Τετάρτη 7 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αφού πέρασαν τη θηλιά παριστάνουν τους φίλους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνιστά πρόκληση πρώτου μεγέθους για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς ανθρώπους του μόχθου η έκφραση «συμπόνοιας» για την κατάσταση που βιώνουν, απ' τους ίδιους που με την πολιτική τους την προκάλεσαν. Αυτοί που έριξαν στην πυρά τα δικαιώματα και το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, εμφανίζονται τώρα να αγωνιούν για την αδυναμία της να αποπληρώσει τραπεζικά δάνεια, στα οποία σπρώχτηκε, προκειμένου να καλύψει ανάγκες που αδυνατούσε με άλλο τρόπο όπως για παράδειγμα την ανάγκη της στέγασης. Ετσι, η ΔΗ.ΣΥ. της Μπακογιάννη και ο ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη, όπως και ομάδα 25 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όλοι αυτοί δηλαδή που ώθησαν το λαό στην εξαθλίωση, βάζοντας πλάτη να περάσει η πολιτική που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια, ψηφίζοντας τα αντιλαϊκά μέτρα και με τα δύο χέρια, καταθέτουν τώρα προτάσεις για «κούρεμα» των χρεών των νοικοκυριών! Φτιάχνουν «προφίλ» μπροστά στις εκλογές, παίζοντας με την αγωνία των ανθρώπων του μόχθου.

Οσο κι αν είναι αναγκαίο να υπάρξει ανακούφιση των εργατικών λαϊκών οικογενειών απ' τη θηλιά των χρεών προς τις τράπεζες, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να απομονώσουν τις δυνάμεις που αφού τους πέρασαν τη θηλιά στο λαιμό, τώρα παριστάνουν τους συνηγόρους τους. Οπως και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους ισχυρίζονται ότι και η πίτα θα είναι ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Ο λαός θα είναι χρεοκοπημένος για όσο καιρό επιτρέπει τον πλούτο που παράγει να τον καρπώνεται το κεφάλαιο, χρηματοπιστωτικό ή άλλο. Απ' τον εφιάλτη των διαρκώς διογκούμενων και ανικανοποίητων αναγκών του θα απαλλαγεί μόνο όταν απαλλαγεί με την πάλη του απ' την εξουσία των αστών. Στοχεύοντας σ' αυτήν την προοπτική ο αγώνας του μπορεί να έχει αποτελέσματα και στο σήμερα.

Υποκρισία και καιροσκοπισμός

«Θέλουν να κάνουν εκλογές δύο εβδομάδες πριν πάρουν τα χειρότερα και σκληρότερα μέτρα. Είναι εξωφρενικό για τον ελληνικό λαό αυτό το γεγονός. Οταν για 325 εκατομμύρια έγιναν όλα αυτά, φαντάζεστε τι έχει να γίνει για αποφάσεις (...) ύψους 5 δισ.; Να πάρουν τα μέτρα πρώτα, ή να πουν στον ελληνικό λαό τι μέτρα πρόκειται να λάβουν και μετά να πάνε σε εκλογές». Αυτά δήλωσε χτες στο κανάλι «Κόντρα» ο Γ. Καρατζαφέρης.

Ο ίδιος ένα μήνα πριν, έλεγε: «Για να μπορέσει να υπάρξει απόδοση του έργου, καρποφορία, χρειάζεται ο χρόνος των εκλογών να μεταφερθεί πολλούς μήνες πίσω. Ουδείς θα αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, να ψηφίσει "δυσκοίλια" μέτρα τον Μάρτιο και την επόμενη μέρα να διαλυθεί η Βουλή για να πάμε σε εκλογές στις 8 Απριλίου (...) Δεν μπορούμε πριν ολοκληρωθεί το PSI, ή όταν θα έχουμε πάρει τα μέτρα, αμέσως, την επόμενη μέρα, να πάμε σε εκλογές. Πρέπει πρώτα να πάρουμε τα χρήματα, να ανακάμψει το κλίμα, να έρθει το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων και τότε να πάμε ομαλά σε εκλογές».

Με τις τωρινές του δηλώσεις ομολογεί ότι παραμύθιαζε το λαό όταν ισχυριζόταν πως μόλις ολοκληρωθεί το «κούρεμα», θα ανακάμψει το κλίμα και το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων. Πριν από ένα μήνα, ζητούσε μετάθεση των εκλογών, προκειμένου να σιγουρευτεί ότι τα μέτρα θα πέρναγαν και ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. ως στυλοβάτης της συγκυβέρνησης δε θα «λουζόταν» τα απόνερα. Τώρα, ζητάει εκλογές, αφού παρθούν τα νέα μέτρα, μιας και έχοντας βγάλει την ουρά του απέξω, ελπίζει ότι θα διασωθεί ως εφεδρεία των αστών.

Ο καιροσκοπισμός και η υποκρισία στο απόγειό τους. Και ο φόβος του που τον αποκάλυψε: «Αν δε βρει η χώρα την αυτοκυριαρχία της, ιδίως με τα νέα μέτρα που έρχονται τον Ιούνιο, φοβούμαι ότι τότε θα γίνει το "μπαμ" και το σκαμνί θα είναι πολύ λίγο. Ελεγα ότι φοβάμαι τη λαϊκή εξέγερση, δε φοβάμαι τη χρεοκοπία. Ακόμα το λέω».

Ανθυγιεινός αποπροσανατολισμός

Σφόδρα ενοχλημένος είναι ο Πάσχος Μανδραβέλης με την κινητοποίηση των κατοίκων της Καρύστου - δεν πήρε χαμπάρι ότι το ίδιο έγινε και στην Κύμη - όπου σύσσωμοι οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν κατά της υποβάθμισης των μικρών - αλλά πολύτιμων νοσοκομείων - για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών.

Ετσι χτες στο περισπούδαστο άρθρο του στην «Καθημερινή» με το βαρύγδουπο τίτλο «Η "επανάσταση" για το νοσοκομείο», επιτίθεται πρωτίστως στο ΚΚΕ και στο βουλευτή του Γιώργο Μαρίνο που είπαν τα πράγματα με τ' όνομά τους: Οτι δηλαδή η απορρύθμιση των δύο νοσοκομείων είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει η συγκυβέρνησή του με τη ΝΔ, να μειώσουν τις δαπάνες υγείας σφάζοντας τα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είπε στους εκπροσώπους των φορέων της περιοχής στην προχτεσινή τους συνάντηση: `Η δέχεστε τις συγχωνεύσεις όπως τις προωθεί η κυβέρνηση ή το 2013 η Ελλάδα δεν αντέχει αυτό τον αριθμό των νοσοκομείων.

Δηλαδή πάμε στο κλείσιμο νοσοκομείων, αν δεν γίνουν οι συγχωνεύσεις, όπου τα υπάρχοντα νοσοκομεία θα «συγκεντρώσουν την κρίσιμη μάζα των γιατρών» που υπάρχουν, όπως γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης, λειτουργώντας ως «η φωνή» του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα συμπεραίνει, πως η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 500 νοσοκομεία αντί για τα 131 σήμερα υπολειτουργούντα.

Τι λέει ο αρθρογράφος; Αφού το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει νοσοκομεία επειδή δεν έχει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, να τα κλείσει. Αλλά δεν είναι έτσι. Η κυβέρνηση δε θέλει να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός άνεργων στον τομέα Υγείας, ακριβώς επειδή ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα και την εμπορευματοποίηση. Αλλά πώς να γράψουν τέτοια πράγματα δημοσιογράφοι που έχουν αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση των μνημονίων, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την υγεία των ανθρώπων του μόχθου;

Η δική μας άποψη

Η επίθεση που έσπευσαν ορισμένοι να εξαπολύσουν ενάντια στο ΚΚΕ, με αφορμή το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» εύλογα προκάλεσε κάποια ερωτήματα. Οι κομμουνιστές λένε ότι θα πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του καθένα μας να μπορούμε να έχουμε φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα και ταυτόχρονα να εξασφαλίζονται για τους μικροπαραγωγούς τιμές με τις οποίες θα μπορούν να ζήσουν. Με αυτή την έννοια, είπε το ΚΚΕ, μπορεί κάποιοι εργαζόμενοι και κάποιοι παραγωγοί να βγήκαν πράγματι ωφελημένοι από τις αγοραπωλησίες της πατάτας από το Νευροκόπι, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να λυθεί με παρόμοιους τρόπους το συνολικό πρόβλημα της παραγωγής και της τροφοδοσίας του πληθυσμού με φτηνά και καλής ποιότητας προϊόντα. Μαζί με αυτά, συμπληρώσαμε, οι εργαζόμενοι και ο λαός διαθέτουν όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για να δώσουν πραγματικά λύσεις προοπτικής για να απαλλαγούν κυριολεκτικά από όλους εκείνους που αρπάζουν την παραγωγή των φτωχομεσαίων αγροτών και το μεροκάματο των εργαζόμενων - καταναλωτών, είτε είναι οι μεσάζοντες, είτε οι μεγαλοεπιχειρηματίες, είτε τα μονοπώλια.

Η παραπάνω άποψη και σαφής είναι και εντάσσεται στο πλαίσιο των προβληματισμών όσων χρυσοπληρώνουμε τα είδη διατροφής. Υπάρχει κάποιο λάθος και στραβό που χρειάζεται αποκατάσταση, ή μήπως κάποιοι ενοχλούνται όταν αποκαλύπτεται πως πέρα από τον ορίζοντα, που εκείνοι δείχνουν στους εργαζόμενους και τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, υπάρχουν και άλλες πλευρές του ζητήματος, διαφορετικά συμφέροντα, οξυμένες αντιθέσεις. Πάντως, όταν κάποια επιτελεία σήμερα, με αφορμή την πατάτα από το Νευροκόπι, διατείνονται ότι τροχοδρόμησαν τις διαδικασίες για φτηνά είδη τροφίμων σε όλους τους ενδιαφερόμενους, δεν αθωώνουν απλά την κυβέρνηση. Αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, από το κύριο, που είναι τα δεδομένα μέσα στα οποία λειτουργεί το σύστημα και οι νόμοι του. Το ίδιο κάνουν και οι «ακτιβιστές», που διοργανώνουν τα Σαββατοκύριακα στέκια ανταλλαγής μεταχειρισμένων ρούχων, για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια. Αλλά αποτελούν λύσεις αντιμετώπισης της λιτότητας και της αντιλαϊκής πολιτικής; Δηλαδή, θα αποδεχτούμε μια ζωή εξαθλιωμένη, με άνεργους, άστεγους, υποσιτισμένους, που θα ζουν μόνιμα περιμένοντας την ανταλλαγή ρούχων τα συσσίτια φαγητού κ.λπ.;

Κακώς υποστηρίζεται ότι το ΚΚΕ εναντιώνεται σε πρωτοβουλίες που δεν προέρχονται από το ίδιο. Ισα - ίσα, οι κομμουνιστές προτείνουν στους εργαζόμενους να παίρνουν πρωτοβουλίες, να εμπλουτίζουν τη δράση τους με παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουν τα λαϊκά προβλήματα, να επεξεργάζονται προτάσεις, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ταξικής πάλης. Πάνω από όλα, τους παροτρύνουν να επαναβεβαιώνουν μέσα στη ζωή την αλληλεγγύη τους προς τους πλέον αδύναμους και να εκδηλώνουν έμπρακτα τη στήριξή τους σε αυτούς, κάτι που τους τελευταίους μήνες έχει μετατραπεί σε κίνημα στήριξης για δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας. Εκείνο, όμως, που δεν είναι διατεθειμένοι να καταπιούν, είναι η κοροϊδία και ο αποπροσανατολισμός των λαϊκών αγώνων από το κύριο, που δεν είναι ένα τσουβάλι πατάτες, ένα σακί ζάχαρη κι ένα τελάρο μήλα, όπως προτείνουν οι παρέες των εθελοντών και άλλων ακτιβιστών. Γιατί, στόχος δικός μας δεν είναι να μοιραστούμε καλύτερα τα ψίχουλα που μένουν από το φαγοπότι της άρχουσας τάξης, αλλά η πάλη για ριζικές κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές, για τη διεκδίκηση μιας ζωής γεμάτη αξιοπρέπεια και προοπτική. Μια ζωή που θα έχει όραμα την ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών όλων των εργαζομένων.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Μόνο τα χειρότερα για το λαό από τα κόμματα του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ η Αννα Διαμαντοπούλου όταν λέει ότι «το μνημόνιο δεν είναι γραμμένο σε γρανίτη». Οπως διαπίστωσε και ο ελληνικός λαός μπορεί ενίοτε να αλλάξει. Ομως μόνο προς το χειρότερο...

Εκτός αν θεωρεί ότι το μνημόνιο Νο 2 (ή ...Νο 122 όπως το πάρει κανείς) είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Οποιος το πιστεύει ας βγει σε καμιά γειτονιά να το πει και θα ...δει τι θα εισπράξει.

Αυτό που είναι «γραμμένο σε γρανίτη» για την Α. Διαμαντοπούλου και τους ομοϊδεάτες της σε Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ είναι το να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν αλλάζει με τίποτε, όπως και να το ονομάζουν είτε «διάσωση της χώρας» είτε «διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού» είτε «εκσυγχρονισμό της οικονομίας».

ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ επενδύσεις «απελευθερώθηκαν» όπως διατυμπανίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μπήκαν λέει σε καθεστώς «fast track» και θα δημιουργήσουν ευημερία και θέσεις εργασίας.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι όχι μόνο κάθε ίχνος προστασίας του περιβάλλοντος και κάθε φορολογική υποχρέωση των «επενδυτών» θα πάνε περίπατο αλλά ότι θα απολαύσουν και όλα τα ...«ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» που προσφέρουν τα τελευταία κατορθώματα των κυβερνώντων.

Ποιος δε θα χαιρόταν άλλωστε να επενδύσει αν του έδιναν τα πάντα «στο πιάτο» και το δικαίωμα να πληρώνει μισθούς 400 ευρώ ή να απασχολεί εργαζόμενους 2 και 3 μέρες την βδομάδα με ανάλογες αποδοχές.

Κι αυτό το ονομάζουν ...ανάπτυξη! Σίγουρα είναι, όχι όμως για τον ελληνικό λαό αλλά γι' αυτούς που απομυζούν τον πλούτο, την εργασία του και το μέλλον του. Τους εντολοδόχους, δηλαδή, της κυβέρνησης.

Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να τους εξαφανίσουν και μάλιστα με fast truck....


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ορος επιβίωσης το σάρωμα του σάπιου συστήματος

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι "διαψεύσεις" του υπουργού Εργασίας ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης των αποζημιώσεων για τις απολύσεις ή ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω το εφάπαξ, μία και μόνο αξία έχουν: επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η υλοποίηση των αντεργατικών αυτών μέτρων. Η πείρα έχει δείξει ότι οι "διαψεύσεις" του υπουργού αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση. Ηταν ο ίδιος που στο παρελθόν ορκιζόταν ότι δεν θα θιγούν οι κατώτατοι μισθοί, δεν θα πειραχτούν οι συλλογικές συμβάσεις, δεν υπάρχει θέμα με τις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις κ.ο.κ., ενώ την ίδια στιγμή από κοινού με την τρόικα είχε δρομολογήσει τη σφαγή των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και τώρα, αλλά ο Γ. Κουτρουμάνης επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής. Ψεύδεται βέβαια συνειδητά, αφού τα παραπάνω μέτρα είναι μέσα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της τρόικας, που στο νέο μνημόνιο έχουν συμφωνήσει να λαμβάνονται συνεχώς μέτρα "για την ενθάρρυνση της ταχείας προσαρμογής του κόστους εργασίας, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα με βάση το κόστος", όπως αναφέρεται στο κείμενο. Ο υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι έρχεται νέο ασφαλιστικό - σε αυτόν άλλωστε ανήκει η φράση "το φθινόπωρο δεν θα υπάρχουν λεφτά για συντάξεις, αλλά ευτυχώς δεν θα είμαι τότε υπουργός", όπως έγραψε το "Βήμα"- όπως και "αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας", δηλαδή πλήρης κατάργησή της τον Ιούνη, αλλά κοροϊδεύει ασύστολα το λαό. Το σάρωμα του σάπιου συστήματος και των κομμάτων της πλουτοκρατίας, είναι όρος για την επιβίωση του λαού.

Συνένοχη για το έγκλημα

Ξεπερνάει κάθε όριο η υποκρισία και το θράσος της ηγεσίας της ΝΔ που ενώ υπερψηφίζει όλα τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα και όλα τα χαράτσια, την ίδια στιγμή παριστάνει την «κοινωνικά ευαίσθητη», επειδή όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου «ο κόσμος ταλαιπωρείται σε ατέλειωτες ουρές στα γραφεία της ΔΕΗ και τις εφορίες, χωρίς να βρίσκει καθαρή απάντηση ως προς το τι πρέπει να κάνει». Πρόκειται βέβαια για άγριο δούλεμα. Αυτό που ενδιαφέρει την ηγεσία της ΝΔ είναι να «διευκολυνθεί» ο κόσμος να πληρώσει το χαράτσι και όχι βέβαια αν πρέπει να το πληρώσει. Από την πρώτη στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ είχε καλέσει το λαό να πληρώσει αγόγγυστα το χαράτσι, με το οποίο τάχα διαφωνούσε και υποσχόταν ότι έχει έτοιμο «ισοδύναμο μέτρο» που θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Τώρα, ούτε καν για αστείο δεν μιλάει γι' αυτό. Αντίθετα, πασχίζει για να εισπραχθεί το χαράτσι μέχρι και το τελευταίο ευρώ και μάλιστα πριν τις εκλογές για να μη φορτωθεί στη «δική της», όπως προσδοκά, κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό της πρεμούρας της ΝΔ να μαζευτούν όσο γίνεται περισσότεροι φόροι εδώ και τώρα είναι ότι έφτασε στο σημείο να καταγγείλει τον υπουργό Οικονομικών, γιατί μετέφερε την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για μετά τις εκλογές και δεν έστειλε τα «ραβασάκια» για το ΕΤΑΚ του 2009, το ΦΑΠ του 2010 και του 2011, ενώ είναι έτοιμα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης... Η ΝΔ είναι το ίδιο υπόλογη όσο και το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα σε βάρος του λαού και ο λαός πρέπει να τους τιμωρήσει το ίδιο σκληρά με την πάλη και την ψήφο του.

Αυτοδιαχείριση της μιζέριας ή λαϊκή εξουσία

Αν τολμάει ο λαός ας καταψηφίσει τα κόμματα που εφάρμοσαν επί δεκαετίες την πολιτική που οδήγησε στη σημερινή κρίση! Με περίσσιο θράσος, αντάξιο της προϊστορίας του στην υλοποίηση της στρατηγικής της πλουτοκρατίας, προκαλούσε χτες το πρωί από τα ερτζιανά ο Δ. Ρέππας. Οταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε (στον «Realfm») «αν μπορεί ο λαός να εμπιστευτεί αυτούς που μας οδήγησαν ως εδώ», ο υπουργός απάντησε δήθεν ευθαρσώς «δε θα τους εμπιστευτεί», αλλά αμέσως μετά έσπευσε να δηλώσει ότι «αν σκεφτεί ψύχραιμα και υπεύθυνα θα δει ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση». Αρα, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο λαός όχι μόνο δεν έχει κανένα περιθώριο να τιμωρήσει όπως τους αξίζει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τις παραφυάδες τους, αλλά είναι καταδικασμένος να ενισχύσει τα αστικά κόμματα για να μη γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη και χαοτική. «Δεν σκέφτεται κάποιος ότι μπορεί η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να προμηθευτεί καν πετρέλαιο; Να μην έχει καν θέρμανση ο οποιοσδήποτε; Δεν σκέφτεται κάποιος ότι μπορεί να γίνει στάση πληρωμών και να μην πληρώνονται καν οι μισθοί και οι συντάξεις, αν αποτύχει αυτό το πρόγραμμα;», αναμάσησε το γνωστό τρομο-παραμύθι ο υπουργός. Το βέβαιο είναι ότι ο λαός πρέπει να απορρίψει τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία και το φόβο γιατί η εναλλακτική θα είναι να αφήσει να τον μετατρέψουν στην κυριολεξία σε σύγχρονο είλωτα των μονοπωλίων. Δεν μπορεί να περιοριστεί στην «αυτοδιαχείριση» της εξαθλίωσης και της μιζέριας για να γίνει πιο υποφερτή η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ο παραγωγός του πλούτου και είναι στο χέρι του να πάρει όλα όσα του ανήκουν. Καταργώντας τα μονοπώλια, με αποδέσμευση από την ΕΕ με μονομερή διαγραφή του χρέους, από μια λαϊκή εξουσία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Βρόχος» στην περιουσία των ταμείων

Το «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στην πράξη λεηλασία «εν μια νυκτί» δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζεμένοι κόποι ολόκληρων δεκαετιών της εργατικής τάξης της χώρας μας. Η κλοπή υπολογίζεται στα 12 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που κατέκλεψαν από τα ταμεία, συστηματικά και επί 60 συνεχή χρόνια οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους. Στις βεβαιωμένες ανείσπραχτες οφειλές προς το ΙΚΑ των επιχειρήσεων που φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ. Στην εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, που για μόνο για το ΙΚΑ σημαίνει απώλειες 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Το «κούρεμα» έρχεται να οδηγήσει τα ταμεία σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα που θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο σε συνθήκες τεράστιας ανεργίας και μείωσης των μισθών, αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας. Χαρακτηριστικό των αδιεξόδων είναι το στοιχείο ότι το ΙΚΑ έχει ήδη χρησιμοποιήσει το 50% της κρατικής επιχορήσης που έχει προϋπολογιστεί για όλο το 2012! Η μείωση των μισθών, πριν το δεύτερο μνημόνιο, είχε εκτιμηθεί ότι θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του ΙΚΑ σχεδόν κατά 6 δισ. ευρώ για το 2012. Το ποσό αυτό θα ξεπεραστεί με τις νέες μειώσεις κατά 22% του κατώτερου μισθού της ΕΓΣΣΕ, κατά τουλάχιστον 32% των μισθών των νέων έως 25 ετών. Με το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας συνολικά. Και βέβαια τεράστια αρνητική συμβολή έχει η αύξηση της ανεργίας που οδηγεί σε απώλεια εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν το προφανές. Οτι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο οι ήδη ελάχιστες παροχές και οι τσακισμένες συντάξεις. Αντιθέτως ακέραιες είναι οι ευθύνες των κεφαλαιοκρατών και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των ταμείων και τον κίνδυνο που διατρέχουν. Οπως επίσης και της σημερινής στην οποία πριν λίγο καιρό συμμετείχε και ο ΛΑ.Ο.Σ, η οποία χαρίζει τα χρέη των εργοδοτών, και ετοιμάζει νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές.

Ωστόσο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η πραγματικότητα θα διαστρεβλωθεί. Τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήδη κρύβουν την αλήθεια για το γιατί και ποιοι έφεραν τα ταμεία σ'αυτή την κατάσταση και αρχίζουν να μιλούν για δήθεν υψηλές συντάξεις και παροχές. Προσπαθούν δηλαδή να φορτώσουν το βάρος στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους που ούτως ή άλλως έχουν πετσοκομμένα δικαιώματα. Στρώνεται το έδαφος για τις νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις με πρόσχημα και τη «βιωσιμότητα των ταμείων». Νέα μείωση των συντάξεων, νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ, αλλά και τους ελέγχους που θα γίνονται συνεχώς για τη συνεπή εφαρμογή των μνημονίων.

Είναι ανάγκη να περάσουν η εργατική τάξη, γενικά οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, στην αντεπίθεση. Συνειδητοποιώντας ότι δεν υπάρχουν «μεσσίες» που θα έρθουν να μας «σώσουν». Μόνο η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν τα ίδια να σώσουν τον εαυτό τους. Με οργάνωση πρώτα - πρώτα στους τόπους δουλειάς, ενίσχυση των συνδικάτων σε ταξική κατεύθυνση, συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και πάλη με το πλαίσιό του που αποτελεί όπλο στα χέρια των εργαζομένων για την προστασία των οικογενειών τους από την εξαθλίωση. Να αποτρέψουν το «κούρεμα», να διεκδικήσουν όλα τα λεφτά των ταμείων, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις συντάξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ