Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ... έννομη τάξη και οι αγώνες των εργατών

Γρηγοριάδης Κώστας

«Μέχρι να ανατραπεί μια συγκεκριμένη έννομη τάξη, αυτή εφαρμόζεται. Οταν σας εφαρμόζουμε το νόμο θα υποστείτε τις συνέπειες παραβιάσεως της έννομης τάξης. Οταν θα ανατραπεί η έννομη τάξη θα υποστούμε εμείς τις συνέπειες της ανατροπής».

Αυτά τα είπε, προχτές, στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης και απαντώντας στην παρέμβαση του Θανάση Παφίλη με αφορμή το χτύπημα των ΜΑΤ ενάντια σε εργαζόμενους στο υπουργείο Εργασίας.

Τι είπε δηλαδή; Οτι οι εργάτες πρέπει να κάτσουν στ' αυγά τους, να σκύψουν το κεφάλι, γιατί την εξουσία την έχουν οι κεφαλαιοκράτες. Οτι, δηλαδή, όταν οι εργάτες παλεύουν για καλύτερη ζωή, καλύτερο μισθό και σύνταξη, για να μην εξαθλιώνονται, να μην πέφτουν στην ανεργία, για να μπορούν να ταΐζουν τα παιδιά τους, το αστικό κράτος θα χρησιμοποιεί τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Είναι ξεκάθαρο ότι η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης πάει χέρι χέρι με την καταστολή σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Οπως είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι εργάτες δεν κάθονται και δε θα κάτσουν ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια. Θα παλεύουν ενάντια σε όσα τους καταστρέφουν τη ζωή.

Προσοχή, τα φαινόμενα απατούν

Ποιος είπε ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν είναι ευαίσθητοι στις αδικίες που δημιουργούνται από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική;

Απτό παράδειγμα, οι καταγγελίες που διατύπωσαν ο Κ. Μητσοτάκης και ο Μ. Βορίδης, στο θέμα της επιβολής του νέου φόρου στα ακίνητα. Ο πρώτος, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «το 2013 θα μείνει στην ιστορία ως έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας»!

Και οι δύο αυτοί βουλευτές ανήκουν στο «σκληρό πυρήνα» των υποστηρικτών των πιο σκληρών και αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας. Δεν υπήρξε νόμος που πετσόκοψε μισθούς και συντάξεις, μείωσε κοινωνικά επιδόματα και ισοπέδωσε εργατικές κατακτήσεις, που δεν τον ψήφισαν και με τα δυο τους χέρια. Τώρα τι μύγα τους τσίμπησε και καταγγέλλουν σε υψηλούς τόνους το νέο χαράτσι στα ακίνητα; Σίγουρα τα κίνητρά τους δεν αφορούν τους μικροϊδιοκτήτες, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, τους οποίους έχουν ήδη οδηγήσει στο Σταυρό του μαρτυρίου. Προφανώς άλλοι είναι οι λόγοι που τους ώθησαν να βγουν στα κεραμίδια. Κατ' αρχάς, η ίδια η αστική τάξη είναι κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αλλά και πάρα πολλοί βουλευτές και υπουργοί κατέχουν ακίνητα μεγάλης αξίας.

Και οι δύο αυτοί καθαρόαιμοι εκπρόσωποι της αστικής τάξης, με τις παρεμβάσεις τους, επιχειρούν να στείλουν μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο. Είναι σαν να τους λένε: «Είπαμε να φορολογήσετε την πλέμπα. Αλλά μην το παρακάνετε. Κάτω τα χέρια από την ιδιοκτησία της αστικής τάξης. Κάτω τα χέρια από τη δική μας ακίνητη περιουσία. Ας πληρώσουν τα σπασμένα οι φτωχοί».

Οχι ότι το οικονομικό επιτελείο το έχει καταλάβει ο οίστρος να φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αλλά από τη στιγμή που θα φορολογήσουν τους φτωχοδιάβολους για μια καλύβα που έχουν και μένουν και ένα χωραφάκι που τους άφησε η μάνα τους, θα πρέπει να θυσιαστούν και κάποιοι μεγάλοι, έτσι για να τηρηθούν τα προσχήματα. Αυτή είναι η ιστορία της υπόθεσης. Αλλωστε, το μέτρο αυτού του φόρου οδηγεί στη συγκέντρωση κεφαλαίου στην οικοδομή. Και φαίνεται πως και εδώ έχουν βγει μεγάλα μαχαίρια μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων. Που δεν αποκλείεται κάποιοι να θέλουν να εμποδίσουν τώρα αυτή την προοπτική. Τέτοιους ανταγωνισμούς δείχνουν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Εκτός και αν το παίζουν στη ΝΔ ο καλός, ο κακός και ο άσχημος... Ετσι, για να περνάνε τα μέτρα με υποταγμένο το λαό.

Δε θέλουν ... τρικλοποδιές στα κέρδη

«Τρικλοποδιασμένο» από τα πριν χαρακτήριζε - μιλώντας πριν λίγες μέρες στο ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ - η Ρένα Δούρου το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κατάρ. Εξηγώντας την αγωνία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, η βουλευτής του κόμματος τόνισε ότι το σημερινό επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα ευνοεί τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά που λειτουργούν απωθητικά στις επενδύσεις. Οι επενδυτές έρχονται στη χώρα μας για το κέρδος τους, ξεκαθάρισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ όλο νόημα.

Αυτό νοιάζει το ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Πώς οι επιχειρηματίες θα εξασφαλίσουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Πώς θα αντιμετωπιστούν ... κακοτεχνίες και άλλα εμπόδια στο λεγόμενο υγιή ανταγωνισμό, ο οποίος βέβαια στο πέρασμά του παρασέρνει ό,τι έχουν και δεν έχουν οι εργαζόμενοι. Οι δικές τους επισημάνσεις είναι αποκαλυπτικές για το τι «αριστερή κυβέρνηση» φιλοδοξούν να φτιάξουν. Αλλά και διδακτικές για όσους εργαζόμενους, μέσα στους τόπους δουλειάς, ακούν τις ίδιες δυνάμεις να το παίζουν φίλοι τους.

Ταξική αλληλεγγύη

Η συγκρότηση Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης από εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υπόθεση της στήριξης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης. Σκοπός της Επιτροπής - όπως αναφέρεται στην κοινή τους ανακοίνωση - είναι να στηρίξει τον αγώνα των σωματείων και των άλλων μαζικών οργανώσεων να οργανώσουν την ταξική, λαϊκή αλληλεγγύη. Να βρεθούν στο πλευρό και να στηρίξουν έμπρακτα τον άνεργο, τον ανασφάλιστο, τον απασχολούμενο, το μισθωτό, τον συνταξιούχο, τον μετανάστη, τον μικρό αγρότη στα καθημερινά του προβλήματα, μέσα από τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις και τις Λαϊκές Επιτροπές.

Η δράση αυτή έχει διπλό στόχο: Αφενός, την άμεση και έμπρακτη στήριξη όλων όσων έχουν ανάγκη. Αφετέρου, να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας. Διότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη και ενδυνάμωση ενός τέτοιου αγώνα, που θα στοχεύει σε λύσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες του λαού και όχι στη διαχείριση και διαιώνιση της μιζέριας και της εξαθλίωσης, μπορούν οι εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Ενα αύριο που έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις λογικές της εξαθλίωσης. Αυτή η θέση της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ότι δηλαδή λύσεις προς όφελος του λαού έρχονται μόνο μέσα από το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα, της αλληλεγγύης και της στήριξης, αποτελεί, ταυτόχρονα, και το εχέγγυο ότι δε θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός και καμιά ανοχή με τις πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση για να κερδίζουν οι καπιταλιστές.

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμο είναι να πολλαπλασιαστούν οι πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να απαιτηθούν άμεσα λύσεις στα επείγοντα και οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Σήμερα που τα χαράτσια και η φοροληστεία χτυπούν ανελέητα τα λαϊκά νοικοκυριά, που η πείνα και το κρύο εισέρχονται στα σπίτια μας, που η διακοπή ρεύματος βυθίζει στο σκοτάδι όλο και περισσότερα σπίτια και που οι τράπεζες ολοκληρώνουν τη λεηλασία υφαρπάζοντας τα σπίτια των ανθρώπων που χτίστηκαν με μόχθο και στερήσεις, αναδεικνύεται πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ώριμο τέκνο των αναγκών. Ωστε να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην πολιτική που εγκαταλείπει ανθρώπους άστεγους, χωρίς φαγητό, φάρμακο κ.τ.λ. αλλά και για να συγκεντρώνονται δυνάμεις στην πάλη για να ζουν όλοι οι εργαζόμενοι σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Διεκδικώντας, ταυτόχρονα, την ενίσχυση των κρατικών δομών, που να καλύπτουν μόνιμα τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων.

Η λαϊκή και εργατική αλληλεγγύη μπορεί να αναδείξει πως αυτός που πραγματικά έχει τη δύναμη είναι ο ίδιος ο λαός. Πως τα συνθήματα «όλοι για έναν και ένας για όλους» και «κανένας μόνος του στην κρίση» μπορούν να αποτελέσουν τη δύναμη των μαζών, τη δύναμη του λαού, όταν οργανώνεται, να χαράζει το δικό του μέλλον. Πως αυτή είναι η μόνη λαϊκή απάντηση στα σαρωτικά μέτρα. Οσο η καπιταλιστική κρίση θα βαθαίνει τόσο ο λαός θα πρέπει να εντείνει τους αγώνες για την ικανοποίηση των αναγκών του κόντρα στο κεφάλαιο. Σε ρότα αντεπίθεσης, ανατροπής.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Θέλουν τους γονείς απελπισμένους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βάφουν σχολεία, «τσοντάρουν» για πετρέλαιο, ψάχνουν χορηγό, ανταλλάσσουν τηγανόλαδο για πετρέλαιο και άλλα παρόμοια, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των σχολείων, γονείς μαθητών σε όλη τη χώρα. Πρόσφατα, μάλιστα, μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Σχολείου στο Κερατσίνι, εμφανίστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή «Αννίτα SOS» ζητώντας βοήθεια για προβλήματα του σχολείου.

Οι γονείς βλέπουν στις συλλογικές διαδικασίες στους συλλόγους τους να υπάρχουν δύο λογικές, οι οποίες αναπόφευκτα συγκρούονται. Η μία υπαγορεύει ότι «το καλό του παιδιού μου» είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, ταυτίζεται με το καλό όλων των παιδιών που στην προκειμένη περίπτωση είναι να εξασφαλίζεται ότι στο σχολείο και στο σπίτι θα απολαμβάνουν όσα πραγματικά δικαιούνται. Η δεύτερη αντίληψη οδηγεί στο να αναζητηθεί οποιαδήποτε και από οπουδήποτε «λύση» στο άμεσο και ορατό πρόβλημα χωρίς ερωτήσεις για το ποιος, για πόσο, με ποια κίνητρα «βοηθά». Αυτή καλλιεργούν και σε αυτή πατούν ταυτόχρονα όλοι οι καλοθελητές - «ευεργέτες»: ΜΚΟ, «ευαγή ιδρύματα», μικρά και μεγάλα συμφέροντα, η ίδια η πολιτεία, πατώντας στην απογοήτευση και απελπισία των γονιών. Και πάνω απ' όλα τέτοιες τακτικές αφήνουν στο απυρόβλητο, αν δεν ενισχύουν, την πολιτική της εξαθλίωσης και τις αιτίες της.

Η εκπομπή, στην οποία απευθύνθηκαν οι γονείς από το Κερατσίνι, αυτοπροσδιορίζεται σαν «τηλεοπτικό group therapy». Ακριβώς απέναντι σε αυτή τη στάση βρίσκεται ο δρόμος της διεκδίκησης. Του συλλογικού αγώνα που σε πάμπολλες περιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων έφερε αποτελέσματα και ταυτόχρονα έδωσε παράδειγμα αξιοπρέπειας στα παιδιά.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μπούμερανγκ η προβοκάτσια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη «γύμνια» της κυβέρνησης μετά την αποκάλυψη της προβοκάτσιας και την κατάρρευση του κατασκευασμένου κατηγορητηρίου κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, με τα όσα είπε χτες το πρωί στο «Μέγκα». Δύο μέρες μετά την «εισβολή», τις «βιαιοπραγίες», τους «βανδαλισμούς» και τους «εξτρεμισμούς», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είχε να παρουσιάσει κανένα συγκεκριμένο «στοιχείο», που να στηρίζει τους άθλιους και προβοκατόρικους ισχυρισμούς του σε βάρος του ΠΑΜΕ. Είναι τέτοια η «γύμνια» τους που το μόνο που βρήκε να πει ο εκπρόσωπος ήταν να καλέσει τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να παρουσιάσουν ...το βίντεο που δήθεν τράβηξαν στο υπουργείο Εργασίας. Επικαλέστηκε την άποψη ότι υπάρχει «πάγια τακτική σε τέτοια επεισόδια να υπάρχει και κάποιος με κάμερα, από τη μεριά όσων φωνάζουν» (!), προκειμένου να αποδείξει το δίκιο του που το προβοκάρει η κυβέρνηση. Θλιβερή και φαιδρή ήταν η δικαιολογία που επικαλέστηκε στην ερώτηση γιατί δεν πήγαν στο δικαστήριο οι μάρτυρες που δήθεν υπήρχαν για να στηρίξουν την κατηγορία για «διακεκριμένες φθορές» στο υπουργείο: «Ετσι όπως έγινε και μην ξεχνάτε το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί χτες στην Ευελπίδων, ήταν μάλλον εκρηκτικό», υποστήριξε με κάθε σοβαρότητα ο εκπρόσωπος, προκαλώντας γενική θυμηδία. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει δεχτεί ένα ηχηρό χαστούκι και η προβοκάτσια που επιχείρησε να στήσει σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ της γύρισε μπούμερανγκ. Το ταξικό κίνημα θα συνεχίσει πιο μαχητικά και πιο αποφασιστικά, ώστε να μπουν αμέτρητες χιλιάδες εργατών στη μάχη για τα δικαιώματά τους, για να πιστέψει ο λαός στη δύναμή του και βέβαια ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, ότι υπάρχει άλλος δρόμος που οδηγεί στη δική του, την εργατική, τη λαϊκή εξουσία.

Τρέμουν το δίκιο του εργάτη...

Η γραμμή είχε δοθεί από την πρώτη στιγμή που στήθηκε η προβοκάτσια περί «εισβολής και φθορών από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας» την περασμένη Τετάρτη. Αφού απέτυχαν να λερώσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που με εκπροσώπους του από ομοσπονδίες και συνδικάτα πήγε να διαμαρτυρηθεί για τις απαράδεκτες δηλώσεις «περί συντάξεων που είναι προϊόν ρουσφετιού», τώρα ανακάλυψαν ότι «Το ΠΑΜΕ ζει». Με αυτό τον τίτλο υπογράφει τη στήλη του στα «Νέα» , ο Ι. Κ. Πρετεντέρης.

Ο κύριος αυτός λέει: «Μου είχε λείψει το ΠΑΜΕ. Σε σημείο που μετά τις εκλογές του Ιουνίου αναρωτιόμουν αν είχαν αυτοδιαλυθεί ή απλώς προσπαθούσαν να συνέλθουν από την καταστροφή» και συνεχίζει με ύφος χιλίων καρδιναλίων: «Μου είχε λείψει το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας που δημιουργεί στην ελληνική κοινωνία ένα ισχυρό και υπαρκτό ΚΚΕ».

Και μπορεί εκεί που συχνάζει ο Πρετεντέρης, να παριστάνουν πως δεν βλέπουν τα βάσανα των λαϊκών ανθρώπων να βγάλουν το μήνα, να καλύψουν στοιχειώδη έξοδα και από πάνω να τους έρχονται απανωτά τα χαράτσια της εφορίας, της ΔΕΗ κ.λπ., ούτε τον υποσιτισμό, ούτε τα σπίτια χωρίς θέρμανση και χωρίς ρεύμα. Στις εργατικές γειτονιές και λαϊκές συνοικίες όλης της χώρας, τα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο, εκεί βρίσκονται τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εκεί αναπτύσσουν δράση τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΜΕ και των άλλων συσπειρώσεων, της ΠΑΣΥ στη φτωχή αγροτιά, της ΠΑΣΕΒΕ, στους μικρούς επιχειρηματίες, της ΟΓΕ, των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, του ΜΑΣ, των νέων παιδιών που σπουδάζουν. Το κάνουν γιατί δε θέλουν να βλέπουν, θάβουν τους αγώνες. Και όταν νομίζουν πως μπορούν να τους εκμεταλλευτούν για να τους χτυπήσουν μιλώντας για σκοπιμότητες, τότε ρίχνουν και το δηλητήριο της αμφισβήτησης. Ανύπαρκτο το ΠΑΜΕ λένε...

... γι' αυτό και διαστρεβλώνουν

Και όλα αυτά δεν είναι ότι ο Πρετεντέρης και ο κάθε Πρετεντέρης δεν τα βλέπουν, κάνουν ότι δεν τα βλέπουν, και για την ακρίβεια κάνουν ό,τι μπορούν για να τα κρύψουν από το λαϊκό κόσμο. Αυτό κάνουν από τα κανάλια των καπιταλιστών που δουλεύουν, από τις φυλλάδες τους που «φιλοξενούν» ό,τι πιο απίθανο μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους αλλά δε βλέπουν τη λαϊκή αυτενέργεια που αναπτύσσεται στους τόπους δουλειάς και στις λαϊκές γειτονιές με πρωτοπόρο το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, πολλούς λαϊκούς αγωνιστές. Ας συνεχίσουν ο Πρετεντέρης και οι όμοιοί του τα περί «επιστροφής του ΚΚΕ και της Αλέκας». Οι λαϊκοί άνθρωποι γνωρίζουν το ΚΚΕ με την υπερ-ενενηντάχρονη ιστορία του, γνωρίζουν ότι είναι «παρόν» στους καθημερινούς αγώνες και αυτό είναι που τρέμουν. Οτι η εργατική τάξη και οι άλλοι εκμεταλλευόμενοι αργά ή γρήγορα θα διεκδικήσουν όλον τον πλούτο που μόνο αυτοί παράγουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανάπτυξη καπιταλιστική

Οι κυβερνήσεις και οι διάφοροι παρατρεχάμενοί τους, κατά καιρούς επιλέγουν να προβάλουν κάποιον τομέα της παραγωγικής δραστηριότητας, όπου υποτίθεται ότι μπορούν να εξασφαλιστούν ιδιαίτερα υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και ως εκ τούτου - κοροϊδεύουν κάθε φορά - θα προκύψει όφελος για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Τούτη την περίοδο, της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της σημαντικής συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής, τα διάφορα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων δείχνουν προς την αγροτική παραγωγή. Μπορεί, λένε, να αποτελέσει διέξοδο και για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών, αλλά και για να εξασφαλιστούν καλές εξαγωγικές επιδόσεις. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα - άμεσα και έμμεσα - συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας; Τι σχέση έχουν με τα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών που εξακολουθούν να αγκομαχούν για το ελάχιστο εισόδημα; Καμία απολύτως. Εδώ μιλάμε για ένα ακόμα παραμύθι αποπροσανατολισμού.

Το λένε αυτοί που με την πολιτική της ένταξης στην ΕΟΚ καταδίκασαν μια χώρα που παραδοσιακά ήταν εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, να αυξάνει συνεχώς τις εισαγωγές, προκειμένου να τραφεί ο πληθυσμός της. Πάει πολύ να παριστάνουν σήμερα ότι τάσσονται υπέρ της αγροτικής ανάπτυξης αυτοί που από τις αρχές της δεκαετίας του '80 επέλεξαν, στήριξαν και εφάρμοσαν την πολιτική της ΚΑΠ, των επιδοτήσεων για τις χωματερές. Δηλαδή, υπηρέτησαν την προσχεδιασμένη καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, προκάλεσαν το μαζικό ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών. Προκαλεί πρόσθετο θυμό να το παίζουν σωτήρες αυτοί που και σήμερα είναι με την ΕΕ και άρα με τη νέα ΚΑΠ και τα προγράμματα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στον πρωτογενή τομέα.

Φαίνεται ότι κάποιοι επιδιώκουν να κάνουν επενδύσεις στην αγροτική οικονομία, μόνο που ούτε αυτοί ούτε το αποτέλεσμα της δικής τους δραστηριότητας έχουν κάτι κοινό με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των φτωχών αγροτών. Οι προσπάθειες τόσων δεκαετιών του συστήματος να απαλλαγεί από τη μικρή ιδιοκτησία στην πρωτογενή παραγωγή είχαν στόχο να ενισχυθούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής στην ύπαιθρο, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την επικράτηση της μεγάλης καπιταλιστικής κατοχής σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μέσα παραγωγής. Μια διαδικασία που και με αφορμή την οικονομική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στόχος τους είναι να μπορέσουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να «βάλουν στο χέρι», για μια μπουκιά ψωμί όμως, μεγάλα κομμάτια εύφορης γης, όπου οι φτωχοί αγρότες θα μετατραπούν σε εργάτες του νέου εργοδότη - καπιταλιστή, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να συνδυάζει τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή με κάποια μονάδα επεξεργασίας των παραγόμενων προϊόντων. Η καπιταλιστική ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής δεν έχει να προσφέρει κάτι θετικό στα λαϊκά στρώματα της χώρας. Γιατί σημαίνει υψηλά κέρδη για κάποιες ομάδες κεφαλαιοκρατών. Τους ξεκληρισμένους φτωχούς αγρότες περιμένει ένας μισθός των 500 ευρώ.

Για τους μικρομεσαίους αγρότες σηματοδοτεί την τελική φάση του οριστικού τους ξεπαστρέματος και για τους εργαζόμενους συνολικά ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση στην κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών. Γι' αυτό ο σημερινός αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών είναι αγώνας που αφορά και τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους στην κοινή πάλη ενάντια στα μονοπώλια έως την ανατροπή της εξουσίας τους. Ετσι θα κοινωνικοποιηθούν η γη και η παραγωγή των καπιταλιστών αγροτών και δίπλα θα οργανωθεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός για τη λύση του διατροφικού προβλήματος με αξιοπρεπές εισόδημα για τους φτωχούς αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ