Πέμπτη 31 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μανούλες» στον αντικομμουνισμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Παπαχρήστου των ΝΕΩΝ φαίνεται ότι κοιμάται και ξυπνάει με το φόβο μήπως τον πετύχει πουθενά ...ο Στάλιν. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι στο καυγαδάκι του (εργοδότη του) ΔΟΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνει με άρθρο που έχει τίτλο «Ο Στάλιν έχει (ακόμη) θαυμαστές». Ο Παπαχρήστου σχολιάζει πως «ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (...) δήλωσε ότι αυτά που έγραψα (όπως και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας) θα μπορούσαν να προκαλέσουν και μηνύσεις, αλλά αυτό είναι έξω από την κουλτούρα τους! Προφανώς, αν σε γοητεύει ο σταλινισμός και οι μέθοδοί του, τι να σου κάνουν οι μηνύσεις σε δημοσιογράφους. Θέλει πιο δραστικές λύσεις». Οι διενέξεις του ΣΥΡΙΖΑ με μερίδα των εκδοτών (γιατί άλλοι εκδότες και επιχειρηματίες τον «παίζουν» με τα μπούνια) είναι δικό τους πρόβλημα, αν και θα πρέπει να προβληματίσει το λαό η υπόγεια κόντρα ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που συγκρούονται για κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές κυβερνητικές λύσεις μετά τις εκλογές. Το να μπλέκουν όμως σ' αυτή την αντιπαράθεση τον Στάλιν, κάνοντας ωμό αντικομμουνισμό (ο Παπαχρήστος και ο ΔΟΛ είναι «μανούλες» σε τέτοιους ρόλους) δείχνει ότι το πραγματικό τους πρόβλημα δεν είναι οι διενέξεις για τη ...δημοσιογραφική δεοντολογία ένθεν κακείθεν, αλλά ο αντικομμουνισμός μέσω της λιωμένης καραμέλας περί Στάλιν. Εκεί συναντιούνται και συμφωνούν τα ΝΕΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν.

Κουρελιάζονται οι ευρω-αυταπάτες

Η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση του «εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος σταθερότητας», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δίνει ένα ακόμα καίριο πλήγμα στις αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ότι δηλαδή «η Ευρώπη αλλάζει» και άρα ότι μπορεί «να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» είτε από μια «αξιόπιστη» κυβέρνηση του κεντροδεξιού πατριωτικού μετώπου είτε από μια «σκληρή» κυβέρνηση της κεντροαριστεράς με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κομισιόν όχι μόνο αποκλείει κάθε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης, υποδεικνύοντας την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο, αλλά και υποδεικνύει και την λήψη συμπληρωματικών μέτρων, ακόμα πιο άγριων. Επιμένει ιδιαίτερα στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της στρατηγικής της «εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή της δραστικής συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης, προκειμένου να «αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα» και μάλιστα υπογραμμίζει ότι «απαιτείται εμπροσθοβαρής μείωση στους ονομαστικούς μισθούς και στο μη μισθολογικό κόστος". Με άλλα λόγια πρέπει να τσακιστούν κι άλλο οι μισθοί αλλά και να μειωθούν περαιτέρω οι εργοδοτικές εισφορές. Επιπλέον δεν κάνει καμία «έκπτωση» στο πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Με άλλα λόγια η χρεοκοπία του λαού θα γίνει πιο βαθιά και, όπως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν, ανεξέλεγκτη. Χρειάζεται λοιπόν να είναι προετοιμασμένος σε όλα τα επίπεδα γι' αυτό το ενδεχόμενο. Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι όρθιο και γερό το ΚΚΕ.

Απατηλή «ανακούφιση»

Η κοροϊδία πάει σύννεφο από την ηγεσία της ΝΔ, η οποία στην προσπάθειά της να δώσει κάποιες πινελιές «κοινωνικής ευαισθησίας» στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει, μοιράζει ψεύτικες υποσχέσεις για «αποκατάσταση αδικιών» στις πλέον εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι φτωχοί κτηνοτρόφοι ορεινών περιοχών. Πριν τις εκλογές στις 6 Μάη ορκιζόταν ότι έχει έτοιμα τα ισοδύναμα μέτρα, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι τυγχάνουν της έγκρισης της τρόικας. «Θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα, αλλά και τη στήριξη στους κτηνοτρόφους. Πώς; Με ισοδύναμα μέτρα! Μπορούμε; Ασφαλώς και μπορούμε!», δήλωνε στην παρουσίαση του οικονομικού κυβερνητικού προγράμματος («Ζάππειο 3») στις 22 Απρίλη. Στην ίδια ομιλία διαβεβαίωνε ότι «για να επανορθώσουμε αδικίες που απαιτούν 550 εκατομμύρια, βρήκαμε ήδη διπλάσια ισοδύναμα. Κι αν χρειαστεί υπάρχουν κι άλλα»! Τώρα ξέχασε τα «ισοδύναμα» και κινείται σε πιο «ρεαλιστικές» θέσεις, περιοριζόμενη να δηλώσει ότι θα συμπεριλάβει την ανακούφιση των παραπάνω κατηγοριών... στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, παραπέμποντας στην πραγματικότητα στη «Δευτέρα Παρουσία» την ικανοποίηση ακόμη και αυτών των εξαγγελιών - ψίχουλα. «Πρόκειται να επαναδιαπραγματευτούμε την αποκατάσταση των αδικιών: Την επιστροφή των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα του 2009, την αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων, την επιστροφή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους και την αποκατάσταση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια», τόνισε στην ομιλία του στην Εθνική εκλογική Συνδιάσκεψη της ΝΔ, αποφεύγοντας βέβαια οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά και χρονοδιαγράμματα... Είναι ώρα, ιδιαίτερα οι εργατοϋπάλληλοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που για πολλά χρόνια ψήφιζαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν στην κάλπη αποφασιστικά, χωρίς ταλάντευση, το ΚΚΕ, για να ξανακερδίσει έδαφος ο λαός.

Κεντροδεξιά διαπιστευτήρια

Πλησιάζοντας στην κάλπη, το δίπολο κεντροδεξιά - κεντροαριστερά δείχνει τα δόντια του στο λαό. Από τη μια, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που τον πλαισιώνουν φουντώνουν την κοροϊδία και τις αυταπάτες. Στόχος τους είναι να σύρουν με το καρότο το λαό πιο βαθιά στον καταστροφικό ευρωμονόδρομο. Από την άλλη, η ΝΔ και οι αντιδραστικές δυνάμεις που επαναπάτρισε επιδεικνύουν το μαστίγιο της καταστολής και της «απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας», διεκδικώντας για λογαριασμό τους το παράσημο του καλύτερου διαχειριστή των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, σε μια περίοδο που γίνεται όλο και πιο κοντινό το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.

Τα όσα είπε τις προάλλες ο Αντ. Σαμαράς, είναι αποκαλυπτικά γι' αυτά που ετοιμάζουν μετεκλογικά για το λαό. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ωμά ότι καπιταλιστική ανάπτυξη και εργασιακά δικαιώματα είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Με το προκλητικό επιχείρημα ότι «για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχουν θέσεις εργασίας», κάλεσε τους εργαζόμενους να διαλέξουν ανάμεσα στην ανεργία ή στη δουλειά σε συνθήκες σκλαβιάς. Για να γίνει πιο κατανοητή η θέση του, έφερε σαν παράδειγμα το εργασιακό γκέτο της «Cosco» στον Πειραιά, ευχόμενος «να είχαν έλθει και άλλες δέκα, άλλες εκατό "Cosco"». Μόνο που στις εγκαταστάσεις της κινεζικής πολυεθνικής, οι συμβάσεις εργασίας ισοδυναμούν με συμβόλαιο για δουλειά όπως και όποτε θέλει η εργοδοσία, με μισθούς πείνας, ενώ απαγορεύεται διά ροπάλου και ο συνδικαλισμός.

Ο Αντ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να εκφράσει το θαυμασμό του για την «ανάπτυξη» στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, δείχνοντας καθαρά ότι επενδύσεις στον καπιταλισμό σημαίνει μισθοί Κίνας και δικαιώματα Ινδίας. Εκεί όμως που έδωσε πραγματικά τα ρέστα του, ήταν η στοχοποίηση του εργατικού λαϊκού κινήματος και η θρασύτατη και συκοφαντική επίθεση στο ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ - είπε - μπορεί να μη χάιδευε τους κουκουλοφόρους. Αλλά παρέλυε τη χώρα, παρέλυε τα λιμάνια, παρέλυε τον τουρισμό, παρέλυε την οικονομική ζωή. Εδιωχνε επιχειρήσεις. Εδιωχνε επενδύσεις. Δέστε τι κάνει σήμερα με τη "Χαλυβουργική". Αυτό είναι το παλιό που πρέπει να τελειώσει». Οι επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν στον καπιταλισμό με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη του καπιταλιστή ιδιοκτήτη, για λογαριασμό του οποίου δουλεύει η ΝΔ και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την ΕΕ. Πρόσφατο παράδειγμα η επιχείρηση «Γιούνιβελ» στην Πιερία, που η ιδιοκτησία της τη μεταφέρει στη Ρουμανία, όχι γιατί είχε κινητοποιήσεις, αλλά γιατί υπάρχει περιβάλλον μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων «δουλείας», άρα και πολλαπλάσια κερδοφορία.

Το «παλιό που πρέπει να τελειώσει» είναι για τη ΝΔ οι εργατικές λαϊκές κατακτήσεις και το κίνημα που τις διεύρυνε και τις υπερασπίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, με μπροστάρη το ΚΚΕ. Αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός της πλουτοκρατίας, άρα και της ΝΔ που την υπηρετεί. Λυσσάνε ακόμα και στην ιδέα ότι στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να απαλλαχθούν από το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που τους πολεμάει με όρους στρατηγικής και γι' αυτό έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στις κατακτήσεις που με την πάλη του απέσπασε το κίνημα. Συμφέρον του λαού είναι να μην αφήσει να ευοδωθούν τα σχέδια του αστικού συστήματος για αποδυνάμωση του ΚΚΕ. Στις 18 του Ιούνη, με κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, έρχεται θύελλα. Λαός δυνατός, σημαίνει λαός με ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του, στην πρωτοπορία της πάλης του να επιβιώσει, να αντεπιτεθεί.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Σχεδιασμένη κοροϊδία στο λαό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕΓΑΛΗ παρηγοριά - όταν ζεις στην Ελλάδα και περνάς όσα περνάς - να σκέφτεσαι πως υπάρχει κάποιος που πράγματι σε συμπονάει και σε καταλαβαίνει.

Δε μιλάμε βέβαια για την κακιά την Κρ. Λαγκάρντ που είναι, όπως έχουμε καταλάβει όλοι, στριμμένη. Ούτε για τον Φρ. Ολάντ που είναι δεδομένο ότι συμπάσχει μαζί μας σαν σοσιαλιστής που είναι.

Για τον ίδιο τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Μπάρακ Ομπάμα, που κάθεται στο γρασίδι εκεί στο Λευκό Οίκο και δηλώνει πως «αναγνωρίζει τις δύσκολες θυσίες του ελληνικού λαού» και πως «στεκόμαστε στο πλευρό του».

Το μόνο πρόβλημα είναι πως ...πρόσφατα ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι «στέκεται στο πλευρό» του λαού της Λιβύης, και τώρα τελευταία δε χάνει ευκαιρία να πει ότι είναι στο πλάι του συριακού λαού. Κι όλοι γνωρίζουμε τι έγινε στη Λιβύη και μαντεύουμε τι θα γίνει στη Συρία.

Δε λέμε ότι θα μας βομβαρδίσουν κι εδώ (άλλωστε, γιατί να βομβαρδίσεις μια χώρα που φιλοξενεί και με το παραπάνω τις βάσεις σου), αλλά καλό είναι να καταλαβαίνουμε πώς εννοούν τη ...συμπαράσταση.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο», απλά χρειάζεται «μικρότερο κράτος», μας είπε χτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Να υποθέσουμε ότι μόνο σε εμάς φαίνεται κάπως ...αντιφατικό αυτό;


Γρηγοριάδης Κώστας

Εκτός αν σκέφτονται μέτρα όπως η ...σμίκρυνση των γραφείων των υπαλλήλων, ο περιορισμός των χώρων ανά υπηρεσία. Ισως πάλι να εννοούν νέες μειώσεις των αποδοχών, στις ήδη κουτσουρεμένες κατά 50%.

Πάντως, είμαστε βέβαιοι ότι ...καλά ακούγαμε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν υπουργοί που μιλούσαν για μείωση 150 χιλιάδων υπαλλήλων. Οπως ακριβώς τους άκουγε και όλος ο ελληνικός λαός.

Αλλωστε, τι να συζητάμε αφού αυτά τα μέτρα δεν τα έχουν απλώς σκεφτεί και εκπονήσει μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τα έχουν υπογράψει κιόλας...

ΣΚΑΪ: Καλύτερα να μη λες τίποτα για το ΚΚΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Πλήρη παραποίηση των θέσεων του ΚΚΕ και των τοποθετήσεων της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, επιχειρεί ο ΣΚΑΪ, όποτε αναφέρεται στο ΚΚΕ.

Χτες, στο δελτίο των 5 μ.μ., στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ειπώθηκε πετσοκομμένη η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και παρουσιάστηκε ότι η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε «όποιοι τρομοκρατούν το λαό με την πτώχευση να μην πάρουν ούτε μια ψήφο», αποσιωπώντας ότι η Αλ. Παπαρήγα είπε επίσης ότι αυτοί, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, «που λένε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης εγκληματούν, γιατί αφήνουν το λαό ανοργάνωτο και αφοπλισμένο».

Παράλληλα, χτες το πρωί, στην εκπομπή «ΣΚΑΪ τώρα» η παρουσιάστρια είπε ότι «με εξαίρεση το ΚΚΕ που ξεκάθαρα θέλει επιστροφή στη δραχμή, όλα τα υπόλοιπα κόμματα εντός ευρώ μας κρατούν».

Αν είναι ακόμα και αυτή η, με το σταγονόμετρο, προβολή των θέσεων του ΚΚΕ να συνοδεύεται από τέτοια διαστρέβλωση, καλύτερα ΣΚΑΪ να μη λες τίποτα για το ΚΚΕ.

Βρώμικοι συκοφάντες

Σε μια εφημερίδα με την επωνυμία «Επικαιρότητα», μάλλον της παράγκας είναι, εμφανίστηκε χτες πρωτοσέλιδα ένα ανεκδιήγητο «ρεπορτάζ», με τον τίτλο «Υπό παραίτηση η Αλέκα Παπαρήγα». Στον πυρήνα του το άρθρο αναπαράγει όλες τις βρωμιές που διοχετεύουν προεκλογικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ επικαλείται «πληροφορίες» (η άτιμη δημοσιογραφία της φήμης που σπέρνεται γκαιμπελίστικα), σύμφωνα με τις οποίες «την παραίτησή της από τη θέση της ΓΓ του ΚΚΕ θα υποβάλει η Αλέκα Παπαρήγα εάν η κάλπη της 17ης Ιουνίου επιβεβαιώσει την "κατρακύλα" του Κόμματος, όπως αυτή κατεγράφη τόσο στην κάλπη της 6ης Μαΐου, όσο και σε όλες τις ως τώρα μετρήσεις (...) Η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό (...) Το μήνυμα αυτής της πολιτικής νίκης πέρασε, πρώτα, από την πλήρη επικράτησή του στη μάχη της Αριστερής όχθης του πολιτικού χάρτη, αποκαλύπτοντας τον κατ' ουσία φιλο-συστημικό ρόλο του ΚΚΕ (...) Το ΚΚΕ πρόκειται να αποσυντεθεί ως "μπαγιάτικο" προϊόν, αν δεν δείξει αντανακλαστικά τόσο πολιτικής όσο και ηλικιακής ανανέωσης - ή μάλλον "αυτοσυντήρησης"». Εμφανέστατος ο ευσεβής πόθος του συντάκτη να «ανανεωθεί» το ΚΚΕ, να εγκαταλείψει δηλαδή τη στρατηγική του και να γίνει σαν τα μούτρα των αστικών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ, να μετατραπεί σε μια ακόμα δύναμη διαχείρισης του συστήματος. Αλλά επειδή δεν τολμούν να πουν ευθέως ότι θέλουν το ΚΚΕ να είναι του χεριού τους, το προσπαθούν με αθλιότητες και ψέματα για τα στελέχη του, το πρόγραμμά του, την ΓΓ της ΚΕ. Αλλωστε, η επίθεση των αστών και η επιδίωξη χτυπήματος του ΚΚΕ είναι ενιαία, στη στρατηγική του, στην ΚΕ και το ΠΓ, στην ΓΓ της ΚΕ. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές μέρες από όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - γνωστά στην εφημερίδα μας - διέδιδαν σε εκδότες και δημοσιογράφους ότι το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είναι δήθεν διαιρεμένο στα δύο για το ζήτημα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αδίστακτοι όταν πρόκειται να βάλουν στο παιχνίδι της συκοφάντησης του ΚΚΕ ακόμα και την τελευταία φυλλάδα στα πλαίσια του σχεδίου των αστών για χτύπημά του για να 'χουν τα χέρια τους λυμένα στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενταγμένος σ' αυτό τον πόλεμο. Και μια λεπτομέρεια: Ο συντάκτης του κατάπτυστου ρεπορτάζ (Γιάννης Βασιλακόπουλος) εμφανίζεται να αρθρογραφεί στο διαδίκτυο ένθερμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύστημα γενικότερα έχουν μεγάλη δεξαμενή από συκοφάντες «δημοσιογράφους», που αναλαμβάνουν να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά ενάντια στο ΚΚΕ.

Αντικομμουνιστικό παραλήρημα του Αρ. Ντινόπουλου

Τον αντικομμουνισμό των αστικών κομμάτων και των μηχανισμών τους τον έχουν ζήσει οι εργαζόμενοι και ο λαός σε διάφορες εκδοχές. Είναι βασικό συστατικό της προπαγάνδας της αστικής τάξης όταν αδυνατούν να στηρίξουν την πολιτική τους.

Ενας από δαύτους είναι και ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος. Με χυδαίο ύφος επιτέθηκε στο ΚΚΕ κατά τη διάρκεια προχτεσινής πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής στον ΑΝΤ1. Οταν, λοιπόν, στριμώχτηκε από την υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, για τα πεπραγμένα της πολιτικής της ΝΔ, που είναι συνυπεύθυνη μαζί με το ΠΑΣΟΚ, για τον όλεθρο που βιώνουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, άρχισε η ...«παραζάλη» και η «σκοτοδίνη» και ήρθε το αντικομμουνιστικό παραλήρημα.

Τι είπε ανάμεσα σε άλλα; «Μια αριστερά παρακμιακή. Ολους τους ηγέτες χαφιέδες τους βγάλατε στο τέλος. Πες μου έναν ηγέτη που δεν τον στέλνατε στις εξορίες, και δεν ξέρω και εγώ πού στη Σοβιετική Ενωση και που δεν τους κατηγορούσατε και για χαφιέδες. Και έρχεστε τώρα να σώσετε την πατρίδα; Θα σώσετε εσείς την πατρίδα; Και μετά τους φέρνατε πίσω, όλους χαφιέδες τους βγάζατε. Διάβασε την ιστορία».

Η βρωμιά και η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Είναι ενδεικτικό τού μέχρι πού είναι ικανοί να φτάσουν για το χτύπημα του ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μην ξελασπώσουν οι καπιταλιστές

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου διαγωνίζονται, τις τελευταίες μέρες, για το ποιο έχει την πιο ρεαλιστική πολιτική που θα βγάλει, λένε, την οικονομία της χώρας από τη δύσκολη κατάσταση και ταυτόχρονα θα ανακουφίσει το λαό. Κοινός παρονομαστής της πολιτικής τους είναι η παραμονή στην ΕΕ και η ανάπτυξη. Ανάπτυξη καπιταλιστική εννοούν, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτή η πολιτική δεν έχει κόκκο μέτρων ανακούφισης του λαού. Γι' αυτό που νοιάζονται είναι να δοθούν στους καπιταλιστές κερδοφόροι τομείς, όπως η ενέργεια, το νερό, τα οδικά δίκτυα, οι υποδομές όπως λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ. για κερδοφόρες επενδύσεις. Αλλά το κέρδος για να μεγαλώνει θέλει παραπέρα τσάκισμα των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, τσάκισμα του λαού σε όλες τις πλευρές της ζωής του. Η πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου πασχίζει για την έξοδο του κεφαλαίου από την κρίση σε όφελός του. Η πολιτική διεξόδου εντός της ΕΕ σημαίνει αντεργατικά μέτρα που απορρέουν από τη στρατηγική «ΕΕ-2020» για την ανταγωνιστικότητα. Και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν θα είναι ελάχιστες μπροστά στο 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει μισθούς Κίνας.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου καταφεύγουν στο εφεύρημα «ανάπτυξη με λιτότητα». Η όποια ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας μέχρι την επόμενη κρίση πάει μαζί με την ένταση της λιτότητας. Είναι μείγμα πολιτικής, για να ξελασπώσει το κεφάλαιο. Η εργατική τάξη έχει ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθό που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειας, φροντίδα για την υγεία της εργατικής οικογένειας, μόρφωση και δουλειά για τα παιδιά της, φροντίδα για τους ηλικιωμένους, παιδικούς σταθμούς, κ.λπ. Κι αυτό είναι θέμα που αφορά άμεσα και την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στις 17 του Ιούνη. Στις μέρες που απομένουν πρέπει να ενταθεί η συζήτηση με τα πραγματικά δεδομένα και τις λαϊκές ανάγκες την επόμενη μέρα. Τότε που, απέναντι στην επιθετικότητα των καπιταλιστών, θα πρέπει να σταθεί αντίπαλο δέος ένα ακόμα πιο ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα, στο οποίο διαχρονικά αιμοδότης είναι το ΚΚΕ, καθώς μόνο οι κομμουνιστές έχουν αποδείξει ιστορικά ότι δεν τσιγκουνεύονται σε θυσίες, ότι μπαίνουν μπροστά με ανιδιοτέλεια για τα δίκια του λαού.

Είναι κρίσιμο, στη Βουλή που θα προκύψει, να υπάρχει - απέναντι στην καταθλιπτική ομοφωνία των υπερασπιστών της ΕΕ - ένα ισχυρότερο ΚΚΕ, αποκούμπι στους αγώνες του λαού, που θα παλεύει και μέσα στη Βουλή τόσο για να ματαιωθούν νέα μέτρα όσο και για να καταργηθούν αντεργατικές διατάξεις και νόμοι. Ενα ισχυρό ΚΚΕ που θα μεταφέρει και στη Βουλή τα αιτήματα των εργατών. Αιτήματα άμεσης διεκδίκησης, που θα παλεύονται ταυτόχρονα μέσα στους χώρους δουλειάς στις εργατογειτονιές. Για να δυναμώνει το κίνημα αντεπίθεσης, η λαϊκή συμμαχία κόντρα στους καπιταλιστές και στα κέρδη τους. Καθώς στους καιρούς που έρχονται ο λαός θα χρειαστεί να παλέψει για το ίδιο το ψωμί του, εκεί στην πρώτη γραμμή θα χρειαστεί να βρεθούν μαχητές που θυσιάζονται για το λαό, ξέρουν από ταξική πάλη. Αυτοί είναι οι κομμουνιστές. Μ' αυτό το δεδομένο πάμε ξανά σπίτι σπίτι, στο κάθε χώρο δουλειάς, στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ και στις κάλπες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο λαός, διακυβέρνηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ