Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το καλύτερο συγχωροχάρτι

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Μοιραία και άβουλη» είναι σύμφωνα με το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που «παρακολουθεί τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και αρκείται στο ρόλο του υπάκουου μαθητή στις υποδείξεις της τρόικας», με αφορμή την προχτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, με τον Γερμανό ομόλογό του. Δηλαδή κάπως σαν να θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ να εναντιωθεί σε αυτήν την πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά δεν έχει το σθένος να το κάνει. Ενώ αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ο διαπραγματευτής με την τρόικα, θα ήταν... ισότιμος εταίρος στο λάκκο των λεόντων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και την τρόικα εξαντλείται στην ικανότητα διαπραγμάτευσης και όχι στην ουσία και τις αιτίες της πολιτικής που εφαρμόζεται συνειδητά από την κυβέρνηση σε όφελος του κεφαλαίου. Με αυτή την έννοια αποτελεί το καλύτερο «συγχωροχάρτι» στην ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία. Για παράδειγμα, διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ - και πριν την κρίση - είναι να ανοίξει η «αγορά» της Υγείας για νέες επενδύσεις. Επίσης διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ και των μεγαλοεργοδοτών είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή η εκμηδένιση των κρατικών κονδυλίων για κοινωνικές δαπάνες. Επομένως, η άσκηση πολιτικής με προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με τους παραπάνω, κατάργηση της δανειακής σύμβασης που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την απορρίπτει, αφού δεν απορρίπτει το χρέος, αλλά μόνο μέρος του και θέλει να την ξαναδιαπραγματευτεί.

Αλλη μια αντίφαση είναι η εξής: Καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «την παράδοση μέρους της λειτουργίας των υγειονομικών δομών στο γερμανικό έλεγχο». Από την άλλη αποθεώνει την πολιτική Υγείας που ασκείται σε άλλες - αναπτυγμένες - χώρες της ΕΕ και κρύβει πως και εκεί τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ανταποδοτικά, αποκλείουν ανασφάλιστους κλπ, ενώ σημαντικό κομμάτι Υγείας - Πρόνοιας ασκείται από την επιχειρηματική πρωτοβουλία μέσω ΜΚΟ, δομές «Κοινωνικής Οικονομίας» κ.ά., τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως μοχλούς ανάπτυξης και μέσα αντιμετώπισης της ανεργίας. Για χρόνια παραμύθιαζε τον ελληνικό λαό - και με αφορμή την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ - για σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου και των μισθών με τις χώρες της ΕΕ και έκρυβε ότι, για παράδειγμα στη Γερμανία, ακόμη και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους μεγάλο μέρος των εξόδων νοσηλείας σε δημόσια νοσοκομεία.

«Ανάσα» πήρε και η εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Την (εύθραυστη) ανακούφιση της κυβέρνησης και των κύκλων της πλουτοκρατίας που αναζητούν τρόπους ελέγχου της καταστροφής κεφαλαίου στον οποίο οδηγεί η καπιταλιστική κρίση, συμμερίζεται και η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Οταν δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει το αποτέλεσμα του πρόσφατου Γιούρογκρουπ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε χτες: «Αυτό που κάνουν οι πιστωτές είναι να κερδίζουν χρόνο. Το πρόβλημα χρέους της χώρας προφανώς δεν επιλύθηκε, έστω κι αν φαίνεται ότι παίρνουμε κάποια ανάσα, κερδίζεται χρόνος για τους δανειστές...» Δηλαδή, τι προβληματίζει τους δήθεν «εκπροσώπους» των εργαζομένων που βάζουν πλάτες υπέρ των εργοδοτών; Το γεγονός ότι η μη οριστική επίλυση του χρέους δυσκολεύει τη γοργή έξοδο από την κρίση και την καπιταλιστική ανάπτυξη, ενώ φοβάται και το ενδεχόμενο να δυσκολευτούν οι τράπεζες στην ανακεφαλαιοποίηση για να δανείσουν χρήμα στους υπόλοιπους καπιταλιστές για επενδύσεις και κερδοφορία. Αλλωστε ο Γ. Παναγόπουλος πολλές φορές, εκτός από το άγχος του για έξοδο από την κρίση υπέρ των εργοδοτών και γοργή καπιταλιστική παραγωγική ανάπτυξη, έχει εκφράσει και το άγχος του για την αναγκαιότητα ενός ισχυρού τραπεζικού τομέα. Ετσι λοιπόν, πήραν κι αυτοί «ανάσα» μαζί με την κυβέρνηση, αλλά εκφράζουν και την ανησυχία για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας στη συνέχεια. Τι κι αν μισθοί και δικαιώματα «σφάζονται» κυριολεκτικά, τι κι αν από προχτές, που ξεκίνησαν τα πανηγύρια για τη νέα συμφωνία, όλα προμηνύουν νέα σφαγή;...

Εξοντωτική φορολόγηση της αγροτιάς

Εξοντωτική φορολόγηση της φτωχομεσαίας αγροτιάς επιβάλλει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Οπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο, από το 2014, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2013, θα επιβληθεί συντελεστής φορολόγησης 13% για αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες. Οι φτωχοί αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες χαρακτηρίζονται επιτηδευματίες και θα εξαναγκαστούν να κρατάνε λογιστικά βιβλία, πράγμα που σημαίνει κατάργηση του αφορολόγητου ποσού, άρα θα πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερο φόρο. Παράλληλα, θα πληρώνουν και τέλος επιτηδεύματος, το οποίο επίσης αναμένεται να αυξηθεί. Δηλαδή, ένας αγρότης με καθαρό εισόδημα 6.000 ευρώ θα πληρώνει από το 2014 φόρο 780 ευρώ φόρο και θα έχει να πληρώσει επιπλέον και το τέλος επιτηδεύματος, που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 400 ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει τα 700 ευρώ! Δηλαδή, μπορεί να φτάνει τα 1.500 ευρώ φόρο, όταν προ μνημονίου για τέτοιο ποσό και μέχρι 12.000 ευρώ, δεν υπήρχε καν φόρος! Κι από κοντά έρχεται και φόρος για τα χωράφια... ΕΕ, ΔΝΤ και συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, βάζουν βαθιά το χέρι στις τσέπες της φτωχομεσαίας αγροτιάς, κλέβοντας ακόμα και τα λιγοστά ευρώ που της απομένουν ως εισόδημα. Και αποτελούν προκλητική κοροϊδία οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα επιδοτείται το κόστος των λογιστών για την τήρηση των λογιστικών βιβλίων. Δηλαδή, τη θηλιά που θα φορολογείται η φτώχεια της αγροτιάς η τρικομματική κυβέρνηση τη δίνει τσάμπα... Αυτή η ολέθρια πολιτική οδηγεί τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στην απόγνωση και την καταστροφή, όπως επίσης συμβαίνει με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαποσχολούμενους. Η φτωχή αγροτιά δεν αντέχει άλλα φορολογικά βάρη και έχει ένα ακόμα λόγο να αντιδράσει αγωνιστικά και να παλέψει σε κοινό μέτωπο με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Αλλη λύση δεν υπάρχει.

Αντεπίθεση για να σωθεί ο λαός

Κλίμα ευφορίας στο λαό προσπαθούν να δημιουργήσουν οι εταίροι της συγκυβέρνησης για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ. Με μια φωνή, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης υπόσχονται «ανάκαμψη» της οικονομίας και «οφέλη» για το λαό, μετά τη συμφωνία και τη δρομολόγηση της δόσης. Τι σηματοδοτούν όμως πραγματικά οι πρόσφατες αποφάσεις; Ποιοι θα ωφεληθούν και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο από την υλοποίησή τους; Η συμφωνία δε σηματοδοτεί καμία «ανάσα» για το λαό. Πρόκειται για έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, στη Γερμανία και τις ΗΠΑ για το μεταξύ του επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου για τη διατήρηση της Ελλάδας σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Από τα 34 δισ. ευρώ - πρώτη δόση από τα 44 δισ. ευρώ - τα 23,8 δισ. θα πάνε στους τραπεζίτες για την ανακεφαλαιοποίηση και τα 10,6 δισ. στους δανειστές. Τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ της δόσης θα καταλήξουν σε φαρμακοβιομήχανους (2 δισ.), μεγαλοκατασκευαστές (2 δισ.) και άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Αρα, τίποτα δεν πάει στο λαό. Ούτε σεντ δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αύξηση μισθών και συντάξεων, σε σχολεία και νοσοκομεία, σε αναγκαίες προσλήψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες. Επίσης, η συμφωνία συνοδεύεται από δικλίδες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και γι' αυτό ακριβώς η δόση της τρόικας θα δοθεί τμηματικά στην κυβέρνηση και την ντόπια πλουτοκρατία. Στόχος είναι να επιβληθούν μέχρι κεραίας τα νομοθετημένα μέτρα του μνημονίου, ενώ έχει προβλεφθεί και η επιβολή πρόσθετων σε περίπτωση «απόκλισης των στόχων»!

Από την 1η Γενάρη 2013, ξεκινούν οι περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου. Μέσα στο Δεκέμβρη θα ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - γίνεται ειδική αναφορά στη συμφωνία του Γιούρογκρουπ - που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2013. Η κατάργηση του αφορολόγητου, των φοροαπαλλαγών, τα νέα χαράτσια στα ακίνητα, η εξοντωτική φορολόγηση αυτοαπασχολούμενων - αγροτών καθώς και μια σειρά πρόσθετοι φόροι, συνολικά 4 - 5 δισ. ευρώ, θα βυθίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά στη φτώχεια. Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, θα θεσπιστεί το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απρίλη 2013, ορίζοντας μισθούς πείνας των 586 ευρώ μεικτά. Επίσης, τη διετία 2013 - 2014 η κυβέρνηση μέσω των ιδιωτικοποιήσεων ετοιμάζεται να ξεπουλήσει μεταξύ άλλων τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμολογίων νερού, θέρμανσης, ρεύματος, αφού για τους καπιταλιστές η εξαγορά κρατικών υποδομών ισοδυναμεί με άμεσα και μεγάλα κέρδη.

Τα παραπάνω και μόνο φτάνουν για να φανεί η λαίλαπα που έρχεται, ενώ θα έχουμε και παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για να ανακάμψουν τα μονοπώλια. Κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει ότι σε περίπτωση απόκλισης των στόχων από τις ιδιωτικοποιήσεις και συνολικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα προχωρούν αυτόματα - κάθε τρεις μήνες - σε περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών. Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Βελτίωση στη ζωή του λαού δεν πρόκειται να έρθει μέσα από τις αποφάσεις και τους συμβιβασμούς των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους, αλλά μέσα από το αντιπάλεμα των βάρβαρων μέτρων, σε τροχιά ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συμβιβασμός που κερδίζει το κεφάλαιο από τις θυσίες του λαού...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ δηλώνει ότι «κερδήθηκε χρόνος», οι «εταίροι» της συγκυβέρνησης ότι «κερδήθηκε μία ευκαιρία» κι όλοι μαζί πως γενικώς... κάτι κερδήθηκε. Μόνο να χειροκροτήσουμε δεν μας ζήτησαν.

Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι θα υπάρξουν κερδισμένοι από την τελευταία απόφαση του «Γιούρογκρουπ», τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Μόνο που ανάμεσά τους δεν θα είναι ο ελληνικός λαός.

Αλλωστε ήδη διαφαίνονται οι «βολεμένοι» της ιστορίας. Που είναι φυσικά οι... συνηθισμένοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι.

Σύμφωνα με όλους τους «ειδικούς» οι περίφημοι «θεσμικοί επενδυτές» του εξωτερικού (που πριν μερικούς μήνες αγόραζαν σε εξευτελιστικές τιμές ελληνικά ομόλογα) θα βγάλουν πάλι μερικά δισ. ευρώ με το πρόγραμμα επαναγοράς.

Οι τραπεζίτες θα «ανακεφαλαιοποιηθούν» και θα εισπράξουν το κατιτίς τους, για πολλοστή φορά. Οι προμηθευτές του Δημοσίου (οι... μεγάλοι φυσικά) έχουν κι αυτοί να λαμβάνουν συντόμως.

Πολυεθνικές, βιομήχανοι, εφοπλιστές (που ούτως ή άλλως μια χαρά είναι) θα κερδίσουν από τη γρήγορη προώθηση των λεγόμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» με δεκάδες τρόπους.

Για όσους μας... μένουν, δηλαδή μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους έχει απλά μεγαλύτερη φορολογία. Ετοιμάζεται - όπως ξέρουμε - και το σχετικό νομοσχέδιο.

Προσθέστε και τις μειώσεις μισθών και παροχών που έχουν ήδη ψηφιστεί με το μεσοπρόθεσμο, βάλτε τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και έχουμε πλήρη την εικόνα.

ΠΑΝΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ όλο χαμό, οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης μας διαβεβαίωσαν ότι δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Πάλι καλά γιατί είχαμε μεγάλο άγχος.

Λες και ενδιαφέρει κανέναν το ποιοι ακριβώς θα είναι οι υπουργοί που θα εφαρμόσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Προφανώς μόνο τους κυβερνώντες απασχολεί το θέμα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κίνημα στήριξης ή αμφισβήτησης των μονοπωλίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το «κίνημα των μεταρρυθμίσεων» που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός είναι ένα καθεστωτικό κίνημα υπέρ των φιλομονοπωλιακών διαρθρωτικών αλλαγών και των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Στη σημαία του αντιδραστικού αυτού κινήματος γράφει «όλα για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου». Δεν το έκρυψε ο πρωθυπουργός: «το κίνημα των μεταρρυθμίσεων (...) τώρα δυναμώνει, για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και ευρωπαϊκή», διακήρυξε στο τηλεοπτικό «διάγγελμά» του. Είναι ολοφάνερο ότι αυτό που επιδιώκει είναι η συστράτευση και ο εγκλωβισμός τμημάτων των λαϊκών στρωμάτων στη στρατηγική της πλουτοκρατίας, πουλώντας κάλπικες ελπίδες ότι τάχα μόνο αυτή συνιστά φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Πρώτιστος στόχος του «μαύρου» αυτού κινήματος είναι η νομιμοποίηση στη συνείδηση του λαού των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που συμπιέζουν δραστικά την εργατική δύναμη, που ιδιωτικοποιούν τα πάντα και ανοίγουν το δρόμο για νέα πεδία γρήγορης και εγγυημένης κερδοφορίας και νέο πλιάτσικο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Με άλλα λόγια, το κίνημα των μεταρρυθμίσεων είναι το κίνημα υπέρ της φτηνής εργατικής δύναμης, της κατάργησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της απελευθέρωσης των αγορών... Είναι κίνημα υπέρ της προσέλκυσης επενδύσεων τύπου «Cosco», με ανύπαρκτα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι εκτός από την ανταγωνιστικότητα το κίνημα αυτό θα έχει ως δεύτερο στόχο «μια δημοκρατία σύγχρονη» όπως είπε με νόημα ο Α. Σαμαράς. Σε αυτό το κίνημα της πλουτοκρατίας ο εργαζόμενος λαός πρέπει να αντιπαραθέσει ένα ρωμαλέο και σωστά προσανατολισμένο ταξικό κίνημα, που μέσα από την οργάνωση της πάλης για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων κόντρα στο κεφάλαιο και την πολιτική του θα βάζει στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Επί τάπητος οι δύο δρόμοι ανάπτυξης

«Οι εξαγωγές πρέπει να είναι το ευαγγέλιό μας, πρέπει να κάνουμε εξωστρεφή την οικονομία μας», αποφάνθηκε (μιλώντας χτες στο «vimafm») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, δίνοντας με παραστατικό τρόπο την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Πράγματι, αυτό είναι διαχρονικά η βασική προτεραιότητα των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας, να καταστήσουν «εξωστρεφή την οικονομία», ακριβώς γιατί αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που έχουν ως αυτοσκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη δραστική συμπίεση της εργατικής δύναμης και τη διασφάλιση όλων των άλλων προϋποθέσεων (επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, δωρεάν υποδομές, κ.ο.κ.) προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία τους. Είναι φανερό ότι μια τέτοια ανάπτυξη αδιαφορεί επιδεικτικά για τις λαϊκές ανάγκες και βάζει πάνω απ' όλα την επανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Στον αντίποδα ακριβώς βρίσκεται ο φιλολαϊκός δρόμος ανάπτυξης, που έχει ως σταθερό μπούσουλα την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Που σημαίνει ότι πάνω απ' όλα βάζει να εξασφαλιστεί η σταθερή εργασία για όλους με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, δωρεάν παροχές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, καθώς επίσης να λυθεί το ζήτημα της διατροφής του λαού, με ασφαλή τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, που μπορούν να παράγουν οι λαϊκοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων και υποδομών, του ορυκτού και φυσικού πλούτου, προκειμένου να υπάρξει πανεθνικός - κεντρικός σχεδιασμός, για να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Η εργατική τάξη, οι φτωχοί αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν κάθε συμφέρον αλλά και τη δύναμη να επιβάλουν αυτό το δρόμο ανάπτυξης, διαμορφώνοντας μια πανίσχυρη λαϊκή συμμαχία με τη δική τους εξουσία.

Φιέστες εμπαιγμού και υποκρισίας

Η συγκυβέρνηση της «ανακατάληψης των πόλεων», του πογκρόμ κατά των μεταναστών που διαστροφικά ονομάζει «Ξένιο Δία», η ίδια που χάριν της καπιταλιστικής κερδοφορίας νομοθετεί το ένα μετά το άλλο τα εργαλεία με τα οποία οι κεφαλαιοκράτες τσακίζουν κυριολεκτικά Ελληνες και μετανάστες εργάτες, αποφάσισε διά του υπουργείου Εργασίας να υλοποιήσει έργο με τίτλο: «Ο κόσμος της εργασίας κατά των διακρίσεων»! Στόχος του λέει είναι «η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, στο πεδίο της εργασίας και της απασχόλησης».

Στο πλαίσιο μάλιστα του έργου θα διενεργηθεί διαγωνισμός με στόχο τη συμβολική βράβευση «του καλύτερου εργοδότη» ως προς την υιοθέτηση πολιτικών προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης και σεβασμού της διαφορετικότητας. Εννοείται ότι το έργο «υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα PROGRESS της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την Απασχόληση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη»!!!

Της υποκρισίας το ανάγνωσμα, δηλαδή απ' τους θεομπαίχτες της συγκυβέρνησης. Που ενώ δεν έχουν αφήσει όρθιο κανένα απ' τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, που ενώ υποδαυλίζουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, στήνουν φιέστες με χορηγό την ευρωένωση των μονοπωλίων για τη βράβευση όσων τσακίζουν μεν τους εργάτες αλλά ...αδιακρίτως!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μαύρες μεταρρυθμίσεις

Το καινούργιο σλόγκαν των υποστηριχτών της κυβέρνησης είναι ότι όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η υλοποίηση των μέτρων και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα και θα προκύψουν θετικές εξελίξεις. Προϋπόθεση, δηλαδή, για οτιδήποτε θετικό, είναι η απρόσκοπτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συναποφασιστεί με την τρόικα.

Αν προσπαθήσει κάποιος να διαβάσει πιο αναλυτικά το παραπάνω αξίωμα - εξίσωση, θα διαπιστώσει ότι μας καλούν να υιοθετήσουμε την άποψη ότι για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις θα πρέπει, πρώτα και κύρια να καλοδεχτούμε τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και τις αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, που έχουν ήδη αποφασιστεί. Θα πρέπει να επιδιώξουμε την άμεση εφαρμογή της κατάργησης όλων των επιδομάτων οικογενειακού και κοινωνικού χαρακτήρα, να επιμείνουμε στην ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, να δεχτούμε την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Χρέος μας αποτελεί να πούμε «ναι» στις ανατιμήσεις που ετοιμάζουν στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και των αστικών συγκοινωνιών. Ακόμα να χειροκροτήσουμε το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο όπως έχει γίνει ήδη γνωστό θα ενεργοποιηθεί ένας καινούργιος κύκλος άγριας αφαίμαξης των οικογενειών των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Τέλος, και μαζί με όλα αυτά, μεταρρυθμίσεις σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, εκχώρηση της εναπομείνασας περιουσίας του Δημοσίου σε ιδιωτικά συμφέροντα, προκειμένου να εξασφαλιστεί κερδοφορία για το κεφάλαιο. Και μην ξεχνάμε ότι θετικές εξελίξεις για το μέλλον σημαίνει συνεχείς μεταρρυθμίσεις - και άρα συνεχής χειροτέρευση - των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών εργασίας, προκειμένου να βρίσκουν οι κεφαλαιοκράτες φτηνό εργατικό δυναμικό.

Τούτα κι άλλα τόσα ζητάνε οι άθλιοι υπηρέτες του κεφαλαίου και έχουν το θράσος να αναζητούν στηρίγματα και συμμάχους μεταξύ των εργαζομένων. Βέβαια, οι εργαζόμενοι όλο και πιο μαζικά συνειδητοποιούν ότι ο κατήφορός τους δεν έχει τελειωμό. Αλλωστε τα μέτρα κάνουν φτηνότερους τους εργάτες για να έχουν μικρότερη χασούρα κερδών οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε συνθήκες κρίσης, ενώ η μονιμότητά τους επιβάλλεται και στις συνθήκες της ανάκαμψης της οικονομίας για να βγάζουν γρήγορο και μεγάλο κέρδος. Είναι αναγκαίες αντεργατικές ρυθμίσεις σε συνθήκες που η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει περισσότερο, στο φόντο των εκτιμήσεων για εκδήλωσή της και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ετσι θα οξύνεται ο πόλεμος που έχουν εξαπολύσει οι αστοί, προκειμένου, παίρνοντας πίσω δικαιώματα και καταχτήσεις, να εξασφαλίσουν όρους κερδοφορίας για το κεφάλαιο στις σύγχρονες συνθήκες.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τα θύματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και του συστήματος συνολικά, δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να δίνουν βάση στα όσα οι εκπρόσωποι της ιδέας του κέρδους και της πολιτικής του ανταγωνισμού. Με καμιά απολύτως μεταρρύθμιση από αυτές που πηγαίνουν κόντρα στο λαϊκό συμφέρον, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Αλλο πράγμα χρειάζεται για να προχωρήσουμε μπροστά. Να αντισταθούμε στην πολιτική που μας έφερε μέχρι εδώ. Να την ανατρέψουμε και μαζί να ανατρέψουμε το σύστημα που βάζει στο ζυγό και κατατρώει τη ζωή και το μέλλον από εκατομμύρια εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νέους και γυναίκες, για να τη βγάζουν καθαρή μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Να συνειδητοποιήσουμε αυτό που τρέμουν εκείνοι, ότι ενώ «χωρίς εμάς γρανάζι δεν κινά», αυτοί, σε μια κοινωνία που θα υπάρχει και θα αναπτύσσεται με βάση το συμφέρον του λαού, είναι περιττοί και αχρείαστοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ