Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κόλπα αστών δημοσιολόγων

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Λυπάμαι αλλά όλα αυτά έχουν ένα όνομα: το όνομα της αποτυχίας. Και όσοι δεν συνειδητοποιούν ότι το πρόγραμμα προσαρμογής, το "Μνημόνιο" αν προτιμάτε, απέτυχε παταγωδώς, μάλλον προτιμούν να κοροϊδεύουν την κοινωνία κατάμουτρα»... Το απόσπασμα, όσο και αν εντυπωσιάζει εκ πρώτης όψεως, είναι από το χτεσινό άρθρο του Γ. Πρετεντέρη (στα «Νέα»). Αλήθεια τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την υποκρισία, τον κυνισμό, το θράσος, το χαμαιλεοντισμό; Οι πάντες θυμούνται ότι ο εν λόγω αστός δημοσιολόγος ήταν φανατικός υπέρμαχος του μνημονίου, επιπλήττοντας μάλιστα σκαιότατα όσους διαφωνούσαν με το αφοπλιστικό επιχείρημα «όποιος διαφωνεί να φέρει τα λεφτά για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις»... Τώρα δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποκηρύξει μετά βδελυγμίας το μνημόνιο και να καταγγείλει δημόσια όσους δεν παραδέχονται ότι έχει αποτύχει παταγωδώς. Το κόλπο είναι παλιό και δοκιμασμένο: «καταγγέλλουμε τις αποτυχημένες συνταγές και τους διαχειριστές τους, ακριβώς για να διασώσουμε την κυρίαρχη πολιτική και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας». Στη συγκεκριμένη περίπτωση καταγγέλλουν το μνημόνιο και χρεώνουν όλες τις ευθύνες στον «αποτυχημένο διαχειριστή Γ. Παπανδρέου», με εξόφθαλμο στόχο να δικαιώσουν την κυβέρνηση συνεργασίας του κεφαλαίου και το μνημόνιο διαρκείας. Ομως αυτό που πραγματικά δικαιώνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού, είναι το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ότι το δίλημμα δεν ήταν μνημόνιο - αντιμνημόνιο, αλλά με τα μονοπώλια ή με το λαό, με την εξουσία των μονοπωλίων ή με τη λαϊκή εξουσία.

Παλιές αμαρτίες και ψευτοδιλήμματα

«Το τέλος της Ευρώπης του Μάαστριχτ έχει επέλθει», απεφάνθη χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης. Το κακό γι' αυτούς είναι πως η ΕΕ του Μάαστριχτ - εκεί όπου συνομολογήθηκε η ομώνυμη συνθήκη, που εν ολίγοις μετέτρεπε τον ευρωενωσιακό χώρο σε ξέφραγο αμπέλι για τα μονοπώλια και τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους σε αναλώσιμα για την κερδοφορία τους, την οποία ψήφισε ζητωκραυγάζοντας ο ΣΥΝ - ζει και βασιλεύει. Ο ΣΥΝ, όμως, προσπαθεί να την κάνει στριφογυριστή τώρα που ξεσκεπάστηκε στα μάτια του λαού τι σόι πράμα είναι η Ευρωένωση την οποία στήριζε και στηρίζει. Τα αλλοτινά διλήμματα τα αντικαθιστά σήμερα με άλλα, εξίσου ψευδεπίγραφα. Λέει ο Π. Σκουρλέτης: «Το ερώτημα είναι τι θα την διαδεχθεί. Το δίλημμα που τίθεται σήμερα είναι σαφές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ή θα εμμείνει στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία και θα διαλυθεί βυθιζόμενη στην ύφεση ή θα αναζητήσει, μέσα από την ανατροπή των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, το δρόμο μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής με προστασία της εργασίας, των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και αναδιανομής του πλούτου»!

Τέτοιο δίλημμα δεν υφίσταται, αφού δεν υφίσταται καν το ενδεχόμενο να εξανθρωπιστεί ο καπιταλισμός, να δώσει πίσω όσα αφαίρεσε απ' τους λαούς, να μοιραστεί μαζί τους τον πλούτο που έχει συσσωρεύσει. Η φύση του είναι να κυνηγάει ακόμα περισσότερα κέρδη, ακόμα μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Στη φύση του είναι να τσαλαπατάει τους λαούς. Να γεννάει κρίσεις και να βυθίζει την ανθρωπότητα στη βαρβαρότητα. Και δεν πρόκειται να την αρνηθεί τη φύση του, όπως ισχυρίζονται οι οπορτουνιστές. Το δίλημμα, λοιπόν, σήμερα είναι ένα και ολοκάθαρο: Με το λαό ή τα μονοπώλια; Πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο ή υποταγή στη βαρβαρότητα των καπιταλιστών; Αυτό το δίλημμα από την εποχή του Μάαστριχτ ο ΣΥΝ το έχει απαντήσει. Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές.

Για τη σωτηρία του καπιταλισμού και της ΕΕ

Δήλωσε χτες η Ρ. Δούρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ: «(...)ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα γύρω από τη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, που βλέπει πλέον και το δικός της κόστος δανεισμού από τις αγορές στα ύψη. Εξ ου και οι εκκλήσεις του Παρισιού, προκειμένου η ΕΚΤ να διευρύνει το ρόλο της στη δανειοδότηση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στις εκκλήσεις αυτές το Βερολίνο κωφεύει (...)».

Αφού λοιπόν επιχειρεί να περιγράψει, απ' τη δική τους οπτική, τα τεκταινόμενα στην ΕΕ, επιχειρεί να δώσει και μια απάντηση σύμφωνη με την πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνει, λοιπόν: «Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς υποστηρίζουν ότι (...) σημαντική διέξοδο θα αποτελούσε η αλλαγή του ρόλου και της αποστολής της ΕΚΤ, έτσι ώστε να μπορεί να δανείζει με ελάχιστα ή μηδενικά επιτόκια τις κυβερνήσεις».

Ας απαντήσει ο λαός τι είδους αριστερά είναι αυτή που οι προτάσεις της είναι ταυτόχρονα και προτάσεις του Σαρκοζί, της καπιταλιστικής Γαλλίας που μάχεται για τη διάσωση των μονοπωλίων της. Και στη συνέχεια μπορεί εύκολα να κατανοήσει τι θέλει να κάνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όταν ζητά συνεργασίες, μέτωπα, συμμαχίες και ποιας τάξης τα συμφέροντα θα εκφράσει ο συνασπισμός εξουσίας που θέλει να συγκροτήσει για να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Περί της «γενιάς του Πολυτεχνείου»

Πολύ θλίψη έπεσε αυτές τις μέρες σε δημοσιεύματα έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης για τη λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου», που τάχα «μας πρόδωσε», «μας απογοήτευσε»... Μίλησαν για δήθεν «χαμένη γενιά» ή για «χαμένα οράματα και στόχους». Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται ή γράφονται τέτοιες κρίσεις. Στην παρούσα φάση όμως, πήραν πιο έντονο χαρακτήρα λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και της έντονης φιλολογίας για το τέλος του «κύκλου της μεταπολίτευσης» ή της καλλιεργούμενης απάτης ότι οι κατακτήσεις που είχε ο λαός μας τις προηγούμενες δεκαετίες είναι αυτές που ευθύνονται για την οικονομική κρίση!

Εχει σημασία να σημειώσουμε ότι οι υπεραπλουστεύσεις περί γενιάς που «χάθηκε» ή που «πρόδωσε» δεν έχουν βάση. Γιατί πολύ απλά, η λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου» (όπως και κάθε άλλη εξάλλου) δεν είναι ενιαία, δεν έχει ενιαία πολιτικά χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι μια γενιά σημαδεύτηκε από έναν ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας και βαφτίστηκε από αυτόν, δε σημαίνει ότι αποκτά ενιαία πολιτική ταυτότητα! Πόσο μάλλον που ούτε καν τότε, την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα και της κορύφωσής του, δεν είχε ως «γενιά» μία κοινή πολιτική κατεύθυνση και στόχους, αλλά στους κόλπους αυτού του αγώνα αναπτύσσονταν έντονη ιδεολογική και πολιτική διαπάλη. Συνήθως, μιλούν για «γενιά του Πολυτεχνείου» και η σκέψη κάνει συνειρμούς με συγκεκριμένα γνωστά πρόσωπα που είχαν συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα, την οποία «εξαργύρωσαν» ποικιλοτρόπως, ως έδειξε η μετέπειτα «πολιτική καριέρα τους». Είναι προφανές ότι αυτό δεν χαρακτηρίζει μια ολόκληρη γενιά.

Αρα, οι αναλύσεις περί της «γενιάς του Πολυτεχνείου» που έδρεψε τους καρπούς της δεκαετίας του '80 και αυτή ευθύνεται για τη σημερινή κρίση, είναι απλουστεύσεις που θίγουν βάναυσα χιλιάδες αγωνιστές εκείνης της περιόδου, ενώ δημιουργούν ενοχές στο σύνολο του λαού μας για τις κατακτήσεις που είχε το κίνημα πριν τρεις δεκαετίες (κάτω και από έναν ευνοϊκότερο παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης).

Υπήρξαν και τμήματα εκείνης της γενιάς, με συμμετοχή ακόμα - ακόμα στον αντιδικτατορικό αγώνα, που ενσωματώθηκαν και συμβιβάστηκαν στην πορεία; Αναμφισβήτητα υπήρξαν! Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς: Αυτοί που τότε πάλευαν για μια αστικοδημοκρατική αλλαγή και μόνο, στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στην αστική δημοκρατία που προέκυψε. Δεν μπορεί να ξενίζει ή να απογοητεύει η στάση αυτών των δυνάμεων σήμερα, επειδή οι αστικές κυβερνήσεις αναγκάζονται από την καπιταλιστική κρίση να δείξουν ένα πιο σκληρό και αποκρουστικό πρόσωπο απ' ό,τι παλιότερα! Ούτε επίσης κάποιων άλλων που τότε πίστευαν ότι μπορεί εύκολα να έλθει η ανατροπή του συστήματος, το πίστευαν όμως από μικροαστική σκοπιά και στην πορεία ακριβώς γι' αυτό εγκατέλειψαν τον αγώνα, ενσωματώθηκαν. Η ταξική πάλη έχει και ναυάγια...

Το ΚΚΕ, στον αντίποδα όλων των παραπάνω, ούτε τη δεκαετία του '70 ούτε σήμερα έχει αυταπάτες. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αλλάζει η σχέση εκμετάλλευσης, με την αλλαγή μορφής του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλαγή μορφής διακυβέρνησης, που επιλέγει σε κάθε ιστορική φάση να χρησιμοποιήσει η αστική εξουσία. Γι' αυτό και βάζουμε στο στόχαστρο αυτή την ίδια την αστική εξουσία, ανεξάρτητα από τις μεταμορφώσεις της, όσο σκληρές ή ηπιότερες κι αν είναι αυτές. Αυτό είναι και το νόημα του Πολυτεχνείου για την εργατική τάξη και το λαό σήμερα. Πάλη για την εργατική, τη λαϊκή εξουσία.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Επιχειρούν να κοροϊδέψουν το λαό...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΩΡΑ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ; Κάνουν ό,τι κάνουν, στήνουν τις κυβερνήσεις που στήνουν και στη συνέχεια μας δουλεύουν κι από πάνω...

Ετσι, μας προέκυψε χτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να μας πει πως δεν προβλέπονται άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων για το 2012.

Δηλαδή, η περίφημη δανειακή σύμβαση και «η οικονομική πολιτική που απορρέει από αυτή» - όπως χαρακτηριστικά λένε - τι μπορεί να περιέχει; Αυξήσεις; Μήπως διατήρηση της αγοραστικής αξίας;

Αν ήταν έτσι, δε θα κατασκεύαζαν το «μαύρο μέτωπο» που έφτιαξαν προκειμένου να εφαρμόσουν την πολιτική τους.

Δε θα προσπαθούσε το ΠΑΣΟΚ να «μοιραστεί» τη δυσαρέσκεια του κόσμου με άλλους, και δε θα προσπαθούσε η ΝΔ να πάρει τις όποιες, έστω λεκτικές, αποστάσεις από τη σημερινή κυβέρνηση.

Προφανώς, λοιπόν, και μειώσεις μισθών θα κάνουν (είτε ευθέως, είτε πλαγίως), και ανεργία θα δημιουργήσουν, και νέους φόρους θα βάλουν, και δικαιώματα θέλουν να καταργήσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία να καταστρέψουν.

Δεν μπορούν πλέον να κοροϊδέψουν κανέναν, όσοι κι αν μαζευτούν, όσο «ευρείες» κυβερνήσεις κι αν κάνουν.

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ που θα ψηφιστεί θα είναι προϋπολογισμός ...μεγάλης αβεβαιότητας, σύμφωνα με τον Σταύρο Δήμα. Εχει δύο σενάρια (ένα με PSI, ένα χωρίς) και είναι εξαρτημένος από τις διεθνείς εξελίξεις.

Αυτό που στον Στ. Δήμα φαίνεται για «αβεβαιότητα» εμάς μας φαίνεται για ...«βεβαιότητα»: Ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω και ό,τι «εξτραδάκια» χρειαστεί θα τα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι.

Αλλωστε, το έχουμε ξαναδεί το έργο και δεν πρόκειται να αλλάξει το σενάριο μόνο και μόνο επειδή άλλαξαν κάποιοι ηθοποιοί.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανίσχυρη κυβέρνηση - ισχυρός λαός

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οφέλη στον πολίτη» ...από τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας υποσχέθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. «Ο πολίτης πληρώνει την έλλειψη συναίνεσης και τώρα ελπίζω ο πολίτης να μπορέσει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι διαμορφώθηκε η αναγκαία συναίνεση, στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου. Αυτό που δεν διευκρίνισε ο υπουργός είναι ότι ο πολίτης που θα επωφεληθεί είναι ο καπιταλιστής πολίτης, δηλαδή η αστική τάξη, στρατηγική επιλογή της οποίας είναι η συνένωση και συγκυβέρνηση όλων των κομμάτων του κεφαλαίου. Αντίθετα, ο λαός μόνο τα χειρότερα, δηλαδή την πλήρη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του, μπορεί να περιμένει από μια τέτοια συμμαχική κυβέρνηση του κεφαλαίου. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν πρέπει να επιτρέψει να είναι «σταθερή» και ισχυρή μια τέτοια κυβέρνηση. Με την πάλη του πρέπει να δυσκολέψει την κυβέρνηση και να την ανατρέψει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Οσο πιο ανίσχυρη είναι η κυβέρνηση συνεργασίας της πλουτοκρατίας τόσο καλύτερα για το λαό, που κερδίζει χρόνο για να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Χρειάζεται λοιπόν μαζική μεταστροφή, ιδιαίτερα από τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να βελτιωθεί ο συσχετισμός δύναμης σε σύμπλευση με το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία.

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

Ολο το προηγούμενο διάστημα που σφαγιάζονταν οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τα χαράτσια διαδέχονταν το ένα το άλλο, είχε οργιάσει η κυρίαρχη προπαγάνδα για τα «ρετιρέ», τους «προνομιούχους» και τις «συντεχνίες», με ολοφάνερο στόχο να συκοφαντήσουν και τσακίσουν τους ταξικούς αγώνες των εργαζομένων και του λαού. Τώρα, ενόψει της κατάθεσης του εθνικού φορολογικού συστήματος που εξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς ΕΒΕ, του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κ.ά., η κυβέρνηση, όλως τυχαίως..., έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το δήθεν «όργιο της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες», καθώς επτά στους δέκα δήλωσαν πέρσι εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Και μάλιστα σε αντιπαράθεση με τους μισθωτούς για τους οποίους τώρα τα αστικά ΜΜΕ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη «φοροαδικία» που γίνεται σε βάρος των «γνωστών υποζυγίων». Φυσικά, πρόκειται για τη γνωστή τακτική του διαίρει και βασίλευε που ξέρουν πολύ καλά να εφαρμόζουν, προκειμένου να μένει στο απυρόβλητο η πλουτοκρατία που ευθύνεται για την κρίση. Ακριβώς για αυτό δεν λένε λέξη για το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης μειώνονται διαρκώς οι συντελεστές για τα επιχειρηματικά κέρδη και μερίσματα, ούτε λένε ότι η συνεισφορά τους στα φορολογικά έσοδα προβλέπεται την επόμενη χρονιά να είναι 2,1 δισ. ευρώ (-22% σε σχέση με φέτος), δηλαδή ένα απειροελάχιστο κλάσμα μπροστά στα 50 δισ. που θα πληρώσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αυτοαπασχολούμενοι. Ο εργαζόμενος λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που του στήνουν για να τον διαιρέσουν. Εδώ και τώρα πρέπει να πάρει απόφαση ότι δεν θα κάνει άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία, αλλά θα κλιμακώσει την πάλη του για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Θαυμάστε «ριζική» αντίρρηση!

Αφού εκφράζει τη ...«ριζική» της «αντίρρηση και αντίθεση» στο νόμο για την εργασιακή εφεδρεία, η ΓΣΕΕ - με χτεσινή της επιστολή - καλεί τους εργαζόμενους να διαπραγματευτούν τους όρους με τους οποίους αυτή θα γίνει! Ετσι, ζητά «παράταση προθεσμίας για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, για τη συνολική συντάξιμη προϋπηρεσία». Ουσιαστικά, όχι μόνο δεν εναντιώνεται στη μέθοδο της εργασιακής εφεδρείας με την οποία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς σταθερή δουλειά, αλλά και προκαλεί προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των εργαζομένων. Δηλαδή, αν αυτό το ονομάζουν «αντίρρηση», πώς αντιλαμβάνονται τη «συμφωνία»;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να καταργηθούν τώρα τα χαράτσια

Η συγκυβέρνηση είναι θορυβημένη από τη λαϊκή αντίδραση ενάντια στα χαράτσια για τα ακίνητα. Εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν και αυτό δεν αφορά μόνο το φόρο που έρχεται ενσωματωμένος στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Δεν υπάρχουν λεφτά για πετρέλαιο, φαΐ, γιατρό, φάρμακα, παιδικό σταθμό. Βασικές κοινωνικές ανάγκες δεν καλύπτονται. Αυτή η πραγματικότητα έρχεται και δένει με τον οργανωμένο αγώνα, με τη συνειδητή πάλη ενάντια στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Καρατζαφέρη, ενάντια στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων. Οι καθημερινές παρεμβάσεις είναι δεκάδες σε όλη τη χώρα. Σωματεία, συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές, μαζικοί φορείς, συσπειρώνουν όλο και περισσότερους που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα και αρνούνται οργανωμένα να το κάνουν.

Πριν μερικές μέρες, στη Βουλή ο αρχηγός της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, ανέφερε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για όσους αποδεδειγμένα (σ.σ. και μόνο γι' αυτούς) δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Στην πραγματικότητα, προσπάθησε να στρογγυλέψει κάπως το βάρβαρο μέτρο, παίρνοντας υπόψη την αντίδραση που έχει ξεσηκωθεί. Το ίδιο έκαναν η Ντ. Μπακογιάννη λέγοντας να μην πληρώσουν οι άνεργοι, ο ΛΑ.Ο.Σ., που είπε να μην πληρώσουν οι έχοντες σπίτι κάτω από 120 τετραγωνικά. Ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, προχτές, συνέχισε τους άθλιους εκβιασμούς περί διακοπής ρεύματος σε όποιον δεν πληρώσει και ταυτόχρονα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες διευκολύνσεις σε ευπαθείς ομάδες. Η ουσία είναι η εξής: Ο εκβιασμός της συγκυβέρνησης προς τις λαϊκές οικογένειες, ότι αν δεν πληρώσουν το βάρβαρο και εξοντωτικό χαράτσι θα τους κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι απάνθρωπος. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το εξασφαλίζει σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, ακόμα και σ' αυτές που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, λόγω της ανεργίας και της φτώχειας. Η απειλή για διακοπή του ρεύματος είναι καθ' όλα παράνομη και αντιδραστική.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το βαθιά αντιδραστικό αυτό μέτρο, όπως και το χαράτσι με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, είχε εκφράσει την αντίθεσή του και είχε καλέσει τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τα νέα ζευγάρια, τις γυναίκες, να αντιδράσουν, μέσα από σωματεία, συλλόγους, μαζικούς φορείς. Είχε επισημάνει ότι ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει ΠΑΜΕ, συνδικάτο με ταξικό προσανατολισμό, μαζικός φορέας, πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία του καθενός, για να οργανωθεί αγώνας με στόχο την κατάργηση του μέτρου στην πράξη.

Αυτό το κάλεσμα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το λαό. Το φανερώνουν τα εκβιαστικά διλήμματα, οι απειλές από τη συγκυβέρνηση. Το φανερώνουν τα δήθεν φτιασιδώματα που πρότειναν η ΝΔ, η Ντ. Μπακογιάννη, ο ΛΑ.Ο.Σ. Μπορούμε να τους στριμώξουμε να τα καταργήσουν. Γι' αυτό σε κάθε κλάδο και λαϊκή συνοικία πρέπει να προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά η εργατική - λαϊκή οργάνωση, πρωτοβουλία και αλληλεγγύη. Να μην περάσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές. Να μην κόψουν το ρεύμα σε καμιά λαϊκή οικογένεια. Είναι καιρός ο λαός να δείξει πιο αποφασιστικά την οργανωμένη του δύναμη και τη συμμαχία του. Να περάσει στην αντεπίθεση. Πάλη να καταργηθούν τα χαράτσια. Να μην κάνει άλλες θυσίες για την κερδοφορία της πλουτοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ