Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με στόχο τη διαχείριση του καπιταλισμού

Γρηγοριάδης Κώστας

«Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα»... Οι δημοσκοπήσεις για μια ακόμα φορά γίνονται «σημαία» απ' την ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που προτρέχει να συμπεράνει «ανατροπή του πολιτικού σκηνικού», σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» χτες, και «πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με νέα πια ποιοτικά χαρακτηριστικά να το συνθέτουν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του σχήματος Π. Σκουρλέτη (ρ/σ «Κόκκινο»). Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει την επιθυμία του για πραγματικότητα. Παλαιότερα είχε φτάσει μέχρι και 20% να παίρνει σε δημοσκοπήσεις, τις οποίες και πάλι έκανε παντιέρα μιας υποτιθέμενης «ανατροπής». Προσγειώθηκε γρήγορα και ανώμαλα, αλλά ο οπορτουνισμός παραμυθιάζει τον κόσμο.

Οι δυνάμεις που συνθέτουν το αστικό πολιτικό σκηνικό μπορεί πράγματι να ανασυντεθούν, να αναδιαταχθούν, νέες να προκύψουν που θα πάρουν τη θέση των παλιών. Η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού είναι ένα εργαλείο αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης του λαού, του οποίου η άρχουσα τάξη δεν έχει ακόμα κάνει χρήση όλων του των δυνατοτήτων. Σήμερα το ζήτημα για το λαό δεν είναι η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Είναι η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Αυτό σκόπιμα το αποσιωπούν οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν παλεύουν για μια τέτοια προοπτική, αλλά για τη διατήρηση του καπιταλισμού «με ανθρώπινο πρόσωπο». Κοροϊδία δηλαδή η πολιτική που θέλει και τα μονοπώλια κερδοφόρα και τους εργάτες χορτάτους. Κομπάζει ο Π. Σκουρλέτης ότι «η αριστερά αθροιστικά αποτελεί σήμερα την πρώτη πολιτική δύναμη» και καλεί σε συνεργασία ώστε να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Μάλιστα, επικαλείται διαρκώς τον εργοτόκοσμο, τάχα ότι είναι προς το συμφέρον του μια τέτοια συγκόλληση.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, για τις δυνάμεις της «αριστεράς» που δε βλέπουν την ώρα να διαχειριστούν την εξουσία της αστικής τάξης. Ας ενωθούν κι ας διεκδικήσουν τη διαχείριση, ως εκεί πάει η «εναλλακτική» τους πρόταση και γι' αυτό πανηγυρίζουν τις δημοσκοπήσεις. Αλλά και για τους αυτοαποκαλούμενους αριστερούς, αντιμνημονιακούς, προοδευτικούς το εγχείρημα είναι δύσκολο αφού οι απόψεις τους είναι πολλαπλάσιες των «σχηματισμών» τους. Βεβαίως, το ΚΚΕ είναι προφανές ότι δεν έχει καμία θέση σ' αυτή την επιδίωξη. Γιατί δεν υπηρετεί το συμφέρον του λαού και της εργατικής τάξης. Αυτό υπηρετείται μέσα απ' την επιδίωξη για συγκρότηση μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας που θα αναμετρηθεί με την εξουσία του κεφαλαίου και θα την ανατρέψει, οικοδομώντας τη λαϊκή εξουσία.

Η ΓΣΕΕ ... «στηρίζει»

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ λέει πως «στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας» και την 24ωρη απεργία που προκηρύχθηκε στο Θριάσιο Πεδίο την ερχόμενη Τρίτη 13 Δεκέμβρη. Και συνεχίζει: «Τα προβλήματα για τους εργαζόμενους της περιοχής έχουν συσσωρευθεί και γιγαντωθεί με δεδομένο το γεγονός ότι επιχειρήσεις όπως η χαλυβουργία, τα ναυπηγεία, τα αμυντικά συστήματα, τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, ΧΑΛΥΨ κλπ. έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή αντεργατικών και απαράδεκτων μέτρων κατά των εργαζομένων». Και συμπληρώνει: «Το δικαίωμα στην εργασία, στην αμοιβή και στην κοινωνική ασφάλιση είναι αδιαπραγμάτευτα ζητήματα για όλους τους εργαζόμενους που με ενότητα και αγώνα υπερασπίζουμε όλοι μαζί!».

Η ΓΣΕΕ, ακόμη και με αυτήν την - «αθώα» θα έλεγε κάποιος - ανακοίνωση φροντίζει, για άλλη μια φορά, να κρύψει μέρος της αλήθειας, αλλά και των ευθυνών της. Σάμπως, δεν ήταν αυτές οι δυνάμεις, της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και συνολικά του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που όλα τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στους διάφορους κοινωνικούς διαλόγους, συνδιαμορφώνοντας μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το πλαίσιο των αντεργατικών νόμων, οι οποίοι αξιοποιούνται και σήμερα για να σφαγιαστούν τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις; Σάμπως, δεν ήταν αυτές οι δυνάμεις της ΓΣΕΕ, που έλεγαν πως οι ιδιωτικοποιήσεις των ναυπηγείων, των αμυντικών συστημάτων, των τσιμέντων κλπ. (που πέταξαν εκατοντάδες στο δρόμο) αφού θα μπουν ιδιώτες, θα φέρουν και επενδύσεις; Οι ίδιοι που σήμερα καταγγέλλουν την «εφαρμογή αντεργατικών και απαράδεκτων μέτρων κατά των εργαζομένων», είναι αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια συναίνεσαν και συνυπέγραψαν το έγκλημα της καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων, του τσακίσματος των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων, έβαλαν κι αυτοί το «χεράκι» τους στον ενταφιασμό της κοινωνικής ασφάλισης.

... αλλά σιωπά για την ουσία

Ωστόσο - και για να μιλήσουμε στην ουσία - όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις, που αναφέρει η ΓΣΕΕ, είναι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την οικονομία. Επιχειρήσεις, που ο λαός τις έχει ανάγκη, για να παράγουν με γνώμονα τις δικές του ανάγκες και όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου. Για να μπορέσει λοιπόν να υπάρξει ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, θα αξιοποιεί όλο το εργατικό δυναμικό κι έτσι θ' αντιμετωπίσει την ανεργία, πρέπει αυτές οι επιχειρήσεις να κοινωνικοποιηθούν, να ενταχθούν σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία και με εργατικό έλεγχο να μπουν στην υπηρεσία για την ικανοποίηση των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών. Ετσι και μόνο έτσι θα σταματήσουν να υπάρχουν άνεργοι και η ανέχεια να μαστίζει όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες. Αλλά γι' αυτά η ΓΣΕΕ δε λέει τίποτα...

Ορος επιβίωσης η οργάνωση των ανέργων

Η οργάνωση των ανέργων και η συμμετοχή τους στους αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μαζί με τους εργαζόμενους, είναι όρος επιβίωσης. Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 20 Δεκέμβρη, κάθε συνδικάτο, κάθε λαϊκή επιτροπή πρέπει να έρθει σε επαφή με τους άνεργους του κλάδου και της γειτονιάς, να κουβεντιάσουν και να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, εξαιτίας του βίαιου και πολλές φορές μακροχρόνιου αποκλεισμού τους από την παραγωγή και άρα από το μεροκάματο. Να διαμορφώσουν στόχους πάλης και διεκδικήσεις, να σχεδιάσουν τη δράση τους για την ανακούφιση των οικογενειών τους για κάλυψη επιτακτικών αναγκών τους.

Τον Σεπτέμβρη του 2011 οι άνεργοι συγκριτικά με το Σεπτέμβρη του 2010, δηλαδή στη διάρκεια ενός χρόνου, οι αυξήθηκαν σε ποσοστό 36,6%. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 17,5% από 12,6% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Και είναι βέβαιο, ότι ο αριθμός αυτός «δε χωράει» όλη την πραγματικότητα. Σε εκατομμύρια σπίτια υπάρχει ένας ή και παραπάνω άνεργοι, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς στέγη, ρεύμα και νερό, δε δικαιούνται παιδικό σταθμό τα παιδιά τους, δεν έχουν να αγοράσουν φάρμακα και να πληρώσουν γιατρό, στερούνται τροφής και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ταυτόχρονα, ο πλούτος που παράγεται είναι τόσο μεγάλος, ώστε να υπάρχει υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, ενώ οι κυβερνήσεις όλα τα χρόνια έχουν προσφέρει τα πάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και οι άνεργοι, οφείλει να πιέσει, να διεκδικήσει ασυμβίβαστα τα αναγκαία για να ζουν όλοι όσοι είναι χωρίς δουλειά, έχει χρέος να μην επιτρέψει το «Μεσαίωνα» να μπει σε κανένα σπίτι. Γι' αυτό το σκοπό, επιτροπές ανέργων πρέπει να στηθούν σε κάθε σωματείο, σε κάθε γειτονιά.

Είναι το λιγότερο, το αναγκαίο που μπορεί και πρέπει να γίνει σήμερα. Οι άνεργοι δεν φταίνε, ούτε επέλεξαν να είναι άνεργοι, ενώ όσο εργάζονταν παρήγαγαν πλούτο που δεν καρπώνονταν. Ανεργία πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει στον καπιταλισμό και προκύπτει από το ότι η οικονομία και η παραγωγή οργανώνεται σύμφωνα με το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα. Στην κρίση αυξάνεται πολλαπλάσια. Γι' αυτό χρειάζεται παλλαϊκή κινητοποίηση και αλληλεγγύη παντού, για να δοθεί αξιοπρεπές επίδομα σε όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Να «παγώσουν» όλα τα δάνεια, να διασφαλιστεί η δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, δωρεάν μετακίνηση και η πλήρης διατροφή τους. Να υπάρχει δωρεάν χορήγηση τροφίμων από το κράτος.

Ταυτόχρονα, άνεργοι και εργαζόμενοι δεν αρκεί να παλεύουν μόνο για τα παραπάνω. Εχουν συμφέρον από την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Τότε αυτά θα είναι κοινωνικοποιημένα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά ανάλογα με τις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες σε εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Αυτό θα απελευθερώσει και τις παραγωγικές δυνάμεις - πρώτα και κύρια τον άνθρωπο - που σήμερα απαξιώνονται. Ο πλούτος που θα παράγεται απ' όλους που θα έχουν δουλειά θα είναι πολλαπλάσιος και θα μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού. Οπισθοχώρηση από αυτό το στόχο, σημαίνει διαιώνιση της βαρβαρότητας.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Ετοιμα τα νέα βάρβαρα μέτρα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΠΟ ΕΔΩ ΤΟ ΕΙΧΕ, από εκεί το είχε, το είπε τελικά ο Λ. Παπαδήμος: Το 2012 θα παρθούν νέα μέτρα! Και προφανώς δε θα είναι ...φιλολαϊκά.

Μιλάμε για τα ίδια μέτρα, που πριν από μερικές βδομάδες, ο Ε. Βενιζέλος μάς έλεγε ότι δεν είναι απαραίτητο να ληφθούν.

Κάποια, θα αφορούν - λένε - τις αποκλίσεις του 2011, κάποια άλλα θα αφορούν τη νέα δανειακή σύμβαση. Πάντως, μιλάμε για ένα ακόμη «πακέτο» που θα πέσει στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Αυτά, για να κατανοήσουμε ...επαρκώς το τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά τα περί «δημοσιονομικής ενοποίησης», «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών» και «ενίσχυσης του Ευρώ» που ακούσαμε από τις Βρυξέλλες!

Σημαίνουν έτσι απλά ότι οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές και η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, κόβοντας μισθούς, δικαιώματα, παροχές και γενικώς ...ό,τι βρουν μπροστά τους.

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ! Η «τρόικα» - όπως μαθαίνουμε - ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την εφαρμογή του άρθρου 37, αυτού που προωθεί τις ατομικές συμβάσεις αντί των συλλογικών.

Κατά έναν περίεργο τρόπο, αυτό ακριβώς απασχολεί, αυτόν τον καιρό, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τις εταιρείες. Κι όταν λέμε «τους απασχολεί» εννοούμε ότι πιέζουν, εκβιάζουν, απολύουν, τρομοκρατούν για να το επιτύχουν.

Δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει αυτό: `Η ότι μερικές φορές οι συγκυρίες είναι παράξενες και η τρόικα με τους εγχώριους εκπροσώπους του κεφαλαίου έχουν κοινό ... «κάρμα». `Η ότι μιλάμε για ενορχηστρωμένη, συνεννοημένη και καθόλα «στημένη» επίθεση.

Κι επειδή προφανώς ισχύει ...το δεύτερο, καλύτερα οι κυβερνώντες να σταματήσουν να παίζουν το θέατρο του είδους «μας πιέζει η τρόικα», γιατί κανείς πλέον δεν τους πιστεύει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ανάπτυξη» υπέρ των μονοπωλίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παντελώς παραπλανητική είναι η εκτίμηση που γίνεται από διάφορες πλευρές ότι τάχα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ «υστερούν στο αναπτυξιακό σκέλος» και επικεντρώνονται μονοδιάστατα στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ουδέν αναληθέστερον. Οι αποφάσεις της συνόδου είναι ένα συνολικό πακέτο που προωθεί ενιαία τη στρατηγική της πλουτοκρατίας για έξοδο από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων, εξωθώντας τους λαούς στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση. Η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή της άγριας λιτότητας και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων και από την άποψη αυτή θεωρείται κατ' εξοχήν αναπτυξιακό μέτρο, εννοείται από τη σκοπιά των συμφερόντων των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα όμως στο Κείμενο των Συμπερασμάτων υπάρχει σαφής αναφορά στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» (πρώην Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας), που ως γνωστόν περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο τη δραστική συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, όπως ότι «το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» πρέπει να συγκρίνεται «με τους κυριότερους συγκρίσιμους εμπορικούς εταίρους», δηλαδή με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία. Στο ίδιο σύμφωνο, προβλέπεται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αλλά και πώς τα συνταξιοδοτικά όρια συνδέονται με «το προσδόκιμο ζωής», δηλαδή με τα θυμαράκια... Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ συνιστούν ένα μνημόνιο διαρκείας για όλους τους λαούς, που καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μόνη φιλολαϊκή διέξοδος η αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και διαγραφή του χρέους.

Βγάζουν «λάδι» τη σοσιαλδημοκρατία

Οσο πιο γρήγορα φύγουν η Μέρκελ κι ο Σαρκοζί από τις ηγεσίες των δύο πιο ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης, τόσο το καλύτερο για τους λαούς, επισήμανε σε χτεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη ο Δημ. Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι την ώρα που ο λαός δέχεται ολομέτωπη και ενιαία επίθεση από τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει σταθερά δράση για να ξεχαστούν οι ευθύνες της σοσιαλδημοκρατίας και το πόσο αποφασιστικά πρωταγωνιστεί στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Αλήθεια, όταν στην καγκελαρία βρισκόταν ο σοσιαλδημοκράτης Σρέντερ, μήπως οι Γερμανοί εργάτες απολάμβαναν μισθούς αντίστοιχους του πλούτου που παρήγαγαν; Μήπως υπήρχε π.χ. στη χώρα αποκλειστικά δωρεάν Υγεία, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία λαϊκή οικογένεια που στερείται την εξέταση ή την εγχείρηση που έχει ανάγκη; Επί των ημερών των σοσιαλδημοκρατών δεν ήταν που άνεργη είχε χάσει το επίδομα του αντίστοιχου ΟΑΕΔ επειδή είχε αρνηθεί να δουλέψει σε οίκο ανοχής; Οι σοσιαλδημοκράτες δεν είναι αυτοί που ως κυβέρνηση με την «Ατζέντα 2010» πέρασαν τα άγρια αντεργατικά μέτρα στη Γερμανία; Επί των ημερών των σοσιαλδημοκρατών δεν ήταν που οι ελαστικές μορφές απασχόλησης άρχισαν να επεκτείνονται έναντι της σταθερής εργασίας; Τα ίδια έλεγαν και όταν στη Γαλλία ήταν στην κυβέρνηση ο Ζοσπέν, διαφημίζοντας ως ...κατάκτηση το 35ωρο που χρησιμοποιήθηκε για μειώσεις μισθών, αφού στον καπιταλισμό η όποια μείωση του εργάσιμου χρόνου γίνεται σε όφελος του εργοδότη, ποτέ του εργάτη.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαταλείπει το γνωστό τροπάρι της αθώωσης της σοσιαλδημοκρατίας. Ο ρόλος που παίζει είναι επικίνδυνος για την εργατική τάξη, συγκαλύπτει και φυγαδεύει τους αντιπάλους του λαού, αποδεικνύεται τελικά πολύτιμος υποστηρικτής τους.

Για τη σωτηρία του 0,78%

Η απειλή της εξάπλωσης της πείνας στη χώρα μας, σε συνθήκες καπιταλιστικής βαρβαρότητας, μετά από 17 μήνες εφαρμογής του μνημονίου, δεν ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού. Αποτελεί μια σκοτεινή πραγματικότητα. Ημέρα με την ημέρα πυκνώνει η ειδησεογραφία που αναφέρεται σε παιδιά που λιποθυμούνε από την πείνα μέσα σε σχολικές αίθουσες, σε χιλιάδες εξαθλιωμένους, θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και των κυβερνητικών πολιτικών, που αναζητούν ένα πιάτο φαΐ σε συσσίτια για απόρους.

Αυτή όμως είναι η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Στην άλλη, τη φωτεινή του πλευρά βρίσκουμε εν έτη 2011 86.000 εκατομμυριούχους, με περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερα από 1 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, όπου σε έρευνα μελέτη που έκανε, αποτυπώνει την κατανομή του πλούτου, στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.

Με τη συνολική αξία του πλούτου στην Ελλάδα να εκτιμάται από την έρευνα ότι το 2011 ανέρχεται στα 1 τρισ. δολάρια, οι 86 χιλ. εκατομμυριούχοι (το 0,78% του πληθυσμού) κατέχουν πλούτο που κυμαίνεται μεταξύ του 10% και του 15% του συνόλου. Μόλις 116 άτομα διατηρούν περιουσιακά στοιχεία που κυμαίνονται από 50 έως και 100 εκατ. δολαρίων ο καθένας, ενώ, στην αμέσως επόμενη βαθμίδα, βρίσκουμε 54 άτομα με περιουσιακά στοιχεία από 100 εκατ έως 1 δισ. δολάρια. Στην κορυφή της πυραμίδας του πλούτου, φιγουράρουν τα ονόματα 5 δισεκατομμυριούχων, γνωστών οικογενειών της οικονομικής ολιγαρχίας.

Γι' αυτό το 0,78% όλος αυτός ο θόρυβος, ο σαματάς με τα μνημόνια, τα εξοντωτικά μέτρα, τα χαράτσια, την εξάπλωση της πείνας. Αν μάλιστα περάσουμε στη δεύτερη βαθμίδα του πλούτου, στους 116 Κροίσους, αυτοί ανέρχονται μόλις στο 0,01% του πληθυσμού. Αυτούς επιδιώκουν να σώσουν, για αυτή την απειροελάχιστη μειοψηφία υποφέρει σήμερα ο ελληνικός λαός. Πρόκειται όμως και για στοιχεία που καταδεικνύουν την εξαχρείωση του σημερινού συστήματος, το σάπισμα του, την ολοσχερή βαρβαρότητα που το διακρίνει σε όλες του τις πτυχές. Ενα κοινωνικό - οικονομικό σύστημα που έφτασε στα ιστορικά του όρια και στην ημερήσια διάταξη έχει τεθεί το θέμα της αντικατάστασής του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιδραστική λυκοσυμμαχία

Οι αντιθέσεις στο παρασκήνιο και το προσκήνιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, τα παζάρια και οι αντεγκλήσεις που προηγήθηκαν, αλλά κυρίως τα αποτελέσματά της, φανερώνουν τις αγεφύρωτες διαφορές ανάμεσα στα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας, που σε συνθήκες κρίσης προσπαθεί το καθένα να διασφαλίσει για λογαριασμό της δικής του αστικής τάξης τους καλύτερους δυνατούς όρους ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η ΕΕ ούτε της αλληλεγγύης είναι, ούτε των λαών μπορεί να γίνει, όσο στο τιμόνι της εξουσίας στα κράτη - μέλη της βρίσκονται τα μονοπώλια και οι σχέσεις παραγωγής παραμένουν καπιταλιστικές.

Ο πρόσκαιρος συμβιβασμός ανάμεσα σε μερίδα των κρατών - μελών της ΕΕ, που συμφώνησε να υπογράψει το νέο σύμφωνο, ενισχύει και δεν ελαττώνει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας. Το επόμενο διάστημα, τα αυστηρά δημοσιονομικά όρια που προβλέπει το νέο σύμφωνο και οι κυρώσεις που τα συνοδεύουν, θα αποτελέσουν όχημα για αποπομπή χωρών από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, για εξώθηση της Ελλάδας και άλλων καπιταλιστικών κρατών σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Ούτε όμως οι χώρες που τελικά θα μείνουν στο «σκληρό πυρήνα» του ευρώ εγγυώνται τη μεταξύ τους ενότητα. Αντίθετα, οι αντιθέσεις θα οξυνθούν, αφού οι αποφάσεις της Συνόδου δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αιτία της κρίσης, που είναι υπερσυσσώρευσης και υπερπαραγωγής και απαιτεί καταστροφή μέρους του κεφαλαίου για να περάσει η καπιταλιστική οικονομία σε φάση - αναιμικής ούτως ή άλλως - ανάκαμψης.

Η όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό των κρατών - μελών, ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης, θα κάνουν ακόμα πιο επιθετικό το κεφάλαιο, θα ενισχύσουν τις φυγόκεντρες τάσεις σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, η «οικονομική διακυβέρνηση», όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, σηματοδοτεί την παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ ενάντια στους λαούς. Με όχημα τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την τήρηση των ορίων στο χρέος, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα βρίσκονται διαρκώς κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη μέτρων και ανατροπών σε εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα, μεγέθους πολύ μεγαλύτερου από αυτά που έχουν ζήσει μέχρι τώρα. Στον αντίποδα, τα μονοπώλια εξασφαλίζουν φθηνότερα εργατικά χέρια και νέα πεδία κερδοφόρας δράσης, στην προσπάθειά τους να σταθούν και να θωρακιστούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Η καπιταλιστική ΕΕ δε σουλουπώνεται και η αντιδραστική της πορεία δεν πρόκειται να αναστραφεί με μερεμέτια, όπως προτείνουν οι οπορτουνιστές. Χρειάζονται ριζικές ανατροπές σε κάθε κράτος - μέλος, στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, για να ευημερήσουν οι λαοί. Στην Ελλάδα, το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται στις αναλύσεις του για την ΕΕ, επαληθεύονται οι προειδοποιήσεις του στο λαό, δικαιώνεται η στρατηγική ενάντια στα μονοπώλια και τις διακρατικές τους ενώσεις. Τώρα είναι η ώρα ακόμα πιο μαζικά ο λαός να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, να συμπορευτεί μαζί του. Ελπίδα για τον εργαζόμενο λαό μπορεί να δώσει μόνο η πάλη για το εμπόδισμα της αντιλαϊκής πολιτικής, δεμένη με τον επίμονο, καλά οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Για αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ