Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πλιάτσικο με ... διαφάνεια!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«

Με προσοχή και διαφάνεια» συνιστά να γίνουν οι νέες ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας η χτεσινή «Καθημερινή». «Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις και το μέλλον διαφόρων ΔΕΚΟ. Είναι επιτακτική η ανάγκη όλες αυτές οι αποφάσεις να ληφθούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια και με πλήρη διαφάνεια», επισημαίνει χαρακτηριστικά στο κύριο άρθρο της και συμπληρώνει: « Θα είναι απολύτως καταστροφικό για την κυβέρνηση, και τη χώρα, να ακολουθηθούν οι "αμαρτωλές" συνήθειες και μεθοδεύσεις του παρελθόντος». Μόνο ειρωνικά μειδιάματα μπορούν να προκαλούν τέτοιες συστάσεις, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τη στόχευσή τους. Γιατί οι πάντες γνωρίζουν ότι καμία διαφάνεια δεν μπορεί να υπάρξει στο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας και αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα τις τελευταίες δεκαετίες με τη μεγάλη λεηλασία σε κρατικές επιχειρήσεις και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Αλλά πού μπορεί να στοχεύει η συγκεκριμένη παρέμβαση; Γνωρίζουν, μήπως, ότι έχουν «κλείσει» συμφωνίες για τη μοιρασιά της λείας και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν πάρει θέση για την «τελική έφοδο»; «Προειδοποιούν» την κυβέρνηση, που κρατάει το μαχαίρι, να μην «πουλήσει» σε επιχειρηματικούς ομίλους που πιθανά να έχουν προεπιλεγεί, αλλά να το «ξανασκεφτεί» και να στραφεί και σε ανταγωνιστές; Οποιος και αν είναι ο λόγος που η εφημερίδα μιλά για διαφάνεια, άλλο είναι το ουσιαστικό για το λαό. Και είναι οι ίδιες οι ιδιωτικοποιήσεις. Γιατί η παραχώρηση της κρατικής περιουσίας σε μονοπωλιακούς ομίλους προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία τους, μόνο νέα δεινά θα φέρει. Ο μόνος τρόπος για να γίνει πραγματικά δική του η κρατική περιουσία είναι να πάρει ο ίδιος την εξουσία.

Σκόπιμος αποπροσανατολισμός

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή: «Η ελληνική κοινωνία ματώνει οικονομικά καθημερινά (...) Δηλώσεις όπως αυτή του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο ότι η τρόικα, το ΔΝΤ και κάποιοι στην Ελλάδα γνώριζαν ότι η συνταγή των μέτρων δεν έχει κανένα μέλλον. Οι σκιές για τη διαχείριση κρίσιμων οικονομικών μεγεθών της χώρας, όπως είναι η ιστορία των CDS, πρέπει να αποκαθίστανται έπειτα από ενδελεχή οικονομικό εισαγγελικό έλεγχο, ώστε να μην συντηρούνται επικίνδυνες υποψίες στην κοινωνία που απειλούν την κοινωνική ηρεμία. Καλώ τους αρμόδιους εισαγγελείς να διερευνήσουν και να αποδώσουν την πραγματικότητα στην υπόθεση αυτή και σε κάθε παρόμοια υπόθεση, εμπεδώνοντας στη συνείδηση της κοινωνίας το αίσθημα του δικαίου».

Τι ακριβώς καλεί τους εισαγγελείς να πράξουν ο ΣΥΡΙΖΑ; Να αποφανθούν αν τα μνημόνια ήταν επιτυχημένα ή αποτυχημένα; Αποτελεσματικά ή αναποτελεσματικά; Σύννομα ή παράνομα; Να ερευνήσουν αν η διαχείριση ήταν χρηστή και έντιμη; Κι αν δεν ήταν να στείλουν πέντε - έξι στη φυλακή ή αλλιώς να αποφανθούν ότι σωστά και έντιμα διαχειρίστηκαν οι αρμόδιοι τα κρίσιμα οικονομικά μεγέθη της χώρας; Να καθησυχάσει δηλαδή η αστική Δικαιοσύνη τον λαό και να αποτρέψει με τις όποιες αποφάσεις της, που προφανώς θα στηρίζονται σε νόμους κομμένους και ραμένους στα μέτρα των αστών, την πάλη του;

Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε το λαό να προσδοκά λύσεις απ' την ΕΕ. Τώρα τον καλεί να τις προσδοκά και απ' τη Δικαιοσύνη. Να αναθέσει δηλαδή σε θεσμούς του αστικού κράτους ζητήματα που η ίδια τα αντιμετωπίζει με τους νόμους που προστατεύουν τους κεφαλαιοκράτες. Που άπτονται της ταξικής πάλης και θα λυθούν μόνο όταν αυτή στεφθεί από επιτυχία για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ο καπιταλισμός δε θα σταματήσει όσο υπάρχει να γεννάει σκάνδαλα, διαφθορά, διαπλοκή, ένα μπορεί να ξεσκεπάζεται και την ίδια ώρα δέκα να φυτρώνουν. Να γεννάει κρίσεις ολοένα και βαθύτερες. Να προκαλεί ανείπωτη βαρβαρότητα στους λαούς από την εκμετάλλευση. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να λύσει κάθε λαός στη χώρα του, τραβώντας την πάλη του αποφασιστικά στο τσάκισμα της αντιλαϊκής πολιτικής, στην ανατροπή αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Αλίμονο αν αναθέτει την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματά του σ' αυτούς που τα προκαλούν. Αλίμονο αν πειστεί ότι κάποιος άλλος πέρα απ' τον ίδιο είναι αρμόδιος και ικανός να του δώσει διέξοδο.

Καταδικάζουν στην πείνα τους εμποροϋπάλληλους

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την ταφόπλακα που θα στήσει την επόμενη βδομάδα πάνω στους μισθούς των εργαζομένων στο εμπόριο, υπογράφοντας μείωση, ισχυρίζεται ότι έδωσε και συνεχίζει να δίνει μια μεγάλη μάχη με στόχο να «κρατήσει ζωντανή τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να αντισταθεί στο γενικευμένο εργασιακό μεσαίωνα που μας επέβαλαν τα μνημόνια», λέει χαρακτηριστικά.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να δούμε τη «ζωντάνια»... της νέας ΣΣΕ. Ο βασικός μισθός του εμποροϋπαλλήλου - πωλητή το 2009 ήταν 903,67 ευρώ αν υπολογιστεί η μείωση της τάξεως του 6% και αφαιρεθούν οι κρατήσεις του ΙΚΑ (περίπου 20%) ο τελικός καθαρός μισθός διαμορφώνεται στα 679,20 ευρώ! Αν σε αυτόν υπολογιστούν τα αλλεπάλληλα χαράτσια, οι δυσβάσταχτοι φόροι, κλπ., τότε η «ζωντανή» σύμβαση της πλειοψηφίας διαμορφώνει συνθήκες «κόλασης» για τη ζωή του εμποροϋπαλλήλου και της οικογένειάς του. Επικαλούνται μάλιστα τον «εργασιακό μεσαίωνα» που επέβαλαν τα μνημόνια όταν οι ίδιοι υπογράφουν μείωση μισθών, δηλαδή στην πράξη εφαρμόζουν αυτό που υπαγορεύουν τα μνημόνια.

Οι διακοπές λαϊκό δικαίωμα

Ονειρο απατηλό αποτελεί και φέτος το δικαίωμα των θερινών διακοπών για τα περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, το 69% των Ελλήνων θα κάνουν διακοπές ...σπίτι τους, ενώ τέσσερις στους πέντε από αυτούς που θα φύγουν δεν θα λείψουν περισσότερο από μια βδομάδα. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν η πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, σε συνεργασία με την ΕΕ και την τρόικα, έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της νεολαίας να ζει με μισθούς πείνας, να πληρώνει αλλεπάλληλα φοροχαράτσια, να βιώνει τη μάστιγα της ανεργίας; Φέτος μάλιστα, με την κατάργηση του Οργανισμού της Εργατικής Εστίας, πάνω από 500.000 εργατικές οικογένειες έχασαν και την τελευταία τους ελπίδα για ένα επταήμερο φτηνών διακοπών μέσω του «κοινωνικού τουρισμού». Θυσιάστηκε κι αυτός στο βωμό της κερδοφορίας της μεγαλοεργοδοσίας, που ζητούσε τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους...

Οι περισσότερες λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν πια ούτε να σκεφτούν ότι θα πάνε θερινές διακοπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα που προαναφέραμε, το ελάχιστο κόστος διαμονής - διατροφής 15 ημερών για μια τετραμελή οικογένεια αγγίζει τα 3.000 ευρώ! Και στο ποσό μάλιστα αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεταφορικά έξοδα. Αν ταξιδέψουν στη χερσαία Ελλάδα με ΙΧ έχουν να αντιμετωπίσουν το κόστος της βενζίνης που σκαρφάλωσε στην Αθήνα στο 1,70 ευρώ το λίτρο, ενώ στην περιφέρεια κυμαίνεται πολύ παραπάνω. Εχουν επίσης το βραχνά των διοδίων που, τα τελευταία χρόνια με την ιδιωτικοποίηση των οδικών αξόνων, αυξήθηκαν ακόμη και πάνω από 500%! Ετσι μόνο για διόδια μια διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή στοιχίζει 46 ευρώ, ενώ αντίστοιχα από την Αθήνα στην Καλαμάτα 22,80 ευρώ.

Ακόμη χειρότερα τα πράγματα είναι για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά. Οι εφοπλιστές που συσσώρευσαν τεράστια κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, αν και μειώνουν συνεχώς τα δρομολόγια, δρομολογούν γερασμένα πλοία και χτυπούν αδυσώπητα τα δικαιώματα των ναυτεργατών, αυξάνουν κάθε χρόνο ανελλιπώς τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Μόνο φέτος αυξήθηκαν κατά 15-30%, ενώ η αύξηση μέσα σε μια δεκαετία ξεπέρασε το 300%! Για παράδειγμα ένα ζευγάρι ταξιδεύοντας 11 ώρες κατάστρωμα απ' το Λαύριο στη Λήμνο θέλει τουλάχιστον 241 ευρώ (και με ...έκπτωση) με επιστροφή αν πάρει και το ΙΧ.

Οι διακοπές αποτελούν δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους. Ενα δικαίωμα, όμως, που οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, όχι μόνο το αμφισβητούν, αλλά το ακυρώνουν στην πράξη. Απαιτείται, επομένως, ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τους εξής στόχους: Λαϊκό τουρισμό, ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών στην αναψυχή, την ξεκούραση, με φτηνές, προσιτές υπηρεσίες και υποδομές. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας κατά 50%, απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση των νησιών με σύγχρονα, ασφαλή πλοία και λιμάνια και με ικανοποίηση των αιτημάτων των ναυτεργατών. Κατάργηση όλων των διοδίων. Ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, τα μνημεία, τα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους της χώρας.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Ο ΕΒΕ και ο «μικρομεσαίος»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για τη ρευστότητα προς τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, την υλοποίηση διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, το ΕΤΕΑΝ, το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα τέτοια.

Χρήσιμο είναι, για να μην πέφτουν στην παγίδα της παραπλάνησης και της παραπληροφόρησης οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, να γίνει και πάλι σαφές τι εννοεί η ΕΕ - και κατ' επέκταση οι φορείς που συνδέονται με αυτήν, όπως και η συγκυβέρνηση - όταν μιλά για «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις.

Η διάκριση είναι «μεσαίες», «μικρές» και «πολύ μικρές» επιχειρήσεις. Δεν είναι λίγοι οι ΕΒΕ που θεωρούν ότι ανήκουν τουλάχιστον στην κατηγορία των μικρών. Ισως να είναι κι έτσι. Ωστόσο, πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι στην κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων η ΕΕ συμπεριλαμβάνει επιχειρήσεις που ο ετήσιος τζίρος τους μπορεί να φτάσει και τα ...2 εκατ. ευρώ! Κάτι που δεν ξαφνιάζει, εφόσον θεωρεί «μεσαίες» επιχειρήσεις αυτές που έχουν έως 249 εργαζόμενους και ο τζίρος τους μπορεί να φτάσει μέχρι τα 50 εκατ. ευρώ!

Ετσι, εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει πια έστω και ένας μικρός ΕΒΕ που μπορεί να σκεφτεί το ενδεχόμενο να δανειστεί, έστω και με ευνοϊκούς όρους, για να στηρίξει τη δουλειά του, αυτός πρέπει να είναι έτοιμος να βρεθεί να περιμένει στον ίδιο γκισέ της τράπεζας μαζί με τον επιχειρηματία που έχει 150 εργαζόμενους και τζίρο 20 εκατ. ευρώ.

Μαντέψτε ποιος θα πάρει το δάνειο...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ασύστολη δημαγωγία

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αυτό είναι το πρόγραμμά μας: Οχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Οχι άλλοι φόροι. Πρόκειται να επαναδιαπραγματευθούμε την αποκατάσταση των αδικιών: Την επιστροφή των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα του 2009, την αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων, την επιστροφή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους και την αποκατάσταση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια. Κοντά στο μισό εκατομμύριο συμπολιτών μας θα δουν άμεση ανακούφιση». Πρόκειται για απόσπασμα από την ομιλία του Α. Σαμαρά στην εθνική εκλογική συνδιάσκεψη της ΝΔ στις 26 Μάη, που συμπυκνώνει τις υποσχέσεις που μοίραζε γενναιόδωρα και σε κάθε προεκλογική ομιλία του ο πρωθυπουργός. Δημαγωγούσε βέβαια ασύστολα και ξεδιάντροπα. Ελεγε συνειδητά ψέματα, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι αμέσως μετά τις εκλογές έπρεπε να ξεκινήσει η νέα σφαγή των μισθών, των συντάξεων και θα κλιμακωθεί η φοροληστεία. Ηταν «γραμμένα» άλλωστε όλα στους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου και το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας και περικοπών ύψους 11,5 δισ. το «περιεχόμενο» του οποίου φυσικά και γνώριζαν. Ομως ο στόχος ήταν η παραπλάνηση του λαού και η υφαρπαγή της ψήφου και αυτός επετεύχθη, παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ. Ο λαός όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθάνεται συνένοχος και δεσμευμένος επειδή τους ψήφισε. Αντίθετα πρέπει να ανακόψει το δρόμο της συγκυβέρνησης, να αντισταθεί στα βάρβαρα μέτρα που παίρνονται και να αποφασίσει ότι πρέπει να ξεκόψει μαζί τους μια για πάντα, απορρίπτοντας τα ιδεολογήματα, τα ψέματα και την τρομοκρατία. Γνωρίζει βέβαια πολύ καλά ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι στο πλευρό του και μπορεί να το εμπιστευτεί στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επιβεβαιώθηκε το ΚΚΕ

Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη, το ΚΚΕ σημείωνε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ: «Ο προσωρινός συμβιβασμός της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν οδηγεί σε χαλάρωση της αντιλαϊκής πολιτικής και δεν αναιρεί τις αιτίες που οξύνουν τη διαπάλη μεταξύ της Γερμανίας και του γαλλοϊταλικού πόλου, με τη στήριξη του δεύτερου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ (...) Οι προσωρινές κοινοτικές συμφωνίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και την ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ, που αυξάνει τη διαφορά οικονομικής και πολιτικής ισχύος της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας συγκριτικά με τη Γερμανία (...) Η νέα συμφωνία για τους όρους δανεισμού αστικών κρατών και τραπεζικών ομίλων οδηγεί σε νέα επιβάρυνση τα λαϊκά στρώματα».

Την ίδια ακριβώς μέρα στις ανακοινώσεις τους τα άλλα κόμματα πανηγύριζαν για τις αποφάσεις της Συνόδου. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έθεταν σαν νέο «εθνικό στόχο» την υπαγωγή της Ελλάδας στο ίδιο καθεστώς με το οποίο στο εξής θα δανείζονταν οι τράπεζες της Ισπανίας. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούσε τη συγκυβέρνηση ότι ήταν απούσα από τη Σύνοδο, δεν διαπραγματεύτηκε όπως ο Μόντι και ο Ραχόι και γι' αυτό δεν πέτυχε να υπαχθεί στους όρους δανεισμού που θα ισχύουν για την Ισπανία και την Ιταλία. Ολοι τους συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η Σύνοδος κατέληξε σε «θετικές» αποφάσεις, ικανές να αντιμετωπίσουν τη βαθιά κρίση στην Ευρωζώνη, προσπαθώντας μάλιστα να πείσουν το λαό ότι ο ίδιος θα βγει ωφελημένος, αν τα καπιταλιστικά κράτη εξασφαλίσουν φθηνότερο δανεισμό για τα μονοπώλιά τους.

Οι εξελίξεις δικαίωσαν το ΚΚΕ. Τίποτα θετικό δεν είδε ο λαός ένα σχεδόν μήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Αντίθετα, τα μέτρα και τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για την ανάγκη να υπάρξει και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Νέα δηλαδή καταστροφή κεφαλαίου, που σημαίνει νέα μνημόνια, αντιδραστικές ανατροπές και μέτρα. Τα ίδια ισχύουν και για τους λαούς της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι χώρες των οποίων δεν έχουν μνημόνια. Τα πανηγύρια τους για θωράκιση του ευρώ, διαδέχτηκαν τα σενάρια που πληθαίνουν για έξοδο της Ελλάδας ή και άλλων χωρών από την Ευρωζώνη, ενδεχόμενα και από την ΕΕ. Ακόμα και το αμερικάνικο οικονομικό περιοδικό «FORBES» διαπίστωνε στο τελευταίο φύλλο του ότι οι αποφάσεις της Συνόδου «δεν απέτρεψαν την πορεία της ύφεσης, ούτε άλλαξαν τις εκτεταμένες ανισορροπίες στον ανταγωνισμό στο εσωτερικό της Ευρωζώνης».

Ποιο συμπέρασμα προκύπτει; Οτι η κρίση είναι καπιταλιστική, γέννημα - θρέμμα του σάπιου συστήματος. Η όποια προσπάθεια κάνουν οι αστικές δυνάμεις να τη διαχειριστούν ελεγχόμενα, σκοντάφτει στις νομοτέλειες της ίδιας της κρίσης, το ξεπέρασμα της οποίας απαιτεί καταστροφή κεφαλαίου. Πάνω εκεί «σκοτώνονται» οι καπιταλιστές και τα κράτη μέλη της ΕΕ, επιδιώκοντας ο καθένας για λογαριασμό του να πετύχει το μικρότερο δυνατό κόστος από τον επιμερισμό της ζημιάς. Το να εναποθέτει ο λαός στις δυνάμεις και τα κόμματα της λυκοσυμμαχίας τις ελπίδες του για έξοδο από την κρίση προς όφελός του, ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Οι κόντρες, οι αποφάσεις και οι μεταξύ τους συμβιβασμοί αφορούν τα μονοπώλια, όχι το λαό, που έχει το δικό του δρόμο να βαδίσει: Αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ενιαία απάντηση στην πολυμέτωπη επίθεση

Για άλλη μια φορά η συγκυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της και ετοιμάζει επίθεση σε πολλά μέτωπα. Την ίδια ώρα που ολοκληρώνει τις συζητήσεις για τη δέσμη μέτρων των 14,5 δισ. ευρώ, προχωρά στις συγχωνεύσεις των οργανισμών. Πριν ακόμη φτάσουν στον κόσμο τα μπιλιετάκια της φοροφρίκης, συζητά για πολύ σημαντικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων. Πριν ανοιγοκλείσει «βλέφαρο» ετοιμάζεται να παραδώσει την Αγροτική Τράπεζα, κρατώντας στο Δημόσιο τα βάρη της. Ολο για τη ρευστότητα στην αγορά και το ΕΣΠΑ λέει, αλλά στο μεταξύ νέες διατάξεις «μαγειρεύονται» για την «απλοποίηση» των διαδικασιών υπέρ των επιχειρηματιών. Τσακώνεται για το αν θα κάνει ή όχι επαναδιαπραγμάτευση και στο μεταξύ προωθεί όλες τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση, τσακίζοντας το λαό.

Αυτά και πολλά ακόμη δείχνουν ότι η συγκυβέρνηση δεν καθυστερεί, ούτε αποτυγχάνει στο έργο της. Ηρθε για να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που θέλησαν τα μονοπώλια, όπως και οι προηγούμενες. Ηρθε για να τα πάρει όλα από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ηρθε για να υλοποιήσει τα σχέδια της ΕΕ, της τρόικας, του μεγάλου κεφαλαίου. Εκχώρηση του δημόσιου πλούτου, ελαχιστοποίηση εργασιακών δικαιωμάτων, βίαιη ανακατανομή του πλούτου υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, χτύπημα σε ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, χτύπημα των αγώνων. Το πρόσφερε στον κ. Μάνεση της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» ενάντια στους εργάτες απεργούς. Οι εργαζόμενοι έχουν δεχτεί αμέτρητα χτυπήματα. Αλλά δεν πρέπει να απογοητεύονται. Πρώτα απ' όλα γιατί εάν ενωθούν, κανείς δεν μπορεί να αναμετρηθεί μαζί τους. Και έπειτα, επειδή οι φορείς του οργανωμένου αγώνα και της συσπείρωσης υπάρχουν ήδη και δρουν, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί αγρότες έχουν πού να «ακουμπήσουν». Είναι στο χέρι τους να εμποδίσουν την αντιλαϊκή πολιτική, να φέρουν την ανατροπή.

Αυτές είναι... μπίζνες

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η «επιτομή της ελεύθερης αγοράς» το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου που αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός στη συνέντευξή του διαχώρισε το δίκτυο του ΟΣΕ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λέγοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιηθεί η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία και όχι το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο είναι από τη φύση του ζημιογόνο και αυτό θα παραμείνει στο κράτος. «Τα δίκτυα αυτά (...) είναι κρατικά (...) γιατί είναι ζημιογόνα, άρα κανείς δεν θέλει να τα πάρει», είπε συγκεκριμένα. Με απλά λόγια, το κράτος θα διατηρήσει το δίκτυο του ΟΣΕ, με δημόσιο χρήμα θα το συντηρεί, θα το επεκτείνει και θα το εκσυγχρονίζει. Αντίθετα, ο ιδιώτης που θα πάρει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα καθορίζει με όρους που βολεύουν την κερδοφορία του, πόσα δρομολόγια θα εκτελούνται και προς ποιους προορισμούς, τις τιμές των εισιτηρίων, το σύνολο τελικά της λειτουργίας της. Και για να μην ξεχνάμε, θα του τη δώσουν και «λευκή» από χρέη - κι αυτά στον κρατικό προϋπολογισμό θα πάνε - αλλά και με πλήρως «ανταγωνιστικές» συνθήκες εργασίας και μισθούς για τους εναπομείναντες σιδηροδρομικούς υπαλλήλους. Πραγματικά, «χρυσές δουλειές» για τους... φίλους της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ