Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σε κάθε περίπτωση με τον καπιταλισμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα αυτό που χρειάζεται και η Θράκη είναι «επενδύσεις για ανάπτυξη και όχι για λεηλασία», πρόσθεσε μάλιστα πως ο αγώνας των Θρακιωτών θα αναδείξει «το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε στη χώρα μας» γιατί, όπως είπε, υπάρχουν πολλά τέτοια μοντέλα όπως π.χ. της Νορβηγίας και της Νιγηρίας.

Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι καπιταλιστικό. Πέραν τούτου ουδέν για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που ηθελημένα προσπερνάει ορισμένα δεδομένα: Ο καπιταλισμός είτε του Βορρά είτε της Αφρικής είναι καπιταλισμός, θρέφεται από την εκμετάλλευση ανθρώπων, πλουτοπαραγωγικών πηγών κλπ. Αναπτύσσεται επίσης ανισόμετρα, συνεπώς κανένα «μοντέλο» δε διατίθεται για πιστή αντιγραφή. Επιπλέον, η ανάπτυξη στον καπιταλισμό ταυτίζεται με τα κέρδη, άρα οι επενδύσεις γίνονται εάν αποφέρουν κέρδη. Τα κέρδη για να υπάρξουν και μάλιστα προοδευτικά αυξανόμενα, προϋποθέτουν τη λεηλασία καταρχήν του πλούτου που παράγουν οι εργάτες και των δικαιωμάτων τους. Αλλά οι καπιταλιστές δεν σταματάνε εδώ λεηλατούν και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δώσει κέρδος ή στέκεται εμπόδιο στο κυνήγι του κέρδους, π.χ. περιβάλλον. Η λεηλασία τέλος συμπληρώνεται από τον παρά με ουρά που παίρνουν με τη μορφή ενισχύσεων από το αστικό κράτος, παράς που αφαιρείται επίσης από τους εργαζόμενους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως δεν έχει κρύψει ότι αυτό το σύστημα θέλει να διαχειριστεί, τη βαρβαρότητά του δηλαδή, κι ας ρητορεύει περί ενός δήθεν «καλού» και «ηθικού» καπιταλισμού για να κρύψει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης αποκλειστικά στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Το ζήτημα είναι ότι για να κάνει τα «θέλω» του πράξη, υποβάλλει στο λαό την κατεύθυνση του αγώνα του. Του ζητά να παλεύει για το εξημέρωμα του θηρίου, για μια φενάκη δηλαδή. Μάλιστα σε άλλες του δηλώσεις προχτές ο Αλ. Τσίπρας έπλεξε και το εγκώμιο του λαού επειδή «δείχνει μια απίστευτη ωριμότητα»! Ο... ώριμος λαός κατά το ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να παλεύει τόσο όσο να αλλάζουν οι διαχειριστές της αστικής εξουσίας περιοδικά και να μακροημερεύει αυτή σε βάρος του. Για τίποτε άλλο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ