Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑντιΠΑΜΕ στοχοπροσήλωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από την Τετάρτη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει για μια ακόμα φορά δήθεν «αγανακτισμένους», μετρημένους στα δάχτυλα, να γιουχάρουν την πορεία του ΠΑΜΕ. Είναι μια σκηνή που είχε πολυφορεθεί κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της πλατείας αλλά και σε διάφορες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που ακολούθησαν. Εγκαιρα είχε επισημανθεί το καθόλου αυθόρμητο στοιχείο αυτών των αντιδράσεων. Αντιθέτως είχε τονιστεί η πολυσυλλεκτικότητα αυτού του τμήματος που χωρούσε μέσα τον καθένα ανώνυμο, χωρίς πολιτική ταυτότητα, κουκουλοφόρο ή μη, από την άκρα δεξιά ως τον α/α χώρο, κρατικούς μηχανισμούς και άλλες ομάδες.

Ιδιαίτερο ρόλο σε τέτοιες ενέργειες έπαιζαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είτε σιγοντάροντας είτε συμμετέχοντας. Υπάρχουν αρκετά βίντεο στο παρελθόν που είναι αδιάψευστος μάρτυρας π.χ. από την ΕΟΣ (Ενωση Οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ) που δημιούργησαν βίντεο τέτοιου περιεχόμενου, με τίτλο «ΠΑΜΕ... πίσω», πλειοδοτώντας στη λογική του συστημικού ΠΑΜΕ που δήθεν οπισθοχωρεί.

Την Τετάρτη, η «Αυγή» αναφέρθηκε εκ νέου σε δήθεν αυθόρμητο γιουχάισμα στο ΠΑΜΕ κατά την προχτεσινή συγκέντρωση. Η δύναμη της εικόνας όμως, από τη μία εκθέτει όλες αυτές τις δυνάμεις κρούσης και από την άλλη επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ.

Στη διεύθυνση http://vimeo.com/51079837, υπάρχει ένα βίντεο που δείχνει μια μικρή ομάδα, να γιουχάρει το ΠΑΜΕ με στόχο να προκαλέσει. Χτυπάνε, φτύνουν και ακούγονται εκφράσεις όπως «κομμούνια», «κομμουνάκια», «εθνοπροδότες» κλπ παραπέμποντας σε ομάδες φασιστοειδών. Ο ίδιος ο χειριστής της κάμερας που συμμετέχει ενεργά σε όλο αυτό το σκηνικό, έχει ανεβάσει κατά καιρούς βίντεο στο διαδίκτυο από κινητοποιήσεις α/α ομάδων, από επεισόδια με κουκουλοφόρους, από εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους «Πυρήνες της Φωτιάς» κ.ο.κ. Και αυτό το ετερόκλητο σκηνικό μεγαλώνει σε εύρος, αφού η «Αυγή» διαπίστωσε «χλιαρές αποδοκιμασίες όσων παρευρίσκονταν κατά την αποχώρηση των μελών του ΠΑΜΕ». Η εθνική ενότητα που χωράει στις διαμαρτυρίες της πλατείας και έχει ως στόχο το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ καλά κρατεί. Κάθε άλλη λέξη περιττεύει...

Τηλεπικοινωνιακοί ανταγωνισμοί...

Σε δύσκολη θέση φαίνεται να έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση (και) αναφορικά με την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας διαδικτυακών συνδέσεων VDSL. Τις τελευταίες μέρες ο ΟΤΕ (δηλαδή η «Ντόιτσε Τέλεκομ») πιέζει με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να του χορηγηθεί η άδεια προώθησης του νέου γρήγορου ίντερνετ, με ταχύτητες που μπορεί να φτάνουν και τα 50Mbps, κάτι τέτοιο ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, τουλάχιστον όχι με τους όρους που ζητά το γερμανικό μονοπώλιο.

Οι λεγόμενοι «εναλλακτικοί πάροχοι» πιέζουν και αυτοί από τη δική τους πλευρά είτε για να καθυστερήσουν όσο μπορούν την παραπάνω διαδικασία είτε να γίνει έτσι που δεν θα έδινε ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα στον κύριο ανταγωνιστή τους. Η κατ' αρχήν έγκριση που παρείχε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), προσπαθώντας να συμβιβάσει τις αντιθέσεις ανάμεσα στα μονοπώλια που λυμαίνονται την εγχώρια αγορά, δεν ικανοποίησε τον ΟΤΕ, τόσο ως προς το σκέλος των τιμών που αυτός θα έπρεπε να πουλά υπηρεσίες χονδρικής στους άλλους εναλλακτικούς παρόχους, όσο και ως προς τη φραγή προώθησης νέων προϊόντων και υπηρεσιών που προσπάθησε να επιβάλλει η ΕΕΤΤ.

... σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων

Με δεδομένο, ότι η Ντ. Τ. βρίσκεται τουλάχιστον ένα βήμα μπρος σε σχέση με τους ανταγωνιστές της όσον αφορά το επίπεδο των υποδομών - μέσω της επιζήμιας για τα λαϊκά συμφέροντα, σταδιακής απόκτησης της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΤΕ - οι «εναλλακτικοί πάροχοι» επικαλούνται λόγους «υγιούς ανταγωνισμού» και με αυτό το σκεπτικό έχουν ζητήσει και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον περασμένο Ιούνη.

Οποια κι αν είναι τελικά η εξέλιξη στο ζήτημα, όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η «απελευθέρωση» της εγχώριας τηλεπικοινωνιακής αγοράς εν τέλει αποτελεί φραγμό για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, με την Ελλάδα 20 χρόνια και πλέον μετά το «άνοιγμα» της αγοράς, να εξακολουθεί να βρίσκεται και σε αυτόν τον τομέα στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Δύσης. Ακόμη και όταν με μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται κάποια πρόοδος, πάντοτε γίνεται με τους όρους που βολεύει αποκλειστικά την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, αλλά είναι και πανάκριβη για την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων.

Με αφορμή την επίσκεψη Νταβούτογλου

Η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Ελλάδα, μπορεί να μην είχε τις τυμπανοκρουσίες προηγούμενων επισκέψεων, ωστόσο συνιστά κρίκο στην αλυσίδα του ελληνοτουρκικού διαλόγου για τα ζητήματα του Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, τα οποία, με ευθύνη διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, συμπλέκονται άμεσα με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή και τους ανταγωνισμούς των πολυεθνικών ομίλων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Από αυτήν τη σκοπιά, η επίσκεψη Νταβούτογλου έδωσε αφορμή στην πλευρά της Τουρκίας να υπενθυμίσει τις διεκδικήσεις της πάνω σε ελληνική υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ και ταυτόχρονα να θέσει θέμα στενότερης οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, για την εμπέδωση του κατάλληλου κλίματος, που σε μια πορεία θα κάνει δυνατή ακόμα και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Οι δυο πλευρές έχουν πλήρη αντίληψη ότι τα μονοπωλιακά συμφέροντα είναι αυτά που καθορίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως συμβαίνει με τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις όλων των καπιταλιστικών κρατών. Το κοινό υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει ξανά στις αρχές του 2013 και οι επιχειρηματικές αποστολές που συνοδεύουν τους πολιτικούς της μιας και της άλλης χώρας στις εκατέρωθεν επισκέψεις τους, αυτό το στόχο υπηρετούν: Να πυκνώσουν τις μπίζνες ανάμεσα στις μεγαλοεπιχειρήσεις των δυο χωρών, ώστε από τη μια να αυξάνουν τα κέρδη τους και από την άλλη να δημιουργήσουν το έδαφος για να επεκταθούν οι «δουλειές» και στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, με τη σύμπραξη μονοπωλίων και από άλλες χώρες. Ηδη, οι ΗΠΑ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο έχουν εκφράσει την παραίνεσή τους να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση, ακόμα και χωρίς να έχει διευθετηθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ.

Την ίδια κατεύθυνση υπηρετεί και το ΝΑΤΟ, το οποίο επιμένει να θεωρεί το Αιγαίο «γκρίζα ζώνη», στο πλαίσιο του ενιαίου επιχειρησιακού του χώρου, δίνοντας αέρα στις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Αμεσα συνδεδεμένο με τα παραπάνω είναι και το Κυπριακό, που βρίσκεται ξανά μπροστά σε αδιέξοδο και σε συνδυασμό με τη συμμαχία Κύπρου - Ισραήλ, στην εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, έχει οξύνει την τούρκικη επιθετικότητα συνολικά στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο. Καθόλου τυχαία, στους χάρτες που υπέβαλε η τουρκική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες, πέρα από τα κατεχόμενα κυπριακά παράλια, συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή νότια του Καστελόριζου, που σημαίνει ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ στο νησί.

Ο ίδιος ο Νταβούτογλου δήλωσε τις προάλλες από την Αθήνα ότι το Καστελόριζο εξαιρείται από το διμερή διάλογο για το Αιγαίο. Ο λαός πρέπει να έχει τα μάτια και τα αυτιά του ανοιχτά. Η όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή, η πολεμική εμπλοκή Τουρκίας - Συρίας και οι γενικότεροι ανταγωνισμοί για τον ορυκτό πλούτο της Ανατ. Μεσογείου, είναι παράγοντες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανάψουν το φιτίλι ενός περιφερειακού ή γενικευμένου πολέμου. Η ολοένα και μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στο ΝΑΤΟ από τη μια, και η δίψα της ντόπιας αστικής τάξης να πάρει μέρος στη μοιρασιά της λείας, έστω κι αν χρειαστεί να κάνει παραχωρήσεις σε άλλα πεδία που την ενδιαφέρουν, προμηνύουν επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ιμπεριαλιστική υποκρισία...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ε, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ βομβαρδισμό στη Γιουγκοσλαβία, εμφυλίους πολέμους στη χώρα, δυο επεμβάσεις στο Ιράκ, μία επέμβαση στο Αφγανιστάν κι άλλη μία στη Λιβύη, την υπόθαλψη εμφυλίων στην Αφρική, τη στήριξη της ισραηλινής θηριωδίας στην Παλαιστίνη και την προετοιμασία μιας επέμβασης στη Συρία, τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;

Ετσι, λοιπόν, πληροφορούμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βραβεύεται με το ...Νόμπελ Ειρήνης. Κι αυτό διότι με τη δράση της συνέβαλε «στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οχι πως είχαμε σε καμία υπόληψη το συγκεκριμένο θεσμό (που άλλωστε έχει ...βραβεύσει και τις ΗΠΑ για τη φιλειρηνική δράση τους), απλά αναρωτιέται κανείς σε ποιο βαθμό μπορεί να φτάσει η υποκρισία και η κοροϊδία.

Δεν αμφιβάλλουμε ότι μετά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, είναι πιθανό στην ΕΕ να πάει και το ...Νόμπελ Οικονομίας. Θα τα σαρώσει όλα τα βραβεία φέτος!!!

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ, όπως μας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο φορολογικός μηχανισμός της χώρας. Καταργούνται 127 εφορίες και μπαίνει τέλος στο χάος. Θα έχουμε ένα μικρό, σύγχρονο και ευέλικτο φορολογικό μηχανισμό.

Ετσι και λιγότεροι υπάλληλοι θα πληρώνονται και νέες πρακτικές θα ακολουθούνται και περισσότεροι έλεγχοι θα γίνονται και η τεχνολογία θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο. Οι εφορίες μας θα γίνουν ...πρότυπο λειτουργίας.

Μπορεί να γίνει κι έτσι (αν και πολύ αμφιβάλλουμε). Ομως η ουσία του πράγματος δεν αλλάζει. Είτε με 500 ΔΟΥ σε αυτή τη χώρα είτε με 50 ΔΟΥ, τα φορολογικά έσοδα θα τα πληρώνει πάλι ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο αγρότης και ο άνεργος. Το κεφάλαιο θα συνεχίσει νόμιμα να μην πληρώνει φράγκο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο καπιταλισμός έχει φάει τα ψωμιά του

Γρηγοριάδης Κώστας

«Mε την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, το κλίμα θα αλλάξει περαιτέρω προς το καλύτερο για τη χώρα μας, δεν θα μεταφέρουν την έδρα τους άλλες εταιρείες και αντίθετα θα έρθουν νέες». Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης όταν ρωτήθηκε για την απόφαση της ΦΑΓΕ και της COCA COLA να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας (σε Λουξεμβούργο και Ελβετία, αντίστοιχα). Πράγματι αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθεί απαρέγκλιτα και αποφασιστικά η κυβέρνηση στο όνομα της προσέλκυσης των επενδύσεων: Προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από τη δραστική συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, την ιδιωτικοποίηση των πάντων, τη συρρίκνωση των δαπανών για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση). Ομως σε καμία περίπτωση ο δρόμος αυτός δεν οδηγεί σε ανάπτυξη, που να μπορεί να βελτιώσει, έστω και λίγο, το βιοτικό επίπεδο του λαού ούτε πρόκειται βέβαια να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση. Αντίθετα, η όποια, αναιμική, ανάπτυξη επιτευχθεί μέσω των βάρβαρων διαρθρωτικών αλλαγών, θα είναι κόλαση για το λαό, αφού οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τους επιχειρηματικούς ομίλους θα είναι λίγες και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσουν διέξοδο στα εκατομμύρια των ανέργων. Επίσης οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με μισθούς πείνας και θα δουλεύουν ατέλειωτες ώρες δίχως ασφάλιση, δίχως στοιχειώδη δικαιώματα... Ο καπιταλισμός έχει φάει τα ψωμιά του, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα άλλο από την ανατροπή του, κάτω από τη συνειδητή και οργανωμένη πάλη τους.

Τα «Νέα» δείχνουν το δρόμο...

«Δείχνουν το δρόμο στα πανεπιστήμιά μας» έγραφαν, προχτές, τα «Νέα», στην πρώτη τους σελίδα και είχε εκτενές ρεπορτάζ για το «Κέμπριτζ, το φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο», που «θα αρχίσει να εκδίδει 40ετή ομόλογα, για να συγκεντρώσει χρήματα που θα επενδύσει στην έρευνα». Στο δισέλιδο ρεπορτάζ ο τίτλος γίνεται πιο συγκεκριμένος:«Βρετανικό μάθημα στα ελληνικά ΑΕΙ». Ποιο είναι το μάθημα που πρέπει να πάρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια; Να γίνουν Ανώνυμες Εταιρείες, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος - για το Πανεπιστήμιο ΑΕ!

Η λογική είναι «απλή»: Το πανεπιστήμιο είναι κι αυτό μια επιχείρηση που ψάχνει επενδυτές, εκδίδει ομόλογα και γενικά έχει μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε κάθε είδους πελάτες. Πελάτες είναι οι φοιτητές και οι σπουδαστές που «αγοράζουν» σπουδές, πελάτες είναι και οι επενδυτές που ρίχνουν χρήμα στα πανεπιστήμια για να βγάλουν κέρδος. Είναι «λογικό» για ένα πανεπιστήμιο - επιχείρηση να έχει αδυναμία στους επενδυτές, οι οποίοι απ' την πλευρά τους προτιμούν τα πανεπιστήμια που παράγουν γνώση σύμφωνα με τις ορέξεις της «αγοράς».

... για τα πανεπιστήμια ΑΕ!

Δεν κάνει εντύπωση πως τα «Νέα» προτείνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια να πάρουν μάθημα απ' το Κέμπριτζ, ώστε να προωθηθεί και ο νόμος - πλαίσιο. Στα πανεπιστήμια ΑΕ, όμως, οι φοιτητές πληρώνουν με διάφορους τρόπους. Στα πανεπιστήμια ΑΕ πληρώνουν είτε μέσω των βιβλίων που δεν εγκρίνονται δωρεάν (οι φοιτητές δικαιούνται ένα βιβλίο ανά μάθημα), είτε με δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, είτε με κάποιο αντίτιμο στη σίτιση και τη στέγαση. Επιπλέον, στα πανεπιστήμια ΑΕ η γνώση και η έρευνα ορίζεται αποκλειστικά απ' αυτόν που κάνει μπίζνες, απ' αυτόν που θα αγοράσει τα ομόλογα...

Τέλος, στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η μόνη σχέση που έχουν τα πανεπιστήμια με τα ομόλογα ήταν το PSI (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους) και όπως γράφουν, σωστά, τα «Νέα», τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας, μετά το «κούρεμα» έγιναν 33 εκατ... Αυτό που προτείνεται, λοιπόν, είναι μεγαλύτερη σχέση με την «αγορά», με την έκδοση ομολόγων, με άμεσες σχέσεις με επενδυτές κ.ά. Η πρόταση, δηλαδή, είναι παιδεία - επιχείρηση, που η «τιμή» της θα εξαρτάται απ' τις «ανάγκες» της «αγοράς» και η μόρφωση των παιδιών θα «μετριέται» σε ομόλογα. Εάν πάει καλά η «αγορά» έχει καλώς, εάν όχι θα αφήνουν τους φοιτητές στο έλεος των «δυσκολιών» του «ελεύθερου ανταγωνισμού»... Πάντως, το σίγουρο είναι και στις δύο περιπτώσεις πως οι φοιτητές κερδισμένοι δε θα είναι ούτε στη γνώση που θα λαμβάνουν, ούτε στις παροχές που θα έχουν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικοινωνιακά τρικ πριν την επίθεση

Για άλλη μια φορά, λίγο πριν τη λήψη επώδυνων μέτρων σε βάρος των συνταξιούχων και νέων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, η κυβέρνηση ανακαλύπτει τις «μαϊμού συντάξεις». Με όχημα τα φιλικά της αστικά μέσα ενημέρωσης σηκώνει επικοινωνιακό κουρνιαχτό, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει, με ψεύτικα στοιχεία διογκώνει το πρόβλημα, μετατρέποντάς το ούτε λίγο ούτε πολύ στη μεγάλη πληγή και μοναδική αιτία για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.

Και μόνο όμως η ομολογία του ίδιου του υπουργείου Εργασίας ότι το μηχανογραφικό σύστημα διασταύρωσης στοιχείων και ασφαλιστικών δεδομένων που διαθέτουν τα Ταμεία και το Δημόσιο είναι «τυφλό» και ως εκ τούτου επιτρέπει σε κάποιους να εξαπατούν το Δημόσιο, αρκεί για να φανεί ότι πρώτοι πολιτικά υπόλογοι και υπεύθυνοι και γι' αυτό το πρόβλημα είναι οι κυβερνήσεις. Ακόμα και εκεί που διαπιστώνονται προβλήματα «νομιμότητας», πίσω τους κρύβεται όλο το φαύλο σύστημα εξαγοράς και πελατειακών σχέσεων που η ίδια η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό δημιούργησαν ως μέσο για να εδραιώνουν την εξουσία τους.

Στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον και αυτής της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της όποιας παραβατικότητας εκδηλώνεται στον τομέα αυτό, είναι πέρα για πέρα κάλπικο. Καρφί δεν της καίγεται για τους πόρους των Ταμείων. Αν πραγματικά νοιάζονταν δεν θα «κούρευαν» τα αποθεματικά των Ταμείων, ληστεύοντας στην κυριολεξία πάνω από 14 δισ. ευρώ από τον κόπο και το αίμα των ασφαλισμένων. Δεν θα προχωρούσε σε αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις για βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ. Δεν θα κάλυπτε την εισφοροδιαφυγή που επιτρέπει στο κεφάλαιο να υπεξαιρεί και να παρακρατεί κάθε χρόνο πάνω από 3 δισ. ευρώ από τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία σε βάρος του ΙΚΑ και των εργαζομένων.

Την ώρα που δήθεν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας κόπτονται για τις συντάξεις «μαϊμού», προωθούν την απαλλαγή των εργοδοτών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τις εισφορές, απαλλαγή που θα εξασφαλίσει στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, αυξάνοντας την κερδοφορία τους. Οταν μείωναν με νόμο τους μισθούς, γνώριζαν ότι έτσι το ΙΚΑ θα απολέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από την αντίστοιχη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ομως όταν η ζημιά του ΙΚΑ μεταφράζεται σε κέρδος για τον καπιταλιστή, τότε αυτό είναι «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και όχι ληστεία του Ταμείου. Βγάζουν στη σέντρα κάποιους «φτωχοδιάβολους» και αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο πλιάτσικο σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων. Αλλά, βλέπετε, το δεύτερο γίνεται με τη βούλα του νόμου και ως εκ τούτου δικαιώνεται.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του αποπροσανατολισμού που στήνει η κυβέρνηση. Πίσω της κρύβεται η νέα επίθεση που ξεδιπλώνεται και θα ξεθεμελιώσει ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση. Κρύβεται το κόψιμο και πάλι των συντάξεων, η οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, η μείωση των εφάπαξ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η αύξηση των ενσήμων για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Γυρίζοντας τις πλάτες τους στα επικοινωνιακά τρικ, πρέπει τώρα άμεσα να οργανώσουν τον αγώνα τους για να αποτρέψουν τα νέα βάρβαρα μέτρα, να προστατέψουν τις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ