Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «χαρά» του ΣΕΒ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κάθε άλλο παρά τυπική, δηλαδή για λόγους πρωτοκόλλου, ήταν η παρουσία του προέδρου του ΣΕΒ στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Ηταν μια συμβολική και πάνω απ' όλα βαθιά πολιτική κίνηση που υπογραμμίζει τη διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη της ηγεσίας των βιομηχάνων στο μείγμα πολιτικής για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, η «ανοιχτομάτα» αστική τάξη, από την πρώτη στιγμή, έσπευσε να δεχτεί με ανοιχτές αγκάλες τον ΣΥΡΙΖΑ στα «σαλόνια» της, προσφέροντάς του τον έναν «πόλο» στο αστικό σύστημα εναλλαγής. Ηταν την επομένη των εκλογών της 6ης Μάη που ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, βγήκε ανοιχτά και ζήτησε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε «μια κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας», εκτιμώντας μάλιστα ότι «θα δινόταν έτσι η ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο, που θα διεκδικούσε από μια Ευρώπη που αλλάζει νέους όρους αντιμετώπισης της Ελλάδας, με βάση ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ θα άκουσε με μεγάλη ικανοποίηση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο να διαβεβαιώνει ότι «η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» θα γίνει με πρωταγωνιστές τα μονοπώλια, σταθερά εντός του μονοδρόμου της ΕΕ και τη Ευρωζώνης, παλεύοντας για «την αναπτυξιακή αναζωογόνηση της Ευρωζώνης». Η ικανοποίηση αυτή θα μεγάλωσε από την «ωριμότητα» και «υπευθυνότητα» που επέδειξε ο επίδοξος αυριανός διαχειριστής των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, δηλώνοντας ευθέως, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρόκειται να κάνει παροχές στο πλαίσιο της «κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης δημοσιονομικής σταθεροποίησης», που επαγγέλλεται. Η ηγεσία του ΣΕΒ και γενικότερα η πλουτοκρατία έχουν πολλούς λόγους να είναι ικανοποιημένοι από την ταχεία μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνώσα αριστερά. Αντίστοιχα, άλλους τόσους λόγους έχει ο λαός να μην τον εμπιστεύεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κίνημα και ο Ολάντ

Από τη συνέντευξή του την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε το λαό να προσαρμόσει τις αγωνίες και την πάλη του στη διαχειριστική λογική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ανησυχεί «μ' αυτή τη διαδεδομένη αντίληψη μέσα στην κοινωνία της ανάθεσης της ελπίδας στις πολιτικές διεργασίες. Αν δεν υπάρξουν κοινωνικές αντιστάσεις οι πολιτικές διεργασίες από μόνες τους δεν μπορούν να φέρουν τη δυνατότητα και την προοπτική εξόδου από την κρίση». Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει κυβερνητική λύση στο λαό. Του λέει, δηλαδή, ότι τα προβλήματά του θα λυθούν από μια άλλη κυβέρνηση, άρα μια άλλη διαχείριση. Την ίδια ώρα, όμως, ισχυρίζεται δημαγωγικά ότι οι λύσεις που προτείνει χρειάζονται και τη συμμετοχή του λαού. Γιατί; Επειδή θέλει κίνημα που να περιορίζεται στο αίτημα για αλλαγή κυβέρνησης, να αναθέτει σ' αυτή να διαπραγματεύεται με τους εταίρους για τα λαϊκά προβλήματα και να κάνει κινητοποιήσεις μόνο για να βελτιώσει τη «διαπραγματευτική» ικανότητα της κυβέρνησης στα παζάρια για το πόσα θα χάσει ο λαός και το πόσο γρήγορα θα φτάσει στον πάτο. Μάλιστα, ο Τσίπρας δεν απέφυγε να γίνει αστείος, όταν λεοντάρισε προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι «εάν ήμασταν κυβέρνηση σήμερα, δεν υπήρχε ούτε μία πιθανότητα να μην δεχθούν να μας συναντήσουν, να μας ακούσουν και να διαπραγματευθούν σκληρά και να υποστούν και απώλεια σε σχέση με τις δικές τους διεκδικήσεις»! Εφτασε να αποκηρύξει δημόσια ακόμα και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, τον οποίο «απογείωσε» προεκλογικά, σκορπώντας αυταπάτες ότι η εκλογή του θα αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη υπέρ των λαών. Τώρα που ο Ολάντ αποκαλύφθηκε στα μάτια Γάλλων και Ελλήνων, ο ΣΥΡΙΖΑ τα μαζεύει, λέγοντας: «Ο Φρανσουά Ολάντ όταν ήταν αντιπολίτευση έλεγε άλλα σε σχέση με αυτά που κάνει τώρα. Η διαφορά μας είναι, και γι' αυτό πανικοβλήθηκαν, ότι εμείς θα τα τηρούσαμε αυτά που λέμε»! Οπως ο Ολάντ, έτσι και ο κάθε Ολάντ που ορέγεται τη διαχείριση, θα τσακίσει το λαό, είτε κυκλοφορεί με το μανδύα της «αριστερής», είτε της σοσιαλδημοκρατικής, είτε της λεγόμενης «νεοφιλελεύθερης» διαχείρισης. Αυτό έλεγε προεκλογικά το ΚΚΕ, αυτό επιβεβαιώνουν οι ίδιες οι εξελίξεις.

Διαγκωνισμοί μεταξύ διαχειριστών

Στη συνέντευξη που έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε για τη στάση του κόμματός του στις περικοπές μισθών και επιδομάτων. Σχολίασε μεταξύ άλλων: «Αν στο στόχαστρο έμπαιναν κάποια υψηλά επιδόματα ή υψηλοί μισθοί δημοσίων λειτουργών, υπήρξαν και σκανδαλώδεις μισθοί και επιδόματα, και δεν έμπαιναν τα κατώτατα εισοδήματα, νομίζετε ότι θα υπήρχε αντίρρηση; Αλλά εδώ δεν βλέπουμε αυτό».

Πού βάζει τον πήχη για τα «υψηλά» και πού για τα «χαμηλά» εισοδήματα και επιδόματα ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως με αντιλήψεις σαν κι αυτές («ρετιρέ» κ.ά.) δεν προσπαθεί και η κυβέρνηση να διαιρέσει τους εργαζόμενους και να περάσει ανεμπόδιστα τις περικοπές και τα μέτρα; Επιπλέον, τέτοιες λογικές ενισχύουν το ιδεολόγημα ότι για την κρίση και τα μέτρα φταίνε οι υψηλόμισθοι, οι ευνοημένοι, οι ημέτεροι, και όχι βέβαια το κεφάλαιο και η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά του.

Επίσης, για τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ο Τσίπρας: «Εμείς έχουμε όχι διάθεση, καθήκον να ελέγξουμε την νομιμότητα. Και κυρίως να ελέγξουμε εάν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Και σε μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζονται να την κάνουν νύχτα, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον». Δηλαδή, το κύριο πρόβλημα με τις ιδιωτικοποιήσεις είναι για το ΣΥΡΙΖΑ η νομιμότητα και το αν αυτές θα γίνουν μέρα ή νύχτα.

Οσο για το «δημόσιο συμφέρον», καμιά ιδιωτικοποίηση, με όποιον τρόπο κι αν γίνει, δεν μπορεί να το εξασφαλίσει. Τα ίδια έλεγαν και τα αστικά κόμματα όταν μετοχοποιούσαν στρατηγικής σημασίας πρώην ΔΕΚΟ, με το επιχείρημα ότι αν το 51% παραμείνει στο κράτος διασφαλίζεται το «δημόσιο συμφέρον», στις οποίες μετοχοποιήσεις είχε βάλει πλάτες και ο ΣΥΝ. Αρκεί όμως να σκεφτεί ο λαός ότι - για παράδειγμα - η «μετοχοποιημένη» ΔΕΗ επιβάλλει τη μια ανατίμηση μετά την άλλη, επιβαρύνει τα τιμολόγια με φόρους υπέρ των ΑΠΕ και γενικώς γίνεται μοχλός αφαίμαξης της λαϊκής οικογένειας.

Μόνο ανατρέπεται

Το θέμα «του μείγματος της δημοσιονομικής προσαρμογής», αν το βάρος θα πρέπει να πέσει στην αύξηση της φορολογίας, στην περικοπή των δαπανών, ή σε ένα συνδυασμό και των δύο, αποτελεί ένα από τα προσφιλή θέματα της αστικής προβληματικής, δεκαετίες τώρα. Και οι υποστηρικτές της μίας ή της άλλης άποψης, προβάλλουν επιχειρήματα, με κριτήριο την άμεση και δραστική λύση (θεραπεία σοκ), ή αν επιδιώκουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων σε μακρύτερο χρονικό ορίζοντα ( «ήπια» λιτότητα). Αλλοι προσμετρούν τις επιπτώσεις στον οικονομικό κύκλο, και άλλοι συνεκτιμούν το επίπεδο της ταξικής πάλης και τις αναμενόμενες αντιδράσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ολα αυτά, μέχρι τις αρχές του 2010, ίσως και να είχαν θεωρητικό ενδιαφέρον, αλλά όταν, ως απάντηση στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, και με μοχλό το πρώτο μνημόνιο, συστηματοποιήθηκε η επίθεση της αστικής τάξης σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, η προβληματική αυτή έχασε κάθε ενδιαφέρον. Στην περίοδο της πιο βίαιης και φονικής επίθεσης που έχει εκδηλωθεί μεταπολεμικά σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων, όταν τίθεται το ερώτημα του «μείγματος της δημοσιονομικής προσαρμογής», η απάντηση πλέον είναι ωμή. Και με αύξηση της φορολογίας και με περικοπή δαπανών. Ετσι, τη στιγμή κατά την οποία η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ - ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα από τα πιο βάρβαρα μέτρα των τελευταίων ετών, τις περικοπές δαπανών 11,8 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, το υπουργείο Οικονομικών της συγκυβέρνησης, έχει επεξεργαστεί τις βασικές κατευθύνσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αποτελεί μία ακόμα «μνημονιακή υποχρέωση» και μέσω του οποίου προτίθενται να ισοπεδώσουν εντελώς κάθε λαϊκή οικογένεια.

Ενα από τα σενάρια που επεξεργάζονται, είναι η περαιτέρω αντιδραστικοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, μέσω της θέσπισης φορολογικού συστήματος, που θα μοιάζει με εκείνο των ΗΠΑ. Το σύστημα αυτό στηρίζεται στη φορολόγηση του ποσού που μένει στον φορολογούμενο, αφού από τα έσοδά του αφαιρεθούν οι δαπάνες που έκανε, με συντελεστές που ξεκινούν από το 20%. Στην πραγματικότητα, με το σύστημα αυτό, φορολογούνται τα ποσά που επειδή δεν έχουν καταναλωθεί θα τα εμφανίζουν ως αποταμιεύσεις των φορολογουμένων, ενώ παράλληλα «σπρώχνει» τους εργαζόμενους να δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος, όταν βέβαια αυτό υπάρχει. Προτίθενται μάλιστα να καταργήσουν την αυτοτελή φορολόγηση των συζύγων, με αποτέλεσμα για το οικογενειακό εισόδημα, που είναι μεγαλύτερο από το ατομικό, να πληρώνεται μεγαλύτερος φόρος.

Για το 2013, σχεδιάζουν να καταργήσουν ακόμα και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, κάτι που αν γίνει, θα έχει σαν συνέπεια να επιβαρυνθεί κάθε φορολογούμενος με επιπλέον 500 ευρώ! Παράληλλα, εξετάζουν την κατάργηση όλων των φορολογικών εκπτώσεων που ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως είναι οι δαπάνες για υγεία, εκπαίδευση, ενοίκιο, στεγαστικά δάνεια κ.ο.κ. Το μεγάλο «κόλπο γκρόσο», πάντως, επιχειρούν να το κάνουν με το νέο τρόπο φορολόγησης της γης και των ακινήτων, που εκτιμάται ότι θα εξαναγκάσει χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες να ...απαλλαγούν από τις ιδιοκτησίες τους, πουλώντας κοψοχρονιά γη και ακίνητα, αφού δεν θα έχουν να πληρώσουν το φόρο. Ετσι θα επιταχυνθεί η καταστροφή της μικρής αγροτικής ιδιοκτησίας και της μικρής ακίνητης περιουσίας, ενώ θα ευνοηθούν οι διαδικασίες συγκέντρωσης γης και ακινήτων στα χέρια λίγων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για πολιτική βαθιά αντιλαϊκή, από όποια σκοπιά και να την κοιτάξεις. Αυτή η πολιτική δε μεταρρυθμίζεται. Μόνο ανατρέπεται!!!


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Θέμα ... ανικανότητας

Γρηγοριάδης Κώστας

Αποθεώνοντας τις διαχειριστικές αυταπάτες, ο Τσίπρας κάλεσε την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη την κυβέρνηση «αν δεν είστε ικανοί, αν δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε, αν δεν μπορείτε να υλοποιήσετε τις δικές σας δεσμεύσεις (...) να παραχωρήσετε τη θέση σας στις δυνάμεις που θέλουν ν' ανασυγκροτήσουν την Ελλάδα, στις δυνάμεις που θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στο λαό μας να κρατηθεί όρθιος». Επί της ουσίας, λέει στο λαό ότι η κυβέρνηση που τον συνθλίβει είναι ανίκανη να διαπραγματευθεί και όχι ταγμένη να διαβουλεύεται για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, τα στρατηγικά συμφέροντα της οποίας παραμένουν συνδεδεμένα με το ευρώ. Του λέει ότι η κατάσταση που σήμερα βιώνει είναι αποτέλεσμα κακής διαπραγμάτευσης και μπορεί να αντιστραφεί με έναν καλύτερο διαχειριστή στο τιμόνι της διακυβέρνησης, ο οποίος, με άλλο μείγμα, θα μπουκώσει τα μονοπώλια (ή κάποιες ισχυρές μερίδες τους), για να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτή είναι η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην αναπαραγωγή της αστικής προπαγάνδας ότι για την κρίση και τα μέτρα φταίνε οι «ανίκανοι» πολιτικοί και η λάθος διαχείριση. Αρα, να μείνει ο λαός εγκλωβισμένος στα ντουβάρια της ΕΕ και της αστικής εξουσίας, περιμένοντας το Μεσσία να τον σώσει με ένα άλλο μείγμα, που αποδεδειγμένα τον οδηγεί από άλλο δρόμο στον πάτο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν είδαν τίποτα!

Γρηγοριάδης Κώστας

Για τρεις μέρες, από την περασμένη Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη μέχρι και το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον, συνέρρευσαν πολλές δεκάδες χιλιάδες κόσμου και ιδιαίτερα νεολαίας. Εγινε πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, έγιναν δεκάδες συζητήσεις με διάφορα επίκαιρα θέματα που αφορούν τη ζωή των εργατικών, των λαϊκών οικογενειών, της νεολαίας, των παιδιών, με τη συμμετοχή επιστημόνων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων κ.ά. Εγιναν δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεγάλες συναυλίες, μουσικά αφιερώματα σε σπουδαίους καλλιτέχνες και είδη μουσικής, πολύ καλές θεατρικές παραστάσεις, αθλητικοί αγώνες. Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 23 πολιτικές οργανώσεις νεολαίας από όλο τον κόσμο... Ενας πλούτος πραγματικά ήταν το συνολικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και ένα πλήθος ατέλειωτο ήταν ο κόσμος που συμμετείχε σε αυτό.

Τι είδαν και τι άκουσαν τα αστικά ΜΜΕ για αυτό το μεγάλο γεγονός, που όμοιό του δεν υπάρχει άλλο κάθε χρόνο; Απολύτως τίποτα! Τα ίδια ΜΜΕ που δε διστάζουν συχνά να αφιερώσουν χώρο και χρόνο σε διάφορες πολιτιστικές σαβούρες και καλλιτεχνικά κουτσομπολιά, θάβουν συνειδητά και αποσιωπούν το μεγαλύτερο και πιο αξιόλογο πολυποίκιλο Φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Σε πείσμα τους, πάντως, ακριβώς λόγω του μεγέθους του και της δύναμής του, το Φεστιβάλ στηριγμένο αποκλειστικά στην προπαγάνδισή του από τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ γίνεται γνωστό απ' άκρη σ' άκρη και η σιωπή των αστικών ΜΜΕ... απλά εκθέτει τα ίδια αυτά τα ΜΜΕ. Αλλος ένας λόγος για ενημέρωση από το «Ριζοσπάστη», το «Οδηγητή», την πλατιά διάδοσή τους, αλλά και από το ραδιόφωνο του «902».

Πριμοδοτούν το ναζιστικό μόρφωμα

«Με ακόμη εντονότερη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στους δρόμους και εντατικούς ελέγχους στους μετανάστες θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την απήχηση της Χρυσής Αυγής. Οπως είπε στην "Κ" στέλεχος της Ν.Δ., "ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσεις τον ακροδεξιό λαϊκισμό είναι να εξαλείψεις όχι μόνον τα πραγματικά προβλήματα, αλλά και τα προσχήματα που τον γεννούν". Θέλησε έτσι να περιγράψει ως αυτονόητη την επιλογή της κυβέρνησης να συγκρουσθεί με το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου». Το παραπάνω απόσπασμα από πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Καθημερινής» έρχεται να επιβεβαιώσει πανηγυρικά ότι η κυβέρνηση και γενικότερα το αστικό πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν έχει κανένα μέτωπο κατά της ΧΑ αλλά τη χρησιμοποιεί ποικιλότροπα για να τρομοκρατήσει και καθυποτάξει το φτωχό λαό και να κτυπήσει το οργανωμένο ταξικό κίνημα. Είναι ολοφάνερο ότι όταν η κυβέρνηση σπεύδει να κάνει πράξη τις απάνθρωπες προτάσεις της «Χρυσής Αυγής» σε βάρος των μεταναστών, όταν αντιγράφει και υιοθετεί τα ρατσιστικά συνθήματα «για επανακατάληψη των πόλεων», όχι μόνο δε συγκρούεται μαζί της αλλά αντίθετα πριμοδοτεί και ενισχύει τις φασιστικές συμμορίες. Τα ανούσια ψηφίσματα στη Βουλή και οι λεονταρισμοί του υπουργού Δημόσιας Ταξης είναι το άλλοθι αυτής της στήριξης. Στην πραγματικότητα, συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν ως «λαγό» για την κλιμάκωση της καταστολής των λαϊκών αγώνων, στο όνομα μάλιστα της τήρησης της νομιμότητας. «Ιδού η ευκαιρία κύριοι! Η Χρυσή Αυγή, χωρίς να το καταλαβαίνει, ανοίγει το δρόμο για την επιβολή της νομιμότητας προς κάθε πλευρά: κουκουέδες, συριζαίους, χρυσαυγίτες -όλοι τους βλάπτουν τη δημοκρατία εξίσου», έρχεται να πλειοδοτήσει στην ίδια εφημερίδα ο γνωστός για το αντιΚΚΕ μίσος του Στ. Κασιμάτης, αναμασώντας τη βρώμικη προπαγάνδα ταύτισης ναζισμού - κομμουνισμού, που αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της ανόδου του ναζιστικού, φασιστικού μορφώματος.

Δεν είναι περιστασιακές οι ανάγκες των Ταμείων

Επέκταση του «εργόσημου» με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, μελετά η κυβέρνηση όπως ισχυρίστηκε με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός Εργασίας. Θυμίζουμε ότι το «εργόσημο» «εφευρέθηκε» το 2010 με το επιχείρημα ότι έτσι δε θα γλιτώνουν οι εργοδότες που απασχολούν περιστασιακά εργαζόμενους (π.χ. σε αγροτικές εργασίες, οικιακές βοηθούς). «Θεωρούμε ότι αυτός ο νέος θεσμός που έχει εισαχθεί ήδη από το 2010 ... θα ενσωματώσει στους κανόνες και τις υποχρεώσεις της επίσημης οικονομίας χιλιάδες εργαζόμενους σε καλλιτεχνικές κλπ. δραστηριότητες, σποραδική προώθηση πωλήσεων, διανομή εντύπων, delivery» σημειώνει σχετικά ο Γ. Βρούτσης. Ομως, οι ανάγκες των Ταμείων για πόρους δεν είναι ... περιστασιακές. Είναι μόνιμες. Η λογική που λέει ότι τα Ταμεία δε θα καταρρεύσουν επειδή θα καταβάλλεται αντίστοιχη εισφορά όταν (και αν) κάποιος εργοδότης προσφέρει εργασία είναι και αδιέξοδη και προκλητική. Είναι λογική που ουσιαστικά λέει ότι οι παροχές και οι συντάξεις που χορηγούν τα Ταμεία θα καταβάλλονται περιστασιακά, όποτε (και αν) οι εργοδότες απασχολούν προσωπικό. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να νομιμοποιεί την περιστασιακή απασχόληση (και κατ' επέκταση και τα τραγικά αδιέξοδα που αυτή συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση των Ταμείων) θα έπρεπε να δει πώς θα εξαλειφθεί. Αλλά κάτι τέτοιο, μόνο σε ...ανέκδοτο θα μπορούσε να την απασχολεί. Ας πάψουν όμως τα «δάκρυα» για τα αδιέξοδα των Ταμείων και την αδήλωτη εργασία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέες ενισχύσεις στο κεφάλαιο

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες που αποφάσισε η συγκυβέρνηση δεν είναι μόνο ακόμα ένα μέτρο υπέρ της εργοδοσίας. Είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση και κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους, που υπονομεύει παραπέρα την κοινωνική ασφάλιση, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας σε Οργανισμούς, βάζει σε κίνδυνο τις όποιες παροχές έχουν απομείνει. Στα πλαίσια αυτής της απόφασης η κυβέρνηση ήδη απάλλαξε τους εργοδότες από την εισφορά τους προς την Εργατική Κατοικία και Εστία, εξασφαλίζοντάς τους πρόσθετα κέρδη ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ενώ ετοιμάζεται να τους απαλλάξει από εισφορές προς τον ΟΑΕΔ και τα ασφαλιστικά Ταμεία, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ενθυλακώνουν ακόμα 1,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και η κυβέρνησή τους ισχυρίζονται ότι έτσι μειώνουν το «μη μισθολογικό κόστος» και δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια, οι εργοδοτικές εισφορές προέρχονται από την εργασία των εργατών και μόνο. Αρα η απαλλαγή των εργοδοτών σημαίνει ότι ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι απλήρωτης εργασίας των εργατών, αντί να πάει προς τους οργανισμούς και τα Ταμεία, πηγαίνει στα σεντούκια τους. Οσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δε γνωρίζουμε πολλούς φιλάνθρωπους καπιταλιστές να προσλαμβάνουν εργάτες όταν δεν τους έχουν ανάγκη...

Η πράξη όμως αυτή είναι και πρόκληση αν αναλογιστεί κανείς ότι γίνεται σε μια στιγμή, που η αύξηση της ανεργίας και η υποαπασχόληση, η ανασφάλιστη εργασία και η μείωση των μισθών, συνολικά οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στερούν ετησίως από τα Ταμεία έσοδα που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ. Αποκαλύπτεται έτσι, ότι η κατάσταση των Ταμείων που χειροτερεύει καθόλου δεν απασχολεί τους κυβερνώντες. Οι όποιες αναφορές τους στη βιωσιμότητα και τα ελλείμματα των Ταμείων, είναι το πρόσχημα για να προχωρήσουν σε νέες περικοπές στις παροχές, σε μείωση συντάξεων, σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο,τι δηλαδή, σχεδιάζουν να κάνουν για άλλη μια φορά με τα νέα μέτρα. Είναι ο ωμός εκβιασμός, που κάθε φορά ανασύρεται για να επιβληθούν τα ταξικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Καθόλου δεν ανησυχεί για τα οικονομικά των Ταμείων η συγκυβέρνηση, όπως πριν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γι' αυτό άλλωστε, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, έπαιξαν στον τζόγο τα αποθεματικά τους, τα λήστεψαν με το «κούρεμα», συνεχίζουν να συγκαλύπτουν την εισφοροδιαφυγή. Η στρατηγική τους παραμένει αναλλοίωτη, όπως ακριβώς ήταν και σε συνθήκες ραγδαίας ανάπτυξης πριν την κρίση. Και αυτή δεν είναι άλλη από την στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου με κάθε μέσο και κάθε τίμημα, ακόμα και αν -όταν οι συνθήκες, όπως οι σημερινές το επιβάλλουν- οδηγήσουν την κοινωνική ασφάλιση και την προνοιακή κάλυψη στα τάρταρα.

Σε αυτή την προδιαγραμμένη και καταστροφική για τα Ταμεία και τους κοινωνικούς οργανισμούς πορεία, μόνο ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να εμποδίσει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, να ανατρέψει αυτή την πολιτική, έχοντας ξεκάθαρο το ταξικό περιεχόμενο αυτής της πολιτικής. Η γενική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη μπορεί να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα, για να μην περάσουν οι νέες ανατροπές, να μην επιβληθούν οι νέες απαλλαγές υπέρ του κεφαλαίου. Εργάτες και εργάτριες να διεκδικήσουν την κρατική χρηματοδότηση, να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες για την Κοινωνική Ασφάλιση, να παλέψουν και να απαιτήσουν τον πλούτο που παράγουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ