓΝΟ», «ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΔΩΔΩΝΗ» ιδιωτικοποιήθηκαν. Αυτήν την πολιτική υποστηρίζει και προωθεί η ΕΕ του κεφαλαίου.

Αυτήν την πολιτική της ΕΕ, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άρρηκτους δεσμούς και η οποία συγκεντρώνει φυτικό και ζωικό κεφάλαιο σε μεγαλοκαπιταλιστές αγρότες, επιχειρηματικούς ομίλους, υπηρετεί και ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι μετατρέπονται σε ανώνυμες ισχυρές κεφαλαιουχικές εταιρείες. Για τα περί κρατικοποίησης της ΑΤΕ είναι ουτοπία και κοροϊδία ότι θα σωθεί η μικρομεσαία αγροτιά από την καταστροφή, αφού και όταν ήταν υπό κρατικό έλεγχο, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργούσε. Μόνο με αλλαγή τάξης στην εξουσία μπορούν να αλλάξουν ρόλο και οι τράπεζες.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η απάντηση στον εμπαιγμό και στην κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ενίσχυση των γραμμών του αγώνα μέσα από το συνεπές αγροτικό κίνημα που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΥ και στη συμμαχία με τους εργάτες και αυτοαπασχολούμενους. Να δημιουργηθούν παντού εστίες οργανωμένης αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της ΚΑΠ, για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, αυτό μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Εμποροι του ανθρώπινου πόνου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχουν βγει στο «σεργιάνι» και αναζητούν στυγνά πελατεία. Οι ιδιοκτήτες κλινικών που εμπορεύονται τη «θεραπεία» και «απεξάρτηση» από τα ναρκωτικά πριν καν ψηφιστεί ο νόμος περί ναρκωτικών που ανοίγει την πόρτα στους ιδιώτες, βγήκαν στα κανάλια και αυτοδιαφημίζονται, διεκδικώντας μάλιστα και κρατική χρηματοδότηση.

Το επιχείρημα είναι: «Γιατί να χρηματοδοτείται ο ΟΚΑΝΑ, αφού το μόνο που κάνει είναι να δίνει ναρκωτικά στους ασθενείς; Να δίνεται η επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ σε μας!». Την ίδια ώρα, αντί να αναβαθμιστούν τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ και να γίνουν πιο ολοκληρωμένα, η φετινή του χρηματοδότηση (17 εκατ. ευρώ) επαρκεί μόνο για τη μισθοδοσία, έχει κοπεί η κινητή μονάδα, σε λίγο δε θα υπάρχουν φάρμακα και έγινε κατάσχεση του μηχανήματος για ιολογικές εξετάσεις από την εταιρεία λόγω χρεών. Επίσης, αντί να ενισχυθούν τα Κέντρα Πρόληψης και Απεξάρτησης με στεγνά προγράμματα, γίνεται συζήτηση με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης.

Βέβαια, οι ιδιώτες θα τσεπώνουν τόσο τη χρηματοδότηση, όσο και τις χιλιάδες ευρώ που ζητούν από τους απελπισμένους γονείς για λίγες μέρες «θεραπείας». Αντίστοιχα, έχουν ήδη ξεπηδήσει κάποιες ΜΚΟ στον τομέα της Πρόληψης που διοργανώνουν αντιεπιστημονικές ημερίδες και ενημερώσεις σε Πανεπιστήμια, Σχολεία κ.λπ. Ποιος, αλήθεια, θα κάνει «πρόληψη»; Αυτός που έχει άμεσο οικονομικό όφελος από την «πελατεία» των χρηστών;

Οσο για τα κανάλια και τα άλλα ΜΜΕ, που φιλοξενούν τους εμπόρους του ανθρώπινου πόνου, λες και παρακολουθείς τηλεμάρκετινγκ απεξάρτησης από τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά. Τι να πει κανείς; Κι αυτοί «γραμμάτια ξεχρεώνουν». Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η λειτουργία τους αποσκοπεί στο να «ναρκώσει» τους τηλεθεατές...

Παίζει το παιχνίδι των ιμπεριαλιστών

«Τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα ξεπερνούν κάθε προσδοκία» γνωματεύει η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Και συνεχίζει: «Η συγκυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη "μοιρασιά" με τον πρωθυπουργό να κάνει διαδοχικές συναντήσεις με "εταίρους" και γείτονες. Η αρχή έγινε με τον ξαφνικό σύμμαχο από το πουθενά, τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ και συνεχίζεται με ανατολίτικα παζάρια με τον Ερντογάν. Η κυβέρνηση των υποτακτικών της Αθήνας είναι έτοιμη να μοιραστεί τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα βάζοντας συνεταίρους σε μια ξεκάθαρα Ελληνική υπόθεση». Οι φασίστες κάνουν σαματά για να αποσιωπήσουν τις πομπές τους. Ιδιοι όντας με τους άλλους αστούς που καταγγέλλουν, απλά τα... χαλάνε στο ποιον ιμπεριαλιστή να πρωτοϋπηρετήσουν. Πίσω από τις εθνικοπατριωτικές τους κορόνες, στο επικαιροποιημένο πρόγραμμά τους (το δημοσιοποίησαν τέλη Δεκέμβρη) αποκάλυπταν ότι τον ορυκτό πλούτο της χώρας για ξένα μονοπώλια τον προορίζουν, να τον εξορύξουν με το αζημίωτο: «Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του τεράστιου έργου της έρευνας και εξόρυξης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που περικλείει η ελληνική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης. Σύναψη αμυντικής συμφωνίας και έναρξη στρατιωτικής συνεργασίας με τα κράτη εκείνα (...) των οποίων οι κοινοπραξίες θα πλειοδοτήσουν στο διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων».

Σε επόμενα κείμενά τους τα φασιστοειδή αβαντάρουν διαρκώς ρωσικά μονοπώλια στις κόντρες τους με αμερικανικά και άλλα. Οργανο και υπηρέτης του καπιταλιστικού συστήματος η Χρυσή Αυγή, δεν είναι ότι τάζει μια έντιμη, ακόμα και αναγκαία, συμφωνία με μια άλλη χώρα, μια έμπειρη στην εκμετάλλευση πόρων δύναμη, προς όφελος δύο λαών. Η οργάνωση, ως το μεδούλι συστημική, θέλει να παίξει στο παιχνίδι των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στο πεδίο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών τους, επιλέγοντας ποια θα υπηρετήσει. Δένει το λαό πίσω της, βάζοντάς τον να της πληρώνει εξοπλισμούς και ό,τι άλλο για να εξασφαλίσει (σε όφελος της ντόπιας πλουτοκρατίας) μια γωνίτσα στο τραπέζι όπου κάποιοι «μεγάλοι» θα νέμονται τον πλούτο του τόπου.

Θέλουν τα πανεπιστήμια μεσίτες

Υπάρχει έλεγχος από τα πανεπιστήμια για τις προδιαγραφές των σπιτιών; Υπάρχει επαφή των πανεπιστημίων με το σύλλογο ιδιοκτητών σπιτιών σε κάθε πόλη; Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα έθετε προχτές το πρωί ο ραδιοφωνικός ΣΚΑΪ, με αφορμή τον τραγικό θάνατο των δύο φοιτητών στη Λάρισα, που μαζί με τρεις ακόμα συμφοιτητές τους χρησιμοποίησαν ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι για να ζεσταθούν. Ουσιαστικά, η αγωνία του ΣΚΑΪ είναι κατά πόσο το Πανεπιστήμιο θα γίνει άξιος και ικανός ... μεσίτης. Το ζήτημά τους δεν είναι αν το πανεπιστήμιο θα εξασφαλίζει σε όλους τους σπουδαστές - φοιτητές ασφαλή και δωρεάν στέγη, αλλά πώς αυτοί θα ενημερώνονται για τις ... ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά. Πώς θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή πληροφόρηση προκειμένου να βρουν σπίτι. Το αν βεβαίως οι οικογένειές τους μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο σπίτι, ποσώς ενδιαφέρει τα «αντικειμενικά» και «ανεξάρτητα» ΜΜΕ... Ετσι, λοιπόν, στο όνομα μάλιστα της ποιοτικής στέγασης και της στήριξης των φοιτητών, ξορκίζεται η υποχρέωση του κράτους για ολόπλευρη στήριξη των νέων που σπουδάζουν και στη θέση της γεννιέται η υποχρέωσή του να βρίσκει πελάτες σ' εκείνους που όλο και πιο γρήγορα συγκεντρώνουν στα χέρια τους τη στέγη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάλεσμα οργάνωσης και πάλης

Μέρα τιμής για τους σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα για τις γυναίκες που πρώτες συνειδητοποίησαν την ανάγκη να βρεθούν στην πρώτη γραμμή τους, είναι η 8η Μάρτη, σύμβολο και κάλεσμα αγώνα για τις σημερινές εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες και νέες γυναίκες. Παράλληλα, η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας αποτελεί αφορμή, για να προχωρήσουν το εργατικό, το λαϊκό και το γυναικείο κίνημα στον απολογισμό της δράσης τους, για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους, όσον αφορά την παρέμβασή τους στις εργαζόμενες γυναίκες, αλλά και συνολικά τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Το γεγονός ότι τον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου έχουν πάρει φέτος στα χέρια τους οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας αφήνει σημαντική παρακαταθήκη. Η δράση για τα προβλήματα που βιώνουν οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, η προσπάθεια για την οργάνωσή τους, η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση, για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή τους, δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του γυναικείου κινήματος. Είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, του εργατικού κινήματος, των σωματείων και των συνδικάτων, είναι ευθύνη των λαϊκών στρωμάτων και των αγωνιστικών τους συσπειρώσεων. Με αυτήν την έννοια, οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ έχουν στραμμένη την προσοχή στα σημερινά καθήκοντα: Στο πλατύ κάλεσμα οργάνωσης, στην ανάγκη να πάρουν θέση οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, να συμβάλουν στην ανασύνταξη και την αντεπίθεσή του.

Οσο οι εργαζόμενες μένουν μακριά από τα σωματεία, όσο δε συμμετέχουν ουσιαστικά στη συζήτηση και στις συνελεύσεις τους, όσο απέχουν από τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους, τόσο θα βρίσκονται πιο εκτεθειμένες στην επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Ο φόβος για την απόλυση και την ανεργία θα παραμένει και θα ενισχύεται, η λογική του «μικρότερου κακού» θα κυριαρχεί στη συνείδησή τους, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας θα βρίσκουν πιο εύκολα έδαφος. Αντίστοιχα, οι γυναίκες του μικρομάγαζου θα παραδέρνουν ανάμεσα στην απελπισία που τους δημιουργούν τα χρέη, η αναδουλειά και οι φόροι και στις αυταπάτες που συστηματικά τους καλλιεργεί το σύστημα, προβάλλοντας τη «γυναικεία επιχειρηματικότητα». Οι φτωχές αγρότισσες θα κλείνονται στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους. Οι νέες γυναίκες θα αναγκάζονται να ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας, να ανταγωνίζονται για μια θέση προσωρινής δουλειάς χωρίς δικαιώματα, να στερούνται το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.

Το δυνάμωμα των εργατικών σωματείων, των σωματείων των αυτοαπασχολούμενων, των συλλόγων των φτωχών αγροτών, των συλλόγων της ΟΓΕ, απαιτεί τη συμμετοχή των γυναικών, τη δράση τους μέσα από τις γραμμές τους. Ο δρόμος για την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας περνά μέσα από την ενίσχυση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και με τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας. Το πρόγραμμα δράσης μπροστά στην 8η Μάρτη, που κορυφώνεται με τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή το απόγευμα σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα, μπορεί να αφήσει παρακαταθήκη πιο σταθερό και επίμονο προσανατολισμό στην παρέμβαση στις εργαζόμενες γυναίκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ