Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θεματοφύλακας της μαύρης συγκυβέρνησης

Γρηγοριάδης Κώστας

Η εικόνα των ηγετικών στελεχών της ΝΔ να καταγγέλλουν στα αστικά ΜΜΕ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. ότι ...«υπονομεύουν» την κυβέρνηση Παπαδήμου και ταυτόχρονα να προβάλλουν την «υπεύθυνη» στάση των γαλάζιων βουλευτών, προκαλεί βέβαια γενική θυμηδία, πρόκειται όμως για προδιαγεγραμμένη και καθόλα αναμενόμενη εξέλιξη. Από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να συμμετέχει στη συγκυβέρνηση η ηγεσία της ΝΔ ανέλαβε ταυτόχρονα και ρόλο θεματοφύλακα της συμμαχίας της αστικής τάξης, επειδή πάνω απ' όλα θέλει να περάσουν τα μέτρα που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στο λαό και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ακριβώς γι' αυτό επιδεικνύει τέτοια «πειθαρχία» στη στήριξη και υπερψήφιση των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, όπως έκανε προχτές και με το πολυνομοσχέδιο όπου ψήφισε όλα τα άρθρα, παρά τις περί του αντιθέτου υποκριτικές και ψηφοθηρικές διακηρύξεις των στελεχών της. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι την ίδια ακριβώς στάση θα κρατήσει και το επόμενο διάστημα υπερψηφίζοντας τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «προσωρινό» ή το επόμενο πολυετές μνημόνιο. Εχει «καταπιεί» ακόμα και τις ψεύτικες υποσχέσεις για προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων και πρωταγωνιστεί όχι μόνο στη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά στην πλήρη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Επιβεβαιώνεται δηλαδή για χιλιοστή φορά ότι τα αστικά κόμματα όταν αλλάζουν, αλλάζουν μόνο προς το χειρότερο και το αντιδραστικότερο. Ο λαός πρέπει να απαλλαγεί από αυτά και να συστρατευτεί με το ΚΚΕ για την λαϊκή εξουσία.

Θέλουν να ξεγελάσουν...

Σε ρεσιτάλ υποκρισίας επιδόθηκε χτες η «Δημοκρατική Συμμαχία» διαμέσου του εκπροσώπου Τύπου της. Με απανωτές δηλώσεις του, επιδιώκει να σπείρει συγχύσεις για το ρόλο της ως πολιτικού φορέα υπεράσπισης και προώθησης της άγριας αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο.

Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» αναφορικά με το 13ο και 14ο μισθό ισχυρίστηκε πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης, των κομμάτων που συγκυβερνούν αλλά και της τρόικας, πρέπει να μετακινηθεί από τις οριζόντιες περικοπές προς την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την άρση των αντικινήτρων που συνδέονται με βασικές λειτουργίες του κράτους και ανακόπτουν κάθε φιλόδοξη προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων». Τι σημαίνει αυτό, δηλαδή; Να υπάρξουν βαθιές και μόνιμες αντεργατικές ανατροπές (αυτό σημαίνει «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως βεβαιώνει ήδη η εμπειρία της εργατικής τάξης), που να εξασφαλίζουν την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία της εργοδοσίας. Αλλωστε, η διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων απαιτεί συνεχή μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, δηλαδή (και) περαιτέρω μειώσεις των μισθών των εργαζομένων. Δηλαδή, η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί να εφαρμοστούν όλα όσα απαιτούν τα μονοπώλια, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, ότι δήθεν υπερασπίζεται το 13ο και 14ο μισθό. Στην πραγματικότητα, ζητάει πλήρη συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων και μισθών.

... για να επιτεθούν στα λαϊκά δικαιώματα

Αλλά δε μένει μόνο σε αυτό. Με άλλη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», ζήτησε «έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στις 500.000 οικογένειες χωρίς κανένα εισόδημα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, έτσι ώστε να μην χρειαστεί άνθρωποι να χάσουν τα σπίτια τους».

Αλήθεια, τώρα τους έπιασε ο πόνος για τους ανέργους, τους απολυμένους και όσους βιώνουν την πιο άγρια απληρωσιά και επιθετικότητα του κεφαλαίου; Διότι, το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε την πιο άγρια, την πιο επιθετική πολιτική απ' τα κόμματα του κεφαλαίου, απέναντι σε κάθε διεκδίκηση του εργατικού, του λαϊκού κινήματος. Στήριξε και στηρίζει το σύνολο της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Αυτοί που τώρα ζητάνε «φιλανθρωπία» για τις λαϊκές οικογένειες είναι οι ίδιοι που «βγάζουν σπυράκια» κάθε φορά που οι εργάτες ζητάνε έκτακτο επίδομα για τους ανέργους, επίδομα ανεργίας στα 1.120 ευρώ ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους. Θέλουν να «κρύψουν» την ταυτότητά τους, για να επιτεθούν ακόμη πιο άγρια στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Το «κούρεμα»

Επειδή πολλά λέγονται για το περιβόητο PSI, εύλογα αναρωτιέται κανείς, περί τίνος ακριβώς πρόκειται και ποιος θα βγει ωφελημένος από αυτή την διαδικασία, ας δούμε ορισμένες πλευρές:

Πρώτον: PSI ονομάζεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επαναδιαπραγμάτευση του κρατικού χρέους της χώρας. Οι τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, γνωρίζοντας ότι η οικονομική κρίση ανέτρεψε κάθε χρονοδιάγραμμα κανονικής πληρωμής του χρέους, αφού επί ενάμιση χρόνο «τράβηξαν» μέχρι δεκάρας τη ρευστότητα που διάθετε η χώρα, τώρα διαπραγματεύονται το ποσοστό του χρέους που είναι διατεθειμένες να διαγράψουν, με στόχο να χάσουν όσα γίνεται λιγότερα.

Δεύτερον: Αυτό που γίνεται αποτελεί «αναδιάρθρωση», «κούρεμα», «επιμήκυνση» του κρατικού χρέους. Είναι, δηλαδή, η φάση της «καταστροφής κεφαλαίου» ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, όπως ακριβώς έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ότι θα συμβεί.

Τρίτον: Η συμφωνία της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου με την τρόικα, προβλέπει ότι θα «κουρευτεί» το 50% από τα ομόλογα, αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ, που κατέχουν οι ντόπιες και ξένες τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι τοκοχρεολυτικές δόσεις των επόμενων χρόνων θα καλυφθούν από το νέο δάνειο της τρόικας ύψους 130 δισ. ευρώ. Μια σύμβαση που εκτός από τους δυσβάστακτους, για το λαό, όρους του νέου μνημονίου, θα προβλέπει ότι 30 δισ. ευρώ θα δοθούν απευθείας στις τράπεζες, για τη διάσωσή τους.

Τέταρτον: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στις λυκοφωλιές της ΕΕ και του ΔΝΤ, το κρατικό χρέος της Ελλάδας το 2020 θα κινείται στα όρια του 120% του ΑΕΠ της χώρας. Δηλαδή, στα επίπεδα που βρίσκονταν όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου «ανακάλυψε» τα αδιέξοδα και την επαπειλούμενη χρεοκοπία.

Θα ξαναβρεθούμε, δηλαδή, λένε κάποιοι εκεί από όπου υποτίθεται ότι ξεκινήσαμε; Οχι, σε καμιά περίπτωση. Η διαδρομή που διανύθηκε από το Μάη του 2010, είναι, για τους εργαζόμενους, μια ντουζίνα Γολγοθάδες, με μέτρα και πολιτικές που δε θα παρθούν πίσω.

Κυβέρνηση, τρόικα και άρχουσα τάξη εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας με την πτώχευση της χώρας, κατάφεραν σε ελάχιστους μήνες να ποδοπατήσουν τους εργαζόμενους και να ακυρώσουν λαϊκές καταχτήσεις δεκαετιών, προωθώντας, στην ουσία, τα στρατηγικά σχέδια της ΕΕ για την επιβολή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που είναι αναγκαίες για τη επιχειρηματική κερδοφορία στις σύγχρονες συνθήκες ανταγωνισμών και εξέλιξης του συστήματος. Οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια πολιτική οδοστρωτήρα για μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, εργασιακές σχέσεις. Πολιτικές φορολογικής λεηλασίας των εργαζομένων, παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. Εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά ζουν πλέον σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ολόκληρη η κοινωνία έχει γυρίσει δεκαετίες πίσω.

Αυτήν την πολιτική, με ακόμα πιο άγρια μέτρα σχεδιάζουν να εφαρμόσουν και στο όνομα του δεύτερου δανείου. Οποια και αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεών του PSI, όποιο και αν είναι το επιμέρους περιεχόμενο των συμφωνιών τους, το μόνο που επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους είναι περισσότερο σκοτάδι, δυσκολότερα εμπόδια, κατάμαυρο μέλλον. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδιά τους. Με την αταλάντευτη αντίστασή τους. Με το Λαϊκό Μέτωπο και την αγωνιστική κινητοποίηση του λαού. Με την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και την αγωνιστική αμφισβήτηση της εξουσίας αυτών που αντλούν δύναμη από την καθυστέρηση του λαϊκού παράγοντα να συνειδητοποιήσει ότι τα πάντα, κυριολεκτικά τα πάντα, εξαρτώνται από τη δική του παρέμβαση και δράση.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Η «υπευθυνότητα» της βαρβαρότητας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και υπευθυνότητα το ζητούμενο από τον πολιτικό κόσμο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Καψή. Μόνο που οι κυβερνώντες έχουν διαστρέψει εντελώς το νόημα των λέξεων...

«Υπεύθυνος» είναι κανείς όταν τάσσεται υπέρ των περικοπών των μισθών και των δικαιωμάτων, υπέρ της μείωσης των συντάξεων, υπέρ της μερικής απασχόλησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι ...«λαϊκιστής».

Μπορεί όμως να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πόσο ...σοβαρό είναι να απαιτεί κανείς σήμερα από έναν μισθωτό να ζήσει με 500 ευρώ; Πόσο σοβαρό είναι το να επιβιώσει ένας άνεργος με 400 ευρώ; Είναι μήπως σοβαρό το να δουλεύει κανείς 15 ώρες τη βδομάδα με τις αντίστοιχες αποδοχές;

Αν αυτή είναι η «σοβαρότητά» τους, τότε προφανώς δεν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και καθόλου μα καθόλου «υπεύθυνοι». Οταν προέρχονται από μια τέτοια κυβέρνηση αυτοί οι χαρακτηρισμοί, δε θεωρούνται «κομπλιμέντα».

Α, ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ τα πράγματα στη θέση τους, τις προάλλες στη Βουλή δεν καταψηφίστηκε μόνο η τροπολογία για το ωράριο των φαρμακείων, που καλώς έκανε και καταψηφίστηκε.

Επίσης υπερψηφίστηκε και η ρύθμιση που περικόπτει τα δώρα όλων των συνταξιούχων και τα κάνει επιδοματάκια. Κι αυτό το ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Ετσι για να ...μην ξεχνιόμαστε.

ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΜΩΣ Ε; «Συμφωνήσανε», λένε ραδιόφωνα και κανάλια, «οι κοινωνικοί εταίροι να προστατεύσουν τον κατώτατο και τον 13ο και 14ο μισθό»!

Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός του ...«βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», τότε ποιος είναι; Είναι απορίας άξιο το πώς πιστεύουν πως ο κόσμος που ακούει θα τα «χάψει» κάτι τέτοια...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Δέσμευση» για παλλαϊκό ξεσηκωμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Σιγή νεκροταφείου» ενόψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το PSI, αλλά και της νέας δανειακής σύμβασης αξιώνει ούτε λίγο ούτε πολύ διά του εκπροσώπου της η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. «Η στιγμή επιβάλλει απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, γιατί είναι προφανές ότι τα όσα θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες - και κυριολεκτώ - θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε χτες ο Π. Καψής, υποδαυλίζοντας τη γνωστή προπαγάνδα του φόβου και της υποταγής του λαού. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν απευθύνεται στα κόμματα της πλουτοκρατίας που τη στηρίζουν, ούτε βέβαια την φοβίζουν οι σικέ «ανταρσίες» και τα άθλια παιγνίδια εντυπώσεων στη Βουλή. Αυτό που επιδιώκουν είναι να «παγώσουν» οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ώστε να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση η σφαγή των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, η εξαθλίωση του λαού για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είναι αλήθεια ότι θέλουν να τα σαρώσουν όλα μέσα στις επόμενες μέρες, όπως «αποκαλύπτει» ο εκπρόσωπος, που επιχειρεί δόλια να εμφανίσει τη δέσμευση των αστικών κομμάτων ως δέσμευση του λαού. Η μόνη δέσμευση όμως που πρέπει να αναλάβει ο λαός είναι να σημάνει συναγερμό, να απορρίψει τους εκβιασμούς και τα διλήμματα που ξεδιάντροπα χρησιμοποιούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και να οργανωθεί στους χώρους δουλειάς, ώστε να παρεμποδίσει τα νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται και θα κάνουν κόλαση τη ζωή του και να συμπλεύσει με το ΚΚΕ για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων.

Το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων...

Κανένα πρόβλημα εμφανίζεται να μην έχει η ηγεσία του ΣΕΒ με τις δήθεν «κόκκινες γραμμές» που βάζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και τον κατώτατο μισθό. Αντίθετα αξιοποιεί τον «κοινωνικό διάλογο» και εμφανίζεται θρασύτατα ως προστάτης των συλλογικών συμβάσεων. «Υπερασπιζόμαστε το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε το δίχτυ προστασίας που προσφέρει η ΕΓΣΣΕ για τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς, χωρίς αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω για όσο διαρκεί η κρίση», δήλωσε προκλητικά η ηγεσία των μεγαλοβιομηχάνων, ακριβώς γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι ο στόχος της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης επιτυγχάνεται μια χαρά και με τους ισχύοντες αντεργατικούς νόμους. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν ψηφιστεί συνολικά 12 ανατροπές στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, των μισθών και των εργασιακών σχέσεων, που έχουν ήδη αποδώσει θεαματικά αποτελέσματα για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών των ανατροπών περιλαμβάνεται η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, το «πάγωμα» στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στους μη «συνδικαλισμένους» εργοδότες, η διεύρυνση της χρήσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για παροχή εργασίας για περισσότερο από τα δύο χρόνια και χωρίς αποζημίωση στη λήξη, η μείωση των αποζημιώσεων κατά 50% με το τέχνασμα της προειδοποίησης, η αύξηση από 6 σε 9 μήνες που μπορεί ο εργοδότης μέσα στη διάρκεια 1 χρόνου να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας αντί απολύσεων, η αύξηση στα όρια των επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων στο 5% του προσωπικού, η χαμηλότερη κατά 20% αμοιβή για τους νέους έως 25 ετών κ.ο.κ.

... και τα «αποτελέσματα»

Τα αποτελέσματα των σαρωτικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις καταγράφονται ήδη από τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Σώμα Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ) 712.700 εργαζόμενοι (το 26,8% των απασχολούμενων μισθωτών) εργάζονται με ατομικές συμβάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, συνολικά 1.947.300 εργαζόμενοι σε σύνολο 2.660.000 «καλύπτονταν» από κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Οι υπόλοιποι 712.700 εν δυνάμει είχαν όρους ατομικών συμβάσεων (σε αυτούς υπολογίζονται και 11.085 για τους οποίους 1.727 επιχειρήσεις υπέβαλαν στοιχεία για αλλαγή μισθών). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το 2011 οι επιχειρήσεις προχώρησαν στη σύναψη «ευέλικτων» συμβάσεων (με χαμηλότερους μισθούς), μειώνοντας τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό, αυξάνοντας τις προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας και μετατρέποντας συμβάσεις πλήρως απασχολούμενων εργαζομένων σε μερικής (+73,25% σε σχέση με το 2010) και εκ περιτροπής (+ 193,06% κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και + 631,89% με μονομερή απόφαση του εργοδότη). Συνολικά 360.820 εργαζόμενοι απασχολούνταν, επίσημα, με μειωμένους κατά 40% έως και 50% μισθούς, ενώ 52 επιχειρήσεις με 17.531 εργαζόμενους συμφώνησαν με επιχειρησιακές συμβάσεις μειώσεις μισθών από 10% έως και 42%... Ολα αυτά πριν αρχίσει ο «κοινωνικός διάλογος». Τώρα οι κοινωνικοί εταίροι χέρι χέρι με τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και την τρόικα ετοιμάζονται να δώσουν τη χαριστική βολή, οδηγώντας την εργατική τάξη σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προκαλούν και κοροϊδεύουν

Η χυδαία προσπάθεια υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αποστασιοποιηθούν από την αντιδραστική πολιτική, που με συνέπεια υπηρέτησαν και υπηρετούν, περιορίζοντάς την σκόπιμα στο μνημόνιο, είναι πρόκληση για το λαό. Τι κρύβουν; Πρώτον, ότι στην πλειοψηφία τους οι αντεργατικές και αντιλαϊκές ανατροπές που προώθησαν από κεντρικές κυβερνητικές θέσεις την τελευταία διετία, περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο εκλέχτηκαν. Ακόμα και το μνημόνιο, το οποίο υποτίθεται ότι «δεν διάβασαν» ή το χαρακτηρίζουν τώρα «αναποτελεσματικό», περιείχε τον πυρήνα των μέτρων που προπαγάνδιζε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, είχε όμως σκοπό να τα προωθήσει τεμαχισμένα και με πιο αργούς ρυθμούς, για να διασωθεί πολιτικά. Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ, που έχασε τις εκλογές το 2009.

Δεύτερον, υπουργοί όπως ο Χρυσοχοΐδης, όταν υπογραφόταν το πρώτο μνημόνιο, ανέβαιναν στα κάγκελα για να το υπερασπιστούν. Τώρα λένε πως δε γνώριζαν το περιεχόμενό του, εφάρμοσαν όμως μέχρι κεραίας όσα προέβλεπαν οι αλλεπάλληλες συμφωνίες με την τρόικα για τους τομείς της υπουργικής τους ευθύνης. Σήμερα, μάλιστα, καυχιούνται ότι υπήρξαν αποτελεσματικοί σε ό,τι τους ανατέθηκε και παρουσιάζουν την προσήλωσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική σαν προσόν για αναβάθμιση του ρόλου τους στην αστική διαχείριση. Κι αυτό επειδή τα μέτρα που σφαγιάζουν εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα είναι διαχρονική στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της, που κλιμακώνει την επιθετικότητά της σε συνθήκες κρίσης για λογαριασμό των μονοπωλίων, ανεξάρτητα αν μια χώρα έχει υπογράψει μνημόνιο ή όχι.

Ακόμα πιο πέρα: Αυτό που λένε οι δήθεν «διαφωνούντες», όπως και άλλοι προηγουμένως, δεν είναι ότι διαφωνούν με την ουσία του μνημονίου, άρα και της στρατηγικής που το επιβάλλει, αλλά με το γεγονός ότι δεν έγινε «καλή διαπραγμάτευση» για τους όρους του. Μ' αυτόν τον τρόπο στρώνουν το δρόμο ώστε να καταπιεί ο λαός αδιαμαρτύρητα τα επόμενα βάρβαρα μέτρα, εντός και εκτός μνημονίων, με την αυταπάτη ότι τώρα γίνεται «καλύτερη» διαπραγμάτευση από τους αστούς πολιτικούς, που είδαν δήθεν τα «λάθη» τους! Στήνουν δόκανο στο λαό, που δείχνει σημάδια χειραφέτησης από την αστική πολιτική και με την πάλη του ασκεί πίεση, κάνοντας το αστικό σύστημα να καταφεύγει σε τακτικισμούς για να διασωθεί και να θωρακιστεί.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να τιμωρήσουν σκληρά το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ. και τις παραφυάδες τους, όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να κοροϊδέψουν την αγανάκτησή του, αλλά κυρίως για την αντιλαϊκή στρατηγική τους. Αυτή είναι που χαντακώνει δεκαετίες τώρα τη ζωή του λαού και σε συνθήκες κρίσης επιδεινώνει με πιο γρήγορους ρυθμούς τους όρους ζωής και δουλειάς της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Αυτοί που τώρα καμώνονται προκλητικά τους «μετανιωμένους», θέλουν να πρωταγωνιστούν στην επίθεση που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, με προαποφασισμένα μέτρα χωρίς προηγούμενο. Τα κόμματά τους να πάρουν την απάντηση που τους πρέπει. Να χάσουν την ικανότητα να πατούν το λαό στο σβέρκο, με αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του ΚΚΕ, με δυνάμωμα της οργάνωσης και πάλης στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, παντού, με την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας σε ρότα σύγκρουσης και ρήξης με το κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ