Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψάχνουν «υπεύθυνο συνδικαλισμό»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μετά την εκτίμηση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ότι «οι απεργίες προκαλούν ύφεση», προχτές η «Εστία» επέλεξε να ασχοληθεί με τον «υπεύθυνο συνδικαλισμό». Ο οποίος - σημειώνει η εφημερίδα με παραπομπή της σε εκτιμήσεις αστών αναλυτών - είναι «απαραίτητο και ζωτικό στοιχείο της κοινωνικής λειτουργίας και ως εκ τούτου μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή».

Η εφημερίδα πλέκει το εγκώμιο του συνδικαλισμού «που ξέρει να διαλέγεται και να γίνεται φορέας εύρυθμης κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας κάθε φορά που το απαιτούν οι συνθήκες παραγωγής πλούτου». Βέβαια, η «εύρυθμη κοινωνική και οικονομική λειτουργία» για την οποία αγωνιά η «Εστία» και η τάξη που εκπροσωπεί δεν είναι παρά ο απρόσκοπτος πλουτισμός των επιχειρήσεων. Πλουτισμός που για να προχωρήσει απαιτεί το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και δυσκολεύεται όταν αντί για «διαλόγους» οι εργαζόμενοι οργανώνουν αγώνες για τις δικές τους ανάγκες.

Η αλήθεια είναι πως η υπευθυνότητα των συνδικαλιστών και κάθε πρωτοπόρου εργάτη απέναντι στην τάξη του δεν καθορίζεται από την προστασία αυτής της «εύρυθμης λειτουργίας» που τον εκμεταλλεύεται στυγνά και του κάνει τη ζωή κόλαση. Αυτή η «εύρυθμη λειτουργία» προϋποθέτει την εφαρμογή όχι μόνο των νέων άγριων αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και πολλών περισσότερων ακόμα. Γιατί; Γιατί έτσι θα πέσει η τιμή της εργατικής δύναμης και θα εξασφαλιστούν προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Βέβαια, η «Εστία» δεν είναι αφελής. Τη δουλειά της κάνει: γνωρίζει καλά ότι η σωτηρία του μεγάλου κεφαλαίου θα κριθεί από την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, από την ικανότητά της να υποτάσσει με την προπαγάνδα της τους εργαζόμενους στους μεγαλοεπιχειρηματίες, άρα και από την απόκρυψη της αλήθειας, δηλαδή του ότι τα συμφέροντα των εργατών όχι μόνο δεν ταυτίζονται αλλά και είναι αντίθετα με αυτά των μονοπωλίων.

Τα σεμινάρια τους μάραναν...

Ενημερωτικά σεμινάρια για υποψήφιους νέους αγρότες ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, σε μια περίοδο όπου η ακολουθούμενη βάρβαρη πολιτική έχει κάνει τη ζωή της φτωχομεσαίας αγροτιάς κόλαση και την οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Και το λεγόμενο πρόγραμμα «Τριπτόλεμος» δε δίνει καμία προοπτική με 50 ώρες σεμινάρια στη Αθήνα για 80 υποψήφιους νέους αγρότες, όπως και όλα τα σχετικά σεμινάρια και ημερίδες που γίνονται εδώ και χρόνια ανά τη χώρα.

Η αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, έχει ως αποτέλεσμα εδώ και χρόνια τη μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στη γεωργία, τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και τη διόγκωση του διατροφικού προβλήματος, ενώ, από την άλλη, όλο και αυξάνονται τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων που κερδοσκοπούν σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων. Το κακό είναι ότι οι ρυθμοί φτώχειας και ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών θα επιταχυνθούν, εξαιτίας της συνέχισης εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ. Το αγροτικό εισόδημα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, αφού οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα θα μειωθούν κι άλλο, σε συνδυασμό με τη μείωση μισθών και συντάξεων, ενώ το κόστος παραγωγής όλο και θα αυξάνεται. Κι από κοντά η φοροεπιδρομή και τα χαράτσια σε βάρος της αγροτιάς θα γιγαντωθούν, τσακίζοντας κι άλλο το αγροτικό εισόδημα. Η φτωχομεσαία αγροτιά δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτήν την καταστροφική πολιτική που τώρα εφαρμόζει η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Αυτή η πολιτική οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλματος και παράλληλα ενισχύει το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής και των επιδοτήσεων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Μπροστά σ' όλα αυτά, τα σεμινάρια τους «μάραναν» τους νέους αγρότες...

Περιφρουρεί τον υπουργό

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, σε κινητοποίηση που έγινε στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας, επιδίωξε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Καθώς όμως προχωρούσαν προς τον αξιωματικό υπηρεσίας για να ζητήσουν συνάντηση, τους έφραξε το δρόμο αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ! Να θυμίσουμε πως κατ' επανάληψη εμποδίζεται η είσοδος της ΣΕΑΑΝ σε υπουργεία, συχνά και με την ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων, με αποκορύφωμα στις 27/9, οπότε ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες χτυπήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τη Βουλή, ενώ ο δρόμος ήταν ανοιχτός για τους εκπροσώπους της ΕΣΑμεΑ.

Χτες η ίδια η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ έφραξε το δρόμο περιφρουρώντας το υπουργείο. Τι φοβόταν από τη συνάντηση της ΣΕΑΑΝ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας; Μάλλον την καταγγελία αυτής της πολιτικής στους διαδηλωτές φοβόταν, αφού η ΕΣΑμεΑ κάνει φιλότιμες προσπάθειες να πείσει τους ανάπηρους πως υπάρχει πολιτική βούληση να λυθούν τα προβλήματά τους... Στις 27/9 η ΕΣΑμεΑ δεν είχε καταγγείλει την επίθεση των ΜΑΤ σε ανήμπορους ανθρώπους, ούτε τις κλούβες που τους έφραζαν το δρόμο λες και ήταν τίποτα εγκληματίες, λέγοντας μάλιστα ορισμένα στελέχη της πως τα επεισόδια τα προκάλεσε η ΣΕΑΑΝ για να κάνουν τους... ήρωες. Χτες έκανε ένα βήμα ακόμη προς τον κατήφορο...

Περί δωρεάν διανομής συγγραμμάτων

Χρόνια τώρα μεθοδεύεται απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ η κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Απ' ό,τι φαίνεται την ...τιμή για μια προσπάθεια επί της ουσίας κατάργησης των δωρεάν συγγραμμάτων θα έχει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης του Σπουδαστικού Συλλόγου της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας (10/10/2012), στο υπουργείο Παιδείας για τα συγγράμματα, στέλεχος του υπουργείου παρουσίασε τα εξής ...σενάρια:

  • Αντικατάσταση του βιβλίου με το ηλεκτρονικό σύγγραμμα.
  • Διανομή σημειώσεων αντί για βιβλία.
  • Οι φοιτητές να επιστρέφουν τα βιβλία των παλιότερων ετών για να ξαναμοιραστούν στους νεότερους.
  • Επιβολή... εισοδηματικών κριτηρίων για τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων.

Το θέμα έχει αρχίσει και ...συζητιέται. Βέβαια, θα υπενθυμίσουμε πώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μεθόδευσαν στο να παίρνουν σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων) ένα μόνο σύγγραμμα ανά μάθημα. Από τον προηγούμενο νόμο - πλαίσιο της ΝΔ ορίστηκε η δωρεάν διανομή ενός μόνο συγγράμματος ανά μάθημα, οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι όριζαν ως σύγγραμμα ακόμα κι ένα δίτομο ή ένα κύριο βιβλίο μαζί με τα βοηθήματά του, αλλά στη συνέχεια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το περσινό καλοκαίρι επέβαλε ουσιαστικά να δίνεται ένα μόνο βιβλίο ανά μάθημα.

Τα θυμίζουμε όλα αυτά, διότι η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η σημερινή, είχε την αντίληψη του «πολλαπλού συγγράμματος». Η πρόφαση είναι πως ο φοιτητής πρέπει να έχει πολλές πηγές, από πολλά βιβλία, να επιλέγει ο ίδιος στις βιβλιοθήκες κ.ά. Ολα αυτά ακούγονται λογικά, μόνο και μόνο εάν η βασική βιβλιογραφία διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ. Το δίλημμα «πολλαπλό» σύγγραμμα ή δωρεάν διανομή συγγραμμάτων είναι πλαστό. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές χρειάζονται όλα τα απαραίτητα βιβλία, τα απαραίτητα ηλεκτρονικά συγγράμματα, τις πιο καλά «εξοπλισμένες» βιβλιοθήκες, για τις σπουδές τους.

Και κάτι ακόμα: Γίνεται συζήτηση για το μεγάλο κόστος της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Εάν προχωρήσουν στην κατάργησή της, τότε όλο το βάρος θα πάει στις πλάτες των φοιτητών και των γονιών τους και στο θέμα των βιβλίων. Για παράδειγμα, όπως είχε καταγράψει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ένας πρωτοετής φοιτητής της Νοσηλευτικής θα πληρώνει 467,65 ευρώ!

Πάντως, όλα τα «σενάρια» για τα συγγράμματα οδηγούν σε κατάργηση ενός δικαιώματος των φοιτητών και των σπουδαστών. Η αντικατάσταση του βιβλίου με το ηλεκτρονικό σύγγραμμα είναι το λιγότερο αντιπαιδαγωγική. Το ηλεκτρονικό σύγγραμμα μπορεί να είναι μόνο ενισχυτικό. Η διανομή σημειώσεων αντί για βιβλία είναι αντιεπιστημονική. Οι σημειώσεις ενός μαθήματος δεν μπορεί να αντικαταστήσουν επιστημονικά βιβλία, αν θέλουν (που δε θέλουν...) να «βγαίνουν» επιστήμονες απ' τα πανεπιστήμια. Η επιστροφή βιβλίων από φοιτητές παλιότερων ετών είναι εκτός των άλλων ...αστεία, ενώ ...απαγορεύει τις σημειώσεις πάνω στο βιβλίο! Ακόμα κι αν ...επιτρέπονται οι σημειώσεις, φαντάζεστε πώς θα είναι το βιβλίο ενός φοιτητή εάν το έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι δύο από προηγούμενα έτη... Τα περί επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων δε χρήζουν σχολιασμού. Εάν κρίνουμε από το όριο που έχει φτάσει το αφορολόγητο τότε η συντριπτική πλειοψηφία θα πληρώνει!

Η απάντηση, λοιπόν, είναι αυτή που έχουν δώσει οι φοιτητές και οι σπουδαστές: «Ούτε που να το σκέφτεστε» να κόψετε τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ κανείς την παραμικρή αμφιβολία για το πού οδηγεί τα πράγματα η πολιτική της κυβέρνησης και ποιον εξυπηρετεί, η διεθνής κοινότητα φροντίζει να το ξεκαθαρίζει το πράγμα. Και μάλιστα μέσω ...επαίνων.

Για του λόγου το αληθές η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε - με έκθεσή της - ότι η Ελλάδα σκαρφάλωσε 11 θέσεις στη λίστα των χωρών με τις καλύτερες επιχειρηματικές συνθήκες. Βελτιωθήκαμε, δηλώνει, εντυπωσιακά!

Τέτοια «προσαρμογή» έχουν επιτύχει μόνο χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, η Μογγολία, το Καζακστάν, η Σρι Λάνκα και το Μπουρούντι!!!

Ομως, και ο Χ. Β. Ρομπάι είπε για μία ακόμη φορά τα καλύτερα λόγια. Εξυγιαίνουμε - τόνισε - τα οικονομικά μας κι αυτό συνιστά μεγάλη πρόοδο.

Ε, αν σε αυτά προσθέσετε και ένα δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που υποστηρίζει ότι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων ανεβαίνουν γιατί τα αγοράζουν ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί «θεσμικοί επενδυτές», έχετε πλήρη την εικόνα.

Με λίγα λόγια, μετατρέπουν τη χώρα σε ένα τεράστιο ...φαγοπότι για επιχειρηματίες, τράπεζες, διεθνή «λαμόγια» και πολυεθνικές. Κι αυτό το ονομάζουν «εκσυγχρονισμό», «πρόοδο» και «ενίσχυση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα» μας.

Οσο για τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, είναι προφανώς το... κυρίως πιάτο στην όλη υπόθεση, μαζί με τη δημόσια περιουσία που έχει δημιουργήσει δεκαετίες τώρα από το υστέρημά του.

ΑΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ η ΔΗΜΑΡ! Προς τι αυτή η επιμονή της τρόικας με τα εργασιακά; Αφού - λένε - δεν προκύπτει από αυτά δημοσιονομικό όφελος. Γιατί;

Δε βλέπουν άραγε ποιο όφελος είναι αυτό που προκύπτει και για ποιον; Μήπως δεν ξέρουν σε τι κυβέρνηση συμμετέχουν; Μήπως δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται;

Αν επιμένουν τόσο, μπορούμε να τους θεωρήσουμε και ανόητους. Ομως, η αλήθεια είναι πως είναι υποκριτές.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ιδού οι «διαρθρωτικές αλλαγές»

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι «συμφέρουσες για όλους», «ανώδυνες» και «έπρεπε να είχαν γίνει πριν από πολλά χρόνια», διατυμπανίζουν μονότονα κυβερνητικοί εταίροι και αστικά ΜΜΕ, επιχειρώντας να αποκρύψουν το βαθιά αντιδραστικό και φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα των ανατροπών που κρύβονται πίσω από το εύηχο, πλην παραπλανητικό, όρο διαρθρωτικές αλλαγές. Το πολυνομοσχέδιο όμως, με τις διαρθρωτικές αλλαγές, που έχουν χαρακτηριστεί ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης, αποδεικνύει περίτρανα τι σημαίνουν στην πράξη οι διαρθρωτικές αλλαγές. Ιδού λοιπόν, ενδεικτικά μόνο, ορισμένες από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προαποφασιστεί από κυβέρνηση και τρόικα: Αύξηση εισιτηρίων τουλάχιστον κατά 25% στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αφού πρώτα αυξηθούν και άλλο οι τιμές του ηλεκτρικού για τα λαϊκά νοικοκυριά και μειωθεί περαιτέρω το «μισθολογικό κόστος», ιδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων για τους ναυτεργάτες στην ακτοπλοΐα (σ.σ. επιστροφή στο καθεστώς γαλέρας), πλήρης απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, ωράριο - λάστιχο και απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο, άρση των όποιων περιορισμών έχουν απομείνει σε διάφορα επαγγέλματα προκειμένου να διευκολυνθεί η επέλαση των πολυεθνικών κ.ά. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι βασικές διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτές που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη, καθώς και η πλήρης φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου που συνεπάγεται άγρια φοροαφαίμαξη του λαού, είναι ολοφάνερο γιατί οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η αειφόρος κερδοφορία των μονοπωλίων. Οταν λοιπόν ο λαός ακούει διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει όχι απλά να κουμπώνεται, αλλά να γνωρίζει ότι πρόκειται για πανίσχυρες «μηχανές» που σφαγιάζουν ασταμάτητα τα δικαιώματα και καταστρέφουν τη ζωή του και δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν γκρεμιστεί συνολικά το καθεστώς των μονοπωλίων.

Εκπαιδεύουν δημοσιογράφους...

Δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, αλλά πέρασε στα ψιλά: Το πολιτικό ίδρυμα KAS (Konrad - Adenauer Stiftung) του κόμματος της Αγκελας Μέρκελ (CDU), διοργανώνει αυτές τις μέρες στην Αθήνα σεμινάρια εκπαίδευσης Ελλήνων δημοσιογράφων, με «εκπαιδευτές» μεταξύ άλλων τον Γερμανό πρέσβη Wolfgang Dold, το μέλος της Task Force (Ομάδα Δράσης) Jens Bastian, τον Γιώργο Τζογόπουλο, συνεργάτη του γνωστού και μη εξαιρετέου ΕΛΙΑΜΕΠ και τον δημοσιογράφο της «Καθημερινής» και του «Σκάι» Τάσο Τέλογλου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «μέχρι τώρα, η σχέση του ιδρύματος (καθώς και της γερμανικής πρεσβείας) περιοριζόταν στη στενή επαφή που είχε με δυο τρεις γνωστούς δημοσιογράφους, αλλά τελευταία ενδιαφέρεται και για τη νέα γενιά των Ελλήνων δημοσιογράφων». Ενδεικτικό του περιεχομένου και της σκοπιμότητας που υπηρετεί το συγκεκριμένο σεμινάριο, είναι το μάθημα που έγινε την περασμένη Δευτέρα από το Γερμανό εκπρόσωπο της Task Force, με αντικείμενο την «οικονομική προσαρμογή της Ελλάδας και τις δομικές μεταρρυθμίσεις». Δηλαδή, διδάσκουν στους δημοσιογράφους την προπαγάνδα υπέρ των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται για να σωθεί το κεφάλαιο. Ο εκπρόσωπος του ιδρύματος στην Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι με τα σεμινάρια και άλλες πρωτοβουλίες «δημιουργείται μία ομάδα συνεργατών του ιδρύματος», το οποίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, συνεργάζεται ως εταίρος «με κρατικά θεσμικά όργανα, κόμματα, οργανώσεις της δημοκρατικής κοινωνίας, καθώς και με την επιλεγμένη ελίτ (...) συμβάλλουμε στην τήρηση της διεθνής τάξης, που σε κάθε χώρα καθιστά δυνατή την ανάπτυξη σε έναν χώρο ελευθερίας και ατομικής ευθύνης». Οι ίδιοι λένε ακόμα ότι το ίδρυμα «μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη της μεταρρύθμισης των υποδομών της χώρας με σταθερό προσανατολισμό».

... για προπαγάνδα κατά του λαού

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται «υπόγειες σχέσεις» μεταξύ δημοσιογράφων και επιτελείων αστικών κομμάτων ιμπεριαλιστικών κρατών. Επιδίωξή τους είναι να προσαρμόσουν καλύτερα τη δήθεν ενημέρωση του λαού στα ιδιαίτερα συμφέροντα του κράτους ή του οργανισμού που αναπτύσσει τέτοιες σχέσεις με τον Τύπο, αλλά και να υπηρετήσουν καλύτερα το γενικό συμφέρον της πλουτοκρατίας σε βάρος του λαού. Ποιος δε θυμάται τα σεμινάρια που έκανε γνωστή εταιρεία «επικοινωνίας» σε δημοσιογράφους, για λογαριασμό του ΔΝΤ και με αντικείμενο την προπαγάνδα υπέρ του πρώτου μνημονίου; Ποιος δε θυμάται τα τηλεγραφήματα της αμερικάνικης πρεσβείας που δημοσιοποίησε το «Γουίκιλικς», σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ αναπτύσσουν και στην Ελλάδα ιδιαίτερες σχέσεις με δημοσιογράφους και Μέσα, προκειμένου να «περνάνε» την προπαγάνδα υπέρ των συμφερόντων τους; Καθόλου τυχαία μάλιστα, σε εκείνη την υπόθεση εμπλεκόταν ξανά η «Καθημερινή» (!), στην οποία η πρεσβεία των ΗΠΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία για τη συμβολή της στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Τώρα, δημοσιογράφος της ίδιας εφημερίδας εμπλέκεται στα «σεμινάρια» που διοργανώνει η Γερμανία για Ελληνες δημοσιογράφους... Αυτά τα λίγα, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προπαγάνδας υπέρ του κεφαλαίου που τα αστικά ΜΜΕ σερβίρουν στο λαό σαν δήθεν αντικειμενική ενημέρωση. Απάντηση στη σαπίλα τους είναι μόνο η ενημέρωση από τον «902» και τον «Ριζοσπάστη», τα Μέσα της εργατικής τάξης και του λαού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εντατικά στην οργάνωση της πάλης

Η πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 18 Οκτώβρη και οι μεγάλες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, η δουλειά μέσα στους χώρους εργασίας για την επιτυχία της από τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται σε αυτό, έδωσαν νέα ώθηση στους αγώνες της εργατικής τάξης, αλλά δημιούργησαν νέες ευθύνες και καθήκοντα για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πολύ περισσότερο, που τα νέα επώδυνα μέτρα είναι και πάλι προ των πυλών και είναι προαποφασισμένα σε αγαστή συνεργασία από την Κυβέρνηση, την τρόικα και το κεφάλαιο. Γι' αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή επανάπαυση, η ελάχιστη αναμονή. Τώρα, όπως και χτες, είναι ώρα μάχης, ώρα οργάνωσης της πάλης. Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Ο ταξικός αντίπαλος είναι σκληρός, δεν συμβιβάζεται με τα «λίγα», τα θέλει όλα και τα θέλει τώρα! Η αναμέτρηση θα είναι διαρκής και αυτό απαιτεί από τα συνδικάτα, τους πρωτοπόρους αγωνιστές, ολόκληρη την εργατική τάξη, αντοχή, σχέδιο, ετοιμότητα.

Η πάλη για να μην περάσουν τα μέτρα, η παρεμπόδιση σε νέες μειώσεις μισθών και ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, η εξουδετέρωση και αχρήστευση στην πράξη μέσα στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους κλάδους των εργοδοτικών αξιώσεων προϋποθέτει την ενεργή συστράτευση πλατύτερων εργατικών μαζών. Η κατεύθυνση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για μαζικές συνελεύσεις παντού, απαντά ακριβώς σε αυτήν την ανάγκη. Εργατικές συνελεύσεις, διάλογος, ζύμωση, ανοιχτή συζήτηση για το χαρακτήρα των μέτρων, τις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας, τον τρόπο που θα οργανωθεί η πάλη, αλλά και τη συνολική απάντηση, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να μπούνε στην ημερήσια διάταξη της δράσης των συνδικάτων. Με μαζικές, ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες, με υπομονή και πειθώ, να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία, να τραβηχτούν στη δράση νέα τμήματα εργαζομένων που μένουν μέχρι τώρα στο περιθώριο. Να γίνει κατανοητό, ότι η αποχή από τους αγώνες ισοδυναμεί σήμερα με «αυτοκτονία», δεν αποτρέπει τα ατομικά και συλλογικά δεινά, αλλά αντίθετα αποθρασύνει την εργοδοσία, της επιτρέπει να επιβάλλει ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας.

Οι αγώνες της εργατικής τάξης θα γίνονται πιο αποτελεσματικοί, ακόμα πιο εύστοχοι στο βαθμό που μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα στη δράση, περισσότεροι εργάτες ξεκαθαρίζουν ότι έχουν ανάγκη ένα κίνημα που παλεύει όχι μόνο ενάντια σε κάποια συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά συνολικά κατά της δύναμης και της εξουσίας των μονοπωλίων, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και τους σφετερισμούς του κεφαλαίου, κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μόνο ένα κίνημα με γραμμή συσπείρωσης ενάντια στα μονοπώλια είναι αυτό που μπορεί να αντέξει στην πίεση του κεφαλαίου, να γίνει ο πραγματικός υπερασπιστής και εκφραστής των εργατικών συμφερόντων. Οτι η γραμμή του συμβιβασμού, των υποχωρήσεων, η γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού» και της συνεργασίας με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, οδήγησαν τα πράγματα εδώ. Οτι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που οι συνταγές του δοκιμάστηκαν για χρόνια, έκανε μεγάλη ζημιά στα εργατικά συμφέροντα και τα δίκαια της εργατικής τάξης, ήταν και παραμένει δύναμη υπονόμευσης των αγώνων και γι' αυτό πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται ως εχθρός των εργαζομένων. Μόνο έτσι, η εργατική τάξη μπορεί να βρει τον ταξικό της βηματισμό, να ενισχύσει την ταξική της ενότητα, να ετοιμαστεί και να δώσει με αξιώσεις τις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ